Listaa kadonneista->löytyvät läheltä katoamispaikkaansa?

Selvinneet tapaukset ja tuntemattomat löydetyt.
Avatar
Tuomion Pasuuna
Jessica Fletcher
Viestit: 3484
Liittynyt: Ma Heinä 18, 2011 10:43 am

Re: Listaa kadonneista->löytyvät läheltä katoamispaikkaansa?

Viesti Kirjoittaja Tuomion Pasuuna »

Oletko itse sitten löytänyt paljonkin kadonneita? Vai oletko ylipäänsä tehnyt mitään asian hyväksi?
aripertti
Lauri Hanhivaara
Viestit: 143
Liittynyt: Ti Loka 09, 2012 1:52 pm

Re: Listaa kadonneista->löytyvät läheltä katoamispaikkaansa?

Viesti Kirjoittaja aripertti »

A.Hastings kirjoitti:etsinnöissä mukana olevienkin mielestä "suattaapi löytyvä tai olla löytymättäki". Ja tämä vain näytetään hyväksyttävän ihan normaalina asiana. Kyllähän maastoetsinnän lähtökohta pitäisi olla se, että alueella on joku, ja hänet pitää löytää. Vapepan osalta kyseessä taitaa olla asenneongelma :?
Älä nyt ala hakemalla hakemaan mitään tuollaisia tulkintoja. Totta kai lähtökohta on se, että joku siellä on ja hänet pitää löytää, mutta kun etsittävä alue on laaja ja käytettävät resurssit rajalliset, asettaa se etsinnöille suuria haasteita ja toiminnalle tiettyjä rajoitteita. Yritin vain hieman avata realiteetteja, enkä lietsoa tappiomielialaa. Esim 10 hengen maastoketjulla hehtaarin alan haravoiminen vie helppokulkuisessakin metsämaastossa helposti pitkälti toista tuntia aikaa. Tunnissa ihminen (mikäli on hengissä) liikkuu hyvinkin pitkälle pois alueelta ja halutessaan (tai tahtomattaankin) hakeutuu myöhemmin sinne takaisin...

Nykyohjeistuksen mukaan etsintää jatketaan vähintään kolme vuorokautta, jos on syytä oletaa henkilön selviävän hengissä. Olosuhteista riippuen aikaa voidaan pidentää. Mutta tietyn ajan kuluttua -niin karulta kuin se kuulostaakin- on syytä tunnustaa realiteetit ja alkaa etsimään kuollutta henkilöä. Silloin ei ymmärrettävästi ole enää niin kiire...

Asenneongelmaa voi toki Vapepalaisillakin olla, mutta yleensä se ongelma on niillä, jotka toistuvasti jättävät tulematta etsintöihin, vaikka nimi on hälytyskortissa. Ei siellä tosietsinnöissä yleensä kukaan pelkästään huvin vuoksi ole ketjussa kävelemässä. Korostaisin vielä, että kse on Va-etuliitteen mukaisesti vapaaehtoisuudesta. Toiminnasta ei siis makseta palkkaa eikä ansionmenetyksiä korvata, ellei työnantaja satu olemaan suopea tämänkaltaiselle toiminnalle.

Mutta kannattaa tosiaan lähteä itse mukaan etsintöihin, silloin saa oikean kuvan toiminnasta ja voi tuoda omia kehitysideoitaan helpommin suoraan käytäntöön.
Maura Isles
Frank Drebin
Viestit: 391
Liittynyt: To Syys 01, 2011 9:01 pm

Re: Listaa kadonneista->löytyvät läheltä katoamispaikkaansa?

Viesti Kirjoittaja Maura Isles »

Lisätään listaan vielä Arttu Ollila (Ylöjärvi 20.12.2012)
Gepardi
Alibin satunnaislukija
Viestit: 63
Liittynyt: Su Heinä 22, 2012 9:58 pm

Re: Listaa kadonneista->löytyvät läheltä katoamispaikkaansa?

Viesti Kirjoittaja Gepardi »

Terve, Minä tiedän yhden henkilön jota ei täällä ole mainittu,käsittääkseni, eli eräs joka katosi ja löytyi kuolleena lähellä viimeistä havaintoa-Janne Määttä, löytyi 27 Elokuuta 2008 Keskiviikkona noin puolen kilometrin päästä kotoaan keskeltä ryteikköistä metsää, katosi 5 Elokuuta 2008 Tiistaina. Kotona havainto,kun menee ulos noin puoli kolmen/kolmen aikaan. Paikka jossa Janne Määttä asui on Iisalmen ja Vieremän välissä oleva kylä, Huotari. Häntä oli etsitty ahkerasti, mutta poliisi jatkoi eri paikkojen tarkistamista ja löytyi vasta sitten, muistaakseni nimenomaan poliisi löysi lopulta, eikä joku satunnainen ohikulkija tai vapaa ehtoinen. Halusin tämän listata,kun ei tosiaan oltu vielä listattu, ja kun on yksi minun lempi arvoituksista,katoaminen vaikutti ainakin tietojen mukaan arvoitukselliselta.
Golden redriver
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 100
Liittynyt: Pe Helmi 08, 2013 12:16 am

Re: Listaa kadonneista->löytyvät läheltä katoamispaikkaansa?

Viesti Kirjoittaja Golden redriver »

kid kirjoitti:http://www.pelastuskoiraliitto.fi/ Sieltä löytyy pelastuskoiratoimintaa kaikille lääneille. Oman koirani kanssa olin pari vuotta sitten menossa, mutta totesivat sieltä että koira on vähän liian vanha aloittamaan koulutusta. Olen samaa mieltä, että koiria voisi kouluttaa enemmänkin, se ei paljoa maksa mutta voi antaa paljon.

Osaako kukaan sanoa minkä ikäisen koiran kanssa tuollaiseen koulutukseen olisi hyvä mennä? Kiinnostusta voisi olla tällaiseen toimintaan.
Täysi Purenta
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1481
Liittynyt: Pe Huhti 16, 2010 11:05 am

Re: Listaa kadonneista->löytyvät läheltä katoamispaikkaansa?

Viesti Kirjoittaja Täysi Purenta »

Koira saa olla nuori aikuinen. Joillakin seuduilla etsijäkoirien ohjaajiksi ei oteta siviilejä vaan henkilöetsintäkoiria Vapepassa ohjaavat vain poliisit ja kapiaiset. Normaali pelastuskoiratoiminta ei tietenkään vaadi mitään sen kummempia taitoja ja joillain seuduilla hälyryhmien etsijäkoirat kootaan seudun pelastuskoiraryhmien parhaista ja kokeita pisimmälle suorittaneista. Koirat voidaan valita myös kuhunkin tapaukseen erikseen esimerkiksi niin, ettei eksynyttä pikkulasta lähetetä etsimään sitä suurinta, mustinta ja agressiivisimmin haukkuvaa koiraa. Harvalla seudulla kuitenkaan riittää varaa valita vaan se koirakko lähtee joka ensin tavoitetaan ja joka pääsee tulemaan.
Mukaan pääsee oman seutunsa palveluskoiraliiton koulutuksiin lähtemällä. Pelastuskoiratreenejä varten voi asuinpaikasta riippuen joutua ajamaan pitkäänkin, sillä siviilien käytössä olevia raunioratoja ei ihan joka pitäjästä löydy. Ihan tavallisella PK-haulla ja -jäljellä pääsee toki kouluttamisen alkuun joskin niissä ambitiot siitä, miten koira hakee ovat hiukan erilaiset kuin pelastuspuolella. Kuitenkin totuus on, että kaikki nenätyö kehittää koiraa eteenpäin ja tavallisesta haku- tai jälkikoirasta voi tulla erittäin pätevä pelastusetsintäkoira myöhemmin.
oolu
Nikke Knakkertton
Viestit: 189
Liittynyt: To Huhti 03, 2008 4:13 am
Paikkakunta: en arrière de lumiere

Re: Listaa kadonneista->löytyvät läheltä katoamispaikkaansa?

Viesti Kirjoittaja oolu »

Just uusimmassa Poliisi-TVssä oli siitä, ettei Suomessa VAPEPAa voi käskeä etsimään kuin poliisi. Huolissaan oleva omainen kun kuitenkin tuntee ihmisen ja hänen tapansa yleensä aika paljon paremmin kuin poliisi, voisi haluta etsinnät jo aikaisemmin.
Ruotsissa kun Missing people Sweden, vai mikä olikaan, organisoi etsintöjä, jotka myös omainen voi pyytää aloitettavaksi.
Vastaa Viestiin