Kirkkonummen kolmoissurma 1990

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset
Peräkylän Maigret
Javier Pena
Viestit: 1846
Liittynyt: Ke Heinä 04, 2007 11:17 pm
Paikkakunta: Pariisi

Viesti Kirjoittaja Peräkylän Maigret »

PaulaDrew kirjoitti:Ahaa, itse olisin ajatellut, että se olisi Hyvvee mutta ainakin tuo pohjois-satakuntalainen murre onkin minulle aivan vierasta. Olisiko siinä tapauksessa myös iltoo tms. Vai onko iltaa tuon murteen mukaista? Ihmetyttää, kun kirjeessä on yksi voimakkaasti murteellinen sana, mutta muu on jopa aika muodollista.
Tuntuisi, että Hyvee sana on laitettu vain arrogantiksi avaukseksi. Kirjoittaja on yrittänyt vain matkia savolaisen Rytkösen ilmeistä korostusta. Pieleenhän tuo on mennyt , sillä nappiin osuessaan siinä olisi pitänyt lukea juuri tuo mainitsemasi Hyvvee. Savon murretta tai itämurteita muutenkaan tuntemattomalle asia ei lienekään yksinkertainen, mutta tärkeintä tässä ei olekaan oikea sana vaan juuri tuo uhitteleva avaustyyli, jolla kirjoittaja viestii että hän ei mielellään koko kirjettä kirjoittaisi, mutta pakon sanelema joutuu näin tekemään.

Vaikka kirje on hutaistun näköinen, niin tuntuu että sen laadintaan on keskitytty ja varattu paljon aikaa. Oudon mutoiset a- ja ä-kirjaimet vaikuttavat olevan pedantin samalla tapaa piirretyt vastoin omaa oikeaa käsialaa. Lisäksi kirjoitusta on pyritty kallistamaan hieman eri suuntiin tietäen että käsialatutkijat kiinnittävät huomioita juuri näihin kaltevuussuuntiin. Kirjoittaja on siis tiennyt, että kirjettä tullaan tutkimaan tulevaisuudessa hyvin intensiivisesti. Kirjeen lähettäjä murhasi siis myöhemmin Rytkösen perheen !

Rytkönen saadessaan kirjeen ei kiinnittänyt käsialan outouteen huomioita vaan hän ymmärsi oitis koodiston ja sen mistä on kysymys. Velallisen kanssa tapaaminen tietyssä paikassa tiettyyn aikaan . Rytköselle velkaantunut luovuttaa hänelle kiinteää omaisuutta ,esim. auton ja sen lisäksi käteistä rahaa tai shekin eli "vaimon".

Rytkösen on täytynyt tietää mistä on kysymys. Kukaan ei olisi lähtenyt vain oikeaa,aitoa hinauspalvelua antamaan noin epämääräisen toimeksiannon perusteella. Sellaiset tehtävät pyydetään puhelimitse !

Tarkoitus oli siis eliminoida Rytkönen jo tuolla Peuramaalla, mutta joku meni vikaan suunnitelmissa. Valitettavasti, sillä tuon vikaan menneen suunnitelman vuoksi kaksi viatonta ihmistä menetti myöhemmin henkensä.
A
Nikke Knakkertton
Viestit: 190
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 10:59 pm

Viesti Kirjoittaja A »

Sattuisiko kenelläkään olemaan arkistoissa muinaista Poliisi-Tv:n raporttia aiheesta? Siinä mainittiin useita yksityiskohtia, joita rikoslehdissä ei ole kerrottu, mm. tarkempaa tietoa nimettömistä puhelinsoitoista ja kumoon ajettu postilaatikko. Myös kuvamateriaalia talon sisältä näytettiin.
MEG
Adrian Monk
Viestit: 2587
Liittynyt: La Huhti 07, 2007 2:01 pm

Viesti Kirjoittaja MEG »

MAIGRET kirjoitti " Rytkösen on täytynyt tietää mistä on kysymys. Kukaan ei olisi lähtenyt vain oikeaa,aitoa hinauspalvelua antamaan noin epämääräisen toimeksiannon perusteella. Sellaiset tehtävät pyydetään puhelimitse ![quote]

Mutta miksei "Paananen"yksinkertaisesti pyytänyt Rytköstä tapaamiseen puhelimitse, jos kumpikin tiesi mistä oli kysymys. Julkinen puhelinkoppi järjestelmähän esti silloin myöhemmät jäljittämiset.
Itse uskon "Paanasen" nimenomaan turvautuneen kirjekutsuun peittääkseen henkilöllisyytensä, jonka puhelin ääni olisi voinut paljastaa.
Suoranainen velkamotiivi ei oikein sovi tähän surmatapaan.

Uhrit oli yllätetty nukkuessaan, joten ajatusvaikeuksia tuottaa ulkopuolisen "Paanasen" pääsy sisään ja Anderssonin lasten yllätyslähtö yökylään lauantai-iltapäivällä.
Murha viikonloppu oli myös yleinen lomakauden loppu, käyttikö murhaaja lomansa "asialleen" omistautuen, asuen vakinaisesti jossain kauemmalla.
Peräkylän Maigret
Javier Pena
Viestit: 1846
Liittynyt: Ke Heinä 04, 2007 11:17 pm
Paikkakunta: Pariisi

Viesti Kirjoittaja Peräkylän Maigret »

Mutta miksei "Paananen"yksinkertaisesti pyytänyt Rytköstä tapaamiseen puhelimitse, jos kumpikin tiesi mistä oli kysymys. Julkinen puhelinkoppi järjestelmähän esti silloin myöhemmät jäljittämiset.
Itse uskon "Paanasen" nimenomaan turvautuneen kirjekutsuun peittääkseen henkilöllisyytensä, jonka puhelin ääni olisi voinut paljastaa.
Suoranainen velkamotiivi ei oikein sovi tähän surmatapaan.
Näkökulmasi on hyvä, mutta itse ajattelen:

"Paananen" ei kuitenkaan voinut olla ehdottoman varma, etteikö puhelua voitaisi myöhemmin jäljittää. Rytkönen saattoi jopa nauhoittaa tulevat puhelunsa. Olisiko Rytkönen kovaksikeitettynä liikemiehenä lähtenyt outoon aikaan outoon paikkaan ja mennyt tapaamaan hänelle tuntematonta "Paanasta yksin varsinkin kun hänelle oli kosolti vihamiehiä ?
Juuri noihin aikoihin alkoi taloudessamme alamäki kiihtyä kohti lamaa. Yritysten ja yrittäjien tilauskirjat uhkaavasti oheta. 3kk Helibor korko oli heinäkuussa 1990 n. 13 %, joten velallisen asema oli ikävä jos business tökki.

Surmaaja oli kuitenkin penkonut talossa paikkoja,vienyt muistikirjan ym. Hänellä on ollut kosolti aikaa sitä tehdä rauhassa ja ilmeisesti löytänyt tarvitsemansa paperit. Miksi joku muista motiiveista teon tehnyt olisi vaivautunut business-materiaalin tutkimiseen ?
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17110
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Surmatun pariskunnan naapuri Niilo Ponkilainen kuvailee surmattuja kunnolliseksi perheeksi, jolla vieraita kävi normaalisti. Perheen isäntää hän piti "jämptin tuntuisena periaatteen miehenä".

Ponkilaisen mukaan talossa asui surmansa saaneiden lisäksi Berit Anderssonin kymmenvuotiaat kaksoset. Tyttö ja poika olivat kuitenkin viime viikolla lähteneet isäänsä tervehtimään.

Rytkösen omakotitaloa alettiin Ponkilaisen mukaan rakentaa kolmisen vuotta sitten, jolloin Rytkönen osti tontin Ponkilaiselta. Rakennustyöt talossa ja tontilla olivat edelleen kesken, Rytkönen oli hiljan aloittanut konehallin tekemisen urakointi- ja hinausyhtiön koneilleen.

Perheen kanssa Ponkilainen kertoo olleensa hyvänpäiväntuttu.

Ponkilainen näki liikettä surmatalon pihalla viimeksi lauantaina, sunnuntaina oli ollut epätavallisen hiljaista.

"Luulin perheen lähteneen lomamatkalle", kertoo Ponkilainen. Puheissa hän oli Rytkösen kanssa ollut viimeksi pari viikkoa sitten.

Surmayönä Ponkilainen nukkui vaimonsa ja poikansa kanssa avoparin talosta sadan-kahdensadan metrin päässä kodissaan, eikä kuullut mitään epätavallista. Talolla ei ole muita lähinaapureita.

Helsingin Sanomat 2.8.1990
Viimeksi muokannut Doctor Lecter, Ke Joulu 17, 2008 11:03 pm. Yhteensä muokattu 4 kertaa.
metallikukko
Neuvoja-Jack
Viestit: 536
Liittynyt: Ma Huhti 09, 2007 8:47 pm

Viesti Kirjoittaja metallikukko »

Tämä Varkautelainen savoaksentti poikkeaa normaalista savon murteesta juuri painotuksensa puolesta. Kun Leppävirralla ja syvemmällä Pohjois-Savossa sanotaan hyvvee sanoo Varkautelainen hyvee painottaen jännästi viimeistä tavua. Varkautelaiset tunnistaa maailmallakin melkein aina kun viisi minuuttia kuuntelee puhetta
:D
Anile
Martin Beck
Viestit: 770
Liittynyt: Ma Heinä 28, 2008 2:30 am

Viesti Kirjoittaja Anile »

Tuosta "Matti Paananen"-kirjeestä...
Entäs jos kirjeen tarkoitus ei ollutkaan houkutella miestä murhattavaksi jonnekin syrjäiseen paikkaan vaan saada hänet pois talosta,
jotta tappaja voi sillä välin käydä talossa varkaissa?

Mutta talo ei olekaan silloin tyhjä joten tappaja menee myöhemmin yöllä sisään taloon...
Vauva alkaa itkeä...
Tappaja joutuu paniikkiin...
Tappaa miehen ja vaimon...
Ja vie mukanaan jotain joka on hänelle erittäin tärkeää mutta jonka katoamista tuskin kukaan huomaa...
Harriet Makepeace

Viesti Kirjoittaja Harriet Makepeace »

Laitan sen blogin kokonaisuudessä tänne, joka ehkä valottaa vähän tapauksen taustoja.
Veikko Rytkönen oli itäsuomesta lähtöisin oleva, enemmälti kouluja käymätön mies, joka työllä ja yrittämisellä mutta ehkä myös häikäilemättömyydellä oli päässyt pinnalle.

Hänellä oli kaivuri pihalla ja valtaisa satelliittiantenni. Talo oli vihreä vaakapaneloitu talo, mutta kun hän erosi hän muutti siitä pois. Uusi omistaja maalasi talon vaaleammaksi ja teki autotallista lastenhuoneen.

Juuri murhakesänä 1990 hän oli muuttanut avovaimonsa ja lapsensa kanssa,
vastavalmistuneeseen Wolhsin taloonsa, keskelle metsää.
Rytkönen harjoitti; m.m. erilaista urakointia, maansiirtoa, puunkorjuuta metsistä ja hinauspalvelua. Monessa mukana ollut mies saattoi varmaankin saada matkan varrella myös vihollisia, jotkut kokivat ehkä tulleensa väärin kohdelluiksi, kuka sen tietää?

Rytkönen oli puheiden mukaan aikaansaapa ja värikäs mies. Toisaalta ehkä hänen dramaattinen poismenonsa saa ihmiset muistelemaan häntä tarkemmin ja yksityskohtaisemmin, ikäänkuin eri intensiteetillä kuin aivan tavallista miestä muisteltaisiin.

Surmakesänä hänen elämässään erikoinen episodi oli n.s. " Paanasen "kirje. Eli muutama viikko ennen surmia Rytkönen oli saanut kirjeen. Tässä kirjeessä Rytköstä pyydettiin saapumaan hinausapuun keskellä yötä lähistön hiihtokeskukseen. Hän meni, mutta ei kuitenkaan tavannut ketään paikalla. Kirje esitettiin poliisi-TV.-ssä ja Iltalehden numerossa 7.5-1991, käsialan tunnistusta toivoen. Kukaan ei tunnistanut.

Surmien jälkeen oli pidätettynä 1966 syntynyt Rytkösen lähisukulainen ja sen lisäksi, myös Berit Anderssonin entinen aviomies. Tietojen mukaan kummallakaan ei ole alibia murhayön liikkumisilleen. (No kenelläpä yleensä olisi yöaikaisille olemisille, jos yksin asutaan.)


Talon etuovi oli lukittu, mutta takaoven lukituksesta ei ole tietoa. On epäilty että murhaaja olisi tullut omilla avaimillaan, koska murtojälkiä ei näkynyt. Kun Rytköstä ja hänen avovaimoaan ei kuulunut työmaalle heitä alettiin kaivata. Oli kulunut jo kolme päivää veriteosta, kun poliisi murtautui taloon. Näky oli kaamea.

Kerrotaan että poliisi ei aluksi uskonut mitään vakavaa olleen tapahtuneen ja vaati huolestuneelta tuttavalta vakuutuksen että hän korvaa murretun oven, jos sisältä ei hänen epäilystään huolimatta löydy mitään poikkeavaa. Poliisi arveli perheen lähteneen vain äkilliselle matkalle, kenellekään siitä etukäteen ilmoittamatta. Myös tuttava oli aluksi epäilty, koska pyysi poliiseja murtautumaan taloon.

Hautakivessä on myös kolmekuukautisen vauvan nimi. Hän hukkui puhjenneeseen vesisänkyyn. On puhuttu että surma tehtiin puukolla, myöhemmin on puhuttu myös kirveestä. Poliisi ei paljasta yksityiskohtia tutkinnallisiin syihin vedoten.
Puhjenneen vesisängyn vesi hävitti kaikki makuuhuoneen jäljet.

Tämäkin verityö noussee jossakin vaiheessa uudelleen aktiivisen tutkimuksen kohteeksi, kunhan aika on kypsä.

http://holjander.blogspot.com/2007_09_01_archive.html
Epäilen edellen jonkun katkeran lähisukulaisen (jolla on myös mt-ongelmia) olleen asialla.
Hessu52
Watson itse
Viestit: 5685
Liittynyt: To Huhti 26, 2007 7:36 am

Viesti Kirjoittaja Hessu52 »

Menäänpä vielä pitemmälle noissa jossitteluissa, eli jospa tuo Paanala olikin halunnut Rytkösen pois kotoaan, että olisikin tehnyt väkivaltaa tämän vaimolle, mutta joku oli siinä kohden mennyt vikaan.

Vaimo ei laskenut vierasta siihen aikaan illasta sisään,tms.

Olisiko asialla ollut joku salarakas, kolmiodraama, neliödraama, tai joku seksuaalinen poikkeama?

Kenties joku olisi halunnut vaion kautta kostaa Rytköselle jonkin vääryyden?
tt84
Jack Taylor
Viestit: 19
Liittynyt: La Marras 24, 2007 5:40 pm

Viesti Kirjoittaja tt84 »

olen koittanut divarista kovasti etsiä sitä alibia missä oli juttu tästä kolmoismurhasta mutta eipä oo tullu vastaan vielä.olisiko jollain niitä kuvia jotka on otettu talosta sisältä murhien jälkeen muistan jossain ne nähneeni skidinä..olisiko se ollut sitten poliisi tv vai tuo etsimäni alibi?laittakaa jos löytyy niin kuvat näkyviin..
MEG
Adrian Monk
Viestit: 2587
Liittynyt: La Huhti 07, 2007 2:01 pm

Viesti Kirjoittaja MEG »

Rytkönen-kiireisenä ja monitahoisena yrittäjänä-oli varmasti normaalistikin paljon poissa kotoa, iltaisinkin. Beerit hoiti kahta alle 10v. lasta kotona.
"Paanasen" osuus on kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen monine mahdollisuuksineen.
Tapaus muistuttaa joiltaan osin myöhempää Ulvilan surmaa. Uhri kokee saaneensa epämääräisiä uhkauksia, öinen tunkeutuminen kotiin .
Varmasti eri ,mutta ehkä samantyyppinen murhaaja.
joey
Angus MacGyver
Viestit: 6783
Liittynyt: La Marras 10, 2007 9:55 pm

Viesti Kirjoittaja joey »

PaulaDrew kirjoitti:Ahaa, itse olisin ajatellut, että se olisi Hyvvee mutta ainakin tuo pohjois-satakuntalainen murre onkin minulle aivan vierasta. Olisiko siinä tapauksessa myös iltoo tms. Vai onko iltaa tuon murteen mukaista? Ihmetyttää, kun kirjeessä on yksi voimakkaasti murteellinen sana, mutta muu on jopa aika muodollista.
Pohjois-satakuntalaisesta murteesta mitään ymmärtämättömänä tuo voisi olla tapa, jolla itse kiireessä yrittäisin hämätä lukijaa. Samoin tuo voisi olla muka-hauska tervehtimistapani Pohjois-Satakunnassa, yrittäessäni kaveerata paikallisten kanssa :D

Minusta kirje ei itseasiassa näytä tekaistulta (siis ulkoasun osalta), käsiala on hyvin samantyylinen kuin parilla tuntemallani miehellä (ovat olleet tapauksen aikaan alle kymmenvuotiaita, elkää heti kuvitelko!). Tuo tekstin kääntyminen sinne sun tänne saattaa johtua huonotsa kirjoitusalustasta. Oma käsialani on lähes tunnistamatonta jos joudun kirjoittamaan esimerkiksi jonkun selkää tai omaa polveani vasten tai muuten kiireessä.

Isälläni on hirveä käsiala, sellainen josta tietojeni mukaan itseäni lukuunottamatta kukaan muu (isäni mukaanlukien) ei sellaisenaan saa sanaakaan selvää. Mutta jos isäni yrittää saada järkyttäviä harakanvarpaitaan edes jokseenkin ymmärrettävään muotoon, hänen käsialastaan tulee todella kummallisen, jotenkin tekaistun näköistä.

Kirjeessä ihmetyttää eniten tuo "odottelemme" sana, joka näyttää jälkeenpäin lisätyltä ja aivan käsittämättömän vaikealukuiselta verrattuna muuhun tekstiin.

Olisikohan missään saatavilla värillistä skannausta tuosta kirjeestä? Selkiäisi vähän, mitkä jäljistä ovat kynän vetoja, mitkä jotain muuta suttua.
Hessu52 kirjoitti:Tuo Malmi vähän ihmetyttää, sillä olisihan noita Vehja ollut lähempänäkin, sillä esimerkiksi vakuutusyhtiö ei korvaa vakuutuksen piikkiin hinatusta autosta, kuin lähimpään merkkikorjaamoon.
Mikäli kyseessä on ns. alan mies, jolle tuo MB on omien lasten veroinen perheenjäsen, voisi kuvitella että mies haluaisi asioida siellä missä on aina Mersuineen asioinut. Itse en kovin montaa kertaa ole autolleni korjausta tarvinnut, mutta joka ikinen kerta olen kiikuttanut sen alkuperäisen ostopaikan korjaamolle, josta saa mielestäni parasta palvelua. Ehkäpä Paananenkin tunsi veholaiset ja halusi asioida tutussa paikassa, vaikkakin sitten hieman kauempana.

Miten tuo kirje toimitettiinkaan uhrille?
supernova kirjoitti: Tuossa kirjeessä puhuttiin että hinausapua tarvitseva ilmaantuu paikalle vaimonsa kanssa noin 23.30.

Miksi ihmeessä vaimonsa kanssa? Mihin siinä olisi nyt vaimoa tarvittu ja vielä tuommoiseen vuorokauden aikaan?

Onko tässä muiden mielestä mitään outoa?
Minä ottaisin puolison mukaan, mikäli mukaan olisi saatava:
a) todistaja
b) suojelija
c) henkilö johon luotan eniten
Tosin, minä olenkin nainen. Mutta tiedän kyllä useita tapauksia, jotka eivät kykene minkäännäköiseen toimintaan ilman puolisoaan. Varsinkin jos kyse on jostakin hieman erikoisemmasta, hämäräperäisemmästä jutusta, on näiden henkilöiden kohdalla aivan varmaa, että puolisokin on käsipuolessa mukana.
MEG
Adrian Monk
Viestit: 2587
Liittynyt: La Huhti 07, 2007 2:01 pm

Viesti Kirjoittaja MEG »

Olisikohan missään saatavilla värillistä skannausta tuosta kirjeestä? Selkiäisi vähän, mitkä jäljistä ovat kynän vetoja, mitkä jotain muuta suttua.

Miten tuo kirje toimitettiinkaan uhrille?
PoliisiTV:-eessä näytön lisäksi, kirje on (ihme kyllä) julkaistu ainoastaan Iltalehdessä keväällä 1991, josta sen leikkasin.
Lähetin huonokuntoisen leikkeen nimimerkki A-lle, hänen pyynnöstään,ja hän toimitti sen tänne palstalle.

Posti ei tuonut kirjettä Rytköselle vaan oli tuotu jotenkin suoraan,Postilaatikkoon?, ovelle? tai kuistille?
vasikka
Javier Pena
Viestit: 1862
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 5:05 pm

Viesti Kirjoittaja vasikka »

Paanasen_kirje.jpg
Paanasen_kirje.jpg (37.84 KiB) Katsottu 2615 kertaa
Millaisella kynällä tuo kirje muuten on kirjoitettu? Ja ikäänkuin tuossa olisi sormenjälkikin.
joey
Angus MacGyver
Viestit: 6783
Liittynyt: La Marras 10, 2007 9:55 pm

Viesti Kirjoittaja joey »

^ Sormenjälkeä en löytänyt, mutta kynäksi veikkaisin kuulakärkikynää. Ihan sen takia, että tussikynät ovat harvinaisempia, eikä tuo kyllä lyijykynänjäljeltäkään näytä.

MEG, näytettiinkö PoliisiTV:ssä alkuperäinen kirje?
Vastaa Viestiin