Sarjamurhaaja H.H. Holmes

Ulkomailla tapahtuneet selvitetyt tai vielä selvittämättömät henkirikokset
mingus
Susikoski
Viestit: 33
Liittynyt: Su Huhti 21, 2013 10:28 pm

Sarjamurhaaja H.H. Holmes

Viesti Kirjoittaja mingus »

En löytänyt haulla tästä mielenkiintoisesta ja kammottavasta sarjamurhaajasta keskustelua. H.H. Holmesia on kutsuttu monesti ”Amerikan ensimmäiseksi sarjamurhaajaksi”. Lähteenä käytin Wikipediaa.


Kuva


Varhainen elämä

H.H. Holmes syntyi Herman Webster Mudgettina toukokuun 16. päivä vuonna 1861 Yhdysvaltojen Gilmantonissa, New Hampshiressa. Hänen vanhempansa olivat Levi Horton Mudgett ja Theodate Page Price, jotka kummatkin polveutuivat alueen ensimmäisistä englantilaisista asukkaista. Holmesilla oli kolme sisarusta, isosisko Ellen, isoveli Arthur sekä pikkuveli Henry. Vuoden 2007 Most Evil-profiilin mukaan Holmesin isä oli väkivaltainen alkoholisti. Holmes pärjäsi koulussa hyvin, joka sai kateelliset luokkatoverit kiusaamaan häntä. Kerran kiusaajat halusivat pelotella Holmesia ja veivät hänet paikallisen lääkärin vastaanotolle ja pakottivat hänet seisomaan kasvotusten ihmisen luurangon kanssa sekä laittoivat luurangon kädet Holmesin kasvoille. Holmes kertoi myöhemmin, että aluksi hän oli peloissaan, mutta sitten huomasi tilanteen kiehtovan häntä. Hän kirjoitti myös, että kokemus paransi hänen pelkonsa. Pian hän kehitti pakkomielteen kuolemaa kohtaan ja alkoi myöhemmin harrastaa eläinten silpomista.

16-vuotiaana Holmes valmistui high schoolista ja teki opettajan töitä Gilmantonissa ja myöhemmin Altonin kaupungissa New Hampshiressa. Ensimmäisen murhansa hän suoritti vuonna 1878. Myrkytyksen uhriksi joutui entinen luokkatoveri, jonka vakuutusrahoihin Holmes halusi päästä käsiksi.

Heinäkuussa 1878 Holmes avioitui Clara Lovering-nimisen naisen kanssa ja vajaa kaksi vuotta myöhemmin heille syntyi poika Robert.
19-vuotiaana Holmes haki Vermontin yliopistoon, mutta ei ollut tyytyväinen kouluun ja jätti sen vuoden kuluttua. Vuonna 1882 hän pääsi opiskelemaan Michiganin yliopistoon lääketieteen ja kirurgian osastolle ja valmistui vuonna 1884.

Opiskellessaan Holmes varasti ruumiita laboratoriosta, sitten hän runteli niitä ja väitti uhrien kuolleen onnettomuuksissa saadakseen vakuutusrahat itselleen. Hänen avioliittonsa hajosi pian ja lopulta hän hylkäsi vaimonsa ja poikansa. Hän vietti seuraavat vuodet työskennellen useissa eri työpaikoissa jatkaen huijauksiaan. Hän muutti Mooers Forksin kaupunkiin New Yorkissa. Silloin alkoi liikkua huhu, jonka mukaan Holmes olisi nähty pienen pojan kanssa, joka katosi sittemmin. Holmes väitti pojan menneen takaisin kotiinsa Massachusettsiin. Tutkintaa ei aloitettu ja Holmes poistui nopeasti kaupungista. Hän matkusti Philadelphiaan, jossa hän sai töitä apteekista. Hänen siellä työskennellessään kuoli eräs poika otettuaan apteekista saamaansa lääkettä. Holmes kiisti osuutensa lapsen kuolemaan ja lähti välittömästi kaupungista. Ennen muuttoaan Chicagoon hän päätti vaihtaa nimensä Henry Howard Holmesiksi, etteivät aiempien huijausten uhrit pääsisi hänen jäljilleen.

Vuonna 1887, kun hän oli edelleen Claran kanssa naimisissa, Holmes avioitui Myrta Belknapin kanssa Minnesotassa. Pari sai vuonna 1889 tyttären, Lucyn. Holmes asui Myrtan ja Lucyn kanssa Wilmettessä, Illinoisissa, mutta vietti suurimman osan ajastaan Chicagossa bisneksiä hoidellen. Vuonna 1894 Holmes meni naimisiin Coloradossa Georgiana Yoken kanssa ollessaan yhä naimisissa sekä Claran että Myrtan kanssa.


Chicago ja ”Murhalinna”

Holmes saapui Chicagoon vuonna 1886 ja löysi tohtori Elizabeth S. Holtonin apteekin. Holton antoi Holmesille työpaikan, ja pian hän todisti olevansa ahkera työntekijä. Holtonin aviomiehen kuoleman jälkeen Holmes tarjoutui ostamaan apteekin Holtonilta, ja tämä suostui. Holtonia ei tämän jälkeen enää koskaan nähty, ja vakioasiakkaiden kyselyihin Holmes vastasi tämän muuttaneen Kaliforniaan lähemmäksi sukulaisiaan.

”Linna” Kuva
Holmes osti tyhjän tontin apteekkia vastapäätä, johon hän rakensi kolmikerroksisen, korttelinmittaisen hotellirakennuksen. Sen valtavan koon vuoksi paikalliset kutsuivat sitä Linnaksi. Rakennus oli 49 metriä pitkä ja 15 metriä leveä. Sitä rakennettiin vuodesta 1889 vuoteen 1891 ja rakentamisen aikana Holmes erotti ja palkkasi jatkuvasti työntekijöitä väittäen, että he tekivät huonoa työtä. Todellinen syy oli se, että Holmes halusi olla ainoa, joka tiesi mitä rakennus pitää sisällään. Holmes siirsi apteekkinsa alimpaan kerrokseen ja kahdessa ylemmässä kerroksessa olivat hänen toimistonsa sekä labyrintti, jossa oli yli 100 ikkunatonta huonetta ja ovia jotka avautuivat tiiliseinään, oudon muotoisia käytäviä, portaikkoja jotka eivät johtaneet mihinkään sekä ovia jotka sai auki vain ulkopuolelta.
Rakentamisen aikana Holmes tutustui rikollisen taustan omaavaan Benjamin Pitezeliin, josta tuli hänen rikostoverinsa ja oikea kätensä.

Kuva Benjamin Pitezel



Kaikilla Holmesin työntekijöillä vaadittiin olevan henkivakuutus. Holmes maksoi vakuutusmaksut, kunhan hänet oli nimetty edunsaajaksi. Monet hänen työntekijöistään ja vieraistaan katosivat yllättäen ja naapuruston ihmiset kertoivat nähneensä monien naisten menevän Linnaan sisään, eivätkä he koskaan tulleet ulos. Maailmannäyttelyn tullessa Chicagoon Holmes oli innoissaan ajatellessaan, että monet tarvitsisivat majapaikan läheltä näyttelyä ja uskoi monien heistä olevan naisia, jotka hän saisi houkuteltua hotelliinsa.
Jotkut heistä Holmes lukitsi äänieristettyihin huoneisiin, joissa oli kaasuputket. Tämä mahdollisti sen, että Holmes saattoi tukehduttaa heidät milloin halusi. Hän myös lukitsi uhreja huoneisiin, joiden seinät olivat päällystetty rautalevyillä ja joissa oli liekinheittimet asennettuna polttamaan uhrit elävältä. Jotkut uhrit vietiin huoneeseen, jota kutsuttiin ”salaiseksi hirttokammioksi”. Jotkut uhrit lukittiin valtavaan äänieristettyyn holviin Holmesin toimiston lähellä, jossa heidän annettiin hiljalleen tukehtua. Hotellissa oli myös salainen huone, johon pääsi vain katossa olevan aukon kautta. Sinne Holmes lukitsi uhreja päiväkausiksi odottamaan kuolemista nälkään ja janoon. Uhrien ruumiit laitettiin salaiseen metalliseen kuiluun, joka johti kellariin. Siellä heidät paloiteltiin ja nyljettiin, jonka jälkeen Holmes myi luurangot lääketieteellisiin oppilaitoksiin. Jotkut uhreista Holmes poltti krematoriossaan tai laittoi hapolla tai kalkilla täytettyihin kuoppiin.

Yksi uhreista oli Holmesin rakastajatar Julia Smythe, Holmesin apteekin työntekijän vaimo. He aloittivat salasuhteen, ja kun mies sai tietää siitä, hän lopetti työnsä ja muutti pois jättäen vaimonsa ja tyttärensä Pearlin. Smythe sai Pearlin huoltajuuden ja jäi asumaan hotelliin jatkaen suhdettaan Holmesin kanssa. Vuonna 1891 Smythe kertoi Holmesille olevansa raskaana ja vaati tätä menemään kanssaan naimisiin. Holmes sanoi suostuvansa avioliittoon, mutta lasta ei pidettäisi. Hän ehdotti tekevänsä abortin itse ja Smythe suostui. Abortti oli suunniteltu jouluaatolle. Holmes murhasi Smythen antamalla yliannostuksen kloroformia ja tappoi Pearlin sen jälkeen. Kun eräs hotellin asukas ihmetteli Smythen ja Pearlin katoamista, Holmes kertoi heidän lähteneen Iowaan perheenjäsenen häihin.

(jatkuu)
mingus
Susikoski
Viestit: 33
Liittynyt: Su Huhti 21, 2013 10:28 pm

Re: Sarjamurhaaja H.H. Holmes

Viesti Kirjoittaja mingus »

(jatkuu)



Sitten Holmes tutustui rautatieperijätär Minnie Williamsiin ollessaan työmatkalla Bostonissa. Holmes esittäytyi hänelle Henry Gordonina. He aloittivat seurustelun ja Holmesin palatessa Chicagoon, hän piti edelleen yhteyttä Williamsiin ja lähetteli tälle rakkauskirjeitä. Vuonna 1893 Williams muutti Chicagoon ja Holmes palkkasi hänet henkilökohtaiseksi pikakirjoittajakseen. Lämmiteltyään heidän suhteensa, oli Holmesin helppo suostutella Williams lähettämään Texasissa sijaitsevan tonttinsa kauppakirja miehelle nimeltä Alexander Bond, joka oli yksi Holmesin salanimistä. Kosittuaan Williamsia hän pyysi tätä kutsumaan sisarensa Annien Chicagoon. Holmes ystävystyi Annien kanssa ja jopa piti hänelle henkilökohtaisen esittelykierroksen hotellissaan. Työskennellessään toimistossaan Holmes pyysi Annieta tuomaan holvista kansion hänelle. Holmes lukitsi hänet holviin ja tappoi hänet kääntämällä holviin johtavan kaasuhanan auki.

Kun maailmannäyttelyn jälkeen Holmesilla oli velkojat perässään ja talous oli yleisesti romahtanut vuoden 1893 talouslaman vuoksi, hän lähti Chicagosta. Hän ilmaantui Texasin Fort Worthiin, jossa hänellä oli Williamsin sisaruksilta saatu tontti. Siihen hän suunnitteli rakennuttavansa toisen samanlaisen linnan, mutta hylkäsi suunnitelmansa nopeasti. Hän jatkoi matkustamista Yhdysvaltojen ja Kanadan halki. Huhtikuussa 1894 Holmes pidätettiin ja vangittiin hetkeksi hevoshuijauksesta. Hän pääsi nopeasti pois, mutta tutustui vankilassa 25 vuoden tuomiota kärsivään junaryöstäjään nimeltä Marion Hedgepeth. Holmes suunnitteli ottavansa itselleen vakuutuksen ja huijaavansa vakuutusyhtiöltä 10 000 dollaria lavastamalla oman kuolemansa. Hedgepethille hän lupasi 500 dollarin palkkion, jos tämä suosittelisi luotettavaa lakimiestä. Holmes ohjattiin nuoren asianajaja Jeptha Howen puheille. Howe piti Holmesin suunnitelmaa nerokkaana. Suunnitelma kuitenkin kuivui kasaan vakuutusyhtiön tultua epäluuloiseksi ja kieltäydyttyä maksamasta.

Holmes ei kuitenkaan lannistunut, vaan teki samantyylisen suunnitelman apurinsa Pitezelin kanssa. Pitezel suostui lavastamaan oman kuolemansa, jotta hänen vaimonsa saisi 10 000 dollaria henkivakuutusrahoja, mitkä hän tulisi jakamaan Holmesin ja häikäilemättömän asianajaja Howen kanssa. Suunnitelma oli määrä panna toteen Philadelphiassa, jossa Pitezel esittäisi B.F. Perry-nimistä keksijää ja ruhjoutuisi kuoliaaksi laboratorion räjähdyksessä. Holmesin piti etsiä sopiva ruumis esittämään kuollutta Pitezeliä. Sen sijaan hän tappoi Pitezelin huumaamalla tämän tajuttomaksi kloroformilla ja sytyttämällä hänet tuleen. Tunnustuksessaan Holmes sanoi Pitezelin olleen vielä elossa hänen syttyessään tuleen. Holmes sai vakuutusrahat oikeaa Pitezelin ruumista käyttämällä. Sen jälkeen hän sai suostuteltua pahaa-aavistamattoman Pitezelin vaimon antamaan kolme heidän viidestä lapsestaan Holmesin huostaan. Vain vanhin tytär sekä vauva jäivät rouva Pitezelille.


Kiinniotto ja pidätys

Holmes ja kolme Pitezelin lasta matkustivat Yhdysvaltojen pohjoisen osan läpi Kanadaan. Holmes valehteli rouva Pitezelille tämän miehen piileskelevän Lontoossa, eikä kertonut tämän lasten todellista olinpaikkaa. Myöhemmin Holmes tunnusti murhanneensa kaksi tytärtä, Alicen ja Nellien, lukitsemalla heidät auton takakonttiin ja johtamalla pakokaasua konttiin tehdyn reiän kautta. Holmes hautasi tyttöjen alastomat ruumiit vuokratalon kellariin. Philadelphialainen poliisi Frank Geyer oli seurannut Holmesia ja löysi maatuneet ruumiit torontolaisen talon kellarista matalista haudoista. Ruumiit ylös nostettuaan Geyer huomasi, että Nellien jalat oli leikattu irti. Saatuaan tietää Nelliellä olleen kampurajalat, hän epäili Holmesin leikanneen jalat irti vaikeuttaakseen tunnistamista. Hän seurasi Holmesia Indianapolisiin, mistä Holmes oli vuokrannut mökin. Hänet oli nähty paikallisessa apteekissa ostamassa lääkkeitä, joilla hän tappoi Pitezelin pojan, Howardin. Poika oli paloiteltu ja poltettu, uunin savupiipusta löytyi hampaita ja luunpaloja.

Vuonna 1894 poliisi sai vinkin Holmesin entiseltä sellikaverilta Hedgepethiltä, jolle Holmes ei lupauksistaan huolimatta ollut maksanut palkkiota. Holmesin murhat päättyivät lopulta, kun hänet pidätettiin Bostonissa 17. marraskuuta vuonna 1894.
Poliisi alkoi haastatella Linnan työntekijöitä. Talonmies Pat Quinlan kertoi, ettei hänellä ollut lupaa siivota hotellin toista kerrosta. Poliisi alkoi tutkia hotellia ja löysi Holmesin kidutuskammiot ja salakäytävät ylemmistä kerroksista. Kolmannen kerroksen uunista löytyi kultaketjun pala, naisen hiuksia ja naisen kenkä. Poliisi epäili ketjun kuuluvan Minnie Williamsille. He veivät ketjun paikalliselle kultakauppiaalle, joka oli myynyt korun Minnielle. Hän vahvisti korun olevan Minnien. Toimiston holvista löytyi useita raapimisjälkiä sekä ilmeisesti naisen kengänjälki. Holmes sanoi tunnustuksessaan, että kengänjälki syntyi Annie Williamsin taistellessa hengestään holvissa. Kun poliisi oli saanut tutkittua ylemmät kerrokset, he siirtyivät jatkamaan tutkimusta alakertaan. He löysivät kasan ihmisluita sekoitettuna eläinten luihin, leikkauspöydän tahriintuneena vereen sekä kasan verisiä naisten vaatteita. Tutkijat löysivät kalkilla täytettyjä kuoppia, joihin oli kätketty Holmesin uhrien luurankoja. Luista ei ollut kalkin takia paljoa jäljellä, mutta tutkijat löysivät kaksi hiusta, tumman sekä vaalean. Hiukset vastasivat Minnie ja Annie Williamsin hiusten värejä. Tutkijat kaivoivat kellarin lattiasta luita, joiden arveltiin kuuluvan noin 6-8 vuotiaalle lapselle. He löysivät myös mekon, jonka myöhemmin vahvistettiin kuuluvan Julia Smythelle.

Kolme palomiestä löysi läheltä tunnelin, joka johti kadulta kellariin. Tunneli päättyi ontonkuuloiseen seinään, jonka palomiehet repivät auki. Paikalle kutsuttu putkimies sytytti tulitikun nähdäkseen pimeässä ja samalla aiheutti voimakkaan räjähdyksen, joka sai koko rakennuksen tärisemään. Useita miehiä haavoittui ja jouduttiin viemään sairaalaan. Myöhemmin tutkijat saivat selville, että räjähdys aiheutui seinän taakse piilotetusta öljytankista. Holmesilla ei ollut selitystä tankille, mutta kemistit osoittivat myöhemmin tankin kaasujen olevan niin voimakkaita, että ne tappaisivat ihmisen alle minuutissa.
Holmes sanoi ostaneensa kellarista löydetyt ruumiit mieheltä, joka oli varastanut ne paikalliselta hautausmaalta, muttei pystynyt nimeämään miestä eikä hautausmaata.

Vain yhdeksän murhaa pystyttiin varmistamaan, mutta Holmesin uhriluvun on arvioitu olevan 20-100, jopa 200. Arviot pohjautuvat tuolta ajalta tehtyihin katoamisilmoituksiin sekä Holmesin naapurien todistuksiin naisista, jotka menivät sisään hotelliin, eivätkä koskaan tulleet ulos. Aluksi Holmes itse tunnusti murhanneensa yli 100 ihmistä, mutta myöhemmin perui puheensa ja sanoi tappaneensa vain 27 ihmistä. Juuri ennen hirttämistään hän sanoi tappaneensa vain kaksi. Jotkut nimet tunnustuksessa paljastuivat ihmisiksi, jotka olivat yhä elossa. Poliisi sanoi joidenkin kellarissa olleiden ruumiiden olleen niin huonossa kunnossa, että oli vaikea arvioida kuinka monta ruumista siellä todella oli. Holmesin uhrit olivat pääasiassa vaaleita naisia, mutta joukossa oli myös lapsia ja miehiä.


Oikeudenkäynti, teloitus ja jälkipuinti

”Synnyin piru sisälläni. En voinut mitään sille, että olin murhaaja, sen enempää kuin ei runoilijakaan voi mitään inspiraatiolle laulaa. Synnyin paholainen tukenani ja siitä lähtien hän on kulkenut vierelläni.”
- H.H. Holmes

Lokakuussa 1895 Holmes joutui oikeuteen syytettynä Benjamin Pitezelin murhasta. Hänet todettiin syylliseksi ja tuomittiin kuolemaan. Silloin oli jo selvää, että Holmes oli murhannut myös Pitezelin lapset. Tuomionsa jälkeen Holmes tunnusti 30 murhaa Chicagossa, Indianapolisissa ja Torontossa sekä 6 murhan yritystä. Hearstin sanomalehdet maksoivat Holmesille 7500 dollaria (nykyrahana 212 610 dollaria) tunnustuksista. Holmes antoi monia ristiriitaisia lausuntoja elämästään, ensin hän vakuutti olevansa syytön ja myöhemmin kertoi olevansa paholaisen riivaama. Holmesin taipumus valehteluun on vaikeuttanut tutkijoiden työtä varmentaa hänen tunnustamansa murhat. Vankilassa kirjoittamissaan tunnustuksissa Holmes sanoo ulkonäkönsä muuttuneen nopeasti vangitsemisensa myötä. Hän oli vakuuttunut, että kaiken tekemänsä jälkeen hän oli alkanut muistuttaa paholaista.

Toukokuun 7. päivänä vuonna 1896 Holmes hirtettiin Moyamensingin vankilassa Benjamin Pitezelin murhasta. Holmes säilyi rauhallisena kuolemaansa saakka, näyttäen vain hyvin vähän merkkejä pelosta, ahdistuksesta ja masennuksesta. Siitä huolimatta hän pyysi, että hänen arkkunsa valettaisiin sementtiin ja haudattaisiin kolmen metrin syvyyteen. Hän pelkäsi, että haudanryöstäjät veisivät hänen ruumiinsa leikeltäväksi. Holmesin niska ei katkennut, hän kuristui hitaasti kuoliaaksi 15 minuutin ajan.

Hedgepethin, joka armahdettiin hänen kerrottuaan Holmesista, poliisi ampui kuoliaaksi chicagolaisen kampaamon ryöstön yhteydessä uutenavuotena 1909.

Maaliskuussa 1914 uutisoitiin, että Holmesin Linnan salaisuudet jäävät ikuiseksi mysteeriksi linnan talonmiehen kuoltua. Quinlan teki itsemurhan ottamalla strykniiniä. Hänen ruumiinsa vierestä löytyi viesti, jossa luki ”En voinut nukkua.” Quinlanin sukulainen kertoi tämän olleen ahdistunut kuukausia sekä kärsineen hallusinaatioista.

Murhalinna paloi mystisesti maan tasalle elokuussa 1895. New York Timesissa olleen uutisen mukaan kahden miehen oli nähty menevän sisään Linnaan ja juosseen pois puoli tuntia myöhemmin. Räjähdysten sarjan jälkeen Linna syttyi liekkeihin. Myöhemmin tutkijat löysivät takapihan rappusten alta puolityhjän bensakanisterin. Jotkut uskoivat miesten menneen Linnaan tuhotakseen todisteet, joita poliisi ei ollut löytänyt vielä. Toiset taas uskoivat raivostuneiden kansalaisten polttaneen Linnan estääkseen sen muuttumisen turistinähtävyydeksi. Vuonna 1938 tontti siivottiin lopullisesti. Nykyisin paikalla on Englewoodin postitoimisto.


lähde: en.wikipedia.org
Whisper
Jack Taylor
Viestit: 19
Liittynyt: La Loka 05, 2013 8:51 pm
Paikkakunta: Kokemäki

Re: Sarjamurhaaja H.H. Holmes

Viesti Kirjoittaja Whisper »

http://m.iltalehti.fi/ulkomaat/20170903 ... nyt_mobile

Hammastestien perusteella oikea mies kuopassa, mahdolliset salaliittoteoriat kumottu :)
Roadkill666
Remington Steele
Viestit: 215
Liittynyt: Ma Marras 17, 2014 11:06 pm
Paikkakunta: There's no more room in hell, then the dead will walk the earth

Re: Sarjamurhaaja H.H. Holmes

Viesti Kirjoittaja Roadkill666 »

Whisper kirjoitti:http://m.iltalehti.fi/ulkomaat/20170903 ... nyt_mobile

Hammastestien perusteella oikea mies kuopassa, mahdolliset salaliittoteoriat kumottu :)


Uutinen linkin takaa:

Kymmeniä ihmisiä 1800-luvulla tappaneen amerikkalaisen sarjamurhaajan hauta avattiin - totuus salaliittoteoriasta paljastui vihdoin
Eilen klo 21:17
"Kauhujen hotellin" rakentanut sarjamurhaaja ei onnistunut pakenemaan teloitustaan.


Kuva
H. H. Holmes rakensi Chicagoon "kauhujen hotellin", jossa hän murhasi naispuolisia asiakkaitaan.

Iltalehti kertoi toukokuussa uudesta käänteestä yli sata vuotta sitten teloitetun amerikkalaisen sarjamurhaajan tapauksessa.

Tuomari oli antanut luvan kaivaa murhaajan hauta auki, jotta hänen kuolemaansa liittyvä mysteeri saataisiin lopultakin selvitettyä.

Vuonna 1861 syntynyt Herman Webster Mudgett, myöhemmin nimensä vaihdettuaan tohtori Henry Howard Holmes, oli yksi maailman ensimmäisiä modernin ajan sarjamurhaajia.

Vuonna 1896 Philadelphiassa 34 vuoden ikäisenä hirtetyn Holmesin kuolemaan liittyi erikoinen salaliittoteoria, joka pysyi voimissaan vaikka tappajan kuolemasta oli kulunut yli sata vuotta.

Lopulta Holmesin elossa olevat jälkeläiset päättivät tarttua toimeen ja selvittää viimeisen tappajaan liittyvän mysteerin. Sarjamurhaajan kuoleman aikaan väitettiin, että Holmes olisi onnistunut lahjomaan viranomaiset, välttämään teloituksen ja pakenemaan Etelä-Amerikkaan. Salaliittoteorian mukaan haudassa makasi joku aivan toinen henkilö kuin Holmes itse.

Haudassa odotti erikoinen yllätys

Arkku kaivettiin keväällä haudasta ja ruumiille oli tarkoitus suorittaa kesän aikana dna-testi henkilöllisyyden selvittämiseksi.

Vainajan arkku oli kuitenkin täytetty betonilla, koska vandaalien ja haudanryöstäjien ei haluttu aikanaan pääsevän käsiksi pahamaineisen tappajan ruumiiseen.

Niinpä haudan avanneita odotti erikoinen yllätys. Betonin ansiosta Holmesin vaatteet olivat säilyneet hyvin. Hänen ruumiinsa oli kuitenkin pilaantunut niin pahasti, ettei siitä saatu otettua dna-näytettä.

Vainajan henkilöllisyys varmistettiin kuitenkin tämän hampaiden avulla. Arkussa makasi todellakin Henry Holmes. Hän ei ollut päässyt pakenemaan vaan hänet oli teloitettu 1896, kuten oli alun perin raportoitukin tapahtuneen. Holmesin maalliset jäännökset on nyt haudattu takaisin philadelphialaiselle hautausmaalle.

Holmes tunnusti aikoinaan tappaneensa peräti 27 ihmistä, mutta hänen on epäilty voivan olla vastuussa jopa 200 ihmisen kuolemasta. Tutkijoiden mukaan miehen todellinen uhrimäärä voi kuitenkin olla myös hänen omia puheitaan pienempi, jossain 9-12 ihmisen välillä.

Holmesista on kirjoitettu useita kirjoja, muun muassa runsaasti kiitosta kerännyt Erik Larsonin The Devil in the White City (2003). Leonardo DiCaprion ja Martin Scorsesen kerrottiin viime vuonna valmistelevan kyseiseen kirjaan perustuvaa elokuvaa.

Holmesin ruumiin haudasta kaivamisesta tehtiin myös History Channel -kanavalle tuore dokumenttisarja American Ripper, jonka viimeisessä osassa mysteerin ratkaisu paljastettiin.

Surmasi uhrinsa kaasulla

New Hampshiressa syntynyt Holmes muutti Chicagoon 1886 valmistuttuaan Michiganin yliopiston lääketieteen laitokselta. Hän ryhtyi työskentelemään apteekissa, mutta kun apteekkari kuoli ja hänen vaimonsa katosi oudosti, Holmes otti apteekin omistukseensa.

Holmes osti apteekin vieressä sijaitsevan maapalstan ja ryhtyi rakentamaan sinne "murhahotelliaan". Kun se valmistui 1891, Holmes ryhtyi houkuttelemaan sinne naisia lehti-ilmoitusten avulla.

Hotellin ikkunattomat huoneet oli rakennettu niin, että Holmes pystyi johtamaan niihin kaasua ja tappamaan huoneessa nukkuvan asukkaan. Surman jälkeen Holmes pudotti ruumiin rakennuksen kellariin huoneisiin rakennettujen salaluukkujen ja "ruumiskuilujen" avulla.

Kellarissa Holmes nylki uhrinsa ja myi heidän luurankonsa lääketieteen oppilaitoksille.

Samaan aikaan Holmes kiersi ympäri Yhdysvaltoja ja teki vakuutushuijauksia. Hän jäi lopulta kiinni murhattuaan huijauksissa rikoskumppaninaan toimineen miehen. Pian Holmesin tekojen laajuus alkoi paljastua viranomaisille ja lopulta hänet tuomittiin ja teloitettiin.

Holmes ehti olla naimisissa kolme kertaa ja hänellä oli lukuisia lapsia.

Lähteet: AP, NBC, Washington Times

JUHO RISSANEN
[email protected]
Vastaa Viestiin