Mielisairaalakarkuri surmasi poliisin v. 1963

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.
Aizerbaidzan
Angus MacGyver
Viestit: 6659
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Mielisairaalakarkuri surmasi poliisin v. 1963

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan »

Nuorempi konstaapeli Aarne Kallio-Kokon surmaa sivuttiin Pirkko Ryhäsen tapauksen keskusteluosiossa. Cotton kirjoitti keskusteluun vuonna 2010 näin:
Cotton kirjoitti:Mainittakoon vielä sellainenkin seikka, että jo jutun alkuvaiheessa epäiltiin teon takana olleen mielipuolen. Selvisi, että Nikkilän mielisairaalasta oli vuoden 1962 alkupuolella karannut hoidokki Laaksonen. 1963 keväällä Laaksonen surmasi Lapinlahdenkadulla eräässä asunnossa poliisin puukottamalla. Ryhäsen puukotuksen aikoihin oli hoidokki Laaksonen etsintäkuulutettuna erittäin vaarallisena henkilönä. Kuolleen poliisin henkilöllisyydestä ei ole täyttä varmuutta. Erään tiedon mukaan uhri oli konstaapeli Aarne Kallio-Kokko, mutta toisen tiedon mukaan kys. Kallio-Kokko olisi surmattu jo 21.6.1959 Ähtärissä?!

Mikä oli sitten tämän hoidokki Laaksosen tarinan loppu?
Samassa keskutelussa Peräkylän Maigret ihmetteli:
Peräkylän Maigret kirjoitti:Outo juttu että monet tilastot ja katsaukset poliisisurmista eivät tuo esiin tuota Laaksosen tekoa vuodelta 1963 !? Mielestäni tuo Kallio-Kokko ei voi olla se murhattu sillä hänet on surmattu Ähtärissä v. 1959 kuten mainitsetkin.
Keskustelussa on viitattu Alibin verkkosivuilla olevaan Suomen kaikki poliisisurmat -listaan. Lista on kuitenkin puutteellinen, mm. 1950-luvun poliisisurmat loistavat poissaolollaan. Vuonna 1959 Ähtärissä surmattu poliisi ei ollut Kallio-Kokko, vaan konstaapeli Reijo Peltola. Hänet ampui ulosmittauksen yhteydessä tilallinen Jaakko Leppälahti.

Kallio-Kokon tapaus tuli vastaan, kun löysin kirjastosta kirjan In memoriam 1917 - 2007 – Surmatut poliisimiehet 1917-2007. Kirjassa on listattu ja kerrottu typistetysti kaikista Suomen poliisisurmista, lukuun ottamatta tietenkin tämän kesäistä Tomi Keskisen surmaa.
Peräkylän Maigret kirjoitti:Mikähän tuon Laaksosen ammatti lienee ollut aiemmin ? Puhuiko hän kenties "kultivoituneella tavalla" kuten tuntematon mies sillikellarin edustalla ?
Ensimmäiseen Maigretin kysymykseen kirja tarjoaa vastauksen. Hoidokki oli sähköasentaja, koko nimeltään Erik Johannes Laaksonen. Hän oli ollut pitkän aikaa hoidettavana mielisairaalassa. Vapaudenkaipuu hänellä oli ilmeisesti kova, sillä hän onnistui joitakin kertoja karkaamaan laitoksesta. Näin tapahtui jälleen 15.5.1963, kun Laaksonen otti hatkat nyt jo lakkautetusta Nikkilän psykiatrisesta sairaalasta.

Juhannusaattona 23.6.1963 noin kello 14 Laaksonen riehui asunnossaan – sekä sisällä että ulkona – osoitteessa Lapinlahdenkatu 27. Kultivoituneesta puhetavasta ei ole kirjassa mainintaa, mutta veitsen kanssa Laaksonen kyllä kommunikoi: Hän uhkaili sillä paikallaolijoita.

Talonmies rauhoitteli Laaksosta ja tämä poistuikin sisätiloihin. Ei mennyt kuitenkaan kauan, kun Laaksonen palasi pihalle ja yritti lyödä talonmiestä veitsellä. Tämän jälkeen talkkari soitti poliisit paikalle.

Tehtävää lähtivät hoitamaan Kallio-Kokko ja konstaapeli Timo Vastapuu. Pidätys ei sujunut helposti, sillä Laaksonen laittoi hanttiin. Käsirysyn aikana Laaksonen onnistui iskemään Kallio-Kokkoa veitsellä kylkiluiden välistä sydämeen. Vastapuu sai riehujalta veitsen pois, mutta tämä onnistui nappaamaan haltuunsa toisen. Laaksonen pääsikin pakoon paikalta. Hänet pidätettiin myöhemmin Itämerenkadulta ja toimitettiin Hesperian sairaalaan.

30-vuotiasta Kallio-Kokkoa ei voitu pelastaa. Hänet todettiin Marian sairaalassa kuolleeksi.

Laaksosen tuomiosta kirja ei mainitse mitään. Voin yrittää etsiä tiedon, jos aikani riittää. Hyvällä syyllä arvaan, että hänet jätettiin tuomitsematta ja passitettiin takaisin pakkohoitoon.