Tampere
AINUTLAATUINEN HENKIRIKOSMATRIKKELI
TÄMÄN TARJOAA VAIN MURHA.INFO!
Tampere ei ensimmäisenä tule mieleen puhuttaessa Suomen synkimmistä kaupungeista. Totta onkin, että henkirikosten määrä suhteessa asukaslukuun jää aiemmin henkirikoskartalla olleita Kotkaa ja Lahtea pienemmäksi. Mutta kokonaismäärä on suurempi kuin kummassakaan. Lisäksi Tampereella on tehty runsaasti valtakunnallisestikin huomiota herättäviä veritekoja ja muutama Tampereella tehty henkirikos linkittyy mielenkiintoisesti toisiin henkirikoksiin ja niiden tekijöihin tai muuten vaan mukana olleisiin, joko suoraan tai välillisesti.
Murhia, tappoja, surmia, törkeitä kuolemantuottamuksia…
Missä niitä sitten tehdään?
Tilasto on se mihin turvaudutaan, mutta esimerkiksi tämä tilasto on omituinen ja jopa hölmö, sillä siinä lasketaan mukaan myös henkirikoksen yritykset. Miksi? Entä jos juttua on tutkittu tapon yrityksenä ja sillä myös syytetään, mutta henkilö tuomitaankin vain pahoinpitelystä eikä tapon yrityksestä? Korjataanko tilastoa myöhemmin siltä osin, sillä useinkin tapauksen käsittelyt kestävät jopa kaksi vuotta – riippuen toki siitä miten tapaus etenee eri oikeusasteissa.
Tuon samaisen tilaston mukaan Tampereella oli 1998 – 2019 yhteensä 316 tapausta, joista siis valtaosa tapauksia, joita ei karttaan kelpuuteta – täällä ovat vain ne tapaukset, joissa oikeasti joku pääsi hengestään.
Tilasto kertoo väkivallasta ja eniten sattuu sekä tapahtuu (ei lukumääräisessä järjestyksessä) Tesomalla, Takahuhdissa, Nekalassa, Keskustassa, Kaukajärvellä, Härmälässä ja Hervannassa.
Kartalla ovat vahvasti edustettuina Keskusta, Hervanta, Härmälä, Pispala ja Nekala.
Keitä siellä sitten ei ole?
Kartassa ei ole mukana Raisa Räisäsen tapausta, vaikka sitä tutkitaankin murhana. Meillä ei ole murhapaikkaa, ei ruumista, ei tekijää, ei tuomiota.
Samoin on Teemu Puumalan tapauksen kanssa sekään ei ole kartalla, vaikka hänenkin kohdallaan on esitetty epäilyjä surmatuksi joutumisesta.
Myös kumpikaan Huuhtasen sisarusten tapauksista ei ole mukana, vaikka tapaukset linkittyvätkin vahvasti Tampereelle. Sisko surmattiin Ylöjärvellä ja veli Lempäälässä. Siskon surman aikaan perhe asui Ylöjärvellä, mutta muuttivat lähes heti sen jälkeen Pispalaan. Veli asui surmatuksi joutuessaan Pispalassa ja sieltä hän myös lähti viimeiselle matkalleen.
Paloittelumurhista toinen tehtiin Pirkkalassa, se tapaus ei ole kartalla mutta mainitaan toisen murhan yhteydessä.
Samoin 60-luvun kolmesta ns. divarimurhista – tai kauppiasmurhista – miten vain, yksi tehtiin Ylöjärvellä, mutta se tapaus mainitaan kahden muun tapauksen yhteydessä.
Kartalta puuttuu myös tamperelaismies jonka ruumis löytyi Tampereen Haukiluomasta. Hänet oli kuitenkin surmattu Kyröskoskella.
Mukana kartalla on myös Teiskossa tehtyjä henkirikoksia kolmin kappalein. Yksi niistä on tehty vuoden 1972 kuntaliitoksen jälkeen, mutta muut silloin kun Teisko oli itsenäinen kunta, eikä osa Tamperetta. Samanlainen menettely oli Kotkan yhteydessä kun mukaan otettiin Kotkaan vuonna 1977 liitetyt Kymi ja Karhula.
Vuosiin 1952 – 2024 rajattu kartta ei ole, eikä pyri olemaan täydellinen ja siellä eivät suinkaan ole kaikki henkirikostapaukset mitä Tampereella on tehty. Odotammekin lukijoilta lisätietoja sekä täsmennyksiä jo kartassa mainittuihin sekä myös sellaisiin, joita kartalla ei ole mainittu.
Tampere on kirvoittanut myös monen lauluntekijänkin ahkeroimaan. Valitsimme sopivan kappaleen:
Juice Leskinen, Aamu Tampereen:
Antoisia lukuhetkiä!