Alibi ja muut rikoslehdet Suomessa

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Maybrick
Perry Mason
Viestit: 3828
Liittynyt: Ti Loka 23, 2007 4:44 pm

Viesti Kirjoittaja Maybrick »

Minusta Alibi on nykyään liian "virtaviivainen" ja hyvälle paperille painettu, värikuvat ja kaikki. Joskus ennen vanhaan se oli vähän sellainen hikisen näköinen ja mustavalkoinen kuviltaan. Jututkin oli ennen jännittävämpiä, jotenkin mystisemmän tuntuisia.

Muistan yhdenkin haastattelun, jossa oli henkilön takaraivosta kuva ja otsikko: "Liian kovin mullen (sic) nyt kävi!" Ne otsikotkin oli niin hyviä, että ne joskus kävi viikon parhaimmista vitseistä... :D
Nothing is quite what it seems

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17032
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Mutta jos ja kun tähän voisi koostaa niistä muistakin jotain jutun tynkää. Uusin Alibi (1/2008) maksoi vain 2,50 euroa, ts. 14,90 mk. Halpa. Miksi? En ole vielä lukenut, ehkä se selviää miksi se oli niin halpa?

Olen edelleen sitä mieltä, että Alibin loistonpäivät olivat vuosina 88-92/93.

Muita rikosalan lehtiä Suomessa ei ole. Ei enää. Mitäs niitä oli;
Rikosposti. Kuka muistaa milloin se ilmestyi. Oliko jo 80-luvulla? Viimeisin numero taisi olla 90-luvun puolivälissä? Tilaushinta 149 mk/12 nroa vuona 1994. Tampereella oli toimitus ja päätoimittajana oli Mika Katajala. Hänet mainittiin vielä Alibissa 9/07 toimittajana, mutta ei enää numerossa 11/07. Liekö lähtenyt omaa lehteä perustamaan? Taas kerran. Kaikki toimittajat olivat tittelillä erikoistoimittaja, mm. Pentti Eerikäinen. Hän on nykyisin Alibin toimittajana. Rikosposti oli muistaakseni SE-lehden kanssa kimpassa ts. saman kustantajan lehti. Viddu, kun heitin 90-luvun lopulla omistamani SE-lehdet roskiin :evil: Kustantaja Sun Press Ky. Alibista tuttu, jo edesmennyt Timo Toivonen oli julkaisujohtaja.

Rikoslehti. Kuka muistaa? Ei tästä niin kauaa ole. Heillä oli jopa oma nettiosoite matrix.fi. Rikoslehden päätoimittaja oli - Mika Katajala. Toimitus oli Oulussa. Tilaushinta 158 mk/ 12 nroa vuonna 1997. Milloin Rikoslehti syntyi eli ja kuoli. Ja miksi? Rikoslehdessä oli myös senssipalsta. Kustantaja Juridico Media Oy.

Rikospoliisin mukana. Tämä lehti ilmestyi vuodesta 1954 vuoteen 1962 (?). Se oli tilattavissa oleva julkaisu, jota kustansi Kustannus Oy Valokirjat Helsingistä. Päätoimittajina olivat mm. Osmo Leivo ja Seppo Humalisto. Lehti ilmestyi neljä kertaa vuonna 1954, Vuonna 1955 jo 17 kertaa ja vuosina 1958 - 1962 (?) kolmasti kuukaudessa ja lopulta joka perjantai. Lehdessä ollut aineisto oli pääosin USA:ssa tapahtuneista rikoksista tehtyjä käännöksiä valokuvineen, mutta myös Suomessa tapahtuneista rikoksista kerrottiin lähes joka numerossa. Mitä lienee kirjoitetun ao. lehdessä Bodomista ja Tulilahdesta. Kuka muistaa?

Rikospoliisin mukana on muistaakseni edelleen ilmestyvä lehti, mutta tietääkseni vain ja ainoastaan ammattijulkaisuna ts. ei tilattavissa eikä myynnissä. Vain nimi on jäljellä.

Lisäksi tuon Valokirjan kustantamana ilmestyi "vanhan ajan" Alibi sekä mm. Jesse James ja Zorro -lehtiä. Siis mikä "Vanhan ajan Alibi?" Ettehän ole unohtanut hankkia ALIBIA? *Salapoliisikertomuksia *Kiintoisia ajankohtaisia artikkeleita ym.! Vain 70.-

Mafia. En koskaan ole nähnyt moista lehteä, mutta sellainen ilmestyi 90-luvulla - tosin vain neljän numeron verran. Keräilyharvinaisuus. Kuulemani mukaan melkoisen "matalaotsainen". lehti

80-luvulla julkaistiin myös Rikosvuosi -pokkareita, joissa oli käsitelty tuon vuoden aikana tehtyjä tai tuon vuoden aikana selvitettyjä rikoksia. Sen eräänlainen seuraaja oli Alibin julkaisema Kohutuimmat rikokset.

Netissä ei rikosalan sivustoja juurikaan ollut ennen murha.infon perustamista. Suomi24:lla toki sai ja saa edelleenkin mellastaa jokainen mielensä mukaan. Toki moni on sivuilleen henkirikosjuttuja haalinut - niistä kirjoitellut ja yrittänyt saada keskustelua aikaiseksi, kuten moni on varmaan havainnutkin.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17032
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Maybrick kirjoitti:Jutussa kyllä kerrotaan myös Alibin ja Rikospostin fuusioitumisesta, mikä oli minulle uusi asia. Levikkitietoja näiden kahden välillä valotetaan ym.
Tuossa tutkimuksessa kerrotaan, että "Suomessa ilmestyi viime vuonna kuukausittain kaksi suurehkoa rikoslehteä, Alibi ja Rikosposti..."

Mitäköhän vuotta tässä (tummennettu teksti ak:n) tarkoitettiin. Taas kerran on möhlitty. Missään ei ole päiväystä, koska "tutkimus" on tehty. Toki tekstistä ilmenee, että 90-luvun puolivälissä mennään. Olikohan se fuusio vai ostettiinko kilpailija isomman toimesta pois?

Rikosalan journalismi kaipaa ehdottomasti kilpailua. Sekä paperimuotoista että sähköistä.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Kylli
Perry Mason
Viestit: 3546
Liittynyt: Ti Maalis 27, 2007 10:28 pm
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Kylli »

Alibi on PASKA.
Yö ja aamu jokainen, jollekin on viimeinen. Joka ilta, joka yö, jonkun sydän riemuin lyö. Jonkun sydän riemuin lyö, jonkun osa ikiyö...

CJS
Harjunpää
Viestit: 327
Liittynyt: Ke Heinä 25, 2007 12:19 pm

Viesti Kirjoittaja CJS »

Doctor Lecter kirjoitti:Mitäköhän vuotta tässä (tummennettu teksti ak:n) tarkoitettiin. Taas kerran on möhlitty. Missään ei ole päiväystä, koska "tutkimus" on tehty. Toki tekstistä ilmenee, että 90-luvun puolivälissä mennään.
Artikkeli on julkaistu Uusi Kriminaalihuolto -lehdessä vuonna 1995 (numero 1/1995). (Sitä julkaisi OM:n vankeinhoito-osasto ja Kriminaalihuoltoyhdistys vuosina 1984-2000. Osa artikkeleista on verkossa. Löytyy osoitteesta http://www.rskk.fi/kirjasto/kirjasto_kokoelmat.htm)

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17032
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

^Kiitokset tiedosta ja hyvästä linkistä.

^^ Ei Alibi yksiselitteisesti ole ns. paska, vaan kyllä ao. julkaisussa on paljonkin hyvää. Juttupula ja matala rima näkyvät mm. naisten rikollisjengijutun julkaisussa.

90-luvun puolivälissä ollut paperilaadun heikkeneminen sekä muutokset lehden taitossa olivat askel huonompaan suuntaan. Paperilaatu taisi muuttua vasta 2000-luvun puolivälissä paremmaksi, ts. nyt jo kestää lukemista.
Viimeksi muokannut Doctor Lecter, Ma Joulu 31, 2007 8:12 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Avatar
maija turjukka
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4942
Liittynyt: Ke Heinä 25, 2007 8:58 pm

Viesti Kirjoittaja maija turjukka »

^Yllättävän paljon mielenkiintoisia juttuja 50-70 -lukujen ihmiskohtaloista löytyy myös 90-luvun alkuvuosina ilmestyneestä Paras Aika -lehdestä (nimi muuttui keväällä -93 Tosi Elämää -lehdeksi)
Myös tämä oli Oulussa päämajaansa pitävä lehti, ilmestyi 12 kertaa vuodessa. Tässä viimeisen Paras Aika -lehden 2/93 parhaat otsikot:

Sissien kyydissä Nicaraguassa -kehitysapuasiaa

Sain jatkoaikaa elämälle -kiire loppui kolariin

Nyrkki ja viina -avioliittoni eväät - jatkokertomus Ruotsiin siirtolaisiksi lähteneiden Veijon ja Anni-Maisan elämästä

Tulitikkuleikki vei kodin -sauna jäi asunnoksi

Uneni tiesi kuolemaa -enneunikertomus

"Tässäkin Paras Aika -lehden numerossa on monta esimerkkiä siitä, miten vaikeudet kasvattavat ja antavat uudenlaista itseluottamusta, kun ongelma on ratkennut. Emme aina huomaa kaikkea hyvää ympärillämme, ennen kuin jokin asia meidät pysäyttää ja panee miettimään kaiken tarkoitusta."
-Suru on hinta, jonka maksamme rakkaudesta.-

EuroJR
Jessica Fletcher
Viestit: 3334
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR »

Mikähän poru siitä syntyisi, jos Alibi lakkaisi ilmestymästä? Ollaan nyt vaan iloisia, että vielä yksi lehti jatkaa rikosten tutkimisen viitoittamalla tiellä.

Taisi tuo Rikoslehti olla se, joka sulautettiin Alibiin. Rikosposti taas taisi loppua Raimo Vesan kuolemaan, mene ja tiedä. Tästä kolmikosta Alibi on kuitenkin selvästi vetänyt pisimmän korren.

Jännityksellä seuraan, onko Alibin toimittajia uunotettu tässä Laten tunnustuksessa ja uskoon tulemisessa.

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17032
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

EuroJR kirjoitti:Taisi tuo Rikoslehti olla se, joka sulautettiin Alibiin. Rikosposti taas taisi loppua Raimo Vesan kuolemaan, mene ja tiedä. Tästä kolmikosta Alibi on kuitenkin selvästi vetänyt pisimmän korren.
Raimo Vesa vaikutti Rikospostissa. Tuo Rikoslehti ilmestyi vielä vuonna 1998 ja tuo "tutkimus" rikoslehdistöstä oli tehty 1995, kuten CJS kertoi ja linkitti. Rikoslehti oli Sun Pressin kustantama ja eikös tuo kaatunut taloudellisiin vaikeuksiin.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

CJS
Harjunpää
Viestit: 327
Liittynyt: Ke Heinä 25, 2007 12:19 pm

Viesti Kirjoittaja CJS »

EuroJR kirjoitti:Jännityksellä seuraan, onko Alibin toimittajia uunotettu tässä Laten tunnustuksessa ja uskoon tulemisessa.
Rikoslehden toimittajat taitavat olla vähän puun ja kuoren välissä tuollaisissa tapauksissa.

Alibin toimittaja(t) varmaankin (toivottavasti!) tietävät paremmin kuin hyvin näiden tunnustusten ja uskoontulojen laadusta, mutta jos ja kun sinne rosmo menee ja soittaa tunnustuksen, niin paha siitä on olla kirjoittamattakaan, jos siinä sittenkin olisi jotain perää. Asioista ei myöskään voi kirjoitella kovin epäilevästi, sillä jos tuossa ei pidetä yllä neutraalia sävyä, lakkaavat ihmiset melko äkkiä soittelemasta Alibiin jos on riski ettei heitä oteta vakavasti. Sen seurauksena saattaisi sitten taas joku parempi juttu jäädä tekemättä...

Tietysti ei nyt kenen tahansa soitteluita voi, tai pitäisi, vakavasti ottaa (jo mainittu naisten rikollisjengi), mutta vakavampien tiedettyjen kovanluokan tekijöiden ollessa kyseessä rajoja on varmasti vaikeampi vedellä.

McAbre
Sabrina Duncan
Viestit: 369
Liittynyt: Ti Heinä 03, 2007 9:57 pm
Paikkakunta: Väli-Suomi

Viesti Kirjoittaja McAbre »

Doctor Lecter kirjoitti:Rikospoliisin mukana. Tämä lehti ilmestyi vuodesta 1954 vuoteen 1962 (?)....Rikospoliisin mukana on muistaakseni edelleen ilmestyvä lehti, mutta tietääkseni vain ja ainoastaan ammattijulkaisuna ts. ei tilattavissa eikä myynnissä. Vain nimi on jäljellä.
Ilmestyi vielä ainakin 80-luvun puolivälin tienoilla "julkisesti". Itselläni löytyy muutama numero näiltä ajoin. Niiden tiimoilta olen palstalla joitain juttuja kommentoinutkin, muistaakseni ainakin Pullisen kidutusliigaa koskien.
"Rahaa on tullut ja sitä on myös mennyt"
-Albert Järvinen-

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17032
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

McAbre kirjoitti: Ilmestyi vielä ainakin 80-luvun puolivälin tienoilla "julkisesti". Itselläni löytyy muutama numero näiltä ajoin. Niiden tiimoilta olen palstalla joitain juttuja kommentoinutkin, muistaakseni ainakin Pullisen kidutusliigaa koskien.
Oho! Olisikohan huhussa sittenkin siis perää... että ilmestyi. Onko siis ollut tilattavissa ollut lehti? Keräilijän oppaassa oli mainittu ilmestymisvuodet ja tämän lehden kohdalla on maininta 1954 - 1962 (?).

Hyvä siis kun näin on :arrow: 80-luvun ao. lehdet. Onpahan taas yksi keräilykohde enemmän.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Setä
Neuvoja-Jack
Viestit: 537
Liittynyt: To Syys 13, 2007 7:40 pm
Paikkakunta: Itä opettaa

Re: Alibi ja muut rikoslehdet Suomessa

Viesti Kirjoittaja Setä »

Jutut Matti Nykäsestä ja muusta vastaavasta pois. Lisää järjestäytynyttä lehteä!
What's up, fuckers?

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17032
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Päivitellään tietoja. Rikospoliisin mukana - lehti, ilmestyi ainakin 80-luvun alussa Top Pressin kustantamana. Vanha nimi oli synnytetty uudelleen.

Kuvittelin, muistelin ja luulin, että Rikospoliisin mukana on poliisin sisäinen julkaisu. Väärin meni. Helsingin väkivaltarikostutkijoiden yhdistyksen lehti on nimeltään Murharyhmä ja se on ilmestynyt kaiketikin jo yhdeksän vuoden ajan. Laaja näkemys ja sisältää mielenkiintoista, autenttista materiaalia.

Yksi Alibin pohjanoteerauksista aikoinaan, oli ottaa kolumnistiksi Susanna Tervaniemi!
Viimeksi muokannut Doctor Lecter, La Tammi 05, 2008 7:45 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

murhavaari
Harjunpää
Viestit: 305
Liittynyt: Ti Huhti 24, 2007 8:54 pm
Paikkakunta: Kajaani

Viesti Kirjoittaja murhavaari »

Doctor Lecter kirjoitti:Kuvittelin, muistelin ja luulin, että Rikospoliisin mukana on poliisin sisäinen julkaisu. Väärin meni. lHelsingin väkivaltarikostutkijoiden yhdistyksen lehti on nimeltään Murharyhmä ja se on ilmestynyt kaiketikin jo yhdeksän vuoden ajan. Laaja näkemys ja sisältää mielenkiintoista, autenttista materiaalia.
Itse en ole tuota Murharyhmää koskaan lukenut, mutta tiesin kyllä sen olevan olemassa.
Onko tuossa Murharyhmässä nimet muutettu samaan tyyliin kuin Poliisi Kertoo kirjoissakin? Onko samoja artikkeleja kun noissa Poliisi Kertoo kirjoissa?
vanha ja väsynyt

Vastaa Viestiin