Oriveden vainaja 2007

Selvinneet tapaukset ja tuntemattomat löydetyt.
Avatar
Juliet Jones
Axel Foley
Viestit: 2418
Liittynyt: La Elo 23, 2008 10:40 pm
Paikkakunta: Little Stempington

Re: Oriveden vainaja

Viesti Kirjoittaja Juliet Jones »

Eilisen tapaamisesta kiitokset Härälle, joka näki sen eteen vaivaa kyyteineen kaikkineen, ja mukava oli muutenkin tavata! Ilahduttavaa oli myös tavata Risto Rouvari, joka on todella asiallinen ja mukava ihminen. Kiitokset hänelle, kun suostui avaamaan asiaa meille lisää vastaten uteliaiden harrastelijoiden kysymyksiin! Esille tuli muutamia uusia asioita, joita voimme porukalla mietiskellä.

Härkä, jos tässä koosteessani ilmenee puutteita, niin täydentele ja korjaa.

Vainajan kohtaaminen löytöpaikalla

Rouvarit olivat siis kävelylenkillä. Maa oli jo sula lukuunottamatta matkalla olleita metsälämpäreitä, joissa oli vielä lunta. Kun he saapuivat vainajan löytöpaikalle kiinnittyi Rouvarin huomio ensimmäisenä kolmeen 0,5 litran muoviseen Novelle- pulloon, jotka olivat kuopan reunalla. Kuoppa oli keskimmäinen kolmesta kaatuneesta koivunjuurakosta, ja pullot siis sijaitsivat vierekkäin siinä tasamaalla ihan kuopan etulaidalla. Pulloista kaksi oli tyhjää ja yksi avattu vajaa. Maassa oli tupakka- aski, mutta kysyttäessä natsoista ei niistä ollut havaintoa (maassa oli runsaasti luonnon omaa jätemateriaalia).

Vainajan vaatteet olivat niin maanläheistä väriä, ja hänen päälleen oli varissut roskaa kaatuneesta juurakosta (ja varmaan myös tuulen tuomana), ettei häntä meinannut huomata ollenkaan kuopasta. Sitten Rouvarin huomio kiinnittyi sinertyneeseen käteen, joka oli ainoa näkyvilläoleva kaistale paljasta ihoa. Se oli vainajan oikea käsi. Vasen käsi oli näkymättömissä, joten ei tietoa oliko se vatsan vai rinnan alla.
Vainajan kasvot olivat alaspäin, hivenen vasemmalle kääntyneinä, joten tuossa vaiheessa kasvoja ei näkynyt. Hiukset lisäkkeineen olivat levinneet kiharaisina (todella kiharaisina) kehystämään virkatulla pipolla (harvaa verkkoa)peitettyä päätä ja maata sen ympärillä.

Takki oli riisuttuna maassa vainajan alla, mutta se näkyi kunnolla vasta myöhemmin. Ruumiin yläosaa peitti ohut paita.
Kaulahuivi oli kuvattuna Aamulehden artikkelissa Mari Karsikkaan teema- artikkelissa, mutta siitä en tullut kysyneeksi Rouvarilta erikseen. Karsikkaan kirjoituksen mukaan "se lämmitti", joten olisiko sitten ollut kaulassa hiusten peittämänä ja muuten vainajan alla.

Sarjakuvalehti oli kuopan toisella reunalla takaoikealla.

Kuten Härkä jo totesikin, ei vaaleissa housuissa näkynyt merkkejä suolen tyhjentymisestä.
Oksennuksesta ei myöskään ollut mitään havaintoa.

Yleisvaikutelma vainajasta oli nuori ja siisti. Hän näytti kovin hoikalta ja pieneltä tuossa asennossaan, ja oikeasta kädestä joka oli näkyvillä, sanoi Rouvari sen olleen pieni ja hento.
Sormuksesta Rouvarilla ei ollut muistikuvaa.

Maassa ei näkynyt merkillepantavasti jälkiä, mutta matkan varrella olleissa lumen vielä peittämissä metsälämpäreissä niitä oli ollut.

Poliisit paikalle

Kuten aiemminkin on todettu, oli poliisien mahdotonta saapua autolla löytöpaikalle. He pääsivät kuitenkin ns. tukkitien päähän kääntöpaikalle, josta kävelymatkaa vainajan luokse oli noin 500m.
Vanhempi konstaapeli Kaartinen hoiti tiedotusta puhelimitse ja sai samalla tavalla ilmeisesti toimintaohjeita.

Nuorempi konstaapeli Mannisen vetäessä vainajan kuopasta tasamaalle paljastui vainajan alta kunnolla takki ja laukku, sekä jäätä. Mp3- soitin paljastui samalla, mutta siitä ei tarkempaa tietoa oliko ruumiin alla vai muuten alkuun näkymättömissä. Jonkinlainen kivikin siinä oli ollut, mutta sellaista ei ollut heti paikalle tullessa näkynyt. Toki maakuopassa, jonka puun irtoava juurakko on muodostanut, on yleensä useampiakin kiviä. Poliisi käänsi ruumiin selälleen.

Vainajalla oli toisessa korvassaan nappikuuloke, jonka kautta oli ilmeisesti kuunnellut musiikkia. Oikea poski oli sini-valko- laikukas osittain. Huulet olivat kapeahkot ja raollaan. Hampaat ja osa ikenistä näkyivät, samoin ylimääräinen aines hampaiden väleissä, joka olisi voinut näköhavainnon perusteella olla kuivunutta verta tai vaikka maasta pölissyttä roskaakin. Vainajan silmät olivat kiinni.

Poliisi alkoi leikellä vainajan vaatteita siinä paikalla ja kerätä tavaroita (jäte)säkkeihin.
Rouvarit poistuivat paikalta.

Härkä, taskulamppu puuttui muistiinpanoistani. Onko sinulla asiasta selkoa?

Edit. Poistettu ylimääräinen -s- sanasta "tiedotusta".
härkä
Jack Bauer
Viestit: 936
Liittynyt: Ke Syys 17, 2008 6:34 pm

Re: Oriveden vainaja

Viesti Kirjoittaja härkä »

Julietin lamppu :

Rouvari mainitsi taskulampunkin olleen " irtaimena , siinä maassa ".
Tosin off asennossa. Virtaa oli jäljellä , se kokeiltiin paikalla.
Lisäksi muistuu se , että vainajan rahoista yksi 20€:n seteli olisi ollut irtaimena jossain ruumiin yläosan lähellä. Loput rahat olivat laukussa. Vajaa 100 € yhteensä.
Tätä tosin Rouvari ei tietenkään paikan päällä voinut nähdä eikä tietää.

Kiitoksia vielä Julietille eilisestä.

T
Härkä
härkä
Jack Bauer
Viestit: 936
Liittynyt: Ke Syys 17, 2008 6:34 pm

Re: Oriveden vainaja

Viesti Kirjoittaja härkä »

Paikasta :

Vielä sellainen Rouvarin toteamus , ettei vainaja hänenkään mielestä ole voinut kulkeutua paikalle sattumalta.
Emme edes kysyneet tätä asiaa , vaan hän kertoi sen ohimennen.

Omaa ajattelua :
Saattaa olla että tapahtumat ennen vainajan sinne löytöpaikalle päätymistä, ovat olleet hyvinkin yksinkertaiset ja johdonmukaiset.
Jotenkin tuntuu , että lopputapahtumat olisivat saaneet alkunsa lähitienoolta.
Jos asianomaisena olisi ollut vaikkapa joku Jyväskyläläinen tai Tamperelainen , paikka olisi mitä ilmeisimmin ollut helpommin 9-tieltä saavutettava.

T
Härkä
Ilona83
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 14
Liittynyt: Pe Elo 22, 2008 9:23 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Oriveden vainaja

Viesti Kirjoittaja Ilona83 »

Kiitos Juliet Jones kattavasta yhteenvedosta. Nyt sai itsekin selkeämmän kuvan tuosta löytöpaikasta ja vainajasta mieleensä. Oliko poliisi jossakin vaiheessa vahvistanut sen että hampaiden välissä oli ollut nimenomaan verta? Mietin että mistä se on tullut jos ei oksennustakaan ollut. Voi kun tämä joskus selviäisi. Itsekin uskon siihen että vaikka se itsemurha olisi ollutkin, joku tapauksesta kuitenkin tietää enemmän muttei uskalla ilmoittaa poliisille.
miinushka
Olivia Benson
Viestit: 700
Liittynyt: La Elo 23, 2008 1:13 am
Paikkakunta: valtatie 12. varrella

Re: Oriveden vainaja

Viesti Kirjoittaja miinushka »

Jos oksentaa pelkkiä vatsahappoja, niin mahtaako niistä jäädä mitään jälkiä maahan?

Tuo takki mietityttää sen verran itseäni, että pohdin olisiko siitä voitu hakea suojaa jalkojen alle esim. juuri oksentamisen ajaksi, ettei olisi tarvinnut laittaa polviaan suoraan kylmään lumiseen maahan.
Varsinkin jos on vielä aikomuksena nousta ja jatkaa matkaa, voisin kuvitella itse polvistuvani mielummin takkini päälle, jottei housut kastuisi ja lumi tuntuisi kylmältä jalkoja vasten.

*pohdintaa pohdintaa*

Tai sitten hän on hetkeksi polvistunut lepäämään, hakenut allensa lämpöä tuosta takista, muttei ajatellut asiaa loppuun asti ja kylmä on vienyt.

Ehkä hän on tosiaan eksynyt metsään matkalla johonkin niistä mökeistä, ajatellut pysähtyä hetkeksi lepäämään ja juomaan, odottamaan avun saapumista. Lopulta nukahtanut ja/tai hypotermia vienyt.
Jos hän ei ole esim. syönyt pitkään aikaan mitään, niin on voinut voimat vain ehtyä kesken metsässä harhailun ja tuo juurakko on tuntunut ehkä suojaisimmalta paikalta asettua hetkeksi lepäämään, odottamaan mahdollisesti aamunkoittoa. Hän on saattanut laittaa mp3-soittimesta musiikkia soimaan rauhoittaakseen mieltään vieraassa(?) metsässä ja lukea sarjakuvia ennen lepohetkeään, sitten kun kylmässä on alkanut ramaisemaan, sammuttanut taskulampun ja mahdollisesti nukahtanut. Kylmä yö sitten hoitanut loput.

edit: muutettu lauserakennetta.
Quis custodiet ipsos custodes?
seireeni
Lauri Hanhivaara
Viestit: 126
Liittynyt: Ti Huhti 03, 2007 12:47 pm

Re: Oriveden vainaja

Viesti Kirjoittaja seireeni »

Ilona83 kirjoitti:Voi kun tämä joskus selviäisi. Itsekin uskon siihen että vaikka se itsemurha olisi ollutkin, joku tapauksesta kuitenkin tietää enemmän muttei uskalla ilmoittaa poliisille.
Samat mietteet täällä. Minua kyllä vähän hämää tässä itsemurha-asiassa mm. tuo uusi tieto nappikuulokkeen olemisesta korvassa. Ja muutenkin koko asetelma vaikuttaa siltä, että Tuntematon on ollut aikeissa elää, eikä kuolla. Jonkun täytyy tietää hänestä jotain, mutta ei voi kertoa, koska hänen yhteytensä Tuntemattomaan ei kestä päivänvaloa. Ratkaisu on yleensä lähempänä kuin arvataankaan, eli ne lähimaaston mökit kummittelevat aina vaan mielessäni.

Kiitokset Julietille ja Härälle, loistavaa työtä! Murha.info vielä ratkaisee tämän tapauksen...
"I think it was sick and weird."
Katjushka
Theo Kojak
Viestit: 1166
Liittynyt: Ma Kesä 11, 2007 9:17 pm

Re: Oriveden vainaja

Viesti Kirjoittaja Katjushka »

Voi kun tämä nyt selviäisi. Olin jo löytävinäni yhdestä Britanniassa/Puolassa kadonneesta kolmekymppisestä äidistä samoja piirteitä, mutta hän olikin sitten ollut 170 cm ja tukkakin oli vaaleampi. Kuva näytti minusta ensin hieman noilta piirroksilta (tosin noilta piirroksilta voi nyt näyttää kuka vaan):
http://www.leics.police.uk/canyouhelp/m ... a_wnuczek/
Ihanaa, että olette niin jaksaneet yrittää tämän tapauksen kanssa. Ilmeisesti näiden tuntemattomien ruumiiden tutkinta ja tunnistuksen hakeminen on yllättävän leväperäistä joka puolella. Guardianin mielenkiintoisen artikkelin mukaan Briteissäkin perustettiin vasta 2008 tällainen koko maan yhteinen poliisi, joka tapauksia kartoittaa ja pyrkii selvittämään. Ekana työnnä ovat koonneet listaa löytyneistä ja tunnistamattomista ja se on venähtänyt satojen tapausten pituiseksi.
http://www.guardian.co.uk/uk/2008/nov/1 ... ied-bodies
Vielä lisäksi, että kannattaisi ehkä laittaa tämä minfonkin tapaus tuonne Brittilän uuteen organisaatioon, jollette ole laittaneet jo. Heillä on jonkunlainen löydösrekisteri ja kun tässä nyt oli näitä brittivaatteita yms. niin ehkäpä ottavat tämänkin tapauksen sinne
Reporting unidentified cases/
In future all unidentified cases should be reported to the National Policing Improvements Agency (NPIA) Missing Person’s Bureau - www.npia.police.uk/missingpersons or email: [email protected]
Katjushka
Theo Kojak
Viestit: 1166
Liittynyt: Ma Kesä 11, 2007 9:17 pm

Re: Oriveden vainaja

Viesti Kirjoittaja Katjushka »

seireeni kirjoitti: Minua kyllä vähän hämää tässä itsemurha-asiassa mm. tuo uusi tieto nappikuulokkeen olemisesta korvassa.
Minusta se taas puhuu itsemurhan puolesta. Jos tekisin itse itsemurhan lääkkeillä ja joutuisin siinä hieman odottelemaan vaikutusta niin varmasti haluaisin lähteä hyvän musiikin soidessa. Siitähän saisi jonkunlaista tuttua ja turvallista ja lohduttavaa, jota muuten siellä puunhakkuuaukiolla ei varmasti ollut.
Ladybird
Armas Tammelin
Viestit: 84
Liittynyt: Su Elo 03, 2008 5:05 pm

Re: Oriveden vainaja

Viesti Kirjoittaja Ladybird »

Vaikuttaisi kyllä, että vainaja ihan tarkoituksella siellä istui, kun kerta oli nappikuuloke korvassa ja lehtikin vierellä enkä oikeastaan keksi muuta syytä sille, kuin että:

1. On karannut jostakin ja piiloutunut metsään, päättänyt odotellessaan kuunnella musiikkia ja lueskella vähän lehteä kunnes väsymys on alkanut painaa, sulkenut taskulampun ja nukahtanut. Pakkanen on sitten hoitanut loput.

2. On päättänyt tehdä itsemurhan jossakin piilossa niin ettei kukaan löydä tai jos löytää niin ei ainakaan tunnista. Siinä kuolemaa odotellessa on sitten kuunnellut musiikkia.

Se irrallinen seteli on kyllä aika kiinnostava. Olikohan kenties ollut kirjanmerkkinä lehden välissä. Itsellä ainakin on tapana laittaa kirjanmerkiksi se mikä vaan sattuu käteen. Joskus setelinkin.
lost
Olivia Benson
Viestit: 714
Liittynyt: Ti Huhti 17, 2007 5:11 pm

Re: Oriveden vainaja

Viesti Kirjoittaja lost »

Itseänikin mietityttää tuo irrallinen seteli maassa. Enkä keksi mitään muuta tarkoitusta sille kun juuri tuo, että olisi kirjanmerkkinä ollut. Vaikka itse ainakin käännän aina sivun kulman löytääkseni kohdan mihin jäin.

Itse uskon joko itsemurhaan tai hypotermiaan. Jos kyseessä on hypotermia niin miksi ihmeessä sitä ei ole voitu julkisuuteen ilmoittaa? Itsarin kanssa ollaan vähän arempia tuon julkistamisen suhteen.

Jos naisen ei ollut tarkoitus kuolla, vaan esim. vain nukkua yö metsässä niin voiko oikeasti olla mahdollista, että hänellä ei ole mukana yhtikäs mitään mikä paljastaisi hänen henkilöllisyytensä? Toisaalta jos kyseessä on itsemurha mikä olisi syy, että hän haluaa ehdottomasti pysyä tuntemattomana?
Ihmiset valehtelevat, todisteet eivät.
Ilona83
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 14
Liittynyt: Pe Elo 22, 2008 9:23 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Oriveden vainaja

Viesti Kirjoittaja Ilona83 »

Olen tässä käynyt mm. Puolan ja Ranskan kadonneet sivustoja läpi ja tässä muutama linkki jotka voisivat sopia jos joku haluaa vilkaista. Muistaakseni näitä ei ole ollut tässä ketjussa aikaisemmin (paitsi eka näyttää aika tutultu).

http://www.zaginieni.pl/baza-danych-oso ... 1383030323

http://www.zaginieni.pl/baza-danych-oso ... 5323030323

http://www.avisderecherche.org/fiche.php?numero=30

Ja tässä vielä muutama jotka eivät ehkä niin sovi ulkonäön puolesta mutta aika vaikea on sanoa.

http://www.zaginieni.pl/baza-danych-oso ... 2363030323

http://www.zaginieni.pl/baza-danych-oso ... 7343030323

http://www.zaginieni.pl/baza-danych-oso ... 1313030323
Katjushka
Theo Kojak
Viestit: 1166
Liittynyt: Ma Kesä 11, 2007 9:17 pm

Re: Oriveden vainaja

Viesti Kirjoittaja Katjushka »

Ensimmäisen osalta tuo katoamispäivä on aika lähellä tuota löytymistä, mutta sanotaanko siinä, että hän olisi muuttamut USAan. En osaa puolaa, mutta tuolla nimellä googlettamalla tuli myös jotain Massachusetts, USA - infoa???
Muut kaikki ovat kadonneet niin kauan aikaa sitten. Mietin noita kadonneita selatessa, että jos henkilö on alunperin kadonnut useita vuosia sitten on häntä todella vaikea yhdistää Orivedenkään tapaukseen.
buracee
Martin Riggs
Viestit: 642
Liittynyt: Ti Heinä 17, 2007 9:47 pm

Re: Oriveden vainaja

Viesti Kirjoittaja buracee »

Katjushka kirjoitti: Muut kaikki ovat kadonneet niin kauan aikaa sitten.
noh, eihän tossa tarvii kovinkaan kauas taaksepäin tätä ketjua mennä kun tuota vainajaa epäiltiin Estonialta peräisin olevaksi tanssijaksi.. Ja se sentään upposi -94. Tais tulla peräti 3 yksäriäkin ihmisiltä jotka olivat vakaasti sitä mieltä että mun olis pitänyt soittaa tai mennä käymään k.o henkilön vanhempien luonakin. :roll:
Ilona83
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 14
Liittynyt: Pe Elo 22, 2008 9:23 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Oriveden vainaja

Viesti Kirjoittaja Ilona83 »

Ensimmäisen osalta tuo katoamispäivä on aika lähellä tuota löytymistä, mutta sanotaanko siinä, että hän olisi muuttamut USAan. En osaa puolaa, mutta tuolla nimellä googlettamalla tuli myös jotain Massachusetts, USA - infoa???
Juu en minäkään osaa puolaa mutta sanakirjaa käyttämällä Ostatnie miejsce pobytu tarkoittaisi ehkä paikkaa missä viimeksi asunut ja siinä siis lukee Lee (USA).
jusi
Alokas
Viestit: 9
Liittynyt: To Tammi 29, 2009 3:00 pm

Re: Oriveden vainaja

Viesti Kirjoittaja jusi »

http://www.strathclyde.police.uk/index.asp?docID=3963
Tuollainen, ikä ei kyllä täsmää.

Lisäksi se vajaa 30v uk:sta kadonnut puolalaisäiti joka on täälläkin jo mainittu, mutta jonkin nettisivuston mukaan hän olisi 170cm pitkä. Onko se pituus varma tieto? (Malgorzata Wnuczek)
Vastaa Viestiin