Raija Juutilan henkirikos 1993 Kangasalla: Säilyykö Tauno Luukkalan elinkautinen? -KKO harkitsee valitusluvan myöntämistä

Paljon huomiota ja keskustelua herättänyt 43-vuotiaan lastenhoitaja, toimistotyöntekijä Raija Irene Juutilan (os. Autio, s. 11.9.1949) katoamisen vuonna 1993 muuttuminen henkirikokstutkinnaksi Kangasalla on tähän mennessä herättänyt paljon mielenkiintoa ja sitä on käsitelty Pirkanmaan käräjäoikeudessa Tampereella sekä Turun hovioikeudessa. Käräjäoikeudessa Juutilan silloinen avomies Tauno Tuomas Luukkala sai vuonna 2012 elinkautisen vankeusrangaistuksen murhasta, josta kihlakunnansyyttäjä Mika Mäkinen oli rangaistusta vaatinut. Tauno Luukkala menetti myös kersantin sotilasarvonsa ja hänet tuomittiin maksamaan erilaisia korvauksia noin 30.000 euron edestä. Käräjäoikeuden päätös oli yksimielinen.

 

                                                           

(Käräjäoikeuden istunnossa kesällä 2012 Luukkala jaksoi vielä hymyillä, oikeudesta Luukkala poistui aina kahden poliisin saattamana.)

 

Turun Hovioikeus katsoi kuitenkin helmikuussa 2013 henkirikoksen olevan tahallinen tappo ja tuomitsi Juutilan silloisen avomiehen, vuonna 1945 syntyneen yrittäjän, teknikko Tauno Luukkalan, 67, 10 vuoden vankeusrangaistukseen ja hänet määrättiin edelleen Kylmäkosken vankilaan rangaistusta suorittamaan.
Raija Juutilan kuolema varmistui henkirikokseksi kun murhasta todennäköisin syin vangittuna ollut avomies yllättäen kertoi Raija Juutilan hautapaikan oman yrityksensä alueelta josta ruumista kannattaisi etsiä. Juutilan ruumis löytyikin avomiehen kertomasta paikasta joulukuussa 2011, Luukkala pidätettiin noin kuukautta aikaisemmin ja sittemmin käräjäoikeuden päätöksellä vangittiin. Ennen Juutilan ruumiin löytymistä Luukkala kiisti tietävänsä mitään avovaimonsa kohtalosta. Juuri ennen ruumiin löytymistä, kun hän kertoi ruumiin sijaintipaikan, kertoi avomies Tauno Luukkala venäläisten mafiamiesten surmanneen Juutilan velkojen vuoksi ja myönsi vain peloissaan haudanneensa hänelle tuodun Raija Juutilan ruumiin. Käräjäoikeuden tuomion jälkeen hovioikeuteen valittivat niin Luukkala kuin Juutilan lapsetkin. Juutilan lapsien valitus koski heille määrättyjä korvauksia, joita hovioikeus korotti. Luukkala ei halunnut tulla henkilökohtaisesti kuulluksi käräjä- tai hovioikeudessa. Kihlakunnansyyttäjä Mika Mäkinen Pirkanmaan käräjäoikeudesta on vahvistanut, että Juutilan lapset ovat hakeneet valituslupaa Korkeimmalta oikeudelta pitäen käräjäoikeuden tuomiota murhasta oikeana ja vaativat, että Korkein oikeus pitää ennallaan käräjäoikeuden langettaman elinkautisen vankeusrangaistuksen. Kihlakunnansyyttäjä Mika Mäkinen kertoo tyytyneensä hovioikeuden tuomioon mutta lisää että se ei tarkoita sitä että hän olisi tyytyväinen tuomioon vaan katsoo ettei hänellä ole suuria edellytyksiä saada asiaa Korkeimpaan oikeuteen. Myös Luukkala on tyytynyt hovioikeuden tuomioon. Asianomistajat, eli Juutilan lapset, vaativat myös Korkeimmasta Oikeudesta valituslupahakemuksen perusteella heidän maksettavaksi hovioikeudessa jätettyjen oikeudenkäyntikulujen korvausvastuuta Tauno Luukkalan maksettavaksi kokonaisuudessaan. Luukkalan asianajaja Tomi Vähätalo ei ole kommentoinut juurikaan asiaa todeten että häneltä ei ole Korkein oikeus pyytänyt tähän mennessä vastinetta joten hän ei kommentoi asiaa myöskään ulkopuolisille eikä lehdistölle. Korkeimmasta oikeudesta kerrotaan, että päätös valitusluvan myöntämisestä tulee yleensä 4-6 kuukauden kuluttua, tässä asiassa valituslupahakemus on saapunut Korkeimpaan oikeuteen noin kolme kuukautta sitten. Kesälomakausi, heinäkuu, kuitenkin vaikuttanee hieman pidentävästi asiaan.

 

(Hovioikeus oli käräjäoikeuden kanssa samaa mieltä siitä, että Juutila surmattiin Tauno Luukkalan toimesta 13.-16.7.1993 välisenä aikana tässä, omassa kodissaan Kangasalla Hevossillantie 22:ssa. Kuva: Aamulehti)

http://murha.info/phpbb2/viewtopic.php?f=2&t=12399

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

``