Nettipoliisi vai tarkkisluokan opettaja? -Vuoden “2011 poliisin” haastattelu.

Vuoden poliisiksi (2011) valittu helsinkiläinen ylikonstaapeli Marko Forss (35) antoi haastattelun Murha.info sivustolle. Paremmin  Nettipoliisi Fobbana tunnettu Forss Toimii Helsingin poliisilaitoksen kolmihenkisen virtuaalisen lähipoliisiryhmän ryhmänjohtajana.

Fibba alotti näkyvän nettipoliisitoimminnan jo vuonna 2008 IRC-Galleriassa. Tällä hetkellä toiminta on laajentunut myös Facebookiin ja toimintaan on tullut mukaan lisää poliiseja eri puolilta Suomea.

“Vuoden poliisiksi 2011” valintaa perusteltiin mm. että hän on ennakkoluulottomalla asenteellaan raivannut edestään monia virtuaalisen maailman haasteita, joihin ei etukäteen ole osattu varautua. Sitkeällä ja pitkäjänteisellä työllään hän on toteuttanut tämän päivän maailmaan sopivan jalkautumisen mallin.

1. Mikä sai sinut ryhtymään poliisiksi?

Idea hakea poliisikouluun syntyi armeija-aikoina. En osaa kuitenkaan tarkemmin kertoa mikä se varsinainen kimmoke hakea poliisikouluun oli.

 

2. Jos et olisi poliisi niin mikä voisi olla toinen ammattisi?

Minua kiinnostaisi toimia “tarkkisluokan” opettajana. Työssä olisi varmasti haasteita ja suunsoittotaidoistani olisi hyötyä. Tosin nytkin työni on osittain samanlaista kuin haastavien lasten kanssa toimivalla opettajalla, mutta lähestymistapani on hieman erilainen.

 

3. Toimit “netti poliisina” helsingin poliisilaitoksen virtuaalisen lähipoliisiryhmän ryhmänjohtajana. Miten toiminta poikkeaa normaalin poliisin toiminnasta?

Melko paljon, mutta toisaalta ei yhtään. Vaikka alkuun voisi kuvitella, että työmme on tylsää chättäilyä lasten kanssa, niin työmme on todella monipuolista ja haastavaa. Olen pitänyt itseäni aina enemmän “kenttämiehenä” ja jos joku olisi sanonut minulle kuusi vuotta sitten, että näperrän työkseni tietokoneella, niin olisin nauranut makeat naurut. Yksi kollegani totesikin hyvin: “kenttäsiasta nettinörtiksi”. Työni ei siis ole pelkästään renkaiden urasyvyyksien neuvomista, vaan oikeasti useaa poliisitoiminnan osa-aluetta koskevia tehtäviä.

Toimintamme perustuu lakeihin ja asetuksiin, niin kuin normaalissa poliisityössäkin. Toimintaympäristö asettaa kuitenkin monia haasteita työllemme. Pakkokeinojen ja erilaisten tiedonsaantioikeuksien osalta olemme vielä paperiajassa. Onkin melko ironista, että julkisuudessa on silloin tällöin kritiikkiä netin pakkokeinoista ja poliisin toimenpiteistä, vaikka netin pakkokeinot ovat valovuoden jäljessä reaalimaailman puoleen verrattuna. Esimerkkinä nyt vaikka se, että reaalimaailman puolella saan heittää henkilön koppiin, jos hän ei kerro henkilötietojaan. Netissä pelkkä koneen yksilöivän ip-osoitteen hankkiminen vaatii vaikeimmillaan neljän vuoden maksimirangaistusta.

 

4. Paljonko ryhmänne saa viestejä nuorilta ja millainen on tyypillinen viesti/kysymys?

Viestejä tuli IRC-Gallerian puolella meille kolmelle viime vuonna 16 000kpl, mutta IRC-Gallerian osalta luvut ovat laskussa. Facebookin osalta viestimäärä on taas kasvussa. Viestiketjuja tuli noin 120kpl kuukaudessa meille kolmelle yhteensä tämän vuoden ensimmäisen kuuden kuukauden aikana. Tämäkin lukema on nousussa ja itselleni etenkin Vuoden Poliisi titteli lisäsi viestien määrää. Pelkästään marraskuussa kävin keskusteluja Facebookissa yli 300 viestiketjun verran. Myös sähköpostin kautta tulee kuukausittain kymmeniä viestejä.

Oikeastaan on melko vaikea kertoa tyypillistä kysymystä, koska niitä tulee laidasta laitaan. Yleensä ne koskevat kuitenkin sosiaalista mediaa ja siihen liittyvää rikollisuutta. Toiminnan alussa asiakkaat olivat yleensä alaikäisiä, mutta nykyään palvelemme jo koko kansaa. Suurin osa toimenpiteisiin johtavista tehtävistämme koskee kiusaamis- ja seksuaalirikoksia.

 

5. Miten valinta “vuoden poliisiksi 2011” vaikutti ja muutti työtäsi?

Työni on muuttunut koko kolmen vuoden ajan ja tulee muuttumaan myös jatkossa. Osaltaan sen takia, että kehitämme toimintaamme, mutta myös sen takia, että palvelut muuttuvat.

Olen melko usein tekemisessä median kanssa, joten Vuoden Poliisi titteli ei sinänsä tuonut mitään hirveää hässäkään mukanaan. Median yhteydenotot kuitenkin hieman lisääntyivät ja myös luentopyyntöjä on tullut normaalia enemmän. Valitettavasti joudumme myymään eioota melko usein, koska emme muuten ehtisi hoitamaan varsinaista työtämme.

Vaikka Vuoden Poliisi titteli annettiin minulle, koen että vielä suurempi vaikutus sillä oli meidän työmuodollemme ja sen arvostukselle. Nettiin liittyvää rikollisuutta ja työtä on vähätelty aikaisemmin, mutta se asia on selkeästi muuttumassa.

 

6. Ehditko enään tekemään tyypillistä poliisin työtä vai meneekö aika valistukseen ja edustamiseen?

Yleensä minulla on melkein joka viikolle jonkinlainen tilaisuus, jossa olen puhumassa. Joka viikko olen myös tekemisissä median kanssa. Yritän kuitenkin tehdä parhaani, että minulla olisi aikaa tehdä varsinaista työtäni, vaikka työhömme liittyvistä asioista olisi hyvä käydä puhumassa eri ihmisille mahdollisimman paljon.

Peruspartiointiin ja ennen suoritettuun päihdevalvontaan Helsingin keskustan alueella, minulla ei ole enää aikaa. Haalaria ei siis välttämättä tulee enää vedettyä päälle. Tutkintaan liittyviä toimenpiteitä tulee kuitenkin tehtyä.

 

7. Miten joulu ja joulupyhät näkyvät työssasi?

No tänä jouluna erittäin hyvin, koska olen lomalla:) Toki juhlapyhinä käytetään myös nettiä ja esimerkiksi kodin sisäiset ongelmat voivat näkyä normaalia enemmän.

 

8. Millaisen joululahjan haluaisit antaa ja kenelle?

Haluaisin antaa jokaiselle lapselle sen lahjan, että heillä olisi vanhemmat, jotka välittäisivät siitä kenen kanssa ja missä lapsi liikkuu netissä.

Aikuisille antaisin malttia ilmaista mielipiteensä ja keskustella toisten netin käyttäjien kanssa asiallisesti. Ohjeena siinä voisi käyttää tätä: “jos epäilet keskustelevasi idiootin kanssa, pidä huolta, että hän ei tunne samoin”.

 

9. Mikä sinua huolestuttaa eniten netissä?

Netin avoin ja globaali luonne, mutta samalla se on myös mahdollisuus.

Tarkemmin sanottuna minua huolestuttaa se, että lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset ovat jääneet taka-alalle. Päättäjillä on varmasti painittavaa etenkin talousasioiden kanssa, mutta toivoisin, että joku 200:sta jaksaisi myös pitää esillä netin seksuaalirikoksia, jotka ovat mielestäni netin ongelma numero yksi. Samalla tarkoitan myös sitä, että tehdään oikeasti ongelmaa helpottavia ratkaisuja, eikä helposti kierrettävissä olevia blokkilistoja, joilla ei saavuteta muuta kuin päättäjien ammattitaitoon turhautuneita tai näennäisturvallisuudessa eläviä kansalaisia.

 

10. Joko sinulla on nimimerkki murha.info sivustolla?

Ei ole, mutta olen sivustolla muutamaan kertaan vieraillut.

 

RAID

murha.info

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.