Dynamiitti-Laine ja Hilarius Sorjonen

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Aizerbaidzan
Angus MacGyver
Viestit: 6651
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Dynamiitti-Laine ja Hilarius Sorjonen

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan »

Heino Hilarius Sorjonen ja Uuno Olavi Laine eli Dynamiitti-Laine olivat vuosina 1953–1954 todella kuuluisia pitkäaikaisia kuritushuone- ja pakkolaitosvankeja Suomessa. Valitettavasti Googlella ei paljon mitään tietoja löydy herroista, joten pitänee varmaan mennä vanhoja lehtiä penkomaan lisätietojen toivossa. Mutta aloitetaan jostakin. Kirjoitus käsittelee enemmän Hilarius Sorjosta, koska hänestä löysin enemmän infoa.

Laine ja Sorjonen saivat runsaasti palstatilaa julkisuudessa joulukuun 7. päivänä 1953 tehdyn vankilapaon ansiosta. Vangit pakenivat Turun keskusvankilasta pistoolit kädessä saatuaan ne vartijoilta nujakan yhteydessä.

Sorjonen oli erikoistunut aseistettuihin ryöstöihin ja karannut ennenkin useasti vankilasta. Laineen kanssa suoritetun paon aikana hän oli kärsimässä melkein 15 vuoden kuritushuonetuomiota sekä epämääräistä aikaa pakkolaitoksessa vuonna 1950 tehdystä Helsingin Vuorimiehenkadun postin ryöstöstä, jossa saaliiksi saatiin 2 miljoonaa markkaa (rikos oli tehty vankilapaon aikana ja tuomioon lisättiin aiemmat teot, siksi se oli noin kova). Orivedeltä lähtöisin ollut Laine kärsi 25 vuoden kuritushuonetuomiota ja myös epämääräistä aikaa pakkolaitoksessa mm. salakapinasta ja ryöstöstä. Laine oli aiemminkin kuluneen vuoden aikana ottanut hatkat Turun vankilasta. Oikeusministeriön vankeinhoito-osasto lupasi kummankin löytämiseen johtavista tiedosta 50 000 markan palkkion.

Laine loukkasi paon yhteydessä jalkansa pahoin hypättyään vankilan muurilta alas ja pyysi Sorjosta myöhemmin antamaan hänelle armonlaukauksen. Sorjonen ei tähän suostunut, joten Laine teki sen itse. Sorjonen ei tosin itsekään enää vankilaan palannut.

14. tammikuuta 1954 hän yritti ryöstää Vihdin Säästöpankin konttorin saatuaan tietää pankin kassaholvissa olevista useista miljoonista (ne olivat siellä seuraavana päivänä tapahtuvaa meijeritilien maksua varten). Pankinjohtaja ja myöhemmin samana vuonna kansanedustajaksi valittu Saara Forsius (1902-1988) ei kuitenkaan suostunut antamaan Sorjoselle kassaholvin avainta vaan keksi, että "säästöpankkilain" mukaan hänellä ei ole oikeutta mennä yksinään kassaholviin. Saara jopa kehotti aseistautunutta Sorjosta ampumaan hänet. Sorjonen, joka oli omien sanojensa mukaan herrasmiesrosvo, ei viitsinyt ampua Forsiusta paikalla olleen nuoren Siskon nähden joten hän sitoi molempien naisten kädet rautalangalla kiinni ja pakotti istumaan sohvalle. Sorjonen istui keinutuoliin vastapäätä naisia, sytytti tupakan ja vilkuili saunalle päin.

Sisko kysyi Sorjoselta, onko tällä äitiä. Sorjonen myönsi ja kysyi puolestaan Siskolta, onko tällä sulhasta. Sisko vastasi kieltävästi. Kesken kaiken Sorjonen tiedusteli naisilta: "Uskotteko te Jumalaan?" Naiset vastasivat yhdestä suusta: "Uskomme!". Sen jälkeen Sorjonen kysyi: "Uskotteko te, että minäkin uskon?" Siihen naiset vastasivat: "Miksi emme me uskoisi." Saara kysyi: "Ettekö te voisi keksiä itsellenne jotain muuta tekemistä kuin ryöstämisen?" Siihen Sorjonen totesi, että se on myöhäistä, kun hänellä on jo 14 vuotta tuomiota. Saara yritti saada Sorjosen epäilemään, että talossa saattoi olla joku muukin henkilö ja uteli Siskolta: "Onko se teidän sulhasenne vielä siellä yläkerrassa?" Sisko ei ymmärtänyt juonta ja vastasi kieltävästi. Hän totesi kyllä, että hehän voisivat kaikki mennä yläkertaan katsomaan. Sorjonen kuitenkin kieltäytyi: "Siellä voi olla joku!"

Aika kului, holvin avaimia ei kuulunut ja Sorjonen alkoi pelkäämään yövartijan tuloa. Saaran käsilaukussa oli auton avaimet ja 14 000 markkaa rahaa, mutta Sorjonen ei niitä huolinut. "Minä en ota yksityisomaisuutta, minä olen herrasmiesrosvo", Sorjonen totesi.

Sorjonen vapautti Siskon kädet. Sisko juoksi tämän jälkeen pankkiin, repäisi jostakin paperipalan ja toi mukanaan mustepullon sekä kynän. Hän näet halusi nimikirjoituksen kuuluisalta roistolta. Sorjonen suostui nuoren tytön pyyntöön. Silloin Sisko pyysi myös jotain muistovärssyä. Sorjonen kirjoitti: "Kun sydän itkee minä hymyilen, kun tuska polttaa minä laulelen". Sorjonen sanoi lähtiessään toivovansa, että he eivät tapaa raastuvassa. Herrasmiesrosvo poistui ilman pennin penniäkään.

Sorjosen käynnistä Säästöpankissa kirjoitettiin kevättalvella 1954 melkein kaikissa sanoma- ja aikakauslehdissä aina Ruotsia myöten. Sorjonen kirjoitti Helsingin Sanomille seuraavan kirjeen:

"21.2.1954
tämän kirjeeni kun saatte niin en ole enää Suomessa, joden ihmiset voivat taas vapautua painajaisesta jota ovat minun takiani tunteneet.
Olen huvitettuna seurannut lehtien palstoilta ihmisten ilmoituksia Laineesta ja itsestäni ja todennut asijat niin, että meillä joko on paljo kaksoisveliä — tai sitten myötätuntoisia ihmisiä jotka tahtovat meitä auttaa harhauttamaan poliiseja. Sillä kaikki nuo tiedonannot meitän näkemisestä ovat perättömiä — paitsi ihan alku matkasta siis Raisiossa jossa iltahämärissä tuli meitä vastaan pyörällä ajava mies joka kysyi mihin olimme matkalla — oli hyvä ettei yrittänyt pidättää sillä olimme silloin hiukan kuummia — joden olisi voinut tapahtua jotain ikävää —
Sen jälkeen ei Laine ollutkaan enää pitkää matkaa seurassani sillä hänen jalkansa jossa oli edellisestä karkuyrityksestä paha loukkaantumisen vika — loukkaantui uudestaan muurilta alas hypätessä ja hänestä tuli melkein liikunta kyvytön. Koitin häntä auttaa parhaan vointini mukaan — mutta voimat loppui itseltänikin ja silloin Laine pyyti että ampuisin hänet. En voinut tehdä sitä joden Laine sanoi peitä ruumiini ja vie pojille terveisiä. Samalla pamahti — Hän ampui suuhunsa ja kuolema seurasi heti.
Itse sairastuin pahanlaiseen kuummeeseen jota kesti aina — siihen saakka kuin kävin Vihdissä — olin silloin kirjaimellisesti noussut sairasvuoteelta. Seurassa ollut kirjoitus joka kertoo Vihtin pankin johtajan ja minun vuoro keskustelusta — on muunnettua totuutta Siis jätetty pois ja asetettu tilalle ei puhuttuja sanoja.
Nyt hyvästi Suomi — ja reilut kaverit — kiitos kaikille joiten kansa olin tällä aikaa yhteydessä. teitä ei houkutellut viiden kympin veriraha joka oli päästäni luvattu.
En mene vieraalle maalle aikeessa tehdä rikoksia — vaan yritän sijoittautua töihin sillä työn teko ei ole minulle vastenmielistä.
Suomi on liijan kuumma joden näin on parempi.
Hyvästi
Kirjoitti Heino Hilarius Sorjonen.
Viimmeinen lempi nimi Hempeämielinen Hilarius."


Ilmeisesti Sorjonen yritti harhauttaa kirjeellään viranomaisia. Hän piileskeli todellisuudessa Pyhäjärvi Ul:n Ahmoossa (nyk. osa Karkkilaa) erään talon ladossa, josta käsin hän teki matkoja lähiseudulle. Huhtikuussa 1954 piilopaikka tuli ilmi ja Sorjonen ampui itsensä poliisien piirityksen päätteeksi.

Jussi Kylätasku kirjoitti aiheesta kuunnelman ja näytelmän Hentomielinen Hilarius vuonna 1974. Pankkirosvo Volvo-Markkasesta kirjoja kirjoittaneen Taavi Kassilan elokuva Petos sai ensi-iltansa vuonna 1987. Siinä Hilarius Sorjosta (elokuvassa Tuure Hilarius Ruokonen) esitti Paavo Pentikäinen ja Dynamiitti-Lainetta (elokuvassa Erkki Uolevi Lahti eli Dynamiitti-Lahti) esitti Harri Hyttinen. Elokuvaa varten Juice Leskinen sävelsi ja sanoitti kappaleen "Hilarius Hentomielinen".

Lähteitä:
Arno Forsius: Saara Forsius ja pankkirosvo Sorjosen ryöstöyritys Vihdin Säästöpankissa
Turun Sanomat 21.9.2003 - Hurjat pojat muuttavat kodistaan puolentoista vuosisadan jälkeen
Turun Sanomat 23.2.2004 - Veli Junttilan Suomi 1954 -kolumni: Lounais-Suomen oma rosvo
Turun Sanomat 10.5.2004 - Toimittaja Veli Junttilan kolumni Suomi 1954: Sähkön avulla uuteen tekniikkaan
Wikipedia: Hilarius Sorjonen

jackal
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 100
Liittynyt: La Loka 18, 2008 1:27 pm
Paikkakunta: Chicago

Viesti Kirjoittaja jackal »

Hienoa saada juttua suomalaisista suurmiehistä! Kauniit kiitokset!

Führer
Alibin satunnaislukija
Viestit: 51
Liittynyt: Su Kesä 08, 2008 6:06 pm
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Führer »

Herrasmiesrosvo :D much respect! Tollasia miehiä on harvassa.
If you play with matches, you get burned.

373
Susikoski
Viestit: 41
Liittynyt: Su Helmi 03, 2008 11:22 pm
Viesti:

Viesti Kirjoittaja 373 »

Siinä oli jätkällä selvästi ajatus mukana. Ymmärsi mitä on tekemässä ja ennen kaikkea minkä takia.
Suurin huijaus jonka hän teki, oli saada sinut uskomaan, että hän on sinä.
Pahoinvointiyhteiskunta

otus
Axel Foley
Viestit: 2329
Liittynyt: Ke Tammi 02, 2008 7:00 pm
Paikkakunta: Youranus

Viesti Kirjoittaja otus »

Harmi vaan, että kuolivat nuin..
Jos alkaa pännii, niin anna bannii..

Avatar
Mäsä-Masa
Neuvoja-Jack
Viestit: 571
Liittynyt: Ti Joulu 04, 2007 2:33 am

Viesti Kirjoittaja Mäsä-Masa »

Hienoa! Hilarius Hentomieli ja Dynamiitti-Laine olivatkin eri miehiä! Ennen vanhaan Suomessa oli todellakin herrasmiesrosvoja ja Volvo-Markkanen taitaa olla niitä viimeisiä vanhan liiton miehiä. Useimmat nykyrosvot taitavat olla pelkkiä turjakkeita.
:D
"Moon Leka-Veka, soot Mäsä-Masa", sanoi koulutoveri minulle ennen muinoin.

EuroJR
Jessica Fletcher
Viestit: 3334
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR »

Muistaakseni Nykäsen kirjoista "Kilikalikeikka" ja "Rööperi" löytyi jotain ainakin D.Laineesta. Koitanpas nyt sadepäivän ratoksi katsahtaa läpi.

edit: eip löytyny noista kahdesta. Sen sijaan Svenkka "Metyyli" Laineesta oli juttua. Jatkan tonkimista.

Aizerbaidzan
Angus MacGyver
Viestit: 6651
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan »

Satakunnan Kansa 8.12.1953 etusivulla oli seuraava uutinen:

Röyhkeä pako Kakolasta - Väärät avaimet ja vartijan puku

Niin kuin eilen radiossa luetussa poliisitiedotuksessa ilmoitettiin, pakeni kaksi Kakolan "rikolliskuuluisuutta", Heino Hilarius Sorjonen ja Uuno Olavi Laine eilen aamulla. Paon kerrotaan tapahtuneen seuraavasti:

Molemmat miehet olivat päässeet väärillä avaimilla arestiosastolta Kakolan pohjakerrokseen ja sieltä vartijain selliin, mistä he ottivat vartijan päällystakin ja lakin. Laine pani päällystakin päälleen ja veti lakin päähänsä, minkä jälkeen hän vääriä avaimia käyttäen avasi ovet ja pääsi vankilan pihamaalle. Siellä hän kulki vankilarakennuksen seinustaa pitkin tarkastellen arestiosaston kaltereita vartijain tapaan. Pihalla oli ulkovartija, joka ei hämärässä osannut aavistaa vartijan asuun pukeutuneessa Laineessa mitään pahaa, ennen kuin tämä äkkiä hyökkäsi vartijan kimppuun kuristaen häntä kurkusta. Samalla oli paikalla myös Sorjonen, joka toista tietä käyttäen oli hiipinyt pihamaalle. Vangit anastivat 7,65-kaliberisen pistoolin ja noutivat pohjakerroksen saunan lattialla pidetyn pitkän puusäleikön, jota myöten kiipesivät muurin yli. Sitä ennen heitti Laine yllään olleen vartijan takin ja lakin vankilan pihamaalle. Karkurien vaatetuksesta ei tiedetä mitään, koska molemmat ovat olleet työssä vankilan räätälin verstaassa ja ovat voineet valmistaa siellä itselleen karkaamista varten varusteet.

Avatar
maija turjukka
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4942
Liittynyt: Ke Heinä 25, 2007 8:58 pm

Re: Dynamiitti-Laine ja Hilarius Sorjonen

Viesti Kirjoittaja maija turjukka »

Juuri nyt Yle Teemalla Kino Suomi: Petos

http://www.telkku.com/program/show/20150402190010
-Suru on hinta, jonka maksamme rakkaudesta.-

Vastaa Viestiin