Rikosten määrä ennen ja nyt - rikostilastojen kertomaa

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Avatar
Luupää
Perry Mason
Viestit: 3852
Liittynyt: To Heinä 10, 2008 10:03 pm

Rikosten määrä ennen ja nyt - rikostilastojen kertomaa

Viesti Kirjoittaja Luupää »

'
Jestacamana että sainkin aikaan oikein oppikirjamaisen otsikon tähän! XD

Mutta siis, jälleen on julkaistu katsaus rikostilastoista tykkääville ja niitä seuraaville. Tällä kertaa vuosittainen tappolista, jos sanonta sallitaan, eli Henkirikoskatsaus 2015.

Tässä lyhennelmä:

http://yle.fi/uutiset/oliko_kaikki_enne ... ta/8613517
Mistä on kyse?

- Rikollisuus on vähentynyt Suomessa

- Poliisin tutkintaan tulee enemmän rikoksia koska ilmoituskynnys on laskenut

- Vuositasolla rikosten määrä laski viime vuonna 1,1 prosenttia edellisestä vuodesta
22.1.2016

Oliko kaikki ennen paremmin? Rikollisuusluvut kertovat toista

Sanonta "aika kultaa muistot" pitää paikkansa myös henkirikosten määrässä. Kolmessa vuosisadassa rikosten määrä on laskenut kolmasosaan.


Julkisuudessa viime kuukausina vilkkaana käynyt keskustelu Ulvilan surmasta, Aarnion käräjistä tai turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajataustaisten tekemistä rikoksista saattaa antaa sen kuvan, että rikollisuus olisi kasvanut Suomessa. Käsitys ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

– Ennen kaikki ei ollut paremmin, ainakaan rikollisuuden osalta, sanoo Poliisiammattikorkeakoulun kriminologian yliopettaja ja oikeustieteiden tohtori Timo Korander.

Vuonna 2015 julkaistun henkirikoskatsauksen mukaan 1700-luvun puolivälissä 100 000 asukkaasta kuusi joutui vuosittain henkirikoksen uhriksi, kun nykyään vastaava luku on 1,9 ihmistä.

Pidemmällä aikavälillä henkirikosten määrät ovat tippuneet vieläkin enemmän. Pieter Spierenburg selvitti A History Murder -kirjaansa varten henkirikostilastot aina 1300-luvulta lähtien. Murhien määrä Euroopassa on tippunut keskiajalta nykypäivään monikymmenkertaisesti.

Rikokset vähenevät, mutta niistä ilmoitetaan herkemmin

Pitkän aikavälin rikosmäärän trendiä jatkaa myös vastikään julkaistu Tilastokeskuksen ennakkotieto. Sen mukaan Suomen poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen tietoon tuli viime vuoden aikana kaikkiaan 413 100 rikosta, mikä on 1,1 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Ilmoitettujen rikosten määrä ei kuitenkaan kerro koko totuutta. On eri asia puhua kokonaisrikollisuudesta kuin viranomaisten tietoon tulleesta rikollisuudesta.

– Poliisin tietoon tulee aiempaa enemmän rikoksia, vaikka rikosten kokonaismäärä on päinvastoin laskenut, Koriander summaa.

Tämä johtuu siitä, että ihmisten ilmoittamiskynnys poliisille on alentunut. Esimerkiksi omaisuusrikosten määrä on paperilla lisääntynyt hurjasti, sillä vakuutusyhtiöt vaativat että rikoksista ilmoitetaan poliisille.
Tämä on itse katsauksen alkuun präntätty tiivistelmä:
Tiivistelmä

Vuonna 2014 poliisin tietoon tuli Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan 114 (+2 %) uhrin
kuolemaan johtanutta tahallista väkivaltarikosta. Vuotuinen rikollisuustaso 100 000 asukasta kohti oli 2,1.

Henkirikollisuuden seurantajärjestelmän (HSJ), johon rikokset kirjataan vasta esitutkinnan päätyttyä, tämän hetkisen arvion (11.2.2015) mukaan henkirikosten määrä vuonna 2014 oli 94 (+3 %). Vuotuinen rikollisuustaso 100 000 asukasta kohti oli 1,7.

Vaikka henkirikosten määrä vuonna 2014 kasvoikin kahteen edelliseen vuoteen nähden, oli se edelleen erittäin matala viime vuosikymmenten keskitasoon verrattuna. Henkirikollisuus on viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana selvästi vähentynyt, vaikkakin vuotuiset vaihtelut ovat olleet suuria. Lasku on tapahtunut miesten tekemissä henkirikoksissa. Henkirikollisuuden tämän hetkinen taso vastaa 1960-luvun puolivälissä vallinnutta, joka oli maamme modernin tilastointihistorian matalin.

Henkirikosten pääosa liittyy Suomessa keski-ikäisten työelämän ulkopuolella olevien miesten keskinäisiin alkoholinkäyttötilanteisiin. Vuosina 2003–2013 68 %:ssa aikuisten välisiä henkirikoksia kaikki osapuolet olivat rikoshetkellä humalassa, 83 %:ssa rikoksia ainakin yksi osapuolista oli humalassa.

Yleisin uhri on tuttavan tai ystävän surmaama mies (46 % uhreista). Seuraavaksi yleisimmät ovat parisuhdekumppanin surmaama nainen (18 %) ja uhrille ennalta tuntemattoman henkilön surmaama mies (9 %).

Vuosina 2003–2013 henkirikoksiin syyllistyneistä miehistä 57 % oli tuomittu tuomioistuimessa henki- tai pahoinpitelyrikoksesta rikosta edeltäneiden kymmenen vuoden aikana ainakin kerran, 36 % oli ollut aikaisemmin vankilassa.

Henkirikollisuuden alueelliset tasoerot ovat huomattavat. Korkeimmat rikollisuustasot löytyvät Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnista.

Henkirikollisuuden taso on Suomessa tällä hetkellä Euroopan unionin kuudenneksi korkein ja keskimääräistä korkeampi myös kaikki Euroopan maat huomioiden. Rikollisuustason korkeus selittyy suurelta osin keski-ikäisten työttömien miesalkoholistien poikkeuksellisen korkealla rikollisuustasolla. Muiden sosioekonomisten ryhmien henkirikollisuus ei Suomessa tasoltaan
juurikaan eroa muiden läntisen Euroopan maiden tilanteesta.

Henkirikoksista vuosina 2003–2013 epäillyistä 85 % vastaan nostettiin syyte ja 75 % tuomittiin rangaistukseen. Rangaistukseen tuomituista 94 % sai ehdottoman vankeusrangaistuksen. Katsauskaudella taposta tuomittujen miesten keskirangaistus oli 9 vuotta 6 kuukautta ja naisten 8 vuotta 8 kuukautta.

Vuosina 2003–2005 tehdyistä henkirikoksista tuomituista henkilöistä, jotka olivat jo suorittaneet rangaistuksensa, 24 % oli tuomittu rangaistuksen suorittamisen jälkeen tehdystä väkivaltarikoksesta vuoden 2014 loppuun mennessä.
Useita tynkäketjuja yhdistetty yhdeksi ketjuksi. Otsikko täydennetty
-NILS-
Kun linkität niin kopioi ainakin olennaiset, tapaukseen liittyvät osat tekstistä samalla ketjuun, koska monet linkit lakkaavat ajan mittaan toimimasta ja asia katoaa bittiavaruuteen.
Avatar
paccasucco
Axel Foley
Viestit: 2114
Liittynyt: Ti Syys 02, 2014 9:28 pm

Re: Rikosten määrä ennen ja nyt

Viesti Kirjoittaja paccasucco »

Suuret kiitokset!

On tietysti joskus tullut luettua kaikki Martti Lehden kirjoittamat netistä löytämäni artikkelit ja muutama kirjakin.Ajan puutteen takia en kommentoi enemmän.

https://www.google.fi/search?q=martti+l ... 3&ie=UTF-8

http://www.haaste.om.fi/text/fi/index/l ... ivaan.html

http://www.findikaattori.fi/fi/97
Maksalaatikko on helpompi käsittää, kuin rakkaus- Seppo Räty
Olavi Susikoski
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 99
Liittynyt: To Elo 16, 2007 11:55 am

Re: Rikosten määrä ennen ja nyt

Viesti Kirjoittaja Olavi Susikoski »

Vuonna 2015 julkaistun henkirikoskatsauksen mukaan 1700-luvun puolivälissä 100 000 asukkaasta kuusi joutui vuosittain henkirikoksen uhriksi, kun nykyään vastaava luku on 1,9 ihmistä.


Noista kuudesta 1700-luvun tapauksesta olisi varmaan viisi pelastettavissa nykyisen lääketieteen keinoin. Ja apu esim. puukotuksen uhrille tulee ainakin kaupungeissa nopeaan lääkäriambulanssin muodossa.
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17119
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Rikoskartta - katso paikkakuntasi rikostilastot

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Iltalehdessä on julkaistu Suomen kartta paikkakuntineen. Klikkaamalla näkee jokaisen kunnan ja kaupungin rikokset vuodelta 2010 eteenpäin.

Joka minuutti Suomessa tehdään yli 1,5 rikosta - katso jättikartasta, millaisia rikoksia omassa kotikunnassasi on tehty 2010- luvulla

Kartasta voit selvittää, koostuvatko kotikuntasi rikokset näpistyksistä, rattijuopumuksista vai murhista. Voit myös verrata, tehdäänkö kotikunnassasi enemmän rikoksia kuin muissa Suomen kunnissa.

Rikoskartta

Katso kartalta, miten paljon rikoksia kotikunnassasi tehdään.

Näet kartalta kaikki Suomen kunnissa tehdyt rikokset 2010-luvun aikana. Ylhäällä olevasta palkista voit hakea tehtyjä rikoksia koko Suomessa asukaslukuun suhteutettuna. Kuntien erot näet kartasta värin perusteella: mitä punaisempi kunta, sitä enemmän siellä tapahtuu kyseisiä rikoksia.


2.12.2017 klo 05.46

Esim Utsjoki näyttää yhtä henkirikosta - sehän on tämä missä väkivaltaiseksi ja arvaamattomaksi tiedetty häirikkö laitettiin "opiskelemaan" lasten ja nuorten kanssa samaan kouluun. Toi veitsen mukanaan ja surmasi yhden oppilaan. Tuomio taposta. Valitus hoviin - huom! kuntalaiset keräsivät rahaa oikeudenkäyntiin itse, vaikka ollaan hyvinvointivaltiossa, jossa kansalaisten oikeuksien pitäisi toteutuman - ei auttanut, hörhön saama tuomio taposta pysyi voimassa myös hovissa.
- Hörhön oikeudenkäynnin maksoivat veronmaksajat. Myös utsjokelaiset veronmaksajat osallistuivat tähän farssiin. Hän, kenen idea oli laittaa häirikkö ko. kouluun ei saanut minkäänlaista tuomiota. Ei edes nuhteita.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!
Likeavirgin
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4632
Liittynyt: Su Huhti 19, 2020 8:18 pm

Karu tilasto rikoksista Suomessa

Viesti Kirjoittaja Likeavirgin »

Rikosten määrä Suomessa kasvoi viime vuonna. Tilastokeskuksen mukaan viranomaisten tietoon tuli viime vuonna yhteensä 508 000 rikosta. Määrä kasvoi 6,7 prosenttia edellisvuodesta.

Kasvua tapahtui käytännössä jokaisessa tilastossa.

Seksuaalisesta ahdistelusta viime vuonna tehtiin 1 139 rikosilmoitusta. Näistä 343 tapahtui internetissä.

Henkeen ja terveyteen kohdistuvia rikoksia tuli viranomaisten tietoon noin 43 000 kappaletta, joka on 6,5 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Pahoinpitelyiden määrä kasvoi 6,8 ja myymälävarkauksien kymmenellä prosentilla.

Laskua nähtiin sentään jossain. Henkirikosten eli kuolemaan johtaneiden rikosten määrä pieneni 17:llä viime vuonna. Vuonna 2023 henkirikoksia tuli viranomaisten tietoon 62 kappaletta. Henkirikosten yritysten määrä sen sijaan kasvoi 16:lla.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/63e9 ... a8e0fec6fe
Anom
Jane Marple
Viestit: 1080
Liittynyt: Ti Kesä 30, 2015 9:07 am

Re: Karu tilasto rikoksista Suomessa

Viesti Kirjoittaja Anom »

Ruuanlaittoa ja kivoja pelihetkiä vain. Näin se unelma toteutuu. <3
Netissä idioottien kanssa väittely on mahdotonta; joutuu alentumaan niiden tasolle ja lopulta ne voittaa sut kokemuksella.
Oikeus ennen kaikkea
Hercule Poirot
Viestit: 7835
Liittynyt: Ti Maalis 30, 2021 2:48 pm

Enemmän seksuaalirikoksia viime vuonna – henkirikosten määrä laski

Viesti Kirjoittaja Oikeus ennen kaikkea »

POLIISIN tietoon tulleiden epäiltyjen seksuaalirikosten määrä kasvoi selvästi viime vuonna, selviää Tilastokeskuksen torstaina julkistamista ennakkotiedoista.

Ennakkotietojen mukaan seksuaalirikoksia ilmoitettiin kaikkiaan 7 100, mikä on 1 600 enemmän kuin edellisvuonna. Tietoon tulleiden seksuaalirikosten määrä kasvoi 29,6 prosenttia vuodesta 2022.
Vuosien 2022 ja 2023 luvut eivät kuitenkaan ole suoraan vertailukelpoisia, koska viime vuoden alusta voimaan tullut uusi seksuaalirikoslaki muutti seksuaalirikosten nimikkeitä ja perusteita.
Aiemmassa seksuaalirikoslainsäädännössä raiskaus määriteltiin väkivallan tai sen uhan kautta, kun taas uusi laki on suostumusperustainen. Tilastokeskuksen mukaan uuden lain mukaisia epäiltyjä raiskauksia kirjattiin 1 408 ja vanhan lain mukaisia 480.
Kaikkiaan ilmoitettuja raiskauksia oli viime vuonna 219 enemmän kuin vuonna 2022. Epäiltyjä lapsenraiskauksia tuli tietoon 416.
Uuden lainsäädännön mukaan seksuaalinen ahdistelu kattaa myös muita ahdistelun muotoja kuin koskettelun. Uuden lain mukaisesta epäillystä seksuaalisesta ahdistelusta tehtiin 1 139 ilmoitusta. Teoista 343 tapahtui internetissä.
Uuteen lakiin on myös tullut kokonaan uusia rikosnimikkeitä, kuten seksuaalisen kuvan luvaton levittäminen. Siitä tehtiin 146 ilmoitusta. Teoista 120 tapahtui internetissä.

Henkirikoksia vähemmän kuin vuosikymmeniin
Henkirikoksia tuli poliisin tietoon 62, mikä on 17 vähemmän kuin vuonna 2022.
”Tietoon tulleiden henkirikosten määrä on ennakkotietojen mukaan pienempi kuin kertaakaan sotien jälkeen. Aiempi ennätys oli vuodelta 2019, jolloin tuli tietoon 72 henkirikosta”.
Henkirikoksen yritysten määrä sen sijaan kasvoi 16:lla yhteensä 365:een. Myös pahoinpitelyjen määrä kasvoi. Pahoinpitelyjä tuli tietoon kaikkiaan 40 700, mikä on lähes seitsemän prosenttia enemmän kuin vuonna 2022.
Tietoon tulleiden ryöstörikosten määrä jatkoi kasvuaan. Niitä ilmoitettiin vajaat 2 800, mikä oli lähes 18 prosenttia enemmän kuin vuonna 2022.

https://www.aamulehti.fi/rikos/art-2000010128805.html
Oikeus ennen kaikkea
Hercule Poirot
Viestit: 7835
Liittynyt: Ti Maalis 30, 2021 2:48 pm

Re: Rikosten määrä ennen ja nyt - rikostilastojen kertomaa

Viesti Kirjoittaja Oikeus ennen kaikkea »

Raiskausepäilyjä ennätysmäärä – Katso oman kuntasi tilanne
Katso, montako raiskausta kunnassasi on ilmoitettu
Valitse kunta

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000010126564.html
Vastaa Viestiin