Pekka Laitala surmasi vaimonsa Kemissä 1981

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.
vasikka
Javier Pena
Viestit: 1847
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 5:05 pm

Re: Vankikarkuri Tervolan Yli-Paakkolassa ?

Viesti Kirjoittaja vasikka »

Olisikohan Laitalalle käynyt kylmät? Tuskin muuten olisi näin kauaa pystynyt piilottelemaan.

Tuulitukka84
Poliisikoira Rex
Viestit: 265
Liittynyt: Pe Tammi 18, 2008 9:11 pm
Paikkakunta: In the middle of nowhere

Re: Vankikarkuri Tervolan Yli-Paakkolassa ?

Viesti Kirjoittaja Tuulitukka84 »

Ainakaan Taivalkosken voimalaitoksen puhdistustöissä ei löytynyt raatoa muutama viikkoa sitten (ko voimala n.10km Yli-Paakkolasta Kemijokea alaspäin). Marjastajia alueella liikkuu vähän.
Jos on elävä, niin kyllähän sitä joku jelppii, en usko, että yksikseen, ilman lääkkeitä, pärjäisi tekemättä mitään, mikä ei herättäisi huomiota.

FriidaReppuli
Alokas
Viestit: 4
Liittynyt: La Elo 08, 2009 8:30 pm

Re: Vankikarkuri Tervolan Yli-Paakkolassa ?

Viesti Kirjoittaja FriidaReppuli »

Juu ja kovasti vaan kiitoksia miestä vartioineelle :) eihän sitä vankia silmistään saa päästää missään vaiheessa, vaikka mikä ois tilanne.

Tuulitukka84
Poliisikoira Rex
Viestit: 265
Liittynyt: Pe Tammi 18, 2008 9:11 pm
Paikkakunta: In the middle of nowhere

Re: Vankikarkuri Tervolan Yli-Paakkolassa ?

Viesti Kirjoittaja Tuulitukka84 »

Itse olen vähän sitä mieltä, että vartijoilla olisi tähän jotain osaa, koskapa hemmo kerkesi olla kateissa useita tunteja, ennen kuin poliisit tuli paikalle.

Aizerbaidzan
Angus MacGyver
Viestit: 6651
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Re: Vankikarkuri Tervolan Yli-Paakkolassa ?

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan »

MTV3 kirjoitti:http://www.mtv3.fi/uutiset/rikos.shtml/ ... /08/939181

Mielisairaalasta karannut tappaja löytyi
25.08.2009 13:11

Poliisi on ottanut kiinni Niuvanniemen mielisaisaalasta toukokuussa karanneen miehen. Jari-Pekka Johannes Laitala otettiin kiinni yksityisasunnosta Tervolasta. Kiinniotto sujui rauhallisesti. Laitala oli hyväkuntoinen.

Poliisi sai Laitalasta paljon yleisövihjeitä, jotka mahdollistivat myös kiinnioton.

Jari-Pekka Laitala karkasi hoitohenkilökunnalta ollessaan saatetulla matkalla Tervolassa 25.5.2009. Laitala on ollut jo kaksikymmentä vuotta hoidettavana Niuvanniemessä. Hänet tuomittiin aikanaan vankeuteen Kemin alueilla tehdystä henkirikoksesta.

Laitalaa luonnehditaan pitkäaikaissairaaksi ja arvaamattomaksi. Hänet palautetaan lähiaikoina hoitopaikkaansa Niuanniemen sairaalaan.

DollariExpress
Christopher Lorenzo
Viestit: 1683
Liittynyt: Ti Heinä 01, 2008 9:05 pm

Re: Vankikarkuri Tervolan Yli-Paakkolassa ?

Viesti Kirjoittaja DollariExpress »

kauanhan se jumitti Tervolassa (jos oli siellä kokoajan) kun ajattelee,että tuo ei monen savun kylä ole
kun linkität,niin kopioi asia samalla ketjuun,koska linkit kuolevat joskus jopa muutamassa viikossa ja asia katoaa bittiavaruuteen

Damien
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5197
Liittynyt: Ti Marras 11, 2008 1:26 pm
Paikkakunta: Karvatunturi aka käpykumpu
Viesti:

Re: Vankikarkuri Tervolan Yli-Paakkolassa ?

Viesti Kirjoittaja Damien »

DollariExpress kirjoitti:kauanhan se jumitti Tervolassa (jos oli siellä kokoajan) kun ajattelee,että tuo ei monen savun kylä ole
Pieni kylä tosiaan ja jos Laitala tuolta on kotoisin, on varmasti piilopaikkoja tuttujen luota löytynyt.
Onneksi kuitenkin löytyi ja seuraavalla kerralla on paremmassa vartioinnissa.
"Aika kulkee, kellot laukkaa. Monta raukkaa, hauta haukkaa.
Ennen iltaa, siis kulje siltaa mut varo murhamiesten kiltaa.
Varo liittymästä heihin jotka usko eivät enää mihinkään."

Tuulitukka84
Poliisikoira Rex
Viestit: 265
Liittynyt: Pe Tammi 18, 2008 9:11 pm
Paikkakunta: In the middle of nowhere

Re: Vankikarkuri Tervolan Yli-Paakkolassa ?

Viesti Kirjoittaja Tuulitukka84 »

Hienoa, hienoa. Arvaukseni meni tosin väärään, kun hengissä löytyi,mutta kuitenkin löytyi

Ressu>>
Remington Steele
Viestit: 208
Liittynyt: To Elo 12, 2010 4:01 am
Paikkakunta: Alaska

Pekka Laitala surmasi vaimonsa Kemissä 1981

Viesti Kirjoittaja Ressu>> »

Liekkö kukaan muistaa tätä Laitalaa, joka puukotti ex-vaimoansa n.60 kertaa Kemin sosiaalitoimiston edustalla 80-luvulla. (1981?). Oli tässä taannoin karussakin kotilomalta, mutta kiinni se kait jäi.

Ressu>>
Remington Steele
Viestit: 208
Liittynyt: To Elo 12, 2010 4:01 am
Paikkakunta: Alaska

Re: Laitala

Viesti Kirjoittaja Ressu>> »

Tätä herraa haastateltiin Alibissakin jossain vaiheessa. Mustasukkaisuudesta kai tuo tappo johtui. Asui 60-luvun alkupuolella syntymäkotini naapurissa kovissa oloissa.

Avatar
vivy
Martin Beck
Viestit: 822
Liittynyt: Ma Joulu 08, 2008 1:11 pm

Re: Laitala

Viesti Kirjoittaja vivy »

Pekka Laitalahan on tuomittu myös neljästä raiskauksesta joskus 70-luvulla. Hänen vaimonsa sisko taisi myös väittää Pekan raiskanneen hänet. Laitalalla ja vaimon siskolla taisi olla myös lapsi..?

Puukotus taisi johtua avioerosta, jota vaimo haki väkivaltaisen miehensä takia. Pekka tuomittiin Niuvaniemeen, väitti vaan näytelleensä hullua, mutta ei tainnut olla ihan niin...

Reilu pari kuukautta kesti tuo karkureissu, muistelisin.

Kuva
Kuva: Alibi

Ressu>>
Remington Steele
Viestit: 208
Liittynyt: To Elo 12, 2010 4:01 am
Paikkakunta: Alaska

Re: Laitala

Viesti Kirjoittaja Ressu>> »

Näin se suurinpiirtein meni. Toivottavasti pitävät herran lukkojen takana huolellisemmin tästä eteenpäin.

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17031
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Laitala

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Tästä tapauksesta on jo olemassa toinen - aikaisemmin aloitettu ketju - mutta siinä lähinnä käsitellään Pekka Laitalan karkaamista hoitolaitoksesta ja sivutaan tuota henkirikosta http://www.murha.info/phpbb2/viewtopic. ... 0&start=45 joten jatkan tähän ja mennään Kemiin - eli Kemingradiin kuten eräs nimimerkki aikoinaan osuvasti tuosta aikoinaan niin kovin punaisesta kaupungista sanoi - ja aikaan yli 30 vuotta taaksepäin:

Pekka Laitala ei ole mieleltään niitä kaikkein tasapainoisimpia ihmisiä. Hän syyllistyi neljään raiskaukseen Kemissä vuosina 1977 ja 1978. Teoistaan hän sai yhdistetyn tuomion, josta pääsi vapauteen maaliskuussa 1979. Mutta vielä pahempaa oli tulossa…

Jehovalaistaustan omaava Pekka Laitala oli raiskaaja, mutta myös aviomies ja isä. Hän oli mennyt naimisiin huhtikuussa 1978. Jo edellisenä vuonna Laitalalle ja mielitietylleen Pirjolle syntyi poikalapsi. Syyskuussa 1979 Pirjon sisko tuli raskaaksi ja hänen mukaansa Pekka Laitala raiskasi hänet tuolloin. Laitalan mukaan heillä oli salasuhde ja hän ei raiskannut vaimonsa siskoa, joka pyöräytti pojan tuon raiskauksen seurauksena.

Toukokuussa 1981 avioliitto oli edennyt siihen pisteeseen, että vaimo oli päättänyt hakea avioeroa. Syynä oli aviomiehen väkivaltaisuus, jota hän kohdisti sekä vaimoonsa että lapseensa. Vaimo ja poika muuttivat perheen yhteisestä pesästä Kemin Takajärven tieltä vaimon äidin luokse toukokuun kuudentena päivänä.

11. toukokuuta vaimo, poika ja Pekka Laitalan anoppi lähtivät käymään Kemin keskustassa sijaitsevassa sosiaalitoimistossa asuntoasioissa sekä kysymässä neuvoa oikeusaputoimistosta avioerojärjestelyjä varten.

Poistuessaan oikeusaputoimistosta porttikongin kautta kadulle he näkivät Pekka Laitalan. Hän mutisi, että ”nyt tästä on tultava loppu” ja iski vaimoaan veitsellä yli 40 kertaa lapsensa ja anoppinsa nähden. Vaimo kiidätettiin sairaalaan, mutta hän oli sinne tuotaessa jo kuollut. Mitään ei ollut enää tehtävissä. Laitala meni läheiseen matkatoimistoon, jossa pyysi soittamaan ambulanssin vaimolleen. Samalla kertaa soitettiin paikalle myös poliisit ja Laitala pidätettiin. Kiinni jäätyään Laitala oli ollut murtunut, mutta varsin pian hän suhtautui tekoonsa viileästi.

Kuulusteluissa Laitala väitti vaimonsa joutuneen auto-onnettomuuteen. Toinen versio tapahtuneesta oli se, että ”Pirjo tuli takaapäin ja alkoi potkia minua sekä kaatoi minut maahan. Seuraava muistikuvani oli se, kun kuljin verisenä pitkin Valtakatua”.

Kuva
Kuvassa näkyvän porttiholvin kohdalla Laitala puukotti vaimonsa.


Kemin raastuvanoikeudessa syyttäjä vaati Pekka Laitalan eristämistä pakkolaitokseen vaarallisena rikoksenuusijana. Hengenriisto oli murha. Tuolloin 26-vuotias Laitala määrättiin mielentilatutkimukseen, jossa hänen tarinoitaan kuunnellut lääkäri päätti, että Laitala on toiminut ymmärrystä vailla.

Oikeus tuomitsi Laitalan mielisairaalaan. Hänet passitettiin Kuopioon, Niuvanniemen kriminaalisairaalaan.

Vuoden 1984 kesällä Laitala tuli julkisuuteen Alibi-lehden kautta, jossa hän mainitsi odottavansa pääsyä vapaaksi. ”Mielentilatutkimus pelasti minut vankilasta. Siksi näyttelin hullua”, kertoi Laitala ja jatkoi, että ”terveen papereilla olisin saanut elinkautisen tai ainakin pitkän tuomion ja pytyn”. Tuolloin Laitala oli ollut sairaalassa runsaat kaksi vuotta ja ollut jo kolmasti lomalla. ”Ensi keväänä olen vapaa”, uskoi Pekka Laitala vahvasti.

Kuva
Pekka Laitala kesällä 1984, jolloin hän kertoi näytelleensä mielipuolta välttääkseen vankilan.

Liekö syyntakeettoman näytteleminen sittenkään ollut teatteria, sillä vastoin odotuksiaan Laitala ei suinkaan vapautunut keväällä 1985, vaan hänen hoitonsa jatkui, jatkui ja jatkui... Saattaahan se olla niinkin, että aikoinaan julkisuuteen antamansa haastattelu lääkintälaitoksen kusettamisesta mielentilatutkimuksessa suivaannutti hoitohenkilökunnan ja Laitala sai kovennettua. Vai tapahtuiko mielentilassaan kenties jokin odottamaton käänne, jolloin vapaus siirtyi tuonnemmaksi?

Kunnes tuo liki 30 vuotta sitten tehty henkirikos rävähti esille:

Peräpohjolan poliisi varoittaa alueella mahdollisesti liikkuvasta vaarallisesta vankikarkurista
Niuvanniemen oikeuspsykiatrisessa sairaalassa jo parikymmentä vuotta ollut 55-vuotias Jari-Pekka Johannes Laitala karkasi hoitohenkilöstöltä maanantaina iltapäivällä ollessaan saatetulla matkalla Tervolassa kotonaan.

Hänet tuomittiin aikanaan vankeuteen Kemin alueella tekemästään henkirikoksesta, kertoo Pohjolan Sanomat. Jari-Pekka Laitala on poliisin mukaan pitkäaikaissairas ja arvaamaton. Laitalan tuntomerkit ovat: pituus 181, paino 86 kiloa, hiukset lyhyet ja vaalearuskeat ja kaulassa kurkun alapuolella paloarpi.

Poliisi etsii Laitalaa palauttaakseen hänet sairaalahoitoon. Laitalan mahdollisesta olinpaikasta tietäviä pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin. Karkurin etsintä aloitettiin illalla poliisin ja rajavartioston voimin, mutta se ei johtanut tuloksiin.
IS 26.5.2009


Liekö Laitala muuttanut nimeään, sillä näissä karkumatkauutisissa puhuttiin Jari-Pekka Laitalasta. Aikaisemmissa uutisissa 1980 luvulta puhuttiin Pekka Laitalasta.

Kesäkuun alussa Laitala oli yhä karkuteillä…
Saattomatkalla karannut vaarallinen vanki on edelleen omilla teillään
55-vuotias Jari-Pekka Johannes Laitala on ollut kateissa puolitoista viikkoa.

Peräpohjolan poliisin mukaan vihjeitä on tarkistettu, mutta ne eivät ole johtaneet kiinniottoon. Laitala karkasi ollessaan saatetulla matkalla vanhempiensa luona Tervolassa Meri-Lapissa.

Laitala on ollut hoidettavana Niuvanniemen oikeuspsykiatrisessa sairaalassa jo parikymmentä vuotta. Hänet tuomittiin aikoinaan vankeuteen henkirikoksesta.
Miestä pidetään arvaamattomana, minkä vuoksi häntä oli saattamassa kaksi henkilöä. Laitala karkasi maanantaina 25.5 noin kello 15, mutta hoitajat ilmoittivat asiasta poliisille vasta 17.20. Poliisi on pyytänyt sairaalalta selvitystä karkaamisesta.

Ilmoituksen myöhästyminen vaikeutti poliisin työtä. Laitalasta saatiin todennäköisiä näköhavaintoja, mutta niistä ei heti kerrottu poliisille, koska ei tiedetty, että miestä etsitään.

Niuvanniemen oikeuspsykiatrisen sairaalan johtava lääkäri Eila Tiihonen sanoo, että kansalaisten pitää saada luottaa hoitajien kykyyn pitää potilaistaan huolta.
-Semmoisilla ohjeilla hoitajamme eivät lähde saattamaan potilaita lomalle, että ilmoitetaan sitten, kun muistetaan. Kansalaisilla ei saa olla syytä pelätä huolimattomuutta, Tiihonen jyrähtää.
IS 4.6.2009


Lopulta Laitala jäi kiinni, joskin kesä siinä meni…

Mielisairaalasta karannut tappaja löytyi
Poliisi on ottanut kiinni Niuvanniemen mielisairaalasta toukokuussa karanneen miehen. Jari-Pekka Johannes Laitala otettiin kiinni yksityisasunnosta Tervolasta. Kiinniotto sujui rauhallisesti. Laitala oli hyväkuntoinen. Poliisi sai Laitalasta paljon yleisövihjeitä, jotka mahdollistivat myös kiinnioton.

Jari-Pekka Laitala karkasi hoitohenkilökunnalta ollessaan saatetulla matkalla Tervolassa 25.5.2009. Laitala on ollut jo kaksikymmentä vuotta hoidettavana Niuvanniemessä. Hänet tuomittiin aikanaan vankeuteen Kemin alueilla tehdystä henkirikoksesta. Laitalaa luonnehditaan pitkäaikaissairaaksi ja arvaamattomaksi. Hänet palautetaan lähiaikoina hoitopaikkaansa Niuvanniemen sairaalaan.
Kaleva 25.8.2009


Uutisessa puhutaan, että Laitala olisi ollut hoidettavana kaksikymmentä vuotta, mutta mikäli hoito on ollut yhtäjaksoista – kuten hoidon syystä voidaan päätellä - niin kyllä vuosia tulee jo reilut kaksikymmentä. Jo lähemmäs kolmekymmentä.

Palataan vielä tuohon surmaamiseen. Verityön silminnäkijöinä olivat ainoastaan Pirjon äiti ja Laitalan sekä Pirjon yhteinen poika. Porttikongin viereisen liikkeen, Kemin koneliikkeen, henkilökuntaan kuuluva mies oli nähnyt Laitalan kävelevän hetkeä ennen surmatekoa kadulla ja Laitala oli jopa sanonut tälle jotain.

Kirjoittaessaan kuittia asiakkaalleen tuo Koneliikkeen henkilö kuuli valittavan huudon ja riensi ulos. Hän näki verisen Laitalan kävelevän ympäristöönsä reagoimatta. Päästyään porttikongin luo hän näki, että Pirjo makaa maassa puukko rinnassaan. Pikkupoika itkee sydäntä särkevästi. "Hänen huutonsa oli karmea". Pirjon äiti oli lamaantunut paikalleen ja itki hysteerisenä.

Surma-aseen, Mora-puukon, Laitala oli hankkinut hetkeä aikaisemmin eräästä tavaratalosta.

Pirjon äiti myönsi Alibi-lehdelle haastattelun, jossa hän kertoo tyttärensä elämästä Laitalan kanssa. 22-vuotiaana kuollut Pirjo rakastui varoituksista huolimatta Pekka Laitalaan. Laitalan työtä vieroksuva elämänasenne ja vankilatausta olivat Pirjon äidille liikaa.

Surmatyön jälkeen poika otettiin SOS-lapsikylän huomaan. Mummolle häntä ei annettu. Laitalan pääsemistä lomalle ja autolla ajelua sekä Pirjon äiti että sisko syystäkin kummastelivat.

Puukoniskuja on eri lähteistä riippuen ollut joko 43, 44 tai 47, mutta tilanne porttikongissa on ollut järkyttävä.

Lopuksi voidaan kuitenkin todeta, että ainakin tässä tapauksessa hoitoon joutuminen on ollut parempi vaihtoehto, sillä Pekka Laitala on ollut sen seurauksena järjestäytyneen yhteiskunnan ulkopuolella jo huomattavasti kauemmin kuin mitä hän olisi ollut jos olisi saanut sen perinteisen tuomion; täyttä ymmärrystä vailla olevan kahdeksan vuotta vankeutta ja siihen kummalliset ja pakolliset alennukset päälle. Tai elinkautisestakin hän olisi vapautunut viimeistään noin 15 vuoden kuluttua, vuonna 1996.

Lähteinä mm. Alibit 10/1981, 9/1984, 1/1985, Nykyposti 7/1981 sekä mainitut sanomalehdet.

Laitalan tapaus on sikäli myönteinen, että hän ei vastoin 1980-luvun yltiöhumaania kriminaalipolitiikkaa saanut automaattista alennusta varttihulluudesta johtuen - kyllä, se olisi saattanut olla hyvinkin mahdollista - vaan hänet tuomittiin hoitoon. Sinne olisi kuulunut moni muukin surmaaja, mutta jostain syystä Suomessa on katsottu, että tuomitun "tuotekehittely" on syytä suorittaa kansalaisten keskuudessa eikä suljetuissa ja valvotuissa oloissa.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Second Choice
Alokas
Viestit: 2
Liittynyt: Ti Kesä 14, 2011 8:09 pm

Re: Pekka Laitala surmasi vaimonsa Kemissä 1981

Viesti Kirjoittaja Second Choice »

"Doctor Lecter":
Mistä tiedät kirjoittaa, että tämä Laitala on syyllistynyt mm.neljään raiskaukseen, kun poliisi kirjoitti tapauksesta, että on syyllistynyt henkirikokseen (1). Ja tuon Pirjon siskon raiskaus ? Onkohan poliisi tarkistanut noiden sun juttujesi todenperäisyyttä ?
PS-Uutiset:
Päivitetty 25.8.2009 14:22, julkaistu 25.8.2009 13:31
Laitala tuomittiin parikymmentä vuotta sitten, kun hän syyllistyi Kemin seudulla henkirikokseen.
Muutenkin tuossa sinun pitkässä kirjoittelussa ja referoinnissa on vainoamisen makua, sääliksi käy tuon pariskunnan yhteinen poikakin.

Chikatilo
Christopher Lorenzo
Viestit: 1517
Liittynyt: Ke Huhti 27, 2011 12:06 am

Re: Pekka Laitala surmasi vaimonsa Kemissä 1981

Viesti Kirjoittaja Chikatilo »

Second Choice kirjoitti:"Doctor Lecter":
Mistä tiedät kirjoittaa, että tämä Laitala on syyllistynyt mm.neljään raiskaukseen, kun poliisi kirjoitti tapauksesta, että on syyllistynyt henkirikokseen (1). Ja tuon Pirjon siskon raiskaus ? Onkohan poliisi tarkistanut noiden sun juttujesi todenperäisyyttä ?
PS-Uutiset:
Päivitetty 25.8.2009 14:22, julkaistu 25.8.2009 13:31
Laitala tuomittiin parikymmentä vuotta sitten, kun hän syyllistyi Kemin seudulla henkirikokseen.
Muutenkin tuossa sinun pitkässä kirjoittelussa ja referoinnissa on vainoamisen makua, sääliksi käy tuon pariskunnan yhteinen poikakin.
"Paikkakunnalla X tapahtui taannoin tai päivänä muutamana tietty rikos, josta emme kirjoita enempää, että emme loukkaisi tai järkyttäisi ketään." Näinkö homma pitäisi hoitaa?

Kyllähän tuossa oli lähteet tuotu selvästi esille
(Lähteinä mm. Alibit 10/1981, 9/1984, 1/1985, Nykyposti 7/1981 sekä mainitut sanomalehdet.)
, joten sisältö oli vahvaa aikalaiskuvausta. Täydellistä totuusarvoa joltain Nykypostin jutulta on turha odottaa, mutta eiköhän tuossa perusasiat ole pääosin oikein. Pohjolan Sanomien toimittaja, jonka juttua nimim. "Second Choice" on siteerannut, puolestaan saisi käydä lyseon lyhyen matematiikan uudelleen: 2009 miinus parikymmentä vuotta on yhtäkuin noin 1989, ei 1981!!! Vai tappoiko Pekka-poika jonkun muunkin.

Mitä kumman vainoamista kirjoituksessa muka oli? Siinähän vain esitettiin tiedossa olevat faktat ja historiatiedot. Sääliksi käy minullakin Pekan lasta ja varsinkin surmattua puolisoa, mutta syy siihen on yksin Pekan, ei kenenkään muun.

Lisäloukkauksena vielä kartta tapahtumapaikasta: http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kart ... &mode=orto

Koska Pekka käveli tekopaikalle Kemin Konemyynnin ohi, hän lienee hankkinut puukkonsa risteyksessä vinosti vastapäätä sijainneesta edistyksellisen osuusliikkeen Centrum-tavaratalosta, joka toimi kiinteistössä kai 1957 - 1982. Matkaa ostopaikasta surmapaikalle oli noin 90 metriä.
Kaikki sanomassa esitetty on mielikuvituksen tuotetta eikä sillä ole yhteyttä todellisiin tapahtumiin tai henkilöihin. Mahdolliset samankaltaisuudet ovat pelkkää sattumaa. Kirjoittaja on poliittisesti täysin korrekti.

Vastaa Viestiin