Ryöstömurha Vantaan Myyrmäessä 31.3.1994

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17089
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Ryöstömurha Vantaan Myyrmäessä 31.3.1994

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

43-vuotias vantaalainen myymälänhoitaja puukotettiin kuoliaaksi 31.3.-94 kello 02.25 Myyrmäen Virtatiellä. Surmaajansa mies oli tavannut ensin Myyrmäen koulun tienoilla, josta löytyivät ensimmäiset verijäljet. Hieman myöhemmin miehen nähtiin kamppailevan Virtatien ja Putousrinteen rsiteyksessä, josta löytyi niinikään verijälkiä.
Uhrilta oli myös ryöstetty lompakko, jossa olleella pankkikortilla surmaaja nosti kello 03:10 ja 03:16 välisenä aikana huomattavan summan rahaa Myyrmäentie 2:ssa sijaitsevasta pankkiautomaatista.

Tämän ryöstömurhan johdosta KRP jakoi satoja poliisitiedotteita ihmisten koteihin.

Poliisi etsi - tuloksetta - rikospaikan lähistöllä mainittuna ajankohtana liikkunutta oudosti käyttäytynyttä pitkää miestä.

Lähde HS arkisto 5.4.-94.

Tämä on se "yleiskatsauksessa" mainittu Myyrmäen surma. Lienee edelleen selvittämättä? Onko kellään tästä mitään muistikuvia? Esim. alkuperäistä poliisitiedotetta laittaa näytille.

muoks muoks. Muutettu otsikkoa.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!
vasikka
Javier Pena
Viestit: 1861
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 5:05 pm

Viesti Kirjoittaja vasikka »

Kyllähän tämä taitaa olla vielä selvittämättä. Alibi 4/07 kohdassa Etelä-Suomen läänin selvittämättömät surmat.

31.03.1994 Pekka Erkki Veijola, syntynyt 1950

Puukotettiin kuoliaaksi Putousrinne 2:n kohdalla Kaivokselassa Vantaalla. Uhrilta ryöstettiin pankkikortti, jolla surmaaja nosti rahaa läheiseltä automaatilta.

Tarina ei muuten kerro, että miten tekijä sai selville tunnusluvun.
McAbre
Sabrina Duncan
Viestit: 369
Liittynyt: Ti Heinä 03, 2007 9:57 pm
Paikkakunta: Väli-Suomi

Viesti Kirjoittaja McAbre »

Näinkin raaka toimenpide rahan vuoksi viittaisi nistiin. Tai sitten henkilökohtaisuuksiin. Tunnusluku on oletettavasti irronnut puukolla uhaten.

Lecter kirjoitti, että verijälkiä löytyi kahdesta paikasta, mikä lienee näiden paikojen etäisyys toisistaan? Entä mistä itse ruumis löydettiin? Kiintoisaa myös, että rahaa nostettiin samalla seudulla niinkin myöhään kuin 45-50 minuuttia tapahtuneen jälkeen (jälleen: etäisyydet?).
"Rahaa on tullut ja sitä on myös mennyt"
-Albert Järvinen-
Eppu74
Hetty Wainthropp
Viestit: 492
Liittynyt: Ke Elo 29, 2007 2:41 am
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Eppu74 »

Alle kilometrin etäisyyksiä.
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17089
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Myyrmäen ryöstömurhasta jaettiin poliisin tiedote ympäristön asukkaille.

POLIISITIEDOTE

Torstaina 31.3.94 klo 05.38 löydettiin Vantaan Myyrmäestä, Putousrinne 2 kohdalta, jalkakäytävältä ryöstettynä ja surmattuna perheellinen 40-vuotias mies, joka oli ammatiltaan myymälänhoitaja.

Uhri oli pukeutunut harmaaseen nahkatakkiin, harmaisiin suoriin housuihin ja mustiin kenkiin. Miehen pituus oli n. 170 cm. Miehellä oli tummat kihartavat hiukset.

Uhri oli tullut taksilla Ojahaantie 9 kohdalle klo 01.30

Klo 02.10 aikaan hänet oli nähty kävelevän horjahdellen kotiaan kohti Myyrmäentien ja Virtatien risteyksessä. Pian tämän jälkeen uhri oli kohdannut ryöstäjänsä ja surmaajansa.

Noin klo 02.30 aikaan uhrin oli nähty kamppailevan toisen miehen kanssa Virtatien ja Putousrinteen risteyksessä. Alueelta löytyi verijälkiä..

Tekijän tuntomerkit: mies oli uhria pitempi, n. 180-190 cm, hoikka, nuorehko, avopäin, yllä puseromallinen takki.

Uhrilta anastettiin surman yhteydessä lompakko, jossa olleella pankkikortilla on nostettu saman yönä n. klo 03.00 ja 03.30 välisenä aikana Myyrmäentie 2 postin pankkiautomaatista huomattava summa rahaa. Lompakko löytyi aamulla automaatin luota.

Poliisi pyytää ilmoittamaan tapaukseen liittyvistä havainnoista ja tiedoista, sekä uhrin että tekijän liikkeistä Vantaan poliisin puhelinumeroon 90-87305095 tai numeroon 90-8730400 taikka Keskusrikospoliisin puhelinnumeroon 90-13447463.

(Markkula; Suomalainen murha 1991-1994).
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!
Tampereen Tyttö
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5182
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 8:18 pm

Viesti Kirjoittaja Tampereen Tyttö »

Tässäkin tapauksessa sieppaa erityisesti se, että joku näkee, mutta ei tee mitään!
Soitto poliisille vähän matkan päästä tai vaikka kotoa. Huuto: Mikä siellä on meneillään..? Do something!
Ei todellakaan ole pakko mennä iholle, mutta aina pitää puuttua jotenkin.
-Takuulla, sano Tampereenlikka!
Yökiitäjä
Frank Drebin
Viestit: 394
Liittynyt: To Maalis 29, 2007 7:22 am
Paikkakunta: Kallio

Viesti Kirjoittaja Yökiitäjä »

Tampereen Tyttö kirjoitti:Tässäkin tapauksessa sieppaa erityisesti se, että joku näkee, mutta ei tee mitään!
Toisaalta taas tässä korostuu se minkälainen on tyypillinen suomalainen lähiö: Kerrostalot, kaupat ja koulut on tiiviinä alueena Myyrmäen aseman ympärillä. Perinteisiä kaupunkikortteleita ei ole, vaan kävelytiet kulkevat hieman asuintaloista erillään pensaiden reunustamina kujina ja valtaväylien alikulkutunneleina. Välissä on isoja pimeitä alueita, kuten parkkipaikkoja, joissa yöllä ei liiku kukaan. Kauppakeskusten ollessa suljettuna aseman lähistöllä liikkuu vain junalta kotiinsa kiiruhtavia ihmisiä, tai lähistön baareista kotiinpäin suunnistavia.

On ihan todennäköistäkin että siellä ei tuohon aikaan yöllä ole ollut kovinkaan monta ohikulkijaa. Ne jotka ovat jotain ehkä nähneet eivät ole uskaltaneet puuttua, koska siinä on helposti kaksi yhtä vastaan jos tuo tuntematon kaksikko päättäisi käydä käsiksi.

Monet ihmiset kertovat että he pelkäävät liikkua yksin yöllä kaupungin keskustassa, koska siellä on niin monenlaista porukkaa. Minä taas hieman pelkään liikkua yöllä ulkona lähiöissä, silloin kun siellä ei muita kulkijoita juuri näe.
Eppu74
Hetty Wainthropp
Viestit: 492
Liittynyt: Ke Elo 29, 2007 2:41 am
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Eppu74 »

Juu Tintin grillille uskaltaa kyllä aina mennä jonottelemaan vaikka se kahden aikaan yöllä epämiellyttävältä tuntuukin, mutta silti paljon turvallisemmalta kuin ryteiköissä kävely.
Tampereen Tyttö
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5182
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 8:18 pm

Viesti Kirjoittaja Tampereen Tyttö »

Kenenkään ei ole pakko mennä mukaan hääräämään, soitto poliisille riittä. Ja koska kaikilla ei ollut vielä tuolloin kännykkää, soittaa voi myös muualta.
-Takuulla, sano Tampereenlikka!
Inhorealisti

Re: Ryöstömurha Vantaalla -94

Viesti Kirjoittaja Inhorealisti »

Tampereen Tyttö kirjoitti:Kenenkään ei ole pakko mennä mukaan hääräämään, soitto poliisille riittä. Ja koska kaikilla ei ollut vielä tuolloin kännykkää, soittaa voi myös muualta.
Olen kanssasi samaa mieltä: jollain tavalla pitäisi iljetä ja yrittää puuttua. Tosin, jos esim. 160 cm nainen näkee koirankusetuslenkillään jonkun 20-30cm itseään pidemmän heiluvan puukon kanssa, tilanne on hankala. Siinä voi olla pian kaksi uhria.

Minulla ei ole tilastotietoa, mutta aika harvalla taisi olla kännykkä v. 1994. En tunne seutua, mutta jos puhelinkoppia ei ole missään lähettyvillä, niin miten toimit: menet lähimmän talon ovelle kolkuttamaan? Tietenkin, mutta siinä menee aikaa, jos edes ensimmäisen talon kohdalla käy flaksi. Ilmeisesti välitön yhteydenotto poliisii on kuitenkin jäänyt tekemättä, kun ryöstäjällä on ollut pokkaa jäädä notkumaan samoille kulmille kolmen vartin ajaksi... tai sitten on ollut aineissa, kuten joku jo aikaisemmin veikkasi.

En tunne Myyrmäkeä enempää mitä Yökiitäjä tuossa aiemmin kuvasi, mutta tapahtuuko alueella paljonkin toimintaa, joka tuottaa poliisille työtehtäviä? Tai onko alueella enemmänkin ihmisiä, joiden elämä pyörii aineiden väärinkäytön ympärillä?

Tekijän tuntomerkeistä sanoisin, että aika pahuksen monta ihmistä mahtui noiden reunaehtojen sisälle vuonna 1994: pipo ei ollut tuohon aikaan suosittu, miltei kaikilla nuorilla/nuorilla aikuisilla oli pusakkamalliset takit, pitkä ja hoikka... jos tiedotteet eivät saaneet Myyrmäen asukkaita liikkeelle v. 1994, niin tuskinpa niitä tietoja enää nytkään ilmoitellaan poliisille. Mahtoikohan poliisi saada teknisiä todisteita? Tosin, ilman vertailupohjaa ne ovat yhtä tyhjän kanssa.
NancyDrew
Christopher Lorenzo
Viestit: 1578
Liittynyt: Ti Elo 10, 2010 8:02 am

Re: Ryöstömurha Vantaalla -94

Viesti Kirjoittaja NancyDrew »

Inhorealisti kirjoitti:jos tiedotteet eivät saaneet Myyrmäen asukkaita liikkeelle v. 1994, niin tuskinpa niitä tietoja enää nytkään ilmoitellaan poliisille.
Jos kyseessä on ollut esimerkiksi narkomaani, niin ihmettelen, jos hän on vielä hengissä. Taitaa jäädä selvittämättömäksi. :(
Inhorealisti

Re: Ryöstömurha Vantaalla -94

Viesti Kirjoittaja Inhorealisti »

NancyDrew kirjoitti:
Inhorealisti kirjoitti:jos tiedotteet eivät saaneet Myyrmäen asukkaita liikkeelle v. 1994, niin tuskinpa niitä tietoja enää nytkään ilmoitellaan poliisille.
Jos kyseessä on ollut esimerkiksi narkomaani, niin ihmettelen, jos hän on vielä hengissä. Taitaa jäädä selvittämättömäksi. :(
No niinpä taitaa, kun kerran joku on jopa nähnytkin tekijän eikä mitään tapahdu! Ilmeisesti poliisissakin on tehty hieman kustannus-hyöty -laskelmia, ei maksa vaivaa. Ei tarpeeksi mediaseksikäs tai raaka surma. Murha lienee turhan vahva termi.
kakkosurpo
Sherlock John Holmes
Viestit: 8206
Liittynyt: Pe Joulu 24, 2010 11:53 pm
Paikkakunta: Jupiter

Re: Ryöstömurha Vantaalla -94

Viesti Kirjoittaja kakkosurpo »

Että niinkuin lompakko löytyi? Lompakossa lienee ollut tappajan sormenjäljet. Tuskin on hanskat kädessä korttia kaivellut siitä. KRP varmaankin tehnyt perusteelliset vertailut sormenjäljistä. Ja osumaa ei ole tullut, joten eipä taida olla ennestään rekisteröity henkilö.
Ja tunnuslukukin ollut tekijän tiedossa.
Pituus ja suurinpiirteinen ikähaarukkakin on. Vaatetuksella ei enää ole suurta merkitystä.
Mitenköhän oli tuon aikakauden valvontakamera tilanne automaateissa?
Mitenköhän toi avioliitto ollut kuosissa?
Jospa on ollut kolmas osapuoli jolle on tunnusluku saatettu tietoon?
Olisikohan fiksua KRP:n ottaa tämä uudelleen pöydälle, ihan harjoittelumielessä?
Piilohomot on in.
Peräkylän Maigret
Javier Pena
Viestit: 1846
Liittynyt: Ke Heinä 04, 2007 11:17 pm
Paikkakunta: Pariisi

Re: Ryöstömurha Vantaalla -94

Viesti Kirjoittaja Peräkylän Maigret »

Ei tästä tapauksesta voi poliisille juuri pisteitä antaa. Olisihan tämä pitänyt näinä vuosina selvittää.

Kyllähän tekijä saattaa olla elossa edelleen. Ei tuo narkomaanien elinaikaodotekaan kaikissa tapauksissa ole niin synkkä varsinkin kun tekijä hyvin todennäköisesti on ollut aika ajoin lusimassa. Ja onko tämä edes narkkari tai vain mielenterveydeltään järkkynyt avohoitopotilas joita noina lamavuosina totisesti riitti kaduilla.

Jos tekijä oli kovia huumeita käyttänyt, ja ehkä hivenen psykoottisessa tilassa oleva tyyppi, niin mistä kummasta se on keskellä arkiyötä pompannut tuonne tekopaikan maisemiin ? Joku kytköshän sillä täytyy olla alueeseen ? Selvittikö poliisi kaikki huumeluukut lähistöltä ? Ja ottiko tuollainen pitkä sekava roikale tuona yönä taksia lennosta tuolta alueelta ?

Miksi väkivaltaa on käytetty liikaa sillä kyllähän tuollaiselta humalikolta lompakko lähtee helpomminkin ?

Miksi tekijä vasta vajaan tunnin päästä teosta meni pankkiautomaatille ? Luulisi narkkarilla olevan kiire heti saada käteistä. Vai kävikö tekijä vaihtamassa vereentyneitä vaatteitaan ennen automaatille menoa ? Tosi röyhkeä sällihän se on ollut kun on uskaltanut maisemissa liikkua koska eihän hän ole voinut tietää milloin poliisit jo haravoivat seutua .

Joku muukin aika varmasti tietää kuka on tekijä ! Voisiko tämä mennä jopa murhana syyteharkintaan ja täten ei rikoksena vanhentunut ?
Inhorealisti

Re: Ryöstömurha Vantaalla -94

Viesti Kirjoittaja Inhorealisti »

Peräkylän Maigret kirjoitti:Ei tästä tapauksesta voi poliisille juuri pisteitä antaa. Olisihan tämä pitänyt näinä vuosina selvittää.

Joku muukin aika varmasti tietää kuka on tekijä ! Voisiko tämä mennä jopa murhana syyteharkintaan ja täten ei rikoksena vanhentunut ?
Esitit Maigret paljon hyviä kysymyksiä, mutta tuohon viimeiseen kysymykseen otan kantaa. En näe, miten tästä saataisiin murhakeissiä aikaiseksi, kun kyseessä tavallinen puukotus ja suunnitelmallisuuden todistamisen kanssa on vähän niin näin. Esitit kyllä todella hyviä pointteja sen puolesta, että uhri ja tekijä olisivat tunteneet toisensa entuudestaan (ja siten suunnitelmallisuuttakin olisi voinut olla), mutta jos ei 20 vuoteen saada ketään tuntomerkkeihin sopivaa kaivettua esille, niin miten se enää onnistuu. Kauhealla vaivalla voisi jotain saada aikaiseksi, mutta poliisin määrärahat tuntien sitä vaivaa ei tulla näkemään.
Vastaa Viestiin