Davaon panttivankikriisi, 1989

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Roadkill666
Remington Steele
Viestit: 215
Liittynyt: Ma Marras 17, 2014 11:06 pm
Paikkakunta: There's no more room in hell, then the dead will walk the earth

Davaon panttivankikriisi, 1989

Viesti Kirjoittaja Roadkill666 »

Davaon panttivankikriisi 1989 tapahtui vuonna 1989 Filippiinien Davaon rangaistussiirtolassa. Vankilan huonoihin oloihin tyytymättömät vangit tekivät kapinan. He ottivat panttivangeikseen paikalla vierailleen seurakunnan jäseniä. Kahden päivän päästä kapinojat yrittivät ulos vankilasta turhaan. Vankilaa piirittävät viranomaiset ampuivat toisen kaappaajien johtajista. Pian sen jälkeen kaappaajat ampuivat panttivankejaan. Sitten poliisi ja armeija rynnäköivät vankilaan. Viranomaiset käyttivät kyynelkaasua ja ampuivat tappaakseen. Tapahtumissa kuoli 15 kaappaajaa ja 5 panttivankia, 10 pelastui. Tunnetuin kuolleista oli panttivankina ollut australialainen lähestyssaarnaaja Jacqueline Hamill, joka raiskattiin ja ammuttiin.

Tausta

2. huhtikuuta Felipe Bugoy ja hänen joukkionsa "Davaon rangaistusiirtolan hurjat pojat" ottivat panttivankeja ja pakenivat 120 km päähän jeepeillä. Teon syynä oli vankien mukaan se, että vartijat piinasivat heitä. Bugoy vaati mm siirtoa toiseen vankilaan. Seuraavana päivänä tilanne onnistuttiin ratkaisemaan neuvotteluin. Mutta loppujen lopuksi viranomaiset eivät suostuneet siirtämään väärinkohtelusta valittaneita vankeja toiseen vankilaan.

Tapahtumat

13. elokuuta 1989 Pugoy johti Samparainin kanssa 14 muuta vankia kapinaan. Näistä vain yksi ei kuulunut "hurjiin poikiin".

Pugoyn aisapari Mohammad Nazir Samparani oli tuomittu murhasta. Tuomio johtui vuoden 1976 panttivankitapahtumasta.

Vartijoita oli liian vähän. Veitsin aseistautuneet kaappaajat ottivat kello 16:30 vartijoilta neljä automaattiasetta.

He vangitsivat 15 rangaistussiirtolassa vieraillutta "Joyful Assembly of God"-kirkon jäsentä. Nämä olivat pitämässä sunnuntain rukoustilaisuutta. Kaappaajat halusivat puhua parin poliitikon kanssa. Mutta kongressimies Ramon Mitra ja senaattori Nina Rasul kieltäytyivät . He sanoivat, että armeijan neuvottelijoiden tulisi ratkaista kriisi.

Kaappaajat vaativat pakobussia, mutta viranomaiset eivät suostuneet. Ensimmäinen määräaika, maanantaina kello 3 kului umpeen.

Kaappaajat raiskasivat joitain naispanttivankeja maanantaiyönä veitsillä uhaten. Joukossa oli 36-vuotias lähetysaarnaaja Jacqueline Hamill. Neuvotteluissa kaappaajat eivät halunneet vapauttaa Hamillia, joka oli heidän kannaltaan sopiva panttivanki.

15. elokuuta kaapaajat yrittivät turhaan ulos rangaistussiirtolasta kello 10:30 kilpinään panttivangit. Syntyi tulitaistelu, ja osa panttivangeista pakeni. Kapinan johtaja Samparani kuoli tarkka-ampujan luotiin. 16-vuotias naispanttivanki kuoli[1], kun Samparani ampui häntä sen jälkeen kun häneen osui. Kolme miespanttivankia kuoli. Sitten vankilan sisältä kuului laukauksia. Panttivankeja pakeni sekä aamupäivän tulitaistelussa että sitä seuranneissa neuvotteluissa.

Poliisi ei halunnut antaa kaappaajien paeta yön turvin. Lisäksi panttivankeja oli surmattu raa'asti. Niinpä poliisi valitsi viimeisen keinon, voimatoimet.

Viranomaiset hyökkäsivät rangaistussiirtolaan kello 15:15. Poliisi ja armeija käyttivät kyynelkaasua ja ampuivat tappaakseen. Yhdessä tapauksessa sotilas tappoi vaikeasti haavoittuneen. Loppuvaiheessa jäi vain neljä kaappaajaa ja viisi panttivankia. Tapahtumasarjassa kuolivat kaikki 16 kaappaajaa ja 5 panttivangeista. 5 panttivankia vapautui rynnäkössä.

Hamillin kuolinsyy

On epäselvyyttä siitä ampuivatko lähetyssaarnaaja jacqueline Hamillin viranomaiset vai kaappaajat. Kello 11:50 vankilan sisään neuvottelemaan saapunut poliisikapteeni näki neljä ruumista, joista yksi oli hänen mukaansa Hamill.

Kerrottiin, että Hamill lauloi ja rukoili hetkeä ennen, kuin kaatui maahan. Alussa levisi tieto, että Hamillia olisi viilletty veitsellä kurkkuun. Mutta ruumiinavauksen mukaan Jacgueline Hamillia ammuttiin takaapäin poskeen. Ainakaan tarkka-ampujat eivät Hamillia ampuneet, koska laukaus tuli alhaalta päin. Selvinneiden panttivankien ja yhden vierailijan mukaan ampuminen tapahtui jo aamulla 10:30. Hamill oli sairaalaan tultaessa kuollut.

Duterten Hamill-töksäytys

Rodrigo Dutertesta tuli vuonna 2016 Filippiinien presidentti. Kaappausdraaman aikaan Duterte oli Davaon pormesteri. Hänen väitettiin neuvoneen rynnäköimään vankilaan. Myöhemmin Duterte puolusti tiukasti voimankäyttöä. Hänen mielestään ei ollut muuta tapaa hoitaa tilannetta.

Duterte sanoi väkijoukolle että

" .. oli raivona kun Hamill oli raiskattu. Mutta että nainen oli kaunis,. Pormestarin ( Duterten itsensä) olisi pitänyt olla ensimmäinen (raiskaamassa Hamillia).

Duterten kevytmieline suhtautuminen raiskaukseen nosti vastalausemyrskyn.

Duterte kertoi paikallismedialle, että oli antanut raiskauslausunnon vhioissaan, ei vitsinä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Davaon_pa ... riisi_1989

Mielenkiintoiselta vaikuttava tapaus, pitää koittaa etsiä, jos löytyisi enemmän tietoa.