Jyväskylän seurakunnan pappi poistettiin rippileiriltä

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvoja: Moderaattorit

MrDarcy
Lauri Hanhivaara
Viestit: 125
Liittynyt: To Loka 16, 2014 12:27 am

Jyväskylän seurakunnan pappi poistettiin rippileiriltä

Viesti Kirjoittaja MrDarcy »

Isoset kertoivat ”oudolta tuntuneesta” käytöksestä leirillä, pappi siirrettiin pois

Jyväskylän seurakunnan rippileirillä työskennellyt pappi oli muun muassa koskettanut isosta hartioihin ja puhunut sävyyn, joka oli tuntunut nuorista epämukavalta.

JYVÄSKYLÄSSÄ seurakunnan rippileirillä työskennellyt pappi päätettiin poistaa leiriltä nuorten kokeman asiattoman käytöksen takia.

Rippileirin nuoret ryhmänohjaajat eli isoset ottivat viime viikolla kesken leirin esiin erään papin käytöksen. Pian sovittiin, että pappi poistuu leiriltä ja hänen tilalleen tulee varahenkilö.

Isoset kertoivat leirillä olleille seurakunnan työntekijöille, että papin käytös oli ollut heistä ahdistavaa ja ”tuntunut oudolta”.

Pappi oli muun muassa pannut kätensä yhden nuoren hartioille, ja tämä oli kokenut tilanteen epämukavana. Lisäksi pappi oli keskustellut nuorten kanssa sävyyn, joka oli tuntunut tilanteessa asiattomalta.

JYVÄSKYLÄN seurakunnan kirkkoherra Arto Viitala kertoo, että kyse oli keskustelusta, jossa sovitusti puhuttiin muun muassa seurusteluun liittyvistä asioista. Keskustelun sävy oli kuitenkin ollut sellainen, että se oli tuntunut joistakin nuorista ikävältä.

”Keskustelutilanne oli aiheuttanut hämmennystä. Kyse ei ollut sinänsä aiheista, jotka eivät olisi voineet olla rippikoulussa esillä, mutta tilanteen pitää aina olla kaikille turvallinen.”

Viitala ei itse ollut kyseisellä leirillä mukana mutta on kuullut tapauksesta muilta paikalla olleilta seurakunnan työntekijöiltä.

Leirillä oli puitu tilanne ja koottu palaute heti. Viitalan kuuleman mukaan keskustelu oli käyty rakentavassa hengessä.

”On tärkeää, että nuoret ottivat asian esille rohkeasti”, Viitala sanoo.

PAPPI itse luonnehti puheitaan huumoriksi. Viitala muistuttaa, että sekä sanoissa että fyysisessä kontaktissa pitäisi olla varma, että kaikki tuntevat toisensa riittävän hyvin ja että esimerkiksi koskettamisen pelisäännöt olisivat kaikkien tiedossa.

Nyt leirillä oli oltu vasta pieni hetki, eikä pappi ollut nuorille kovin tuttu.

”Samoin kuin koulumaailmassa tilannetta on osattava lukea. Aikuisten tulisi nuorten maailmassa tiedostaa oma roolinsa myös leiriolosuhteissa, joissa eletään lähekkäin 24/7”, Viitala pohtii.

Joissakin tilanteissa oli ollut isosten lisäksi mukana rippikoululaisia, mutta heihin ei ole Viitalan tietojen mukaan kohdistunut epäasiallista käytöstä. Leirin isoset olivat 15–17-vuotiaita.

LEIRILTÄ poistetun papin kanssa on käyty palautekeskustelu, ja tähän asti tulleiden tietojen valossa ei Viitalan mukaan tarvitse ryhtyä lisätoimenpiteisiin.

”Toki täytyy loppuun saakka kuunnella, millaista viestiä nuorilta tulee.”

Seurakunnassa käydään joka syksy läpi leirien palautteet ja päätetään mahdollisista kehityskohteista ja lisäkoulutuksista muun muassa niiden perusteella. Rippileirillä käsiteltäviä aihepiirejä ei Viitalan mukaan ole tarpeen kaventaa.

”Jos ihmissuhteisiin ja arvoihin liittyviä asioita ei voi rippileirillä käsitellä, aika paljon jää pois.”

Leirin tapahtumista kertoi ensimmäisenä Keskisuomalainen.
Lähteet:
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009732959.html
https://www.ksml.fi/paikalliset/6076977

Tässä jää hämärän peittoon, mitä sellaista pastori on puhunut, että se on tuntunut ahdistavalta. Hartioihin tai päälaelle koskettaminen taas tietääkseni kuuluu olennaisena osana joihinkin rukous- tai siunaushetkiin. Eikä muussakaan yhteydessä pelkkä hartiaan koskettaminen vielä pitäisi johtaa leiriltä poistamiseen. Jutussa mainittujen asioiden pohjalta tuli vaikutelma, että liberaalit isoset ovat halunneet canceloida konservatiivisen tai muuten epämukavan papin. Erityisesti kirkkoherra Arto Viitalan kommentti viittaa siihen: "Kyse oli keskustelusta, jossa sovitusti puhuttiin muun muassa seurusteluun liittyvistä asioista. Keskustelun sävy oli kuitenkin ollut sellainen, että se oli tuntunut joistakin nuorista ikävältä. Oliko pastori kenties puhunut vanhanaikaisesti tytöistä ja pojista sekä todennut avioliiton olevan pelkästään miehen ja naisen välinen asia. Tästä mielensä pahoittaneet isoset olivat sitten kertoneet epämääräisesti, että papin käytös oli ollut heistä ahdistavaa ja ”tuntunut oudolta”.

Toinen vaihtoehto on tietysti se, että pappi oli pihkassa johonkin leiriläiseen ja yritti tehdä liian läheistä tuttavuutta. Sellainen olisi varmasti syy vaihtaa pappia ja tuntuisi ahdistavalta. Toisaalta jos ei ole tarvetta jatkotoimenpiteisiin, niin kyse tuskin oli tämmöisestä. Lisätietoja olisi mielenkiintoista kuulla.
qurqo
Rico Tubbs
Viestit: 1225
Liittynyt: Ma Syys 13, 2021 1:25 pm

Re: Jyväskylän seurakunnan pappi poistettiin rippileiriltä

Viesti Kirjoittaja qurqo »

Nykynuoret on semmoisia lumihiutaleita, että järkyttyvät mitättömistä asioista.

Aikoinaan 90 luvulla riparilla oli pappi, joka kertoi törkyvitsejä ja heitteli seksuaalisia kommentteja jatkuvasti ja kaikilla oli hauskaa.

Keroi muun muassa tämän vitsin:
Mistä tietää, että siskolla on kuukautiset?
-Isän kulli maistuu vereltä.
VastarannanKiiski
Axel Foley
Viestit: 2440
Liittynyt: La Helmi 08, 2020 6:24 pm

Re: Jyväskylän seurakunnan pappi poistettiin rippileiriltä

Viesti Kirjoittaja VastarannanKiiski »

Nimi olisi kyllä kiva tietää.

Eihän mikään instanssi ole automaattisesti puhdas pahasta, vaikka niin saatetaan ajatella. Täälläkin käsitellyn pedofiiliringin päätekijä oli ollut kirkkoneuvostossa ja toiminut kirkon nuorisotyössä. Katolisten pappien touhuista on uutisoitu maailman laajuisesti.
Hyvä siis, että nuoret uskaltavat ottaa näitä esille.. toinen puoli asiassa on tietysti turha mustamaalaaminen, jossa asioita paisutellaan ja jopa keksitään vain siksi, että on erimielisyyttä, loukkaantumista tai papin/opettajan/muun auktoriteetin naama vituttaa.

Omalla riparillani pervoili kanttori, joka hiiviskeli iltaisin ikkunoiden takana kurkkimassa tyttöjen huoneisiin ja kun ovissa ei ollut lukkoja hyökkäsi koputtamatta sisään ilman mitään järkevää asiaa. Hänen juttunsakin olivat aika outoja.

Olen tässä vaiheessa taipuvainen uskomaan, että papin käytöksessä on ollut ongelmaa ja vähintäänkin liiallista tuttavallisuutta.
VastarannanKiiski
Axel Foley
Viestit: 2440
Liittynyt: La Helmi 08, 2020 6:24 pm

Re: Jyväskylän seurakunnan pappi poistettiin rippileiriltä

Viesti Kirjoittaja VastarannanKiiski »

qurqo kirjoitti: Pe Heinä 21, 2023 9:04 am Nykynuoret on semmoisia lumihiutaleita, että järkyttyvät mitättömistä asioista.

Aikoinaan 90 luvulla riparilla oli pappi, joka kertoi törkyvitsejä ja heitteli seksuaalisia kommentteja jatkuvasti ja kaikilla oli hauskaa.

Keroi muun muassa tämän vitsin:
Mistä tietää, että siskolla on kuukautiset?
-Isän kulli maistuu vereltä.
Uskallan olla eri mieltä; on hyvin todennäköistä, että kaikilla ei ole ollut hauskaa, mutta sitä ei ole uskallettu sanoa. Tuo vitsi on vastenmielinen jopa näin vanhana ämmänä ja luultavasti monesta nuoresta tytöstä vielä vastenmielisempi. Mitä hauskaa insestissä on? Ikävää on sekin, että porukassa saattaa aina olla joku, jota oma isänsä käyttää hyväkseen. Ei se kotihelvetti päällepäin näy.
Puhelinkortti
Jack Bauer
Viestit: 984
Liittynyt: Ma Helmi 15, 2010 3:09 pm

Re: Jyväskylän seurakunnan pappi poistettiin rippileiriltä

Viesti Kirjoittaja Puhelinkortti »

Nuoret kasvaa kieroon näiden sairaiden translakien ja kaiken sateenkäärimädätyksen ansiosta. Ahdistelua nähdään sielläkin missä sitä ei ole.
kniemi
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 12
Liittynyt: Ti Heinä 27, 2021 6:14 pm

Re: Jyväskylän seurakunnan pappi poistettiin rippileiriltä

Viesti Kirjoittaja kniemi »

Puhelinkortti kirjoitti: Pe Heinä 21, 2023 10:05 am Nuoret kasvaa kieroon näiden sairaiden translakien ja kaiken sateenkäärimädätyksen ansiosta. Ahdistelua nähdään sielläkin missä sitä ei ole.
Tämä suuresti.
Psykopaatti
Harjunpää
Viestit: 308
Liittynyt: Ma Marras 28, 2022 12:14 pm

Re: Jyväskylän seurakunnan pappi poistettiin rippileiriltä

Viesti Kirjoittaja Psykopaatti »

Jos lähdetään etsimään kaiken maailman pervertikkoja, seksuaalirikollisia, pedofiilejä, sun muita vastaavia, niin kirkko on se paikka, mistä niitä varmuudella löytää ja eniten. Se nyt on aivan tehtaan takuulla. Tämä kattaa koko maailman. Sieltä ne kaikkein pervoimmat siat löytyy. Kirkko vielä aikojen saatossa Vatikaania myöten on parhaansa mukaan lakaissut näitä maton alle. Sama vaivaa näitä kaikkia uskonnollisia piirejä.
Avatar
ajanpatina
Jack Bauer
Viestit: 989
Liittynyt: Ma Syys 30, 2013 5:08 pm
Paikkakunta: Loimaa, Tampere
Viesti:

Re: Jyväskylän seurakunnan pappi poistettiin rippileiriltä

Viesti Kirjoittaja ajanpatina »

Psykopaatti kirjoitti: Pe Heinä 21, 2023 1:31 pm Jos lähdetään etsimään kaiken maailman pervertikkoja, seksuaalirikollisia, pedofiilejä, sun muita vastaavia, niin kirkko on se paikka, mistä niitä varmuudella löytää ja eniten. Se nyt on aivan tehtaan takuulla. Tämä kattaa koko maailman. Sieltä ne kaikkein pervoimmat siat löytyy. Kirkko vielä aikojen saatossa Vatikaania myöten on parhaansa mukaan lakaissut näitä maton alle. Sama vaivaa näitä kaikkia uskonnollisia piirejä.
Onko sinua käytetty kirkossa hyväksi, kun noin systemaattisesti maalitat kirkon pedofiilien paikaksi? :roll:
Toki on totta, että kirkosta löytyy pedofiilejä ja paljon, mutta löytyy niitä muualtakin. Suurin osa suomessakin tuomion saanut pedofiili on ihan muualta kuin kirkon piiristä. Sehän näissä muissa, jotka eivät ole kirkon yhteydessä, heitä ei media maalita mihinkään muuhun ryhmään kuin pedofiileihin. Kuitenkin, ei kirkkoon kuuluvia, taikka nimikristityitä pedofiilejä on paljon, kaikissa kansanryhmissä, kaikissa roduissa, kaikissa maissa. Ei kuulusteluissa kysellä pedareilta, mikä on poliittinen värisi, mihin uskontokuntaan kuulut... joten eipä voida tilastoida heistä sen lähemmin.
Ennen vanhaan lastenkodeissa, nuorisokodeissa, kasvatuslaitoksissa hakattiin, piiskattiin ja raiskattiin poikia kuin tyttöjä, joista ei tilastoja pidetty, eikä niitä asioita ole vieläkään puolueettomasti tutkittu. 8)
Kaikella on aikansa.
Avatar
ajanpatina
Jack Bauer
Viestit: 989
Liittynyt: Ma Syys 30, 2013 5:08 pm
Paikkakunta: Loimaa, Tampere
Viesti:

Re: Jyväskylän seurakunnan pappi poistettiin rippileiriltä

Viesti Kirjoittaja ajanpatina »

Puhelinkortti kirjoitti: Pe Heinä 21, 2023 10:05 am Nuoret kasvaa kieroon näiden sairaiden translakien ja kaiken sateenkäärimädätyksen ansiosta. Ahdistelua nähdään sielläkin missä sitä ei ole.
Niin kasvaa, koska SETA ja Pride saavat vapaasti esittää mandraansa kouluissa ja jopa kuulemma rippikouluissa. Mutta kristityt eivät saa puhua enään vapaasti kristinuskon perusteista, ei kymmenestä käskystä, koska vihervasurit saavat sellaisesta kakkenperihalvauksen. :evil:
Kaikella on aikansa.
Vastaa Viestiin