Helsinki Ullanlinna - psykiatri syytteessä vaimonsa murhasta 12/2022

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
Deta
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 93
Liittynyt: Ke Loka 04, 2017 9:50 pm

Re: Helsinki Ullanlinna - psykiatri syytteessä vaimonsa murhasta 12/2022

Viesti Kirjoittaja Deta »

Talvi24 kirjoitti: Ti Huhti 16, 2024 3:40 pm Mihin hävisi kiinnostus tapauksen kokonaisuuteen, jossa osana on Tn käyttämät lääkitykset. Osaltaan varmaan henkirikokseenkin liittyvät.

Ette ole siis kiinnostuneita, mitä psykiatrian alan asiantuntijat vastaisiva esim. alle kirjoittamiini kysymyksiin. Oleellisia kysymyksiä.
Toivon, että joku ketjun psykiatreista ehtisi vastata.

Ketjun psykiatreille 3 kysymystä:
1) Voiko bentsodiatsepiiniä kirjoittaa reseptille - kuin se olisi jatkuvassa käytössä eli määrällisesti isoimmalla vrk annoksella j.p. käytettynä - vaikka yleinen suositus on, ettei käytettäisi kuin enintään 4 vk kerrallaan.
- Jos jatkuvalle käytölle isoimmalla annoksella kirjoitetaan, niin silloin voi aina sopivassa vaiheessa ottaa jnkl jakson vielä isompaa annosta.

2) Voisiko samalle potilaalle kirjoittaa samanaikaisesti jopa kahta eri bentsoa; toinen ahdistukseen+rauhoittamaan ja toinen unilääkkeeksi?

3) Voiko kirjoittaa itselleen myös SIC! reseptin?

Tn ilmeinen unilääkkeiden liikakäyttö (bentsoja vai muiita unilääkkeenä?) on voinut olla osaltaan myötävaikuttamassa siihen, että hän surmasi vaimonsa. Ei se selitä tekoa, johon on ehkä vaikuttamut useampi asia.

Oikeus on todennut, ettei teko ollut suunnitelmallinen eikä motiivia tekoon ollut, ei, vaikka mustasukkaisuutta oli todettu olleen. Eikö sitten tarpeeksi motiiviksi asti.

Minusta tässä tapauksessa saattaisi olla selivä aineksia laajempaankin keskusteluun

Kohta saadaan vastaus siihen, onko T ollut, kuten puolustus väittää teon hetkellä syyntakeeton vai ei. Lisäksi se, tullaanko tuomitsemaan murhasta vai taposta. Jotain varmasti kertovat mt-tutkimuksen tuloksesta, josta saadaan taustasyitä. Nyt käytössä olevien tietojen mukaan ihmettelen, jos ei tule myös tietoja lääkkeiden väärinkäyttöönsä liittyen, koska esillä on ollut Tn itsensä kertomana syksyn aikana käyttämänsä suuret annokset unilääkkeitä ja mainittu myös piristeiden käyttö (miten se olikaan ilmaistu).
1) voi määrätä jatkuvaan käyttöön. Ei suositusten mukaista, mutta ei luvatontakaan.

2) Voi olla esim. Tarvittavana lääkkeenä rinnalkain, miksipä ei uneenkin.

3) en tiedä, voiko pkv lääkkeissä näin tehdä.

Vielä sananen reseptilääkkeiden väärinkäyttöön, jotta aihetta ei tarvitse puida;

Voi määrätä maximi annoksen stimulanttia, vaikka vähempi riittää. Lisäksi voi olla "tarvittavana" iltapäiväannos tms.
Väärinkäyttö on helppoa pienemmälläkim annoksella; murskaamalla esim. Concertan, voi moninkertaistaa vaikutuksen.

Bentson voi myös laittaa kielenalle imeyttäen. Vakavaan ahdistukseen voi olla käytössä myös esim. Gabapentiinikin (myös aiheuttaa riippuvuutta ja viekkareita, kuten bentsokin!)

Näitähän ei hoitava psyk. Voi laittaa lopettamaan seinään, voi johtaa vieroitusoireet kouristukseen ja kuolemaan. Tommosessa harvoin tapahtuvassa lri kontaktissa voi olla haaste seurata tämmöstä, kun ei hyödytä mitätöidä reseptejä ja tehdä uusia pudotusohjelman mukaisesti, kun T voi tehdä uudet määräykset ja jatkaa kuten haluaa.

Myös lääkkeitä voi käyttää suonensinäisesti (apteekkibentsot ei ehkä tähän sovellu), jne. Lukuksia keinoja saada pitoisuudet korkealle väärinkäytöllä. Mutta varmaan ilman vippaskonstejakin lääkäri saa lääkittyä pönttönsä sekaisin.

Bentsojen runsaaseen reseptiin nykyään puututaan helpommin. Tikkasen oikeuksiahan on jo aiemmin rajoitettu, eli hyvinkin jtn huumaavia lääkkeitä määrännyt holtittomasti itselleen tai muille, kun en keksi ensimmäistäkään nykyisin suositeltua valmistetta, mistä rajoiteltaisiin juuri (sanotaanko että nukkunuseen ketiapiini, doksepiini,olantsapiini ym ei varmasti johda ongelmiin reseptoidessa, niiden terapeuttinen leveys on valtava ja voi olla hyvinkin topakoita annoksia).

Vielä selvyytenä; bentsot ja stimulantit on huumausaineiksi luokiteltuja ilman respaa. Katukauppa-asia jo käytiin, mutta lisäänpä vielä kertaalleen, että ei lääkärin tarvitse sieltä ostaa, jos saa samat mömmöt halvalla apteekista.

Ehkäpä ei oppinut virheistään, tai ei edes ajatellut palata hoitotyöhön, jolloin voisi reseptoida lääkkeitä miten sattuu, kunnes joku puuttuu.
Paikalla
skoune
Neuvoja-Jack
Viestit: 581
Liittynyt: Ti Heinä 18, 2023 12:09 pm

Re: Helsinki Ullanlinna - psykiatri syytteessä vaimonsa murhasta 12/2022

Viesti Kirjoittaja skoune »

Talvi24 kirjoitti: La Helmi 10, 2024 6:00 pm Kopioin vielä tietoja aikajärjestykseen.
...
Lapset syntyneet 2014 ja 2018.

Tn viimeinen tieteellinen julkaisu 2019
ja
T:n avioero. Vn avioero.

Tästä eteenpäin tiedot MTV uutisista 30.1.24...

Vuonna 2020 tapasivat treffipalvelussa, ihastuivat toisiinsa nopeasti. Kummallakin kaksi lasta entisistä liitoistaan. Aluksi tapailu vaikeaa lasten vuoksi.

Psykiatri asui tuohon aikaan Munkkiniemessä ja nainen Ullanlinnassa.

Pariskunta muutti yhteen vuoden 2021 alussa naisen asuntoon.

Alussa nainen oli ollut kovin ihastunut mieheen, mutta alle vuoden kuluttua seurustelun aloittamisesta nainen oli kertonut ystävälleen, että hän oli alkanut miettiä eroa ja hänen olonsa oli epävarma suhteen jatkosta.

Tilanne muuttui kuitenkin melko nopeasti, koska seuraavan kerran kun ystävä soitti naiselle, nainen kertoi jatkaneensa suhdetta, koska mies oli kosinut häntä.

Helmikuussa 2021 psykiatri kosi. Naimisiin heinäkuussa 2021 (varsinainen hääjuhla vasta vuoden kuluttu kesällä 2022).

Avioitumisen jälkeen pariskunta osti nopeassa ajassa kesämökkipaikan, veneen ja uuden auton.

18.8.2021 Tn hoitosuhde psykiatrilla alkoi .

19.8.2021 mereen ajo.

...
Syksyllä 2022 T kärsi masennuksesta ja loppuun palamisesta, selviää oikeuden välituomiosta.

T oli yrittänyt levätä ja toipua jo kesän 2022 aikana, siinä kuitenkaan onnistumatta. Syksyllä mies huomasi, ettei hän jaksanut huolehtia enää potilaistaan ( 8/22 alkaen ei enää töissä, mutta ilmeisesti jo aiemmin 2021 alkaneen hoitosuhteen aikana ollut sairauslomalla).

Tn ja Vn yhteinen matka. Syksyn 2022 aikana pariskunta oli puhunut, että miehen kannattaisi kenties hakeutua sairaalaan hoitoon, mutta sen sijaan he päättivät tehdä yhteisen matkan.

Vn ja ystävän yhteinen matka syksyllä 2022. Ystävän mukaan T piti tiivistä kontaktia vaimoonsa. Kun nainen oli ystäviensä kanssa matkoilla mies viestitteli naiselle todella tiiviisti.

Psykiatri kertoi oikeudessa, että hänen vointinsa huononi entisestään ennen loppuvuotta 2022. Marraskuun lopussa mies oli yhteydessä tuttuun lääkäriin, joka oli ehdottanut miehelle lääkitystä (psykiatrin vastaanotolla viimeinen käynti 8 kk tauon jälkeen 23.11.22 ja "ehdottanut miehelle lääkitystä", tarkoittaako sen aiemmin itse lopettamansa lääkkeen uudelleen aloitusta?)

...
Kun miehen vointi oli jälleen heikentynyt loppuvuonna 2022, hän oli keskustellut vaimonsa kanssa uudestaan mahdollisuudesta hakeutua sairaalahoitoon. Näin ei kuitenkaan tapahtunut.

Kotona mies ei osallistunut ystävän mukaan lainkaan kotitöihin. Ystävä kuvaili miestä sulkeutuneeksi.

Ystävälleen nainen oli myös kertonut, että häntä stressasi miehen jatkuvat sairauslomat ja se, ettei mies tienannut niiden vuoksi rahaa. Naisen vastuulle jäivät kotityöt ja raha-asioista huolehtiminen.

Naisen ystävä kertoi, ettei nainen halunnut koskaan puhua mereen ajosta yhtään mitään.

Ystävä sanoi kuitenkin, että vaikeuksista huolimatta hän ei uskonut pariskunnan välillä olleen fyysistä väkivaltaa.
Laitan tähän kertauksen vuoksi Talvi24n tekemän "aikajanan" Tikkasen ja vaimonsa tapaamisesta ja suhteen alkuajoista sekä naisen kuoleman jälkeen tulleista eräistä tiedoista.
Talvi24
Jack Bauer
Viestit: 945
Liittynyt: To Helmi 01, 2024 5:03 pm

Re: Helsinki Ullanlinna - psykiatri syytteessä vaimonsa murhasta 12/2022

Viesti Kirjoittaja Talvi24 »

T on käyttänyt väärin unilääkkeitään ylisuurilla annoksilla ainakin 2013, mahdollisesti sieltä asti jollain taajuudella tai yhtenäisesti? Ainakin syksyn 2022 aikana jälleen suuria annoksia. Ei tietoa, mitä unilääkkeitä on käyttänyt. Bentsodiatsepiinit on yksi mahdollisuus.

Laitan 12 vuoden takaa Duodecimin jutun bentsodiatsepiineistä. Silloin olikin lääkärikunnassa keskustelua bentsoista puolesta ja vastaan, se käy jutustakin ilmi. Juttu on varsin lääketieteellinen, mutta kannattaa lukea, jos kiinnostaa. Havainnollisia ovat jutussa lyhyesti esitellyt kaksi potilastapausta.

Bentsodiatsepiinit ovat hyötyineen ja haittoineen edelleen hyviä lääkkeitä

Jutun on kirjoittanut Matti O. Huttunen, emeritusprofessori, erikoislääkäri, psykoterapeutti, tutkija. Kirjoittanut useita teoksia psykiatrian alalta sekä esseekokoelmia.

Duodecimin keskustelupalstalla 2012;128(20):2120-2 https://www.duodecimlehti.fi/duo10560

Matti O. Huttusesta oli näköjään viime lokakuussa 80-vuotis haastattelu, linkkaan senkin tänne, jos jotain kiinnostaa. Mielenkiintoinen, virkeä, ihmisläheinen lääkäri. Haastattelun aikoina piti vielä yksityisvastaanottoa, ehkä pitää vieläkin.

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000009929688.html
vanhavakanssi
Sabrina Duncan
Viestit: 364
Liittynyt: Ke Tammi 31, 2024 11:40 am

Re: Helsinki Ullanlinna - psykiatri syytteessä vaimonsa murhasta 12/2022

Viesti Kirjoittaja vanhavakanssi »

Oma ketju Ulliksen lääkekeskulteluihin..

Skounelle kiitos otsikon mukaisesta ketjusta jossa voi keskustella resepteistä, lääkkeistä, lääkkeiden haittavaikutuksista sivuoireista ja mitä ikinä lääkitys lääkkeet lääkehoito pitäkään sisällään.
Deta
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 93
Liittynyt: Ke Loka 04, 2017 9:50 pm

Re: Helsinki Ullanlinna - psykiatri syytteessä vaimonsa murhasta 12/2022

Viesti Kirjoittaja Deta »

Juu pystyy ne adhd lääkkeetkin suoneen käyttämään, mutta vaikea olisi nähdä että niin pitkälle menee. Tarkoitin bentsojen iv käyttöä samalla tavalla tabletin murskaamalla, en sairaalakäytössä olevia valmisteita.
apteekkibentsoissa sidosaineet ym vaan haastaa piikittämistä ja tukkii suonet, mutta kyllähän sitäkin silti joku tekee.

En siis hetkeäkään ajattele, että tohtorismies käyttäisi piikillä, kun ei ole puutetta rahasta tai lääkkeistä. Säästösyistähän sitä enimmäkseen tehdään, kun riittää yksi pilleri moneen kertaan, kun taas suun kautta otettuna ei.

Tuli vähän ot tämän aiheen kanssa.

Lähipiirihän on huomannutkin muutosta käytöksessä, mutta ei sitä aina ymmärrä mistä se johtuu. En nyt meinannut "pönttö sekaisin", että toistuvasti olisi silminnähden sekaisin, mutta että pitkä itselääkintä ym johtanut asiasta toiseen. Varmaan useiden tekijöiden yhteissumma tämä lopputulos, mt ongelmista lääkkeisiin, stressiin ja uneen.

Useinhan masentuneen tai päihdehäiriöisen läheinen rupeaa sietämään kaikenlaista, tottumaan ja ymmärtämään esim. Lääkkeiden annostelua liiallisuuksiin, outoa käytöstä, ym.sekä salailee näitä muilta, kun itsekin tietää ettei asiat kuulu normisuhteeseen, mutta ei halua kuulla muilta sitä "jätä se!" Kommenttia, tai perustella miksi on suhteessa yhä. Vaikea sanoa, miten paljon V tiennyt mitä T:llä meneillään, kun ei pysty kertomaan, eikä avannut ystävilleen, mikäli jotain oli tekeillä ja sen havaitsi.

Asioiden normit vähän vääristyy, harva terveenä pitämään miestä katsoisi, jos ei tee kotona yhtään mitään kun ei osaa tai jaksa. Minäkään en osannut pestä pyykkiä ennen kuin opettelin. Joko V otti miesvauvan kotiinsa, tai sitten T veltostui vasta myöhemmin. Miten lie selvinnyt yksinelosta, jos kotitaloushommat rajoittuu vedenkeittoon ja kahvikoneseen. Pyykkiä oli murhan jälkeen pessyt, eli sukkelaan oppi homman kun oli riittävästi motivaatiota.
Talvi24
Jack Bauer
Viestit: 945
Liittynyt: To Helmi 01, 2024 5:03 pm

Re: Helsinki Ullanlinna - psykiatri syytteessä vaimonsa murhasta 12/2022

Viesti Kirjoittaja Talvi24 »

Deta kirjoitti: Ti Huhti 16, 2024 9:51 pm
Lähipiirihän on huomannutkin muutosta käytöksessä, mutta ei sitä aina ymmärrä mistä se johtuu. En nyt meinannut "pönttö sekaisin", että toistuvasti olisi silminnähden sekaisin, mutta että pitkä itselääkintä ym johtanut asiasta toiseen. Varmaan useiden tekijöiden yhteissumma tämä lopputulos, mt ongelmista lääkkeisiin, stressiin ja uneen.

Useinhan masentuneen tai päihdehäiriöisen läheinen rupeaa sietämään kaikenlaista, tottumaan ja ymmärtämään esim. Lääkkeiden annostelua liiallisuuksiin, outoa käytöstä, ym.sekä salailee näitä muilta, kun itsekin tietää ettei asiat kuulu normisuhteeseen, mutta ei halua kuulla muilta sitä "jätä se!" Kommenttia, tai perustella miksi on suhteessa yhä. Vaikea sanoa, miten paljon V tiennyt mitä T:llä meneillään, kun ei pysty kertomaan, eikä avannut ystävilleen, mikäli jotain oli tekeillä ja sen havaitsi.

Asioiden normit vähän vääristyy, harva terveenä pitämään miestä katsoisi, jos ei tee kotona yhtään mitään kun ei osaa tai jaksa. Minäkään en osannut pestä pyykkiä ennen kuin opettelin. Joko V otti miesvauvan kotiinsa, tai sitten T veltostui vasta myöhemmin. Miten lie selvinnyt yksinelosta, jos kotitaloushommat rajoittuu vedenkeittoon ja kahvikoneseen. Pyykkiä oli murhan jälkeen pessyt, eli sukkelaan oppi homman kun oli riittävästi motivaatiota.
Ihan yleistietoahan kirjoitit päihteiden väärinkäytöstä kommenttisi kahdessa ekassa kappaleessa, jotka jätin tästä pois viemästä tilaa ja kun kommentoin tuohon jättämääni loppuosioon edellä. Päihteiden käytöstähän Tikkasta on ketjussa myös epäilty.

Niin, ilmeisesti muuta lähipiiristäkin (V tässä kohtaa poislukien) olivat huomanneet jotain, mutta Vn veljen oikeudessa todistaman perusteella hän ei vaikuta huomanneen muutosta. Hän kertoi, ettei T tehnyt kotona koskaan mitään, ainoastaan keitti vettä tai kapselikahvia, ei kertonut muutoksesta. Vn lapsi oli muistaakseni vahvisti tämän. Vn ystävällä taisi olla sama havainto tai Vn hänelle kertomana.

Vn ystävä oli kait jollain tasolla tietoinen niistä oireista? joita T:llä ollut (kesästä -22)/ syksystä -22 lähtien ollut, kun hän oli todennut Tn olleen hyvin stressaantunut suunniteltuihin pikkujoulu-/glögijuhliin liittyen. Ystävä oli ollut heillä kotona tekemässä yli 60 ihmisen kutsulistaa. Ystävä oli havainnut Tn voinnin aiemmastakin huonontuneen.

Sama Vn ystävä kertoi oikeudessa Vn hänelle kertoman ja ehkä itsekin jkv havainnoinut syksyn ajalta, ettei T tehnyt kotona mitään, ainoastaan vetäytyi itsekseen ja nukkui? Hän kertoi Vn olleen hieman stressaantunut siitä, kun kaikki kotityöt jäivät hänen vastuulleen samoin sillä ajalla tulleiden laskujen maksut (mitä lie olleet, mun säännölliset asumisen jne menot luulisi heidän aikoinaan puolittaneen - omilta tileiltään suoraan menemään). Oletettavasti ystävä on käynyt heillä tiiviimmin kuin Vn veli.

T ei tehnyt kotona koskaan mitään, ainoastaan keitti vettä tai kapselikahvia (Vn veljen ja lapsen mukaan).
- Hyvä muistutus sinulta Deta, että miten lie aiemmin pärjännyt eron jälkeen itsekseen (ja osin lasten kanssa) asuessaan ja vielä aiemmin ennen ensimmäistä avioliittoa. TYC kuvasi Tn kahta opiskeluajan kämppää, että askeettisia olleet, muttei siivottomaksi sanonut.

T:llä on kodinhoidollisia taitoja. Hän osasi myös käyttää asunnon tiskikonetta ja pyykinpesukonetta. Perheessä kävi kerran viikossa siivoja, joka puunasi paikkoja 3 t kerrallaan, ei siinä välissä ei varmaan juurikaan tarvinnut siivoilla, ehkä keittiössä piti jkv lattiaa lakaista. Ei tarvetta pölyjen pyyhkimiseen. Astianpesukoneeseen luulisi aikuisten ja isompien lasten laittavan omat astiansa. Kone sitten tyhjennettävä. Pyykkihuoltoa oli. Ruokakaupassa piti käydä ja laittaa ruokaa. V oli tehnyt 15.12. illalla myöhään ruokatilauksen Woltilta - eli ei se sille illalle ollut. Seuraavan päivän työpaikkalounaaksi?

Ja tosiaan henkirikoksen tehtyään on T osoittanut myös olevan nopea, tehokas ja tarkka siivoojakin.

Luulen Tn tehneen "terveenä", tavanomaisessa voinnissaan kotona muutakin kuin keitti vettä tai kapselikahvia - koska muuten - siitäkö V olisi stressantunut syksyn aikana, ettei T tehnyt enää noitakaan? Luulen, että Vicin Tn vuoksi stressaantuminen lähti hänen huonosta ja entisestään huonontuneesta voinnista, joka vei hänet pahimmillaan sängyn pohjalle. Siitä, ettei T ollut jakamassa kanssaan yhteistä arkea ja osallistumaan esim. ruokahuoltoon (suunnittelu, kaupassakäynti ja ruoan laitto), astianpesukoneen tyhjennykseen, mihin muuhun? Luulen Vn kokeneen kotona henkistä yksinäisyyttä. Mies ei tehnyt mitään, ei ehkä puhunutkaan juuri mitään. Mikään ei ollut niin kuin aiemmin, parhaimmillaan. V:llä omat lapsensa huollettavana j.t.vk ja jäivätkö joskus Tn lapsetkin vl ollessaan Vn harteille.

En usko V:n ottaneen "miesvauvaa" kotiinsa. Luulen myös ettei kyse ollut (kesästä)/ syksystä alkaen tapahtuneesta laiskistumisesta, vaan yksinkertaisesti masennuksensa vaikeutumisesta ja sitten siihen tulleista lisäriesoista - mm. mustasukkainen kontrollointi (V ja ystävän häiriköinti lomamatkalla), Vn puhelimen sisällön tarkastelut ja materiaalien talteen otot.

Kuten sanot Deta, V on varmaan aluksi sietänyt masentunutta ja päihdehäiriöistä puolisoaan, tämän muuttunutta käytöstäkin. Alkuun on jaksanut, kun luulisi Tn viimeistään syksyllä -22 kertoneen masennuksestaan. Vai oliko keronut jo tinderöinnin tai sittemmin seurustelun aikaan. Ei varmaan tinder-deiteillä kertonut, mutta luulisi Tn kertoneen ennen kosimista? Jos T kertoi tuolloin, voisi tieto Tn toistuvista masennuksista olla syy Vn epäröinnille jatkaa suhdetta (vuodenvaihteessa -20/-21). Olisipa V perääntynyt tuolloin. Ja ehkä Viciä on jollain tavoin "hävettänytkin" - kun tuon miehen erehtyi ottamaan. Kaduttanutkin varmaan - mitä tästä tulee, kun tuo vaan jatkuu kuukaudesta toiseen. Oli joutunut muutamassa kuukaudessa käytännössä omaishoitajaksi saamatta siitä korvausta. No eihkä sellaista ei tuossa tilanteessa (vielä) myönnettäisi, kun 3 kk tuota sl yhtenäisesti jatkunut.

Vaikeassa masennuksessa se tekemättömyys ei ole jaksamattomuutta. Kun tavallaan pitäisikin jaksaa tehdä - kun ei tekeminen ole vienyt voimavaroja. Ei se ole kehtaamisestakaan kiinni. Ei se ole laiskuutta, ei loisimista. Vaikeasti masentut ei vaan kykene. En tiedä, miltä pohjalta se tulee. Vaikeasti masentunut kokee syyllisyyttä oman tilansa vaikutuksista läheisiinsä.
Avatar
Sissi
Sofia Karppi
Viestit: 422
Liittynyt: Ti Tammi 05, 2010 12:08 pm

Re: Helsinki Ullanlinna - psykiatri syytteessä vaimonsa murhasta 12/2022

Viesti Kirjoittaja Sissi »

Yritin tilata välituomiota sähköpostiin ni olipa nihkeetä, kuulosti siltä ettei oikein innosta hihkunut sihteeri, otti kuitenkin sähköpostiosoitteen ja lupasi että "palataan asiaan", en tiedä miten te muut ootte saaneet sen luettavaksi.
Mitä mielentilatutkimuksessa tapahtuu: https://www.youtube.com/watch?v=hg_C6Oyy1c0
Talvi24
Jack Bauer
Viestit: 945
Liittynyt: To Helmi 01, 2024 5:03 pm

Re: Helsinki Ullanlinna - psykiatri syytteessä vaimonsa murhasta 12/2022

Viesti Kirjoittaja Talvi24 »

Mt-tutkimuksen fokus on ollut selvittää syytetyn mielentila teon hetkellä. Puolustus vetoaa syyntakeettomuuteen vaikean psykiatrisen sairauden, teon hetkellä väitetyn psykoosin vuoksi. Mt-tutkimuksesta ovat saaneet varmasti paljon lisätietoa Tikkasesta.

Joku mietti vähän aikaa sitten, että eihän psykoottisuutta voi päätellä valvontakameroiden nauhoilta. Ja niinhän se on. Ne nauhat ovat yksi pieni lisä kun ovat arvioineet tekijää ennen ja jälkeen teon. Videoissa T näyttänyt toimivan ihan tavallisesti asioidessaan kaupoissa ti 13.12. ja to 16.12.

"Tikkasta jututtanut oikeuspsykiatri katsoi, että Tikkanen on ”todennäköisesti pyrkinyt rakentamaan ja toistamaan loogisen, uskottavan ja oman keksimänsä kertomuksen tapahtumien kulusta”. Oikeuspsykiatrin mukaan on mahdollista, että Tikkanen muistaa yön tapahtumat paremmin kuin on antanut ymmärtää.

Tikkanen oli kertonut virkavallalle menneensä psykoosiin. Prisman valvontakameratallenteita tutkinut oikeuspsykiatri katsoo, ettei Tikkasen käytöksessä ole viitteitä psykoosiin tai psykoottiseen käytökseen."

IL 29.1 24 https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/3795 ... a5a960d66e

— Oikeudessa sanottu olleen oikeuspsykiatrin ja oikeuspsykologin lisäksi useampi asiantuntija ja kaikki olleet sitä mieltä, ettei T olisi ollut teon hetkellä väittämässään psykoosissa. Välituomiossa on ehkä tarkemmin tietoa, ketä nämä asiantunijat ovat olleet.
Avatar
Sissi
Sofia Karppi
Viestit: 422
Liittynyt: Ti Tammi 05, 2010 12:08 pm

Re: Helsinki Ullanlinna - psykiatri syytteessä vaimonsa murhasta 12/2022

Viesti Kirjoittaja Sissi »

Talvi24 kirjoitti: Ke Huhti 17, 2024 7:42 pm
Joku mietti vähän aikaa sitten, että eihän psykoottisuutta voi päätellä valvontakameroiden nauhoilta. Ja niinhän se on. Ne nauhat ovat yksi pieni lisä kun ovat arvioineet tekijää ennen ja jälkeen teon. Videoissa T näyttänyt toimivan ihan tavallisesti asioidessaan kaupoissa ti 13.12. ja to 16.12.
Ihmetystä herättää miten paöjon on pantu painoa noihin asiantuntijalausuntoihin ja pelkkien videotallenteiden perusteella, jotka yleensä on vielä aika epäselviä mistä esim. kasvojen ilmeitä tuskin on kovin tarkasti voinut nähdä. Luulisi että uhrin lapsien ja veljen jotka tunsivat hänet henkilökohtisesti ja tapasivat henkirikoksen tapahduttua lausunnot olisivat tässä olleet paljon paljastavampia ja oikeudessa painavampia.
Ulrican välituomion pätkistä pisti silmään maininta, ettei traumaperäisen stressin kriteerit täyty: Siis:
Traumaperäinen stressireaktio kehittyy henkilön jouduttua kohtaamaan tapahtuman, johon liittyy joko kuolema tai vakava loukkaantuminen tai niiden uhka taikka oman tai toisen fyysisen koskemattomuuden vaarantuminen. Traumaattinen tilanne aiheutti henkilössä voimakasta pelkoa, kauhua tai avuttomuutta.
Tästä tuli sellainen olo että Tikkanen ei ollut henkirikoksen jälkeen oikein millänsänäkään. Oli kyllä mainittu Irrationaalisuus ja luulot että vaimo soittaa ym. mutta luulisi tuollaisen tapahtuman jälkeen olevan todella kauhuissaan ja peloissaan mutta ei ollut?
Mitä mielentilatutkimuksessa tapahtuu: https://www.youtube.com/watch?v=hg_C6Oyy1c0
Talvi24
Jack Bauer
Viestit: 945
Liittynyt: To Helmi 01, 2024 5:03 pm

Re: Helsinki Ullanlinna - psykiatri syytteessä vaimonsa murhasta 12/2022

Viesti Kirjoittaja Talvi24 »



Ei kun juuri sitä tuo Iltalehteen kirjoitettu juttu kertoi, ettei suinkaan pelkkien videotallenteiden perusteella ole edes voitukaan päätelmiä tehdä. Lehden ilmaisu oli vähän "kevyt", kun mainittiin, että tikkasta jututtanut oikeuspsykiatri. Ei se tietenkään mitään jutustelua ole ollut, vaan on haastatellut, tehnyt kysymyksiä, saanut vastauksia, tehnyt havaintoja.

Tottakai oikeus on antanut ison painarvon Tikkasta 16.12. tavanneiden Vn omaisten ja ystävän havainnoille. Eikä niidenkään tietojen perusteella psykoottisuuteen viittaavaa. Nuokin Vn omaisten havainnot ovat olleet oleellinen osa Oikeuspsykiatrin kokonaisarviota teon jälkeisistä Tn tilanteesta. Ja tietenkin oikeus tarvitsee myös asiantuntijoiden arvioita.

En muista nyt tarkemmin, miten oli kuvattu pidätyksen jälkeistä tilannetta Aurorassa, mutta muistelen sen sopineen tilanteeseen Tn jäätyä juuri rysän päältä kiinni. Se romutti suunnitelmansa päästä pälkähästä. Tuli "pysäytys seinää vasten". Oli juuri menettänyt kaiken. Miten mieli työstää tuollaista tilannetta. On pitänyt tietää, mitä oli tehnyt, mutta samalla pitänyt näytellä, ettei edes muistanut tapahtumasta mitään. lienee mieli ollut varsin sekava.

En muista, missä vaiheessa tuo arvio traumaperäisen stressin osalta oli tehty, kait siellä melko alkuvaiheessa. Enkä tiedä, missä vaiheessa traumaperäinen stressireaktio "pääsisi" kehittymään kauhean henkirikoksen tekemisen jälkeen. Mutta ehkä tuon arvion tekovaiheessa olisi jo voinut kehittyä?
Avatar
Sissi
Sofia Karppi
Viestit: 422
Liittynyt: Ti Tammi 05, 2010 12:08 pm

Re: Helsinki Ullanlinna - psykiatri syytteessä vaimonsa murhasta 12/2022

Viesti Kirjoittaja Sissi »



Sain nyt sen välituomion tilattua, ehkä siitä saa vielä jotain uusia näkökulmia vaikka aika tarkkaanhan tämä tapaus on jo perkailtu. Mutta pidetään ketju elossa uutta tietoa /tuomiota) odotellessa. :wink:
Mitä mielentilatutkimuksessa tapahtuu: https://www.youtube.com/watch?v=hg_C6Oyy1c0
Paikalla
skoune
Neuvoja-Jack
Viestit: 581
Liittynyt: Ti Heinä 18, 2023 12:09 pm

Re: Helsinki Ullanlinna - psykiatri syytteessä vaimonsa murhasta 12/2022

Viesti Kirjoittaja skoune »

Sissi kirjoitti: Ke Huhti 17, 2024 9:34 pm ....

Sain nyt sen välituomion tilattua, ehkä siitä saa vielä jotain uusia näkökulmia vaikka aika tarkkaanhan tämä tapaus on jo perkailtu. Mutta pidetään ketju elossa uutta tietoa /tuomiota) odotellessa. :wink:
Mitenhän minäkin saisin sen välituomion nähtäväkseni? Sen alkuperäisen, ruotsinkielisen. Eikös se ole kirjoitettu på svenska?
Avatar
Sissi
Sofia Karppi
Viestit: 422
Liittynyt: Ti Tammi 05, 2010 12:08 pm

Re: Helsinki Ullanlinna - psykiatri syytteessä vaimonsa murhasta 12/2022

Viesti Kirjoittaja Sissi »

skoune kirjoitti: Ke Huhti 17, 2024 9:58 pm
Sissi kirjoitti: Ke Huhti 17, 2024 9:34 pm ....

Sain nyt sen välituomion tilattua, ehkä siitä saa vielä jotain uusia näkökulmia vaikka aika tarkkaanhan tämä tapaus on jo perkailtu. Mutta pidetään ketju elossa uutta tietoa /tuomiota) odotellessa. :wink:
Mitenhän minäkin saisin sen välituomion nähtäväkseni? Sen alkuperäisen, ruotsinkielisen. Eikös se ole kirjoitettu på svenska?
Sähköpostilla: [email protected] Puhelimessa eivät lähetä, kirjallisena pyyntönä ja pitää manita mihin tarkoitukseen.
Asianumero R23/8572 En tiesä millä kielellä tulee enkä huomannut kysyä mutta pieni ruotsin kertaus ei olisi ollenkaan pahitteeksi sekään.
Mitä mielentilatutkimuksessa tapahtuu: https://www.youtube.com/watch?v=hg_C6Oyy1c0
Avatar
Miss Holmes #1
Christopher Lorenzo
Viestit: 1575
Liittynyt: Ke Tammi 27, 2021 3:23 am

Re: Helsinki Ullanlinna - psykiatri syytteessä vaimonsa murhasta 12/2022

Viesti Kirjoittaja Miss Holmes #1 »

Tuon välituomion papereiden tilausosoite on tullut täällä jo monasti esiin; kannattaisi lukea kaikki viesitit :wink:

Suunnitelmallisuus tulee selkeästi esiin jo lääkärikäynneistä.

Ammattilaisena Tikkasen OLISI pitänyt tietää lääkkeiden vaikutus.
Meri-casea ei voi selittää uuden lääkkeen ’nauttimisella’ alle 24h tapahtumasta.

Kyllä minusta tässä mennään vahvasti sillä, että psy käynnit on SUUNNITELMALLISESTI ajoitettu ennen tapahtumia.
Mikä taas vahvasti viittaa psykopatiaan ja suunnitelmaan.

On ollut tarkoitus tappaa, molemmissa tapauksissa, ja epäonnistuessaan tarkoituksellisesti vetoaa vahinkoon ja nyt syyntakeettomuuteen.

Suunnitelmallista, julmaa ja uskomaton luotto siihen, että kaikesta selviää puhumalla paskaa suut ja silmät täyteen.

Ehkä on vienyt kaikki tutkimuksensa ja fantasiansa empiiriselle tasolle. Kas -hullu on hullu, jos niikseen tulee.

Mitään järkevää tulosta ei tähän tulla saamaan, ellei Tikkanen päädy ’ikuisuushoitoon’ jammusedän-tyyliin.

Minusta kuuluun vankilaan elinkautisella, mutta vielä parempi tuomio olisi sellainen, jossa päätyy kaltaistensa kanssa hoitoon ja ne uskomattoman lepsut ’vaarallisuusarviot’ oikeasti pitäisivät hänet hoidossa sinne hamaan kuolemaan asti.

Meillä on esimerkkinä tuo ”sarjakuristaja”. Ei auttanut hoidot, ei tuomiot.

Montako vaimoa Tikkasen pitää pistää hengiltä ’vaimon pyynnöstä’ ennen kuin joku meidän systeemissä havahtuu siihen, että hullut on pidettävä siellä pyöreässä huoneessa ikuisesti?

Ainakaan tämä case ei tule olemaan esimerkki, koska oikeus tässä maassa ei ole oikeutta.
(Elinkautinen on höpöä tässä maassa ja kusetusts ja höpröiden rollajengin keksimää.. v)
"Kaikkia ihmisiä voi huijata jonkin aikaa,
joitakin ihmisiä voi huijata kaiken aikaa,
mutta kaikkia ihmisiä ei voi huijata kaiken aikaa."
Abraham Lincoln (12.2.1809 – 15.4.1865)
Talvi24
Jack Bauer
Viestit: 945
Liittynyt: To Helmi 01, 2024 5:03 pm

Re: Helsinki Ullanlinna - psykiatri syytteessä vaimonsa murhasta 12/2022

Viesti Kirjoittaja Talvi24 »



Ajatteleko tutkijoiden olleen "tyhmiä", jos eivät olisi huomanneet: ensimmäinen käynti uudella psykiatrilla 18.8.2021 ja mereenajo 19.8.
Kun tapausta tutkittiin lyhyen kaavan mukaan, ei tuo tietysti ollut esillä.

Toisessa tutkimusvaiheessa 2023 on tutkijoilla aikajaoja jo ollut käytössä. Ei tietoa, mitä ovat mahdollisesti tuosta ajatellee. Minusta se on ollut sattuma, kuten jo aiemmassa keskustelussa totesin, on T varannut psykiatrin ajan jo aiemmin. Jos alko-huume-seulojen näytteitä ei oltu otettu tapahtuman jälkeen, on se ollut paha virhe. Välituomiossa niistä ei ole kuulemma mainintaa. Jos oli otettu, olisi siinä voinut olla vastaus epäilyysi.

Mereenajoa ei voine käyttää edes minkäänlaisena ankaroittamisperusteena oikeuden tehdessä päätöstä henkirikoksen tuomiosta? Kun KKO esti uuden, perusteellisemman tutkinnan.

En nyt tiedä, mitä tarkoitat, että ammattilaisena Tn olisi pitänyt tietää lääkkeiden vaikutus. Siis minkä lääkkeiden?
Kyllä T on tiennyt käyttämiensä lääkkeiden vaikutukset.

Onneksi mt-tutkimus on selvittänyt, onko psykopatiaa vai ei. Jos on, ei sitä ehkä julkisuuteen kerrota. Tai en tiedä, kerrotaanko.

Siinä tänne linkkaamassani riidan, impulssin käynnistäneessä yhteenotossa, joka eteni nopeasti puukotukseen x 3 ja uhrin kuolemaan, kerrottiin tuomion tultua tekijän epävakaasta persoonallisuushäiriöstä ja skitsofreniasta (ollut hoidolla hallinassa, hyvä toimintakyky, työelämässä), joka oli diagnosoitu jo pidemmän aikaa sitten. Ei tietoa, oliko epävakautensa dg tehty mt-tutkimuksessa jo aiemmin. Tekijän nimeä ei julkaistu tuomion uutisoinnissakaan, tämä lienee poikkeuksellista.

Niin, noin voi ajatella, jos pitää henkirikosta suunnitelmallisena, että tekijä olisi luottanut, että selviää puhumalla. Minä olen jo aiemmin kallistunut sille kannalle, ettei murha ollut suunniteltu. Näin on oikeuskin todennut.

Sitä olen miettinyt, että jos mt-tutkimuksessa tekijä olisikin yllättäen esim. joidenkin mahdollisten "väsytys-haastattelujen" yhteydessä tunnustanut suunnitelleensa surmaa, niin kait se otettaisiin oikeudessa huomioon. Kun luulisi, että suunnitelmallisuuden ja motiivin puuttumiset ei olisi vielä nuijittu lopullisiksi päätöksiksi, vaikka välituomiossa onkin niin todettu.

Elinkautinen tuomio syyntakeisena tehdystä murhasta on se, mitä edelleen toivon, mutta jotain tietoja välituomiosta? oli vähän aikaa sitten (en nyt muista mitä ne oli), jotka sai epäilemään, että tapoksi voi tuomio kääntyä. Jos niin, pitäisi olla ankarin mahdollinen rangaistus, joka on 12 v, jos oikein muistan. Luulen, että T tuomitaa pakkohoitoon oikeuspsykiatriseen sairaalaan ja silloin hoito voisi parhaimmillaan olla pidempikin kuin taposta ja murhasta.

Ei tule henkirikokset loppumaan täällä niiden luvatussa maassa. Tätä tapausta seuratessa on tullut vastaan uskomattomia tapauksia, joissa pahimmillaan on ollut edeltäen jo vaikka mitä - niinkin, että läheis- ja tuttavapiiri enää vain peloissaan odottaneet sitä, mitä sitten tuli eli vaimonsurma.

Veikkaan, ettei T:llä ehkä tule olemaan enää kolmatta vaimoa. Vaikka onhan niitä tapauksia, joissa naiset alkaa kirjoittamaan vankilaan kirjeitä muthasta tuomitulle ja alkaa jopa suhde, mennään naimisiin vankilassa jne. - Siis olettaen, että tällaista on oikeassakin elämässä eikä vain rikossarjoissa (esim. Happy Valley).

En ymmärrä sitä, millä mahdetaan perustella se, ettei elinkautinen ole elinkautinen. Mahtaako tämä olla suomalainen erikoisuus. Onkohan ollut jotain tapauksia, joissa olisi ollut oikeasti elinkautinen? Jos T tuomitaan pakkohoitoon Oikeuspsykiatriseen sairaalaan, niin parheimmillaan tuomiosta voisi tulla pidempi kuin "elinkautisesta" vankilassa. Mutta pelkään pahoin, että hän alkaisi toipua sairaudestaan yllättävänkin nopeasti. Lääkitystään hän ei pystyne vankilassa eikä pakkohoidossa säädellä itse. Tai no, vankilassa taitaa olla "piilossa" kaikenlaisia systeemejä lääkkeidenkin suhteen.
Vastaa Viestiin