Keski-Suomi: Marja-alan yrittäjä sai tuomion ihmiskaupasta

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Rubiskreebeli
Jack Bauer
Viestit: 969
Liittynyt: Ti Marras 25, 2014 5:53 pm

Keski-Suomi: Marja-alan yrittäjä sai tuomion ihmiskaupasta

Viesti Kirjoittaja Rubiskreebeli »

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/2017101 ... 3_u0.shtml

Ihmiskauppaoikeudenkäynti alkaa Keski-Suomessa - kuultavana poikkeuksellisen paljon marjanpoimijoita Thaimaasta, syytettynä yrittäjä

Tiistai 10.10.2017 klo 06.32 (päivitetty klo 09.33)

Keski-Suomen käräjäoikeudessa alkaa tiistaina ihmiskauppaoikeudenkäynti, jonka osapuolina ovat keskisuomalainen marjayrittäjä sekä 26 thaimaalaista marjanpoimijaa.

Keskisuomalaista marja-alan yrittäjää syytetään ihmiskaupasta.
Vastapuolella on 26 thaipoimijaa, joista valtaosa osallistuu oikeudenkäyntiin.
Viisikymppinen yrittäjä kiistää syyllistyneensä rikoksiin.


- Erityispiirteenä tässä on suuri ulkomaalaisten asianomistajien ja todistajien joukko. Yli 30 vuotta kestäneen urani aikana en ole kohdannut vastaavaa, käräjätuomari Matti Kuuliala sanoo.

Kuulialan mukaan ulkomaalaisten asianomistajien ja todistajien saaminen Suomeen on teettänyt käräjäoikeudelle runsaasti käytännön järjestelyjä.

- Kaksi asianomistajaa on ilmoittanut, että he eivät tulisi oikeudenkäyntiin. Lisäksi yhtä todistajaa ei ole tavoitettu. Ellei joku saavu paikalle, niin pohdittavaksi tulee käytetäänkö hänen kohdallaan esimerkiksi aikaisemmin videoitua kuulustelua, Kuuliala selvittää.

Noin 30 istuntopäivää

Ihmiskauppajuttua käsitellään käräjillä kolmen tuomarin kokoonpanossa.

- Tällä viikolla kuullaan vaatimukset ja vastaukset, aloitetaan läpikäymään kirjallisia todisteita sekä perjantaina käräjäoikeus tekee yrittäjän pyynnöstä katselmuksen yrityksen tiloihin, Kuuliala kertoo.

Suomeen lennätettyjen thaimaalaisten kuulemiset alkavat ensi viikolla. He palaavat takaisin kotimaahansa henkilökohtaisen kuulemisensa jälkeen.

Joulukuun puoliväliin asti kestävään oikeudenkäyntiin on varattu noin 30 istuntopäivää.

- Näin on suunniteltu. Nähtäväksi jää, että minkä verran tulkin välityksellä tapahtuviin kuulemisiin lopulta kuluu aikaa, Kuuliala sanoo.

Vakava rikosepäily

Syyttäjä vaatii marja-alan yrittäjälle yli kolmen vuoden rangaistusta ihmiskaupasta tai vaihtoehtoisesti törkeästä kiskonnasta. Yrittäjä on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Yrittäjä värväsi viime vuonna noin 200 poimijaa Thaimaasta Suomeen kolmeksi kuukaudeksi.

Syytteen mukaan yrittäjä saattoi marjanpoimijat pakkotyöhön ja muihin ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin. Poimijoiden sanotaan tehneen jopa 15 tunnin työpäiviä ja asuneen puutteellisissa majoitustiloissa.

Poimijoiden väitetään myös velkaantuneen, jota perittiin suoraan poimijoiden marjatilistä ja tienestit saattoivat jäädä tappioille.
Otin tämän uutisen tänne, koska tämä on niin naurettava oikeudenkäynti. Joka vuosi näitä thaimaalaisten marjanpoimijoiden oikeuksia jaksetaan vatvoa mediassa ja nyt oikeudessa. Veronmaksajien rahaa palaa mutta paljonko? Nyt ilmeisesti lennätetään Thaimaasta kymmeniä ihmisiä eestaas oikeuden eteen ja asianajajien palkkiot on toki kovat.

Uutisointi on jo vuosia ollut yksipuolista ja täynnä asiavirheitä, sekä totuuden vääristelyä. Uutisia (ja lukijoiden kommentteja) aiheesta lukiessa saa sellaisen käsityksen, ettei melkein kukaan tässä maassa tiedä tuota marjanpoimintakuviota (luonnonmarjat metsästä siis) miten se toimii. Kaikki vain höpöttävät jostain työnteosta ja palkasta, tai jopa marjanpoimijoiden yrittäjyydestä. Nämä asiat eivät liity marjanpoimintaan millään lailla.

Marjanpoimijat tulevat vapaaehtoisesti Suomeen poimimaan marjoja jokamiehenoikeudella. He eivät ole töissä kenelläkään, eikä heille makseta palkkaa, eikä heille kuulu täten mitkään niistä oikeuksista jotka työntekijän asemassa olevalle kuuluisivat. He tulevat turistiviisumilla ja poimivat marjoja ja myyvät ne verovapaasti. Heidän tulonsa tulevat vain ja ainoastaan marjojen myymisestä. Marjayritykset jeesaavat viisumin saamisessa, majoituksessa ja marjastukseen kuljetuksissa jne. Marjayritykset ovat sitoutuneet ostamaan kaikki poimitut marjat, mutta poimijat voivat myydä marjat vapaavalintaisesti mihin haluavat. Jokainen meistä suomalaisistakin saa käyttää samaan tapaan jokamiehenoikeuttaan ja poimia marjoja metsästä. Marjayritykset ostavat ne yhtä mielellään kuin ulkomaistenkin poimijoiden marjat. Ongelma on se, että suomalaiset eivät halua tehdä sitä. Siksi meillä on poimijoita ulkomailta.

Ulkomaisille poimijoille suomalaiseen metsään pääseminen on tietysti kalliimpaa kuin suomalaiselle. Poimijat joutuvat maksamaan matkansa tänne ja takaisin Thaimaahan. Lisäksi asuminen ja eläminen täällä ei ole ilmaista. Marjafirmat ovat lehtien mukaan kamalia riistäjiä kun kehtaavat järjestää asumisen, peseytymisen, ruoan ja kuljetukset poimijoille maksua vastaan. Kaikki tämä on kuitenkin vapaaehtoista. Jos keksii halvemman tavan asua ja kulkea ja syödä niin jokainen saa niin tehdä. Näin ei tehdä, koska halvinta on ottaa palvelut marjafirmalta.

Tässä kuviossa on marjanpoimijoiden kannalta se huono puoli, että jos on huono marjavuosi niin se vaikuttaa tienesteihin negatiivisesti. Suomeen tuleminen maksaa melko paljon ja on mahdollista, että reissusta ei jääkään voitolle. Tämä kyllä tehdään selväksi niille ketkä haluavat marjoja tulla poimimaan. Kun marjavuosi on hyvä niin kumma kyllä valittajia ja itkijöitä ei paljon ole. Heti kun marjavuosi on heikko niin marjayritys on jostain syystä riistäjä ja media huutaa työsuhdetta, yrittäjyyttä ja ihmiskauppaa, vaikka kukaan ole pakottanut ketään mihinkään.

Miksi tämä juttu on edes mennyt oikeuteen? Mitä lakia on rikottu? Onko perusteena pelkästään ihmisoikeudet, joista on muodostunut tässä loukkaantumiskulttuurin ykkösmaassa niin naurettava vitsi, etteivät ne kestä mitään kritiikkiä? Tai edes olemassa olevia lakeja.

Otsikkoa viritelty oikeuskäsittelyn edettyä
-NILS-
Avatar
poikani
Telkkaridekkareiden asiantuntija
Viestit: 9987
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 8:50 pm
Paikkakunta: ?? ???????

Re: Keskisuomalaista marja-alan yrittäjää syytetään ihmiskau

Viesti Kirjoittaja poikani »

Näiltä tragedioilta vältyttäisiin, jos jokamiehenoikeus koskisi vain Suomen kansalaisia.

Marjat saadaan kyllä poimittua suomalaisvoiminkin, kunhan työstä (tai marjoista) maksetaan riittävästi. Näin toimii markkinatalous. Voi tietysti olla, että silloin marjoja ei myöskään olisi kovin monella varaa ostaa, mutta eihän se mikään perusoikeus olekaan.
????? ?? ??????.
Gagarin
Agentti Scully
Viestit: 695
Liittynyt: To Tammi 07, 2016 2:56 pm

Re: Keskisuomalaista marja-alan yrittäjää syytetään ihmiskau

Viesti Kirjoittaja Gagarin »

Rubiskreebeli kirjoitti:He tulevat turistiviisumilla ja poimivat marjoja ja myyvät ne verovapaasti.
He tulevat maahan kausityöviisumilla, joka sallii 90 tai 180 päivän mittaisen oleskelun, jonka tarkoituksena on luonnonmarjojen poiminta. Suomen konsulaatti Bangkokissa ei myönnä ns. turistiviisumia tähän tarkoitukseen. Logiikka on hyvin selkeä: jos henkilö tulee Suomeen ja kerää 8-10 tuntia päivässä marjoja myytäväksi, kyseessä ei ole "turismi".

Alalla toimivat yritykset, niiden omistajatahot ja yhteenliittymät puhuvat edelleenkin "turisteista", jotka ihan vaan sattumalta noukkivat muutaman marjan metsästä. Tämä on politiikkaa, joka liittyy "Rubiskreebelin" kuvaamiin asioihin. Mutta viisumiohjeet ovat faktoja ja ne määrittelee ulkoministeriö.

Ihmiskauppa, työsuhde, kiskonta ja muut vastaavat on määritelty laissa. Niitä tässä nyt ollaan tutkimassa. Se, mitä "kaikki höpöttävät" ei tietenkään vaikuta asiaan. Oikeusistuin perustaa tulevan ratkaisunsa lakiin, ei uutisiin tai nettipalstoihin.

Todistajien raahaaminen tänne on järjetöntä. Mutta huomataan kuitenkin, että tätä vaati syytetty (suomalainen marjayrittäjä). Yleinen tapa on hoitaa todistajien kuuleminen videolinkin avulla, mutta tämä ei suomalaiselle yrittäjälle kelvannut. Yrittikö olla "fiksu" ja kuvitella oikeudenkäynnin raukeavan tähän "ovelaan" vetoon, en tiedä.

Oikeudenkäynti on siinä mielessä hyvä, että nyt joudutaan ratkaisemaan eri osapuolten (poimija, marjayrittäjä, työvoiman välittäjä, jne.) roolit. Kun nämä kortit on katsottu ja lainvoimainen tuomio on tullut, niin vähenee se jokavuotinen säksätys siitä kuka on muna ja kuka on kana. Tuleeko päätöksestä hyvä? Kuka siitä hyötyy? Parantaako se toimintaa? En tiedä. On mahdollista, että sekä poimijat että marjayrittäjä (ja me poimittujen marjojen käyttäjät) kärsivät. Ainoa, joka ei häviä, on Thaimaassa toimiva työvoiman välittäjä. Tällainen vikkelä-ville ottaa aina omansa päältä
Rubiskreebeli
Jack Bauer
Viestit: 969
Liittynyt: Ti Marras 25, 2014 5:53 pm

Re: Keskisuomalaista marja-alan yrittäjää syytetään ihmiskau

Viesti Kirjoittaja Rubiskreebeli »

Gagarin kirjoitti:
Rubiskreebeli kirjoitti:He tulevat turistiviisumilla ja poimivat marjoja ja myyvät ne verovapaasti.
He tulevat maahan kausityöviisumilla, joka sallii 90 tai 180 päivän mittaisen oleskelun, jonka tarkoituksena on luonnonmarjojen poiminta. Suomen konsulaatti Bangkokissa ei myönnä ns. turistiviisumia tähän tarkoitukseen. Logiikka on hyvin selkeä: jos henkilö tulee Suomeen ja kerää 8-10 tuntia päivässä marjoja myytäväksi, kyseessä ei ole "turismi".
Katsos vaan, viisumikäytäntö on näköjään vaihdettu jossain vaiheessa. Aiemmin poimijat tulivat turistiviisumilla. Noiden kahden viisumin erohan on se, että turistiviisumilla on oikeus liikkua Schengenalueella, mutta tuo kausityöviisumi oikeuttaa oleskeluun vain Suomessa. Aiemminhan oli esimerkiksi Ruotsissa ongelmia kun marjanpoimijoita katosi ja he saattoivat periaatteessa olla missä tahansa Schengenalueella. Oletan, että tässä on syy miksi viisumikäytäntöä on muutettu.

Se, että poimijat tulevat tänne kausityöviisumilla ei kuitenkaan tee marjanpoiminnasta työtä. Työsuhdetta, tai työsopimusta ei edelleenkään ole. Outoa, että lukiessani ulkoministeriön sivuilta tuosta marjanpoimijoiden viisumikuviosta sielläkin höpistään työstä ja siihen liittyvistä termeistä.
Gagarin kirjoitti:Alalla toimivat yritykset, niiden omistajatahot ja yhteenliittymät puhuvat edelleenkin "turisteista", jotka ihan vaan sattumalta noukkivat muutaman marjan metsästä. Tämä on politiikkaa, joka liittyy "Rubiskreebelin" kuvaamiin asioihin. Mutta viisumiohjeet ovat faktoja ja ne määrittelee ulkoministeriö.
Laita jotain lähdettä tälle turistiväitteelle? Mielestäni marjafirmat ovat olleet avoimia tässä keskustelussa jo vuosia. Ei heillä ole mitään salattavaa tai peiteltävää. Ennen tultiin turistiviisumeilla, nyt kausityöviisumeilla. Käytännössä mikään muu ei ole muuttunut, kuin tuo poimijoiden karkaaminen rajan yli on vaikeampaa.
Gagarin kirjoitti:Ihmiskauppa, työsuhde, kiskonta ja muut vastaavat on määritelty laissa. Niitä tässä nyt ollaan tutkimassa. Se, mitä "kaikki höpöttävät" ei tietenkään vaikuta asiaan. Oikeusistuin perustaa tulevan ratkaisunsa lakiin, ei uutisiin tai nettipalstoihin.
Juuri näin. Siksi ihmettelenkin miksi toiminta jossa ei ole pohjimmiltaan mitään ihmiskauppaan tai kiskontaan viittaavaa saa joka vuosi samaa huomiota mediassa ja nyt ollaan oikeudessa asti. Toki on eri asia jos tämän kyseisen marjafirman kohdalla on oikeasti rikottu lakia ja ihmisoikeuksia. Vaikuttaisi kuitenkin, että tässäkin on kyse siitä, ettei osa poimijoista saanut poimittua tarpeeksi marjoja kustantaakseen reissuansa.
Syytteen mukaan yrittäjä saattoi marjanpoimijat pakkotyöhön ja muihin ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin. Poimijoiden sanotaan tehneen jopa 15 tunnin työpäiviä ja asuneen puutteellisissa majoitustiloissa.

Poimijoiden väitetään myös velkaantuneen, jota perittiin suoraan poimijoiden marjatilistä ja tienestit saattoivat jäädä tappioille.
Majoitustilojen puutteista en tiedä, mutta 15 tunnin työpäiviä ei ole tehty, koska kukaan ei ole ollut töissä. Sama koskee pakkotyötä. Pakkotyö kuulostaisi olevan sitä, että on ollut pakko poimia, jotta tienaisi rahaa kustannuksien kattamiseksi. Tämähän on koko marjanpoimintareissun ydin. Siinä on riskinsä. Ihan kuten minunkin täytyy "pakolla" mennä töihin, jotta saan maksettua ruokani ja kämpän jne. Kaikki me olemme "pakkotöissä" jos ei olla rikkaita.

Minä olen ollut joskus 100% provisiopalkalla töissä. Virallisesti töissä siis työsopimuksella. Kyllä minä tiesin, että jos töitä ei tee tarpeeksi hyvin niin tienestit on pienet tai niitä ei ole ollenkaan. Ja niinhän se välillä olikin. Välillä taas päinvastoin. Tämä on Suomessa laillista ihan työsuhteessakin. Ei kukaan tutki ihmiskauppaa tai kiskontaa.
Gagarin kirjoitti:Todistajien raahaaminen tänne on järjetöntä. Mutta huomataan kuitenkin, että tätä vaati syytetty (suomalainen marjayrittäjä). Yleinen tapa on hoitaa todistajien kuuleminen videolinkin avulla, mutta tämä ei suomalaiselle yrittäjälle kelvannut. Yrittikö olla "fiksu" ja kuvitella oikeudenkäynnin raukeavan tähän "ovelaan" vetoon, en tiedä.

Oikeudenkäynti on siinä mielessä hyvä, että nyt joudutaan ratkaisemaan eri osapuolten (poimija, marjayrittäjä, työvoiman välittäjä, jne.) roolit. Kun nämä kortit on katsottu ja lainvoimainen tuomio on tullut, niin vähenee se jokavuotinen säksätys siitä kuka on muna ja kuka on kana. Tuleeko päätöksestä hyvä? Kuka siitä hyötyy? Parantaako se toimintaa? En tiedä. On mahdollista, että sekä poimijat että marjayrittäjä (ja me poimittujen marjojen käyttäjät) kärsivät. Ainoa, joka ei häviä, on Thaimaassa toimiva työvoiman välittäjä. Tällainen vikkelä-ville ottaa aina omansa päältä
En huomannutkaan, että yrittäjä olisi tätä vaatinut. Aika erikoista tosiaan. Eri mieltä kuitenkin tuosta oikeudenkäynnin hyvyydestä. Nuo mainitsemasi roolit on jo määritelty eikä niissä ole mitään epäselvää, eikä näin ollen tarvetta asiaa vatkata. Ja jos kyse ihmiskaupasta tai kiskonnasta niin se ei liity noihin rooleihin. Tässä on mielestäni kyse jokavuotisesta ilmiöstä jossa tietty kitisijäporukka nostaa saman kissan pöydälle niin monta kertaa, että heidän tahtoonsa taivutaan.

Thaimaalainen työvoiman välittäjä häviää jos marjanpoiminnasta tehdään vaikeampaa tai mahdotonta, kuten tätä menoa tulee tapahtumaan. Tämä vatkaus johtaa vääjäämättä siihen, että marjajalosteiden kysyntä hinnan noustessa putoaa ja sitten potkitaan pihalle marjafirmoista työvoimaa. Sitten mediassa syytetään niitä marjafirmoja tapahtuneesta. :)

Pähkinänkuoressa voi olla, että tämä marjafirma on rikkonut lakia, mutta otsikointi on joka vuosi samaa vaikkei olisikaan. Marjafirmojen maine on mustattu joka vuosi ja koskaan ei muisteta mainita niitä onnekkaita poimijoita jotka palaavat tänne joka vuosi ja tekevät hyvää tiliä. Provisiohommissa jotkut pärjäävät ja jotkut eivät. Jos siellä poimittaisiin kahdeksan tuntia päivässä arkipäivisin kera 30 minuutin lounastauon ja parin kahvitauon niin aika harva jäisi plussan puolelle. Jokaisen tänne tulijan tulisi se ymmärtää ja käsittääkseni siitä kyllä infotaan että jos ei ole marjoja niin ei ole rahaakaan. Silti joka vuosi sama itku ja media rakastaa sitä.
DemlaMinfo
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1460
Liittynyt: To Syys 24, 2015 5:20 pm

Re: Keskisuomalaista marja-alan yrittäjää syytetään ihmiskau

Viesti Kirjoittaja DemlaMinfo »

Eletään vuotta 2017, mutta poliisi ei vieläkään osaa kuulustella videopuhelun välityksellä vaan thaimaalaiset lennätetään Suomeen suomalaisten verovaroilla ja takaisin.

Pitäisikö poliisiyksiköille opettaa hieman teknologiaa?

Sama oli Janitskinin kanssa, ei voitu kuulostella videopuhelulla, pakko lennättää Suomeen tuhlaamaan verovaroja.
Mielenterveys on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia. Omasta mielenterveydestään voi pitää huolta ja omia voimavarojaan vahvistaa. Psykologin kanssa keskustelu voi auttaa pääsemään eroon harhaluuloista ja kuuloharhoista.
Gagarin
Agentti Scully
Viestit: 695
Liittynyt: To Tammi 07, 2016 2:56 pm

Re: Keskisuomalaista marja-alan yrittäjää syytetään ihmiskau

Viesti Kirjoittaja Gagarin »

DemlaMinfo kirjoitti:Eletään vuotta 2017, mutta poliisi ei vieläkään osaa kuulustella videopuhelun välityksellä vaan thaimaalaiset lennätetään Suomeen suomalaisten verovaroilla ja takaisin.

Pitäisikö poliisiyksiköille opettaa hieman teknologiaa?
Höpö-höpö. Tuossa ei nyt mikään asia mennyt oikein.

1) Kyseessä ei ole poliisin esitutkinta, vaan oikeudenkäynti. Oikeudenkäynnistä vastaa käräjäoikeus, ei poliisi. Poliisin osaaminen tai osaamattomuus ei kuulu tähän.

2) Sekä kärtsy että hovi ovat "osanneet" käyttää teknisiä apuvälineitä (jopa sellaista laitetta, kuin puhelin) jo ties miten kauan osana kuulemista.

3) Tässä tapauksessa syytetty (suomalainen yrittäjä) ehdottomasti vaati, että kuultavia kuullaan henkilökohtaisesti. Siis suomalainen yritys vaati, että thaikkuja lennätetään Suomeen suomalaisilla verovaroilla.
ReissuLasse
Jessica Fletcher
Viestit: 3218
Liittynyt: To Touko 07, 2015 6:47 pm

Re: Keskisuomalaista marja-alan yrittäjää syytetään ihmiskau

Viesti Kirjoittaja ReissuLasse »

Gagarin kirjoitti:
DemlaMinfo kirjoitti:Eletään vuotta 2017, mutta poliisi ei vieläkään osaa kuulustella videopuhelun välityksellä vaan thaimaalaiset lennätetään Suomeen suomalaisten verovaroilla ja takaisin.

Pitäisikö poliisiyksiköille opettaa hieman teknologiaa?
Höpö-höpö. Tuossa ei nyt mikään asia mennyt oikein.

1) Kyseessä ei ole poliisin esitutkinta, vaan oikeudenkäynti. Oikeudenkäynnistä vastaa käräjäoikeus, ei poliisi. Poliisin osaaminen tai osaamattomuus ei kuulu tähän.

2) Sekä kärtsy että hovi ovat "osanneet" käyttää teknisiä apuvälineitä (jopa sellaista laitetta, kuin puhelin) jo ties miten kauan osana kuulemista.

3) Tässä tapauksessa syytetty (suomalainen yrittäjä) ehdottomasti vaati, että kuultavia kuullaan henkilökohtaisesti. Siis suomalainen yritys vaati, että thaikkuja lennätetään Suomeen suomalaisilla verovaroilla.
Ja mahdetaanko niitä ihan heti edes lennättää. Kai sitä ensin lähtee kaino pyyntö saapua oikeuteen, edellyttäen tietty että tuo tavoittaa edes todistajat. Sitten ensin odotellaan oikeudessa josko sieltä olisi joku paikalle tullut ja lykätään käsittelyä kun huomataan ettei tullutkaan. Sovitaan uudet päivät ja haastetaan taas todistajat uudestaan. Taitaa lopulta käydä niin että koko asiaa ei saada käsiteltyä. Tämä kai tuolla yrittäjällä on tähtäimessä.
Hopalong Cassidy
Sofia Karppi
Viestit: 415
Liittynyt: Pe Heinä 04, 2008 7:28 am

Re: Keskisuomalaista marja-alan yrittäjää syytetään ihmiskau

Viesti Kirjoittaja Hopalong Cassidy »

DemlaMinfo kirjoitti:Eletään vuotta 2017, mutta poliisi ei vieläkään osaa kuulustella videopuhelun välityksellä vaan thaimaalaiset lennätetään Suomeen suomalaisten verovaroilla ja takaisin.
Ei se poliisista kiinni ollut vaan marjayrittäjä vaati tätä.
Smirre
Jack Bauer
Viestit: 929
Liittynyt: Su Syys 25, 2011 11:16 pm

Re: Keski-Suomi: Marja-alan yrittäjää syytetään ihmiskaupast

Viesti Kirjoittaja Smirre »

Oletetaanpa että tahon lähtiä israeliin appelsiinei poimiin.Mutta ei oo lovvoo ja pakko jostain lainata,että jotenki siel asuis ja söis.
Ottasinko pankista lainaa?-Hmm...ei prkl mitkä kulut ja korot!
Kaverilta?-No perskules,paljon vähempi kuluja,korkoo jonnii verran.
Kehtaisko kysästä tulevalta työnantajalta pikkusen ennakkoo?Se ku kävis niin kätevästi,vaikkei ens alkuun tiliä kummosesti kartukkaan.No sillä ajatuksella matkaan,että on sapuskaa ja leposija.
Mutta mitä prkl ! Ei ollu ny hyvä appelsiinivuosi,ja matkasta ei sit käteen jää ylimäärästä.Aikaa ja energiaa maksun (eli palkkaennakko) suorittamiseen meniki odotettua enämpi enkä reissusta rikastunu.Pakko keksiä kavereitten kans jottai....
On se vaan hauskaa toi suomen hallinnon ym perseennuolenta ulkomaalaisia kohtaan ja omia vastaan taistelu.
Ja mitkä on ne epäinhimilliset olosuhteet vai majotusolot mistä kans mainittiin ? (Ei varmaan sit meitin asuinolot täytä enää etes hai-maalasia vaatimuksia)
Keskenään sovittu rahastuksesta ? Jos kännykät käytös,löytyy myös translaattori/kääntäjä,että ottaa heti yhteyttä poliisiin.Vai oliks tää just se sakki joka hätämajotettiin ?tms siel jyväskylän koillis- tai yläpuolel?
Suomi on niiiin eldorado ja liberaali.
Kaikki iilit tänne vaan !
loikkari

Re: Keski-Suomi: Marja-alan yrittäjää syytetään ihmiskaupast

Viesti Kirjoittaja loikkari »

hs.fi/Möhlikö ihmiskaupasta syytetty marjayrittäjä itselleen jättilaskun?
Möhlikö ihmiskaupasta syytetty marjayrittäjä itselleen jättilaskun? – kieltäytyi videotodistuksista, ja nyt Suomeen lennätetään käräjille kymmeniä poimijoita Thaimaasta
Thaimaalaisten matka- ja majoituskulut maksaa Suomen valtio, mutta yrittäjä saattaa joutua korvaamaan niistä ainakin osan.
KuvaIhmiskaupasta syytetty mies majoitti marjanpoimijoita linja-autoihin ja kontteihin Keski-Suomen Hankasalmella. (KUVA: Poliisi)
Lasse Kerkelä HS

Julkaistu: 10.10. 2:00 , Päivitetty: 10.10. 9:10

Kymmeniä thaimaalaisia marjanpoimijoita aletaan ensi viikosta lähtien lennättää Kaakkois-Aasiasta Jyväskylään ihmiskauppakäräjille.

He majoittuvat oikeudenkäyntimatkojensa aikana kahdeksi yöksi hotelliin Keski-Suomessa ja lentävät sen jälkeen takaisin Thaimaahan.

Keski-Suomen käräjäoikeus turvautuu poikkeuksellisiin järjestelyihin, koska ihmiskaupasta syytetty keskisuomalainen marjayrittäjä on vastustanut thaimaalaisten kuulemista esimerkiksi videoyhteyden välityksellä kotimaastaan käsin.

”Syytetty vaati, että kaikkien on tultava paikalle. Se on hänen oikeutensa. Päätimme valmisteluistunnossa, että siihen pyritään”, sanoo käräjätuomari Matti Kuuliala.

”Tietääkseni tämä on ainutlaatuinen järjestely Suomessa. Olen tehnyt näitä töitä yli 30 vuotta, enkä tiedä, että vastaavaa olisi tehty ennen.”

Thaimaalaisten matka- ja majoituskulut maksaa Suomen valtio. Mikäli tuomioistuin tuomitsee marjayrittäjän, hänet voidaan määrätä korvaamaan ainakin osa kuluista valtiolle.

Oikeudenkäynnin pääkäsittely alkaa Jyväskylässä tiistaina ja thaimaalaisten kuulemiset ensi viikon keskiviikkona. Viimeinen kuuleminen on joulukuussa.

Marjayrittäjä on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin. Hän on toiminut vastuuasemassa kolmessa yrityksessä, jotka ovat keränneet ja myyneet luonnonmarjoja ja -sieniä.

Oikeuteen on kutsuttu noin 40 thaimaalaista. Heistä 26 on mahdollisen ihmiskaupan uhreja ja viitisentoista syytetyn nimeämiä todistajia.

Kuultavat lennätetään ensin Thaimaan Bangkokista Helsinki-Vantaalle päivää ennen kuulemisiaan. Sieltä he jatkavat matkaa toisella lennolla Jyväskylään ja majoittuvat hotelliin.

Ensimmäisen hotelliyön jälkeisenä päivänä heitä kuullaan oikeudessa mahdollisesti muutaman tunnin ajan. Kuulemisen jälkeen he jäävät vielä yöksi Jyväskylään ja lentävät seuraavana päivänä Helsinki-Vantaan kautta kotimaahansa.

Keski-Suomen käräjäoikeus ei ole vielä arvioinut, miten suuriksi oikeudenkäynnin kustannukset muodostuvat.

”Kalliiksi tulee. Oikeudenkäynti maksaa kuitenkin sen mitä maksaa. Nämä ovat oikeusturvakysymyksiä ja niillä mennään”, sanoo laamanni Tapani Koppinen.

Syyttäjän mukaan marjayrittäjä on syyllistynyt 26 ihmiskauppaan tai vaihtoehtoisesti yhtä moneen törkeään kiskontaan tammi–lokakuussa 2016.

Syyttäjän mukaan poimijoille syntyi matkakuluista velka, jota perittiin heiltä suoraan marjatuloista. Lisäksi syytetty peri poimijoilta päivittäisiä kustannuksia muun muassa ruuasta, autojen vuokrasta ja majoituksesta niin, että he velkaantuivat aluksi lisää.

Poimijat tekivät syyttäjän mukaan 12–15 tunnin työpäiviä ilman vapaapäiviä tai ainakin ilman säännöllisiä vapaita. Mies otti asianomistajien passeja ja paluulentolippuja haltuunsa Suomessa.

Poimijoille kerrottiin syyttäjän mukaan rekrytointivaiheessa virheellisiä tai puutteellisia tietoja ansaitsemismahdollisuuksista, kustannuksista, työolosuhteista ja majoituksesta.

Terveydensuojeluviranomaiset havaitsivat tarkastuksessaan poimijoiden majoitusolosuhteista useita epäkohtia, joiden seurauksena tilojen käyttäjille on voinut aiheutua terveyshaittaa. Pelastusviranomaisten tarkastuksessa ilmeni puolestaan puutteita ja järjestelyjä, jotka ovat vaarantaneet turvallisuuden.

Poimijoita majoittui linja-autoihin ja kontteihin.

Tästä on kyse:

Syyttäjä vaatii yli kolmea vuotta vankeutta

Syyttäjä vaatii keskisuomalaiselle marjayrittäjälle yli kolmen vuoden vankeustuomiota sekä vähintään kolmen vuoden liiketoimintakieltoa. Haastehakemuksen mukaan viisikymppinen mies on syyllistynyt 26 ihmiskauppaan tai vaihtoehtoisesti yhtä moneen törkeään kiskontaan tammi–lokakuussa 2016.

Syytteen mukaan thaimaalaisia poimijoita on värvätty pakkotyöhön ja muihin ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin Hankasalmelle.

Oikeudenkäynnin pääkäsittely alkaa tiistaina ja kestää joulukuun puoliväliin asti.
morbidelli
Agentti Scully
Viestit: 684
Liittynyt: To Loka 01, 2009 1:34 pm

Re: Keski-Suomi: Marja-alan yrittäjää syytetään ihmiskaupast

Viesti Kirjoittaja morbidelli »

Syyttäjän mukaan poimijoille syntyi matkakuluista velka, jota perittiin heiltä suoraan marjatuloista. Lisäksi syytetty peri poimijoilta päivittäisiä kustannuksia muun muassa ruuasta, autojen vuokrasta ja majoituksesta niin, että he velkaantuivat aluksi lisää.

Poimijat tekivät syyttäjän mukaan 12–15 tunnin työpäiviä ilman vapaapäiviä tai ainakin ilman säännöllisiä vapaita. Mies otti asianomistajien passeja ja paluulentolippuja haltuunsa Suomessa.
En keksi mikä on rikos.

Jos tuossa on tapahtunut joku rikos, syyttäjän on otettava parin tuhannen slush-suuntautuneen intialaisinsinöörin työsuhteet syyniin. Aika samat fiitsörit niissä. Esim. sen kadonneen ja hukkuneen paperit olis hyvä käydä läpi, että eikö päässyt käymään kotimaassaan.
Gagarin
Agentti Scully
Viestit: 695
Liittynyt: To Tammi 07, 2016 2:56 pm

Re: Keski-Suomi: Marja-alan yrittäjää syytetään ihmiskaupast

Viesti Kirjoittaja Gagarin »

morbidelli kirjoitti: En keksi mikä on rikos.

Jos tuossa on tapahtunut joku rikos, syyttäjän on otettava parin tuhannen slush-suuntautuneen intialaisinsinöörin työsuhteet syyniin. Aika samat fiitsörit niissä. Esim. sen kadonneen ja hukkuneen paperit olis hyvä käydä läpi, että eikö päässyt käymään kotimaassaan.
Uskon sinua, sinä et keksi mikä on rikos. Et keksi, vaikka olet tutkinut rikoslain vastaavat kohdat sekä perehtynyt näiden kohtien valmisteluasiakirjoihin (68 sivua), jolloin kiskonnantapainen työsyrjintä ja työperäinen ihmiskauppa ovat käsitteinä sinulle kristallinkirkkaita? Tunnet myös hyvin ne ILO:n kansainväliset sopimukset, joihin Suomi on liittynyt? Joo, juuri ne sopimukset, joissa määritellään työperäisen ihmiskaupan tunnusmerkeiksi mm. työn perustumisen etukäteiseen velkasuhteeseen sekä passin ja matkustusasiakirjojen pidättämisen.

Mitä noihin intialaisperäisiin koodareihin tulee, niin onko heidän "fiitsöreissään" velkasuhde, jota tullaan nollaamaan duunilla ja onko työnantaja ottanut heidän passinsa ja matkalippunsa ikään kuin pantiksi - sinä tiedät tämän, minä en tunne asiaa.

Tässä marjanpoimijoiden tapauksessa on kyse tulkinnan etsimisestä. Tapauksessa täyttyy moni tunnusmerkki, jotka ovat paitsi Suomen rikoslain vastaisia myös useiden Suomea sitovien kansainvälisten sopimusten vastaisia. Ei tässä oikein ole syyttäjällä muuta mahdollisuutta, kuin hakea oikeudesta tulkintaa. Oikeushan sen sitten päättää, onko kyseessä rikos vai ei.
morbidelli
Agentti Scully
Viestit: 684
Liittynyt: To Loka 01, 2009 1:34 pm

Re: Keski-Suomi: Marja-alan yrittäjää syytetään ihmiskaupast

Viesti Kirjoittaja morbidelli »

Gagarin kirjoitti:
morbidelli kirjoitti: En keksi mikä on rikos.

Jos tuossa on tapahtunut joku rikos, syyttäjän on otettava parin tuhannen slush-suuntautuneen intialaisinsinöörin työsuhteet syyniin. Aika samat fiitsörit niissä. Esim. sen kadonneen ja hukkuneen paperit olis hyvä käydä läpi, että eikö päässyt käymään kotimaassaan.
Uskon sinua, sinä et keksi mikä on rikos. Et keksi, vaikka olet tutkinut rikoslain vastaavat kohdat sekä perehtynyt näiden kohtien valmisteluasiakirjoihin (68 sivua), jolloin kiskonnantapainen työsyrjintä ja työperäinen ihmiskauppa ovat käsitteinä sinulle kristallinkirkkaita? Tunnet myös hyvin ne ILO:n kansainväliset sopimukset, joihin Suomi on liittynyt? Joo, juuri ne sopimukset, joissa määritellään työperäisen ihmiskaupan tunnusmerkeiksi mm. työn perustumisen etukäteiseen velkasuhteeseen sekä passin ja matkustusasiakirjojen pidättämisen.

Mitä noihin intialaisperäisiin koodareihin tulee, niin onko heidän "fiitsöreissään" velkasuhde, jota tullaan nollaamaan duunilla ja onko työnantaja ottanut heidän passinsa ja matkalippunsa ikään kuin pantiksi - sinä tiedät tämän, minä en tunne asiaa.

Tässä marjanpoimijoiden tapauksessa on kyse tulkinnan etsimisestä. Tapauksessa täyttyy moni tunnusmerkki, jotka ovat paitsi Suomen rikoslain vastaisia myös useiden Suomea sitovien kansainvälisten sopimusten vastaisia. Ei tässä oikein ole syyttäjällä muuta mahdollisuutta, kuin hakea oikeudesta tulkintaa. Oikeushan sen sitten päättää, onko kyseessä rikos vai ei.
Eli kansanedustajatkin ovat ihmiskaupan uhreja. Niidenkin töihinpääsy perustuu etukäteisvelanottoon.

Mutta hyvä että uskot mitä sanon. Siitä se viisastuminen alkaa.
Rubiskreebeli
Jack Bauer
Viestit: 969
Liittynyt: Ti Marras 25, 2014 5:53 pm

Re: Keski-Suomi: Marja-alan yrittäjää syytetään ihmiskaupast

Viesti Kirjoittaja Rubiskreebeli »

Gagarin kirjoitti:
morbidelli kirjoitti: En keksi mikä on rikos.

Jos tuossa on tapahtunut joku rikos, syyttäjän on otettava parin tuhannen slush-suuntautuneen intialaisinsinöörin työsuhteet syyniin. Aika samat fiitsörit niissä. Esim. sen kadonneen ja hukkuneen paperit olis hyvä käydä läpi, että eikö päässyt käymään kotimaassaan.
Uskon sinua, sinä et keksi mikä on rikos. Et keksi, vaikka olet tutkinut rikoslain vastaavat kohdat sekä perehtynyt näiden kohtien valmisteluasiakirjoihin (68 sivua), jolloin kiskonnantapainen työsyrjintä ja työperäinen ihmiskauppa ovat käsitteinä sinulle kristallinkirkkaita? Tunnet myös hyvin ne ILO:n kansainväliset sopimukset, joihin Suomi on liittynyt? Joo, juuri ne sopimukset, joissa määritellään työperäisen ihmiskaupan tunnusmerkeiksi mm. työn perustumisen etukäteiseen velkasuhteeseen sekä passin ja matkustusasiakirjojen pidättämisen.

Mitä noihin intialaisperäisiin koodareihin tulee, niin onko heidän "fiitsöreissään" velkasuhde, jota tullaan nollaamaan duunilla ja onko työnantaja ottanut heidän passinsa ja matkalippunsa ikään kuin pantiksi - sinä tiedät tämän, minä en tunne asiaa.

Tässä marjanpoimijoiden tapauksessa on kyse tulkinnan etsimisestä. Tapauksessa täyttyy moni tunnusmerkki, jotka ovat paitsi Suomen rikoslain vastaisia myös useiden Suomea sitovien kansainvälisten sopimusten vastaisia. Ei tässä oikein ole syyttäjällä muuta mahdollisuutta, kuin hakea oikeudesta tulkintaa. Oikeushan sen sitten päättää, onko kyseessä rikos vai ei.
Marjanpoiminnassa ei ole kysymys työstä, eikä yhtäkään poimijaa ole pakotettu tulemaan. Täten ei ole velkasuhdetta jota tullaan nollaamaan työnteolla, vaan aikuisen ihmisen päätös lähteä pelaamaan tuplaa tai kuittia. Velka on tullut päätöksen teon jälkeen ja velkaan on myös erittäin hyvät perusteet. Ei tänne tuleminen ole ilmaista, eikä varsinkaan täällä oleskelu. Pelkät edestakaiset lennot maksavat 200 ihmiselle pyöreästi 150000€. Aika monta marjaämpäriä joudutaan keräämään pelkästään Finnairia varten. Pitäisikö mielestäsi marjayrityksen kustantaa 200 ihmisen matkustelut ja oleskelut ja maksaa pari tonnia palkkaa kuukaudessa tuli marjoja tai ei? Bisnes ei vain toimi sillä tavalla. Enkä tarkoita pelkkää marjabisnestä.
Avatar
On Anoi Kaa
James Bond (George Lazenby)
Viestit: 11798
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Keski-Suomi: Marja-alan yrittäjää syytetään ihmiskaupast

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa »

Keski-Suomen käräjäoikeus antaa tuomion mar­jan­poi­min­ta­ju­tus­sa - yrittäjälle vaaditaan yli kolmea vuotta vankeutta ihmiskaupasta
Kotimaa 19.1.2018 0:09

Keski-Suomen käräjäoikeus antaa tänään tuomion asiassa, jossa marjanpoimintayrittäjää syytetään 26 thaimaalaispoimijaan kohdistuneesta ihmiskaupasta. Syyttäjä vaatii miehelle yli kolmen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Vaihtoehtoisesti yrittäjää syytetään törkeästä kiskonnasta.

Syyttäjä katsoo, että poimijat joutuivat työskentelemään 12-15-tuntisia työpäiviä pääosin maksaakseen matka- ja järjestelykuluista syntynyttä velkaa. Osa jäi työrupeamasta miinuksen puolelle.

Syyttäjän mukaan poimijat majoitettiin rekan perävaunukonteista ja linja-autoista muutettuihin tiloihin, joissa 18-20 miestä ja naista asui samassa tilassa ilman yksityisyyttä. Viranomaisten mukaan tilat olivat epähygieeniset ja paloturvallisuudessa oli puutteita.

Mies kiistää syyllistyneensä rikoksiin. Hän sanoi oikeudenkäynnin aikaan STT:lle, ettei poimijoiden leirin oloja pitäisi verrata paikallaan pysyviin työpaikkoihin.

- Asuinolosuhteet eivät ole kohtuukustannuksin järjestettävissä samanlaisiksi kuin normaaliolosuhteissa, hän sanoi.

Syyttäjän mukaan mies hyötyi vähintään kymmeniätuhansia euroja

Syyttäjä katsoo, että majoituksesta perittävät kulut olivat kohtuuttomat tasoon nähden. Poimijat joutuivat maksamaan myös muut kulunsa poimintavälineistä alkaen.

Kielitaidottomilla ja osin lukutaidottomillakin poimijoilla ei syyttäjän mukaan ollut käytännössä muuta mahdollisuutta kuin majoittua marjayrittäjän tarjoamiin tiloihin ja myydä marjansa yrittäjän määräämällä hinnalla. Yrittäjä maksoi esimerkiksi mustikasta poimijoille 1-1,2 euroa kilolta.

Poimijat vaativat yrittäjältä ja hänen yrityksiltään maksamatta jääneistä ansioista ja kärsimyksistä kukin yhteensä noin 8 000 euron korvauksia korkoineen.

Syyttäjän mukaan mies saavutti toiminnallaan vähintään lähes 62 000 euron rikoshyödyn. Yrittäjä sanoi STT:lle, että näkemys on älytön.
Kaleva


Kovat piipussa syyttäjällä nyt, kun kyseessä on tavallinen pienyrittäjä, eikä esimerkiksi rikosylikomisario. Saa nähdä onko oikeus yhtä lepsu kuin yleensä.

Se vaan jaksaa ihmetyttää, että Suomeen tunkeutuneet irakit, afgaanit, somalit sun muut vaikeasti työllistettävät ovat vaatineet äänekkäästi töitä, jossa ei tarvitse kielitaitoa, saati sitten tutkintoja. Silti näitä thaikkureppanoita raahataan maailman ääristä tänne näköjään rikollisin keinoin, syyttäjänviraston mielestä ainakin. Ei mitään järkeä ja maailma tuhoutuu, kun lentokoneen päästöt nirhivät ilmakehän tärkeitä molekyylejä.

Onko lie ainoakaan mainitsemistani maista tullut liittynyt marjanpoimijoiden reippaaseen porukkaan ja elättänyt itseään paikoin mukavillakin tuloilla?
Ironiainjektio: Mitä enemmän injektiot, sitä enemmän infektoit (tuore tutkimus). Tästä syystä virustaudit ja syövät saavat usein vallan boostaamisen jälkeen. Olkaa viisaita ja pysähtykää hetkeksi.
Vastaa Viestiin