Mustasukkaisuusdraama Lauritsalassa 1954

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.
Avatar
paccasucco
Axel Foley
Viestit: 2111
Liittynyt: Ti Syys 02, 2014 9:28 pm

Mustasukkaisuusdraama Lauritsalassa 1954

Viesti Kirjoittaja paccasucco »

Syksyllä 1954 tapahtui Lauritsalan kauppalassa mustasukkaisuusdraama, joka kosketti jokaista paikkakuntalaista.Kaukaan tehtaan poliisi oli surmannut vaimonsa ja itsensä.Jos edes jotain positiivista tahtoo tästä tässä asiassa nähdä, niin sellaisena voidaan pitää sitä, että lapsiuhreilta vältyttiin.

http://www3.lappeenranta.fi/museot/verk ... usivu.html

Sain "Rikoshistoriaa"- foorumilta eräältä ystävälliseltä ihmiseltä palautetta,Hän kannusti minua kirjoittamaan asiasta tänne murha.infoon.Muutenhan se olisi jäänyt tekemättä.Tässä koko juttu:

Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Maksalaatikko on helpompi käsittää, kuin rakkaus- Seppo Räty
Chikatilo
Christopher Lorenzo
Viestit: 1517
Liittynyt: Ke Huhti 27, 2011 12:06 am

Re: Mustasukkaisuusdraama Lauritsalassa 1954

Viesti Kirjoittaja Chikatilo »

Nyt, Paccasucco, lisää tietoa peliin! 1954 ja ”tehtaan poliisi”? Olen kuullut tapauksesta joskus aiemmin, mutta tämä ”firman oma sheriffi” oli hieman outo väliotsikko... Höystän, myönnettäköön. Tuo kopion viimeinen palsta varmaan valottaisi asiaa jos näkyisi kokonaan. Kyseessä oli siis entinen LP:n poliisi, mutta millä statuksella? Poliisi vai vartija?
Kaikki sanomassa esitetty on mielikuvituksen tuotetta eikä sillä ole yhteyttä todellisiin tapahtumiin tai henkilöihin. Mahdolliset samankaltaisuudet ovat pelkkää sattumaa. Kirjoittaja on poliittisesti täysin korrekti.
L'amourha
Jessica Fletcher
Viestit: 3073
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Re: Mustasukkaisuusdraama Lauritsalassa 1954

Viesti Kirjoittaja L'amourha »

Chikatilo kirjoitti:Nyt, Paccasucco, lisää tietoa peliin! 1954 ja ”tehtaan poliisi”? Olen kuullut tapauksesta joskus aiemmin, mutta tämä ”firman oma sheriffi” oli hieman outo väliotsikko... Höystän, myönnettäköön. Tuo kopion viimeinen palsta varmaan valottaisi asiaa jos näkyisi kokonaan. Kyseessä oli siis entinen LP:n poliisi, mutta millä statuksella? Poliisi vai vartija?
Tämä on itsellekin outo termi, 1950-lukua eletty ja tehtaalla oma poliisi.
Hesarin uutisoinnissa mainitaan "Kaukaan tehtaan ylimääräinen poliisi" , samassa jutussa kerrotaan Lauritsalan LP:ssä aiemmin palvelleen Tuomen toimineen yli kaksi vuotta Kaukaan tehtaan poliisina.

Valkeakosken tehdasyhteisöstä Waldenien aikakaudella löysin yhden jutun jossa tehdaspoliisi mainitaan. Lainataan sieltä yksi kappale:

TEHDASYHTEISÖ KONFLIKTIEN KESKELLÄ
Työnantajan ja työntekijöiden arvomaailmat törmäsivät usein. Kaikki työntekijät eivät hyväksyneet Waldenien tehdaspaternalistista otetta, vaan toimivat tarkoituksenmukaisesti sitä vastaan. Yhtiön vastaisia asenteita katsottiin sormien lävitse tiettyyn pisteeseen asti, kunnes yhtiö käytti sillä olevaa valtaa ja erotti työntekijän. Valkeakoskella esiintyneitä konflikteja leimaa aikasidonnaisuus. Sotien välisenä aikana konfliktit ovat lähtöisin pääsääntöisesti työnantajan toimista, joihin työntekijät reagoivat. Jatkosodan jälkeen työntekijöiden mahdollisuudet osoittaa näkemyksiään vahvistuvat ja konfliktit eivät ole enää yksipuolisia toimenpiteitä. Sota-ajan jälkeen tehdasyhteisön arki järkkyi rauhaanpalaamisen eli rauhankriisin myötä Varkaudet ja väkivallanteot lisääntyivät tehdasyhteisössä rajusti. Uutena ilmiönä voidaan nähdä tekojen lisääntyminen työpaikoilla, kun ne aiemmin tapahtuivat yhtiön aitojen ulkopuolella luvuilla tämänkaltaiset teot pysyivät harvinaisina arkistolähteiden perusteella, mutta sodan jälkeen tarvittiin erityinen tehdaspoliisi selvittämään aiheutuneita ongelmia. Vallinnut ilmiö kuvastaa Suomen yleistä tilannetta tuona aikana Työntekijät ajautuivat konflikteihin esimiestensä kanssa. Yhteentörmäykset osoittivat Paavo Kolin mukaan teollisten konfliktien yksilöllisiä ilmauksia. Näihin kuului piittaamattomuus säännöistä, sääntöjen tietoinen rikkominen ja tarkoituksenmukainen poissaolo. Konfliktin selvittäminen tehtaan johdon puolelta seurasi Kolin esittämää teoreettista rakennetta. Työntekijöiden uppiniskaisuuteen vastattiin sotilaallisella kurilla, pelkoa luovilla johtamisperiaatteilla ja rangaistuksia käyttäen. Koli totesi tämänkaltaisten konfliktien esiintyneen suomalaisessa teollisuudessa erityisesti ja 1940-luvuilla Eräänä yksittäisenä esimerkkinä yhtiön vallan kiistattomuudesta voidaan pitää niin sanottua Rudolf Waldenin vappua. Valkeakoskella vietettiin vappua 1930-luvulla Rudolf Waldenin määräyksestä vasta juhannuksena huoltoseisokin aikana.

Tämän kaltaisesta toiminnasta on ilmeisesti Kaukaallakin ollut kyse.
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä
Vastaa Viestiin