Murha.info

31/10/2020

Suomalaisten ja suomalaistaustaisten tekemiä henkirikoksia ulkomailla

Suomalaiset ovat aikojen saatossa syyllistyneet hengenriistoihin ulkomailla useita kymmeniä kertoja. Kohteena on ollut sekä suomalaisia ja ulkomaalaisia. Miehiä, naisia ja lapsia. Heitä on hakattu, potkittu, poltettu ja ammuttu, sekä lyöty puukolla, kirveellä ja astalolla. Tuomioitaan tekijät ovat suorittaneet joko maassa, jossa ovat henkirikoksen tehneet, tai sitten anoneet siirron Suomeen.
-Muutamassa tapauksessa oikeutta on käyty vain Suomessa.

Rajanveto siihen kuka on suomalainen on tietyssä mielessä hankalaa.

-”en jävla finne igen”-

Kartassa on runsaasti Ruotsissa tehtyjä henkirikoksia, joissa tekijän – kuin myös uhrin – suomalaisuus on ”häilyvää”, mutta nimen perusteella näiden on (useimmiten) katsottu olevan suomalaisia, vaikka yhteydet Suomeen ovat joillakin mahdollisesti olleet jo hyvin vähäiset tai niitä ei ole ollenkaan.
-Suomalaiseksi on katsottu myös kauan sitten Suomeen muuttaneet ja Suomen kansalaisuuden saaneet henkilöt.

Suomalaiset naiset eivät ole ulkomailla henkirikoksia juurikaan tehneet. Löytyi vain viisi tapausta, joissa nainen on joko itse tehnyt, tai ollut osallisena henkirikokseen. Uhreja näissä tapauksissa on ollut yhteensä seitsemän henkilöä. Näissä viidessä tapauksessa kahdesta nainen on tuomittu avunannosta tai osallisuudesta lievempien asianhaarojen vallitessa henkirikokseen.

Toki kartasta puuttuu tapauksia ja siihen ei ole merkitty mm. sitä Sambiassa tehtyä pahoinpitelyä, jossa suomalaiset isä ja poika pahoinpitelivät perheen suomalaisen äidin vuonna 1980 ja tämä kuoli saamiinsa vammoihin sairaalassa. Sambialainen poliisi ei alkuun olisi edes halunnut tutkia koko tapausta, mutta tapaus eteni oikeuteen Suomessa, jossa teko katsottiin pahoinpitelyksi ja tuomio oli sen mukainen.

Samoin kartasta puuttuvat myös tapaus, jossa Lahdessa asuvaa kurdimiestä epäiltiin osallisuudesta henkirikokseen Ruotsissa, sekä vuonna 1959 kadonneen göteborgilaispojan katoamistapaus ja siihen yhdistetty suomalaisnimi ja edelleen tapaus, jossa Suomen kansalaisuuden saanutta syyrialaismiestä epäiltiin osuudesta kunniamurhaan Saksassa.

Ketju aiheesta täällä

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close