Gudmundurin ja Geirfinnurin tapaus, Islanti 1974

Ulkomailla tapahtuneet selvitetyt tai vielä selvittämättömät henkirikokset
Alida
Sofia Karppi
Viestit: 421
Liittynyt: Su Touko 14, 2017 10:04 am

Gudmundurin ja Geirfinnurin tapaus, Islanti 1974

Viesti Kirjoittaja Alida »

Einarsson.jpg
Einarsson.jpg (18.43 KiB) Katsottu 5983 kertaa
Einarsson

Yöllä tammikuun 26. 1974 Reykjavikin alueella oli lumimyräkkä. 18-vuotias sekatyöläinen Gudmundur Einarsson oli ollut juhlimassa tanssipaikan Alpyouhusidissä Hafbarfjordurissa, joka sijaitsee Reykjavikin eteläpuolella. Juhlien päätteeksi hän lähti kävelemään 10 kilometrin matkaa kotiinsa. Hänet nähtiin kävelemässä ja liftaamassa toisen miehen seurassa. Vähän myöhemmin motoristi näki hänet yksin. Tuolloin hän oli niin juovuksissa, että meinasi kaatua toisen henkilön kuljettaman auton eteen. Tämän jälkeen hänestä ei ole havaintoja. Miestä etsittiin läheisiltä laavakentiltä, mutta paksu lumikerros haittasi etsintöjä. Laavakentät ovat laajoja, ja niissä on railoja ja halkeamia, joista joissakin on syvä pudotus. Katoamista ei tutkittu tuolloin rikoksena.
Cpb296UXYAQgzJM.jpg
Cpb296UXYAQgzJM.jpg (28.22 KiB) Katsottu 5983 kertaa
Geirfinnur
ch2_geirfinnur2_img_1510_1-lr_1.jpg
ch2_geirfinnur2_img_1510_1-lr_1.jpg (24.39 KiB) Katsottu 5979 kertaa
Geirfinnur nuorempana


Marraskuussa 1974 Reykjavikin eteläpuolelta Keflavikista katosi toinen mies, 32-vuotias rakentaja ja kahden lapsen isä, Geirfinnur Einarsson. Geirfinnur oli ennen katoamistaan viettänyt varsin tavanomaista elämää. Hän keskittyi lapsiinsa ja kävi silloin tällöin ystäviensä kanssa ottamassa pari juomaa tai katsomassa elokuvan. Marraskuun 19. 1974 Geirfinnur oli kotona poikansa kanssa, kun joku soitti hänelle Keflavikin satamakahvilasta. Geirfinnur lähti autolla kahvilaan. Hän jätti autonsa kahvilan lähistölle. Avaimet hän oli jättänyt lukkoon. Auto löytyi paikalta, mutta Geirfinnuria ei ole nähty koskaan tämän jälkeen. Miestä, joka oli soittanut Geirfinnurille, ei löydetty, eikä hänen henkilöllisyytensä selvinnyt. Satamassa, meressä ja laavakentillä suoritettiin laajoja etsintöjä, mutta mitään ei löytynyt. Huhujen mukaan Geirfinnur olisi osallistunut laittomaan alkoholin tuontiin, mutta tälle ei tutkinnassa löytynyt vahvistusta. Katoamista pidettiin kuitenkin epäilyttävänä, ja sitä tutkittiin alusta asti rikoksena.

Alueella liikkui huhu, jonka mukaan Saevar Ciesielskilla olisi katoamisten kanssa jotain tekemistä. Saevar ja hänen tyttöystävänsä Erla Bolladottir pidätettiin kavalluksista ja kannabiksen maahantuonnista. Heillä oli tuolloin 11 kuukauden ikäinen tytär. Tyttöystävän mukaan Saevar oli halunnut tehdä rikoksen, jota poliisi ei pystyisi selvittämään. Tyttöystävän mukaan satojen eurojen kavallus oli hänen oma ajatuksensa. Kuulusteluissa Erla myönsi kavallukseen ja kertoi laajasti myös muusta Saevar rikollisesta toiminnasta. Poliisin näyttäessä tammikuussa 1974 kadonneen miehen kuvaa Erla sanoi tietäneensä miehen. Myöhemmässä haastattelussa hän kertoi, että miehen katoamisiltana Saevar ja kolme hänen ystäväänsä olisivat kantaneet asunnosta mattoon käärittyä ruumista.

Saevar myönsi kuulusteluissa surmanneensa miehen kahden ystävänsä kanssa. Neljäs mies oli Saevarin mukaan kuljettanut autoa, kun he olivat kätkeneet ruumiin. Surmaan osallistuneet miehet olivat Saevarin mukaan Kriatjan Vidar Vidarsson ja Trygfvi Runar Leifsson. Kristjan oli isokokoinen mies, jolla oli taustallaan huumerikoksia ja murtovarkaita. Hän teki satunnaisesti erilaisia töitä. Tryfvi tunnettiin humalassa väkivaltaisena ja riitaa haastavana miehenä, joka myös teki satunnaisia töitä. Hän oli ollut vankilassa, mutta hänellä ei ollut taustallaan vakavampia rikoksia. Kuskina Saeverin mukaan toimineella Albert Klahn Skaftasonilla ei ollut tilillään kannabiksen hallussapitoa vakavampia rikkomuksia. Kristjan ja Trygfi myönsivät viikkojen sisällä surmanneensa miehen alkoholista syntyneen riidan vuoksi. Miehille oli tullut käsirysyä. Mies olisi lyönyt Trygfiä, johon Trygfi olisi vastannut lyömällä tätä niin, että tämä kaatui lattialle, jonka jälkeen Saevar olisi potkaissut miestä päähän. Albert sanoi kuljettaneensa ruumiin laavakentälle ja heittäneensä sen sinne halkeamaan.

Saevarin huhuttiin olevan sekaantunut myös Geirfinnurin katoamiseen. Hänen oli kuultu sanovan, että Geirfinnurilla oli suuri suu. Tammikuussa 1976 poliisi alkoi kuulustella Saevaria ja tämän ystäviä surmasta. Erlaa epäiltiin avunannosta surmaan. Saevar myönsi surmanneensa Geirfinnurin Kristianin ja toisen miehen kanssa, jota Saevar kutsui ulkomaalaiseksi. Saevarin ulkomaalaiseksi mainitsema mies osoittautui 32-vuotiaaksi Gudjon Skarphebdinssoniksi, joka oli Saeverin entinen opettaja. Lempinimensä hän oli saanut tummista piirteistään. Miesten kertomus sen suhteen, mitä tapahtui, vaihteli veneestä putoamisesta maissa tehtyyn surmaan. Syyttäjän mukaan Geirfinnur oli puhunut pystyvänsä hankkimaan laitonta alkoholia miehille. Kun hän ei pystynytkään täyttämään puheitaan, hänen kimppuunsa olisi hyökätty. Poliisin mukaan Geirfinnurin ruumista oli piiloteltu Kristjanin isoäidin luona monta päivää, ennen kuin se vietiin laavakentälle, jossa se laitettiin matalaan kuoppaan ja poltettiin. Surma rekonstruoitiin oletetuilla surmapaikalla, jossa Kristjan näytti, miten Geirfinnur surmattiin.

Epäiltyjä vietiin laavakentälle kymmeniä kertoja etsimään ruumiita. Mitään ei löytynyt. Laavakenttä on noin 100 kilometrin laajuinen, ja siellä on lukuisia railoja ja halkeamia, joista osa on jopa 30 metriä syviä.

Myöhemmin useat epäillystä peruivat tunnustuksensa ja sanoivat tunnustaneista poliisin painostuksen seurauksena ja päästäkseen pois eristyksestä vankilassa. Oikeus oli toista mieltä. Saever tuomittiin elinkautiseen vankeuteen kahdesta murhasta. Muut saivat vankeutta 3-12 vuotta. Erla tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen avunannosta murhaan.

Sittemmin poliiseja on arvosteltu tapauksen käsittelystä. Entisen rikostutkijan ja nykyisen rikospsykologin, Gisli Gudjonssonin, mukaan viisi kuudesta epäillystä kärsi syndroomasta, jota hän kutsuu false memory-syndroomaksi. Hänen mukaansa tästä syndroomasta kärsivä voi alka vähitellen alkaa ajatella olevansa syyllinen murhaan, josta hänellä ei ole mitään muistikuvaa. Albert Klah Skaftason ei Gislin mukaan tiedä, onko syytön vai syyllinen, koska ei muista asiasta mitään. Poliisin kuulustelutekniikka ja rekonstruktio olisivat Gislin mukaan vaikuttaneet false memory-syndrooman syntyyn.

Dylan Howittin epäiltyjen näkökulmasta tehdyssä dokumentissa Out of thin air keskitytään poliisin kuulustelutapaan, epäiltyjen eristykseen vankilassa ja muistiin liittyviin kysymyksiin. Erla ei missään vaiheessa dokumenttia mielestäni sano, että hän ei olisi ollut nähnyt mitään surmiin liittyvää tai ollut mukana toisessa surmassa. Hän vain puhui, ettei muista olleensa, ja muistiasiaa tuodaan koko ajan esille.

Avoimeksi jäävät muun muassa seuraavat kysymykset:

1. Kertoivatko epäillyt toisistaan riippumatta ja toistensa kansaa keskustelematta samanlaisia versioita tapahtumista?

2. Kertoivatko epäillyt sellaisia yksityiskohtia uhreista tapahtumailtoina, joita ei oltu julkistettu?

3. Mitä tietoa heidän liikkeistään surmailtoina on saatu muilta ihmisiltä?

4. Miksi epäillyillä ei ole alibia tapahtumien ajankohdalle?

5. Oliko Geirfinnur kehuskellut muille ihmisille pystyvänsä saamaan trokattua alkoholia jostain?

6. Onko silminnäkijähavaintoja epäillyistä Klefvikitä Geirfinnurin katoamispäivänä?


Syyttäjä on esittänyt Korkeimmalle oikeudelle tänä vuonna, että kadonneiden surmista tuomittujen tuomiot kumottaisiin. Asiaa ei ole vielä ratkaistu.

Lähteet mm

http://www.bbc.com/news/special/2014/ne ... index.html
Out of thin air-dokumentti
Viimeksi muokannut Alida, Ma Kesä 11, 2018 9:30 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Hariton
Alibin satunnaislukija
Viestit: 62
Liittynyt: To Syys 22, 2011 10:01 am

Re: Gudmundurin ja Geirfinnurin tapaus, Islanti 1974

Viesti Kirjoittaja Hariton »

Eikös ollut siihen suuntaan että Saevarin ulkomaalaistausta ja tietty eksoottisuus sai poliisin pillastumaan?

Alida
Sofia Karppi
Viestit: 421
Liittynyt: Su Touko 14, 2017 10:04 am

Re: Gudmundurin ja Geirfinnurin tapaus, Islanti 1974

Viesti Kirjoittaja Alida »

Epäillyt.jpg
Epäillyt.jpg (64.92 KiB) Katsottu 5937 kertaa
Epäillyt ylhäältä vasemmalta alkaen Erna Bolladottir, Tryggvi Leifsson, Kristjan Vidar Vidarsson, Albert Klah Skaftason, Saevar Cieslieski ja Gudjon Skarphedinsson.

Avatar
Tuomion Pasuuna
Jessica Fletcher
Viestit: 3484
Liittynyt: Ma Heinä 18, 2011 10:43 am

Re: Gudmundurin ja Geirfinnurin tapaus, Islanti 1974

Viesti Kirjoittaja Tuomion Pasuuna »

Mikähän näiden tuomittujen tilanne tällä hetkellä on?

Tuossa tulikin aika hyvin näitä avoimia kysymyksiä. Näillä tiedoin on aika mahdoton sanoa, miten oikein tuomio oli. Gudmundurin kuolema jäi tekstistä vähän epäselväksi. Miten henkilöt siihen saatiin liitettyä?

Alida
Sofia Karppi
Viestit: 421
Liittynyt: Su Touko 14, 2017 10:04 am

Re: Gudmundurin ja Geirfinnurin tapaus, Islanti 1974

Viesti Kirjoittaja Alida »

Gudmundur on siis mies, joka tunnustusten mukaan surmattiin alkoholiin liittyvän riidan seurauksena Erlan ja Saevarin asunnolla. Kun taas Geirfinnur on syyttäjän mukaan surmattu satamassa, kun hän kertoi, ettei pystykään toimittamaan alkoholia. Sittemmin molempia tapauksia koskevat tunnustukset on peruttu.

Erla kertoi kuulusteluissa Saevarin ja hänen ystäviensä mahdollisesta osuudesta Gudmundurin katoamiseen. Gudmundurhan lähti Hafnarfjordurin kaupungista kävelemään, jossa epäillyistä ainakin Saevar ja Erla asuivat. Dokumentissa Erla sanoi tavanneensa Gudmundurin aikaisemmin jossain juhlissa ja tienneensä hänet siitä. Hän kertoi sanoneensa poliisille nähneensä Gudmundurin katoamisyönä painajaista, jossa Saevar ja hänen ystävänsä käyttäytyivät väkivaltaisesti. Sitten hän näki heidän kantavan maton sisällä jotain, jonka hän tiesi olevan jonkun ruumis.

Dokumentissa siis Erla sanoo, että hän on poliiseille sanonut, että kyseessä oli uni, johon poliisit olisivat sanoneet, että se ei ollut uni, vaan tapahtui oikeasti ja jatkaneet painostusta. On mahdotonta dokumentin perusteella tietää, onko asia oikeasti mennyt näin. Siitä, mitä allekirjoitetuissa tunnustuksissa luki, tai ovatko epäiltyjen tunnustukset eronneet toisistaan, ei kerrottu juuri mitään.

Outoa dokumentissa oli se, ettei Erla siinä kertaakaan sanonut, ettei hänellä ole näiden rikosten kanssa mitään tekemistä. Ilmeisesti ainakin suurin osa muistakin epäillyistä vetoaa muistamattomuuteen. He sanovat, etteivät muista, että olisivat tehneet näitä rikoksia. Järjellä ajateltuna kuitenkin aikuisten ihmisten pitäisi ihan suoralta kädeltä kiistää, jos heillä ei jonkun rikoksen kanssa ole mitään tekemistä. Ei vain vedota muistamattomuuteen.

Dokumentissa myös viitataan säähän ja muihin olosuhteisiin ensimmäisen tapauksen kohdalla, niin että kyse voisi olla tapaturmasta, mikä on ihan mahdollista. Islanti oli tuolloin kuitenkin vain 200 000 asukkaan maa, ja olisi outoa, jos Reykjavikin eteläpuolella olisi kaksi miestä suhteellisen lyhyen ajan sisällä kadonnut jäljettömiin onnettomuuksien seurauksena.

Alida
Sofia Karppi
Viestit: 421
Liittynyt: Su Touko 14, 2017 10:04 am

Re: Gudmundurin ja Geirfinnurin tapaus, Islanti 1974

Viesti Kirjoittaja Alida »

Aloitustekstissä on virhe kavalluksen osalta. Kyse oli dokumentin mukaan satojen tuhansien kruunujen kavalluksesta.
B7F730C7-F7A3-4154-B04C-671C03E5EEA8.jpeg
B7F730C7-F7A3-4154-B04C-671C03E5EEA8.jpeg (79.22 KiB) Katsottu 5686 kertaa
Kuvassa Kristjan on Geirfinnurin surman rekonstruktiossa. Sittemmin epäillyt ovat kiistäneet osuutensa Geirfinnurin katoamiseen.

Alida
Sofia Karppi
Viestit: 421
Liittynyt: Su Touko 14, 2017 10:04 am

Re: Gudmundurin ja Geirfinnurin tapaus, Islanti 1974

Viesti Kirjoittaja Alida »

Bjarki Hallin ylläpitämillä Íslensk Mannshvörf-Facebook-sivuilla on lisää tietoa Geirfinnurin tapauksesta. Laitan alkuperäisen tekstin myös, koska suomennos ei välttämättä mene täysin oikein.
Geirfinnur fluttist svo til Keflavík. Hann vann þar í fiski, stundaði eitthvað sjómennsku og svo við stjórnun vinnuvéla og þá mest hjá Ellerti Skúlasyni verktaka. Fyrir Ellert vann hann meðal annars við framkvæmdir upp í Búrfelli og Sigöldu þegar reistar voru þar virkjanir. Þegar hvarf hans bar að starfaði hann við ámokstur í grjótnámu sem var í tengslum við hafnarframkvæmdir í Sandgerði.

Geirfinnur giftist Guðnýju Sigurðardóttur árið 1963 og eignuðust þau 2 börn.

Þriðjudagskvöldið 19. nóvember 1974 fór Geirfinnur frá heimili sínu að Brekkubraut 15 í Keflavík, til fundar við óþekktann mann eða menn við Hafnarbúðina í Keflavík um kl 22:30. Hann var þá ný kominn heim aftur, en hann hafði farið út fyrr um kvöldið eða um klukkan 22:00 til að mæta á áðurgreint stefnumót en virðist ekki hafa hitt neinn eins og til stóð og því farið heim aftur. Þegar hann var rétt kominn heim hringdi síminn og heyrðist Gerifinnur segja í símann. "Ég er búinn að koma" og svo litlu síða "allt í lagi, ég kem þá" Ekkert hefur spurst til hans síðan.

Þórður Ingimarsson vinur og vinnufélagi Geirfinns hafði eftir honum frá því fyrr um þetta kvöld að honum hefði þótt þetta stefnumót undarlegt. Geirfinnur hafi sagt sér að hann hafi átt að koma einn, fótgangandi á stefnumotið og enginn mætti vita af því og talað um að sennilegast væri rétt að vera vopnaður.

Upphófst umfangsmikil leit og síðan sakamálarannsókn, fyrst í Keflavík og svo síðar í Reykjavík. Til að byrja með skilaði hún litlu sem engu. Það fór þó svo að fyrir rest að nokkur ungmenni dæmd fyrir aðild að hvarfi hans. Aldrei fannst þó líkið.

Í Upphafi rannsóknarinnar var auglýst eftir mann í brúnum leðurjakk sem sást í Hafnarbúðinni kvöldið örlagaríka og fékk þar að nota síma. Gengið var út frá þvi að þessi maður hefði verið að hringja í Geirfinn þar sem það passa við þá tímasettningu á símtali því er barst á heimili Geirfinns eftir að hann kom heim úr fyrri ferðinni í Hafnarbúðina.
Suomeksi:

Muutettuaan Keflavikiin Geirfinnur työskenteli kalastuksen parissa, merimiehenä, koneiden parissa ja enimmäkseen Ellerti Skúlasyni-rakennuttajalla. Ellertillä hän työskenteli rakentajana Búrfellissa ja Sigölduissa. Katoamisensa aikaan hän työskenteli Sandgerðissa louhoskaivoksessa, jossa rakennettiin porttia (?). Geirfinnur oli naimisissa, ja hänellä oli kaksi lasta. Häntä kuvataan fyysisesti terveeksi, varautuneeksi, ja sellaiseksi, ettei hän näyttänyt tunteitaan ulospäin. Hän oli myös hyvä ja taitava työntekijä.

Tiistaina 19. marraskuuta 1974 Geirfinnur lähti kotoaan Keiflavikista tapaamaan miestä tai useita miehiä klo 22.30. Hän oli aikaisemmin illalla tai kello 22 lähtenyt tapaamaan miestä, mutta ei ollut ilmeisesti tavannut paikan päällä ketään ja oli palannut kotiin. Heti, kun Geirfinnur oli kotona, puhelin soi. Geirfinnurin kuultiin sanovan puhelimeen "olen tullut" ja "okei haen ne".

Geirfinnur olis sanonut ystävälleen ja kollegalleen Thordur Ingimarssonille pitävänsä tapaamaansa miestä outona. Geirfinnurin mukaan hänen olisi pitänyt mennä tapaamiseen yksin, jalkaisin, eikä kukaan saisi tietää siitä mitään. Hän oli Geirfinnurin kanssa keskustellut, että Geirfinnurin pitäisi mennä tapaamiseen aseistettuna.

Laajat etsinnät Keflavikissa ja Reykjavikissa eivät johtaneet mihinkään.

Hafnarbúðinnissa oli nähty ruskeaan nahkatakkiin pukeutunut mies samaan aikaan, kun sieltä oli soitettu Geirfinnurille. Myöhemmin 26. marraskuuta kuvaukseen sopiva mies oli nähty Þórshamararin bensa-asemalla ja majatalo Stórholtissa Akureyrissä. Hän oli ajanut punaista Fiat 600-mallista autoa, jonka rekisterikilvessä oli G-kirjain. Kuvaukseen sopivan miehen oli myös nähty keskustelevan Geirfinnurin kanssa yökerhossa kaksi päivää ennen katoamista.

Kadotessaan Geirfinnur oli pukeutunut siniseen hupulliseen takkiin, vihreään paitaan, vihreisiin housuihin ja ruskeisiin saappaisiin, joissa oli vetoketju sisäreunalla. Hänellä oli mukanaan piippu ja sätkäpaperia. Enempää yksityiskohtia rikostutkinnasta ei ole annettu julkisuuteen.

Tässä Íslensk Mannshvörf-Facebook-sivun ylläpitäjä kertoo Geirfinnurin tapauksesta ja muutamasta muusta.

http://www.dv.is/frettir/skrytid/2017/0 ... a-islandi/

Kuvia Geirfinnurista nuorempana
Geirfinnur Einarsson.jpg
Geirfinnur Einarsson.jpg (11.32 KiB) Katsottu 5162 kertaa
Geirfinnur Einarsson 2.jpg
Geirfinnur Einarsson 2.jpg (19.48 KiB) Katsottu 5160 kertaa

Alida
Sofia Karppi
Viestit: 421
Liittynyt: Su Touko 14, 2017 10:04 am

Re: Gudmundurin ja Geirfinnurin tapaus, Islanti 1974

Viesti Kirjoittaja Alida »

Lisätietoa Gudmundurin tapauksesta.

Kuulustelut

Albert Skaftasonin kuulustelut 23.12.1975, 4.3.1976 ja 19.3.1976

Kuulustelut

Albert Skaftasonin kuulustelut 23.12.1975, 4.3.1976 ja 19.3.1976

Albert Skaftason ei ollut pidätettynä ensimmäisen kuulustelun aikana, vaan häntä kuulustettiin todistajana. Albert kertoi kuulustelussa, että hän sai halutessaan isänsä keltaisen Toyoton käyttöön. Hän ei muistanut, veikö hän muut autolla Hafnarförduriin vai soittivatko he hänelle ja pyysivät tapaamaan hänet siellä. Hän muisti olleensa autossa osoitteessa Hamarsbraut 11, missä Saevar ja Erla asuivat. Saevar oli pyytänyt häntä olemaan avaamatta auton takaluukkua, joka osoitti taloa kohti. Hän luuli, että takaluukkuun laitettiin useita laukkuja, jotka heilauttivat autoa. Saevar, Kristján ja Tryggvi tulivat autoon ja Albert ajoi heidät Hafnafjördurista etelään päin kohti Keflavikia. He ohittivat matkalla Hafnafjordurin merimuseon ja Straumsvikíkissa sijaitsevan alumiinitehtaan. Saevar sanoi Albertille, minne ajetaan ja pyysi häntä sitten pysäyttämään auton. Saevar, Kristján ja Tryggvi poistuivat autosta ja veivät takaluukusta ulos paketin. Heidän palatessaan he palasivat Albertin mielestä Reykjavikiin Kristjánin asuntoon osoitteeseen Grettisgata 82, mutta hän ei ollut tästä varma.

Kuulusteluissa 4.3.1976 Albert kertoi menneensä 27.1.1974 Gunnar Jónssonin kanssa Reykjavikiin tapaamaan Kristjánia. Tryggvi oli tuolloin Kristjánin asunnossa. Kristjánin luona Albert oli muistanut, että Saevar oli pyytänyt kyytiä henkilökunnan majoitustiloihin Kópavogurin sairaalaan, mutta Albert oli kieltäytynyt menemästä sinne, koska hän oli joutunut siellä aikaisemmin tappeluun. Kenelläkään miehistä ei ollut rahaa, joten he ajoivat Kópavoguriin lainatakseen rahaa Saevarilta. Kristján meni sisään, ja Tryggvi ja Gunnar jäivät odottamaan autoon. Saevar ei halunnut lainata rahaa miehille. Kristján, Tryggvi ja Saevar päättivät mennä Hafnarförduriin ryöstääkseen tanssipaikasta poistuvilta ihmisiltä lompakkoja. Kristján ja Tryggvi poistuivat autosta ja palasivat vähän ajan kuluttua mukanaan mies, joka osoittautui myöhemmin Gudmundur Einarssoniksi. Hän vaikutti päihtyneeltä.
Hamarsbraut 11 (3).jpg
Hamarsbraut 11 (3).jpg (64.41 KiB) Katsottu 4593 kertaa
Kristján ehdotti, että he menisivät Erlan ja Saevarin luo juhlimaan, ja he lähtivät sinne. Siellä he päättivät ostaa pullon alkoholia, mutta Gudmundur ei halunnut osallistua sen maksamiseen. Tämän vuoksi Kristján ja Tryggvi hyökkäsivät Gudmundurin kimppuun. Saevar tuli tuolloin kotiin ja liittyi tappeluun. Albert ei nähnyt Saevarin lyövän tai potkaisevan Gudmunduria. Albert ja Gunnar istuivat sohvalla tappelun aikana, eivätkä nähneet tappelua. Albert katsoi huoneeseen, jossa tappelu oli ollut, ja näki Gudmundurin makaavan paikallaan selällään lattialla. Hän ei nähnyt verta paikalla. Albert ja Gunnar lähtivät pian pois talosta. Albert ajoi Gunnarin kotiin. Hän palasi osoitteeseen Hamarsbraut 11, ja Saevar Kristján ja Tryggvi yrittivät laittaa ruumiin auton takaluukkuun, mutta laittoivat sen sitten etuistuinten taakse auton takaosaan. Albert muisti, että tuolloin hänellä oli käytössään isänsä musta Volkswagen, ja keltainen Toyota ostettiin vasta myöhemmin.

Kristjan Vidarssonin kuulustelut 28.12 1975, 3.1.1976 ja 22.6 1976

Kristján myönsi tunteneensa Gudmundurin koulusta. Hän kielsi aluksi tietävänsä Gudmundurin katoamisesta mitään. Myöhemmin hän sanoi olleensa Gudmundurin katoamisiltana humalassa, ja ettei muista paljoa siitä, mitä tapatui. Hän sanoi menneensä osoitteeseen Hamarsbraut 11 Saevarin ja Tryggrin ja kolmannen miehen kanssa, jota hän ei tunnista. Häen mukaansa Erla ei ollut tuolloin paikalla asunnossa. Hänen mielestään Tryggvi ja kolmas mies joutuivat mahdollisesti tappeluun. He jättivät miehen asuntoon ja ajoivat ympäri Hafnafrjörduria, ja kun he palasivat Saevarin ja Erlan luo, Erla oli tullut kotiin. Auton takaluukku osoitti taloa kohti. Saevar ja Tryggvi laittoivat jotain painavaa takaluukkuun, mikä heilautti autoa, ja he ajoivat kohti alumiinitehdasta.

7. huhtikuuta Saevar kertoi Gudmundurin tapelleen Saevarin kanssa katoamisyönä. Hän oletti riidan johtuneen sitä, että Gudmundur oli sanonut Saevaria narkomaaniksi. Gudmunduria oli pyydetty poistumaan asunnosta, mutta tämä kieltäytyi siitä. Kristján kertoi Gudmundurin hyökänneen takaapäin ja yrittäneen kuristaa häntä. Kristján oli pelästynyt, ja hän tavoitteli veistä ja puukotti Gudmundiria. Gudmundur ei kaatunut, vaan jahtasi Kristjánia huoneen poikki ja repi yhden Kristjánin takin napeista, ennen kuin kaatui lattialle. Saevar piileskeli tuolloin vessassa ja tuli ulos, kun Kristján huusi hänen nimeään. He siirsivät Gudmundurin varastohuoneeseen. Kristján ehdotti, että he soittaisivat poliisille, mutta he päättivät olla tekemättä niin. Kaikki kolme poistuivat asunnosta, ottivat taksin ja ajelivat ympäri Hafnarfjörduria. Sitten he palasivat asuntoon ja päättivät hankkiutua eroon ruumiista. He peittivät Gudmundurin ruumiin lakanalla. Saevar soitti Albertille, tarjosi hänelle kannabista. Albert tuli paikalle isänsä autolla. Erla tuli asuntoon. Gudmundurin ruumis siirrettiin auton takaosaan. Kristjánin mielestä he ajoivat Hafnafjordurin merimuseon ja alumiinitehtaan suuntaan. Saevar ja Tryggvi veivät ruumiin ulos autosta. Kristján seurasi heitä ja auttoi heitä kantamaan ruumista. He heittivät ruumiin syvään laavassa olevaan halkeamaan.
945665 (2).jpg
945665 (2).jpg (118.5 KiB) Katsottu 4593 kertaa
Laavakenttää

Myöhemmässä kuulustelussa Kristján muutti lausuntoaan. Hän sanoi, ettei hän käyttänyt veistä. Kristján kertoi Saevarin tapelleen Gudmundurin kanssa. Saevar oli häviämässä tappelua ja pyysi apua. Kristján ja Tryggvi menivät auttamaan häntä. Saevar potkaisi Gudmunduria päähän tämän ollessa lattialla. Kristján oletti pahoinpitelyn syyksi sitä, että Gudmundur sanoi heitä narkomaaneiksi (dóbista). Hän näki Saevarin ja Tryggvin käärivän jotain johonkin vaaleaan, jonka hän ajatteli saattaneen olla lakana. Istuessaan Albertin autossa hän kuuli muiden laittavan jotain takakonttiin. Hän sanoi kertoneensa aikaisemmin käyttäneensä veistä, koska silloin hän luuli niin tehneensä.
Saevar oikeudenkäynnissä.jpg
Saevar oikeudenkäynnissä.jpg (66.43 KiB) Katsottu 4573 kertaa
Saevar Cielseskin kuulustelut 4.1 ja 6.1.1976

Saevar sanoi kuulusteluissa poliiseille, että tapahtumailtana Gudmundur, Kristján ja Tryggvi tulivat osoitteeseen Saevarin ja Erlan kotiin, jossa syttyi tappelu. Saevar sanoi soittaneensa Albertille, jotta tämä tulisi kuljettamaan Gudmundurin ruumiin, koska Albertilla oli isänsä auto käytössä. Albert kuljetti Saevarin mukaan Gudmundurin ruumiin laavakentälle Hafnarfjördurin eteläpuolelle.

Saevar kertoi kuulusteluissa uudelleen oman versionsa. Hänen mukaansa Kristján ja Tryggvi olivat olleet hänen kotinsa ulkopuolella osoitteessa Hamarsbraut 11. Erla ei ollut kotona tuolloin. He menivät sisään, jonka jälkeen Saevar kuuli tömähdyksen varastohuoneesta, jonne hän meni katsomaan, mistä on kyse. Hän näki miehen, joka oli peitetty lakanoilla. Saevar meni piiloon vessaa joksikin aikaa. Kun hän palasi varastoon, hän näki Kristjánin ja Tryggvin sidotun ja lakanalla peitetyn miehen lähellä. Erla tuli paikalle ja näytti huolestuneelta. Mies laitettiin Kristjánin ja Tryggvin väliin Albertin auton takapenkille, ja he ajoivat Straumsvíkissä sijaitsevan tehtaan luo ja astuivat ulos autosta. Saevar näki muiden kantavan miestä pois. Jonkin ajan kuluttua miehet tulivat takaisin. Saevar kertoi, ettei muista, missä hänet jätettiin pois kyydistä.

Myöhemmin Saevar halusi antaa lisätietoa asiasta. Hän sanoi tulleensa kotiin keskiyön jälkeen. Kristján ja Tryggvi odottivat siellä kellarikerroksen portailla. Heidän seurassaan oli mies, jota Saevar ei tunnistanut. He kaikki menivät sisälle, ja Kristján löi miestä kasvoihin. Saevar kuuli huoneesta tömähdyksen, ja Kristján sanoi, että mies on kuollut. Kristján käski Saevaria soittamaan Albertilla ja pyytämään häntä tulemaan paikalle ja lupaamaan palkkioksi kannabista. Soitettuaan Albertille Saevar huomasi, että sängystä oli viety lakana. Kun Albert tuli paikalle isänsä autossa, he ajelivat ympäri Hafnarfjörduria ja palasivat sitten Saevarin ja Erlan kotiin. Hän kuuuli Erlan puhuvan ja huomasi sitten, että hän oli tullut kotiin, kun he olivat olleet ulkona. Hän näki Kristjánin ja Tryggvin kantavan jotain painavaa lakanaan käärittynä pesuhuoneesta ja ulos asunnosta. Saevar jäi järkyttyneeltä vaikuttavan Erlan luo. Jonkin ajan kuluttua Albert palasi kotiin ja ajoi Saevarin Kópavogurin sairaalan henkilöstömajoitukseen, jossa Saevarilla oli ystävä, Helga.

Tryggvi Leifssonin kuulustelu 9.1.1976

Tryggvi kertoi toisessa kuulustelussa olleensa asunnossa Saevarin, Kristjánin ja kolmannen miehen kanssa, jota hän ei tunnistanut. Hänen mielestään Kristjánilla ja tuntemattomalla miehellä oli riitaa olohuoneessa, ja he siirtyivät riitelemään toiseen huoneeseen. Saevar liittyi tappeluun ja huusi apua. Tryggvi meni Saevarin ja tuntemattoman miehen väliin. Mies löi Tryggviä , ja Tryggvi löi häntä takaisin. Mies kaatui lattialle ja näytti pökertyneeltä. Saevar potkaisi miestä sitten päähän. Tryggvi ei muistanut paljoa siitä ,mitä tapahtui sen jälkeen.

Todistajat

Gudmundur oli lauantai-iltana mennyt Gardabessa asuvan ystävänsä luo joskus klo 21 ja 22 välillä. He olivat juoneet alkoholia noin kahden tunnin ajan, jonka jälkeen he lähtivät Althyduhusidiin, jonne hän saapui puolenyön aikaan. Tanssipaikassa Gudmundur vaikuttaa erkaantuneen ystävistään. Gudmundur oli tuolloin humalassa.

Kaksi nuorta naista, Elinborg Rafnsdottir ja hänen ystävänsä Sigridur, jotka tunsivat Gudmundurin, näkivät hänet Althyduhusidin ulkopuolella Hafnarfjordurdissa Strandgatalla kello 2.00 aamuyöllä. He näkivät Gudmundurin toisen miehen seurassa, jonka he myöhemmin tunnistivat Kristjan Vidar Vidarssyniksi eli yhdeksi syytetyistä. Mies, jonka he myöhemmin tunnistivat Kristjániksi, vaikutti humalaiselta ja aggressiiviselta, eivätkä tytöt halunneet ottaa miehiä kyytiin. Tämä on viimeisin varma havainto Gudmundurista. Naiset valitsivat tunnistusrivistä Kristjánin mieheksi, jonka he olivat nähneet Gudmundurin seurassa katoamisyönä.

Tammikuun 31. päivänä mies soitti poliisiasemalle, joka sanoi nähneensä päihtyneen miehen liftaamassa Hafnarfjördurista pois johtavalla päätiellä Reykjanesvegurilla kahden jälkeen 27. tammikuuta. He kuvailivat miestä pitkäksi ja pitkähiuksiseksi. Mies oli näyttänyt päihtyneeltä. Myös toinen autossa istuneista miehistä vahvisti kertomuksen. Yksi miehistä oli nähnyt kuvan Gudmundur Einarssonista, ja hän oli varma siitä, että kyseessä on Gudmundur. Sveinn Vihljalmsson antoi asiassa lausunnon.

Gudmundurin tapausta tutkittiin katoamisena, kunnes Sigurdur Almarsson ilmoitti poliisille, että Saevar saattaisi tietää katoamisesta jotain. 3. maaliskuuta 1977 Saevar kertoi kuulusteluissa, että Albert ajoi Hafnarfjörduriin aamuyöllä tammikuun 27. 1974 kyydissään Kristján, Tryggvi ja Gunni eli Gunnar Jónsson. Useat epäillyt ovat sanoneet Gunnarin olleen tuolloin paikalla osoitteessa Hamarsbraut 11. Poliisi yritti tavoittaa 20-vuotiasta Gunnar Jónssonia, joka oleskeli tuolloin ulkomailla. Poliisi lähetti oikeusministeriölle pyynnön Gunnarin etsimisestä. Tämä löytyi Espanjasta. Gunnar kertoi yön tapahtumista kuulusteluissa, ja hänen kertomustaan käytettiin oikeudessa todisteena Saevaria, Kristjánia ja Tryggviä vastaan.

Oikeuden ratkaisu asiassa

1. Mies, joka nähtiin Gudmundurin kanssa tanssipaikan ulkopuolella Hafnarfjördurissa aamuyöllä tammmikuun 27. 1974, oli Kristján Vidarsson.
2. Kristján Vidarsson, Saevar Cielsieski ja Tryggvi Leifsson pahoinpitelivät Gudmundurin osoitteessa Hamarsbraut 11, jossa Saevar asui tyttöystävänsä Erla Bolladóttirin kanssa. Gudmundur surmattiin ja hänen ruumiinsa vietiin tuntemattomaan paikkaan.
3. Motiivi Gudmundurin surmaan oli se, ettei hän suostunut antamaan rahaa viinapullon hankkimiseen.
4. Erla oli asunnossa tuolloin, mutta ei nähnyt pahoinpitelyä. Albert Skaftason näki sen. Albertin ystävä Gunar Jónsson oli asunnossa pahoinpitelyn aikana. Heidän todistukselleen annettiin oikeuskäsittelyssä painoarvoa.
5. Erla ei ollut perunut oikeudenkäynnin aikana lausuntoaan Gudmundurin tapauksesta. Kristján Saevar ja Tryggvi peruivat tunnustuksensa, mutta oikeus ei pitänyt sitä merkittävänä asian kannalta.

Lähteet:

Gisli Gudjonsson The Psychology of False Confessions: Forty Years of Science and Practice
Asianajajan raportti
http://www.mal214.com/enska/enska.html

Linkki Out of thin air-dokumenttiin.

https://www.netflix.com/fi-en/title/80119349

Oleellisinta tässä on mielestäni se, että viimeinen varma havainto Gudmundurista katoamisillalta on Hafnafjördurista tanssipaikan ulkopuolelta miehen kanssa, jonka silminnäkijät tunnistivat tuolloin Kristján Vidarssyniksi. Jos Gudmundur ei Hafnafjördista tuona yönä poistunut, on todennäköisempää, että katoamisen syynä on henkirikos kuin jos hän olisi lähtenyt kävelemään pois kaupungista.

Vastaa Viestiin