Hukutussurma Lahdessa 1988

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17033
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Hukutussurma Lahdessa 1988

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Tiistaina 2.8.1988 eräs ohikulkija huomasi kun Lahdessa ns. Fellmannin puistossa kaksi miestä yritti hukuttaa kolmatta puistossa olevaan koristelammikkoon.

Poliisit kiiruhtivat paikalle ja löysivät lammikosta makaamasta mieshenkilön, joka vaikutti jo elottomalta. Läheisellä puistonpenkillä istunut neljän päihtyneen miehen seurue ei tehnyt elettäkään lammikossa viruvan auttamiseksi.

Päihtyneet miehet – iältänsä 30 - 36-vuotiaita - sanoivat, että heille ennestään tuntematon mies oli mennyt lammikkoon väkisin ja kaksi seurueesta oli käynyt vetämässä tämän sieltä pois, siksi heidän vaatteensa olivat märät. Altaan reunalla näkyi raahausjälkiä.

Kaikki neljä ryyppyremmin jäsentä vietiin kuulusteluihin. He kertoivat, että klo 13 aikoihin seurueeseen oli liittynyt sangen voimakkaasti päihtynyt vaalea isokokoinen mies, ”Pertti Keränen”. Kertomukset Pertin vapaaehtoisesta uimareissusta vaihtelivat kertojan mukaan.

Silminnäkijät olivat kuitenkin nähneet ”uimisessa” kaikkea muuta kuin vapaaehtoisuutta; kaksi miestä raahasi kolmannen veteen ja pitivät hänen päätään pinnan alla sen verran kauan, että kyse ei voinut olla enää mistään ns. hevosenleikistä. Yhden puistonpenkillä istuneista oli nähty lähtevän läheisen Esso-huoltoaseman suuntaan, mistä hän oli soittanut sairasauton. Hänen soittamaan lähteminen oli varsin teennäistä ja perustui kaiketi siihen, että hän oli havainnut hukuttamisella olevan silminnäkijöitä.

Jutun rekonstruktiossa 3.8. voitiin todeta, että todistajien mukaan hukuttamassa olleet miehet eivät voineet siitä penkiltä missä väittivät istuneensa nähdä Pertin uimareissua vaikka näin väittivät nähneensä.

Huoltoasemalta apua soittanut mies kuoli pian tapauksen jälkeen tulipalossa. Samoin henkilö, joka oli nähnyt tapauksen pensaiden takaa ja muutti kertomustaan koston pelossa, lopetti itsensä lääkkeillä.

Hukuttamisen syy oli Keräsen halu liittyä remmiin, mutta sitä taas ”Monninen” ei sietänyt. Lisäksi heillä oli taustalla vanhaa kränää. Monninen veti Keräsen lampeen ja ”Laakso” auttoi pitämään päätä pinnan alla.

Lahden raastuvanoikeus antoi tuomiot lokakuun alussa. 30-vuotiaan lahtelaismiehen surmasta tuomittiin vuonna 1950 syntynyt ja aikaisemminkin väkivallantekoihin syyllistynyt Jukka Manninen (PPK-kirjassa Jukka Monninen) 10 vuodeksi vankeuteen. Syyttäjän toiveeseen saada Manninen pakkolaitokseen ei oikeus yhtynyt. Toinen syytetyistä, vuonna 1958 syntynyt Hannu Pajulaakso, (PPK-kirjassa Hannu Laakso) sai 9 vuoden vankeustuomion.

Syytetyt valittivat tuomioistaan, joten jutun käsittely jatkui Kouvolan hovioikeudessa. Sen päätöstä asiassa en (vielä) löytänyt.

Lähteet PPK 1990 ja Helsingin Sanomat 5.10.1988

PPK-kirjassa ja HS:n artikkelissa on ristiriitaisuuksia tekijöiden ikärakenteessa. ”Monninen” oli 30-vuotias, mutta Manninen syntynyt vuonna 1950, eli tuolloin 37 tai 38. ”Laakso” oli 33-vuotias, mutta Pajulaakso oli syntynyt vuonna 1958, eli tuolloin 29 tai 30-vuotias.

EuroJR
Jessica Fletcher
Viestit: 3334
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR »

Joo itse juuri muutama viikko takaperin lueskelin Rikospostista tms. tästä tapauksesta.

Äkkisellään vaikutti tosiaan siltä "tavalliselta tapaukselta", mutta "pinnan allta" - jos ilmaisu sallitaan - löytyikin paljon lisää.

Hyvin tiivistetty paketti tapahtuneesta.

Mitäköhän tekijäkaartille kuuluu nykyisin? Veikkaan kasvavan jo koiranputkea.

Patricia C. Itämaa
Javier Pena
Viestit: 1864
Liittynyt: To Elo 02, 2007 10:53 am

Viesti Kirjoittaja Patricia C. Itämaa »

Vastaavanlainen tapaus sattui parisen vuotta sitten Kuopion Petosella,sillä erotuksella,että yleisellä uimarannalla oli kymmeniä todistajia katsomassa tilannetta ja huomattavan paljon lapsia.Kukaan ei uskaltanut tehdä elettäkään auttaakseen.Pitääkin etsiä miten tässä kävi. :shock:
Totuus on tarua ihmeellisempää

FinTrevori
Alokas
Viestit: 3
Liittynyt: Ma Tammi 11, 2010 7:04 pm

Re: Hukutussurma Lahdessa 1988

Viesti Kirjoittaja FinTrevori »

Pomppas tää topikki esii niin ainakii manna on käsittääksee linnassa parastaikaaki ja pajulaakso on ollu raittiina jo pitemmän aikaa ja hyvässä kunnossa.
tulkaa katsomaan intialaista fakiiria joka työntää 6" rautanaulaa apinan takapuoleen tuntematta pienintäkään tuskaa

Eazy
Nikke Knakkertton
Viestit: 157
Liittynyt: Ti Heinä 09, 2013 5:27 pm
Paikkakunta: Lahti

Re:

Viesti Kirjoittaja Eazy »

EuroJR kirjoitti: Mitäköhän tekijäkaartille kuuluu nykyisin? Veikkaan kasvavan jo koiranputkea.
Jukka Manninen on ainakin elävien kirjoissa, kohtalaisen lujaa menee ikäsekseen.
Bein me is so neat!

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17033
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Hukutussurma Lahdessa 1988

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

FinTrevori kirjoitti:Pomppas tää topikki esii niin ainakii manna on käsittääksee linnassa parastaikaaki ja pajulaakso on ollu raittiina jo pitemmän aikaa ja hyvässä kunnossa.
Oli suorittamassa tämän uutisen kertomaa tuomiota:
Vaarallinen väkivaltarikollinen löi uhriaan kirveellä päähän
Lahden käräjäoikeus langetti kahdeksan vuoden ehdottoman vankeustuomion tapon yrityksestä lahtelaiselle 51-vuotiaalle Jukka Olavi Manniselle. Käräjäoikeus katsoi Mannisen syyllistyneen tapon yritykseen, kun hän löi Hollolassa sijaitsevassa asunnossa toista miestä kirveellä päähän.

Tuomion kovuuteen vaikuttivat miehen aikaisemmat rikokset ja rikosten samankaltaisuus. Mies on ensimmäisen kerran vuonna 1978 syyllistynyt tappoon, ja toisen kerran vuonna 1988. Muitakin tapon yrityksiä ja pahoinpitelyitä miehen tilillä on.

Oikeuden mielestä mies osoittaa piittaamattomuutta lain kielloista ja käskyistä.

Hän oli ehtinyt olla vain lyhyen aikaa ehdonalaisessa vapaudessa entisistä rötöksistä, kun hän jälleen syyllistyi tapon yritykseen Hollolassa tammikuussa.

Käräjäoikeuden mielestä Mannista on pidettävä erittäin vaarallisena. Oikeus ei löytänyt Hollolassa tammikuisena yönä tapahtuneelle tapon yritykselle motiivia.

Uhrilta löytyi 7 senttiä pitkä haava päästä, ja haava oli ulottunut kallonluuhun asti. Uhrille jäi teosta pysyviä arpia.

Manninen on Lahden käräjäoikeudessa viimeksi tuomittu viisi vuotta sitten tapon yrityksestä, josta hän sai viisi vuotta vankeutta.
ess.fi
30.3.2007
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Avatar
poikani
Telkkaridekkareiden asiantuntija
Viestit: 9987
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 8:50 pm
Paikkakunta: ?? ???????

Re: Hukutussurma Lahdessa 1988

Viesti Kirjoittaja poikani »

Doctor Lecter kirjoitti:Huoltoasemalta apua soittanut mies kuoli pian tapauksen jälkeen tulipalossa. Samoin henkilö, joka oli nähnyt tapauksen pensaiden takaa ja muutti kertomustaan koston pelossa, lopetti itsensä lääkkeillä.
Sattumaako?
????? ?? ??????.

Oikeus ennen kaikkea
Sherlock Holmes
Viestit: 7198
Liittynyt: Ti Maalis 30, 2021 2:48 pm

Re: Hukutussurma Lahdessa 1988

Viesti Kirjoittaja Oikeus ennen kaikkea »

Uhri oli nimeltään Pertti Juhani Keyryläinen

Iltalehti 5.10.1988
Liitteet
hukuttaminen.jpg
hukuttaminen.jpg (302.79 KiB) Katsottu 533 kertaa

Vastaa Viestiin