Murha.info

13/03/2021

Vuoden 2020 henkirikoskatsaus

Mielenkiinnosta päätimme selvittää mitä nuo mainitut 91 henkirikosta olivat. Pääsimme lukuun 81. Kymmenen jäi havaitsematta ja niistä 6 on sellaista, joista ei henkirikostilastoa ylläpitävän tahon mukaan ole lainkaan uutisoitu.

YLE:n artikkelin mukaan henkirikoksia tehtiin 90, joista 57 oli tappoa ja 33 murhaa. Outoa sikälikin, että tapauksia, joista ei vielä ole oikeuden päätöstä, on ainakin 30. Ehkä tuon uutisen lukumäärät perustuvat siihen, millaisina tekoja tutkitaan tai syytetään, mutta sen koommin poliisi, kuin syyttäjäkään eivät päätä siitä mikä henkirikos on tappo ja mikä murha.

Uutisia eri medioihin toimittavan Uutisssuomalaisen mukaan henkirikoksia oli viime vuonna 91. Se perustuu Tilastokeskuksen rikos- ja pakkokeinotilaston ennakkotiedoista. Määrä on 19 tapausta enemmän kuin vuonna 2019.

Yliopistotutkija Martti Lehti Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista on tehnyt henkirikosseurantaa viime vuodelta lehtitietojen perusteella. Hänellä on kerättynä mediasta tiedot 85 henkirikoksesta vuodelta 2020.

– Näyttäisi, että ne ovat pääosin miehiin kohdistuneita rikoksia, naisten osuus uhreista on laskenut. Naisuhreja on 21 ja miehiä 64, Lehti kertoo.

Lehden mukaan parisuhdeväkivaltaa vaikuttaa olleen viime vuonna aiempaa enemmän.

– Mediassa selostettujen juttujen perusteella parisuhdetappoja on ollut 22, kun keskimääräinen määrä on ollut 20 edellisten kymmenen vuoden aikana eli 2010–2019.

Enemmän tasa-arvoa

Lehti kertoo, että toisin kuin tavallisesti, lähisuhdeväkivallassa surmattujen naisten ja miesten määrät jakautuivat nyt lähes tasan.

– Surmattuja miehiä parisuhteessa on ollut viime vuonna 10 ja naisia 12. Yksi rikos oli naisparin kesken tehty.

Eli sukupuolijakauma on lähes 50–50, kun tavallisesti naisia on kolme neljäsosaa uhreista.

Lasten surmista saatetaan vaieta mediassa

Mediassa on selostettu neljää lapsen surmaa. Niitä voi olla enemmänkin, koska lasten surmia ei välttämättä julkaista.

Ilmeisesti on ollut kolme henkirikosta, missä alle 18-vuotias on ollut pääepäiltynä. Niiden lisäksi on yksi rikos, missä on ollut myös yksi alle 18-vuotias epäilty. Eli niitä on ollut enemmän kuin keskimäärin viime vuosina, mutta ei mitenkään järkyttävän paljon, Lehti sanoo.

Kursivoitu teksti: https://www.ess.fi/uutissuomalainen/3296132

Tilastoharhaa

Kuten tunnettua, niin Poliisihallituksen henkirikostilastoihin lasketaan jostain kumman syystä mukaan myös henkirikoksen yrityksetkin. Se taasen johtaa siihen, että tilastot näyttävät vuoden aikana mitä sattuu, sillä usein esimerkiksi puukotusta tutkitaan tapon yrityksenä, jolloin tuohon tilastoon saadaan taas yksi numero lisää. Sitten tutkinnan aikana nimike muuttuu törkeäksi pahoinpitelyksi ja taas vähennetään tilastosta yksi numero. Tapauksen käsittely menee seuraavalle vuodelle ja syyttäjä syyttääkin tapon yrityksestä – taas tilasto saa uuden numeron. Lopulta oikeus tuomitsee pahoinpitelystä – ja taas tilasto muuttuu.

Entä päivitetäänkö tilastoja koskaan? Jos esimerkiksi vuonna 2020 joku on tuomittu taposta ja hovioikeudessa tuomio annetaankin murhasta vuonna 2021 ja vuonna 2022 korkein oikeus katsookin teon tapoksi?

Maallikon silmissä tämä menee näin, mutta ehkä käytännössä toisin.

Tai ehkä esimerkki elävästä elämästä on parempi; sarjahukuttaja tappoi vuosina 2011 ja 2014, mutta teot katsottiin henkirikoksiksi oikeudessa vasta 2017. Lisättiinkö ne henkirikostilastoihin niille kuuluviin vuosiin?

Ihminen voi kuolla rikoksen uhrina myös ilman, että teko katsottaisiin henkirikokseksi. Esimerkiksi huolimattomuudesta johtuva yliajo, johtaa usein vain sakkoihin. Tai itsepuolustus voi vapauttaa syytteistä. Harvemmin kuitenkin niin kuten kävi vuoden 2020 toisessa henkirikoksessa, että todetaan syyntakeettomaksi, mutta ei saa passitusta pakkohoitoon. Ei saa siis minkäänlaista rangaistusta!

Tutkijan mukaan media uutisoi 85 tapausta. Löysimme 81, joista osa on epäselviä ja osa sellaisia, joiden uutisointi on syystä tai toisesta päässyt unohtumaan. Ainakin niiden neljän puuttuvan osalta on saatavilla uutisia, joten odotamme karttaan täydennystä. Eräänlainen interaktiivisuutta.

Sen verran vielä, että henkirikoksia, joissa on ollut useampi kuin yksi tekijä oli viime vuonna 12.

Tilastoa voi sekottaa viimekesäinen tapaus Kärkölästä, joka alkuun uutisoitiin henkirikoksena, mutta ei sitten antanutkaan aihetta enempään. Oliko muitakin vastaavia? Kärkölän tapaus ei ole kartalla.

Yleistä keskustelua vuoden 2020 henkirikoksista täällä


By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close