Murha.info

30/11/2016

Eläinten vanhainkotia pitäneen naisen murha oikeudessa

Päivitetty 3.12. klo 13:30

Loviisan Rikebyssä 5.8. tehdyn veriteon oikeuskäsittely pidettiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa 1.-2.12.

Murhasta syytteessä oli, milloin missäkin majaillut, 28-vuotias elämäntapahäirikkö Eetu Erik Skutnabb. Hänen epäillään surmanneen teräaseella, ”eläinten vanhainkotia” pitäneen 42-vuotiaan naisen raa´alla tavalla, osoitteessa Riikentie 358 sijaitsevan talon pihapiirissä.

Skutnabb on poliisin vanha tuttu – väkivaltaa tehnyt, joskaan ei niin vakavaa kuin henkirikos.

Henkirikos on todennäköisesti tehty klo 8 – 12 välillä. Uhrin löysi klo 18:20 aikaan tilalle hevostaan katsomaan mennyt henkilö. Uhrin auto todettiin kadonneeksi ja seuraavana yönä, noin klo 0:20 aikaan poliisi näki kyseisen auton. Kuljettaja ei noudattanut pysäyttämismerkkiä. Alkoi takaa-ajo, joka päättyi Myrskylän Kirjamusantien sorakuopalle. Siellä Skutnabb hylkäsi auton ja pakeni pöheikköön.
Poliisikoira Börje tavoitti epäillyn ja haavoittui siinä yhteydessä teräaseesta saadusta vammasta hengenvaarallisesti. Poliisi käytti etälamautinta, mutta Skutnabb päästi veitsestä irti vasta kun häntä lyötiin teleskooppipatukalla käteen. Pahasti harhaiseksi osoittautunut Skutnabb toimitettiin lääkintäviranomaisten huomaan, ts. Kellokosken mielisairaalaan.

Surmaaja ei osunut tuolle syrjässä olevalla talolle suinkaan sattumalta. Hän oli muutama vuosi sitten asunut itse samassa talossa yhdessä äitinsä kanssa. Surmattu nainen oli ostanut talon heiltä ja onkin jäänyt epäilys, että Eetu Skutnabb on kokenut ”kotinsa menettämisen” ahdistavana. Uhrin kohtaloksi koitui tavallaan se, että hän osti ”väärän talon”.

 

Ennen surmatyötä Skutnabb oli ollut hoidossa mielenterveysongelmien takia, mutta poistunut luvatta sairaalasta jo neljä päivää ennen surmatyötä. Jostain syystä viranomaiset eivät kuitenkaan tehneet työtään kunnolla, ts. eivät julkistaneet katoamista, vaikka hänet tiedettiin arvaamattomaksi ja hyvin väkivaltaiseksi henkilöksi.

Kertomansa mukaan Skutnabb oli käynyt Kärkölässä, mutta siitä ei ole saatu todisteita. Päänsä hän kertoi saaneensa sekaisin syömällä sieniä ja juomalla viinaa. Verestään ei kuitenkaan löydetty merkkejä näiden käytöstä.

Skutnabb oli surmapäivän aamuna tullut bussilla Kouvolasta Loviisan Gammelbyhyn, ja kävellyt bussipysäkiltä ABC-liikenneasemalle.

Siellä hän on tehnyt ostoksia ja sen jälkeen kävellyt noin 7 kilometrin matkan talolle. Hänet oli nähty Rikebyntiellä kävelemässä noin klo 07:40. Muassaan kassi, jossa teräaseita.

Tilanne talolla on eskaloitunut nopeastikin; Skutnabb on surmannut naisen lukusilla teräaseen iskuilla. Iskut ja viillot ovat kohdistuneet päähän ja kaulaan. Kuolemansyyksi on varmistunut kaulan verisuonivammat ja lopulta ilmatulppa. Puukottamisen lisäksi mies löi ja retuutti naista. Syyttäjän mukaan teko on ollut erityisen törkeä sekä tehty vakaasti harkiten. Nainen on yrittänyt paeta, mutta siitä huolimatta Skutnabb on viillellyt ja lyönyt tätä useita kertoja eri puolille kehoa. Teon jälkeen Skutnabb piilotti pressuun peitellyn uhrin talon terassin alle.

Syyttäjä vaatii elinkautista vankeustuomiota murhasta ja muista rikoksista. Vaihtoehtoisena syytteenä syyttäjä vaatii miehelle rangaistusta törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Puolustus myöntää teot, mutta kiistää törkeyden ja suunnitelmallisuuden. Puolustus ymmärsi miestä; “On ihan ymmärrettävää, että hän on halunnut päästä johonkin suojaan, turvaan. Tämä on hänen entinen kotinsa, jonka hän on mieltänyt nykyiseksi kodikseen”. Myös teräaseiden mukana kantamisen puolustus katsoi kuuluvan henkilön elämäntilanteeseen.

Oikeus on määrännyt hänet mielentilatutkimukseen. Siitä huolimatta päätös annetaan perjantaina 16. joulukuuta.

Keskustelua aiheesta

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close