Kajaanin Otanmäen henkirikos käsitelty tänään oikeudessa – tuomio myöhemmin

Päivitetty 22.11. klo 21:35

Kahden turvapaikanhakijan tekemän henkirikoksen ja ryöstöjen oikeuskäsittely oli tänään tiistaina 22.11. Kainuun käräjäoikeudessa.

Oikeus käsitteli asiaa koko päivän ja tuomio tulee myöhemmin kansliapäätöksenä.

Vastaajina olivat irakilaiset, vuonna 1988 syntynyt Qasim Hammood Beni Zaid Ali ja syntymävuodekseen 1997 ilmoittanut Ali Ahmed Hussein.

Kumpainenkin on tullut Suomeen turvapaikanhakijana vuoden 2015 syksyllä ja heidät oli siirretty toisesta vastaanottokeskuksesta Otanmäen vastaanottokeskukseen noin viikkoa ennen surmatyötä. Siirrot oli tehty koska miehet olivat edellisessä sijoituspaikassa aiheuttaneet häiriöitä ja siellä heidän ongelmiaan ei ”osattu käsitellä”.

Jostain syystä heidän kuitenkin annettiin kulkea uudessa sijoituspaikassaan Otanmäessä edelleen vapaasti!

Mitä tapahtui?

Kajaanin Otanmäessä asunut 52-vuotias Arto Mikkonen löydettiin surmattuna Vuorimiehentien varrelta sijaitsevasta maastosta sunnuntaina 11. syyskuuta 2016. Hänet oli surmattu lyömällä, potkimalla ja teräasetta käyttäen. Ruumiin löysi koiraansa ulkoiluttanut henkilö.

Tästä oli syytenimikkeenä tappo, törkeä ryöstö ja maksuvälinepetos.

Surmatyön tekijöiksi epäiltyjen epäillään syyllistyneen myös vuonna 1975 syntyneen miehen ryöstöön. Häneltä vietiin väkivaltaa käyttäen mm. matkapuhelin. Tätä tapausta puitiin oikeudessa ryöstönä.

Uhrit olivat valikoituneet kohteiksi sattumalta.

Irakilaismiehet olivat surmaa edeltävänä iltana olleet paikallisessa ravitsemusliikkeessä ja käyttäytyneet uhmakkaasti, sekä pahennusta herättävällä tavalla.

Epäillyt jäivät kiinni sunnuntaina 11.9. Toinen tekijöistä tavoitettiin Otanmäestä ja toinen Kajaanista. Molemmat vangittiin, vanhemman heistä vastustaessa vangitsemista.

Oikeudenkäynnissä tuli ilmi mm. se, että ryöstön kohteeksi joutunutta miestä oli kuristettu ravintolan edustalla ja viety omaisuutta. Henkirikoksen kohteeksi joutunutta Arto Mikkosta oli lyöty nyrkillä ja otsalla useita kertoja päähän ja vartaloon, sekä potkittu päähän ja vartaloon, tökitty veitsellä päähän, lyöty veitsen terän sivulla ja veitsen kahvalla. Vastaajat olivat myös kuristaneet uhria kaulasta.

Uhrin kuolema aiheutui kallo-aivovammasta, joka käsitti laaja-alaisen viejähaarakevaurion, aivojen ruhjeverenvuodot, lukinkalvonalaisen verenvuodon sekä kallonmurtuman.

On sitä surmattu aiemminkin

Vaikka Kajaanin verityöstä puhutaan yksittäistapauksena, niin se ei suinkaan ollut ensimmäinen ja ainoa turvapaikanhakijoiden tekemä henkirikos.

Mainittakoot mm. että Helsingissä vuonna 1999 nigerialainen mies surmasi suomalaisen vaimonsa – mies oli tullut tp-hakijana Suomeen ja oleskelunsa oli toistuvasti hylätty. Vuoden 2002 tammikuussa turvapaikkaa useista eri maista hakenut albaani surmasi venäläismiehen Vaasassa. Elokuussa 2005 algerialainen turvapaikantavoittelija surmasi irakilaismiehen Tampereella. Vuoden 2006 helmikuussa turvapaikanhakijaksi ilmoittautunut bangladeshilainen mies surmasi hänet majoittaneen suomalaisnaisen Helsingissä. Marraskuussa 2010 Tampereella räjäytettiin pizzeria. Seuranneessa tulipalossa kuoli kolme suomalaista. Yksi räjäyttäjistä oli turvapaikkaa Suomesta hakenut 19-vuotias irakilainen.

Keskustelua Otanmäen henkirikoksesta

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

``