Helsinki Ullanlinna - psykiatri syytteessä vaimonsa murhasta 12/2022

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
strömmingen
Sofia Karppi
Viestit: 429
Liittynyt: Ti Helmi 04, 2020 6:25 pm

Re: Henkirikos Helsingin Ullanlinnassa - Lääkäri epäiltynä

Viesti Kirjoittaja strömmingen »

Anma kirjoitti: Ti Joulu 20, 2022 2:33 pm
Ei tää poista sitä, että siltikin tuo P ja R on ihan normaalisti niinkuin muissakin automaattiautoissa (eteen vs taakse). Onko tuo mersumuutos tapahtunut ihan hiljattain kun rattivaihteisia mersuja on ihan 2023 vuoden mallejakin (muunlaisia en ole edes itse nähnyt tällä ja edellisellä vuosikymmenellä)?
Oot vissiin aika nuori ?

Ei se mersun nykyinen viiksi mikään rattivaihde ole. Ihan eri asia.

Kai sä edes tiedät mikä se P on siinä vaihteistossa ? Ei todellakaan ole perinteisessä eteen-taakse-kaaviossa enää oikein missään autossa. Suurimmassa osassa erillinen nappi eikä kepissä ollenkaan. Myös uusissa Volvoissa.

Ei tästä nyt kannata väitellä teoriassa. Käytännössä sulla ei taida olla perspektiiviä asiaan. Tämähän liittyy aiheeseen vain siltä osin että olisiko lääkäri voinut erehtyä vaihteesta. Ja kyllä se vaan niin on kuten jo kerroin että tottumattomalle kuskille voi tapahtua tuollanen virhe.

Mutta tuskin sun kannattaa aiheesta jatkaa. Jos et oikeasti näe eroa mikä on vuoden 2012 diesel-volvossa ja vuoden 2022 hybridi-volvossa, luulen että sun kannattaa keskittyä painamaan tööttiä polkuautossasi.
Katulamppu
Scooby-Doo
Viestit: 21
Liittynyt: Ma Joulu 19, 2022 12:04 pm

Re: Henkirikos Helsingin Ullanlinnassa - psykiatri vangittiin epäiltynä vaimonsa taposta

Viesti Kirjoittaja Katulamppu »

Lehdistä luettuja kuvauksia syyllisestä; "hessu-hopomainen", "boheemi" tyyppi. Teki luovia ratkaisuja potilaan hoidossa. Muitakin luovia juttuja harrastanut. Näistä kuvauksista päätellen ei vaikuta julmalta psykopaatilta tai sosiopaatilta. Kun sellaiset eivät usein kykene luovuuteen, ainakaan taiteelliseen. Vai onko poikkeuksia?
Tästä tragediasta tuli mieleen ylen näyttämä sarja Sherwood ja siitä junakuski jonka päässä napsahti ja pikaistuksissa löi lapiolla naisen kuoliaaksi, sekosi ja pakeni poliisia shokissa pitkin metsiä. Oli vähän sellainen hessu-hopo sekin.
En tiedä varmasti onko hänet nyt sitten vangittu murhasta vai taposta. Jonkun lehden otsikon mukaan taposta.
Avatar
meitzi
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5297
Liittynyt: La Loka 18, 2008 8:17 am

Re: Henkirikos Helsingin Ullanlinnassa - Lääkäri epäiltynä

Viesti Kirjoittaja meitzi »

Don MC kirjoitti: Ma Joulu 19, 2022 2:43 pmEi ole kiusattu umpisuomalaisilla nimillä olevia oppilaita ruotsinkielisissä kouluissa. Ei 40 vuotta sitten, eikä nykyään
niin 40 vuotta sitten kuin nykyäänkin, mutta robert ei ole umpisuomalainen nimi, tai umpiruotsalainen, kuten ei myöskään bob. Ihmisillä on erilaisia syitä vaihtaa nimiään, tai lisätä olemassaoleviin nimiin uusia, eikä niistä motivaatioista aina tiedä kuin muutoksen tekijä.
Työtön hullu ja eläkeläinen - Takkunatsi
sissiluutnantti
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 14
Liittynyt: Su Joulu 18, 2022 6:25 am

Re: Henkirikos Helsingin Ullanlinnassa - psykiatri vangittiin epäiltynä vaimonsa taposta

Viesti Kirjoittaja sissiluutnantti »

Utelo kirjoitti: Ti Joulu 20, 2022 7:15 pm
Joosua kirjoitti: Ti Joulu 20, 2022 6:53 pm
Olisi tietenkin hienoa jos kaikki, tai edes pääosa lääketieteellisistä diagnooseista olisi tarkkoja ja oikeita. Mutta koska paljon yksinkertaisemmissakin tutkimuksissa kämmätään yllättävän paljon, on ainakin minun vaikeaa uskoa että mielentilatutkimus olisi jotenkin kaikkivoipa. Ja kun tiedetään että kaikessa minkä ihminen on tehnyt, on mahdollista huijata, manipuloida, vetää välistä tai jotenkin kusettaa niin minusta ei oikein voi ajatella että mielentilatutkimus olisi joku täydellinen menetelmä.
Se on totta, että diagnooseissa voi tapahtua virheitä, varsinkin silloin kun ne ovat yhden lääkärin varassa.

Mielentilatutkimuksia tekee iso joukko ihmisiä, joista yksi tärkeä ryhmä on hoitajat, jotka tarkkailevat tutkittuja aamusta iltaan ja välillä yölläkin erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Ja heitäkin on useampia. Oikeuspsykiatrisella osastolla työskentelevät hoitajat ovat nähneet parhaimmillaan satoja tappajia ja murhaajia, joista osa on ollut syyntakeisia, osa ei. Heille potilaiden manipulointiyritykset ovat peruskauraa. Se, että Tikkasen tiedetään tehneen 13 v sitten mielentilatutkimuksia saa hoitajat ihan täysin varmasti suhtautumaan suuremmalla epäluulolla mahdollisiin manipulointiyrityksiin.

Lisäksi mielestäni kukaan meistä ei voi olettaa nyt saatujen tietojen perusteella, että Tikkanen on ollut syyntakeinen tekoa tehdessään. Kukaan meistä jotka emme ole nähneet häntä sairaalassa teon jälkeen emme tiedä miten hän selittää tekoaan itselleen ja muille. Emme edes tiedä varmuudella tehdäänkö hänelle mielentilatutkimusta, vaikka itse olen valmis veikkaamaan sen puolesta.
Samat sanat. Suurin rangaistus nytkin lienee se, että on useita aiemmilta työpaikoilta Hyksistä, Lapinlahdesta ja Hesperiasta tuttuja hoitajia, psykologeja, sos. tt:ä, lääkäreitä ym. kollegoita nyt häntä hoitamassa ja tutkimassa. KO määrää aikanaan todennäköisesti mielentilatutkimuksen, johon TEO vai mikä instanssi nykyään on nimeltään(valvira?), päättää tutkivan laitoksen.

Joskus TEO lähettää ilman oikeuden päätöstäkin tutkittavaksi, ennen se oli yleistäkin, mutta nykyään erittäin harvinaista.

Itse tutkimus kestää 2 kk, johon tutkiva lääkäri työryhmineen voi anoa TEOlta jatkoaikaa tai painavista syistä lyhennystä. Omana aikana lyhin oli kolme viikkoa ja olipa niiräkin joita ei voitu tutkia kunnolla, keskeytettiin, lähetettiin vankilaan ja siellä tehtiin tutkimus tai karkuruus. Pisin venyi muistaakseni neljäänkin kuukauteen erinäisten uusien seikkojen tultua tietoon tapauksesta.

Olin mukana yli tuhannessa mielentilatutkimuksessa eri tavoin niinä vuosina. Vuodessa oli keskimäärin n. 120 tutkittavaa, määrä vaihteli parikymmentä kympaankin suuntaan.

Karkeasti n. 70% oli ty, n. 20% tyv ja 10% yv

Raskaimpia ja vaarallisimpia hetkiä olivat ne kun tutkittavan psyykelääke purettiin hetkeksi aluksi, jotta oirekuvaa saatiin esiin.
JasseHames
Christopher Lorenzo
Viestit: 1597
Liittynyt: Ke Tammi 06, 2021 5:54 pm

Re: Henkirikos Helsingin Ullanlinnassa - psykiatri vangittiin epäiltynä vaimonsa taposta

Viesti Kirjoittaja JasseHames »

Francis Munkki kirjoitti: Ke Joulu 21, 2022 12:50 am psykiatria ei oikeasti kykene parantamaan mitään, koska se selittää kaikki nämä merkitykset ja sisällöt pelkästään välittäjäaineiden heijastuksina. Tai jos ei selitä, niin sen interventiot kuitenkin rakentuvat tällaisen selityksen varaan.
Löytyykö tätä väitettä tukemaan lääketieteellisiä tutkimuksia tai yleensäkään minkään tieteenalan tutkimuksia. Aloin vain miettimään, etteikö kaikilla lukemattomilla psykiatrisilla ja vertaisarvioiduilla tutkimuksilla sekä (psyyke)lääketutkimuksilla ole sitten minkäänlaista relevanssia ja/tai ovatko ne peräti jonkin salaliiton tuottamia huijauksia.

Psykoositila ei ole mitenkään välttämätön, jotta voidaan todeta syyntakeettomaksi. Eivätkä erilaiset persoonallisuushäiriöt, joita siis on muitakin kuin psykopatia, myöskään sulje pois psykoosin mahdollisuutta rikoksentekohetkellä. Psykopatia taas on viralliseen tautiluokitukseen (ICD) kuulumaton persoonallisuushäiriö. Tässä on hyvä ymmärtää sekin, että lähes jokaisella ihmisellä on enemmän tai vähemmän psykopaattisia piirteitä, mutta ne eivät sinänsä todista oikeastaan mistään mitään.

Henkilö on silloin ja vain silloin syyntakeinen, kun hän ymmärtää tekonsa seuraukset. Hänellä myös voi olla vaikka minkälaista psykiatrista monihäiriöisyyttä esim. juoppohulluudesta, psykopatiasta, masennuksesta ja dissosiatiivisesta identiteettihäiriöstä alkaen, jotka yhdessä aiheuttavat syyntakeettomuuden. Ja toisin päin: täysi psykopaatti voi ymmärtää erinomaisen hyvin tekonsa seuraukset ja täten olla juridisesti syyntakeinen.

Sellaistakin on tapahtunut, että esimerkiksi erittäin narsistiselle psykopaatille on räjähtänyt voimakkaat psykoosit päälle kiinnijäämisen jälkeen. Tekohetkellä on ollut sinänsä juridisesti syyntakeinen, mutta kun hyvin korkea sosioekonominen tai muu henkilön itsensä kannalta tärkeä asema, joka on saavutettu muita ihmisiä huijaamalla, manipuloimalla, törkeästi hyväksikäyttämällä, nöyryyttämällä, häpäisemällä jne., rojahtaa kertalaakista, niin se voi joskus käydä kovasti pahimmankin psykopaatin psyykelle. Se on sitten mielisairaalareissu ja sen jälkeen reissu Psykiatriseen vankisairaalaan Turkuun. Ajoittain voi vaihtua normaaliksi linnareissuksi.

Muistaakseni nimenomaan ketjussa mainittu Hannu Lauerma on todennut osuvasti suurin piirtein seuraavasti: yhteiskunnan toiminta perustuu siihen, että joitakin voi huijata jonkin aikaa mutta kaikkia ei voi huijata kaiken aikaa.
Ross Sullivan kirjoitti: Pe Tammi 12, 2024 7:48 pm Esim. yksityisen puolen terapeutit eivät kirjaa kantaan tietoja potilaista
Ketkä terveydenhuollon toimijat lainvastaisesti jättävät tekemättä kirjaukset Kantaan?
Nite Owl
Lauri Hanhivaara
Viestit: 135
Liittynyt: Ma Joulu 16, 2019 10:34 pm

Re: Henkirikos Helsingin Ullanlinnassa - psykiatri vangittiin epäiltynä vaimonsa taposta

Viesti Kirjoittaja Nite Owl »

NaaliaÄssä kirjoitti: Ti Joulu 20, 2022 11:29 pm Seportaasi- Enemmän kuin lääkäri. Olispa kiva nähdä tämä dokkari.
Areenasta ei näemmä löydy, mutta ilmeisesti IL jostain kaivanut ja katsoneet:
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/e6fa ... 441663ef32
Avatar
Mc Mafia
Olivia Benson
Viestit: 715
Liittynyt: Pe Marras 25, 2022 11:46 am

Re: Henkirikos Helsingin Ullanlinnassa - psykiatri vangittiin epäiltynä vaimonsa taposta

Viesti Kirjoittaja Mc Mafia »

sissiluutnantti kirjoitti: Ke Joulu 21, 2022 3:51 am Raskaimpia ja vaarallisimpia hetkiä olivat ne kun tutkittavan psyykelääke purettiin hetkeksi aluksi, jotta oirekuvaa saatiin esiin.
Mielenkiintoista luettavaa kun ammattilaiset ovat äänessä. Tuo lainattu kohta tarttui minuun, sillä tunnen monia jotka on menneet näistä "lääkkeistä" todella pahaan kuntoon, eikä pahimmaltakaan ole vältytty. Ensin lähtee järki ja henki seuraa perässä.

Haluaisin tietää onko todella mahdollista löytää oikea oirekuva kun potilas on jäänyt näihin raskasmetalleihin koukkuun ja vieroitusoireet ovat hirveät. Kuinka tuossa tilanteessa voi ottaa selvää mikä tätä todella tai oikeasti vaivaa?

Myönnän heti perään että olen itse antipsykiatrian kannalla.
https://mielenihmeet.fi/antipsykiatrian-renessanssi/
Antipsykiatrian mukaan “mielisairauksiin” suunnitellut lääkkeet ovat käytännöllisesti katsoen kemiallinen keino toteuttaa lobotomia. Heidän mukaansa lääkitys johtaa potilaan parantamisen sijaan asteittaiseen heikentymiseen ja kuolemaan. Psykiatrian vastaisuuden mukaan psykoterapia on huomattavasti hyödyllisempää, sillä “mielisairaus” ei ole biologista, vaan symbolista ja kulttuurillista.
Ehkä paras vaihtoehto on edistää rakentavaa keskustelua psykiatrian ja antipsykiatrian välille. Tällä tavoin me saamme mahdollisuuden löytää inhimillisempiä ja tehokkaampia hoitokeinoja tällä vaikealla alueella ihmisille, jotka tarvitsevat apua.
Kiitos etukäteen viisaista vastauksista.
Best,
Mäk

You gotta be—”
terssi
Poliisikoira Rex
Viestit: 269
Liittynyt: Ke Elo 15, 2007 3:23 pm

Re: Henkirikos Helsingin Ullanlinnassa - psykiatri vangittiin epäiltynä vaimonsa taposta

Viesti Kirjoittaja terssi »

Lienee näitä, jotka menevät shoķkitilaan kun katuvat tekojaan...

siis sitä osuutta, että jäivät kiinni.
Joosua
Jessica Fletcher
Viestit: 3072
Liittynyt: Pe Helmi 15, 2019 11:35 pm

Re: Henkirikos Helsingin Ullanlinnassa - psykiatri vangittiin epäiltynä vaimonsa taposta

Viesti Kirjoittaja Joosua »

Kiitokset Utelolle ja sissiluutnantille asioiden selventämisestä. Oli mielenkiintoista.
Dupond
Alokas
Viestit: 5
Liittynyt: Ma Heinä 20, 2015 11:40 am

Re: Henkirikos Helsingin Ullanlinnassa - Lääkäri epäiltynä

Viesti Kirjoittaja Dupond »

vapaaehtoinen kirjoitti: Ti Joulu 20, 2022 11:04 am
Juu ei ole mahollista, että laittaa vahingossa pakin päälle ja ajaa noin pitkän matkan vahingossa mereen. Itellä on automaativaihteinen auto ja kyllä sen huomaa laittaako pakin päälle vai ei. Taaksepäin R-asentoon laittaessa kuuluu naksahdus ja vaihdekeppiä ihan tarkoituksella käännetään taaksepäin, koska on tarkoitus mennä TAAKSE päin. On ihan olemassa sellainen asia kuin teknillinen psykologia, jossa nimenomaan pohditaan sitä, miten autojen ja lentokoneiden tekniikka saadaan sellaiseksi, että ihmisaivot pystyy niitä käyttämään ja ohjaamaan sujuvasti.


Teknillinen psykologia:
Valmistuneet pääsevät työskentelemään mielenkiintoisten haasteiden ytimessä, kuten esimerkiksi ratkaisemaan sitä, miten teknologisten innovaatioiden suunnittelusta voisi tehdä entistä ihmisläheisempää ja inklusiivisempaa.
Niin no, teknillisen psykologian takia asia on juuri päinvastoin mitä sanot. Käytännössä kaikissa automaattivaihteistoa autoissa (ja tuossa Volvossa), vaihde eteen laitetaan siirtämällä keppiä *taakse* ja pakki siirtämällä keppiä eteenpäin.
padlock
Martin Riggs
Viestit: 620
Liittynyt: Ma Syys 02, 2013 8:52 am

Re: Henkirikos Helsingin Ullanlinnassa - Lääkäri epäiltynä

Viesti Kirjoittaja padlock »

HeiJari kirjoitti: Ti Joulu 20, 2022 3:07 pm Otan itsekkin kantaa meriajeluun.
....................
Itse ajan työkseni autoa ja olen mielestäni melko vakaa kuski. Silti kun työautoni ensimmäisen kerran vaihtui automaatiksi ja liukkaalla kelillä lähti liirtoon, lennähti vasen jalkani vanhasta muistista suoraan "kytkimelle", eli tässä tapauksessa jarrulle ja oikea jalkani "jarrulle", eli kaasulle.
...................
Juuri tuosta syystä en tule ostamaan automaattia. Kuskista tulee auttamatta matkustaja tuossa tilanteessa, kun manuaalivaihteinen on vielä hallittavissa.

Selittelyä vahingosta en usko. Liian paljon sattumia ollakseen vahinko; kiihtyminen, kääntyminen, ikkunat kiinni, penkki taka-asennossa jotta pääsee nopeammin ulos ikkunasta jne.
Jokaisella on oikeus olla yhtä mieltä minun kanssani. - Madonna
Täysi-ikäinen
Lauri Hanhivaara
Viestit: 131
Liittynyt: La Loka 20, 2018 6:11 am

Re: Henkirikos Helsingin Ullanlinnassa - psykiatri vangittiin epäiltynä vaimonsa taposta

Viesti Kirjoittaja Täysi-ikäinen »

Joosua kirjoitti: Ke Joulu 21, 2022 6:00 am Kiitokset Utelolle ja sissiluutnantille asioiden selventämisestä. Oli mielenkiintoista.
Jos narsismia kehissä juuri nyt on todennäköistä että murtuu täysin ja yrittää riistää hengen itseltään. Kun kupla on puhjennut.
padlock
Martin Riggs
Viestit: 620
Liittynyt: Ma Syys 02, 2013 8:52 am

Re: Henkirikos Helsingin Ullanlinnassa - Lääkäri epäiltynä

Viesti Kirjoittaja padlock »

Karvasvarvas kirjoitti: Ti Joulu 20, 2022 5:54 pm
Eikä avioehdolla voi ohittaa rintaperillisiä.
Ei voi. Mutta jos jäisi leskeksi, eikä perittävällä olisi elossa olevia rintaperillisiä (hukkuneet mereen ajossa), tai muita perijöitä, esim. vanhempia, sisaruksia tai sisarusten lapsia, niin sitten perisi. Ja vaikka perijöitä olisi, niin leskenä saisi jäädä asumaan heidän asuntoon loppuiäkseen halutessaan. Asuntohan oli vaimon omistama. Epäilty lopetti vastaanoton pitämisen kun meni naimisiin, näin oli selittänyt tälle naiselle joka vei teinipoikansa hänen vastaanotolleen.

Lisäys: jos vaimoa ei olisi löydetty, olisi saanut jäädä asumaan ko. asuntoon, joka vaimon omistama.
Viimeksi muokannut padlock, Ke Joulu 21, 2022 7:44 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Jokaisella on oikeus olla yhtä mieltä minun kanssani. - Madonna
padlock
Martin Riggs
Viestit: 620
Liittynyt: Ma Syys 02, 2013 8:52 am

Re: Henkirikos Helsingin Ullanlinnassa - psykiatri vangittiin epäiltynä vaimonsa taposta

Viesti Kirjoittaja padlock »

Mikisu kirjoitti: Ti Joulu 20, 2022 6:38 pm ........
Uskon psykoosiin ennemmin kuin psykopaattisuuteen. Sitä osoittaa tekijän läheinen suhde siskoonsakin, jonka luona tekijä on uuden rouvansa kanssa käynyt ilmeisesti useinkin.
Psykopaatti voi olla todella ystävällinen niille henkilöille joista on hyötyä, niin kauan kuin heistä on hyötyä, ja ei koe heitä uhkaksi itselleen. Sisko on juuri tällainen johon voi olla läheiset välit, jos ei ole ollut mitään syytä riitaantua siskon kanssa.
Jokaisella on oikeus olla yhtä mieltä minun kanssani. - Madonna
Avatar
Francis Munkki
Remington Steele
Viestit: 219
Liittynyt: La Touko 11, 2013 1:14 pm

Re: Henkirikos Helsingin Ullanlinnassa - psykiatri vangittiin epäiltynä vaimonsa taposta

Viesti Kirjoittaja Francis Munkki »

Mc Mafia kirjoitti: Ke Joulu 21, 2022 4:31 am Haluaisin tietää onko todella mahdollista löytää oikea oirekuva kun potilas on jäänyt näihin raskasmetalleihin koukkuun ja vieroitusoireet ovat hirveät. Kuinka tuossa tilanteessa voi ottaa selvää mikä tätä todella tai oikeasti vaivaa?
Vertaisryhmistä ja joiltain asiaan erikoistuneilta lääkäreiltä kuulee sellaista, että lääkityksen turvallinen purkaminen, jossa potilaalle ei aiheudu itse operaatiosta kohtuutonta vaaraa tai kärsimystä, saattaa viedä vuoden päivät ja edellyttää annoksen pudottamista 10 % kerrallaan vaikka kerran viikossa. Ei kymmenenä askeleena, vaan aina niin, että jokainen uusi annostus on 90 % edellisestä, kunnes lopulta ollaan aivan merkityksettömissä annoksissa ja voidaan lopettaa kokonaan.

Edward M. Podvollin kirjassa Recovering Sanity: A Compassionate Approach to Understanding and Treating Pyschosis sanotaan yhdessä kohdassa, että antipsykooteille on olemassa joku optimaalinen annos, joka pitää potilaan parhaassa kontaktissa todellisuuteen. Annoksen lisääminen tarkoittaa, että itse lääkitys vie potilaan kauemmaksi todellisuudesta. Ja annoksen vähentäminen, että potilaan alkuperäinen ongelma—jota lääkitys ei siis paranna eikä hoida, vaan lähinnä piilottaa—vie hänet kauemmaksi todellisuudesta. Mitä enemmän potilas saa oikeasti asioita parantavaa apua, sen lähemmäksi nollaa tämä optimaalinen annos muuttuu. Podvoll oli pohjakoulutukseltaan psykiatri.

Paras lääke psykoosiin on olla tekemisissä terveiden ja tasapainoisten ihmisten kanssa, jotka suhtautuvat potilaaseen realistisesti, teeskentelemättä ja samalta tasolta. Paras tapa aiheuttaa psykoosi tai syventää sitä on toimia juuri päinvastoin. Paras lääke persoonan häiriöön on saada häiriintynyt henkilö tilanteeseen, jossa hän ei voi käyttää häiriölleen tyypillisiä selviytymistapoja ja joutuu vaivalloisesti kokeilemaan ja opettelemaan tilalle terveempiä. Näitä häiriöitä pidetään parantumattomina siksi, että harvoin jos koskaan on mahdollista laittaa aikuinen ihminen tilanteeseen, jossa hän opettelee sosiaaliset taidot pienen lapsen tasolta alkaen uudelleen.

Minun käsitykseni tästä epäillystä on siis, että tässä tapahtumassa ei ole kyse psykoosista. Ja että julkisuudessa tai tässä keskustelussa ei ole esitetty yhtään hyvää tai riittävän yksilöityä syytä vielä sen puolesta, että olisi. Psykooseja on monenlaisia, mutta enempää tarkentamatta sellainen voi tarkoittaa esimerkiksi vain, että henkilö on vaarattomalla tavalla hyvin outo. Jos psykoosia käyttää jonkinlaisena jokerikorttina jonkin henkirikoksen selittämiseen, niin se ei silloin käytännössä ole mikään selitys. Aivan sama kuin sanoisi, että "ulkona sataa koska ulkona sataa" tai "tappo tapahtui siitä syystä kuin se tapahtui" ja "epäillyllä oli selvästi joku mielentila teon aikana, koska on paljon epätodennäköisempää, ettei olisi ollut mitään mielentilaa".

Pelkkä todellisuustajun katoaminen ei tee kenestäkään tappajaa. Merkitystä on sillä, että mitä tulee sen todellisuustajun tilalle. Ihmistä motivoi toimimaan jokin ajatus ja jokin käsitys tilanteesta. Ei ole sellaista, että ei mikään motivoisi tekemään jotain. Psykooseja ei lentele tuulen mukana tai löydy muropaketista, vaan niillä on historia ja sisältö. Se motivoiva jokin voi olla vaikka voimakas tunne. Kaikki traumatisoituneet tai muuten triggeröitymään taipuvaiset ihmiset muuttuvat jollain tavalla putkinäköisiksi tilanteissa, jotka saavat heidät tolaltaan. Kokemuksen yksi epämiellyttävin piirre on juuri se, että huomiota ei saa siirrettyä toisaalle, jotta saisi otteen itsestä ja voisi tehdä jotain rauhoittuakseen. Sama pätee siihen, jos narsistinen henkilö kokee olevansa kriittisen tarkastelun kohteena tai keskellä kilpailutilannetta tai valtataistelua.

Olen yllättynyt jos todella on niin, että tätä ei kukaan ole täällä vielä sanonut. Mutta saattaa olla, että päätös järjestää pikkujoulut koitui lopulta rouvan kohtaloksi. Riippumatta siitä, kumman idea se varsinaisesti oli. Se on toisaalta saattanut tuntua hyvältä ajatukselta siksi, että jos menossa oli kriisejä, niin kutsut olisivat toimineet näyteikkunana, että kaikesta huolimatta hyvin menee. Mutta sillä on saattanut myös olla tarkalleen päinvastainen, paineita luova vaikutus, jossa sitten kävi kuten kävi.
Vastaa Viestiin