Vankilassa oloa ja kulttuuria

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Oikeus ennen kaikkea
Sherlock John Holmes
Viestit: 8021
Liittynyt: Ti Maalis 30, 2021 2:48 pm

Re: Vankilassa oloa ja kulttuuria

Viesti Kirjoittaja Oikeus ennen kaikkea »

Suosittelen kuuntelemaan Ex-Criminals ohjelman jaksoja:

https://deiplus.fi/ohjelmasarja/3
Rundi
Martin Beck
Viestit: 805
Liittynyt: La Touko 16, 2020 10:25 pm

Re: Vankilassa oloa ja kulttuuria

Viesti Kirjoittaja Rundi »

Niinuski kirjoitti: Su Touko 05, 2024 4:40 am Kyselee taas tyhmiä...
Jos posti (kortti/kirje/paketti) ei tavoita vankia, syystä tai toisesta, esim. siirtynyt toiseen taloon, eteneekö se posti sieltä ensimmäisestä paikasta? Esim. kotiin tai vangin perässä toiseen taloon?
Vankilat ovat, ainakin olivat ennen vanhaan rehellinen paikka siitä, että posteja ei kadonnut eikä niitä varastettu.
Vaho tiesi aina missä päin Suomea vanki on ja postit ja rahat liikkuivat perässä, kunnes tavoittivat vangin.
Vangilla saattoi olla käräjiä ja kihlakunnanoikeuksia eri puolilla ja olla tutkintavanki samaan aikaan. Mutta jossain kohti hän pysähtyi ja alkoi lusia.
Tosin vapaalta vastaamaankin saattoi päästä, mutta silloin lähetykset palautettiin lähettäjälle tai vangin kotiosoitteeseen, jos se oli tiedossa.
Aiemminkin on tullut mainittua, että kun vankia vapautettiin tuomion täytyttyä, piti olla olemassa joku osoite mihin hän menee ja mielellään työpaikka tai lupaus sellaisesta.
Mutta jos vanki vapautui tutkintavankeudesta käräjillä, se palautettiin tutkintavankilaan hetkeksi ja potkaistiin ulos saman tien, vaikka kadulle. Ei puhettakaan, että olisi tarvinnut olla asunto saati mitään työpaikkaa. 90% vangeista ei kiinnostanut töihin meno pätkääkään. Koko sana oli silmänlume sirkus.
Nykyisinhän jos vanki / vangittu vapautuu käräjiltä, hän saa lähteä lampsimaan ulos saman tien, ei enää vangittu miuuttiakaan, joten ei tarvitse palata tutkinntavankilaan. Toki voi vapaana miehenä / naisena mennä hakemaan vankilaan jääneet tavaransa portinnvartijalta.
Rundi
Martin Beck
Viestit: 805
Liittynyt: La Touko 16, 2020 10:25 pm

Re: Vankilassa oloa ja kulttuuria

Viesti Kirjoittaja Rundi »

Clarence kirjoitti: La Touko 04, 2024 10:39 pm Uutisissa kerrottiin, että Ruotsin vankiloissa on täyttä. Yhden hengen sellissä kaksikin. 70- luvun puolivälissä Suomen vankiloissa ja varsinkin lääninvankiloissa oli todella täyttä. Paljuselleissä saattoi olla kolmekin, yleensä vähintään kaksi. Se nyt on selvää, että palju tuli täyteen aika nopeasti. Jokainen tyhjensi sen vuorollaan eikä asiassa ollut kitinää. Pikilattiat ja sähköttömät sellit olivat arkea. Helppo uskoa, että ihminen kenellä on vaikeuksia sopeutua siviilielämään, joutui vankilassa ahtaalle kun vastenmielinen tyyppi tuli sellikaveriksi. Joskus tapahtuikin, että ensin lensi sellistä ukko, sen jälkeen patja. Tämä ei ollut yleistä, mutta ei harvinaistakaan.

Pamppu sanoi; viedään nämä laatikot tuonne ja niitä lähdettiin viemään sinne. Aurinko paistoi vastaan enkä nähnyt ketä oli tulossa taloon, yksi joukosta kuitenkin tunnisti heti minut. Kuului huuto: Clarence, et kai sä ole töihin mennyt. Tunnistin samalla tutun ja hän kysyi missä sellissä asun. Sanoin numeron ja Jyvä- Jani tuli samaan selliin. Jani meni yläpunkalle ja kohta tuli mies kolmanneksi ja joutui lintsille. Joskus kun ovet oli auki, muuan rääväsuu totesi: Poikako se parhaalla paikalla on. Niin oli ja jatkoin oloa. Lintsillä ollut pääsi rosiksesta vapaalle ja lintsille tuli uusi asukas. Näillä eväillä mentiin kunnes jokainen lähti oikeudesta siviliin tai sijoitusavankilaan.
No nythän suomalaiset vankilat lienevät palaamassa siihen vanhaan ongelmaan, että täyttä on.
Ihmettelen kyllä, että mihin on kadonnut noin 2000 vanki paikkaa, jos ollaan huolissaan nyt, kun päivittäinen vankien määrä on noin 3200 yksilöä?
Hurjina 70-luvun vuosina oli täyttä, kaikki isot talt, kun päivittäinen vankiluku oli 5000 - 5500 pahimmiillaan. Silloinhan niitä tuomioita tulikin, pienestäkin ja siksi rikoslakia rukkasivat myöhemmin.
Tänään muuten Yle A-studiossa on keskusteluja aiheesta klo 21.00 Löytynee sittemmin Yle Areenasta
https://yle.fi/a/74-20087184
Rundi
Martin Beck
Viestit: 805
Liittynyt: La Touko 16, 2020 10:25 pm

Re: Vankilassa oloa ja kulttuuria

Viesti Kirjoittaja Rundi »

Pelso.jpg
Pelso.jpg (76.36 KiB) Katsottu 1189 kertaa
Pelsokin näyttäisi loppuvan vai joko on lopetettu?
Avatar
McCall
Neuvoja-Jack
Viestit: 575
Liittynyt: Ma Kesä 25, 2007 9:35 pm

Re: Vankilassa oloa ja kulttuuria

Viesti Kirjoittaja McCall »

Rundi kirjoitti: Ti Touko 07, 2024 11:11 pm
Pelsokin näyttäisi loppuvan vai joko on lopetettu?
Ilmeisesti ei ole vielä suljettu. Alla olevan artikkelin mukaan Jaalan uusi vankila valmistuu tulevana syksynä:
Rakennustaito.fi 6.11.2023 / https://rakennustaito.fi/pohjois-suomi- ... -vankilaa/
.
.
Lujatalon urakoima Vaalan vankila valmis­tuu syksyllä 2024. Töitä tehdään nyt enimmäkseen sisätiloissa ja lisäksi muurataan julkisivuja. Rakentamisalue on seitsemän hehtaarin suuruinen.

Suljettava Pelson vankila rakennettiin 1930-luvulla soiden keskelle. Vankilassa harjoitettiin laajasti maataloutta, ja se tuli tunnetuksi maatiaisrotujen hoidosta.
.
.
Clarence
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1476
Liittynyt: Ma Helmi 16, 2015 12:24 am

Re: Vankilassa oloa ja kulttuuria

Viesti Kirjoittaja Clarence »

Aina joskus vankilassa sattui näkemään kun vartija vei läpinäkyvässä pussissa diabeetikolle välipalaa. Pussin sisältö näkyi ja siellä oli ruisleipää, voinappi, juustoa, 2 dl maitoa ja hedelmä. Asia jäi mieleen kun sen vuosien aikana useammin näki. Nuorena ei niin ajatellut, että kyse oli tälle eväiden saajalle vakavasta asiasta. Tuttu jäi tekosistaan Ruotsissa kiinni ja joutui istumaan tuomiota Kumlaan. Syy siirrolle tähän betonikolossiin oli vaikea diabetes, ei niinkään paha mies vai miten sen siististi ilmaisisi.

Vankilassa missä oli raskaan sarjan karjuja, oli tippaiita auki ruokatunnilla. Vaikka olin vankeusvanki, en ollut tuolloin duunissa, ja tällainen karju tuli tippaiitan vastaanotolle. Vihaisena hän lateli tippaiitalle: Miksi sellaiset jotka eivät ole duunissa, pääsevät käymään ruokatunnilla vastaanotolla. Hän ei katsonut ollenkaan minua, puhui vaan tibikselle. Vaikka mies ei minulle puhunut mitään, ymmärsin kuitenkin yskän, ja sen jälkeen valitsin eri ajankohdan jos tuli tippaiitan luo tarvetta.

Ennen myös omaisuusrikoksia tekevälle tehtiin mielentilatutkimuksia. Oikeus yleensä lääkärin todistuksella ja muulla pätevällä syyllä päätti passittaa henkilön mielentilatutkimukseen. Ajan ennen tutkimusta sai odottaa halutessa Anneksessa. Annes oli itselle vieras paikka. Jos Annekseen meni hoitoon eikä ottanut lääkitystä, joutui seuraavalla kuljetuksella sinne mistä oli tullut. Vaikka olo Anneksessa ei ollut häpeä, oli henkilö ketä kutsuttiin Anneksen kamaa häpeäasia, tietynlainen leima.
Varvikello
Poliisikoira Rex
Viestit: 277
Liittynyt: Ke Elo 26, 2009 11:26 pm

Re: Vankilassa oloa ja kulttuuria

Viesti Kirjoittaja Varvikello »

Clarence
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1476
Liittynyt: Ma Helmi 16, 2015 12:24 am

Re: Vankilassa oloa ja kulttuuria

Viesti Kirjoittaja Clarence »

Omana aikana ja sitä ennen 70- ja 80- luvulla ei oman tiedon mukaan kukaan ole karannut vankivaunun sisältä. Kuljetuskopit olivat makuuvaunun hytin kokoisia, mutta niissä saattoi olla yli 10 miestä ja tupakansavua kattoon asti. Koppeja oli monta rivissä. Oli myös karkureille yhden hengen koppeja, jossa oli istumatila ja vieressä wc- pytty. Jo ensimmäisella matkalla vankivaunussa mietittiin muutaman miehen kanssa miten voisi karata. Kaikki oli jo tuolloin kokeiltu, ja moni kokeillut, eikä onnistunut. Täysin eri asia karata siirrettäessä autosta vaunuun tai päinvastoin, noin on lähtenyt monikin. Uuden tiedon valossa joskus liki 90- luvun alkua tai 80- luvun loppua Jari Kolivaara on karannut hytin sisältä.

Itse tietämiäni vankivaunureittejä oli kolme. Länsirata Helsinki - Vaasa - Oulu. Itärata Helsinki - Kuopio - Oulu. Lisäksi Helsinki - Turku. Oli myös vankilan autoilla monia säännöllisiä eri reittejä. Nykyään on vankivaunun vartijat kaikki Oulun vankilan vartijoita. Tuossa tuomiokirkon edessä katselin tällä viikolla maailman menoa ja nautin kauniista ilmasta. Mieleen tuli kun 70- luvulla vietiin ensimmäisen kerran vangittuna Nokalle. Silloin oli myös toukokuu. Eikä tuollainen tilanne tietenkään ole mitenkään mukava, mutta se on historiaa.
Clarence
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1476
Liittynyt: Ma Helmi 16, 2015 12:24 am

Re: Vankilassa oloa ja kulttuuria

Viesti Kirjoittaja Clarence »

Naarajärven varavankilassa oli vielä -82 kalterit joka ikkunassa, vaikka yli puolitaloa oli avovankilana. Vaikka oli kalterit, olivat sellien ovet auki jatkuvasti. Naaralla oli erillinen siipi jossa oli päiväsellit. Nämä olivat haluttuja yhden hengen sellejä, joihin oli jono. Muualla päiväselleissä ovat ovet aina kiinni, mutta Naarajärvellä päinvastoin. Itsekin jonotin pääsyä päiväselliin, mutta talo oli tupaten täynnä. Päiväselliin pääsyyn oli oltava vähintään kuukausi jäljellä, mutta itseltä se meni ohi.
Vastaa Viestiin