Lakitoimisto Novolex Finland Oy:n laskutusepäselvyydet

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
TuskaistaTietoa
Axel Foley
Viestit: 2312
Liittynyt: Ke Touko 20, 2015 9:34 pm

Re: Lakitoimisto laskutti valtiota avustamatta matuja

Viesti Kirjoittaja TuskaistaTietoa »

Siitä huolimatta, että valvonta on vedetty nollaan, että Kokoomuksen ja Kes kusta jäsenet pääsevät tienaamaan jää silti porukkaa kiinni. Oikeasti näitä Sipilän korruptiokavereita on tuhatkertainen määrä vaikkei siitä Suomessa puhutakkaan, koska leikisti olemme kaikessa maailman parhaita. Kunhan vaan ei valvota, niin ollaan maailman parhaita kun kukaan ei jää kiinni.
Marokonsoturi
Javier Pena
Viestit: 1865
Liittynyt: La Helmi 03, 2018 3:38 pm

Re: Lakitoimisto laskutti valtiota avustamatta matuja

Viesti Kirjoittaja Marokonsoturi »

Syyttäjän mukaan nainen myös jätti lupalakimiehenä toimineen työntekijänsä palkan tilittämättä ulosottoviranomaisille ja käytti sen sijaan rahat firman toimintaan.

Toimitusjohtajan mukaan näin ei käynyt, vaan hän maksoi palkat työntekijälleen käteisellä.
Mitenköhän Orpon vaimon lakibusinekset kestävät päivänvaloa? Eihän palkkaa saa maksaa käteisellä, jos työntekijällä on ulosotto huutamassa punaisella. Tämän lakia opiskellut, että moni ihan lakia opiskelematonkin ymmärtää.
Avatar
Tuomion Pasuuna
Jessica Fletcher
Viestit: 3484
Liittynyt: Ma Heinä 18, 2011 10:43 am

Re: Lakitoimisto laskutti valtiota avustamatta matuja

Viesti Kirjoittaja Tuomion Pasuuna »

Miten Orpon vaimon firma liittyy tähän tapaukseen?
Marokonsoturi
Javier Pena
Viestit: 1865
Liittynyt: La Helmi 03, 2018 3:38 pm

Re: Lakitoimisto laskutti valtiota avustamatta matuja

Viesti Kirjoittaja Marokonsoturi »

Tuomion Pasuuna kirjoitti:Miten Orpon vaimon firma liittyy tähän tapaukseen?
Ei mitenkään. Pohdiskelin vain, että onko Orpon vaimon lakitoimistollakaan aivan puhtaat paperit ja onko asiaan paneuduttu ollenkaan, koska on kyseessä VM:n vaimo. Maantapa korruptio elää Suomessa vahvana ja voi hyvin.
L'amourha
Jessica Fletcher
Viestit: 3073
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Lakitoimisto Novolex Finland Oy:n laskutusepäselvyydet

Viesti Kirjoittaja L'amourha »

Kun mikään ei riitä:

Lakifirma sai 1,5 miljoonaa verorahoja turvapaikanhakijoiden avustamisesta – samaan aikaan toimitusjohtaja keksi laskuja tyhjästä

IS. Julkaistu: 14.5. 14:00

1,5 miljoonan euron verorahat turvapaikanhakijoiden avustamisesta kuitanneen lakifirman pomo tehtaili käräjäoikeuden tuomion mukaan perusteettomia laskuja.
Lakifirmat ovat saaneet viime vuosina miljoonia euroja veronmaksajien rahaa antamalla oikeusapua Suomeen saapuneille turvapaikanhakijoille.

Suurimpia summia on turvapaikka-asioiden hoitamisesta nostanut helsinkiläinen lakiasiaintoimisto Novolex Finland Oy.

Novolex on saanut oikeusministeriön Ilta-Sanomille toimittamien tietojen mukaan korvausta turvapaikka-asioiden käsittelystä vuosina 2015–2017 yli 1,5 miljoonaa euroa. Summasta yli 900 000 euroa tuli viime vuonna.

Novolexin toimitusjohtajana ja hallituksen varsinainen jäsenenä toimiva 32-vuotias nainen tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa maaliskuun lopussa petoksesta, törkeästä kavalluksesta ja omaisuutta koskevasta viranomaiskiellon rikkomisesta viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Tuomittu on valittanut hovioikeuteen eikä tuomio ole lainvoimainen.

Tuomio petoksesta tuli Varsinais-Suomen oikeusaputoimistolle vuosina 2013–2015 tehdystä 12 400 euron laskutuksesta, joka liittyi turvapaikanhakijoiden oikeusapuun sekä tulkkaamiseen. Käräjäoikeus katsoi laskutuksen perusteettomaksi ja sillä oli oikeuden mukaan erehdytetty tahallisesti oikeusaputoimistoa.

Tarkastettujen laskujen osalta oli havaittu, että kahdeksassa tapauksessa turvapaikka-asia ei ollut ollut vireillä tehtyjen toimenpiteiden aikana.

Laskut oli lähetetty Novolexin ja tulkkausyritys Global Interpreter Finland Oy:n nimissä. 32-vuotias nainen toimii myös Global Interpreter Finlandin toimitusjohtajana ja hallituksen varsinaisena jäsenenä.

Asiakastieto-tietopalvelun mukaan nainen omistaa yksin Novolexin ja Global Interpreter Finlandin.

Tuomiot törkeästä kavalluksesta ja omaisuutta koskevan viranomaiskiellon rikkomisesta liittyvät Novolexin työntekijän palkan ulosottopidätykseen. Oikeuden mukaan nainen oli pidättänyt vuosina 2015–2016 työntekijänsä palkasta yli 10 000 euroa, mutta jättänyt toimittamatta kyseiset rahat Helsingin ulosottovirastolle. Oikeuden mukaan toimitusjohtaja on korvannut kavalluksen kohteena olleet rahat.

Toimitusjohtaja velvoitettiin korvaamaan Varsinais-Suomen oikeusaputoimistolle vahinkoja, korkoja ja oikeudenkäyntikuluja vajaat 14 000 euroa sekä työntekijänään toimineen naisen ja omiaan oikeudenkäyntiin liittyviä kuluja.

Syyttäjä vaati myös naisen määräämistä neljäksi vuodeksi liiketoimintakieltoon, mutta oikeus katsoi, ettei kiellolle ole perusteita.

Naisen petosasia tuli vireille Helsingin käräjäoikeudessa tänä vuonna 5. tammikuuta. Novolexille on maksettu siitä päivästä huhtikuun puoleenväliin saakka ulottuvalla ajanjaksolla lähes 220 000 euron edestä laskutusta turvapaikanhakijoiden oikeusavusta.

Turvapaikanhakijoiden avustaminen on ollut merkittävä bisnes Novolexille. Vuonna 2015 se sai turvapaikanhakijoiden oikeusavusta korvausta reilut 180 000 euroa ja vuonna 2016 vajaat 440 000 euroa. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2015 vajaat 300 000 euroa ja vuonna 2016 vähän yli 700 000 euroa. Novolexin toimitusjohtajan mukaan yhtiö työllistää nykyisin viisi työntekijää.

Novolex Finland Oy:llä on Asiakastiedon mukaan kymmeniä maksuhäiriömerkintöjä. Yhtiö on saanut vuosina 2016 ja 2017 velkomustuomiot, joissa sillä on ollut velkaa kahdelle yhtiölle noin 500 euroa. Yksityisoikeudellisia trattaprotesteja on tullut eri yhtiöistä Novolexille kesästä 2014 lähtien yli 30 ja niiden velkasaatavien arvona oli yli 18 000 euroa.

Novolexin toimitusjohtajaan on kohdistunut ulosottorekisterin todistuksen mukaan vireillä olevia ulosottoasioita yli 400 000 euron edestä kahden vuoden sisällä.

Suurin osa veloista oli verosaatavia, mutta joukossa on ollut myös muun muassa joukkoliikenteen tarkastusmaksu ja häätö. Velkojilla oli vireillä olevissa ulosottoasioissa saatavia naiselta huhtikuun lopun todistuksen mukaan vielä noin 350 000 euroa.

Nainen on tienannut välillä suuria vuosituloja. Hänen pääomatulonsa olivat vuonna 2015 yli 152 000 euroa. Vuonna 2012 hän tienasi lähes 250 000 euron ansiotulot ja reilun 8 000 euron pääomatulot. 2016 hän sai sai reilut 40 000 euroa ansiotuloa, muttei lainkaan pääomatuloa.


”Toimintaa kehitetty”
Tuomion Helsingin käräjäoikeudessa saanut nainen, joka on Novolexin omistaja ja toimitusjohtaja, ei halunnut kommentoida Ilta-Sanomille tuomiotaan.

– Asia ei ole lainvoimainen ja siitä on valitettu hovioikeuteen. En halua kommentoida keskeneräistä asiaa. Odotamme muutosta käräjäoikeuden ratkaisuun, nainen sanoi Ilta-Sanomille.

Ilta-Sanomat kysyi naiselta tämän suurista ulosottoveloista.

– Enää velkojia on vain yksi eli verottaja ja asiaa on hoidettu viimeksi 3. toukokuuta, nainen kertoi.

Hänen mukaansa kyseessä ovat hänen pääomatuloistaan muodostuneet jäännösverovelat.

– Näihin myös kohdistuu vero-oikaisu, minkä myötä nämä verovelat pienentyvät huomattavasti. Lisäksi maksuohjelmaa on näistä tehty ja noudatettu täsmällisesti.

Asiakastiedon mukaan Novolex Finland Oy:llä oli 7. toukokuuta päivätyn otteen mukaan yli 30 maksuhäiriötä, joissa eri yhtiöillä on ollut saatavia yli 18 000 euron edestä. Vanhin otteen maksuhäiriömerkintä oli kesältä 2014 ja tuorein viime vuoden keväältä.

Naisen mukaan otteessa mainitut velat on kokonaisuudessaan maksettu velkojille.

Naisen mukaan vuonna 2013 perustetun Novolexin kaksi ensimmäistä vuotta olivat ”haasteellisia”.

– Novolexin toimintaa on jatkuvasti kehitetty, muun muassa työtehtävien organisoiminen on järjestetty kokonaan uusiksi.

Yhden oikeusavusta jopa 8 000 euron lasku
Oulun oikeusaputoimiston johtava julkinen oikeusavustaja Tapio Maakanen kertoo, että turvapaikka-asioissa annettavan oikeusavun laskujen tarkastusprosessia on pyritty viemään mahdollisimman pitkälle.

– Jos on tullut laskuja, joita on ihmetelty, on lähetetty selvityspyyntöjä avustajille, Maakanen sanoi.

Maakasen arvion mukaan lisäselvityksiä joudutaan pyytämään Oulun oikeusaputoimistossa vähintään kymmenessä prosentissa turvapaikanhakijoiden oikeusapuun liittyvässä laskutuksessa.

Turvapaikanhakijoiden oikeusavun 110 euron tuntipalkkio muutettiin kiinteiksi asiakohtaisiksi palkkioiksi vuonna 2016, mutta vuonna 2015 tulleen suuren hakijamäärän vuoksi edelleen suurin on käsiteltävistä laskuista perustuu tuntipalkkioon. Oikeusapu kattaa avustajan toimenpiteet enintään 80 tunnilta.

– Välillä joudutaan pyytämään lisäselvityksiä, jotta voitaisiin arvioida, onko kokonaisajankäyttö kohtuullinen.

Maakasen mukaan kaikki tapaukset ovat erilaisia ja niiden vaatima ajankäyttö vaihtelee. Tyypillinen lasku turvapaikanhakijan kohden hallintoasiavaiheessa on 500–1 000 euroa.

– Joskus on pyydetty 8 000 euroa, mutta on eri asia, mitä on maksettu.
Antti Honkamaa


Näin oikeusapua korvataan
Aiemmin turvapaikanhakijoiden oikeusavustajat saivat 110 euron tuntipalkkiota. Turvapaikanhakijoiden saamaan oikeusapuun tehtiin lainmuutoksella tiukennuksia, jotka astuivat voimaan 2016 ja joiden myötä tuntipalkkiot muutettiin kiinteiksi asiakohtaisiksi palkkioiksi. Tällaisia ovat avustajan asiakohtaiset palkkiot kansainvälistä suojelua koskevassa asiassa:
Hallintomenettelyvaihe eli asian käsittely Maahanmuuttovirastossa: 600 €. Avustaja painavasta syystä mukana puhuttelussa 900 €, nopeutetussa menettelyssä käsiteltävä asia 300 €.
Muutoksenhakuvaihe eli hallinto-oikeuskäsittely: 800 €. Laajuudeltaan ja laadultaan erityisen vaativa asia 1 300 €, nopeutettu menettely 400 €.
Korkein hallinto-oikeus: 400 €. Vaativa asia 1 000 €, nopeutettu menettely 200 €.
Avustajalle maksetaan palkkion lisäksi kulukorvaukset, esimerkiksi matkat ja tulkkauspalvelut.
Lähde: LakimiesUutiset

Näiden firmojen toimari on suomalaisnainen Retzin Faraj Wahab, mainituissa firmoissa hallituksen varajäsenenä häärää Bahman Omar Ali Ali.
Mukavahan näille on syytää rahaa, tärkeille ihmisille tärkeässä työssä.
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä
Avatar
ajanpatina
Jack Bauer
Viestit: 975
Liittynyt: Ma Syys 30, 2013 5:08 pm
Paikkakunta: Loimaa, Tampere
Viesti:

Re: Lakifirman toimitusjohtaja rötösteli

Viesti Kirjoittaja ajanpatina »

Joo, tuo muija on ulkomaalaistaustainen nainen. Mustasta huivista päätellen muslimi ja naimisissa muslimin kanssa. Suomen valtio tarjoaa avokätisesti rikkauksia juristeille muutenkin, joten tietty myös ulkomaan eläville tasa-arvon nimessä. :mrgreen:
Kaikella on aikansa.
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17104
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Lakifirman toimitusjohtaja rötösteli

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Tämä tapaus on oivallinen esimerkki aiheesta "kun yhteiskunta kaataa niin iso haavi alle":

Siitä kirjoitus: Pauli Vahteran blogi Iltalehdessä

Häikäilemättömät rosvot ja kunniattomat paskiaiset huomasivat tilaisuutensa koittaneen; äkkirikastuminen veronmaksajain varoilla turvapaikanhakijoiden ryntäyksen yhteydessä.
- Onneksi nämä ovat niitä rahoja, jotka eivät ole mistään tai keneltäkään pois...

Ja kun vielä muistamme, että kestää parikymmentä vuotta ennen kuin suomalainen lapsi alkaa tuottamaan yhteiskunnalle, ja pakolaiset ovat valmista työvoimaa heti, niin mikäs hätä tässä.

Samaan aikaan kun näille syydetään rahaa, niin julkinen valta selittää suomalaisille, että mihinkään ei ole varaa. Ei tienpitoon, ei leipäjonoon. Ei mihinkään.
- No, tässähän se on taas prioriteetti todistettu.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17104
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Lakitoimisto Novolex Finland Oy:n laskutusepäselvyydet

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Näin meitä vedä­te­tään: Suomesta turva­paikan saanut laki­firman toimi­tus­joh­taja tuomit­tiin petok­sesta – huijasi oikeus­a­pu­toi­mistoa perus­teet­to­milla laskuilla

Helsinkiläisen Novolex-lakiasiaintoimiston toimitusjohtaja tuomittiin keväällä Helsingin käräjäoikeudessa petoksesta, törkeästä kavalluksesta ja omaisuutta koskevasta viranomaiskiellon rikkomisesta viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Turvapaikanhakijoiden oikeudellisesta avustamisesta on tullut monille lakifirmoille erittäin kannattavaa liiketoimintaa. Usein turvapaikanhakijat joutuvat kääntymään juridisia palveluita tarjoavien yritysten puoleen saadakseen myönteisen turvapaikkapäätöksen. Avustamisen kustannukset maksetaan valtion varoista.

Turvapaikanhakijoiden avustamisbisneksen yhteydessä on kuitenkin viime aikoina ilmennyt paljon väärinkäytöksiä ja jopa silkkaa huijausta. Yhtä näistä tapauksista käsiteltiin maaliskuussa Helsingin käräjäoikeudessa.

Laskutettuja toimenpiteitä ei oltu tehty
Helsinkiläisen Novolex-lakifirman toimitusjohtajana toimiva 32-vuotias nainen tuomittiin käräjillä petoksesta, törkeästä kavalluksesta ja omaisuutta koskevasta viranomaiskiellon rikkomisesta viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Nainen on valittanut hovioikeuteen, joten tuomio ei ole lainvoimainen.

Petosta koskeva tuomio tuli Varsinais-Suomen oikeusaputoimistolle vuosina 2013-2015 tehdyistä useista laskuista, joille ei ollut perustetta. Laskujen yhteissumma oli 12 400 euroa. Laskut liittyivät näennäisesti oikeusapuun sekä tulkkaamiseen, mutta käräjäoikeuden mukaan laskutettuja toimenpiteitä ei oltu tehty turvapaikkahakemusten vireilläoloaikana.

Tuomittu 32-vuotias nainen toimii myös tulkkauspalveluja tarjoavan Global Interpreter Finland Oy:n toimitusjohtajana. Laskuja oikeusaputoimistolle oli lähetetty molempien firmojen nimissä.

Käräjäoikeus katsoi, että oikeusaputoimistoa oli erehdytetty tahallisesti oikeudettoman taloudellisen hyödyn saamiseksi.

Jätti tilittämättä rahoja ulosottoviranomaiselle
Törkeää kavallusta ja omaisuutta koskevan viranomaiskiellon rikkomista koskevissa syytekohdissa oli kysymys Novolexin työntekijän palkan ulosottopidätyksestä.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan nainen oli kyllä pidättänyt vuosina 2015–2016 työntekijänsä palkasta yli 10 000 euroa, mutta näitä rahoja ei oltu toimitettu ulosottoviranomaiselle. Nainen väitti, että hän oli luovuttanut pidätetyt varat työntekijälleen, eikä siten ollut anastanut niitä. Työntekijän mukaan mitään maksujärjestelyjä ei tosiasiassa oltu tehty eikä hän ollut saanut varoja itselleen.

Käräjäoikeus ei uskonut lakifirman toimitusjohtajan selityksiä. Asiassa esitetyn selvityksen perusteella käräjäoikeus päätyi siihen, että nainen oli ollut tietoinen sekä maksukiellosta, varojen tilitysvelvollisuudesta sekä siitä, että hänen menettelynsä seurauksena tilitysvelvollisuus jää täyttämättä.

Turvapaikka-asioista 1,5 miljoonan tienistit
Novolex kipusi vuosien 2015–2017 tarkastelujaksolla eniten korvauksia turvapaikka-asioiden hoitamisesta saaneiden lakiyritysten listalla kolmanneksi. Muutaman vuoden aikana yritys sai turvapaikka-asioiden juridisesta hoitamisesta yhteensä 1 534 600 euroa.

Suomeen saapui vuonna 2015 yli 30 000 turvapaikanhakijaa, mitä voidaan pitää ennätysmääränä aiempiin vuosiin verrattuna. Turvapaikanhakijoiden oikeusavusta lakifirmoille on maksettu aiemmin 110 euron tuntipalkkio, mutta nykyisin avustuksesta on käytössä kiinteä, asiakohtainen palkkio.

Vuoden 2015 suuresta turvapaikanhakijoiden määrästä johtuen suuri osa juridisen avustuksen laskuista perustuu tuntipalkkiohinnoitteluun.

Kapea-alaista juridista avustamista
Novolexin verkkosivun perusteella yrityksen toiminta näyttää olevan melko kapea-alaista, sillä yritys ilmoittaa hoitavansa lähinnä pelkästään turvapaikanhakijoiden avustukseen liittyviä asioita. Ehdollisen vankeustuomion saanut toimitusjohtaja on itsekin tullut Suomeen turvapaikanhakijana.

Toimistollamme on vankka kokemus Maahanmuuttoviraston puhutteluissa avustamisessa. Olemme erikoistuneet oleskelulupiin, perheenyhdistämisiin ja kansalaisuusasioihin. teemme tarvittaessa valitukset näihin liittyvistä päätöksistä sekä hoidamme myös ulkomaalaisten riita- ja rikosasioita.

Novolexin verkkosivuilta ei käy ilmi, minkä nimisiä ovat yrityksessä työskentelevät juristit. Yhteydenottoa varten yritys ilmoittaa vain yhden sähköpostiosoitteen sekä matkapuhelinnumeron.

Neuvonnasta oleskelulupa- ja kansalaisuusasiassa Novolex ilmoittaa veloittavansa 186 euroa tunnilta. Jos neuvontaan sisältyy asiakirjan laatiminen, on veloitus 248 euroa tunnilta. Muista toimeksiannoista on erikseen ilmoitettu listahinnat.

Kahdeksan maksuhäiriötä ja vouti kintereillä
Vaikka turvapaikanhakijoiden avustaminen on tuonut Novolexin kassaan vuosittain satojatuhansia euroja, sekä yrityksen että sen toimitusjohtajan raha-asiat ovat rempallaan. Yrityksellä on 22 maksuhäiriömerkintää. Kyse on ollut liki 20 000 euron saatavista.

Käräjäoikeudessa tuomion saaneella Novolexin toimitusjohtajalla on itsellään kahdeksan maksuhäiriömerkintää, joiden yhteissumma on reilut 5 000 euroa. Nainen on muun muassa jäänyt kaksi kertaa kiinni liputta matkustamisesta joukkoliikenteessä, mutta jättänyt 80 euron tarkastusmaksut maksamatta.

Velkojien joukossa on esimerkiksi Danske Bank, perintäyhtiö Lindorff sekä vakuutusyhtiö Lähitapiola. Naisen velkoja on peritty myös ulosotossa.
Suomen Uutiset
heinäkuu 5, 2018 17:09
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!
JammuSetä

Re: Lakitoimisto Novolex Finland Oy:n laskutusepäselvyydet

Viesti Kirjoittaja JammuSetä »

Toimitusjohtaja: Retzin Faraj Fahab

Hallituksen varajäsen: Bahman Omar Ali Ali

Liikevaihto 2015: 297t€, liiketulos -88t€
Liikevaihto 2016: 705t€, liiketulos 149€

Liikevaihto kasvoi 137%
Liiketulos nousi -20% tappiollisesta 22% voitolliseksi.

Toimipaikka Itäkeskuksessa
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17104
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Lakitoimisto Novolex Finland Oy:n laskutusepäselvyydet

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Tekevät tiliä maanmiestensä ja muiden oikealla tapaa uskovien "hädällä". Vaan kuka onkaan tämä oikeudessa ollut nainen, joka ujosteli näyttää itseään?
Kuva Lehtikuva
Kuva Lehtikuva
novolexin_akka.jpg (15.09 KiB) Katsottu 2471 kertaa
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17104
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Lakitoimisto Novolex Finland Oy:n laskutusepäselvyydet

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Valtio maksoi lakitoimistolle perusteetonta rahaa turvapaikanhakijoiden avustamisesta, KKO ei myöntänyt valituslupaa

Hovioikeus uskoi johtajan kertomusta käräjäoikeutta enemmän, mutta ei muuttanut petostuomion lopputulosta. Syyte ulosotolle kuuluneiden varojen kavalluksesta kaatui hovissa.

KORKEIN oikeus on laittanut kesällä pisteen jutulle, jossa helsinkiläinen lakitoimisto sai ilman hyväksyttäviä perusteita valtiolta rahaa turvapaikanhakijoiden avustamisesta.

Rikosepäilyt kohdistuvat oikeudellisen avustamisen osalta Novolex Finland -lakitoimistoon ja tulkkauksen osalta Global Interpreter Finland -yhtiöön. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi molempien yhtiöiden toimitusjohtajana toimineen naisen viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen, mutta hovioikeus kumosi yhden syytekohdan ja alensi ehdollisen vankeustuomion kolmeksi kuukaudeksi.

Syyttäjän mukaan nainen laskutti Varsinais-Suomen oikeusaputoimistoa avustustoimenpiteistä, joita ei oltu tehty turvapaikka-asioiden vireilläoloaikana. Myöskään tulkkauspalkkiot eivät syyttäjän mukaan perustuneet tosiasialliseen toimintaan.

HELSINGIN käräjäoikeus katsoi johtajan syyllistyneen petokseen. Se ei kuitenkaan pitänyt petosta törkeänä, toisin kuin syyttäjä.

Käräjäoikeuden mukaan rahasumma ei ollut niin huomattava, että törkeän petoksen tunnusmerkistö olisi täyttynyt.

Johtaja itse perusteli asiaa tietämättömyydellä. Hän kertoi muun muassa, ettei ei ollut tietoinen siitä, että oleskelulupa-asiaan piti hakea erikseen uusi oikeusapupäätös.

HOVIOIKEUS katsoi, että laskutettujen asioiden todenperäisyyttä ei ollut syytä epäillä. Se piti myös uskottavana kertomusta siitä, että eri oikeusaputoimistojen välillä oli ollut eriäviä maksukäytäntöjä ja toisinaan oikeusapua oli myönnetty myös oleskelulupa-asioihin.

”Hovioikeus katsoo kuitenkin, että [johtajan] on tullut asemansa perusteella olla tietoinen siitä, mistä toimenpiteistä yhtiöillä on ollut oikeus laskuttaa oikeusaputoimistoa”, hovioikeus totesi.

Oikeus ei nähnyt tällä perusteella syytä muuttaa käräjäoikeuden lopputulosta petostuomiosta.

KÄRÄJÄOIKEUS tuomitsi johtajan myös törkeästä kavalluksesta. Syytekohdassa oli kyse siitä, jättikö nainen tilittämättä ulosottoviranomaiselle reilun 10 000 euron arvosta maksukiellossa olleen juristin palkasta.

Käräjäoikeus katsoi, että johtaja oli pidättänyt toimistossa työskennelleen juristin palkasta ulosottoa varten varoja ja käytti ne ulosottomiehelle antamisen sijaan yhtiön toimintaan.

Hovioikeus kumosi syytekohdan törkeästä kavalluksesta.

JOHTAJA kertoi, että oli maksanut ulosotolle kuuluvat varat suoraan juristille. Tarkoituksena oli hänen mukaansa, että juristi itse jaksottaa maksut ulosotolle.

Muun muassa asiasta esitettyjen todistajakertomusten perusteella hovioikeus katsoi johtajan kertomuksen luotettavaksi.

”[Johtajan] menettelystä jää järkevä epäilys. Asiassa on siten jäänyt näyttämättä, että [johtaja] olisi anastanut hallussaan olleet, ulosottoon tilitettäväksi tarkoitetut [juristin] varat”, oikeus totesi.

Oikeus kuitenkin katsoi, että toiminnallaan johtaja syyllistyi omaisuutta koskevan viranomaiskiellon rikkomiseen. Tämä johtui siitä, että rahat päätyivät juristille maksukiellosta huolimatta.

Korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa, joten hovioikeuden ratkaisu jäi lainvoimaiseksi.
Helsingin Sanomat
30.8. 18:27

Oli niin tai näin, mutta kiiruulla menivät rotat haaskalle. Heille maailman levottomuudet ja turvapaikkaturismi näkyy muhkeana saldona pankkitilillä. Voisi jopa luulla, että mitä enemmän kaaosta ja väestönräjähdystä Afrikassa sekä Lähi-idässä, niin sen muhkeammat tulot.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!
Vastaa Viestiin