Törkeä elänsuojelurikos Kauhavalla

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Marokonsoturi
Javier Pena
Viestit: 1865
Liittynyt: La Helmi 03, 2018 3:38 pm

Törkeä elänsuojelurikos Kauhavalla

Viesti Kirjoittaja Marokonsoturi »

”Asiasta on valitettu vuosia”: Kodista löytyi aliravittuina viisi koiraa, kaksi kissaa ja hevonen - kaikki jouduttiin lopettamaan

Maanantai 12.2.2018 klo 14.17

Pohjanmaalla ilmi tullut järkyttävä tapaus sähköistänee keskustelua uudesta eläinsuojelulaista.

Kauhavalla lopetettujen tanskandoggien omistaja oli Kennelliiton kasvattaja.
Ongelmat olivat viranomaisten ja yhdistysten tiedossa, mutta rääkkäystä ei onnistuttu lopettamaan ajoissa.
Eläinsuojeluneuvojan mukaan eläinten huono kohtelu on Pohjanmaalla poikkeuksellisen yleistä, eikä valvonta ole riittävää.

Kauhavan kunnasta Pohjanmaalta löytyi viime perjantaina yksityisasunnosta viisi tanskandoggia, kaksi kissaa ja hevonen, jotka olivat niin kaltoin kohdeltuja ja aliravittuja että ne jouduttiin lopettamaan.

Kuva kuolleista, riutuneista eläimistä levisi viikonlopun aikana laajalti koirankasvattajien piireissä sosiaalisessa mediassa.

Seinäjoen kaupungin johtava hygieenikko, valvontaeläinlääkärinä toimiva Seppo Kangas kertoo Iltalehdelle menneensä perjantaina paikan päälle toisen eläinlääkärin ja kiinteistön omistajan kanssa. Asunnon omistaja oli Kangaksen mukaan tehnyt viimeisimmän valituksen vuokralaistensa eläinten kunnosta.

- Asiasta on valitettu vuosia. Siellä on aiemmin toiminut toinen valvontaeläinlääkäri ja minä olen jatkanut hommia, mutta asiaa ei ole saatu päätökseen, Kangas sanoo.

Kangaksen mukaan koirien omistaja on aiempien käyntien yhteydessä luvannut hoitaa asiat kuntoon, ja esimerkiksi ruokaa eläimille on tarkastuskäynneillä todettu olleen sen verran, että pakkokeinoihin ei ole ollut riittävästi perusteita.

Perjantaina eläinlääkärit ja kiinteistön omistaja eivät saaneet yhteyttä asukkaisiin, joten sisään asuntoon mentiin väkisin, paikalle hälytetyn poliisin apuun turvautuen. Iltalehden tietojen mukaan omistaja olisi ollut jo pidemmän aikaa poissa ja eläimet oli jätetty asuntoon oman onnensa nojaan.

Sisältä asunnosta löytyi viisi tanskandoggia ja kaksi kissaa, ja ulkorakennuksessa oli yksi hevonen. Kaikki eläimet olivat eläinlääkärin mukaan niin huonossa kunnossa, että vaihtoehtoja oli vain yksi.

- Totesimme niiden olevan niin huonossa kunnossa, että ne jouduttiin lopettamaan. Ei ollut muuta mahdollisuutta, Kangas sanoo.

Pohjanmaan poliisilaitokselta vahvistetaan partion antaneen eläinlääkärille virka-apua Kauhavalla viime perjantaina, mutta tutkintapyyntöä tapauksesta ei ole ainakaan vielä kirjattu.

Yritettiin puuttua

Suomen tanskandoggiyhdistyksen puheenjohtaja Teija Salmi-Aalto kertoo Iltalehdelle, että Kauhavan tapaus on ollut yhdistyksen tiedossa ja asiaan on yritetty puuttua eläinrääkkäyksen kohteiksi joutuneita tanskandoggeja auttavan Rescue-toimikunnan välityksellä.

Puheenjohtajan mukaan omistaja ei kuitenkaan ollut yhteistyöhaluinen, joten yhdistys ei voinut tehdä paljoa muuta kuin olla asiasta yhteydessä eläinsuojeluviranomaisiin.

Ongelman laajuus ja vakavuus ei kuitenkaan Salmi-Aallon mukaan ollut yhdistyksen tiedossa.

- Jos meillä olisi ollut tiedossa tapauksen vakavuus, Suomen tanskandoggiyhdistys ei olisi päästänyt asiaa menemään näin pitkälle. Jos tällaista kuitenkin tehdään suljettujen ovien takana syrjäisessä paikassa, ei sitä kukaan voi tietää.

Salmi-Aallon mukaan aloittelevat kasvattajat joutuvat joskus ongelmiin kun eivät saa pentuja myydyksi, ja sellaisissakin tapauksissa yhdistys pyrkii auttamaan. Kauhavan kaltaista rajua tilannetta hän ei kuitenkaan muista koskaan aiemmin kohdanneensa.

- Tämä tuntuu uskomattomalta ja järkyttävältä, Salmi-Aalto sanoo.

Pentu pelastettiin

Kauhavalainen oli toiminut Kennelliiton kasvattajana, ja hänen omistamia puhdasrotuisia koiria on rekisteröitynä Kennelliiton verkkosivuilla.

Eläinten omistajan koirankasvattajapiirien kautta tuntenut henkilö kertoo Iltalehdelle, että ongelmat olivat laajassa tiedossa ja asiaan yritettiin puuttua useaan otteeseen, tosin heikoin tuloksin.

Ongelmat olivat laajentuneet tuttavan mukaan viime vuonna, kun yksi kasvattajan tanskandoggeista oli suunnittelemattomasti poikinut yhdeksän pentua, jotka eivät menneet kaupaksi.

- Viiden oman tanskandoggin lisäksi pentuja tuli hänelle yhdeksän lisää, homma kärjistyi. Tuli kovat ruokakulut ja isot sotkut, eikä hän pystynyt hoitamaan niin montaa eläintä.

Tuttavat olivat auttaneet häntä taloudellisesti. He olivat myös etsineet pennuille ostajia jotka olisivat ottaneet ne alempaan hintaan, mutta omistaja vaati niistä täyttä puhdasrotuisen myyntihintaa ja heittäytyi tuttavan mukaan sovituissa myyntitilanteissa hankalaksi.

- Kukaan meistä ei ikinä päässyt omistajan kotiin sisälle näkemään koiria. Talvella yksi pentu saatiin uuteen kotiin, mutta se oli pahasti aliravittu ja alikehittynyt, tuttava sanoo.

Eläinsuojeluilmoituksia tehtiin ja kunnan valvontaeläinlääkärit kävivät tarkastamassa kotia, mutta useista kehotuksista ja vaatimuksista huolimatta eläinten tilannetta ei saatu parannettua.

Päinvastoin, tuttavan mukaan eläinten omistaja oli hankaloittanut valvontaeläinlääkärin työtä joka käänteessä, muun muassa kieltäytymällä päästämästä tätä sisään ja tehtailemalla tämän toiminnasta valituksia.

Asiasta tienneet henkilöt olivat tuttavan mukaan kuitenkin luulleet, että viranomaiset olivat lopulta saaneet prosessin etenemään. Perjantain löydös osoitti, että näin ei ollut tapahtunut.

- Miksi asian annettiin mennä näin pitkälle, tuttava ihmettelee.

"Pohjanmaa on häpeäpilkku"

Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton (SEY) vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja Maija Raatikainen, joka toimii myös puheenjohtajana Vaasanseudun eläinsuojeluyhdistyksessä, vahvistaa kyseisen kasvattajan ongelmien olleen laajassa tiedossa jo vuosien ajan.

Hän kuitenkin sanoo, että ongelma on Pohjanmaalla paljon laajempi.

- Pohjanmaa on oikea eläinten hyvinvoinnin häpeäpilkku. Täällä on useita paikkoja, joissa eläimet elävät kroonisesti jatkuvassa kärsimyksessä ja valvonta ei ole toiminut juuri lainkaan. Lakia ja asetuksia rikotaan jatkuvasti eikä määräyksiä käydä kontrolloimassa, Raatikainen sanoo.

Hän kritisoi alueen viranomaisille myönnettyjä liian vähäisiä resursseja, sekä suoranaista haluttomuutta puuttua tilanteisiin vahvalla kädellä.

- Eläinsuojelulaki on liian lepsu tai sen pykälää, joka mahdollistaa huostaanoton, ei uskalleta rohkeasti käyttää.

Suomeen ollaan parhaillaan valmistelemassa uutta eläinsuojelulakia, jonka esitys on paraikaa lausuntokierroksella. Raatikainen kertoo yhdistyksensä antavan oman lausuntonsa lakiesitykseen ja toivoo Kauhavan valitettavan tapauksen antavan lausunnolle lisäpainoa esimerkkinä siitä, mihin tilanteet voivat pahimmillaan johtaa.

Kauhavan tapauksesta yhdistys aikoo tehdä tutkintapyynnön poliisille. Raatikainen aikoo lisäksi paneutua yksityiskohtaisesti tapauksesta laadittuihin eläinsuojelutarkastusraportteihin selvittääkseen, missä on menty vikaan.

- Olemme valmiita menemään hallintokanteluun asti jos käy ilmi, että eläimet ovat kituneet viranomaisten laiminlyönnin vuoksi. Mittamme on nyt ihan täysi, tämä oli viimeinen niitti.
SAKARI NUUTTILA
[email protected]
Kaikilla on asia ollut tiedossa, mutta kukaan ei ole tehnyt asialle mitään. Siinä vaiheessa, kun eläimiään hoitamaton omistaja on kieltäytynyt myymästä eläimiä alle normaalin pyyntihinnan olisi oikea ystävä vetänyt omistajaa turpaan muutaman kerran ja kysynyt uudelleen, että myydäänkö vai haluatko lisää.

Suomalaisista on "sivistyksen" mukana tullut teuraskansaa. Mihinkään ei uskalleta puuttua, vaikka toisten hyvinvointi ja terveys sitä vaatisi.

loyder
Poliisikoira Rex
Viestit: 276
Liittynyt: Su Loka 25, 2015 5:14 pm

Re: Törkeä elänsuojelurikos Kauhavalla

Viesti Kirjoittaja loyder »

sairas sairas ihminen, hyi helvetti :/ vankilaan joutais tommoset paskat! Nimet ja muut tiedot esiin vaan mun puolesta

sonniman
Nikke Knakkertton
Viestit: 186
Liittynyt: To Tammi 13, 2011 7:02 pm

Re: Törkeä elänsuojelurikos Kauhavalla

Viesti Kirjoittaja sonniman »

Kennel Heart Hunter's
Mari Niemelä

digitikka
Lauri Hanhivaara
Viestit: 135
Liittynyt: Ma Elo 29, 2011 10:30 pm

Re: Törkeä elänsuojelurikos Kauhavalla

Viesti Kirjoittaja digitikka »

Käsittääkseni kyseessä olevan rouvan aviomies on parhaillaan (?) istumassa ja on ollut ennenkin.
Huhujen mukaan huumeita kuvioissa.
Tätä on jatkunut jo vuosia, asuinpaikka vaihtunut tiheään tahtiin.
Eläimet on kuitenkin aikaisemmin hoidettu kohtuu hyvin,
mutta nyt lienee voimat loppuneet.
Perheeseen kuuluu myös yksi tytär joka on ainakin FB mukaan jo muuttamut omilleen opiskelujen myötä.
Eteenpäin! Sano Mummo lumessa

Avatar
poikani
Telkkaridekkareiden asiantuntija
Viestit: 9987
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 8:50 pm
Paikkakunta: ?? ???????

Re: Törkeä elänsuojelurikos Kauhavalla

Viesti Kirjoittaja poikani »

Ihmisten syntymäoikeus leikkiä luontokappaleiden, tai no, lemmikkieläinten, kanssa menee kaiken muun edelle. Korkeintaan annetaan muutaman vuoden eläintenpitokielto. Paskaa.
????? ?? ??????.

Mikaelanen
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 10
Liittynyt: Ke Tammi 03, 2018 3:13 pm

Re: Törkeä elänsuojelurikos Kauhavalla

Viesti Kirjoittaja Mikaelanen »

Ei sitten mitenkään voi ymmärtää, miksei pentuja myynyt alle "täyden" hinnan, jos voimat hoitamiseen on loppunut.

Samanlaisia ajatuksia (ei toki myynnistä) tulee aina mieleen lapsijutuissa, että miksi... ?
yleensä juuri tyyliin "miksi ei pyytänyt/hakenut/ottanut vastaan apua...?". Tässäkin keississä ns. KAIKKI tiesivät.


Mutta ei.

Just :evil:
"Oon nähny miten sossu toimii, oon nähny miten kossu toimii"

Nippu
Nikke Knakkertton
Viestit: 190
Liittynyt: Ma Syys 30, 2013 4:07 pm

Re: Törkeä elänsuojelurikos Kauhavalla

Viesti Kirjoittaja Nippu »

Iloisesti menee Pohjanmaat sekaisin... Koska rantahurrit varastivat aiemmin koko aluetta (Etelä-, Rannikko-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaata) tarkoittaneen Pohjanmaan, niin nyt täytyy huomauttaa, että Kauhava on Etelä-Pohjanmaata. Pohjanmaan poliisilaitos hoitaa kyllä myös Etelä-Pohjanmaan alueen ja siten myös Kauhavan, mutta mahtaako eläinsuojelutäti tarkoittaa häpeäpilkulla nyt Pohjanmaata, jossa itse työskentelee, Etelä-Pohjanmaata, jossa eläinsuojelurikos tapahtui vai ehkä koko aluetta?

Eläinlääkärin nimi taipuu Kankaan, ei Kangaksen :twisted: Grammarnatsin tekisi nyt mieli potkaista toimittajaa.

Tunnistan itsekin tilanteen, jossa suurikokoisen ja/tai vaikeahkon rodun pentueesta käsiin jäävät pennut voivat aiheuttaa valtavan rasituksen, johon on jotain keksittävä. Jos pennut on ajatuksella tehty, terveistä vanhemmista jne., ne voi usein antaa välitettäviksi tai "mainostettaviksi" jollekin toiselle kasvattajalle, jolla ehkä on paremmat verkostot. Esimerkiksi vaikka emän kasvattaja voi joskus auttaa. Silloinkin saa varautua maksamaan auttajalle sen mukaan, mitä hän joutuu pentueen eteen tekemään. Tärkeintä on kuitenkin saada pennuille hyvät kodit ja itselle kohtuullinen koiramäärä, rahasta viis. Jos pentue on syystä tai toisesta heikkolaatuinen (vanhempien terveys, käyttöominaisuudet, pentueen hoito), voi avun saaminen olla vaikeaa, koska arvostetut kasvattajat eivät missään tapauksessa halua sekaantua sellaisiin. Jos pentujen kasvattaja ei suostu tinkimään hinnasta tai maksamaan mitään välityspalkkiota, tilanne pahenee entisestään. Ääritapauksessa jopa pentujen lopettaminen on parempi, kuin niiden näännyttäminen hoidon puutteeseen.

Eläinsuojeluvalvojilla on paljon työsarkaa ja lisäksi mm. tuomioistuinten asenne pitäisi korjata sellaiseksi, että eläinrääkkääjiltä saataisiin eläimet nopeammin pois, eikä vain siliteltäisi päätä. Se, että eläinsuojeluvalvojia on nykyään erikseen, ettei odoteta pelkästään eläinlääkärien käräyttelevän omia asiakkaitaan, on askel oikeaan suuntaan.

Paa
Jane Marple
Viestit: 1009
Liittynyt: Ti Huhti 09, 2013 8:19 pm

Re: Törkeä elänsuojelurikos Kauhavalla

Viesti Kirjoittaja Paa »

Tämä tapahtui Ylihärmässä, oksettava juttu kaiken kaikkiaan. Kunnon kusipää ämmä :evil:

Seppo Kangas on tunnetusti hyvin hanakka lopettamaan eläimiä. En tosin tiedä kuinka pahassa kunnossa eläimet olivat. Kyllä pistää vituttamaan koko juttu. Suomessa ei toimi eläinvalvonta, ei vahingossakaan.
Niin kuin kasvot kuvastuvat vedessä, niin ihmisen sydän toisessa ihmisessä. (Snl.27:19)

Avatar
humma
Poliisikoira Rex
Viestit: 270
Liittynyt: Ke Kesä 29, 2011 12:22 am

Re: Törkeä elänsuojelurikos Kauhavalla

Viesti Kirjoittaja humma »

Tämä naikkonen on saanut jo haltuunsa kissan jostain paikallisesta Facebookin roskalavaryhmästä...

delila
Martin Riggs
Viestit: 625
Liittynyt: Su Elo 17, 2008 12:38 pm
Paikkakunta: Kohtalaisen keskellä.

Re: Törkeä elänsuojelurikos Kauhavalla

Viesti Kirjoittaja delila »

Paa kirjoitti:Seppo Kangas on tunnetusti hyvin hanakka lopettamaan eläimiä. En tosin tiedä kuinka pahassa kunnossa eläimet olivat. Kyllä pistää vituttamaan koko juttu. Suomessa ei toimi eläinvalvonta, ei vahingossakaan.
Sama kävi mielessä, Seppo ei ala kyllä hoitamaan ja paapomaan eläimiä kuntoon.. Helpointa hoitaa keissi kasaan kerralla, eli hänen näkökulmastaan lopettaa nämä eläimet, ettei tarvi spekuloida niiden jatkoa.
Itse sain kuvakaappauksen erään henkilön koirista ja kissoista ottamista kuvista. Koirat olivat melko pahan näköisiä, kissat eivät ko. asennoissa (jo kuolleina) näyttäneet niin vallan laihoilta. Hevosesta ei kuvaa ollut.

Toisaalta ymmärrän myös ison koirarodun kohdalla, että jos ruokinta on ollut huonoa pitkään, voi olla vaikea varmistua siitä, että koira pystyisi esim. niveliensä puolesta koskaan enää elämään kivutonta elämää.

Pizzaman
Sofia Karppi
Viestit: 433
Liittynyt: Ke Heinä 06, 2016 8:49 am

Re: Törkeä elänsuojelurikos Kauhavalla

Viesti Kirjoittaja Pizzaman »

Paa kirjoitti:Seppo Kangas on tunnetusti hyvin hanakka lopettamaan eläimiä. En tosin tiedä kuinka pahassa kunnossa eläimet olivat. Kyllä pistää vituttamaan koko juttu. Suomessa ei toimi eläinvalvonta, ei vahingossakaan.
Seppo Kankaan erottamiseksi kerätään nimiä:

https://www.adressit.com/erottakaa_joht ... ppo_kangas

kerperossi
Scooby-Doo
Viestit: 29
Liittynyt: La Tammi 30, 2016 9:38 am

Re: Törkeä elänsuojelurikos Kauhavalla

Viesti Kirjoittaja kerperossi »

Pizzaman kirjoitti:
Seppo Kankaan erottamiseksi kerätään nimiä:

https://www.adressit.com/erottakaa_joht ... ppo_kangas
Kaunis ajatus, mutta kunnan virkamies ei taatusti tuollaisen perusteella lähtöpasseja saa. Oli listassa nimiä miten paljon hyvänsä ja vaikka ei tosiaan ole hommiaan kunnolla hoitanut.

Koirillehan olisi varmasti kohtuullisin toimin ollut turvapaikat tarjolla, joissa olisi sitten voinut rauhassa tutkia josko niistä edes osa olisi ollut elinkelpoisia vielä. Vuosien saatossahan niitä on vapaaehtoisin konstein koitettu pois saada. Ruokinta ollut vissiin vuosia kyllä jo retuperällä, eli saattoi olla ihan oikeakin ratkaisu. Mielellään sitä vaan miettii, että olisiko kuitenkin ollut mahdollisuuksia..

URSA
James Bond (David Niven)
Viestit: 11301
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Törkeä elänsuojelurikos Kauhavalla

Viesti Kirjoittaja URSA »

Kissojen huono kunto ei ole välttämättä ollut pelkästään laihuutta tai ravitsemattomuutta, vaan villiintymistä, koska ne oli jätetty taloon ilman ihmiskontaktia omistajien muuttaessa pois. Lauma jättikoiria ei ole ainakaan vähentänyt kissojen kokemaa stressiä.

Tuon rodun koirat elävät suuren kokonsa takia jopa vain 7-vuotiaaksi, joten jotain 4 - 5 vuotiaita koiria ei ole kannattanut enää yrittää kuntouttaa. Voisin myös kuvitella, että huono ravitsemus aiheuttaa noin suurilla koirilla osteoporoosia ja muita vakavia vaivoja, joita ei niin vain enää hoideta myöhemmin ruokkimalla kuntoon. Tanskandoggi syö lähes pesuvadillisen verran ruokaa kerralla, joten tuollaisen koiralauman kohdalla ruokinta on ollut suhteellisen kallista. Yhden pennun myyntihinnalla olisi kuitenkin ruokkinut koiralaumaa pitkään.

Johan näitä koiria ja niiden omistajaa oli yritetty auttaa monen vuoden ajan, joten joku takaraja siihenkin on pakko asettaa, kun eläinten olot kerran eivät parantuneet kaikesta avusta huolimatta. Eläimet olivat kärsineet enemmän kuin tarpeeksi.

Pyssyntie
Lauri Hanhivaara
Viestit: 141
Liittynyt: Su Marras 24, 2013 8:11 pm

Re: Törkeä elänsuojelurikos Kauhavalla

Viesti Kirjoittaja Pyssyntie »

Nippu kirjoitti:Iloisesti menee Pohjanmaat sekaisin... Koska rantahurrit varastivat aiemmin koko aluetta (Etelä-, Rannikko-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaata) tarkoittaneen Pohjanmaan, niin nyt täytyy huomauttaa, että Kauhava on Etelä-Pohjanmaata. Pohjanmaan poliisilaitos hoitaa kyllä myös Etelä-Pohjanmaan alueen ja siten myös Kauhavan, mutta mahtaako eläinsuojelutäti tarkoittaa häpeäpilkulla nyt Pohjanmaata, jossa itse työskentelee, Etelä-Pohjanmaata, jossa eläinsuojelurikos tapahtui vai ehkä koko aluetta?
Lisäksi Kauhava on kaupunki, ei siis kutsuta kunnaksi, kuten uutisessa. Laitoin palautetta lehteen.

kerperossi
Scooby-Doo
Viestit: 29
Liittynyt: La Tammi 30, 2016 9:38 am

Re: Törkeä elänsuojelurikos Kauhavalla

Viesti Kirjoittaja kerperossi »

URSA kirjoitti:Kissojen huono kunto ei ole välttämättä ollut pelkästään laihuutta tai ravitsemattomuutta, vaan villiintymistä, koska ne oli jätetty taloon ilman ihmiskontaktia omistajien muuttaessa pois. Lauma jättikoiria ei ole ainakaan vähentänyt kissojen kokemaa stressiä.

Tuon rodun koirat elävät suuren kokonsa takia jopa vain 7-vuotiaaksi, joten jotain 4 - 5 vuotiaita koiria ei ole kannattanut enää yrittää kuntouttaa. Voisin myös kuvitella, että huono ravitsemus aiheuttaa noin suurilla koirilla osteoporoosia ja muita vakavia vaivoja, joita ei niin vain enää hoideta myöhemmin ruokkimalla kuntoon. Tanskandoggi syö lähes pesuvadillisen verran ruokaa kerralla, joten tuollaisen koiralauman kohdalla ruokinta on ollut suhteellisen kallista. Yhden pennun myyntihinnalla olisi kuitenkin ruokkinut koiralaumaa pitkään.

Johan näitä koiria ja niiden omistajaa oli yritetty auttaa monen vuoden ajan, joten joku takaraja siihenkin on pakko asettaa, kun eläinten olot kerran eivät parantuneet kaikesta avusta huolimatta. Eläimet olivat kärsineet enemmän kuin tarpeeksi.
Varsinkin pentuajan ruokinta on tärkeää. Kiihkeimpänä kasvuaikana saa virheellisellä ruokinnalla aikaiseksi peruuttamatonta vahinkoa.
Osa koirista oli siis ollut koko ikänsä huonolla ruokinnalla, joten ratkaisu on voinut olla aivan oikea. Niin tai näin, nyt on kärsimys ainakin ohi, olisi saanut vaan olla aiemmin ja mieluusti jollakin muulla tavalla. Vaan tähän lie pätee vanha sanonta:"Vian ei tarvitse olla suuri, kun se on päässä".

Vastaa Viestiin