Anneli Auerille elinkautinen -Ulvilan surman käsittely jatkuu hovissa

Satakunnan käräjäoikeus antoi torstaina 12.12.2013 ratkaisunsa jo toistamiseen Ulvilan surmassa. Anneli Orvokki Auer, 48, on syyllinen miehensä, sosiaalipsykologi Jukka Sakari Lahden, tuolloin 51, henkirikokseen ja teon katsottiin olevan erityisen raaka ja julma, mutta ei suunnitelmallinen. Oikeus ei uskonut mm. väitettä taustanauhasta hätäpuhelun aikana.
Ratkaisun oli tekemässä eri tuomarikokoonpano kuin viime kerralla käräjäoikeudessa. Myös hovioikeudessa on eri tuomarit ratkaisemassa syyllisyyskysymystä, sillä Auer aikoo valittaa tuomiosta. Käräjäoikeudessa puheenjohtaja, laamanni Martti Juntikan kanssa samoilla linjoilla syyllisyydestä oli tuomari Anette Santamaa. Sen sijaan tuomareista Väinö Ilveskoski olisi hylännyt syytteen riittävän näytön puuttuessa. Tuomio syntyi siis äänestämällä kuten edelliselläkin kerralla käräjäoikeudessa.
Tällä kertaa käräjäoikeudessa voitiin kuulla myös henkilökohtaisesti vanhinta lasta joka oli täyttänyt 15 vuotta. Koska Auer on ilmoittanut saattavansa tuomion hovioikeuteen, voidaan siellä kuulla myös toiseksi vanhinta lasta henkilökohtaisesti, joka on hovikäsittelyyn mennessä täyttänyt 15 vuotta, vanhin tytär on nykyään 16-vuotias ja hovioikeuskäsittelyyn mennessä täyttänyt 17 vuotta.
Käräjäoikeus harkitsi tuomiota poikkeuksellisen pitkään, sillä lukemattomat lisätutkinnat, rikoksesta kulunut pitkä aika ja uusi sekä vanha todistelu vaikeuttavat ratkaisun tekemistä huomattavasti. Jopa samaa mieltä olleiden Juntikan ja Santamaan käsitykset tapahtumien kulusta poikkesivat toisistaan.
Anneli Auerin asianajajan Juha Mannerin mukaan Auer oli erittäin pettynyt tuomioon. Auer pitää edelleen kiinni kertomuksestaan että Jukka Lahden surmasi tuntemattomaksi jäänyt huppumies, oikeuden enemmistön mukaan huppumiehestä ei kuitenkaan löytynyt juuri mitään näyttöä, kukaan ulkopuolinen ei myöskään ole tunnustanut surmaa.
Kihlakunnansyyttäjä Kalle Kulmala kertoi yllätyneensä äänestysratkaisusta mutta muuten tuomion olleen odotettu ja oikea, toinen syyttäjä, Jarmo Valkama on luvannut kommentoida tuomiota aikaisintaan tammikuussa.

Auerin oikeudenkäyntien kustannuksia on arvosteltu laajasti, sillä asiantuntijoiden mukaan tämä lienee yksi kalleimmista, jos ei jo tähän mennessä kallein oikeudenkäynti jossa vastaajia on vain yksi, vanhinta lasta oikeudessa edusti eri asianajaja kuin muita lapsia, lisäksi Jukka Lahden veljellä oli oma asianajaja oikeudessa.
Lahden veljeä edusti asianajaja, varatuomari Seppo Kauppila, vanhinta tytärtä asianajaja, varatuomari Mika Kivikoski ja muita lapsia asianajaja, varatuomari Mika Haavisto.
Auerin puolustuksen noin 50.000 euron palkkio määrättiin maksettavaksi valtion varoista koska Auerilla ei ole vuoden 2009 jälkeen ollut käytännössä ollenkaan tuloja. Auer velvoitettiin korvaamaan kullekin neljälle lapselleen jokaiselle 20.000 euroa korkoineen 1.12.2006 lukien.
Korvausten maksamista varten käräjäoikeus määräsi myös Auerin omaisuutta vakuustakavarikkoon 160.000 euron edestä koska oikeuden mukaan on vaara että Auer pyrkii välttämään korvausten maksamista hävittämällä tai kätkemällä omaisuuttaan.

http://www.murha.info/phpbb2/viewforum.php?f=24

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

``