Laura – Rikosharrastaja joka työskentelee psykiatrisen kuntoutuksen parissa

laura
1. Kuka olet ?

Laura, rikosharrastaja ja Murharyhmä –tosielämän Sherlockien jäsen.

2. Mitä ammattia edustat siviilissä?

Työskentelen psykiatrisen kuntoutuksen parissa.

3. Mikä sai kiinnostuksen rikoksiin?

Tätä olen miettinyt. Pintaan nousee kaksi seikkaa: rakkauteni tarinoihin ja mielenkiintoni ihmismielen eri ilmentymiin, tässä tapauksessa sen äärimmäisiin muotoihin.

4. Mikä on erikoisalasi rikosmaailmassa?

Erikoisalani –tai ennemminkin se omin sektori- ovat vanhat kotimaiset selvittämättömät henkirikokset.

5. Voisitko itse syyllistyä rikokseen ja missä olosuhteissa?

Aivan taatusti voisin. Uskon että jokainen meistä voisi syyllistyä vakavaan rikokseen olosuhteiden pakottaessa, lievempään tarpeeksi houkuttelevan tilaisuuden salliessa.

6. Oletko syyllistynyt rikoksiin ja jos olet niin millaiseen?

Tottakai. Näpistykseen.

7. Roolisi tv Ohjelmassa?

Meillä ei ole varsinaisia rooleja ohjelmassa: olemme omia itsejämme niin hyvässä kuin pahassakin. Jos ajatellaan toiminnallisia rooleja niin olisinkohan sitten se Murhiksen ”täti” tai ”isosisko”?

8. MIksi suostuit ohjelmaan? Eikö pelota?

Ohjelman kautta saimme mahdollisuuksia äärettömän mielenkiintoisiin tapaamisiin. Itselleni  julkisuus on vähän sitten se pakkopulla joka täytyy niellä jotta harrastajaminäni sai mitä halusi. Ei minua pelota: mikä pelottaisi?

9. Olet ohjelmassa oikealla nimelläsi, miten luulet että lähipiirisi suhtautuu kun ohjelma alkaa pyöriä?

En luule vaan tiedän että he suhtautuvat asiaan innostuneesti ja jopa ylpeästi. Lähipiirini on aina kannustanut minua harrastuksessani.

10. Oletko ennen ollut julkisuudessa?

Pienimuotoisesti kyllä, en siis tv:ssä.

11. Jos voisit valita olisitko rosvo vai poliisi?

Riippuu vähän rosvosta… Eiköhän se poliisin rooli kuitenkin olisi omempi. Mielellään väkivaltarikosyksikön tutkijana.

12. Kirjoittelet myös murha.info palstalla kauanko olet ollut mukana sivustolla?

Paltahan perustettiin keväällä 2007. Liityin mukaan melko alkuvaiheessa. Palstan alkuajat olivatkin huikeita: tutustuin muihin harrastajiin, pääsin vihdoin antaumuksella vaihtamaanajatuksia ja teorioita ja tutkimaan tapauksia porukalla. Sittemmin minä –kuten moni sen aikaisista kirjoittelijoista –olen vähän vetäytynyt. Seuraan kuitenkin palstaa säännöllisesti. Noilta ajoilta on jäänyt lukuisia kontakteja, niin harrastaja- kuin ihan ystävyydeksi jalostuneita sellaisia.

13. Onko Murha.info sivusto mielestäsi hyödyllinen?

On, monellakin tapaa. Informaatioarvonsa lisäksi se toimii ihan arjessakin esim. uusiin ihmisiin tutustumisen väylänä ja mielenkiintoisia keskustelunaiheita ammentavana aarrearkkuna.

14. Miksi jonkun pitäisi katsoa tv sarja?

Toivon, että sarja osaltaan onnistuu välittämään todenmukaista kuvaa rikosharrastuksesta. Aika usein siihen liitetään sangen erikoisia mielikuvia ja ennakkokäsityksiä, itse asiaan sen enempää perehtymättä. Murharyhmä –tosielämän Sherlockit on ohjelma nimenomaan harrastuksesta, meidän harrastajien kautta. Ei siis ainoastaan sinänsä perusteltu mutta aika tyypillinen tapausselostusohjelma.

15. Paras/pahin hetki kuvauksissa?

Ei kovin huonoja hetkiä ole ollutkaan, korkeintaan joskus pinna kiristyi pitkien kuvauspäivien aikana ilmaston, nälän tai janon seurauksena. Työryhmä oli jo lähtökohtaisesti hyvä ja hitsautui hienosti yhteen matkan varrella. Tässä yhteydessä tulee kiitellä lämpimästi Ylen porukoita –olette ihania. Oli suuri ilo työskennellä rautaisten ammattilaisten kanssa jotka sattuvat vielä olemaan aivan huippumukavia ihmisiä.

16. Viestisi nuorisorikollisille?

Koska en tahdo ottaa riskiä, että minut nyt asetettaisiin siihen pitkään ”soo soo, ei saa tehdä tuhmia”-jonoon, käännän katseeni päättäjiin. Suomessa on ammattiosaamista, mutta resurssien jatkuva ja äärimmäisen häpeällinen supistaminen ja lyhytkatseinen politiikka johtaa myös nuorison pahoinvointiin ja sen pitkittymiseen. Apua on vaikea ja joskus jopa mahdoton saada ajoissa. Ongelmien pitkittyessä ne myös pahenevat. Meillä on paljon pahaa oloa, joka ilmentyy myös rikollisuutena. Tehkää jotain!

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

``