Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi

Spekulointia kadonneista henkilöistä.
hannu hanhi
Axel Foley
Viestit: 2208
Liittynyt: Ma Kesä 14, 2010 6:01 pm

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja hannu hanhi »

Rovaniemen kirjastosta (=Lapin maakuntakirjastosta) löytyvät käytännössä kaikki vanhat Lapin Kansat. Eli jos joku vaikuttaa edelleen Rovaniemellä, niin sinne vain lukemaan. Luulisi, että lehdet on arkistoitu kronologisesti, mikä helpottaa etsimistä.

Selvännäkijäsekopäät ovat kiitettävästi hämmentäneet 80-luvulla tätä tapausta. Pahinta on tietysti se, että ihmiset ottivat heidän roskalehdissä kerrotut tarinansa todesta.
Spekultantti
Theo Kojak
Viestit: 1166
Liittynyt: Pe Elo 26, 2011 4:32 pm

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Spekultantti »

hannu hanhelle, että en minä ainakaan ota sitä sisältöä todesta, mitä se selvännäkijä höpisi, vaan se, että näkijä kutsuttiin, kertoo sinänsä omistajan ja hänen sukunsa halusta löytää joku selvyys tapahtuneeseen, he kun uskovat vilpittömästi tuollaisiin. Profiloinniksiko tätä nyt vois sanoa?

Ja edelleen nostaisin sitä luonnehdintaani, että omistaja oli enempi Greengrass Sydämen asialla -sarjasta, kuin Norman Bates Psykosta... ;)
morbidelli
Agentti Scully
Viestit: 684
Liittynyt: To Loka 01, 2009 1:34 pm

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja morbidelli »

Ande kirjoitti:
fangs kirjoitti:... pieni lisätieto Merjan työolosuhteista (sai nukkua jos hätäsoittoja ei tullut ja huoneessa oli sitä varten kapea laveri), sekä se että poliisi epäilee jotakuta teosta, mutta todisteita ei ole.
...Ja onkohan tuo henkilö, jonka sukunimi alkaa S:llä, oikeastikin olemassa, vai onko sekin pelkkää "näkyä"?
Palataanko taaksepäin ja tuohon selvännäkijäjuttuun, jossa kiinnittäisin huomionne tähän yksityiskohtaan "jos hätäsoittoja ei tullut ".
Mitä voitte päätellä tästä sen väitteen osalta, että töissä ei olisi sinä yönä ollut muita kuin Merja ja työantaja. Siis mitä soittoja olisi tullut, keneltä ja kenelle?
Onko jollakin muulla parempaa tietoa tuon ajan vartiointiliikkeistä? Minä en usko, että olisi ollut koko yö aikaa tehdä jotain ja piilottaa ruumis. Entä sitten, jos olisi tapahtunut jotain erikoista klo 5.25 ja vain takapäivystäjä olisi toiminut, päivystäjästä ei mitään havaintoa?

Kenelläkään ei varmaan ole sen päivän, tai siis maanantain lapinkansaa tallessa, että voisi tarkistaa, mitä sen lauantai-illan ja sunnuntaiaamuyön aikaan tapahtui. Luulisi, että silloinkin kuukauden viimeinen viikonloppu olisi ollut kohtuullisen vilkas. Jotta en päätyisi ristiriitaan aiemmin esittämäni kanssa, tarkennan että vilkasta oli yöllä, ei enää sunnuntaiaamuna.
Tapahtumista Rovaniemen seudulla: tapahtumarikas kuten Rovaniemen kesäviikonvaihteet aina. La-iltana Viktor Kalborrek & Four Rouses esiintyi Pohtimolammella klo 20. Göteborgin satakieli Pentti Kumpulainen & Hurmio-orkesteri humpatti Alakylällä 01:een. Torin seudulla jonkin klaanin telttalähetys sekä markkinat. Kemijärven mannet maisemissa siis.

Tämän lisäksi perussettiä: humppaa Ounaskosken paviljongissa, humppaa Vaakunassa ja humppaa Pohjanhovissa. Levylautasella Reijo Kallion Viikonloppuisä. Sampossa sotkettiin votkaan pontikkaa, tapeltiin ja huudettiin vieraisiin pöytiin. Pistossa odotettiin että joku tulis opastamaan ovelle. Varatut rouvat jotka eivät uskaltaneet mennä kotiin liftasi yökahville Napapiirin Shellille. Jos eivät sitten saaneet satunnaiselta ohikulkijalta kyytiä Rova-Motellin Polar-sviitissä. Vai olikos se bipolar-sviitti. No nyt meni jo vähän ulos aiheesta.
Siru83
Adrian Monk
Viestit: 2724
Liittynyt: Su Heinä 12, 2009 9:18 pm

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Siru83 »

Spekultantti kirjoitti:hannu hanhelle, että en minä ainakaan ota sitä sisältöä todesta, mitä se selvännäkijä höpisi, vaan se, että näkijä kutsuttiin, kertoo sinänsä omistajan ja hänen sukunsa halusta löytää joku selvyys tapahtuneeseen.
Paljon todennäköisemmin se on omistajan yritystä vaikuttaa siltä kuin hän oikeasti osallistuisi Merjan etsintöihin ja ei tietäisi tämän olinpaikkaa. Kuten myös hnnen Alibi-lehdessä mainitsemansa "omat selvityksensä" sekä selitykset siitä, kuinka hän muka olisi antanut vartiointiliikkeen miesten heittää Merja takaisin kotiin (firman autoilla?) ym.
Spekultantti kirjoitti:Profiloinniksiko tätä nyt vois sanoa?
Ei, sitä kutsutaan naiiviudeksi.
Spekultantti kirjoitti:Ja edelleen nostaisin sitä luonnehdintaani, että omistaja oli enempi Greengrass Sydämen asialla -sarjasta, kuin Norman Bates Psykosta...
Luuletko sinä tosiaan, että oikean elämän murhaajat voi jotenkin erottaa muista? Ne on pääsääntöisesti ihan tavallisia ihmisiä, jotka ajautuu sellaiseen tilanteeseen.

Ei sinun mielestäsi omistaja tietysti ollut senkään tyyppinen, että se olisi poiminut nättejä 16-vuotiaita tyttöjä kyytiin liftimatkalla ja sitten palkannut heitä yötöihin firmaansa liftimatkan aikana. Mutta niin se vain teki. Ja sinun mielestäsi tietysti ihan viattomin aikein. Kun selitit tätä käytäntöä maksujen välttelyllä, niin eiköhän sellainen olisi voitu välttää vaikka palkkaamalla nuori poikakin, ei siihen tarvita nättiä 16-vuotiasta kauppakoululaistyttöä.

Kenties Merjakin erehtyi pitämään omistajaa olemuksen perusteella harmittomana eikä lainkaan tajunnut, että omistajalla todennäköisesti oli jokin muukin motiivi palkata nätti 16-vuotias tyttö.

Tässä äskettäin paikkakunnalla tunnettu ja kunnioitettu kasvatti-isä tuomittiin kasvattitytärten vuosia jatkuneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä. On vaikea kuvitella, että vaimo ei olisi tiennyt siitä mitään. Samalla tavalla epäilen vaimon salailevan miehensä tekoa (mahdollista seksuaalirikoksen yritystä ja henkirikosta) tässä tapauksessa.
Spekultantti
Theo Kojak
Viestit: 1166
Liittynyt: Pe Elo 26, 2011 4:32 pm

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Spekultantti »

Kyllähän tuo Sirun skenaario seitsentoistakesäistä liftarityttöä himoinneesta äijästä kuulostaa enemmän leffakliseeltä, kuin tähän tapaukseen oikeasti sopivalta. Suomalaiset katoamistarinat ovat aika raadollisia. Sääli sikäli, ettei tämä keskustelu sen paremmin kuin Merja Vaaran löytyminenkään edisty enää mihinkään.

Entä jos Vaara liftasi ihan onnistuneesti, mutta lähti sitten oikaisemaan loppumatkan metsänpoikki kotiinsa ja eksyi?
Siru83
Adrian Monk
Viestit: 2724
Liittynyt: Su Heinä 12, 2009 9:18 pm

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Siru83 »

Spekultantti kirjoitti: Sääli sikäli, ettei tämä keskustelu sen paremmin kuin Merja Vaaran löytyminenkään edisty enää mihinkään.
Totta mutta poliisi äskettäin kuitenkin antoi uutta tietoa kertomalla, ettei ainoaa havaintoa Vaarasta tien vieressä katoamisaamuna ole pystytty varmuudella yhdistämään
Vaaraan. Voi tulla päivä, jolloin he kertovat vielä enemmän suoraan siitä, mitä tutkintalinjoja heillä on, ja silloin selviäisi, onko ollut omistaja epäilty tai pääepäilty.

Ehkä Merjan katoamista ei esitetty Kadonneet-ohjelmassa sen takia, ettei ole lähiomaisia, jotka tulisivat siihen haastateltaviksi. Samoin 1982 kadonneen 12-vuotiaan Jari Hännikäisen tapauksessa, jossa ilmeisesti epäiltyjä ovat äiti ja isäpuoli.
poepporoo
Theo Kojak
Viestit: 1122
Liittynyt: Su Touko 05, 2013 10:22 am

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja poepporoo »

Yritin etsiä yleistä keskustelua katoamisista mutten löytänyt? En tätä tapausta osaa arvioida muuten, kuin uskon hänen(kin) hypänneen väärään kyytiin. Näin yleisesti luulen, että moni "epäonnisenkyydin" antajista on ulkopaikkakuntalaisia ja täysin vieraita uhrilleen. Mikäs sen "helpompaa", kun ajaa toiseen kaupunkiin tai vaihtoehtoisesti kulkea vaikka junalla, ja varastaa toisessa kaupungissa auto alleen.( Majoittua ei kannattaisi mihinkään illan-yön aikana tietenkään.) Sitten vain poimisi sopivan uhrin kyytiin. Jostain löytyisi varmasti metsää, mihin kätkeä uhri. Ehkä paikka on käyty katsomassa jo etukäteen. Murhaasetta ei kannattaisi käyttää, muuta kuin uhkaamiseen. Ilmastointiteippi riittäisi hyvin varsinaiseen hengen ottoon. Jos olisi liikkeellä "laina-autolla" voisi auton dumpata jonnekin kaupungin laitamalle, ja lopuksi polttaa todisteet sisältä. Sitten voisi palata "hyvin nukutun" yön jälkeen muina miehinä kotiinsa, eikä kukaan osaisi yhdistää, että naapurin Pera liittyisi jollain lailla jonkun toisen kaupungin kadonneeseen tapaukseen. No muuta motiiviahan tässä ei ole, kuin se, että osa ihmisistä on pahoja.
How do you hold a moonbeam in your hand?

-The Sound Of Music - Maria (The Nuns)-
Ande
Jack Bauer
Viestit: 986
Liittynyt: To Huhti 07, 2011 3:48 pm

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Ande »

Uusilla kirjoittajilla on hyviä ajatuksia aiheesta, mutta korjattakoon aluksi pari faktaa, jos ette ole tapaukseen tarkemmin tutustuneet tai koko ketjua lukeneet.

Ei liftannut. Tämän väitteen esitän yhtä rohkeasti kuin eräät muut keskustelijat omansa. Perustelen väitettä sillä, että ei Rovaniemellä ollut aamuvarhaisella sunnuntaina vuonna 1980 niin paljon liikennettä, että järkevä ihminen olisi edes yrittänyt liftata. Olisihan sinne mennyt joku muu kulkuneuvo, ja oliko se aamujuna tulossa vai menossa, jonne "silminnäkijän" mies oli menossa. Ei sillä Jaatilaan saakka olisi päässyt, mutta huominenkin aamujuna pysähtyy Muurolassa ja Tervolassa, joista on lyhempi matka Jaatilaan.

Eihän se sulje pois sitä mahdollisuutta, että olisi noussut väärään kyytiin. Sitäkin suuremmalla syyllä epäilys kohdistuisi "naapurin Peraan", joka olisi tuntenut Merjan ja sopinut kyydistä. Tämä vaihtoehto minua oikeastaan eniten kauhistuttaa, jospa minäkin tunnen sen "Peran", joka on edelleen keskuudessamme.

Mistä tuli mieleen, että Merja olisi oikaissut kotiin metsän läpi ja eksynyt? En usko, että Lapin tyttö kotimetsään eksyy, eikä tälle taida olla muutenkaan perustetta? Tai sitten Merjalla oli niin epäilyttävä kuski, että äiti ei saanut nähdä. Piti jättää kauemmas ... kuinka kauas?

Se on totta, että Rovaniemen seudulla ei ole metsistä puutetta. Eikä tarvitse mennä edes kauas tiestä. Poikkeaapa vaan toiselle tielle - joka ei tarvitse olla edes mikään sivutie - ja paiskaa vaikka paljain käsin tehdyn ruumiin tienvarren vattupusikkoon.
NancyDrew
Christopher Lorenzo
Viestit: 1580
Liittynyt: Ti Elo 10, 2010 8:02 am

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja NancyDrew »

Siru83 kirjoitti:Fakta nro 3 Poliisin mukaan Merjasta ei ole yhtäkään varmaa havaintoa tien varresta katoamisaamuna, ja poliisi epäilee ainoan havainnon todenperäisyyttä.

Näin ollen teidän liftarisurmateoriastanne (tai tutun kyyti-teoriastanne) ei ole mitään viitteitä, ei mitään todisteita, ja se perustuu lähinnä omaan mielikuvitukseenne.
Eikö ensimmäisessä lauseessa ole nimenomaan yksi syy siihen, että miksi Merjan katoaminen ei ole ratkennut? Satunnainen ohikulkija, jota ei ole koskaan osattu yhdistää Merjan katoamiseen. Joku, jota kukaan muu ei ole havainnut hiljaisina aamuyön tunteina. Sehän on varmaan vaikein lähtökohta katoamisen selvittämiseksi.

Kukaan ei ole ilmoittanut varmuudella havainneensa Merjaa tien varresta, mutta se ei todista sitä, ettei Merja olisi ollut siellä. Onhan joku voinut havaita, mutta ei ole halunnut siitä ilmoittaa. Siihen riittää vain se yksi.

Tuota ei voi kukaan kiistää, koska sitä ei voi mitenkään tietää.
ounaskoski
Alibin satunnaislukija
Viestit: 57
Liittynyt: Ke Huhti 08, 2009 12:39 pm

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja ounaskoski »

Luin uudelleen tätä ketjua ja nostan vielä kuulemaani huhua. Surmaaja oli R. joka oli aiemmin mainitun J:n kaveripiiriä. Ruumis on jossain Muurolassa suohon heitetty. R. on aikapäiviä sitten kuollut. Iältään oli tapahtuma-aikaan parikymppinen.
Chikatilo
Christopher Lorenzo
Viestit: 1518
Liittynyt: Ke Huhti 27, 2011 12:06 am

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Chikatilo »

ounaskoski kirjoitti:Luin uudelleen tätä ketjua ja nostan vielä kuulemaani huhua. Surmaaja oli R. joka oli aiemmin mainitun J:n kaveripiiriä. Ruumis on jossain Muurolassa suohon heitetty. R. on aikapäiviä sitten kuollut. Iältään oli tapahtuma-aikaan parikymppinen.
Tämä huhu sopisi ilmeisesti poliisin epäilyihin ja varsin hyvin seuraaviin:

- Kyyditsijä oli jollain tavalla tuttu (Muurola - Jaatila, ikäero noin 3 v.). Poliisi lienee vahvistanut tämän yhteyden, muttei ehkä kertonut.
- Kyytiä odotettiin (oliko epätoivoinen / ei-toivottu kosija saanut "mahdollisuuden" tarjota kyyti klo 05.30 sunnuntaiaamuna?)
- Kyytiä odotettiin nimenomaan Vierustien kohdalla, ettei vartiointiliikkeen omistaja näkisi hakijaa ("poliisin vanha tuttu" noutaa vartiointiliikkeen työntekijää!)
- Mainittu "J" voisi ehkä tietää kaverinsa asiasta enemmänkin, jos haluaisi kertoa... Olikohan esimerkiksi autossa muita kuskin ja MV:n lisäksi?
- Kroppa voi periaateessa olla missä tahansa Ylitornion, Ranuan ja Simon välillä, myös Anden luulöydöspaikalla. Missä R asui? Oliko hänellä tapana kulkea hirvi- tai lintumetsällä jonkin seuran mailla? Kroppaa ei välttämättä ole hävitetty heti, vaan ehkä päivän - parin päästä, kun "ongelma" on helteessä alkanut paisua... Aikaa kätköpaikan miettimiselle on voinut olla luultua enemmän, ja paikan etäisyys tiehen kasvaa kantajien lukumäärän neliössä... Ei muuten löydy ilman tunnustusta... Edesmennyt R on voinut vaikka vittuillessaan kaivattaa suota vikapaikasta Valtion laskuun ja tiennyt pääsevänsä pälkähästä ruumiin puuttuessa.

Kohta tulee 33 vuotta täyteen. Ei todennäköisesti tule selviämään, jos joku asiasta jotain tietävä ei laula. Vituttaa tämäkin miljoonan muun ja ajankohtaisemman lisäksi. :(
Kaikki sanomassa esitetty on mielikuvituksen tuotetta eikä sillä ole yhteyttä todellisiin tapahtumiin tai henkilöihin. Mahdolliset samankaltaisuudet ovat pelkkää sattumaa. Kirjoittaja on poliittisesti täysin korrekti.
strangelove
Adrian Monk
Viestit: 2921
Liittynyt: To Loka 09, 2008 11:32 am

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja strangelove »

Kyllä voidaan pitää hyvin todennäköisenä, että murhaaja tunsi Merja Vaaran. Joku satunnainen rekkakuski, tai muu autoilija voisi teoriassa tulla kysymykseen, mutta ruumiin löytymätömyys viittaa vahvasti siihen, että tekijä oli paikallinen, jolla oli aikaa ja tietämystä kätkeä ruumis sellaiseen paikkaan, josta sitä ei löydetä.

Uskon myöskin siihen, ettei tekijä ollut ihan vahingossa liikkeellä juuri aamuyöstä, vaan kyllä hän tiesi, missä Vaara työskenteli ja tiesi myös tämän työajat. Jos kävisi läpi Rovaniemen seudulla seksuaalirikoksiin syyllistyneet 1970-luvulta eteenpäin, niin tämä tekijä varmaan löytyisi siltä listalta.

Selvennettäköön, että en viittaa Vaaran työnantajaan epäilyksissäni. Uskon, että tappaja poimi Vaaran kyytiinsä tien varresta.
hannu hanhi
Axel Foley
Viestit: 2208
Liittynyt: Ma Kesä 14, 2010 6:01 pm

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja hannu hanhi »

Ei Merjan poimineen autokuskin tarvi olla Merjan tuttu. Toinen kysymys on, että mitä ymmärretään paikallisella harvaan asutussa Lapissa, missä ihmiset ovat tottuneet liikkumaan pitkiä matkoja. Moni kauempana asunut tiesi, että Kemijoen itäpuolen tienvarsi on täynnä erämaihin tai soille vieviä metsäteitä. Toki länsipuolella nelostieltäkin pääsee erämaihin, mutta tienvarsiasutusta on enemmän, samoin liikennettäkin. Itäpuolella on ollut helppo ajan kanssa kätkeä ruumis. Uskon, että ruumis on tässä tapauksessa perusteellisesti peitelty.
jarmo.janis
Vic Mackey
Viestit: 1982
Liittynyt: Su Heinä 29, 2012 6:25 pm
Paikkakunta: kaakkois suomi

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja jarmo.janis »

strangelove kirjoitti:Kyllä voidaan pitää hyvin todennäköisenä, että murhaaja tunsi Merja Vaaran. Joku satunnainen rekkakuski, tai muu autoilija voisi teoriassa tulla kysymykseen, mutta ruumiin löytymätömyys viittaa vahvasti siihen, että tekijä oli paikallinen, jolla oli aikaa ja tietämystä kätkeä ruumis sellaiseen paikkaan, josta sitä ei löydetä.

Uskon myöskin siihen, ettei tekijä ollut ihan vahingossa liikkeellä juuri aamuyöstä, vaan kyllä hän tiesi, missä Vaara työskenteli ja tiesi myös tämän työajat. Jos kävisi läpi Rovaniemen seudulla seksuaalirikoksiin syyllistyneet 1970-luvulta eteenpäin, niin tämä tekijä varmaan löytyisi siltä listalta.

Selvennettäköön, että en viittaa Vaaran työnantajaan epäilyksissäni. Uskon, että tappaja poimi Vaaran kyytiinsä tien varresta.
Mielestäni satunaisen asialla olleen ammattiautoilijan uskottavuutta tekijänä tässä, ja monessa muussakin jutussa, vähentää se, että noilla ammattiautoilijoilla kuitenkin on jonkin sortin aikataulut, joiden mukaan tavaran on oltava perilla tai auton kuormanhakupaikassa. Ei siloin tehdä isoja ruumiinhävitysoperaatioita josssain helkkarin suolla tai mettäkorvessa. Jos jollain ammattiautoilijalla, jonka liikkumiset voidan paikan suhten sovitta Merjan reittiin, olisi aikataulut kusseet, niin kyllä siitä vihjetieto oltaisiin saatu. Miettikääs jos rekka ei ehdi (ruotsin/saksan)lautalle tai autonkuljetusjunaan tai tavaroiden junaansiirtopaikkaan ajallaan ja tavarat viivästyy. Kyselyjä tulee.
Killer Loop
Lauri Hanhivaara
Viestit: 138
Liittynyt: Ti Loka 25, 2011 8:48 pm

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Killer Loop »

Rekalla metsätielle ruumista piilottamaan? Ei tunnu yhtään uskottavalta. Ei niille teille kukaan rekalla/kuorma-autolla lähde ajelemaan, varsinkaan sellainen joka ei tunne paikkoja.
Sairas vääns sairas vääns, evripati nous tät sairas vääns....
Lukittu