Parturikampaajan surma Lahdessa 1981

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17033
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Parturikampaajan surma Lahdessa 1981

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Lahtelaisen parturikampaajan, 33-vuotiaan Eila Kanervikon pitkälle mätänemistilassa ollut ruumis löydettiin 24.7.1981 parturinliikkeen takahuoneesta Kymintiellä Lahden keskustassa.

"Päähän jakoavaimella hakatusta reiästä olivat madot ja toukat päässeet jopa surmatun aivoihin", hehkutti lehdistö julmaa surmaa.

Kanervikon ruumiin löysi talonmies, joka ihmetteli outoa hajua ja suuria kärpäslaumoja. Ruumis makasi lukitussa liikehuoneistossaan lattialla kasvot alaspäin. Pää oli pahoin ruhjottu ja huoneisto yltäpäältä veriroiskeissa. Ruumiinavauksessa todettiin, että uhrin päästä puuttui noin tulitikkuaskin kokoinen pala pääluuta.

Uhri tunnettiin hyvin lahtelaisissa ravintoloissa, siksi hänen kulkemisistaan saatiin hyvin yleisövihjeitä. Näistä 200 saadusta erilaisesta vihjeestä kolme antoi henkilö nimeltä Aimo Sippola. Hän ei suinkaan kertonut mitä tiesi, mutta ilmoitti poliisille Kanervikon ex-aviomiehen käynnistä uhrin liikkeessä surmapäivänä. Tämän vihjeen perusteella ex-aviomies joutui tiukkaan kuulusteluun. Hän kuitenkin pystyi osoittamaan syyttömyyrtensä tapahtuneeseen.

Poliisi kuulusteli vihjeen antaja Aimo Sippolaa ensimmäisen kerran pari päivää ruumiin löytymisen jälkeen. Poliisin hallussa oli tuolloin Sippolan kannalta ikävä todiste. Parturinliikkeen lattialta oli löytynyt Aimo Sippolan nimellä oleva pankin lähettämä ilmoitus vekselin erääntymisestä. Sippola selitti, että lappu oli pudonnut sinne silloin kun hän oli käynyt leikkauttamassa hiuksensa surmapäivän aamuna. Tuolloin 8.7. Aimo Sippola oli näet valmistautunut parin päivän päästä oleviin 30-vuotis syntymäpäiväjuhliinsa.

Viimein Sippola tunnusti teon. Hän oli tuon aamuna ennen parturissa käyntiä aikonut ryöstää pankin rahahuoliensa voittamiseksi. Aamulla Sippola oli mennyt pankkiin aseenaan suurikokoinen jakoavain, jolla piti vaimentaa virkailijan mahdollinen huuto. Ryöstö jäi kuitenkin tekemättä ja Sippola suunnisti "aseen" kanssa tutun parturin, Kanervikon luokse. Hiustenleikkuun jälkeen Sippola haki lohtua alkkoholista muutaman viinilasillisen verran ja iltapäivällä hän meni uudestaan parturinliikkeeseen.

Sippola kertoi suuttuneensa Kanervikon ilkeisiin ja loukkaaviin puheisiin tämän isästä ja hän päätti hakata parturin. Surmaan päättynyt tappelu oli alkanut liikehuoneistossa sulkemisajan tienoilla. Sippola hakkasi jakoavaimella uhria päähän, niin että tämä kuoli vammoihinsa.

Myöhemmin illalla Sippola palasi liikkeeseen uudelleen pyyhkien sieltä sormenjälkiään pois. Samalla käynnillä hän kirjoitti parturiliikkeen oveen lapun: "olen lomalla. Tulen 31.7". Lattialle uhrin viereen surmaaja kirjoitti toteamuksen: Huorille käy aina näin. Liikkeestä Sippola otti Kanervikon rahat, noin 400 markkaa, avaimet ja kaasusumuttimen.

Sippola pidätettiin 12.8. ja pari päivää pidättämisen jälkeen hän yritti sellissä itsemurhaa viiltäen ranteitaan auki. Niistä tirskuneella verellä hän kirjoitti putkan seinään traagisen viestin: olen syytön.

Surmaa ensimmäistä kertaa käsiteltäessä elokuun lopulla Lahden raastuvanoikeudessa oli paikalla sankka joukko uteliaita. Moni paikalla olleista voivotteli miksi noin nuori mies meni pilaamaan loppuelämänsä. Sitä vastoin monikaan ei surrut uhria, jonka elämä päättyi väkivaltaisesti ja varhain.

Aimo Sippolalle vaadittiin rangaistusta murhasta ja ryöstöstä. Syyttäjän mukaan Sippola toimi harkitusti ja ennalta suunnitellusti. Sippola passitettiin mielentilatutkimukseen.

Lähdeaineisto Ratto 10/81, Alibi 10/81

Tuomiota ei lähdeaineistoon ehditty saada tuon mielentilan vuoksi. Kuka muistaa oikeuden päätöksen?

Yleisö voivotteli jo tuolloin tekijän kohtaloa. Sama ilmiö toistuu nykyisin lähes poikkeuksetta olkoot surmaaja millainen tahansa ja uhri kuka hyvänsä.

Joukkomurhaajiakin jo sympatisoidaan, mutta se kenen tietokoneella on alastoman 15-vuotiaan kuva saa kiljupöhnäisten vankienkin tuomion... :roll:
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

McAbre
Sabrina Duncan
Viestit: 369
Liittynyt: Ti Heinä 03, 2007 9:57 pm
Paikkakunta: Väli-Suomi

Re: Parturikampaajan surma Lahdessa 1981

Viesti Kirjoittaja McAbre »

Doctor Lecter kirjoitti: Yleisö voivotteli jo tuolloin tekijän kohtaloa. Sama ilmiö toistuu nykyisin lähes poikkeuksetta olkoot surmaaja millainen tahansa ja uhri kuka hyvänsä.
Olen kyllä tästä asiasta hivenen päinvastaista mieltä. Kadunmiesten enemmistön kriminaalipolitiikan linjat ovat kokemuksieni mukaan jyrkkiä. Sikäli kun asioiden nyt edes pitää aina olla mustaa ja valkoista.
"Rahaa on tullut ja sitä on myös mennyt"
-Albert Järvinen-

EuroJR
Jessica Fletcher
Viestit: 3334
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR »

Jahas. Sitä soitellaan kolmeenkin eri otteeseen "vinkkejä" ja surmatilanteessa tippuu omalla nimellä ollut kuitti pankista lattialle... Sitten sitä yritetään itsemurhaa ja omalla verellä kirjoitetaan seinään "olen syytön" :shock: Eipä kovin johdonmukaista toimintaa missään vaiheessa.


Minä muuten olen sitä mieltä, että näiden tapausten yhteydessä tulevat molemmilta puolilta ne vakiot aina esille. "Lynkkaajat" ja "voivottelijat"

Avatar
maija turjukka
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4942
Liittynyt: Ke Heinä 25, 2007 8:58 pm

Viesti Kirjoittaja maija turjukka »

Jaahas, tohtori se on taas ahkeroinut yötä myöten saadakseen uusia juttuja palstalle.... mahtaa olla "hauskoja" luettavia nuo vanhat "käsityölehdet" :wink: 8)
Mutta itse tapaukseen: mieleeni juolahti, että takavuosina useammissa surmissa on ollut kohteena naispuolinen yrittäjä. Riskialttiita ammatteja lienevät ainakin kampaajan ja kukkakauppiaan hommat.... Oliskohan kenelläkään mitään tilastoja aiheesta? (perehtyneemmät voisivat varmaan ulkomuististakin jotain luetella)
-Suru on hinta, jonka maksamme rakkaudesta.-

EuroJR
Jessica Fletcher
Viestit: 3334
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR »

Maijalta mielenkiintoinen huomio. Hmmmm... kahtotaas mitä tulee mieleen

- kukkakauppias Hki
- kukkakauppias Porvoo
- Parturi-kampaaja (mattosurma)
- Parturi-kampaaja (tämä juttu)
- zorro-murha Tampere (joku pienyrittäjä oli myös muistaakseni)
- tuo selvittämätön juttu Espoosta (itsenäinen tilitoimisto)

Nämä tuli ekaksi mieleen.

Avatar
maija turjukka
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4942
Liittynyt: Ke Heinä 25, 2007 8:58 pm

Viesti Kirjoittaja maija turjukka »

Heh, jiiärrä, eikös vaan joskus sokeakin kana löydä jyvän :?:
-Suru on hinta, jonka maksamme rakkaudesta.-

cicero
Michael Knight
Viestit: 4160
Liittynyt: Pe Syys 07, 2007 2:40 pm
Paikkakunta: ulkomaat

Viesti Kirjoittaja cicero »

no kyseisissä ammateissa työskennellään usein yksin.Asiakkaat saattavat olla täysin outoja, kadulta sisäänpiipahtavia, kukaan ikinä oo nähnytkään. (Tuo tilitsto ei kyllä sovi tähän)

Oman kokemuksen mukaan monet kukkakauppiaat ja kampaajat ovat erittäin sosiaalisia ja paljon puhuvia.Puhuvat paljon omastakin elämästään asiakkaiden kanssa. Lisäksi nämä pitävät itsestään ulkoisesti aikas hyvää huolta...
"jos on pakko tehdä jotain epäsuosittua sen voi saman tien tehdä täydestä sydämestä"

Justme
Scooby-Doo
Viestit: 26
Liittynyt: Ke Elo 06, 2008 11:42 pm
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Justme »

Satunpa vaan tietämään että ex-mies pääsi tapauksesta kuiville kun hänen ystävänsä kävi poliisiasemalla näyttämässä bensakuittia/kuitteja (olivat reissussa aivan toisella puolella Suomea).

Uskallan tämän yksityiskohdan täällä paljastaa, koska ex-puolisokaan ei ole enää tässä maailmassa.
"Hold the hand of your best friend, look into their eyes
Then watch them drift away
Some might say, we've done the wrong things,
For way too long, for way too long"
Mudwayne - World so cold

kati
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 10
Liittynyt: Ke Helmi 20, 2008 9:13 pm

Viesti Kirjoittaja kati »

Ainaki tää Lahen parturisurmaaja jäi kii,ja vapauduttuaa poltti meiän kantabaarin ettei jäis kii kavalluksesta .

Aizerbaidzan
Angus MacGyver
Viestit: 6651
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Re: Parturikampaajan surma Lahdessa 1981

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan »

Etelä-Suomen Sanomien toimittaja Piia Kujala etsii tapauksesta jotain muistavia ja tietäviä:
Etelä-Suomen Sanomat kirjoitti:http://www.ess.fi/?article=429660

Muistatko tämän? Parturikampaaja
virui surmattuna liikkeessään
viikkoja


24.9.2013 12:37 - päivitetty 15:00

Lahden Paavolassa heinäkuussa 1981 tapahtunut parturikampaajan raaka surma puhutti aikanaan koko Suomea. Uhri löytyi parturiliikkeen takahuoneesta, jossa hän oli virunut ilmeisesti useamman viikon.

Surmaaja oli jättänyt parturiliikkeen oveen lapun, jonka mukaan parturikampaaja oli lomalla 31.7. saakka.

Etelä-Suomen Sanomat kirjoittaa tapauksesta sarjassa, jossa käsitellään Lahtea kuohuttaneita rikoksia ja onnettomuuksia.

Muistatko tapauksesta jotain ja haluat kertoa sen meille? Ota yhteys ESS:n toimittajaan osoitteeseen [email protected].

Helmie
Adrian Monk
Viestit: 2879
Liittynyt: Ti Tammi 06, 2009 5:55 pm

Re: Parturikampaajan surma Lahdessa 1981

Viesti Kirjoittaja Helmie »

Näin luki hejacissa:
xx.07.1981 Eila Kaarina Kanervikko, 33-v, surmattiin työpaikkansa parturi-kampaamon takahuoneeseen Lahdessa, tekijä Yngve Aimo Sippola tuomittiin 8 vuodeksi vankeuteen
poistettu toimimaton linkki
t:mode


Miten mahtoi Aimolla mennä vapautumisen jälkeen? Huolestuttavalta kuulostaa tuo, että Aimo on ainakin tehnyt tuhopolton tapauksen jälkeen.

Kaalisoppa
Remington Steele
Viestit: 244
Liittynyt: Pe Tammi 14, 2011 7:51 pm

Re:

Viesti Kirjoittaja Kaalisoppa »

kati kirjoitti:Ainaki tää Lahen parturisurmaaja jäi kii,ja vapauduttuaa poltti meiän kantabaarin ettei jäis kii kavalluksesta .
Minkä baarin tämä murhamies poltti?

NancyDrew
Christopher Lorenzo
Viestit: 1578
Liittynyt: Ti Elo 10, 2010 8:02 am

Re: Parturikampaajan surma Lahdessa 1981

Viesti Kirjoittaja NancyDrew »

Helmie kirjoitti:Miten mahtoi Aimolla mennä vapautumisen jälkeen?
En osaa tuoda tähän muuta lisäsisältöä kuin sen, että Yngve Aimo Sippola näyttää olevan ainakin vielä elossa ja vaikuttavan Kouvolassa. Nimi on sen verran erikoinen, että uskoisin Fonectasta löytyvän yhteystiedon kuuluvan hänelle. Sitähän voisi vaikka pirauttaa ja kysyä. :lol:

Avatar
Blues
Rico Tubbs
Viestit: 1223
Liittynyt: Ti Heinä 17, 2007 3:11 pm
Paikkakunta: Aurinkoinen Etelä

Re: Re:

Viesti Kirjoittaja Blues »

Kaalisoppa kirjoitti:Minkä baarin tämä murhamies poltti?
Kuuleman mukaan Okeroistentiellä sijainneen baarin, vuonna 1986.
Baari ei palanut kokonaan. Äkkiseltään kuukkeloimalla löytyy Päätybaari, osoitteesta Okeroistentie 49.

Itse Ami löytyy näköjään FB:stakin, tosin ei ole kovin aktiivinen, sekä toiminut aktiivisesti Karaoke Club Kouvolan presidenttinä ja jäsenenä.
Vuosi 2011 oli ilmeisesti huono karaokevuosi, koska sen jälkeen Aimo Sippolasta ei ole merkintöjä, mitä kuukkeli löytäisi.

Yritin tuossa sijoittaa kartalle myös ravintoloita Duunari ja Hoijakka, ja jos oikein ymmärsin, niin Hoijakka on sijainnut nykyisen RAX -pizzerian tiloissa, Aleksanterinkadulla ja Duunari Vapaudenkadulla siinä, missä nyt on vissiin aina ollut joku urheilubaari?
Korjatkoon mielellään hän, joka tietää paremmin.

Internetsistä löytyy myös surmasta paljon "tietoa" ja aika monesta postauksesta voisi päätellä, että tässä tapauksessa on kulminoitunut sanonta;" Kaikki huorat ei ole partureita, mutta kaikki parturit ovat huoria!", kovin iloluonteiselta Eilan toimet ovat vaikuttaneet.
Tuossa sitten mietinkin, tuota Eilan tokaisua:”oletko sinä samanlainen pukki kuin isäsikin”,
että oliko se sanottu A) toiveikkaana, B) moittivana C) halveksuen?

Onko Ami ollut siis "ainoa" mies, joka parturin "singlausta" ei ole päässyt nauttimaan, vai onko isän maininta ottanut nuorenmiehen luonnolle.

Yhtäkaikki, tuomio, vaikkakin kovin lyhyt ja kovin epämääräisesti "varttihulluna" annettu, on suoritettu, ja lain mukaan teko sovitettu.
Mä voin tehdä mitä vaan, mitä haluan mä saan, mitä haluan mä voin.

Ailar
Jessica Fletcher
Viestit: 3284
Liittynyt: Ti Kesä 26, 2007 3:25 pm

Re: Parturikampaajan surma Lahdessa 1981

Viesti Kirjoittaja Ailar »

Hieno yhteenveto etusivulla tästä surmasta, kiitos!
En muista aiemmin kuulleenikaan tuosta "puuharyhmästä", että he näin kiivaasti vannoivat Sippolan syyttömyyden puolesta. Kyllä joissakin tapauksissa usko on luja. On se mahtanut olla hirveä järkytys, että surmaaja oli kuin olikin "ihana, pikku-Ami".

Vastaa Viestiin