Murha.info

06/09/2020

70-luvun seitsemänkymmentä henkirikosta

1970-luvulla maaltamuutto ja kaupungistuminen, sekä myös maastamuutto muokkasivat ihmisiä, heidän elintilaansa ja tietysti myös elintapojaan. Taloudellinen kasvu jatkui muutamaa energiakriisin tuomaa notkahduksen vuotta lukuun ottamatta varsin hyvänä. Poliittisesti elettiin jopa neuvostovastaisten kirjojen kieltämisen vuosikymmentä.

Uusi suhteellisen korkean henkirikollisuuden jakso alkoi suuren alkoholireformin vuonna 1969, ja mahdollisuus ostaa ruokakaupasta keskiolutta näkyi 70-luvun henkirikostilastoissa varsin hyvin.

1970-luvulla Suomessa tehtiin 1341 henkirikosta. Uhreista miehiä oli 991 ja naisia 350. Eniten henkirikoksia tehtiin vuonna 1975, jolloin 171 ihmistä surmattiin, ja vähiten vuonna 1970, jolloin uhreja oli 93.
-Henkirikosten määrä oli noin 270 enemmän kuin 1960-luvulla.

Selvittämättömiä henkirikoksia 70-luvulta oli vuoden 1981 HS:n uutisen mukaan 25. Murha.infon kartassa Selvittämättömät kartalla
70-luvulla tehtyjä ja edelleen selvittämättömiä henkirikoksia on 29. Lukumäärien eroina saattaa olla lapsisurmien, ts. juuri syntyneiden ja esim. maastosta kuolleina löydettyjen vauvojen surmien kirjaamatta jättämiset, jolloin päästään lukuun 27.
-1970-luvun alussa tehdyllä rikoslain uudistuksella saattaa olla merkitystä surmatöiden merkinnöissä.

1970-luvun tunnetuimpia henkirikoksia ovat mm. 1970 lokakuussa Oulussa surmattu 16-vuotias tyttö, 1971 keväällä tehdyt ns. liftarimurhat, joissa kolme uhria, Alavudella neitosen surma kesäkuussa 1971 ja vuoden 1976 elokuussa Helsingissä tehty kellarimurha. Muun muassa näistä on murha.infossa keskusteltu jo 13 vuotta, joten ne tapaukset jätimme kartasta pois ja keskityimme muihin tapauksiin. Myös sellaisiin, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet hyvin vähälle huomiolle.

Perinteiseen tapaan sinisellä ”täpällä” merkityt ovat miespuolisia uhreja ja punaisella merkityt naisia. Lilan värisissä uhreja on kummastakin sukupuolesta.

Paikkakunnat ja osoitteet ovat pyritty merkitsemään mahdollisimman hyvin ja saatujen tietojen puitteissa.

Keskustelua aiheesta täällä.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close