Murha.info

02/12/2019

Porin Itäpuiston murhasta elinkautinen irakilaiselle, oleskeluluvan saaneelle turvapaikanhakijalle

Naisystävänsä murhannut valittaa hovioikeuteen.

Alaa Kadhim Mahdi Albu-Salih. Kuva Iltalehti.

Tuomiopäivä. Syytetty saapumassa oikeuteen. Kuva Joonas Salli/Satakunnan Kansa.
Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, 16.9.2018 paloi osoitteessa Itäpuisto 12 kerrostalohuoneiston asunto. Palokunta oli saanut kello 05:04 hälytyksen sankasta savusta kerrostalon rappukäytävässä ja päästäkseen asuntoon he joutuivat sahaamaan oven poikittaissuunnassa.

Ovi jouduttiin sahaamaan auki. Kuva Poliisi.

Asunnon makuuhuoneeseen rajoittunut palo oli ehtinyt jo sammua itsestään. Sängyssä oli ruumis, joten paikalle kutsuttiin poliisi.

Murha tehtiin tässä talossa sijaitsevassa asunnossa. Sittemmin asunto on kunnostettu ja myyty.

Henkirikosta ryhdyttiin heti tutkimaan murhana sen raakuuden vuoksi. Tutkinnassa kävi ilmi, että uhri on asunnossa kirjoilla oleva 54-vuotias nainen, Päivi Pärssinen ja että hän on joutunut raa´an henkirikoksen uhriksi. Alkoi pitkäjänteinen tutkinta, joka jo sunnuntaina johti naisen 28-vuotiaan miesystävän vangitsemiseen – mutta miehen kiistäessä teon, syyttäen asunnossa olleita muita miehiä tekijöiksi ja tekovälineen puuttuessa, poliisi joutui pyytämään syyttäjältä lisäaikaa todisteiden saamiseksi. Ensimmäinen taka-aika oli 12. joulukuuta, mutta lisäaikaa pyydettiin ja saatiin 18.3.2019 saakka.

Tutkinnan aikana poliisi joutui selittelemään erilaisia huhuja ja sen lisäksi media janosi jatkuvasti lisää tietoa. ”Meillä on tässä kokonainen ruumis” sanoi tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Erik Salonsaari medialle, sillä somessa kiersi huhu Porin päättömästä vainajasta. Poliisi oli – osin – oikeassa. Uhrin pää oli muun väkivallan käytön jälkeen nirhattu lähes irti muusta ruumiista.

Poliisi suoritti kotietsinnän Liinaharjun vastaanottokeskukseen, tarkasti sen valvontakameroiden nauhat ja pidätti kaksi keskuksessa asuvaa turvapaikanhakijaa. Heidät kuitenkin vapautettiin melko pian, eikä heitä enää epäilty rikoksesta.

Miesystävä, Alaa Kadhim Mahdi Albu-Salih, (tekstissä myöhemmin Alaa), väitti, että hänen käydessään asunnossa siellä oli vastaanottokeskuksessa asuva Abas-niminen mies, joka jäi asuntoon Alaan poistuttua ja että Abas on murhan takana. Kun Alaanille näytettiin kuvia vastaanottokeskuksessa asuvista miehistä, hän ei osannut osoittaa ketään heitä Abasiksi. Silti Alaa kiisti tehneensä teon.

Poliisi selvitti 35 valvontakameran kuvat.

Uhrin kateissa ollut auto, Nissan Almera löytyi sekin nopeasti ja poliisi peräänkuulutti silminnäkijöitä – olisiko kukaan nähnyt tai muuten tietoinen kyseisen auton liikkeistä murhayönä? Paikka mistä auto löytyi, on lähellä tuota jo mainittua vastaanottokeskusta ja jo ounasteltiinkin, että oliko Alaa ajanut auton sinne hämätäkseen poliiseja ja vierittääkseen syyn jonkun toisen kontolle?

Uhrin omistaman Nissan Almeran liikkeistä murhayönä pyydettiin tietoja pitkin syksyä.

Kristinuskoon kääntymisestä työssäoppimiseen

Mutta mikä mies tämä Alaa sitten oli? Oman kertomansa mukaan hän on syntynyt 30. maaliskuuta 1990 ja lähtenyt pakoon kotimaastaan Irakista vuonna 2015 ja saapunut Suomeen syksyllä 2015 kymmenien tuhansien muiden ihmisten kanssa anoen turvapaikkaa. Noin vuoden maassaolon jälkeen hän kääntyi muslimista kristityksi ja liittyi Porin Teljän seurakuntaan. Opiskelemaan hän lähti Karkun evankeliseen opistoon maahanmuuttajalinjalle. Tiedossa ei ole, miten hänen irakilaiset ystävänsä suhtautuivat sen jälkeen mieheen, joka oli hylännyt islamin. Alaa asui ensin Väinölän kirkolla, mutta muutti myöhemmin Kalskeentielle Sampolaan, muutaman kilometrin päähän naisystävänsä asunnolta.

Täällä sittemmin naisen murhannut jakoi virsikirjoja Herran sanaa kuulemaan saapuneille. Kuva kirkkoporissa.fi

Alaa sai pysyvän oleskeluluvan Suomeen, hänet henkilökohtaisesti tuntevan Teljän seurakunnan kirkkoherra Kaisa Huhtalan mukaan heti ensimmäisellä yrittämällä vuonna 2017. Alaa oli aktiivinen seurakunnan toiminnassa. Hän toimi vapaaehtoisena messuavustajana jakaen muun muassa virsikirjoja kirkon ovella ja kaatoi kahvia kirkkokansan kuppeihin. Seurakunta tietysti innostui uudesta lampaastaan ja suostutteli Alaanin ehdokkaaksi syksyllä 2018 pidettäviin seurakuntavaaleihin. Alaan suostui – muta vain sitoutumattomien listalta, sanoen ei poliittiselle kristinuskolle.

Kolme vuotta aiemmin Teljän seurakunta oli perustanut tukitiimin, joka antaisi apua jos seurakuntaan etsiytyisi kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö hakemaan neuvoja sekä apua. Halu auttaa on tietysti kova.

Tutustumisen työhön ja suomalaiseen työelämään Alaa suoritti Vammalan Kaukokiidossa Sastamalassa.

“Nuoret miehet pitää saada töihin” – Finska otti irakilaiset oppiin. Kuva ja teksti alueviesti.fi. 

Ehdokas teki murhan

Seurakuntavaalien ehdokasasettelu vahvistettiin 17.9.2018 ja ehdokas murhasi naisystävänsä 16.9. Kohtalon ivaa oli se, että hänen ehdokkuuttaan ei voitu enää perua, vaan Alaa oli yhä ehdolla, kun vaalit käytiin 18.11. Äänisaaliinsa oli 4 ääntä vertausluvun ollessa 29,087. Hän tuli valituksi ehdokaslistaltaan neljänneksitoista varajäseneksi. Varajäseniä valittiin listalta kaikkiaan 15.

Kirkon vaalijärjestyksen mukaan kaikki valitsematta jääneet ehdokkaat ovat listaltaan valittujen valtuutettujen varajäseniä vertauslukujensa osoittamassa järjestyksessä.

Kirkkoherra Kaisa Huhtala ilmoitti, että Alaa on tullut epäiltyjen tekojensa vuoksi pätemättömäksi valtuustoon ja on täten menettävä varajäsenen paikkansa. Alaanille tieto on varmaan ollut musertava. Ensin murhaepäilyt ja sitten vielä tämä…

Seurakunta toivoi malttia.

Alaalla ei ennen murhaepäilyä ollut rikosrekisteriä Suomessa.

Tutkinta etenee – avoimia kysymyksiä yhä joitakin

Poliisi tarkasti satoja valvontakameroiden nauhoja murhayöltä. Edelleen oli olemassa vahva epäilys siitä, että Alaa ei toiminut yksin. Lisäksi nauhoilta haluttiin tietää, näkyikö missään tallennetta, jossa Alaa esim. heittäisi teossa käyttämänsä välineen tai välineet pois autosta. Esitutkinta oli edelleen hidasta, poliisi pelasi varman päälle – se ei enää halunnut uutta Ulvilaa.

Motiivi ja tapahtumien kulku oli hyvin hahmottunut. Kihlapari oli eroamassa ja tuon erotilanteen riitaisuus nousi yhä vahvemmaksi teon motiiviksi. Alaa kielsi yhä surmanneensa uhrin. Sormen- ja kengänjäljilleen asunnossa oli selkeä selitys. Hän oli seurustellut uhrin kanssa 4.5.2017 lähtien, mennyt kanssaan kihloihin kesällä 2018 ja käynyt tämän asunnolla useasti. Viimeksi hän sanoi käyneensä siellä murhaa edeltävänä iltana 15.9. hakiessaan sinne unohtamansa lippalakin sekä puhelimen. Tuolloin asunnossa oli hänen mukaansa ollut toinenkin mies.

Todistajien kertomuksissa oli pari mielenkiintoista seikkaa; uhrin siskon mukaan mies oli äkkipikainen ja alkanut uhkailemaan uhria. “Kulttuuriero oli liian iso”, “kristityksi kääntyminen oli teeskentelyä”.

Lisäaikaa tutkinnalle tarvittiin taas ja maaliskuun alussa sitä haettiin vähintään toukokuun loppuun saakka.

Esitutkinnan karua kertomaa

Esitutkinta valmistui loppukeväästä ja siitä kävi ilmi mm. seuraavaa: Alaa on lyönyt uhria asunnon olohuoneen sohvalla nyrkillä taikka tuntemattomaksi jääneellä tylpällä esineellä useita kertoja voimakkaasti kasvojen alueelle. Tämän jälkeen Alaa on raahannut tai avustanut uhria siirtymään makuuhuoneen vuoteelle, missä on Alaan mukaan ”ryhdytty hoitamaan” saatuja vammoja. Pian tämän jälkeen Alaa on jatkanut pahoinpitelyä tuntemattomaksi jääneellä suurella veitsellä useita kertoja eri puolille vartaloa kehon alueelle, jossa sijaitsee elintärkeitä sisäelimiä. Alaa on lisäksi käytännössä irrottanut uhrin pään leikkaamalla kaulan kohdalta pään irti muusta kehosta usealla veitsen viillolla, sekä katkaisemalla kaularangan nikamien C6 ja C7 väliltä, pään jäädessä kiinni muuhun vartaloon ainoastaan muutamalla lihassäikeellä.

Uhri sai pahoinpitelystä lukuisia vammoja, mm. nenäluu ja oikea silmäkuoppa sekä oikea värttinäluu olivat murtuneet. Lisäksi uhrissa oli runsaasti erilaisia ja eriasteisia viilto- sekä pistohaavoja. Peruskuolemansyynä on ollut rintakehään kohdistuneen teräaseen piston aiheuttama aortan vamma ja siihen liittyvä verenvuoto sydänpussiin.

Tähän vuoteeseen päättyi uhrin elmä julmalla tavalla. Kuva Poliisi.

Uhrin kuoleman jälkeen Alaa oli pyrkinyt hävittämään tai tuhoamaan teossa syntyneitä verijälkiä pesemällä ainakin makuuhuoneen lattian. Lisäksi hän on kerännyt uhrin päälle paperia sekä muuta helposti syttyvää tavaraa ja kaatanut vuoteelle palavaa nestettä ja tuikannut paperin sekä vuodevaatteet tuleen. Tuli sammui kuitenkin itsestään.

Siivoaminen ei ollut poistanut kaikkia verijälkiä. Kuva poliisi.

Mieleentilaan ja tuomiolle

27.5.2019 annetun välituomion myötä Alaa todettiin syylliseksi tekoon ja hänet lähetettiin mielentilatutkimukseen. Siellä hänen todettiin olevan syyntakeinen ja ymmärtäneen tekonsa, sekä sen seuraukset.

Käräjäoikeus katsoi, että teko täytti murhan tunnusmerkit ja että uhri on tuntenut suurta tuskaa ja kuolemanpelkoa, sekä teko oli tehty erityisen törkeällä tavalla kohdistuen ruumiinvoimiltaan heikompaan ja näin ollen puolustuskyvyttömään osapuoleen, joka ei itse ole antanut aihetta väkivallan käyttöön.

Oikeus piti syytetyn kertomuksia tilanteesta asunnolla epäluotettavana ja ne olivat muuttuneet kuulustelujen aikana useasti.

Kuriositeettina todettakoon, että “oikeudessa käytiin läpi myös siitä, kuinka aitoa turvapaikanhakijana Irakista Suomeen tulleen tuomitun kääntyminen kristinuskoon on ollut. Oikeus kuitenkin katsoi, ettei sillä seikalla ollut merkitystä henkirikoksen arvioinnissa. IS 2.12.2019

Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi maanantaina 2.12.2019 antamallaan päätöksellä porilaisen irakilaismiehen elinkautiseen vankeuteen murhasta ja hänet passitettiin Turun Saramäen vankilaan.
– Lisäksi hän joutuu maksamaan korvauksia mm. asunnon omistajalle ja kuolinpesälle, sekä uhrin omaisille yhteensä useita kymmeniä tuhansia euroja.

Hovioikeus käsittelee tapausta mahdollisesti vuoden 2020 syksyllä. Mahdollisuus siihen, että tuomio muuttuu tapoksi ja muutaman vuoden lusimiseksi on tietysti olemassa, mutta se mahdollisuus on häviävän pieni.

Elinkautinenkin loppuu joskus ja mitä sen jälkeen? Saako tuolloin 40+ ikäinen Alaa jäädä Suomeen vai uhkaako häntä karkotus – jota ei kuitenkaan voida panna toimeen?
– Olisiko tämä henkirikos ollut mitenkään vältettävissä?

Lähteet: Satakunnan Kansa, Helsingin Sanomat, Iltalehti, Ilta Sanomat sekä Porin Teljän seurakunnan aktiivijäsen.

Keskustelua aiheesta 

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close