Hoitaja myrkyttäjänä

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.
Mariacka
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5075
Liittynyt: Ma Syys 10, 2007 7:34 pm

Viesti Kirjoittaja Mariacka »

Kirsi kirjoitti:Lyhytkestoinen skarppaaminen on varmasti psykoottisellakin mahdollista, mutta opinnot kuitenkin kestävät useamman vuoden- useimmat testit läpäisseistä, vaikeatasoisista ongelmista kärsivistä, lopettanevat opintonsa jossakin vaiheessa joko oma-alotteisesti tai sitä kautta, että oireileva käytös johtaa ongelmiin muuten opintojen kuluessa ja ne keskeytyvät ulkopuolistenkin myötävaikutuksella.
Näin juuri. Mutta jos oletetaan, että psykoottinenkin läpäisee testin, miksei sitten persoonallisuushäiriöinen, joka ei halua keskeyttää koulutustaan ja selviytyy mahdollisista ongelmista puhumalla ja tarpeen tullen kiistämällä. Missään nimessä sisäänpääsytestit eivät ole aukottomia, kuten harva muukaan testaus, missä ihmisellä on mahdollisuus osoittaa kykeneväisyytensä alalle myös verbaalisesti (valheenpaljastustesteistä nekään eivät käy). Satojen hakijoiden/opiskelijoiden keskellä on helppo mennä virran mukana ja esittää empaattista, auttavaista, ymmärtäväistä ja niin edelleen.

Ainakin joitakin vuosia sitten jossakin sairaanhoitajaopiskelijat valittiin pelkän haastattelun avulla (säästösyistä?), haastattelijoina olivat opettajat ja työmaailman edustajat. Jos oikein muistan, tämän tapauksen hoitaja oli "testattu", mutta emme tiedä kenen toimesta ja miten. Soveltuvuustestin tavoitteena ei kuitenkaan ole diagnosointi.

Lone ehti väliin: tässäkin korostetaan, että testit toimivat haastattelun tukena.

Kirsi
Neuvoja-Jack
Viestit: 540
Liittynyt: Ke Elo 06, 2008 10:37 am

Viesti Kirjoittaja Kirsi »

Arthur Nebe kirjoitti:Mikähän oli syytetyn todellinen opiskelumenestys? Välillä on lehdistössä luotu mielikuvaa opintonsa loistavasti läpäisseestä huipputapauksesta. Toisaalta mm. ylioppilaskirjoitusten yleisarvosana C (epäillyn itsensä kertomana, tulkinta minun) ei sinällään viittaa poikkeukselliseen lahjakkuuteen tai erityisen korkeaan älykkyyteen. Tietysti opiskelumotivaatio on asia erikseen ja toisilla se aktivoituu vasta myöhemmin. Silti tuntuisi omituiselta että syytetty olisi nähnyt hoitoalan kelvollisena vaihtoehtona kontrollialoille, joille hänen varsinainen vetonsa tuntui kohdistuvan. Ehkä pitänyt hyvänä korvikkeena, mahdollisesti ulkopuoleltakin tullut neuvoja tai painostusta. Ei silti oikein matchaa aiempaan toimintaan ja siihen mitä harrastukset ja eräät käänteet kertovat luonteenlaadusta.
Älykkyydestä on hyvin vaikea sanoa, paitsi opiskelumotivaatio myös muut henkilökohtaiset syyt (perheolot, terveys-syyt) voivat selittää ali- tai ylisuoriutumisia. Pari "tulkintalinjaa" tämän osalta: Syytetyllä on ollut stabiilit kotilot ja opiskelurauha lukioaikoina. Yleisarvosana yo-kirjoituksista kielisi hänen perustasostaan. Myöhempi, huomattava menestys sairaanhoitajaopinnoissa siten kilpailuhenkisestä ylisuoriutumisesta: huippuarvosanat on hankittu kovalla työllä, eivätkä ne heijasta todellaista tasoa. Toinen mahdollisuus kääntäen: Lukioaikoina on ollut ongelmia, jotka ovat johtaneet alisuoriutumisiin ja yleisarvosana C vähättelee henkilön lahjakkuutta. Myöhemmin suoritusolot kokonaisuutena ovat stabiloituneet ja huippumenestys kertoo todenmukaisempaa kieltä henkilön tasosta.

Suuntautuminen kontrollialoilta hoitotyöhön on tosiaan hieman hämmentävä. Samaan hengenvetoon hämmentää myös se, että syytetyllä oli jonkun "lähteen" mukaan kova kiire saada lapsi nuorella iällä, vaikka hänen kumppaninsa oli tuota mt. lähteen mukaan vastustellut ja asiasta oli kovasti riidelty. Tällainen yhtäkkinen "naiseuden" haku (kirjoittajan omaa tulkintaa) armeijan ja noiden koulutusaloille pyrkimisten jälkeen, kielisi jälleen, mun mielestä, jonkinlaisesta seksuaalisen kehityksen problematiikasta.

Kun mä rakentavasti ajattelen syytetyn tilannetta, ehkä hakeutuminen jollekin sukupuolineutraalille alalle, esim. kaupalliselle, olisi ollut hyvä ratkaisu. Rakentavasti katsoen myös tällaiset ilmentyneet persoonallisuudenpiirteet, kuten voimakastahtoisuus, periksiantamattomuus, tietynlainen röyhkeys jne. olisivat tuolla alalla kovaa valuuttaa. Ala olisi myös tunteen tasolla huomattavasti vähemmän kuormittava kuin kontrolli-/hoitotyö, ja mielenterveyttä olisi siten helpompi ylläpitää. Ryhdyin tässä näköjään ammatinvalintapsykologiksi sitä silmälläpitäen, että syytetty vapautuu ja saa siten mahdollisuuden jatkaa elämäänsä. Tai etukäteen ajatellen, nämä tahtumat olisivat ehkä kokonaan estyneet.

Lopuksi totean olevani tämän tapauksen suhteen yhtä puutunut Aamulehden tasoisen päivälehden puolustuspropagandaan, kuin nettipalstojen (mm. Suomi24) kummitusjuttuihin, enkä jaksa noita enää lukea. Pitäkää mua siis ajan tasalla ;)

Kirsi
Neuvoja-Jack
Viestit: 540
Liittynyt: Ke Elo 06, 2008 10:37 am

Viesti Kirjoittaja Kirsi »

loneliness ja Mariacka, pätkä aiemmasta kirjoituksestani:
Kirsi kirjoitti:Perustestaus sinänsä on ainakin Rikosseuraamusalan koultuskeskuksella (ent. VHL:n alainen koulutuskeskus) ja sosiaali- ja terveysaloilla ollut hyvin samankaltainen - olennaiset erot lienee tehty sitten henkilökohtaisissa haastatteluissa.
Mihinkään diagnosointiin tai syvä-analyysiin testaus ei jo pelkästään kestonsa puolesta voikaan pyrkiä. Opetushenkilökunta on tavallisesti alojaan laajasti nähnyttä ja kokenutta porukkaa, joten heidän haastattelujaan edes ammattipsykologien kustannuksella ei liene syytä vähätellä.
Viimeksi muokannut Kirsi, Ma Syys 22, 2008 10:17 am. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

Mariacka
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5075
Liittynyt: Ma Syys 10, 2007 7:34 pm

Viesti Kirjoittaja Mariacka »

Kirsi kirjoitti:Kun mä rakentavasti ajattelen syytetyn tilannetta, ehkä hakeutuminen jollekin sukupuolineutraalille alalle, esim. kaupalliselle, olisi ollut hyvä ratkaisu.
Pakko sanoa tähän, että taisi "kaupallinen" alakin Citymarketissa päättyä huonosti. Mutta - mikäli syytteissä on perää - se olisi ehkä aiheuttanut vähemmän ongelmia asiakkaille. Ehkä.

EDIT: Ja vielä testauksista: hyvässä testissä on myös hyvä ennustevaliditeetti eli testissä onnistuminen voi korreloida opinnoissa menestymistä, kenties jopa työssä menestymistä. Tässä tapauksessa liikutaan varmasti niillä alueilla, joissa validiteetin rajat tulevat vastaan (toivotaan näin, että tapaus olisi ainutlaatuinen).

Kirsi
Neuvoja-Jack
Viestit: 540
Liittynyt: Ke Elo 06, 2008 10:37 am

Viesti Kirjoittaja Kirsi »

Mariacka kirjoitti:Pakko sanoa tähän, että taisi "kaupallinen" alakin Citymarketissa päättyä huonosti. Mutta - mikäli syytteissä on perää - se olisi ehkä aiheuttanut vähemmän ongelmia asiakkaille. Ehkä.
Hänhän ei tainnut Citymarketissa toimia varsinaisesti kaupallisen alan tehtävissä. Se on kyllä myönnettävä CM-teemaan liittyen, että jos oikeuden päätökset järjestäin olisivat sitä tasoa mitä ne syytetyn CM-hässäkän käsittelyssä olivat, ei se ainakaan minkäänlainen elinkeinotoiminta olisi, mikä kannattaa. Mutta olen tuosta tuomiosta tai tuomitsematta jättämisestä jo suuni kuivaksi paasannut tässäkin threadissa, joten se siitä ;)

Arthur Nebe
Nikke Knakkertton
Viestit: 197
Liittynyt: La Loka 13, 2007 9:05 pm

Viesti Kirjoittaja Arthur Nebe »

Kirsin huomiot kulkivat samoilla linjoilla kuin omanikin. Ylioppilastutkinnon yleisarvosana on tietysti huono mittari yleisemmälle oppimiskyvylle ja älykkyydelle mutta jotain osviittaa siitäkin tietysti saa. Mielenkiintoista kuitenkin on että syytetty itse toi tämän seikan ilmi - se poikkeaa aiemmasta suoriutumisen ja menestyksen alleviivaamiseen pyrkineestä tyylistä. Tietysti muuttuneilla olosuhteilla on suuri merkitys mutta siltikin asian esiin tuominen tuolla tapaa rikkoo jälleen aiempaa kuvaa.

--

Jälleen mennään alueelle joka on hieman kompetenssini ulkopuolella mutta piikkikammo (ja etenkin sen korostaminen, tietysti huomioiden sen mahdollinen tunnetason puolustusargumenttiarvo) istuu mielestäni varsin huonosti samaan persoonaan joka poseeraa ylioppilaskuvassakin haulikon kanssa ja korostaa aggressiivisia luonteenpiirteitään aina tilaisuuden tullen.

Mitä lapsen hankintaan "mahdollisimman nopeasti" tulee, kieltämättä syytetyn käyttäytymisestä lapsensa huoltajana on annettu melko omituista kuvaa. Eniten tästä taidettiin puhua vuosi sitten syksyllä kun tukiryhmään kuuluneet kuvailivat tämän "välinpitämätöntä" asennetta ja keskittymistä itseensä lapsen sijaan. Ajankohta ja silloiset epäilyt huomioiden demonisointikomponentti oli varmasti aikamoisella painolla lauseissa mutta jotain tästäkin voi jäädä pätevän kotipsykologin havaintokirjaan.

Avatar
Marsalkka
Horatio Caine
Viestit: 6317
Liittynyt: To Elo 30, 2007 3:27 pm

Viesti Kirjoittaja Marsalkka »

Arthur Nebe kirjoitti: Ylioppilastutkinnon yleisarvosana on tietysti huono mittari yleisemmälle oppimiskyvylle ja älykkyydelle mutta jotain osviittaa siitäkin tietysti saa.
Opintomenestys lukiossa tuppaa ennustamaan ainakin opintomenestystä yliopistossa.
Cicero:en ol epahemminkehuskellut saavutuksillani ja vaadittiin linkkiä minulla ei sitä ollut, suoraan en voi sanoa missä työskentelen joten piti kiertotietä kirjoittaa...marsalkka on alusta asti ollut tökerö jossain vaiheessa menee pinna kenellä tahansa.

Jack the Ripper
Adrian Monk
Viestit: 2643
Liittynyt: To Heinä 19, 2007 2:31 am
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Jack the Ripper »

Marsalkka kirjoitti:
Arthur Nebe kirjoitti: Ylioppilastutkinnon yleisarvosana on tietysti huono mittari yleisemmälle oppimiskyvylle ja älykkyydelle mutta jotain osviittaa siitäkin tietysti saa.
Opintomenestys lukiossa tuppaa ennustamaan ainakin opintomenestystä yliopistossa.
C:n papereilla harvemmin yliopistoon mennään. Siellä pitäisi olla ainakin yksi L tai E joukossa niin onnistuu sitten kyllä. AMK-laitokset onkin sitten asia erikseen. :roll:
"Olen pessimisti. Tiedän kaiken turhaksi, mutta todennäköisesti olen taas tässäkin väärässä"

chantal
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 107
Liittynyt: Ti Maalis 25, 2008 7:07 pm

Viesti Kirjoittaja chantal »

Onko kenelläkään tietoa, mistä oppilaitoksesta tyttö valmistui sairaanhoitajaksi?

Mariacka
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5075
Liittynyt: Ma Syys 10, 2007 7:34 pm

Viesti Kirjoittaja Mariacka »

Jack the Ripper kirjoitti:C:n papereilla harvemmin yliopistoon mennään. Siellä pitäisi olla ainakin yksi L tai E joukossa niin onnistuu sitten kyllä. AMK-laitokset onkin sitten asia erikseen. :roll:
Yliopistoon pääsee myös väylähaun tai pelkän pääsykoemenestyksen perusteella, joten papereilla ei välttämättä ole merkitystä. Ylipäänsä opintomenestys on enemmän ahkeruudesta, kunnianhimosta ja kovasta työstä kuin varsinaisesta äo:sta kiinni, joskin älykkyydestä on etunsa.

Kirsi
Neuvoja-Jack
Viestit: 540
Liittynyt: Ke Elo 06, 2008 10:37 am

Viesti Kirjoittaja Kirsi »

Arthur Nebe kirjoitti:Kirsin huomiot kulkivat samoilla linjoilla kuin omanikin. Ylioppilastutkinnon yleisarvosana on tietysti huono mittari yleisemmälle oppimiskyvylle ja älykkyydelle mutta jotain osviittaa siitäkin tietysti saa. Mielenkiintoista kuitenkin on että syytetty itse toi tämän seikan ilmi - se poikkeaa aiemmasta suoriutumisen ja menestyksen alleviivaamiseen pyrkineestä tyylistä. Tietysti muuttuneilla olosuhteilla on suuri merkitys mutta siltikin asian esiin tuominen tuolla tapaa rikkoo jälleen aiempaa kuvaa.
Niin, olisi mielenkiintoista tietää miten tuo asia tuli hänen kuulemisessaan ilmi, oliko maininta siitä niin selkesti irti kuulemisessa läpikäytyjen teemojen asiayhteydestä kun keltainen lehdistö viestitti. En henkilökohtaisesti usko että syytetty mitään tuolla lausumallaan "haki"- ehkä silkkaa hermotuneisuuttaan jonain assosiatiivisena kuriositeettina tuli "heittäneeksi", mene ja tiedä.
Arthur Nebe kirjoitti: Jälleen mennään alueelle joka on hieman kompetenssini ulkopuolella mutta piikkikammo (ja etenkin sen korostaminen, tietysti huomioiden sen mahdollinen tunnetason puolustusargumenttiarvo) istuu mielestäni varsin huonosti samaan persoonaan joka poseeraa ylioppilaskuvassakin haulikon kanssa ja korostaa aggressiivisia luonteenpiirteitään aina tilaisuuden tullen.
Joo, toisaalta fobioille lieneekin "luonteenomaista", etteivät ne ole välttämättä mitenkään loogisia tai realistisia, tai missään järkevässä suhteessa henkilön persoonaan ja elämänotteeseen yleensä. Esimerkiksi perusteellisen koetellusti vahvaluontoinen sotasankari pelkää pimeää tms. objektiivisesti arvioiden "olematonta". Haulikon kanssa yo-kuvaan meno, mikäli se pitää paikkansa, kuulostaa kyllä varsin erikoiselta tai suoraan sanottuna täysin käsittämättömältä, olipa kyseessä mies tai nainen, olympiatason ampuja tai Martta-kerhon pj. Läheisenä olisin tuossa kohden puuttunut jo jollain lailla asioihin, muut eivät siihen useinkaan pysty. Mutta pelko ja häpeä näissä asioissa saavat yhä monet läheiset sulkemaan silmänsä tosiasioilta saati puuttumaan niihin (se on toki myös käytännössä vaikeaa täysi-ikäisten kyseessäollessa). Tätä tulkintaa saattaa toki hieman ohjata (ja kun nyt fobiat puheeksi tulivat) että allekirjoittaneen elämänkumppani ei saa ehdottomasti tuoda metsästysaseitaan kotiinsa, ei lukittuun kaappiin tai vahvaan kassakaappiinkaan sillä uhalla, että minä lähden samalla oven avauksella ;)
Arthur Nebe kirjoitti: Mitä lapsen hankintaan "mahdollisimman nopeasti" tulee, kieltämättä syytetyn käyttäytymisestä lapsensa huoltajana on annettu melko omituista kuvaa. Eniten tästä taidettiin puhua vuosi sitten syksyllä kun tukiryhmään kuuluneet kuvailivat tämän "välinpitämätöntä" asennetta ja keskittymistä itseensä lapsen sijaan. Ajankohta ja silloiset epäilyt huomioiden demonisointikomponentti oli varmasti aikamoisella painolla lauseissa mutta jotain tästäkin voi jäädä pätevän kotipsykologin havaintokirjaan.
Samoin jossain oli maininta, jonka mukaan syytetty ei olisi lainkaan esim. imettänyt lastaan. Tämä kaikki ts. ilmeiset ongelmat äidin roolin ottamisessa ja sen kantamisessa, tukisivat jo edellä kehittelemääni teoriaa nimenomaan seksuaalisuuden (laajasti ymmärrettynä) alueen kehitysongelmissa, ja ylisuoriutumiseen pyrkimisessä. Psyykkisistä (kehitys-)ongelmista huolimatta kaikki on pitänyt saada nopealla aikataululla "valmiiksi" (avioliitto, lapsi, koulu loppuun hyvin arvosanoin) ja voimat ovat sitten loppuneet kesken. Tavallinen tarina sellaisenaan, seuraamukset eivät vain ihan tavallisimmasta päästä, ja viittaan tällä tässä vaiheessa vain Citymarketin tapahtumiin ennenkuin oikeuden päätös nyt käsillä olevista tapauksista saadaan.

Yhtä minä ihmettelen: Jos ajatus terveydenhuollon hallinnolliselle puolelle suuntautumisesta oli jo alaa valitessa niin kirkkaana mielessä, miksei syytetty ylioppilaana hakeutunut suoraan opiskelemaan terveys- ja hallintotieteitä.

loneliness
Jessica Fletcher
Viestit: 3206
Liittynyt: Ti Kesä 03, 2008 12:30 am

Viesti Kirjoittaja loneliness »

Ei noista fobioista hirveitä johtopäätöksiä kannata vetää. Itselläni on melko paljon tatuointeja, mutta verikokeessa meinaa taju aina lähteä ja jännittää ihan törkeästi. Tosiaan: fobiat eivät ole loogisia.
Paavo Arhinmäki on äijä!

Mia Wallace
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 90
Liittynyt: Pe Marras 09, 2007 9:22 pm

Viesti Kirjoittaja Mia Wallace »

Onko kenelläkään tietoa, mistä oppilaitoksesta tyttö valmistui sairaanhoitajaksi?
Mun mielestä täällä on esitetty sellainen tieto (?), että olisi Piramkista valmistunut.

Mua kiinnostais tietää, että onkohan tämän bändin rumpali mahdollisesti tämän kyseisen hoitsun aviomies (tai siis ilmeisesti ex-aviomies jo tässä vaiheessa...):

http://www.hyhma.com/
Ja mä kuolen näihin ihmisiin
jotka ei merkitse mulle mitään
kertoo mitä pitää tehdä
mitä täytyy yrittää
mä kuolen kun mun suuni huutaa
valkoisia valheita
ja jättää kertomatta
aina osan totuutta

Arthur Nebe
Nikke Knakkertton
Viestit: 197
Liittynyt: La Loka 13, 2007 9:05 pm

Viesti Kirjoittaja Arthur Nebe »

Käsittääkseni ei. Aviomiehen ja pojan nimet alkavat samalla kirjaimella. Syytetyn nimihän on toistaiseksi eräänlainen julkinen salaisuus, istuntosalin ovelta se viimeisillekin selviäisi ja käsittelythän pidetään avoimin ovin...

Tampereen Tyttö
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5172
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 8:18 pm

Viesti Kirjoittaja Tampereen Tyttö »

Ja jostakin(?) sain kuulla, että mies olisi muutamia vuosia hoitajaa vanhempi.

PIRAMKista valmistui, mutta opintonsa oli aloittanut muualla, muistaakseni Hämeenlinnassa. Joten jos oli pääsykokeita ollut, niin siellä sitten.
-Takuulla, sano Tampereenlikka!

Vastaa Viestiin