19-vuotias haminalaismies pakotti 14-vuotiaan tytön seksiin

Tänne keskustelut seksuaalirikoksista. Muista että henkirikoksille on oma palstansa.
Oikeus ennen kaikkea
Sherlock John Holmes
Viestit: 8343
Liittynyt: Ti Maalis 30, 2021 2:48 pm

19-vuotias haminalaismies pakotti 14-vuotiaan tytön seksiin

Viesti Kirjoittaja Oikeus ennen kaikkea »

Haminalainen 19-vuotias mies pakotti 14-vuotiaan tytön sukupuoliyhteyteen elokuussa 2019
Kymenlaakson käräjäoikeuden mukaan mies käytti teossa "jonkinasteista väkivaltaa" ja tiesi uhrin olevan vahvasti päihtynyt. Rikos tapahtui miehen kotona. Uhri oli poistunut luvatta lastensuojeluyksiköstä.

Lähes viisi vuotta teon jälkeen tapaus sai oikeudellisen lopputuloksen, kun Itä-Suomen hovioikeus maanantaina ilmoitti miehen peruuttaneen Kymenlaakson käräjäoikeuden tammikuisesta päätöksestä tekemänsä valituksen.
Näin ollen vuonna 2000 syntyneelle Tommi Antero Rytkölälle törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä langetettu kahden ja puolen ehdoton vankeusrangaistus jää voimaan. Vankeuden lisäksi mies määrättiin korvaamaan uhrille kärsimyksestä 8 000 euroa.

Miehen kertomus muuttui
Tapauksen oikeuskäsittelyssä riidatonta oli se, että suojaamaton sukupuoliyhteys on tapahtunut ja se, että mies on tiennyt tytön olevan sijoitettuna 14–17-vuotiaiden nuorten yksikköön.
Tuomitun version uskottavuutta oikeuden silmissä heikensi se, että kertomus muuttui asian selvittämisen eri vaiheissa. Uhrin kertomus tapahtumista sen sijaan pysyi johdonmukaisena ja muuttumattomana, oikeus katsoi.

Vanhan lain mukaan
Asiaa ratkaistessaan oikeus sovelsi tekoaikaan vuonna 2019 voimassa ollut lakia, koska tuomitsemisen aikaan voimassa oleva laki ei johtaisi tekijän kannalta lievempään lopputulokseen
Käräjäoikeus otti kantaa myös asian käsittelyn kokonaiskestoon. Elokuussa 2019 tapahtuneesta rikoksesta kului lähes neljä ja puoli vuotta siihen, kun käräjäoikeus antoi asiasta päätöksen viime tammikuussa.
Oikeus huomautti, että esitutkinnan kestoon on osaltaan vaikuttanut vastaajan eli tekijän toiminta asian selvittämisessä. Oikeuden mukaan käsittelyssä oli kokonaisviivettä noin 1–1,5 vuotta, minkä se otti huomioon "vähäisessä määrin" rangaistusta alentavana seikkana.

https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/6782092