Tuhovoimainen kaivostoiminta ja voimaton lainsäädäntö?

Tänne keskustelut politiikasta siihen liittyvästä korruptiosta yms.

Valvoja: Moderaattorit

Kurkkumaa
Hetty Wainthropp
Viestit: 462
Liittynyt: La Tammi 31, 2009 11:54 pm
Paikkakunta: Santaharju

Tuhovoimainen kaivostoiminta ja voimaton lainsäädäntö?

Viesti Kirjoittaja Kurkkumaa »

Talvivaara on kai kaikille tuttu keissi? Syytää paskaa ja tappaa ötököitä niin laajalti ettei ihmisjärki tajua? Sijaitsee jossain niin korkealla korvessa, ettei väki siellä saa kokonaista kansannousua aikaiseksi vaikka hädissään yrittää. Asia ei vaan kosketa henkilötasolla riittävän monia, kun on niin kaukana?

Mutta entäs tämä? Pirkanmaalla, mutta kukaan ei älähdä. Onko Hämeessä vain hiljaista väkeä vai kyseessä uutisankka?

LÄHDE:
http://www.sll.fi/pirkanmaa/oriveden-ku ... ta-jatetta
Oriveden kultakaivoksen ympäristössä uraanipitoista jätettä
Australialaisen Dragon Mining -yhtiön omistaman Oriveden kultakaivoksen lähistöltä on löytynyt useita luvattomasti ympäristöön päästettyjä haitta-aineita.
Oriveden kultakaivoksen ympäristössä uraanipitoista jätettä

Oriveden Ala-Jalkajärvi on ELY-keskuksen tietojen mukaan käytännössä kuollut kaivoksen vaikutusten seurauksena. Kuva: Maan ystävät

Mediatiedote 10.9.2013

Maan Ystävät ja Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri
Julkaisuvapaa heti

Oriveden kultakaivoksen ympäristöstä löydetty uraanipitoista jätettä

Australialaisen Dragon Mining -yhtiön omistaman Oriveden kultakaivoksen lähistöltä on löytynyt useita luvattomasti ympäristöön päästettyjä haitta-aineita. Elokuun 24. päivä 2013 otetut vesi- ja sedimenttinäytteiden analyysit osoittavat vakavaa piittaamattomuutta ympäristönormeista ja kaivoksen naapureiden hyvinvoinnista. Mittaukset tehtiin ympäristöjärjestö Maan ystävien leirin yhteydessä ja lähetettiin analysoitavaksi ALS-yhtiön laboratorioon.

Oriveden kaivos laskee jätevetensä pääosin Ala-Jalkajärveen, josta ne kulkeutuvat Peräjärven kautta Näsijärven Paarlahteen. Ala-Jalkajärven sedimenttinäytteessä mitattiin säteilyjätteen rajan moninkertaisesti ylittävä määrä uraania (132 mg/kg). Myös Ala-Jalkajärven vesinäytteestä löytyi uraania. Aineet voivat kertyä vedestä sekä ravintoketjussa pohjaeliöiden kautta kaloihin ja äyriäisiin.

“Mittausten perusteella voi olettaa, että kaivoksen vaikutukset ulottuvat Näsijärven Paarlahteen asti. Suhteessa kaivoksen kokoon Dragon Mining kilpailee päästöjen pitoisuuksilla ja ympäristövaikutuksilla Talvivaaran kanssa", toteaa filosofian tohtori, biokemisti Jari Natunen.

Mitattujen järvivesien kadmium-arvot ovat hälyttävät. Ne ylittävät Euroopan unionin asettamat raja-arvot selvästi. Kadmium on terveydelle haitallinen ja syöpävaarallinen raskasmetalli, joka kerääntyy elimistöön. Lisäksi vesistä mitattiin korkeita pitoisuuksia useita muita luvanvaraisia aineita, joita ei käsitellä kaivoksen ympäristöluvassa eikä suurta osaa seurata lainkaan.

Kultakaivoksen ympäristölupaa valvova Pirkanmaan ELY-keskus ei ole puuttunut asetuksella säädeltyjen kadmiumarvojen kymmen- ja satakertaisiin ylityksiin, vaikka ne ovat olleet keskuksen tiedossa jo vuodesta 2011. Puuttuminen kaivosyhtiön muihin ympäristölainsäädännön rikkomuksiin on ollut Maan ystävien ja Pirkanmaan luonnonsuojelupiirin mukaan liian hidasta.

“Paikalliset mökkivieraat eivät uskalla enää kalastaa Peräjärvestä. Kaivosyhtiön on kannettava vastuunsa ympäristön pilaamisesta ja kunnostettava saastuneet alueet”, toteaa Maan ystävien kaivosryhmän Angi Mauranen.

Jätevesien lisäksi raskasmetalleja päästetään ympäristöön korkeina pitoisuuksina kaivoksen sivukivikasoista. Louhinnan sivutuotteena syntyvät kivet on läjitetty suoraan eristämättömälle maalle, jolloin sadevedet pääsevät huuhtomaan kasoissa olevia raskasmetalleja kaivosta ympäröivälle suolle.

"Saimme nostettua Oriveden kultakaivoksen ympäristöongelmat julkisuuteen kevättalvella 2012, kun paikallinen asukas oli ottanut meihin yhteyttä. Jo silloin kävi ilmi, että ongelmat ovat suuria, mutta tuoreiden mittausten perusteella ne ovat suorastaan pelottavia. Kaivoksen toiminta on keskeytettävä heti", sanoo Pirkanmaan luonnonsuojelupiirin aluesihteeri Juho Kytömäki.

Lisätietoja:

FT Jari Natunen, biokemisti, antaa lisätietoja mittaustuloksista ja niiden tulosten tulkinnasta,
p. 040 771 3781, njarit(a)yahoo.com

Angi Mauranen, Maan ystävien kaivosryhmä, p. 040 520 7537, angi.mauranen(a)maanystavat.fi,

Juho Kytömäki, Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri, p. 040 515 4557 (klo 12 alkaen), pirkanmaa(a)sll.fi

Mittaustulokset ja kuvamateriaalia:
http://maanystavat-blogi.blogspot.fi/
Uutisoi siitä Ylekin:

http://yle.fi/uutiset/oriveden_kultakai ... ia/6534555
Tampere 12.3.2013 klo 16:28 | päivitetty 12.3.2013 klo 16:46
Oriveden kultakaivos saastuttaa lähijärviä
Oriveden kultakaivoksen läheisessä järvessä on todettu huomattavasti kohonneita sulfaatti-, typpi- ja metallipitoisuuksia. Dragon Mining Oy on laskenut Ala-Jalkajärveen koko toimintansa ajan kaivoksen kuivatusvedet.

Kalliopora Oriveden kultakaivoksessa Kuva: Arttu Horttanainen / Yle
Mistä on kyse?

Oriveden kultakaivoksesta on päässyt vesistöön sulfaattia, typpeä ja metalleja
Lähijärven pitoisuudet ovat huomattavasti kohonneet, kertoo tuore selvitys
Kunnostustöihin päästään ehkä vuoden kuluttua

Oriveden kultakaivos hakee parhaillaan ympäristölupaa kaivostoiminnan jatkamiseen. Ympäristölupaan vaaditussa selvityksessä todettiin, että kaivoksen kuivatusvesistä on valunut vesistöön sulfaattia, typpiä ja metalleja. Pitoisuudet ovat huomattavasti koholla. Sulfaatit ja metallit ovat peräisin louhituista malmimineraaleista ja typpi kaivoksella käytetyistä räjähdysaineista.

Selvitykset koskivat Ala-Jalkajärveä, johon kaivoksen kuivatusvedet on koko sen toiminnan ajan laskettu, sekä Peräjärveä, johon vedet Ala-Jalkajärven kautta päätyvät. Kaivostoiminnasta vastaava Dragon Mining Oy teettää tämän vuoden aikana kultakaivoksen alapuolisen vesistön kunnostussuunnitelman.

- Kunnostussuunnitelman tekee meille jo selvityksenkin tehnyt Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry. Suunnitelma hyväksytetään viranomaisilla, jonka jälkeen ryhdymme tarvittaviin toimenpiteisiin vesien laadun parantamiseksi, kertoo yhtiön johtaja Heimo Pöyry.
Kunnostustöihin ensi vuoden aikana

Vesistön kunnostustöihin päästänee vasta vuonna 2014, arvioi vesistötutkija Reijo Oravainen Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksestä. Varsinkin Ala-Jalkajärven kunnostaminen tulee olemaan haastavaa, sillä sulfaattipitoisuuksia on laimennettava tuomalla paikalle uutta vettä.

Tutkimuksissa todettiin, että kaikki pitoisuudet laimenevat ennen Peräjärveä. Peräjärven itäpään syvänteessä todettiin kuitenkin vielä paikallisesti kohonneita sulfaattipitoisuuksia. Peräjärvestä lähtevien vesien laatu on puolestaan jo lähellä luonnonvesiä.

Ala-Jalkajärven rannalla ei ole asutusta, mutta Peräjärven rannalla on muutama kesäasunto. Oriveden juomavesi otetaan pohjavedestä.
Eli tappavaa paskaa valuu, mutta se ei ole saavuttanut vielä tarpeeksi asuttuja seutuja?

Suomessa saa siis ulkomaiset yhtiöt tehdä rahaa kaivostoiminnalla ja meillä ei ole lakeja joilla voidaan paskan syytäminen pysäyttää? Onko näitä vielä monta muutakin? Löysin viittauksia Oriveden kaivoksen toiminnasta Huittisissa. Missäs se Huittinen taas sitten onkaan... Ja mitä siellä tapahtuu?

Koitan perehtyä ajatuksen kanssa noihin Oriveden Ely- ja ympäristökeskuksen juttuihin paremmalla ajalla, ellei joku muu ehdi ensin. Alkuunsa tuli tunnelma, että niissä vaan siirrellään asiaa kun ei oikein tiedetä mitä sille pitäis tehdä.
Viimeksi muokannut Kurkkumaa, Pe Elo 22, 2014 9:52 am. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
EDIT: Kirjoitusvirheet, jotka huomasin vasta tekstin lähettämisen jälkeen. Esikatselusta huolimatta.

Kurkkumaa
Hetty Wainthropp
Viestit: 462
Liittynyt: La Tammi 31, 2009 11:54 pm
Paikkakunta: Santaharju

Re: Tuohovoimainen kaivostoiminta ja voimaton lainsäädäntö?

Viesti Kirjoittaja Kurkkumaa »

Kuva

Löytyi niin aiheeseen sopiva kuva, että piti heti liittää se tähän :D Kiitos Tapio; http://www.koillissanomat.fi/pilakuva/index.html
EDIT: Kirjoitusvirheet, jotka huomasin vasta tekstin lähettämisen jälkeen. Esikatselusta huolimatta.

Kurkkumaa
Hetty Wainthropp
Viestit: 462
Liittynyt: La Tammi 31, 2009 11:54 pm
Paikkakunta: Santaharju

Re: Tuohovoimainen kaivostoiminta ja voimaton lainsäädäntö?

Viesti Kirjoittaja Kurkkumaa »

Yritin lukea ajatuksen kanssa Oriveden kaivoksen osalta virallisia ympäristölausuntoja yms. mitä nyt verkosta löytyy... Jään ihan ulapalle, myönnän tyhmyyteni. Käsittämätöntä suositusten ja asian siirtelyn ja selvitystarpeen pyörittelyä... Kukaan ei näytä ottavan vastuuta ja firma on tarjotellut 50 000 euron vakuutta ympäristöasioilleen, jos oikein ymmärsin. Sillähän sitä sitten putsataankin paljon tarvittaessa.

Ihmettelen aidosti nettikeskustelujen hiljaisuutta ja maltillisuutta. Lähinnä just toi Pirkanmaan seutu. Luulisi siellä olevan väkeä kenelle asia on henkilökohtainen, mutta ilmeisesti kaivos on tarpeeksi metsässä. Niin että vaikutukset, jos sellaisia on, tulee riittävällä viiveellä massojen heräämiseen.

Kommentit "kuolleista järvistä" ovat sikäli kiinnostavia, että jos asia todellisuudessa on niin että jossain vesialtaassa elämä tosiaan on kadonnut niin luulisi siitä joka tapauksessa olevan paljon enemmän uutisoinnin aiheeksi. Kun "tekijä" vielä on kasvoton ulkomainen kaivosyhtiö, luulisi joutuvan median hampaisiin oikein urakalla. Kun uutisointia ei ole, alan epäillä että koko juttu onkin vain viherpiipertäjien harhaluuloja :roll:
EDIT: Kirjoitusvirheet, jotka huomasin vasta tekstin lähettämisen jälkeen. Esikatselusta huolimatta.

Kurkkumaa
Hetty Wainthropp
Viestit: 462
Liittynyt: La Tammi 31, 2009 11:54 pm
Paikkakunta: Santaharju

Re: Tuohovoimainen kaivostoiminta ja voimaton lainsäädäntö?

Viesti Kirjoittaja Kurkkumaa »

50 300 nimeä sisältävä adressi ei saa Stubbia pysähtymään, vaikka muuten on Talvivaaraan paikan päälle saatu vaikuttavan seurueen kera "kuuntelemaan ja oppimaan":
Pääministeri Alexander Stubb (kok), elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok), ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) ja työministeri Lauri Ihalainen (sd) vierailevat Talvivaara Sotkamo Oy:n kaivoksella Sotkamossa tänään iltapäivällä.
Yle kertoo, että kansanliike Stop Talvivaara aikoo luovuttaa pääministerille vierailun aikana kaivoksen sulkemista vaativan kansalaisadressin. Tämän on määrä tapahtua joko Sotkamossa tai Kajaanissa.

Stop Talvivaara kertoo, että ministerivierailulle ei ole kutsuttu mukaan heidän liikettään, paikallisia asukkaita tai luonnonsuojeluväkeä.

Liike ei ole tiedotteensa mukaan saanut valtioneuvoston kansliasta vastausta siihen, onko sillä mahdollisuus luovuttaa adressi pääministerille, Yle kertoo.

Talvivaarassa vierailevat pääministeri Alexander Stubb (kok), elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok), ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) ja työministeri Lauri Ihalainen (sd).

Stubb on kertonut, että vierailu on tarkoitettu nimenomaan kuuntelua ja oppimista varten, jotta ministerit osaavat ottaa kaikki oleelliset asiat huomioon tilanteen jatkohoidossa.

Ministerit kiertävät kaivoksen alueella sekä tapaavat kaivoksen henkilöstön ja konkurssipesän edustajia. Lisäksi he tapaavat te- ja ely-keskusten, Sotkamon kunnan ja Kajaanin kaupungin sekä Kainuun liiton virkamiehiä.
Kuva

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1 ... 73048.html
EDIT: Kirjoitusvirheet, jotka huomasin vasta tekstin lähettämisen jälkeen. Esikatselusta huolimatta.

Kurkkumaa
Hetty Wainthropp
Viestit: 462
Liittynyt: La Tammi 31, 2009 11:54 pm
Paikkakunta: Santaharju

Re: Tuohovoimainen kaivostoiminta ja voimaton lainsäädäntö?

Viesti Kirjoittaja Kurkkumaa »

Mielenosoittajat odottavat pääministeriä Talvivaaran portilla - Stubb ei aio pysähtyä
Perjantai 14.11.2014 klo 13.31
Alexander Stubb ei aio vastaanottaa adressia.


Kuva
Hannu Hyvönen ja Reino Rönkkö seisoskelivat viiden asteen pakkasessa Talvivaaran portilla ja odottelivat Helsingistä saapuvia ministereitä. Miehet olivat pettyneitä, että pääministeri Alexander Stubb ei aio ottaa vastaan Stop Talvivaara -liikkeen keräämää yli 50 000 nimen adressia. (TOMMI PARKKONEN)
Talvivaaran kaivoksen lakkauttamista vaativa Stop Talvivaara -kansanliike ilmoitti etukäteen järjestävänsä mielenilmauksen kaivosalueen pääportilla, kun pääministeri Alexander Stubb (kok), elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok), ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) ja työministeri Lauri Ihalainen (sd) vierailevat Sotkamossa.

Puolenpäivän aikaan kaivosalueen portille oli saapunut vain muutama mielenosoittaja, mutta heillä oli tukenaan kymmenien tuhansien ihmisten valtuutus.

- Näissä mapeissa on yhteensä 50 300 nimeä, paljon ulkomailtakin, Hannu Hyvönen esitteli kahta paksua mappia Iltalehdelle.

Hyvösen ja Reino Rönkön oli tarkoitus ojentaa Talvivaaran kaivoksen sulkemista vaativa adressi pääministeri Stubbille, mutta tuoreimman tiedon mukaan pääministerillä ei ole aikaa pysähtyä portilla.

Tieto oli miehille suuri pettymys.

- Hieman ihmetyttää, kyllä (ympäristöministeri Ville) Niinistölläkin oli aikaa meille, Hyvönen harmitteli.

- Mutta ei tässä väkisin ruveta ministereitä pysäyttelemään, Rönkkö lupasi.

"Poliittista teatteria"

Hyvösen ja Rönkön mukaan ministereiden Talvivaara-vierailu "haiskahtaa tyypilliseltä suomalaiselta poliittiselta teatterilta".

- Tullaan tänne paikan päälle mukamas hakemaan tietoa. Kyllä sitä tietoa saisi tulematta tänne saakka.

Miehet moittivat vierailun tapaamisjärjestelyjä. Ministereitä isännöivät Talvivaaran kaivosyhtiöiden edustajien lisäksi Kainuun Ely-keskuksen ylijohtaja Kari Pääkkönen ja Kainuun TE-toimiston johtaja Tiina Veijola.

- Tässä kuunnellaan vain yhtä puolta, eli sitä, joka haluaa jatkaa riskinottoa meidän kansalaisten kustannuksella. Ministereiden näkemys tilanteesta voi vääristyä liian yksipuolisen informaation vuoksi.


Samaa ihmetteli Iltalehdelle aikaisemmin myös sotkamolainen Leo Schroderus, joka kuuluu paikallisiin ympäristöaktiiveihin.

- Luonnon turmelijoita kuunnellaan, mutta ei asiasta kärsiviä, Schroderus valitti.

Ministerit saapuvat Talvivaaran iltapäivällä noin kello kahden aikaan. Heidät vastaanottaa yhtiön teknologiajohtaja Pertti Pekkala.

Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä ei osallistu tapaamiseen.

TEKSTI JA KUVA:
TOMMI PARKKONEN
SOTKAMO
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014111 ... 4_uu.shtml
EDIT: Kirjoitusvirheet, jotka huomasin vasta tekstin lähettämisen jälkeen. Esikatselusta huolimatta.

Bias
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1354
Liittynyt: Su Heinä 19, 2009 1:04 pm

Re: Tuohovoimainen kaivostoiminta ja voimaton lainsäädäntö?

Viesti Kirjoittaja Bias »

stubb.jpg
stubb.jpg (44.37 KiB) Katsottu 17082 kertaa
Ei ole syyttömiä. On vain huonosti kuulusteltuja.
Josif Stalin

Chikatilo
Christopher Lorenzo
Viestit: 1517
Liittynyt: Ke Huhti 27, 2011 12:06 am

Re: Tuohovoimainen kaivostoiminta ja voimaton lainsäädäntö?

Viesti Kirjoittaja Chikatilo »

No ei ainakaan puutu positiivisuutta... (-oksennus-)

Toivottavasti Ryssä ostaa tuon puljun, että työpaikat säilyvät ja ympäristöasiat saadaan edes venäläiselle tasolle.
Kaikki sanomassa esitetty on mielikuvituksen tuotetta eikä sillä ole yhteyttä todellisiin tapahtumiin tai henkilöihin. Mahdolliset samankaltaisuudet ovat pelkkää sattumaa. Kirjoittaja on poliittisesti täysin korrekti.

Tracker
Theo Kojak
Viestit: 1192
Liittynyt: Ke Helmi 04, 2015 9:13 am

Re: Tuohovoimainen kaivostoiminta ja voimaton lainsäädäntö?

Viesti Kirjoittaja Tracker »

Pekka Perä on saanut Talvivaara-vuosinaan jopa 200–300 suomalaisen tulot yhdessä vuodessa. Tämä on nostanut hänet tulotilastoissa parhaimmillaan sijalle 29, joten aivan Suomen huipputuloisten kärkeen hän ei ole koskaan yltänyt.

Perä on ansainnut Talvivaarasta silti sievoisesti: vuosina 2005–2013 yhteensä yli 20 miljoonan euron verotettavat ansio- ja pääomatulot.

Tästä 20 miljoonasta eurosta osakemyyntien ja osinkojen osuus on ollut noin 17 miljoonaa ja ansiotulojen osuus noin kolme miljoonaa euroa, selviää verottajan sekä Arvopaperikeskuksen tiedoista.

http://www.hs.fi/talous/a1415341178557

Avatar
ABC
Michael Knight
Viestit: 4320
Liittynyt: To Touko 31, 2007 2:23 am

Re: Tuohovoimainen kaivostoiminta ja voimaton lainsäädäntö?

Viesti Kirjoittaja ABC »

Jottei totuus unohtuisi, niin on syytä muistuttaa, että nykyiset kaivostuhot pedattiin keskustavetoisten hallitusten aikana. Tuolloinen alan vastuuministeri Mauri Pekkarinen, jolta julkisesti tiedusteltiin, pitäisikö kaivoslainsäädäntöä muuttaa, totesi, ettei siihen ole tarvetta. Kepun edellisenä valtakautena kaivos- ja muut ympäristöasiat myös siirrettiin alueiden ELY-keskuksille, joiden tehtävänä on ennen kaikkea tehostaa alueen taloudellista hyväksikäyttöä, ei suojella luontoa. Seuraavien eli kokoomusvetoisten hallitusten aikana on sitten johdonmukaisesti noudatettu tätä linjausta, jonka mukaan Suomeen houkutellaan ylikansallisia kaivosyhtiöitä antamalla heidän käytännössä tehdä valtauksia minne haluavat ja viedä löytönsä mukanaan, ilman mitään velvoitteita paikallisten työllistämisestä tai jälkiensä siivoamisesta.

Suomen kaivoslainsäädäntö on tällä hetkellä jo kotimaisten kannalta huonompi kuin monen afrikkalaisen ylikansallisten yhtiöiden "hyödyntämän" valtion. Ulkomaisten kaivosyhtiöiden tekemät tuhot ovat myöskin täsmälleen yhtä pahoja kuin Talvivaaran (minkä jokainen viitsijä saattaa itse maastossa käydessään havaita), mutta vain Talvivaara on nostettu tikun nokkaan. Motiiveja tähän sopii miettiä.

Joten jos omistat maata potentiaalisella kaivosalueella ja ajattelit äänestää kepua, ajattele uudestaan.
Every ship must sail a world.

Avatar
Luupää
Perry Mason
Viestit: 3848
Liittynyt: To Heinä 10, 2008 10:03 pm

Re: Tuohovoimainen kaivostoiminta ja voimaton lainsäädäntö?

Viesti Kirjoittaja Luupää »

http://www.tekniikkatalous.fi/tiede/kes ... Uutiskirje
6.9.2017

Talvivaaran kaivostoiminnan päästöt ovat muuttaneet lähialueen järvet kemiallisesti kerrostuneiksi suola-altaiksi, joiden pohja on lähes kokonaan eloton, todetaan Helsingin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa.

Talvivaaran kaivoksen alajuoksulla, muutaman kilometrin päässä kaivosalueelta oleva Kivijärvi on ollut useiden Talvivaaran (sittemmin Terrafamen operoiman) kaivoksesta aiheutuneiden juoksutusten ja vuotojen kohteena vuodesta 2008 lähtien.

Pahin vuoto tapahtui vuonna 2012, jolloin kaivoksen vesivarastona käytetystä altaasta pääsi vuotamaan ympäristölle vahingollista, suolaista ja metallipitoista vettä ja sakkaa noin 1,2 miljoonaa kuutiometriä. Tästä noin 240 000 kuutiometriä päätyi kaivosalueen ulkopuolelle.

Helsingin yliopiston ympäristömuutoksen tutkimusyksikkö ECRU on Kivijärven pohjasedimenttejä tarkastellessaan havainnut, että kaivokselta vuotaneet suolapitoiset vedet ovat kerrostaneet järven vesipatsaan niin, etteivät alusvesi ja päällysvesi enää sekoitu.

"Kivijärveen on syntynyt jyrkkä kemiallinen harppauskerros, joka erottaa pinnan kevyemmän veden pohjaa lähellä olevasta tiheästä ja enemmän suoloja sisältävästä raskaammasta vedestä. Lisäksi hajotustoiminta on kuluttanut järven pohjan tuntumasta hapen, ja koko järven pohja on käytännössä kuollut", kaivostoiminnan vesistövaikutuksista väitöskirjaansa valmisteleva tutkija Jaakko Leppänen sanoo yliopiston tiedotteessa.

Suolaantumisen biologiset vaikutukset yllättivät tutkijat. "Lajiston monimuotoisuus on romahtanut, ja metsäjärville tyypilliset leväyhteisöt ovat korvautuneet murtovesissä viihtyvillä lajeilla", kertoo sedimentin levälajistoa tutkinut dosentti Jan Weckström.

Myös järven äyriäislajisto on muuttunut suuresti. Muutosten syyksi todettiin kuitenkin suolaantumisen lisäksi myös raskasmetallien ja muiden ympäristömyrkkyjen aiheuttamat muutokset eliöiden ravinnonsaannissa.

Uuden tutkimuksen tulokset ovat merkittäviä, sillä ne osoittavat että vesien suolaantuminen saattaa olla ekologisilta vaikutuksiltaan monimetallikaivosten suurin vesistöjä muuttava tekijä.

"Hapanta kaivosvalumaa on perinteisesti pidetty yhtenä vakavimpana kaivosten ratkaisemattomana ympäristöongelmana, mutta suolaantumisen aiheuttamat ekologiset ongelmat tulisi nostaa nyt myös vakavasti esille", tutkimusta johtanut professori Atte Korhola korostaa.

Monissa maissa kaivosvesien raskasmetallipitoisuuksia kontrolloidaan lainsäädännöllä, mutta Talvivaaran tapaus osoittaa, että kaivausalueelta juoksutetun suolapitoisemman veden määrä voi jo sellaisenaan olla vakava ongelma ympäristön tilalle. Maailmalla on lukuisia monimetallikaivoksia, joiden läheisyydessä odottavat samansuuntaiset ongelmat.

Tutkimus aiheesta on ilmestynyt vastikään Scientific Reports -julkaisussa.
Kun linkität niin kopioi teksti samalla ketjuun, koska monet linkit lakkaavat ajan mittaan toimimasta ja asia katoaa bittiavaruuteen.

L'amourha
Jessica Fletcher
Viestit: 3070
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Re: Tuhovoimainen kaivostoiminta ja voimaton lainsäädäntö?

Viesti Kirjoittaja L'amourha »

Näin meillä saa mellastaa:

Kultalouhos ilmestyi Kainuun maastoon kuin varkain – Kaivosyhtiö kaivoi satametrisen kaivannon ja kuljetti pois 200 tonnia malmia ilman ympäristölupaa

Kalevala Gold jätti toukokuussa koetoiminnan ympäristölupahakemuksen. Louhinta kuitenkin aloitettiin lähes saman tien. Päätöstä hakemukseen ei edelleenkään ole tehty, vaikka osa louhinnasta on jo suoritettu.

Sampsa Oinaala
HS

Julkaistu: 16.9. 2:00 , Päivitetty: 16.9. 14:57
SUOMUSSALMI

KALLIOON louhittu monttu Suomussalmen Kiannanniemessä on satakunta metriä pitkä ja parin metrin syvyinen. Se ilmestyi maastoon kuin varkain kesä- ja heinäkuun aikana.

”Yhdeksäs kesäkuuta kuultiin räjähdys. Meille on tästä kolme kilometriä ja se kuului selvästi sinne”, paikallinen vapaa-ajanasukas Rita Ruotsalainen kertoo. ”Maastossa ei ollut varoituksia, eikä missään oltu ilmoitettu, että täällä räjäytetään.”

Louhinnan teki Kalevala Gold -niminen kaivosyhtiö, jolla on alueelle malminetsintälupa, mutta ei varsinaista kaivoslupaa.

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Pentti Seppänen ja kyläläinen Rita Ruotsalainen ihmettelevät maastoon louhittua kuilua. ”Tässä on sortumis- ja putoamisvaara.”

NYT kyläläiset ja viranomaiset pohtivat, miten laajaa louhintaa malminetsintäluvalla saa tehdä.

Ely-keskuksen tarkastajat vierailivat paikan päällä kyläläisten kutsusta 17. heinäkuuta.

Tämän jälkeen kaivosyhtiö keskeytti työt. Sitä ennen alueelta oli kuljetettu 204 tonnia malmia Paltamoon Juuan dolomiittikalkki oy:n kaivokselle rikastuskoetta varten. Rikastamisessa kulta erotetaan malmista.

Ilmoitus rikastuskokeesta jätettiin Aluehallintavirastoon (avi) vasta, kun malmi oli jo siirretty Paltamoon. Nyt kiviaines odottaa viranomaisten päätöksiä varastohallissa.

KAIVOSYHTIÖN toimia selvitellään ainakin neljässä eri osoitteessa. Varsinainen lupaviranomainen on Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, jonka mukaan louhinta tapahtui malminetsintäluvan puitteissa.

”Yleensä malminetsintää tehdään kallioperäkairauksella, koelouhinta on harvinaisempaa. Se voi olla järkevää, jos malmio on lähellä maan pintaa. Suomussalmella koelouhinta mainitaan luvassa”, toteaa Tukesin ylitarkastaja Ilkka Keskitalo. Hän muistuttaa, että Kalevala Goldin toimilla on myös maanomistajan siunaus.

Jos malminetsintä aiheuttaa ympäristön pilaantumisen vaaraa, siitä on myös tehtävä aviin koetoimintailmoitus tai ympäristölupahakemus.

”Koetoimintailmoitus hylättiin huhtikuussa, koska tämä vaikutti laajamittaiselta koetoiminnaksi. Kaivosyhtiö ei myöskään ollut selvittänyt riittävästi, mitä sivukivi sisältää ja mitä vesistövaikutuksia toiminnalla on”, kertoo Pohjois-Suomen avin ympäristöylitarkastaja Seija Schroderus-Härkönen.

TOUKOKUUSSA Kalevala Gold jätti koetoiminnan ympäristölupahakemuksen. Louhinta kuitenkin aloitettiin lähes saman tien. Päätöstä hakemukseen ei edelleenkään ole tehty, vaikka osa louhinnasta on jo suoritettu.

Lisäksi avilla on käsiteltävänään ilmoitus malmin koerikastuksesta. Paltamossa. Schroderus-Härkönen ei halua kommentoida kaivosyhtiön ratkaisua kuljettaa malmi rikastuslaitokselle jo ennen ilmoituksen jättämistä.

Tässä asiassa valvova viranomainen on ely-keskus. Sen tarkastajat ovat käyneet sekä Suomussalmen louhoksella, että Juuan dolomiittikalkki oy:llä Paltamossa, jossa Kalevala Gold on suunnitellut koerikastusta.

”Harkinnassamme on, onko toiminta Suomussalmella sellaista, että siihen olisi tarvittu joko koetoiminta- tai ympäristölupa. Asian käsittely on vielä kesken, joten tässä vaiheessa emme voi kommentoida enempää”, yksikön päällikkö Sari Myllyoja Kainuun ely-keskuksesta kertoo.

Neljäs tapausta tutkiva taho on poliisi. Paikalliset ovat pyytäneet tutkimaan, onko räjäytyksistä aiheutunut vaaraa ja onko ympäristöä turmeltu.

”Tutkimme, onko toimenpiteillä ollut asianomaiset luvat. Sen jälkeen harkitsemme, täyttyykö tässä rikoksen tunnusmerkistö”, rikoskomisario Hannu Rönkkö toteaa.

Kaivosyhtiö Kalevala Gold on malminetsintä luvalla tehnyt mittavia kaivauksia.

KALEVALA GOLDIN projektijohtaja Anto Kaipiainen sanoo, että Suomussalmen Kiannanniemessä on louhittu ”tutkimusoja, joka menee mineralisaation päälle”, sekä poistettu pintamaata noin puolen hehtaarin alueelta.

”Tässä tuli pieni virhe, kun toimenpiteemme jäivät ilmoittamatta osalle viranomaisista. Malminetsintälupa ei kiellä tutkimusojan tekemistä. Nyt olemme oppineet virheestämme”, Kaipiainen pahoittelee.

Kaipiaisen mukaan kaivos olisi toteutuessaan ympäristöystävällinen, sillä louhinta tapahtuisi maan alla, ja kultajuonne on selvärajainen. Tämän vuoksi sivukiveä tulisi vain vähän. Sivukivi on louhinnan sivutuotteena syntyvää kiviainesta, jossa ei ole merkittäviä määriä hyödynnettäviä metalleja.

Kaipiainen myös muistuttaa, että hanke tarjoaisi vähintään sata henkilötyövuotta.

MALMINETSINTÄLUPA ei oikeuta malmin taloudellista hyödyntämistä. Paltamoon kuljetettu malmi sisältää Kaipiaisen mukaan kultaa ”teoriassa kilon, mutta käytännössä noin 300 grammaa”. Koerikastuksen tuottamasta kullasta yhtiö on suunnitellut tekevänsä kultakolikoita liikelahjoiksi sijoittajille.

Taloudellisen hyödyntämisen raja ole yksiselitteinen, sanoo Tukesin Ilkka Keskitalo.

”Koetoiminta täytyy mitoittaa siten, ettei tule merkittävää taloudellista hyötyä. Jos koelouhinnasta tulee mineraalia niin paljon, että sillä on taloudellista merkitystä, toiminta vaatii kaivosluvan.”

KYLÄYHDISTYKSEN puheenjohtaja Pentti Seppänen ja kyläläinen Rita Ruotsalainen ihmettelevät maastoon louhittua kuilua. ”Tässä on sortumis- ja putoamisvaara, sillä aluetta ei ole kunnolla aidattu. Nyt on metsästysaika ja eläimet liikkuvat paljon”, Ruotsalainen sanoo.

Louhoksen vieressä virtaa Kuikkapuro, jossa pesii suojeltuja viitasammakoita. Toisella laidalla puolestaan on Pahalammen Natura-suojelualue.

”Onko varmaa, ettei täältä valu vesistöihin mitään? Kukaan viranomainen ei ole käynyt ottamassa vesinäytteitä”, Ruotsalainen kysyy.


Pienen mittakaavan kaivostoiminta nostaa päätään

KUIKANKULLAKSI nimetty kaivosprojekti Suomussalmen Kiannanniemessä on pieni, mutta pitoisuudeltaan hyvä kultamalmio. Juuri sellaisia vuonna 2009 perustettu englantilainen Mineral Exploration Network etsii.

”Kun löydetään hyödyntämiskelpoinen malmio, se joko myydään, tai perustetaan uusi yhtiö pyörittämään kaivostoimintaa”, kertoo Kalevala Goldin projektijohtaja Anto Kaipiainen.

Suomussalmen tapauksessa päätettiin perustaa uusi yhtiö, Kalevala Gold, josta malminetsintäyhtiö omistaa enemmistön. Osakkaana on myös englantilainen pörssiyhtiö Lions Gold.

Maaperän mineraalit ovat uusiutumattomia luonnonvaroja ja helposti hyödynnettävät malmiot alkavat olla löydetty. Tämä on johtanut Talvivaaran kaltaisiin kaivoshankkeisiin, jossa aiempaa köyhempää malmia rikastetaan suuria määriä vaihtoehtoisilla menetelmillä.

Toinen kaivosalan trendi on Kaipiaisen mukaan small scale mining eli pienen mittakaavan kaivostoiminta. ”Suomessa on tiedossa melkein sata tällaista runsaspitoista, mutta pientä esiintymää. Kuikankullasta olisi saatavissa tonni kultaa. Suuret kaivosyhtiöt eivät tällaisesta kiinnostu.”

Kalevala Gold suunnittelee rikastavansa Suomussalmen malmin siirrettävällä rikastuslinjalla, joka koostuisi neljästä merikontista. Kaipiaisen mukaan toiminta olisi ympäristöystävällistä.

”Lopussa meillä olisi vain 75 kuutiota kontaminoitunutta vettä, joka voidaan haihduttaa. Talvivaarassa on nähty, että iso mittakaava ei aina toimi.”

Kaivostoiminta voisi alkaa parissa vuodessa. Osa tuotoista investoitaisiin jatkotutkimuksiin. ”Kymmenen kilometrin säteellä on kolme muuta kultaesiintymää. Tämä olisi ensimmäinen teollinen kullantuotanto Kainuussa. Kaivokset voisivat toimia yhteensä 15 vuotta.”

Kaivoksen perustamisen kolme porrasta

KAIVOKSEN syntyprosessissa on useita lupavaiheita. Kaivos- ja malminetsintätoiminta myös jakautuu usean viranomaisen vastuulle.

Ensimmäiseksi jollekin alueelle tehdään varausilmoitus, jonka vastaanottaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. ”Varausilmoitus on etuoikeus kohteeseen. Sillä ei voi tehdä muuta kuin kevyttä näytteenottoa”, Tukesin ylitarkastaja Ilkka Keskitalo kertoo.

Varausilmoitus on nimensä mukaisesti ilmoitus, ei hakemus. Se on voimassa kaksi vuotta, jonka aikana valmistellaan seuraava vaihe, malminetsintälupa. ”Yleensä tässä vaiheessa pinta-ala on kutistunut murto-osaan alkuperäisestä”, Keskitalo selittää.

Malminetsintäluvasta pyydetään lausunnot aina kunnalta ja ely-keskukselta, sekä tapauskohtaisesti muilta tahoilta. Tukesin tulee hyväksyä hakemus, jos esteitä kaivoslaissa ei ole. Lupa on voimassa jatkoaikoineen enintään 15 vuotta.

Malminetsintälupa mahdollistaa maastoajoneuvojen käytön, koekairaukset ja jopa pienimuotoisen louhinnan. Tästä maksetaan maanomistajalle korvaus. Etsintätoiminnan jälkien siivoamiseksi asetetaan myös vakuus.

Seuraava vaihe on varsinainen kaivoslupa, jonka myöntää Tukes. Viimeistään tässä vaiheessa tarvitaan kuitenkin myös ympäristölupa, jonka myöntää Aluehallintovirasto ja jota valvoo ely-keskus. Lisäksi tarvitaan muun muassa rakennusluvat ja luvat räjähdysaineiden käyttöön.

Malminetsintälupia on myönnetty laajoille alueille ympäri maata. Suurimmat keskittymät ovat esimerkiksi Forssan ja Tampereen seuduilla, Itä-Suomessa, sekä Sodankylä-Kittilä -akselilla. ”Vain yksi tuhannesta malminetsintähankkeesta johtaa kaivoksen perustamiseen”, Keskitalo muistuttaa.
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä

Tracker
Theo Kojak
Viestit: 1192
Liittynyt: Ke Helmi 04, 2015 9:13 am

Re: Tuhovoimainen kaivostoiminta ja voimaton lainsäädäntö?

Viesti Kirjoittaja Tracker »

Talvivaara/Terrafame on ollut, ja tulee olemaan "mahdoton yhtälö". Tuoton edellytys perustuu nikkelin hinnan nousuun. Tosiasia on kuitenkin että malmin sakkautuminen ja tuotantokustannusten nousu kumoavat jatkossakin toiveet tuottavuudesta. Mauri Pekkarinenkin on talvivaaran suhteen myöntänyt heitä, poliitikkoja, höynäytetyn "asiantuntijalausunnoilla".

sinnerman
Agentti Scully
Viestit: 650
Liittynyt: La Loka 22, 2016 10:00 am

Re: Tuhovoimainen kaivostoiminta ja voimaton lainsäädäntö?

Viesti Kirjoittaja sinnerman »

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/2018032 ... 7_u0.shtml

Nyt on sitten tuomioita annettu.Melko mitättömiä nuo mielestäni ovat.Pekka Perän olisi voinut tuomita vaikka lopuksi iäkseen lapioimaan paskaa Talvivaaran lähistön järville.

Avatar
sikakoira
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 25883
Liittynyt: Ke Kesä 07, 2017 8:50 am

Re: Tuhovoimainen kaivostoiminta ja voimaton lainsäädäntö?

Viesti Kirjoittaja sikakoira »

Perä tuomittiin kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä ympäristön turmelemisesta. Käräjillä Perä oli tuomittu 90 päiväsakkoon perusmuotoisesta ympäristön turmelemisesta.
No voihan vittu,ja vielä kehtaa valittaa tuomiostaan.No eihän syytöntä miestä rangaista saa.
Toivottavasti maksaa velkansa yhteiskunnalle tällainen periaatteen mies.
Tarkoittaako tämä että käräjätuomion päiväsakot unohdetaan ? Ilmeisesti niin.
Rovaniemen hovioikeus kovensi Talvivaaran perustajan tuomiota.

Rovaniemen hovioikeus kovensi Pekka Perän tuomiota yhdessä Suomen suurimmista ympäristörikosoikeudenkäynneistä. Oikeus lähetti asiasta tiedotteen.

Perä tuomittiin kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä ympäristön turmelemisesta. Käräjillä Perä oli tuomittu 90 päiväsakkoon perusmuotoisesta ympäristön turmelemisesta.

Talvivaara Sotkamon entisen toimitusjohtajan Harri Natusen tuomio koveni hovissa. Hänet määrättiin maksamaan 100 päiväsakkoa (12 900 euroa). Käräjillä päiväsakkoja oli annettu 60. Entisen tuotantojohtajan, Lassi Lammassaaren käräjäoikeuden antama sakkotuomio pysyi ennallaan.

Syyttäjät vaativat lisäksi 13,3 miljoonan korvauksia rikoksella saavutetusta hyödystä, mutta hovioikeus hylkäsi vaatimuksen. Käräjillä Talvivaaran varaton konkurssipesä tuomittiin menettämään 3,5 miljoonaa euroa rikoksella saatua hyötyä. Hovissa päätös kumottiin ja yhtiö vapautettiin menettämisseuraamuksesta.

Käräjäoikeuden antamaa 300 000 euron yhteisösakkoa hovioikeus sen sijaan korotti puoleen miljoonaan.
Muun muassa Yle kertoi aiemmin torstaina, että Perä aikoo hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Juttua päivitetty 17.24. Lisätty tieto valitusluvan hakemisesta 17.24.
Maailma avautuu aivan toisella tavalla kuin jos yritätte rakentaa kuvaa maailmasta pelkän suomalaisen valtamedian varassa Se kuva on täysin virheellinen ja harhainen tarkoituksellisesti Se on mediapoolin ja hybridikeskuksen hybridisotaa teitä kohti

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17032
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Tuhovoimainen kaivostoiminta ja voimaton lainsäädäntö?

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Ulkomainen kaivosyhtiö leveili Hongkongin pörssissä: Tyhjennämme Valkeakosken kaivoksen, ennen kuin viranomaiset ehtivät käsitellä valitukset

*Australialaisella Dragon Mining Oy:llä on Suomessa kolme kaivosta, joista paikalliset asukkaat ja luonnonsuojelujärjestöt ovat tehneet lukuisa tutkintapyyntöjä ja valituksia.
*Kaivosyhtiö aikoo louhia 1,4 hehtaarin alueelta kahden vuoden aikana 300 kiloa kultaa.
*Dragon Mining vakuuttaa sijoittajilleen Hongkongin pörssissä, että yhtiö ehtii tyhjentää kultakaivoksensa ennen kuin Suomen viranomaisille tehdyt valitukset on saatu käsiteltyä.
*Hongkongin pörssistä löytyy verkon kautta tietoa, jonka Suomen kaivosteollisuutta valvovat viranomaiset haluavat pitää salassa.


Australialaisen kaivosyhtiön Dragon Miningin kolmas kultakaivos Suomen maaperällä on avaamista vaille valmis. Kaapelikulman kaivos sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Valkeakosken keskustasta.

Kaivosyhtiö aikoo louhia 1,4 hehtaarin alueelta kahden vuoden aikana 300 kiloa kultaa.

Kaapelikulman kaivoshankkeen ympärillä käydään kiivasta keskustelua Dragon Miningin oikeudesta kuormittaa vesipäästöillään ojia ja tuhota alueella mahdollisesti olevia lähteitä.
– Kaapelinkulman kaivospiirin alueella ei sijaitse lähteitä. Avaamme kaivoksen tammikuun aikana, Dragon Miningin maajohtaja Ilpo Mäkinen sanoo.

Ämpärillä lähteiden puolesta

Valkeakoskella ydinkysymys kuuluu, ovatko Kaapelinkulman kaivosalueen kallioiden välissä olevat vesialtaat lähteitä?

Suomen luonnonsuojeluliiton kaivosasiantuntijalla Jari Natusella on yksikertaisen metodi ratkaista asia. Filosofian tohtori ottaa repustaan ämpärin ja alkaa äyskäröidä.
– Jos kallioiden välissä olevan veden pinta pysyy äyskäröinnistä huolimatta ennallaan, kyse on lähteistä. Jos pinta laskee, kyse on sadevedestä, Natunen selittää.

Aivan kaivosalueen naapurissa asuva Ritva Taskinen seuraa Natusen koetta, mutta on jo muutaman ämpärillisen jälkeen varma lopputuloksesta. Taskisen perustaa väitteensä omiin kokemuksiinsa.
– Viime kesä oli kuuma ja kuiva. Vaikka se kuivatti läheiset ojat ja kaivot, vesi kallioiden välissä piti pintansa. Jos se olisi ollut sadevettä, se olisi haihtunut taivaan tuuliin, Ritva Taskinen sanoo.

Kun filosofian tohtori Natunen oikaisee äyskäröintinsä välillä selkäänsä, Taskinen tarttuu toimeen. Vesi saa kyytiä, ja Natusella on aikaa pohtia kaivoksen luontovaikutuksia.
– Jos kyse on lähteistä, ne lisäävät merkittävästi vesien virtaamista kaivokseen. Se taas aiheuttaisi, että louhintaprosessin myötä saastunutta vettä laskettaisiin entistä enemmän ojiin, Natunen muistuttaa.

Ely-keskus uskoo kaivosyhtiötä

Pirkanmaan ely-keskuksessa lähdekysymys on jo ratkaistu. Valvova viranomainen tukeutuu kaivosyhtiö Dragon Miningin vuonna 2005 teettämään ympäristöselvitykseen.

– Lähdeaineistoista (peruskartta, maaperäkartta ja metsälain mukaisten kohteiden kartoitus) ei ole havaittu alueella lähteitä. Alueelta ei ole löytynyt lähdevaikutteista lajistoa tai lähdeluontotyyppejä, ylitarkastaja Merja Antikainen perustelee.

Natusen ja Taskisen kiivaan äyskäröinnin tuloksena vedenpinta laskee aina kallion kylkeen vedettyyn tavoiterajaan asti. Sitten alkaa kokeen ratkaisevin osuus, nouseeko vesi takaisin aloituskorkeuteen.

Noin vartin odottelun jälkeen tulos alkaa näyttää Jari Natusen mielestä selvältä.
– Vesi nousee takaisin, joten lähdehän tämä on. Nyt on vaara, että yhtiö ennättää vanhan ympäristölupansa perusteella räjäyttää kalliot, ennen kuin asia ehtii Valkeakosken ympäristölautakunnan käsiteltäväksi, Jari Natunen pelkää.

Valkeakosken ympäristölautakunta näytti kaivosyhtiölle vihreää valoa, mutta kaivoksen ympäristövaikutuksista huolestuneet asukkaat aikovat viedä asian aluehallintoviranomaisen (avi) käsiteltäväksi.

Totuus Hongkongin pörssistä

Jos apua ei löydy läheltä, se pitää hakea kaukaa.

Ämpärin lisäksi Suomen luonnonsuojeluliiton kaivosasiantuntija Jari Natusen aseet Dragon Miningin kaivossuunnitelmia vastaan ovat tietokone ja Hongkongin pörssi.
– Hongkongin pörssi kertoo Dragon Miningin Suomen kaivoshankkeista enemmän kuin Pirkanmaan ja Satakunnan ely-keskukset yhteensä, Natunen hymähtää.

Jari Natunen pääsi Dragonin Suomen kaivoshankkeisiin kunnolla käsiksi keväällä 2017, kun yhtiö ilmoitti aikeensa listautua Hongkongin pörssiin
– Hämmästykseni oli suuri, kun Dragon kertoi listalleottoesitteessään, että se oli hakannut Kaapelinkulmalla ympäristöluvan vastaisesti kirjopapurikkoperhosen suojametsää. Suomessa kukaan ei asiasta ollut puhunut yhtään mitään.

Hongkongin pörssistä paljastui myös, että ely-keskus oli tehnyt Dragonin laittomista hakkuista tutkintapyynnön poliisille.
– Ely-keskus ei antanut meille tästä tietoja, mutta pörssistä löytyi asiakirjan diaarinumero, josta tiedot löytyivät, Jari Natunen kertoo.
– Viranomaiset panttaavat tietoa, ja olemme joutuneet tekemään valitukset niukoilla tiedoilla. Valvovat viranomaiset eivät halua käsitellä kaivosasioita julkisesti, Natunen harmittelee.

Yksi kaivoshankkeen ankarista arvostelijoista on louhoksesta parin kilometrin päässä asuva everstiluutnantti Kalle Laurila, joka pelkää kaivoksen saastuttavan alueen pohjavesivarantoja.
– Sata perhettä asuu nyt vaarassa olevalla pohjavesialueella. Yhteiskunnalle tulisi halvemmaksi hakea yhtiön haluamat 300 kiloa kultaa Suomen pankin holveista ja rahdata se sijoittajille Australiaan. Ympäristötuhot tulevat selvästi kalliimmiksi, everstiluutnantti Laurila pamauttaa.

Paikalliset asukkaat ja luonnonsuojelujärjestöt ovat tehneet Kaapelinkulman kaivoshankkeesta tutkintapyyntöjä, muistutuksia ja valituksia aina poliisista korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti.

Hongkong kullanarvoinen tietolähde

Dragon Mining listautui Hongkongin pörssiin tämän kuun alussa. Pörssi-ilmoituksessaan yhtiö rauhoittelee sijoittajia sillä, että Suomessa viranomaisten ja oikeuslaitosten päätökset kestävät niin kauan, että niistä valittamalla kaivokset ehditään hyvin tyhjentämään kullasta.

Dragon Miningin maajohtajan Ilpo Mäkisen mukaan on tavallista, että kaivosten luvitus kestää pitkään.
– Se on osa toimintaa ja sen suunnittelua. Kaivoksillamme ja rikastamolla on olemassa toimintaa varten tarvittavat luvat, joita noudatamme, maajohtaja Ilpo Mäkinen sanoo.

Kalle Laurilan mielestä kaivosyhtiö käyttää valituskikkailullaan suomalaista oikeusjärjestelmää hyväkseen.
– Tämä ei sovi suomalaiseen oikeustajuun. Näin yhtiö myös murentaa kansalaisten uskoa vaikutusmahdollisuuksiinsa, kun he huomaavat, että valittaminen on turhaa. Tämä ei ole isänmaallista toimintaa, everstiluutnantti Kalle Laurila sanoo tuohtuneena.

Suomen luonnonsuojeluliiton asiantuntija Jari Natunen muistuttaa, että Dragon Mining ei esitä mahdollisia tulevia lisäjälkivelvoitteita riskinä tai vastuuna pörssidokumentissaan.
- Voi hyvinkin käydä, että kullan ehdyttyä suomalainen tytäryhtiö ajetaan konkurssiin, luonnonsuojeluliiton kaivosasiantuntija Jari Natunen pohtii.

Kullanarvoista tietoa

Dragon Miningin Hongkongin pörssiin ilmoittamat tiedot ovat osoittautuneet kullanarvoiseksi tietolähteeksi kaivosaktivisteille.
– Yhtiön 900-sivuisesta pörssi-ilmoituksesta löytyy uutta tietoa yhtiön Huittisten ja Oriveden kaivoksista sekä Sastamalan rikastamosta.
– Jokisivun kaivoksen rikastuskokeiden tietojen perusteella kaivoksen uraani saattaa rikastua yli ydinenergialain 0,1 prosentin rajan, Natunen sanoo.

Säteilyturvakeskuksen (STUK) mukaan Jokisivun kaivoksen uraanirikasteen määrä on pieni, mutta:
– Ydinenergialain mukaisen luvan tarpeen selvittäminen Jokisivun painovoimarikasteen tapauksessa on kesken, STUKin ylitarkastaja Antti Kallio sanoo.

Dragon Mining sai ely-keskukselta lausunnon, jonka mukaan yhtiö voi nostaa Sastamalan rikastamossa käsiteltävän malmin määrän 200 000 tonnista 300 000 tonniin. Dragon Mining julkaisi tiedon Hongkongin pörssissä.
– Yhtiö ilmoittaa myös, että sillä on oikeus käsitellä Kaapelinkulman malmi Sastamalassa. Ely ei ole lupaviranomainen, joten kyseessä eivät ole oikeat ympäristöluvat. Tilanne on laiton, luonnonsuojeluliiton kaivosasiantuntija Jari Natunen sanoo.

Onko kyseessä lupa näihin asioihin, ylitarkastaja Vesa Hyvärinen Pirkanmaan ely-keskuksesta?
– Ei ole. Kaivosyhtiö on laittanut vireille ympäristöluvan muutoksen vuonna 2011. Lupa-asian käsittely on palannut aluehallintovirastoon korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä vuonna 2017, Vesa Hyvärinen sanoo.

Aivan kaikkea ei sentään Hongkongin pörssikään kerro. Dragon Miningin Oriveden laittomasta kaatopaikasta ei pörssi-ilmoitus puhu eikä puhise. Sen olemassaolon paljasti Suomen Kuvalehti.
– Totuus Oriveden kaivoksesta olisi ilmeisesti vaarantanut yhtiön listautumisen. Näin myös uusia sijoittajia on tässä sotkussa vedätetty, Jari Natunen sanoo
.

Iltalehti
25.12.2018 15:41
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Vastaa Viestiin