HO: pitkät kynnet irtisanomisperuste

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvoja: Moderaattorit

janita
Jane Marple
Viestit: 1009
Liittynyt: Ke Touko 13, 2009 5:58 pm

HO: pitkät kynnet irtisanomisperuste

Viesti Kirjoittaja janita »

Alkon myyjä sai potkut sormenkynsien takia - hovioikeus mätkäisi päälle vielä kymppitonnien korvaukset

Itä-Suomen hovioikeus on kumonnut käräjäoikeuden ratkaisun Jaana Haikaraisen ja Alkon irtisanomisriidassa.

kymppitonnien korvaukset
Tänään klo 07:58
Itä-Suomen hovioikeus on kumonnut käräjäoikeuden ratkaisun Jaana Haikaraisen ja Alkon irtisanomisriidassa.


Alko sai hovioikeuden mukaan irtisanoa työsopimuksen, kun työntekijä piti liian pitkiä sormenkynsiä.
Kynnet aiheuttivat tapaturmariskin ja hidastivat työskentelyä.
Käräjäoikeus olisi tuominnut Alkon verraten raskaisiin korvauksiin.
Jaana Haikarainen kertoi tilanteestaan tammikuussa Iltalehdelle.

Haikarainen oli työskennellyt Alkossa myyjänä vuodesta 1998. Keski-ikäinen nainen oli pitänyt teinivuosistaan asti erittäin pitkiä sormenkynsiä, joiden hän koki sopivan tyyliinsä. Iltalehti kertoi Haikaraisen tapauksesta tammikuussa.

Työnantaja ei pitänyt Haikaraisen kynsistä. Alko katsoi, että ne hidastivat hänen työntekoaan esimerkiksi kassalla ja altistivat tapaturmille varastotöissä.

Riita lähti liikkeelle helmikuussa 2014, kun esimies kehotti epävirallisesti Haikaraista leikkaamaan kyntensä. Alko huomautti tai varoitti Haikaraista yhteensä kolmesti, kunnes tämä sai potkut saman vuoden heinäkuussa.

Haikarainen kieltäytyi ehdottomasti leikkaamasta kynsiään työnantajan vaatimuksesta. Hän kuitenkin leikkasi kynsiään välillä omasta tahdostaan.

Haikarainen kanteli ammattiliittonsa PAMin tuella Itä-Savon käräjäoikeuteen, joka totesi irtisanomisen laittomaksi. Käräjäoikeuden mukaan tapaturma-alttius ei itsessään tarkoittanut, että Haikarainen olisi hoitanut työnsä sopimattomasti.

Alko puolestaan oli oikeuden mielestä aiemmin todennut, ettei sillä ole suoraa työnantajan ohjeistusoikeutta ”henkilökohtaiseen asiaan”, joten irtisanomisessakaan ei voinut olla kyse suoran velvoitteen laiminlyönnistä.

Käräjäoikeus tuomitsi potkut laittomiksi. Korvaussumma oli vajaat 15 000 euroa ja vastasi 15 kuukauden palkkaa. Tuomiota voi pitää painavana, sillä enimmäiskorvaus laittomasta irtisanomisesta on 24 kuukauden palkka.

”Hidastivat ainakin jossain määrin”

Alko ei tyytynyt ratkaisuun. Tapausta käsiteltiin valituksen jälkeen Itä-Suomen hovioikeudessa.

Tuomio kaatui 10. lokakuuta.

Alkon työterveyslääkäri todisti oikeudessa, että Haikaraisen kynnet aiheuttivat työturvallisuusriskin. Kynnet estivät esimerkiksi laatikoiden ja pullojen käsittelyä. Riski oli hänen mukaansa niin suuri, että työnantajalla oli velvollisuus ryhtyä ehkäisytoimenpiteisiin. Lääkärin mukaan Haikarainen ei voinut käyttää suojakäsineitä kynsiensä takia.

Hovioikeus jakoi käräjäoikeuden näkemyksen siitä, että Alko oli suvainnut kynsiä pitkään sen kummemmin niihin puuttumatta. Työntekijä ei siis rikkonut ennalta sovittuja työnteon ehtoja.

Siitä huolimatta työnantajalla oli oikeus antaa potkut: hovioikeuden mukaan oli riittävästi näyttöä siitä, että Haikaraisella oli työssään tapaturma- ja turvallisuusriskejä.

Ratkaisussa pidettiin myös mahdollisena, että Haikarainen teki hitaasti töitä.

- Hovioikeus pitää uskottavana, että poikkeuksellisen pitkät kynnet ovat olleet omiaan hidastamaan Haikaraisen työtehtävien suorittamista ainakin jossain määrin, ratkaisussa todetaan.

Haikarainen jäi ilman käräjäoikeuden tuomitsemia korvauksia. Sen sijaan hovioikeus määräsi hänet korvaamaan reilut 32 000 euroa oikeudenkäyntikuluja Alkolle.
http://m.iltalehti.fi/tyoelama/20171010 ... 1_tb.shtml

Tällainen uutinen osui silmään Iltalehdestä. Kyse siis on konkreettisesta pitkäkyntisyydestä, eikä kielikuvasta. Vanhemmassa jutussa oli kerrottu kynsien mitan olleen 2cm.

Minusta tämä on aika hurjaa, koska ei tuo 2cm ole vielä mikään hirveä kynnenpituus.

Naapurinrouva laitattaa säännällisesti pitkät kynnet ja aloitti muutama vuosi sitten lähihoitahan opinnot. Koulussa tämän kynsistä oli tullut usein sanomista. Ehdotin tälle, että ottaa hillitymmät lakkaukset, niin kukaan ei edes huomaa. Nuo kun kiinnittivät erityisesti huomiota nimenomaan räikeiden lakkausten ja kynsikoristeluiden vuoksi. Pituus ei ollut edes kovin paljon. Tämä naapuri oli aina pitänyt pitkiä kynsiä ja oli kosmetologi aikaisemmassa ammatissaan. Hän oli pari vuosikymmentä hoitanut ihmisten ihoa ja meikannut näillä kynsillä aiheuttamatta mitään vahinkoa koskaan kenellekään. Lateksihanskat eivät myöskään olleet koskaan siinäkään työssä repeytyneet. Yhtäkkkiä ne olivat ongelma ja vieläpä koulussa - ei työssä. Hoitoalan työpaikoilla on kovin vaihtelevat lkäytännöt kynsien suhteen. Riippuu niin paljon työtehtävistä. Esim.nuorten-, päihde- ja mt-puolilla työnkuvaan ei välttämättä kuulu mitään sellaisia hoidollisia toimenpiteitä, joissa edes superpitkistä kynsistä voisi olla haittaa.

Itse olen havainnut, että pitkiä kynsiä aina pitäneet osaavat automaattisesti toimia niiden kanssa. Jos taas lyhytkyntinen menee yhtäkkiä ottamaan rakennekynnet, ottaa aikaa tottua ja voi sattua vahinkoja.

Itse olen vakuuttunut, että tämäkin juttu on lähtenyt jostain kynsikateudesta ja siitä, että ne ovat varsinaisen pituuden sijaan herättäneet huomiota lakkauksen/koristeluiden vuoksi. Tavallisella ranskalaisella manikyyrillä tai värittömällä lakalla kukaan ei olisi edes keksinyt mitään ongelmaa.

Jotenkin aivan hullu juttu minusta. Käräjäoikeus oli vielä ollut asiasta eri mieltä, kuin hovi. Käytännössä kai tämä sitten tarkoittaa sitä, että jatkossa työssäkäyvät pitkäkyntiset joutuvat työnantajan vaatiessa luopumaan joko kynsistään tai työpaikastaan.
Avatar
UglyBetty
Neuvoja-Jack
Viestit: 586
Liittynyt: Ke Loka 29, 2014 2:03 am
Paikkakunta: Cloud Cuckoo Land

Re: HO: pitkät kynnet irtisanomisperuste

Viesti Kirjoittaja UglyBetty »

No, vähän kaksipiippuinen juttu.
Kateuskorttia on mun mielestä aivan turha vetää tässäkin asiassa esiin, mitäs kadehdittavaa noissa olisi. Melko pienellä vaivalla/rahalla saa kuka tahansa itselleen pitkät ja koristellut kynnet.

Itsellenikin kynnet on asia, joista ns. tykkään pitää huolta, mutta noin pitkät ja tökerösti tehdyt (kuten Iltalehden jutuissa henkilön kynnet) ei kuitenkaan ole mun makuun, joten en ole minäkään kade 8)

Se on osittain fakta, että pitkillä kynsillä jotkut asiat on hankalempia kuin lyhyemmillä kynsillä, tässä tapauksessa siis ehkä osa työtehtävistä.
Kuitenkin, riippuu aivan kynsien pituudesta, siitä kuinka henkilö niihin on tottunut ja mitä ne työtehtävät ovat.

Mun mielestä silti esim. ravintola-alan tai hoitoalan koulussa ja etenkin työpaikoilla voidaan aivan hyvin määritellä, että esim. erilaiset irtolisukkeet (hiukset, kynnet, ripset, korut jne.) on kiellettyjä.
Ne aiheuttavat tietyissä töissä hygieniariskin, koska ne voivat irrota.
Sen sijaan tässä tapauksessa vastapuolen oma lääkäri oli määritellyt, että kynnet aiheuttavat työturvallisuusriskin.
Miksiköhän siihen asiaan oli vasta silloin herätty, henkilö oli kuitenkin melkoisen kauan ollut kynsineen samassa työssä.
No, en osaa sanoa kumman puolen ottaisin, toisaalta jokaisella on oikeus näyttää miltä haluaa, toisaalta työnantajalla on oikeus määritellä että riskitekijöitä ei saa olla.
Aika kohtuutonta on kyllä tässäkin tapauksissa nuo kulut jotka kynsinaiselle tuli maksettavaksi.
slk
Hetty Wainthropp
Viestit: 451
Liittynyt: La Loka 27, 2012 4:30 pm

Re: HO: pitkät kynnet irtisanomisperuste

Viesti Kirjoittaja slk »

Olen ollut kyseisen naisen asiakkaana useasti ei ne kynnet tuntuneet hidastavan kassakoneen käyttöä. Mutta ei niillä pysty suojahanskoja käyttämään eikä ilmeisesti hyllyjä täyttämään kun istui aina kassalla kun muut myyjät täyttivät myös hyllyjä.
"Kaikki on mulkkuja kunnes toisin todistetaan". Frank Zappa
chadspill
Neuvoja-Jack
Viestit: 535
Liittynyt: La Heinä 04, 2015 2:30 pm

Re: HO: pitkät kynnet irtisanomisperuste

Viesti Kirjoittaja chadspill »

Jos tuo 2 cm on sormesta ulospäin niin on se kyllä aika pitkä kynsi. Arvelisin, että 2 cm pitkäkyntisyydellä pullot saattaa lipsua käsistä. Tästä ei Alko luonnollisesti tykkää, jos pulloja tippuu muutenkin kuin myymälän ulkopuolella.
2 200 euroa tienaavalle jää kuukaudessa 10 euroa aiempaa enemmän käteen.
Myös eläkeläisille on luvassa vastaava veronkevennys.
Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski on tyytyväinen 32 000 € kuukausipalkkaansa - "Minusta palkka on hyvä"
...
sine qua non

Re: HO: pitkät kynnet irtisanomisperuste

Viesti Kirjoittaja sine qua non »

Ketjun aloitusviestiin kopsatussa Iltalehden jutussa on myös kuva tämän Jaana Haikaraisen kynsistä. Se havainnollistaa tilannetta enemmän kuin sanalliset selitykset:

Kuva
Kuvateksti: Jaana Haikarainen kertoi tilanteestaan tammikuussa Iltalehdelle. Tältä hänen kyntensä näyttivät irtisanomisen aikaan.

Nämä ovat tietysti makuasioita, mutta minun mielestäni nuo kynnet eivät ole enää kauniit vaan rumat, pikemminkin pelottavan kuin viehättävän näköiset. Minusta on vaikea uskoa, että mikään "kynsikateus" voisi olla ollut syynä siihen, että Haikaraiselle on varoituksia annettu ja sittemmin sanottu irti. Olisiko niin, että siellä on Jaanalla esimies vaihtunut, ja pitkien kynsien problematiikka on sitä myöten ajankohtaistunut? (Mahdollista toki myös, että julkitulemattomia syitä on lisäksi ollut vaikuttamassa siihen, että Haikarainen on haluttu irtisanoa.)

Tammikuisessa Iltalehden jutussa Jaana Haikaraisen käräjäoikeustaistosta, jonka hän siis voitti, on toinenkin kuva Jaanan kynsistä. Kuva on ilmeisesti lomalla/vapaalla otettu, koska nainen tosiaan kertoo lehtijutussa, ettei kasvata kynsiään pidemmiksi kuin kaksi senttimetriksiksi muulloin kuin lomalla ollessaan (epäilen kyllä vahvasti, onko muulloin kuin loma-aikana säntillisesti mitannut kynsiensä pituuden ja leikannut, kun 2 cm tulee täyteen). Nämä kynnet ovat meikäläisestä kyllä jo jotakin aika käsittämätöntä, ja luulisi, että ne hankaloittavat arjesta selviämistä merkittävästi. Toisaalta selviää, miksi nuo ylemmässä kuvassa olevat kynnet eivät Jaanan mielestä ole olleet erityisen pitkät.

Kuva
Kuvateksti: Kynnet ovat olleet osa Jaanan persoonallisuutta jo vuosikausia.

(Olen rajannut otoksesta pois Jaanan kasvokuvan, koska sillä ei tämän jutun kanssa ole tekemistä.)
damfin
James Bond (David Niven)
Viestit: 10643
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: HO: pitkät kynnet irtisanomisperuste

Viesti Kirjoittaja damfin »

slk kirjoitti:Olen ollut kyseisen naisen asiakkaana useasti ei ne kynnet tuntuneet hidastavan kassakoneen käyttöä. Mutta ei niillä pysty suojahanskoja käyttämään eikä ilmeisesti hyllyjä täyttämään kun istui aina kassalla kun muut myyjät täyttivät myös hyllyjä.
Tämä tiivistää mielestäni hyvin koko tapauksen, ja antaa teorian sille miksi nainen ei niitä kynsiään leikannut, ja myöskin täysin hyväksyttävän selityksen sille miksi työnantaja hänet irtisanoi siksi että hän ei suostunut kynsiään leikkaamaan.

Eli nainen koki vanhana työntekijänä jotenkin erikoisoikeudekseen sen että hän kasvattaa itselleen tuollaiset kynnet jotka estävät häntä osallistumasta tuohon tympeään hyllyjen täyttämiseen joka siis kuulukoon muille kuin hänelle, hän istuu kassalla diivailemassa asiakkaille.
Työantaja taas aivan oikeutetusti näki tuossa ristiriidan kun yksi työntekijöistä ei pystynyt osallistumaan kaikkeen hänelle kuuluvaan työhön kynsiensä vuoksi, eikä suostunut niitä kynsiään leikkaamaan kehoituksista huolimatta, eli hän ei ollut sitoutunut pitämään huolta siitä että hän kykenee tekemään hänelle kuuluvat työtehtävät.

Piti sitten vielä mennä työantaja haastamaan käräjille tuosta irtisamomisestaan, ihan oikein että lopulta joutui itse maksajaksi.
annaanna

Re: HO: pitkät kynnet irtisanomisperuste

Viesti Kirjoittaja annaanna »

https://www.is.fi/viihde/art-2000005170771.html
Tämä Martina alkaa pikkuhiljaa olemaan ulkonäköönsä tyytyväinen, niinkuin kynsinainen kynsiinsä.
Martina on työskennellyt näköjään lentoemäntänä, mallintyötkin maistuneet.

Ei taitaisi onnistua Alkossa kassa-Martinan erottaminen. Löytyisikö Finnairillakaan perusteita :D .
Suojaväri.
Vastaa Viestiin