Murha.info

24/12/2019

VERENPUNAINEN JOULU

Kokoelma henkirikoksia 24.-26.12. eri vuosilta

Juhlapyhät ja pitkät viikonloput näkyvät usein myös väkivallantäyteisinä. Henkirikoksilta ei vältytä edes jouluna. Muistellaanpa menneitä, aikaa jolloin joidenkin kohdalla oli se viimeinen joulu.

“Taivaalla on tähtivyö, lempeä on jouluyö”.
TAMPERE 25.12.1980. Pispalan Makinkadulla asuva 45-vuotias mies oli kutsunut joulunviettoon 30-vuotiaan kaverinsa. Tuntemattomasta syystä 45-vuotias ampui kaverinsa ja sen jälkeen itsensä.

OULU 24.12.1981. Kauppurienkadun varrella sijaitsevassa asunnossa vietettiin joulua juopottelemalla. Tuli sanomista. 36-vuotias mies otti veitsen ja tuikkasi sillä 34-vuotiasta miestä kuolettavasti. Uhri ehti hoippua asunnon ulko-ovelle, kunnes voimat loppuivat ja aattoillasta tuli elämänsä päätepysäkki. Eihän siitä ollut kuin vajaa 30 vuotta, kun se samainen aattoilta oli ollut heillä kummallakin täynnä jännittävää pukin odotusta.

HELSINKI 25.12.1981. Jouluyö – surmayö. 22-vuotias neitonen vietti joulua rakkaansa, 21-vuotiaan leipomoapulaisen kanssa Vuosaaressa. Jokin meni vikaan ja 21-vuotias mies puukotti neitosen raa´asti hengiltä ja poistui aamulla asunnosta. Hänet tavoitettiin ja pidätettiin samaisen päivän iltana.

SODANKYLÄ 24.12.1985. Kieringin kylässä oli joulun vietto vasta päässyt vauhtiin, kun heti aamusta saatiin aikaiseksi kaksi ruumista. 21-vuotias mies ampui haulikolla 34- ja 54-vuotiaat miehet. Kaksoissurmaajan aattoilta sujuikin sitten valtion tarjoaman jouluruoan parissa.

TURKU 24.12.1990. Joulukylään väkisin aattona pyrkinyt 25-vuotias päihtynyt turkulainen kokki sai puukosta 54-vuotiaan miehen toimesta ja kuoli heti. Kokki ja surmaajansa olivat olleet riidoissa ja jonkin aikaa, eikä joulurauhaa ja ikkunoita rikkomalla tilanne siitä suinkaan parantunut, vaan päättyi julmaan verityöhön. Teko tehtiin osoitteessa Puutarhakatu 33.

JUANKOSKI 26.12.1990. 43-vuotias mies pahoinpiteli kuoliaaksi jouluvieraansa. Miehet olivat tavanneet toisensa paikallisessa ravintolassa ja tulleet siihen päätökseen, että jouluna ei ole hyvä olla yksin. He lähtivät jatkamaan Kristuksen syntymäjuhlaa 43-vuotiaan asunnolle. Vaikka oltiin Pohjois-Savossa, lupsakkaitten ihmisten sydänmailla ja joulun rauhassa, niin vieras pääsi tilastoihin henkirikoksen uhrina. Surmatyö selvisi kuitenkin nopeasti ja tekijä saatettiin vastuuseen teostaan.

OULU 26.12.1992. Ravintolasta poistunut 32-vuotias mies ammuttiin varhain aamulla Välivainion kaupunginosassa.

PUDASJÄRVI 24.-25.12.1994. 17-vuotias poika ampui yöllä 38-vuotiaan isänsä. Tekoa edelsi riita ja alkoholilla oli osuutta asiaan.

KUUSANKOSKI 25.12.1994. Taloon oli tullut vieraita joulunviettoon. Ehdittiin elää joulupäivän aamuun saakka, kun isännän ja 28-vuotiaan miehen välille tuli sanomista. Isäntä otti leipäveitsen ja puukotti uhria kaulaan pari kertaa. Heikkona lepattava elämänliekki sammui lopullisesti pian sairaalaan saapumisen jälkeen.

HELSINKI 26.12.1995. 25-vuotiaan miehen ja tämän 26-vuotiaan aviovaimon kriisiin ajautunutta suhdetta yritettiin paikkailla huonolla menestyksellä viettämällä iltaa helsinkiläisessä Happy Day´s ravintolassa. Avioparin päästyä kotiin Lauttasaareen, noin kello 01:30, riita eskaloitui ja mies puukotti isolla lihaveitsellä vaimoaan 70 kertaa. Mies sai 11 vuoden tuomion ja vapautui vuonna 2001. Motiivina tekoon oli mustasukkaisuus ja edessä väistämättä oleva avioero.

NAANTALI 24.12.1996. 20-vuotias poika surmasi teräaseella 45-vuotiaan äitinsä.

SOTKAMO 25.12.1996. Korttipelistä alkanut riita päättyi 27-vuotiaan kajaanilaismiehen kuolemaan Tipasojalla. Miesporukka vietti joulua väkijuomien voimalla ja peliin osallistumaton kyllästyi pelaajien riitelyyn. Otti haulikkonsa ja ampui 27-vuotiasta rintaan. Tämä kuoli heti.

SOMERO 24.12.1999. Vihdissä asuva 55-vuotias mies matkasi aattoaamuna veljensä kesämökille Somerolle. Veljesten välillä oli ollut riitaa jo pidemmän aikaa ja joulureissulla oli tarkoitus selvittää syy, miksi veljesten kuolleen äidin lipasto oli siirretty mökille. Haulikolla varustautunut vihtiläisveljes ajautui käsikähmään jo mökin ovella ja ampui veljeään kahdesti. Toinen laukauksista osui jo polvillaan ollutta veljeä suoraan sydämeen. Jo vuodesta 1956 jatkuneet riidat saivat lopullisen sinetin; ”40 vuoden jutut on nyt kostettu”.
Poistuessaan mökiltä mies toivotti tuoreelle leskelle hyvää joulua. Tuomio tuli murhasta ja se oli elinkautinen. Tapaus nousi uudelleen julkisuuteen vuonna 2016, kun 71-vuotias mies oli suorittanut elinkautistaan 16 vuotta. Hän kieltäytyi väkivaltariskiarviosta ja ilman arviota häntä ei voida vapauttaa. Mies itse ei halua vapaaksi.

VAALA 26.12.2000. Erään perheen joulu sai karmean päätöksen. 18-vuotias metsästysammuntaa SM-tasolla harrastanut nuorukainen surmasi tapaninpäivän aamuna kello kuuden aikaan ampumalla isänsä ja 13-vuotiaan veljensä, sekä haavoitti vakavasti äitiään ja 21-vuotiasta veljeään. Veli kuoli sairaalassa. Äidin onnistui paeta naapuriin ja hälyttää apua. Ampuja sai tietysti pitkän tuomion mm. kolmesta taposta, mutta alennukset huomioiden ei yhden ihmisen hinnaksi tullut kuin vajaat kaksi vuotta.

MÄNTSÄLÄ 26.12.2002. Keskustie 4:ssä sijaitsevan Amizza-ravintolan eteen klo 04 aamuyöstä päättyi kahden miehen joulu – ja elämä. Tapahtumaa edelsi sisällä ravintolassa käyty riita. Yksi riitaan osallisista poistui – haulikkoa hakemaan. Sitähän ravintolasta poistuneet kaksi miestä, 22- ja 27-vuotiaat eivät tienneet ja heidän elämänsä päättyivät 35-vuotiaan miehen ampumiin laukauksiin. Ampuja pakeni paikalta, hänet tavoitettiin sekä pysäytettiin jalkoihin ampumalla. Syyte tuli aikanaan kahdesta murhasta, mutta puhuttiin mielenterveysongelmista ja tapauksen enempi käsittely hautautui jonnekin.

EURA 24.12.2004. Vankilasta tappotuomiota suorittamasta päässyt mies, jonka kyky hallita aggressioitaan oli tunnetusti heikko, kelpuutettiin seuraksi joulun viettoon. Senhän tietää mitä siitä seurasi; Yksi heistä, 40-vuotias mies oli päässyt joulutunnelmassaan jo sen verran rauhalliselle taajuudelle, että nuokkui sohvalla. Väkivaltarikollinen haki tavoilleen uskollisena syytä riitaan – joulurauhasta piittaamatta – ja saatuaan riidan aikaiseksi hän päätti myös lopettaa sen. Useat kirveen iskut katkaisivat 40-vuotiaan elämänlangan. Kirvessurmaaja tuomittiin elinkautiseen, jota suoritti vielä vuonna 2017.

RAUMA 24.12.2007. 32-vuotias mies surmasi teräaseella vaimonsa ja tämän sisaren Sampaanalan kaupunginosassa sijaitsevassa omakotitalossa. Surmat tehtiin perheen kotona lasten ja muiden läheisten läsnä ollessa. Mies ei pystynyt selittämään tekojensa vaikuttimia, eikä niitä kyetty myöhemminkään selvittämään. Päihteillä ei ollut osuutta asiaan. Mies ei halunnut mielentilatutkimukseen. Tuomio oli 13 vuotta kahdesta taposta. Mies ei valittanut tuomiostaan, jonka hän on suorittanut jo aikoja sitten.

KAJAANI 25.12.2011. Teppanassa, kaupungin vuokra-asunnossa tapettiin 55-vuotias mies ja myös toiseen paikalla olleeseen mieheen oli kohdistettu väkivaltaa, mutta vielä ei ollut hänen aikansa lähteä. Erään tiedon mukaan puukottaja sai 10 vuoden tuomion.

KUHMOINEN 24.12.2013. Ruolahden kylän joulunäytelmä oli murheellinen. 64-vuotias mies ampui pienoiskiväärillä joulun viettoon Jyväskylästä saapuneen 44-vuotiaan poikansa ja sen jälkeen itsensä. Mitään riitoja ei ollut ja ampumiset tapahtuivat täysin yllättäen. Toki illan aikana oli nautittu muutama terästetty glögi, mutta syyn tapahtumiin tiesi vain ampuja. Virkavallan paikalle soitti ampujan vaimo.

HELSINKI 25.12.2013. Puotilassa, osoitteessa Rantakartanontie 11 surmattiin julmasti 43-vuotias mies. Aattoillan juhlinta venähti joulupäivän pikkutunneille. Jalkeilla olivat enää mies ja naisystävän 19-vuotias poika. Nuori mies otti kaapista vodkapullon ja tarjosi huikkaa isäpuolelleen. Tämä otti. Viimeisen ryyppynsä. Sitten jo välähtikin veitsi ja 19-vuotias jatkoi ”tikkaamista” vimmalla. Isäpuolen onnistui paeta rappukäytävään, minne hän lopulta lyyhistyi. Veitsen hukattuaan 20-vuotias potki uhria rajusti päähän. Nuorukainen ilmoittautui itse poliisille joulupäivän aikana. Teko oli niin lähellä murhaa kuin olla voi, mutta tappona se tuomittiin ja teon hinnaksi tuli 10 vuotta 6 kuukautta, josta tosin sai reilut alennukset – kuten maan tapa on.

HELSINKI JAKOMÄKI 24.12.2018. 51-vuotias virolaismies katosi ryyppyillan jälkeen. Hänet löydettiin kuolleena 29.12. Tutkimuksissa ilmeni, että mies surmattiin jouluaattona pahoinpitelemällä ja lopulta veitsellä viimeistelemällä. Motiivina surmaan oli huumausaineiden katoamisesta syntynyt epäilys miestä kohtaan. Tekijä, 25-vuotias virolaismies tuomittiin murhasta elinkautiseen vankeuteen.

HELSINKI 25.12.2018. 36-vuotias mies surmasi teräaseella 7-vuotiaan sukulaispoikansa. Asunnossa olivat poika, pojan äiti, toinen lapsi ja isoäiti sekä sukulaismies. Asunnosta oltiin jo poistuttu rappaukäytävään, kun asuntoon jäänyt pojan eno, nappasi rappukäytävässä olleen 7-vuotiaan yht´äkkiä asuntoon ja surmasi tämän isolla veitsellä. Perheen muut jäsenet eivät päässeet asuntoon sisälle ja poliisien saavuttua kohteeseen voitiin vain todeta tapahtunut. Mielentilatutkimuksessa mies todettiin ymmärrystä vailla olevaksi ja toimitettiin tahdonvastaiseen hoitoon.

Aattona hakattu kuoli tammikuussa
Yksi aikansa kohutuimmista tapauksista tehtiin 24.12.1964, jolloin 38-vuotias ylöjärveläismies pahoinpiteli raa´asti 60-vuotiaan kauppiaan tämän liikkeensä tiloissa Tampereen Puutarhakadulla. Kauppias kuoli tajuihinsa tulematta tammikuun alussa.
Surmaaja jäi kiinni ja samalla selvisi kaksi muutakin henkirikosta.

Alkoholia nautitaan – kirkko vimmalla mukana

Kuten juuri luimme, niin monessa taloudessa alkoholin runsas, jopa yletön käyttö jouluna on tuiki tavallista. Ihmekös tuo, sillä jopa Suomen evankelisluterilaisen kirkon päämiehet ja -naiset hankkivat työnantajansa varoilla päihteitä nimikkeellä ”edustuskulut”, näyttäen näin esimerkkiä kansalle.
Esimerkkeinä olkoot vaikkapa nämä: Saariselän hiihtokeskuksessa keväällä 2014 arkkipiispan erityisavustajan luottokortilta lähti 243 euroa: yhdeksän pulloa viiniä, kolme hanapakkausta viiniä ja neljä olutpakkausta eli yhteensä 18 litraa viiniä.
Noormarkussa, Ahlströmin ruukilla arkkipiispan seurue puolestaan osti parikymmentä viinipulloa ja konjakkia.

Kansan syyllistäminen alkoholin käytöstä on kaksinaamaista peliä.

Kuuluisan poliisikoiran ampuminen

ESPOO 24.12.1975. Westendissä ammuttiin murtovarkaiden takaa-ajotilanteessa, 1.1.1968 syntynyt, poliisikoira Lex. Ampujan tuomio oli koiran osalta 5 kuukautta vankeutta. Lex ehti uransa aikana ottaa kiinni 108 rikoksesta epäiltyä henkilöä. Vajaa kuukausi ennen kuolemaansa Lex haavoittui Nurmijärven pankkiryöstäjien kiinnioton yhteydessä, kun tunnettu, ja jo edesmennyt ammattirikollinen ampui sitä.

“Oi jospa ihmisellä, ois joulu ainainen…”


Hyvää Joulua lukijoille. Älkää päätykö tilastoihin, toivoo murha.infon tiimi
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close