Kirkkonummen kolmoissurma 1990

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset
Katjushka
Theo Kojak
Viestit: 1166
Liittynyt: Ma Kesä 11, 2007 9:17 pm

Viesti Kirjoittaja Katjushka »

Jipii, kannatti toivoa tota klippiä Elävään arkistoon! Toivoin kyllä muitakin poliisi-TV klippejä, jotka käsittelevät vielä selvittämättömiä rikoksia. Mutta erityisesti tätä. No, saattaahan tuo olla sattumaakin :D

Katseltuani tuon pätkän jäi sellainen kuva, että poliisi olettaa tekijöitä olleen enemmän. Yleisestihän on todettu, että tällasista on vaikea olla hiljaa, varsinkin jos tekijöitä on enemmän.
apollo
Christopher Lorenzo
Viestit: 1585
Liittynyt: La Heinä 14, 2007 4:09 am

Viesti Kirjoittaja apollo »

Itse en vielä täysin unohtaisi tuota Paanasen kirjettä. Jos se olikin yritys saada Rytkönen pois talosta siksi aikaa, kun tekijät olisivat käyneet varkaissa. Kellonaikakin on sellainen, että varkaisiin päästäisiin pimeän turvin.

Motiivina olisikin siis raha, jota tekijä(t) kenties ovat kuvitelleet olevan enemmänkin. Tekijä on ilmeisen varmasti Rytkösen tuttu, koska tuo muistivihkokin on myös pöllitty. Siinä ilmeisen varmasti ollut tekijän/tekijöiden nimi.
Anile
Martin Beck
Viestit: 770
Liittynyt: Ma Heinä 28, 2008 2:30 am

Viesti Kirjoittaja Anile »

Katsoin Elävän arkiston klipin. Puistattaa. Vanhempani olivat myös yrittäjiä vuonna 1990 ja meillekin kotiin tuli tuollaisia kummallisia puheluita. Puhumattakaan siitä, että asuimme siihen aikaan jossain korvessa jossa lähitaloihin oli hieman matkaa. Helvetin pelottava tapaus.

Jäikö murhaajasta tai murhaajista DNA-jälkiä?
Lepääkö ainut toivo tapauksen selviämisestä apurin harteilla?
Onko hän vielä elossa?
Miksi murhaaja vei kirjetelineen? Rahathan voi kai tunkea taskuun tai kantaa kädessä.
Oliko kirjeteline "voitonmerkki" tai "muisto" ?
Harriet Makepeace

Viesti Kirjoittaja Harriet Makepeace »

En ole Suomessa vastaavia tutkimuksia nähnyt, mutta ainakin Britanniassa ainoastaan noin 10% henkirikostapauksista tekijä on uhrille täysin tuntematon ihminen.
Mikäli tekijä on ollut esim lähipiirin kuuluva henkilö niin yllätysmomentti on tällöin suurin uhrien kannalta joka kääntää tilanteen tekijän eduksi.

Miten tekijä tai tekijät ovat päässeet talon sisälle, mikäli murtojälkiä ei ole ollut, niin tuskin täysin tuntematon tai edes puolituttu olisi päästetty taloon keskellä yötä. Varsinkin kun (uhkaavia?) häiriösoittoja on tullut.

Näitä keittiön laatikoita on saatettu avata aivan hämäysmielessä. Oliko rikospaikalla ollut jotain muuta ns lavastukseen viittavaa? Paanasen kirje? Mistä poliisi tietää, paljonko Ryrkösellä oli kotona rahaa? Kirjekuori?
Tuskin murtovaras tunkeutuu taloon keskellä yötä kun ihmiset ovat kotona.
Missä järjestyksessä uhrit surmattiin, surmattiinko Berit ensin kun hänen ex-miestä on epäilty? Onko tämä selvinnyt tutkimuksissa?
Miten hyvin yritys loppujen lopuksi menestyi, mikä oli perheen talodellinen tilanne? Elikö pariskunta sovussa?

Puhutaan kahdesta tekovälinestä. Ovatko nämä poliisin hallussa? Jos ovat niin miksi tekijä on muistanut ottaa mukaan kirjetelineen ja muistivihkon, mutta jättänyt tekovälineet surmapaikalle?
Tiina
Sherlock Holmes
Viestit: 7241
Liittynyt: Ti Touko 01, 2007 6:48 pm
Paikkakunta: Suomessa ollaan.

Viesti Kirjoittaja Tiina »

Harriet Makepeace kirjoitti: Missä järjestyksessä uhrit surmattiin, surmattiinko Berit ensin kun hänen ex-miestä on epäilty? Onko tämä selvinnyt tutkimuksissa?

Eikö tuossa jutussa sanottu, että LIHAKSIKAS Rytkönen tapettiin ensin? :?
A
Nikke Knakkertton
Viestit: 190
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 10:59 pm

Suomi24

Viesti Kirjoittaja A »

Suomi24:n henkirikospalstalla nyt kirjoitellaan mitä törkyä sattuu, mutta muistan joskus nähneeni siellä aiheeseen liittyvän postauksen, jossa joku "tiesi" parin hörhön hoidelleen Rytkösen perheineen pois päiviltä. Tiesipä myös kertoa, että nämä hörhöt olisi tätä nykyä itsekin tulleet hoidelluiksi. Jostakin syystä minullakin on alusta saakka ollut sellainen kutina, että välikäsi on suorittanut itse teon jonkun käskyttämänä ja ohjeistamana.
vasikka
Javier Pena
Viestit: 1862
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 5:05 pm

Viesti Kirjoittaja vasikka »

Noinhan sitä ainakin on syytä olettaa. Eihän sitä varmaan voi ihan täysin varmudella mistään päätellä, mutta aika hyvä olettamushan se on, kun kerran Rytkönen ja vaimo surmattiin samalla tavalla.

Onko muuten käsitystä, että viillettiinkö vesisänky tarkoituksella auki vai särkyikö se rytäkässä. Onko murhaaja todella ollut niin kylmäverinen, että on viiltänyt sängyn auki hukuttaakseen vauvan, vai hukkuiko vauva pelkästään siinä sivussa. Pitää kyllä aika paha ihminen olla, että menee tuollaista tekemään (tarkoitan koko episodia).

Tiina kirjoitti:
Harriet Makepeace kirjoitti: Missä järjestyksessä uhrit surmattiin, surmattiinko Berit ensin kun hänen ex-miestä on epäilty? Onko tämä selvinnyt tutkimuksissa?

Eikö tuossa jutussa sanottu, että LIHAKSIKAS Rytkönen tapettiin ensin? :?
Katjushka
Theo Kojak
Viestit: 1166
Liittynyt: Ma Kesä 11, 2007 9:17 pm

Viesti Kirjoittaja Katjushka »

Olen kuullut, että Rytkönen olisi löydetty sellaisesta sennosta, että voitiin päätellä hänen heränneen ja päässeen ehkä jopa hiukan puolustautumaan. Että olisi ollut istuvassa asennossa tapettaessa. Mutta nämä on ihan tuulesta temmattuja huhuja tietenkin. Ja tosiaan Rytkönen oli tapettu ensin ja sitten Berit. Vauvasta aina sanottiin, että se oli vahingossa hukkunut hajonneeseen vesisänkyyn. En sitten tiedä voiko tuollaista jälkikäteen edes päätellä, että oliko tekijän tarkoitus rikkoa sänky vai ei, oliko teko tahallinen vai ei.

Poliisi-TV dokumentti oli mielenkiintoinen. Ja hyvä esimerkki siitä miten muisti värittää asioita. Muistin "ihan selvästi", että siinä olisi sanottu veitsen olleen tappoase ja että se oli otettu avoimesta keittiölaatikosta. Muistin tasan tarkkaan miltä se keittiölaatikon kuvakin näyttää. Kuva olikin samanlainen, mutta ei siinä kohdassa mitään varmaa tekoaseesta sanottu.
A
Nikke Knakkertton
Viestit: 190
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 10:59 pm

Viesti Kirjoittaja A »

Katjushka kirjoitti:Olen kuullut, että Rytkönen olisi löydetty sellaisesta sennosta, että voitiin päätellä hänen heränneen ja päässeen ehkä jopa hiukan puolustautumaan. Että olisi ollut istuvassa asennossa tapettaessa.
Olikohan joku Alibi vuodelta 1993, jossa asia oli lyhyessä uusintakäsittelyssä, ja mukaan oli liitetty palkkiokin tapauksen ratkaisevasta vihjeestä. Siinä kerrottiin Rytkösen löytyneen sängyn vierestä lattialta niin, että ylävartalo nojasi sängyn reunaa vasten. Numeroon 11, tai 12/1990 oli haastateltu Rytkösen siskoa, joka kertoi omia näkemyksiään tapahtumista. Voisi naputella sen joskus joutoajalla tänne.
MEG
Adrian Monk
Viestit: 2587
Liittynyt: La Huhti 07, 2007 2:01 pm

Viesti Kirjoittaja MEG »

Elävän arkiston taltioima PoliisiTV-juttu v.2000 -jota en muista silloin nähneeni- antoi joitain uusia tietoja mutta myös hämmentäviä kysymyksiä.

V. 1991 poliisiTV- eessä näytettyä "Paanasen kirjettä" ei mainittu.
Rytkösen surmaa edeltänyt mystinen häirintä, täsmennettiin nyt olleen puhumattomia puhelin soittoja, jotka pitkällisten (vuosia) tutkimusten perusteella pääteltiin olleen muiden kuin surmaajan tekosia.
En tunne puhelin tekniikkaa, ihmetyttää vain kuinka silloisessa puhelinkoppi järjestelmässä voitaisiin selvittää yksittäisiä soittoja, jos ei sitten k.o. puhelinhäirikköä ole muuta kautta selvitetty, mutta näin ei vaikuttanut olevan.

V.1991-PoliisiTV-näytti mäennyppylän takaista sivutien pätkää mahdollisenä murhaajan parkkeerauspaikkana.
V.2000 versiossa tämä esitettiin jo lähes varmuudella
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17110
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Jos kirjeen tarkoitus oli houkutella Rytkönen pois kotoa ja kun tämä ei onnistunut, niin oliko tuo surma-ajan viikonloppu sitten se viimeinen mahdollisuus hakea tuo tuiki tärkeä muistikirja pois. Välittämättä siitä onko Rytkönen perheineen kotosalla tai ei. Mitä sellaista siinä muistikirjassa oli ja kenestä siinä oli maininta? Mistä surmaaja tiesi, että muistikirja on sisällä talossa, eikä esim. autotallissa tai vaikkapa jossain pihalla olevassa autossa?

Jos ja kun tekijä tunsi Rytkösen, niin hän varmasti myös tiesi, että murtautuminen taloon on äärimmäisen riskialtista puuhaa Rytkösen ollessa kotosalla. Tämä tuskin kovinkaan suopeasti olisi murtovarkaita kohdellut eikä varmasti olisi vapaaehtoisesti luopunut mistään. Nuo rahat voivat olla sivuseikka ja ihan varmasti ne otettiin mukaan "kun kerran siinä olivat ja löytyivät"

"Murtovarkaat" tuskin tulivat yllätetyiksi, vaan menivät tarkoituksella makuuhuoneeseen, missä suorittivat verityöt. Eihän tuo keittiö makuuhuoneen vieressä ollut ja uskon, jos Rytkönen olisi herännyt "murtomiesten" kolisteluun, niin hän olisi mennyt äänien suuntaan, mutta nyt

Kirves mukana, kaveri mukana... Auto, olisiko se juuri tuo Toyota Hiace, mikä oli nähty tuolla alueella surmayönä, oli parkkeerattu metsätien laitaan. Tekijät (uskon heitä olleen kaksi) kävelivät taloon tietäen mistä sinne pääsee tulematta nähdyksi Rytkösen ja/tai naapurin tahoilta.

Sade huuhteli jäljet, ajan kuluminen surmien ilmituloon oli tekijöiden puolella.

Mutta sitten: Kun surmat oli tehty. Mihin lähti tuo auto? Millaiset olivat siinä istuvien ihmisten fiilikset? Miten kauan surmaa (surmia) oli suunniteltu etukäteen?

Oliko hänellä kenen alibi todettiin (liiankin?) hyväksi tiettyjä yhteyksiä sellaisiin tahoihin, jotka eivät (myöskään) pitäneet Rytkösen tavasta toimia? Ketkä kaikki tiesivät huoneiden sijainnit talossa?
Viimeksi muokannut Doctor Lecter, La Joulu 13, 2008 8:56 am. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Katjushka
Theo Kojak
Viestit: 1166
Liittynyt: Ma Kesä 11, 2007 9:17 pm

Viesti Kirjoittaja Katjushka »

MEG kirjoitti:V.1991-PoliisiTV-näytti mäennyppylän takaista sivutien pätkää mahdollisenä murhaajan parkkeerauspaikkana.
V.2000 versiossa tämä esitettiin jo lähes varmuudella
Paikan tuntevana en voi kuvitella millään, että murhaaja on muualle autonsa jättänyt. Toisella suunnalla naapurit ja niiden koirat olivat kotona ja olisivat huomanneet Rytkösen pihaan ajaneen auton. Rytkösen ohi menevä tie on kapea, siihen on tosi vaikea jättää autoa tienposkeen. Lähin muu mahdollinen autonjättöpaikka on nykyään ehkä puolen kilometrin päässä vasemmalla sijaitseva hiekkatie, josta mennään johonkin yksityisille sorakuopalle tms. Mun mielestä sitkään tietä ei silloin vielä ollut. En ole ihan varma. Mutta joka tapauksessa muualle auton jättäminen edellyttäisi naapurien talon ohi hiipimistä.
Pitäisin itsekkin poliisina tuota tietä aika varmana autonjättöpaikkana. Se on niin hyvin siinä suojassa kaikelta ja siltä suunnalta taloa on ollut helppo lähestyä.
I wonder sometimes about the outcome of a still verdictless life.
Am I living it right?
John Mayer
saralinton
Alibin satunnaislukija
Viestit: 51
Liittynyt: Ti Elo 19, 2008 11:07 am

Viesti Kirjoittaja saralinton »

Vaikka nyt onkin ollut puhetta siitä, että surmaaja(t) olisi mennyt sisään autotallin ovesta, niin onko siitä ollut mainintaa että oliko tuo vara-avain edelleen paikallaan kynnysmaton alla?
Avatar
ABC
Michael Knight
Viestit: 4320
Liittynyt: To Touko 31, 2007 2:23 am

Viesti Kirjoittaja ABC »

^ Mielenkiintoinen kysymys, johon en ole itse nähnyt otettavan kantaa. Ehkä se kuuluu tutkinnassa salassapidettäviin seikkoihin, tai ehkä on avain löytyi asunnosta (tytöt, joita varten sitä pidettiin, olivat poissa kotoa).
Every ship must sail a world.
A
Nikke Knakkertton
Viestit: 190
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 10:59 pm

Alibi 12/1990, Teksti: M. Paloaro

Viesti Kirjoittaja A »

Veikko Rytkösen sisar: Tekijät ovat lähempänä kuin arvaammekaan'.

Kirkkonummen kolmoissurma on edelleen selvittämättä. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 28.7.1990 tapahtunut veriteko, jossa autoilija Veikko Rytkönen, ja hänen avovaimonsa Berit Andersson ja kolmen kuukauden ikäinen vauva Jessica menettivät henkensä. Kun Veikko ja Berit olivat vesisängyssään nukkumassa, hakkasi murhaaja heidät hengettömiksi. Samassa sängyssä ollut Jessica hukkui, kun patjassa ollut vesimassa valtasi sängyn.
-Makuuhuone oli ollut kauttaaltaan märkä ja veressä, sanoo Rytkösen sisar Margit Sormuslähde.

Alibi maksaa tämän rikoksen selvittämiseen johtaivsta tiedoista 25.000 markan palkkion. Kaikki tiedot käsitellään luottamuksellisina.

Ilmeisesti Veikko Rytköstä oli uhkailtu jollain tavalla ennen surmaa, koska tämä oli hankkinut itselleen aseen.
-Minulla on sellainen käsitys, että hän piti sitä mukanaan päivisin ja varsinkin öisin, kun lähti hinauskeikalleen, tietää sisar Margit. Margitin lisäksi Veikolla on viisi muuta sisarusta. Kaikkia vaivaa sama ajatus: kuka tai ketkä surmasivat Veikon perheen.
-Veikko alkoi saada kesällä kummallisia puhelinsoittoja. Häntä uhkailtiin ja tehtiin aiheettomia hinaushälytyksiä. Viimeisin oli vain pari päivää ennen surmanyötä. Veikko kutsuttiin yöllä hinaamaan Kirkkonummen Peuramaalle jotakin autoa. Kun hän meni paikalle, ei siellä ollut ketään, Margit tietää.

Sisarusten mielestä Veikolla ei olisi pitänyt olla varsinaisia vihamiehiä. Häntä pidettiin reiluna ja oikeudenmukaisena miehenä.
-Ja ehdottoman jämptinä. Asioiden piti olla kunnossa. Veikko ei sietänyt puolitotuuksia. Sisaren mielestä Jessican syntyminen oli viimeinen pisara. Joku tai jotkut eivät voineet sietää sitä onnea, mikä perheessä vallitsi.
-He olivat todella onnellisia. Jessica syntyi kaksi kuukautta etuajassa. Todellisuudessa hän oli kuollessaan vain kuukauden ikäinen. Berit ja Jessica olivat hiuskarvan varassa menehtyä jo synnytyksessä, mutta pikkuinen taisteli urhoollisesti itselleen elämän.
-Ja sitten kun kaikki oli voitettu, piti käydä näin. Se on niin väärin.

Sattumia

Jälkikäteen ajatellen Kirkkonummen kolmoissurmassakin on paljon sellaisia piirteitä, että tuntuu suorastaan ihmeeltä, miksi sitä ei ole pystytty selvittämään.
-Tiedän, että poliisit ovat tehneet hyvää työtä ja varmasti kaikkensa, tunnustaa Margit.

Veikko Rytkösen sisaret ovat pohtineet asiaa yökaudet. He ovat tulleet siihen tulokseen, että surmaamista on suunniteltu jo kauan. Jos joku halusi tappaa Veikon, niin miksi tämä ei tehnyt sitä silloin kun sai houkuteltua tämän yöllä Peuramaalle?

Margit kertoi, että Veikko osasi pitää varansa. Jos surma oli suunniteltu tehtäväksi Peuramaalla, siitä oli luovuttava. Olihan Veikolla myös pistooli.
-Ne, jotka Veikon tunsivat, tietävät, että hänet voitiin yllättää vain unessa. Veikko nukkui aina erittäin sikeästi. Talon sai nostaa päältä eikä mies tiennyt mitään. Berit taas heräsi hyvin herkästi, tietää Margit ja jatkaa:
-Beritin 9-vuotiaat kaksoset lähtivät yllättäen isänsä luokse surmaa edeltäneenä lauantaina. Heidän ei alun perin pitänyt mennä sinne laisinkaan, mutta olivatkin yllättäen päättäneet lähteä. Tästä lähdöstä olivat tietoisia kotiväen lisäksi vain Veikon vanhin poika Mika, joka sattui käväisemään isänsä luona silloin kun lapset lähtivät. Poliisi kuulusteli Mikaa, mutta hänellä oli teon ajaksi varma alibi.

Niin poliisia kuin kaikkia muitakin on askarruttanut tapa, jolla Veikko Rytkösen omakotitaloon on päästy sisälle. Avainta ei säilytetä öisin ulkopuolella eikä talossa ole havaittu minkäänlaisia murtojälkiäkään. Kun 9-vuotiaat kaksoset ovat olleet koulussa, on heitä varten pidetty ulko-oven edessä olevan kynnysmaton alla vara-avainta, että lapset pääsevät sisälle.
-Se ei ollut siellä aina. Avainta pidettiin maton alla vain silloin, kun Berit oli vauvan kanssa käymässä neuvolassa tai jossain muualla Veikon ollessa ajossa. Margitin mielestä Veikko ei ollut aikuisten poikiensa kanssa kovinkaan hyvissä väleissä. Pojat olivat tehneet paljon velkaa ja eläneet yli varojensa. Tästä veikko oli torunut heitä monta kertaa.
-Kuulin Veikon joskus kiroilevan, että pojille pitää syytää rahaa, mutta mitään apua ei saa kun tarvitsee.

Veikon lompakko ei ollut koskaan tyhjä

Veriteoille ei ole löytynyt kunnollista motiivia. Henkirikokset pystytään poikkeuksetta selvittämään kun kaikille rikoksille tyypilliset suureet täyttyvät: motiivi, tilaisuus, tahto, kyky ja usein myös ase.
-Kaikki läheiset tiesivät, että Veikko piti lompakossaan aina rahaa runsaasti, jopa useita tuhansia markkoja. Meille on kerrottu, että surmien jälkeen hänen lompakossaan ei ollut kuin muutama kolikko, sanoo Margit. Veikö surmaaja rahat? Onko tässä teolle riittävä motiivi?

Margit Sormuslähde tietää, että Veikon perilliset olisivat halukkaita realisoimaan pesän omaisuuden. Heidän taloudellinen tilansa edellyttäisi pikaista toimintaa.
-Pojat olivat ottaneet hautajaisten aikoihin 60.000 markan lainan, joka on pikkusumma heidän muiden lainojensa rinnalla, Margit tietää. Rikoskomisario Tuomo Koho ei halua kieltää eikä vahvistaa tätä tietoa:
-Saamme tutkimusten yhteydessä erilaisten ihmisten asioista kaikenlaisia tietoja, mutta olemme niiden suhteen vaitiolovelvollisia, hän sanoo.

"Näin vessassa veriset sukat"

Margit Sormuslähde on monista surmia koskevista asioistaan varma. Hän oli käynyt sunnuntaina 28.7.1990 erään tuttavansa luona. Veikko Rytkösen talossa edellisenä yönä tapahtunut veriteko ei ollut vielä kenenkään muun tiedossa kuin surmaajan ja mahdollisesti hänen kanssaan yhteistyössä toimineiden henkilöiden.
-Asunnon haltija kertoi, että muuan Veikolle läheinen mies oli käynyt aikaisemmin päivällä ja pyytänyt tätä lähtemään vähäksi aikaa ulos, että voi pestä pyykkinsä.

Margit sanoo keskustelleensa kaiken maailman asioista, niin kuin ihmisillä on tapana tehdä toistensa luona kyläillessään.
-Menin vessaan. Pelästyin ja huudahdin, kun näin pesukoneen vieressä WC-pöntön lähellä valkoiset urheilusukat, jotka olivat minun mielestä kauttaaltaan veressä. Asunnon haltijakin oli tullut vessaan, ottanut sukat käteensä ja viskannut nopeasti pesukoneeseen ja sanonut: "Onpas päästäneet väriä".
-Minun mielestä sukat olivat veressä. En tietenkään voi todistaa, koska en niihin koskenut enkä lähemmin tutkinutkaan niitä. Nyt jälkeen päin ajatukset ovat voineet saada uutta mielikuvitustakin, myöntää Margit.

Punainen Mazda?

Vaikka keskusrikospoliisi on joutunut hieman vähentämään Kirkkonummen kolmoissurman tutkimuksiin sijoittamiaan miehiä, se ei tarkoita sitä, että laadusta olisi tingitty.
-Pystymme pienemmälläkin porukalla tekemään samat tarkistukset ja kuulustelut, kun epäiltyjen piiri supistuu koko ajan, sanoo rikoskomisario Tuomo Koho.

Poliisi on koko ajan esiintynyt varmasti ja luvannut selvittää kyseisen rikoksen ennemmin tai myöhemmin.
-Periksi emme anna, kuittaa Koho tunkeilevat kysymyksemme.
Tutkimukset jatkuvat tiiviinä niin kauan kunnes tekijä tai tekijät on saatettu vastaamaan teoistaan. Poliisi ei suostu paljastamaan tapaukseen liittyviä yksityiskohtia vieläkään.

Erään punaisen Mazda-henkilöauton liikkuminen surmaviikonloppuna kiinnostaa myös poliisia. Jos muistat nähneesi 27.-29.7.1990 Kirkkonummen Wolsin kylässä punaisen Mazdan liikkeellä, niin kannattaa ottaa yhteyttä, sillä juuri se saattaa olla palapelin puuttuva osa. Alibilla on syytä olettaa, että Veikko Rytkösen talossa tapahtuneesta surmasta tiedetään enemmän, mitä tähän asti on viranomaisille kerrottu.
Vastaa Viestiin