Murha.info

18/09/2020

Laivoilla kadonneet

Itämeren laivoilta on vuosikymmenten saatossa kadonnut kymmeniä henkilöitä. Jotkut löytyvät, mutta suurin osa jää ikuisesti kadoksiin.

Omaisen katoaminen herättää läheisissä murheen lisäksi tietysti monia kysymyksiä; miksi, kuka hänet surmasi, mitä tapahtui, näkikö kukaan, hänen viimeiset puheensa, jäikö viestiä?

Osa katoamisista on itsemurhia ja osa onnettomuuksia, jossa henkilö on tieten tahtoen asettanut itsensä vaaraan ja lopulta pudonnut. Useiden katoamisten kohdalla kuitenkin mainitaan epäilys siitä, että joku on heittänyt tai työntänyt henkilön kaiteen yli mereen. Huhutaan jopa sarjamurhaajasta, joka sopivan tilaisuuden tullen viskaa uhrinsa yli laidan.

Mukana on tapauksia vuodesta 1960 lähtien. Seura-lehdessä vuonna 1980 julkaistun artikkelin mukaan laivoilta alkoi kadota ihmisiä enemmän vuoden 1973 jälkeen. Kukaan ei tiedä, että miksi näin kävi. Artikkeliin oli haastateltu Tukholman rikospoliisin komisario Paul Haglindia.

Vuonna 1996 ilmestyneessä KRP:n kirjassa Kadonneet henkilöt (Pajuoja – Salminen) käsitellään myös laivoilta kadonneita. Kirjan mukaan joidenkin kadonneiden kohdalla on olemassa vahvojakin henkirikosepäilyjä – niitä ei vaan voida todistaa. Useimmat tapaukset ovat itsemurhia ja tahattomia putoamisia. Osa kirjan tapauksista on kartassa, mutta joitakin katoamisia ei ole saatu yhdistettyä mihinkään kartassa olevaan ”täppään”, joten tapauksia on todennäköisesti enemmänkin kuin mitä karttaan on merkitty.

Karttaan on merkitty tiedossamme olevat katoamiset ja pyritty sijoittamaan ne mahdollisuuksien mukaan siihen kohtaan missä laivat ovat kulloinkin sijainneet. Aikataulumuutoksia eikä mahdollisia myöhästymisiä ole huomioitu. Seuraamisen helpottamiseksi merkintöjä ei ole tehty päällekkäin, joten merkintä ei kaikissa tapauksissa ole siinä kohtaa missä henkilö on nähty viimeistä kertaa.

Henkilöt merkitty tuttuun tapaan ”täpällä”. Värit; sininen = suomalainen mies, punainen = suomalainen nainen, musta = löytynyt henkilö, oranssi = ulkomailla asuva tai ulkomaalainen henkilö, violetti = surmattu, ei löytynyt.

Laivoilla on tehty myös henkirikoksia. Kuuluisin näistä lienee vuonna 1987 Viking Sally-laivan kannella murhattu saksalainen Klaus Schelkle. Tämä tapaus on poliisin mukaan nyt selvitetty vuonna 2016 alkaneen uuden tutkinnan myötä. Tapaus on nyt syyteharkinnassa.

Samalla laivalla surmattiin vuoden 1986 heinäkuussa 44-vuotias Antti Eljaala. Surmaaja tavoitettiin keväällä 1987 saadun vihjeen perusteella ja tuomittiin elinkautiseen vankeuteen joulukuussa 1987.

Ruotsissa asuva 34-vuotias suomalaismies pahoinpideltiin kuoliaaksi Viking 5 -laivan putkassa 28.-29.9. välisenä yönä vuonna 1979. Pahoinpitelijä oli 30-vuotias oikeustieteen ylioppilas, joka kuten uhrinsakin, oli suljettu putkaan häiriökäyttäytymisen vuoksi.

Todistettavasti laivalta on myös heitetty mereen matkalaukkuja, joissa oli paloitellun uhrin ruumiinosia. Tälläinen tapaus on vuodelta 1987. Uhri oli surmattu ja paloiteltu kotonaan Keski-Suomessa.

Henkirikokset eivät ole merkitty karttaan, koska henkilöt eivät kadonneet. Poikkeus on tammikuussa 1993 Silja Serenadella kadonneen ja sittemmin surmatuksi todetun tapaus, se on kartalla.

Kartassa ei ole tapauksia, joissa henkilön varmuudella tiedetään hypänneen laivalta mereen. Eikä myöskään tapauksia, joissa laiva miehistöineen ja matkustajineen on uponnut.
-Joissakin virolaisissa lehdissä on ollut maininta, että Tallinnan satama-altaasta on löytynyt ruumis, joka mahdollisesti on ollut laivalta kadonnut henkilö.

Lähteinä mm. Helsingin Sanomat, YLE, Seura, Rikosposti, ruotsalaiset ja virolaiset lehdet, sekä nimimerkki Ördög.

Keskustelua aiheesta täällä

Ne kadonneet, joista on jo oma ketju olemassa, keskustelu tulee käydä ao. ketjussa.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close