Serenity kirjoitti:Nepalilaisia ravintoloita on nykyisin niin runsaasti, ettei niihin varmasti kaikkiin riitä nepalilaisia töihin. Muuten Espoossa ainakin on oikein hyvä pakistanilainen ravintola. Ruoka on samantyylistä kuin intialaisissa ja nepalilaispaikoissa.
Suomessa on itse asiassa aika paljon nepalilaisia, joten ei ole lainkaan mahdotonta, etteikö nepalilaiset ravintolat pyörisi kyseisen maan kansalaisten toimesta. Viime vuonna Suomeen tuli 37 työperäistä nepalaista maahanmuuttajaa. Vuonna 2017 heitä tuli 51, vuonna 2016 samoin 51 ja vuonna 2015 nepalilaisia työperäisiä maahanmuuttajia tuli 76 hengen verran. Muistan joinain aiempina vuosina nepalilaisia tulleen isompiakin määriä, vaikka ei se koskaan mikään massamaahanmuuton maa Suomen suuntaan ole ollutkaan. Kyllä noillakin määrillä kuitenkin monia ravintoloita pyöritetään etenkin kun ravintola-ala vaikuttaa olevan Suomen nepalilaisille (sattuneesta syystä?) erittäin tyypillinen ammattiala. Yksi vakiopaikoistani on perustettu kolmisen vuotta sitten ja kyllä siellä koko henkilökunta on nepalilaisia. Aluksi omistajien ja tarjoilijoiden suomen kielen osaaminen oli aika vaatimatonta, mutta silloinkin puhuivat ihan hyvää englantia. Suomeksikin silloin toki onnistui tilaaminen suomenkielisiltä listoilta ja maksaminen yms. Englanniksi puhuttiin sitten niitänäitä.
Googlaamalla löysin Espoosta pakistanilaisen ravintolan Peshawarin. Ihan hieno juttu, että pakistanilaiset ovat perustaneet ravintolan reilusti pakistanilaisena eivätkä muka-intialaisena. Muita pakistanilaisia ravintoloita en googlella löytänytkään Suomesta. Saa toki ilmiantaa, jos niitä on. Vinkit bangladeshilaisista ravintoloista ovat niinikään tervetulleita. Yksi tuttu bangladeshilainen kylläkin perusti Kotipizzan ja hän on kyllä mielestäni fiksu, mukava ja työteliäs tyyppi.
Toki sen tiedän, että osa Suomen pakistanilaisista, bangladeshilaisista ja rupuintialaisista (intialaisia on moneen junaan) pyörittää kaljabaareja sekä yökerhoja, joissa laillisen tarjoilun lisäksi myydään aivan liian usein myös laittomia tuotteita.
Serenity kirjoitti:Mutta joo, valvontaa ja varsinkin ylläritarkastuksia saisi tehdä useammin. Ruokamyrkytys voi olla tosi vaarallinen, ei se kaikilla ole vaan pikku plöräyksellä ohi.
No todellakin, valvonta pitäisi olla tiukempaa, aktiivisempaa ja yllätyksellisempää. Ruokamyrkytykset voivat todellakin olla vaarallisia ja pitkäkestoisia, minkä lisäksi ne voivat ikävimmillään laukaista jopa pitkäaikaissairauksia. Esimerkiksi kampylo-bakteeri saattaa ikävässä tapauksessa laukaista jopa reuman, siihen alttiilla henkilöllä tai aiheuttaa muita pitkäaikaisia tulehduksia esim. nivelissä.
Pahin ruokamyrkytys, jonka sain ulkomailta, kesti kaikkineen yli kuukauden eikä parantunut ilman lääkärikäyntejä, labrakokeita ja lääkkeitä. Sen jälkeen olin kyllä uskomattoman heikkokuntoinen ja sain tietenkin rajun flunssan heti perään. Vielä surkeuden maksimoimiseksi, kun menin ensimmäistä kertaa harrastamaan kävelyä raskaampaa liikuntaa noin kaksi kuukautta ruokamyrkytyksen jälkeen, loukkasin jalkani, jonka paranteleminen ja kuntouttaminen kestikin noin 1,5 vuotta. Jalan loukkaamisessa oli toki paljon omaakin vikaa, joskin lääkäri oli vaan kehoittanut reippaasti liikkumaan, kun olin ihmetellyt superheikkoa oloani. Jalan loukkaaminenkin taisi kuitenkin kertoa siitä, miten paljon yleiskunto pääsi heikentymään rajujen tautien kourissa.