Murha.info

10/06/2020

Turvapaikanhakijoiden, maahanmuuttajien ja ulkomaalaistaustaisten tekemiä seksuaalirikoksia

Ulkomaalaisten ja turvapaikanhakijoiden sekä pakolaisten tekemät seksuaalirikokset nousevat uutisaiheiksi ja otsikoiksi melko usein.

Tilanne on polarisoitunut, sillä määrää ja tapauksia sinänsä joko vähätellään sanomalla, että kyllähän suomalaisetkin raiskaavat, tai sitten keskustelu menee huutamiseksi, jossa yleistetään kaikki ulkomaalaiset miehet raiskaajiksi.

Kartassa eivät suinkaan ole kaikki tapaukset, vaan siihen on otettu esimerkkejä noin 30 vuoden ajalta, vuodesta 1989 lähtien.

Yleisen käytännön mukaan lehdissä ja verkkolehdissä julkaistaan nimi, jos saatu tuomio on 2 vuotta tai enemmän. Nyt tuosta käytännöstä on alettu lipsua ja on annettu sen verran ”siimaa” rikollisille, että tuomio voi olla jopa 3 vuotta 11 kuukautta, eikä nimeä kerrota.
-Seksuaalirikoksista tuomittujen nimeä ei useinkaan julkaista myöskään sen vuoksi, että halutaan suojella uhria. Mikä onkin täysin ymmärrettävää. On myös tapauksia, joissa edes medialle ei kerrota raiskaajan nimeä, vaan oikeus antaa asiasta julkisen selosteen ja tapaus salataan jopa 60 vuodeksi.

Uutisoinnissa on myös harhauttavaa tietoa, sillä media on omaksunut tavan kertoa rikoksen tekijöistä mm. nimillä ”turkulaismies raiskasi” tai ”miesjoukko Tampereella ahdisteli naista”. Kun joitakin tapauksia perattiin läpi, niin kyseessä olikin ulkomaalaismies ja ulkomaalaisista miehistä koostuva porukka. Median tehtävä on kertoa totuus, riippumatta siitä onko se korrektia jotakin väestöryhmää kohtaan tai pahoittaako siitä joku mielensä. Hämmästyttävän usein vaikuttaa siltä, että syyllisen tausta on pyritty tietoisesti häivyttämään, tai muuttamaan sellaiseksi, että lukija saa käsityksen, että kyseessä oli suomalaismies.
Tietysti voidaan kysyä, onko raiskaajan kansallisuudella väliä, mutta samaan aikaan niitä kuitenkin tilastoidaan kansallisuuksien mukaan. Riskiryhmät pitää voida tiedostaa. Niinhän se on mm. erilaisissa sairauksissa tai rattijuopoissa. Miksei myös seksuaalirikoksissa?

Jos ulkomaalainen on saanut Suomen kansalaisuuden, niin tällöin raiskaaja on tilastossa aina suomalainen, mutta media käyttää tässä yhteydessä silloin tällöin mainintaa ulkomaalaistaustainen suomalaismies. Mikä onkin sangen osuva ilmaisu.

Miten luet karttaa? Klikkaa ”täppä” auki:
-Sininen tarkoittaa, että teko on käsitelty oikeudessa ja tiedossa on tekijän nimi.
-Vihreä tarkoittaa, että tiedossa on raiskaajan nimi ja tuomio, mutta muut tiedot ovat osittain vaillinaiset
-Harmaa on ”harmaata aluetta”, jossa on lähes aina tiedossa tuomio, mutta raiskaajan nimi on jäänyt syystä tai toisesta mainitsematta.
Mukana on myös raiskauksia, joissa epäiltyä ei ole tavoitettu ja oikeuden antama tuomio puuttuu. On myös sellaisia kummallisuuksia, että tekijä on tavoitettu, mutta tapauksesta uutisoiminen on jäänyt syystä tai toisesta kesken.
Ruudussa olevat (osassa harmaata aluetta ei ruutuja ole) tiedot on täytetty niiltä osin miltä ne ovat tiedossa.

Tarkkoja tai toisinaan edes suuntaa antavia osoitteita ei tapauksista usein ole suinkaan mainittu, joten ”täpät” ovat pääosin sijoitettu sen kaupungin (kunnan) tai kaupunginosan alueelle missä raiskaus on tehty. Esimerkiksi Oulua kohahduttaneet seitsemän tapausta vuodelta 2018 ovat sijoitettu Heinäpään alueelle. Osin myös siksi, että Oulussa tekoja on tehty sen verran paljon, että keskusta ”alkoi olla täynnä” ja Heinäpäässä oli tilaa.

Suluissa oleva tieto tuomion perässä tarkoittaa aikaa tai ajankohtaa, jolloin tuomio on annettu. Ruudussa on mukana on myös linkkejä, joista ohjautuu aihe joko keskusteluun murha.infossa ja/tai median julkaisemaan uutiseen kyseisestä tapauksesta.

Karttaa täydennetään sen mukaan, miten tietoja saadaan.

Keskustelua aiheesta TÄÄLLÄ

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close