Thaimaan luolastoseikkailu; 13 henkilöä oli jumissa

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvoja: Moderaattorit

Avatar
Lassie
Jessica Fletcher
Viestit: 3045
Liittynyt: Ma Syys 14, 2015 10:10 pm

Thaimaan luolastoseikkailu; 13 henkilöä oli jumissa

Viesti Kirjoittaja Lassie »

Tämä kuuluu ajankohtaisiin uutisiin, joihin ei välttämättä tarvitse käsittääkseni liittyä rikollista kytkentää. Thaimaan luolatapaukseen tosin saattaa kautta rantain löytyä semmoistakin näkymää, mitä tulee alaikäisestä jalkapallojoukkueesta huolehtineen apukoutsin mahdolliseen vastuuseen. ( Toisaalta miten hyvin pojat olisivat pärjänneet ilman ns. tukihenkilöä tuolla: 25-vuotias apukoutsi on entinen munkki ja hänen meditointiosaamisensa jakamisen on kerrottu auttaneen lapsia selviämään henkisesti pimeässä luolastossa, hän myös jakoi eväitään heille. ) Luolaston suulla oli uutisten mukaan ollut varoituskyltti sinne menemisestä monsoonikauden aikaan.

Asiaan, tapahtumaketjuun. Vapaamuotoisen kerronnan kautta: mitä on tapahtunut:

23. kesäkuuuta Thaimaalainen Villisika-niminen 11-16 vuotiaista koostunut futisjoukkue meni 25-vuotiaan apuvalmentajan kanssa treenien jälkeen Tham Luang- luolastoon, joka sijaitsee 10 kilometrin pituudelta vaikeakulkuisesti vuoren sisällä, maanpinnan alla n. kilometrin syvyydessä. Luolaston suulla on joki, joka sittemmin lähti sateiden alla tulvimaan luolastoon.

Thaimaankielestä käännettynä "Nukkuvan Daamin Upea/Suuri Luola" oli uutisten mukaan pojille aiemmin tuttu paikka, mutta tällä kertaa tarkoitus oli mennä pidemmälle ja saada kirjoitetuksi nimet luolan seinään. Sade pääsi kuitenkin yllättämään luolaan menneen joukkion ja heidän reittinsä alkoikin täyttyä vedellä, jolloin he eivät päässeet enää luolastosta samaa reittiä takaisin vaan jäivät kuivalle kielekkeelle ns. jumiin. Porukka oli 9 päivää kateissa, kunnes pelastussukeltajat löysivät heidät elossa mutta nääntyneinä/heikkokuntoisina n. 2km päästä luolansuulta.

Joukolle on löytämisen jälkeen viety ruokaa, foliopeitteitä ja happea, mutta avun vienti ei ole ollut itsestäänselvää eikä helppoa haastavissa olosuihteissa - yksi vapaaehtoinen hapenviejä, huippukunnossa ollut thriathlonia harrastanut entinen merivoimien sukeltaja kuoli traagisesti itse hapenpuutteeseen matkalla takaisin luolastosta.

Luolastosta on myös pumpattu ulos vettä, mutta vahingossa sitä pumpattiin myös takaisin, jolloinka pojat joutuivat siirtymään pidemmälle luolaverkostoon alueelle nimeltä Naisen povi, jossa he ovat pitämässä turvaa ja josta heitä nyt koetetaan pelastaa (meneminen tuonne kestää sukelluseksperteiltä n. 5-6 h), kilometrimäärissä n. 4 km päässä luolansuulta.

Kansainvälistä apua on paikalla, ulkomaisia sulketajaeksperttejä Thai Navy Sealsien lisäksi, ja avaruusinsinööri Elon Musk on tarjonnut myös ideoitaan. Asiantuntijat ovat hahmottaneet eri toimintasuunnitelmia: a) porausta yläkautta väylää poikein luo luolaan, b) jo valmiin "myyränreitin"/salaonkalon etsintää maanpinnalta luolaan, c) odottamalla vesien vetäytymistä (ei maisemissa, päivastoin monsoonikausi tulossa), ja d) ns. viimeisenä vaihetoehtona pidettiin joukon joutumista sukeltamaan takaisinpäin.

Lähestyvän sadekauden takia ja poikien turvapaikan vähentyneen happitason takia aika on kortilla ja poikia on opetettu sukeltamaan, joskin sukellusekspertin mukaan siihen menisi oikeasti noin vuosi, lisäksi porukkaa on koetettu vahvistaa jaksavampaan kuntoon ja mielellään kuntoutusta olisi jatkettu pidempään, mutta aika on kirjaimellisesti vesittymässä --->

joten 7. 7 sunnuntaiaamuna luolan seutu on eristetty pelastusoperaatioon liittymättömiltä ihmisiltä (media jne) ja paikalle on saapunut useita ambulansseja, mikä saattaa tarkoittaa operaation käynnistymistä alueella.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ketjuun saa mielellään liittää aiempia uutisointeja, karttoja ja kuvia aiheesta. Tämä oli alustus aiheeseen.

Toivotaan että kaikki menee nappiin ja porukka saadaan sieltä ulos. Thaimaassa luolan suulla on käyty rukoilemassa ja jätetty lahjoja hengille, joiden toivotaan katsovan poikien perään. Myös yhteyttä luolaston lohikäärmehenkeen on koetettu saada hyväksi.

https://www.theguardian.com/world/live/ ... -boys-live , https://www.express.co.uk/news/world/98 ... -news-Thai ja muita linkkejä.

Otsikkoa päivitetty ja varataan optio uudelleen päivittämiseen
-NILS-
☀︎☾✧☄︎☙○➣❊
Y-boksista: Vain 100% ystävät. Old school heart on. Ei paskaa, fake ass toimintaa, tietojenkalastamisia, piirien pyörintää, testaamisia, huvipuistokokemuksen hakemista tai vääriä motiiveja.

Jack the Ripper
Adrian Monk
Viestit: 2643
Liittynyt: To Heinä 19, 2007 2:31 am
Paikkakunta: Helsinki

Re: 12 thaipoikaa & apukoutsi odottavat pelastamista luolast

Viesti Kirjoittaja Jack the Ripper »

Ilmeisesti happitasot luolassa ovat laskeneet hälyttävästi, muuten operaatioon ei ryhdyttäisi näin lyhyen treenauksen jälkeen, pojille on siis opetettu laitesukellusta. Riskit ovat suuret ja on ihme jos kaikki saadaan hengissä pois. Tuo kahden kilometrin ja 4-6 tunnin sukellus ei ole kuitenkaan yhtäjaksoista vaan luolastossa on välillä kuivia osuuksia/ilmataskuja.
"Olen pessimisti. Tiedän kaiken turhaksi, mutta todennäköisesti olen taas tässäkin väärässä"

Avatar
Lassie
Jessica Fletcher
Viestit: 3045
Liittynyt: Ma Syys 14, 2015 10:10 pm

Re: 12 thaipoikaa & apukoutsi odottavat pelastamista luolast

Viesti Kirjoittaja Lassie »

Uusinta päivitystä Iltasanomista: pelastusoperaatio ON käynnissä
.... // Sukeltajaryhmän kerrotaan menneen sisään luolaan ja aloittaneen sinne jääneiden poikien pelastusoperaation.

Villisika-jalkapallojoukkueen kaksitoista 11–16-vuotiasta pelaajaa ja heidän 25–vuotias valmentajansa katosivat 23. kesäkuuta mentyään rankkasadetta pakoon pohjoisessa Thaimaassa sijaitsevaan Tham Luangin luolaan.
Rankkasateen nostama vesi saartoi joukkueen luolaan. Heidät löydettiin yhdeksän päivää myöhemmin.
Löytämistä on seurannut valtava pelastusoperaatio, jonka parissa on työskennellyt yli 1 000 ihmistä.
Uutistoimisto Reutersin mukaan sukeltajat menivät sisälle aamukymmeneltä paikallista aikaa. Ryhmään kuuluu 13 ulkomaalaista ja viisi thaimaalaista sukeltajaa sekä viisi Thaimaan laivaston erikoisjoukkojen sotilasta.

– Tämä on se päivä. Pojat ovat valmiita mihin tahansa haasteisiin, sanoi pelastustöitä johtava kuvernööri Narongsak Osottanakorn operaation alkaessa.
IS seuraa pelastustöiden etenemistä hetki hetkeltä tämän artikkelin lopussa.
Reuters kertoi aiemmin, että luolan suuaukko on evakuoitu ja siellä päivystäneet toimittajat käsketty sivummalle. Uutistoimisto AFP:n mukaan poliisi perusteli käskyä sillä, että aluetta tarvitaan uhrien auttamiselle.

Lääkintähenkilökunnan on jo aiemmin kerrottu olevan valmiina vastaanottamaan luolasta pelastettavia. Pelastustöistä varten on varattu kolmetoista pelastushelikopteria ja ambulanssia ja jokaista pelastettavaa varten on järjestetty oma lääkintäryhmä. Lue lisää täältä.

Luolassa vankina olevien poikien pelastusoperaation oli jo yöllä odotettu alkavan minä hetkenä hyvänsä. Osottanakorn sanoi lauantaina olosuhteiden olevan tulevien päivien aikana hyvät pelastusoperaation käynnistymiseen.

Lauantai-iltana alkanut sade saattaa heikentää olosuhteita ja tehdä tehtävästä vielä vaikeamman. Parhaiten pelastamiseen sopivan ajan uskotaan silti olevan seuraavat kolme-neljä päivää.

– Nykyinen tilanne on tähän saakka paras ilman määrän, veden tason ja poikien terveyden kannalta. Käymme edelleen sotaa vettä ja aikaa vastaan, Osottanakorn sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Operaation käynnistymisellä on kiire, sillä hapen määrä luolan hengitysilmassa on pudonnut merkittävästi. Alkamassa olevien monsuunisateiden pelätään tuovan mutkaisiin ja kapeisiin tunneleihin entistä enemmän vettä, jos poikien pelastaminen pitkittyy.

Osin uimataidottomien poikien on kuitenkin kerrottu tarvitsevan aikaa harjoitella vaativaa sukellusmatkaa varten, ja pelastajat ovat samalla pohtineet kuumeisesti muita ratkaisuja joukkueen ulos saamiseen.

Amerikkalainen miljardööriliikemies Elon Musk on osallistunut ratkaisun etsimiseen ja lähettänyt paikalle omia insinöörejään. Muskin mukaan yksi vaihtoehto voisi olla poikien kuljettaminen ulos luolasta vedenpitävää ja ilmalla täytettävää putkea pitkin tai mahdollisesti eräänlaisella pakokapselilla.
Tham Luang -luolaston yläpuolella kohoavan vuoren rinteillä pelastusryhmät ovat etsineet mahdollisia vaihtoehtoisia reittejä kilometrejä pitkän luolan sisälle. Yksi pelastustöihin osallistunut sukeltaja on menehtynyt, ja lauantai-iltana kaksi pelastajaa loukkaantui vakavasti ja neljä lievemmin auton suistuttua ulos liukkaalta päällystämättömältä tieltä.

Chiang Raissa sijaitsevassa sairaalassa jalkapallojoukkueen jäsenten mahdolliseen saapumiseen ollaan jo varauduttu, joka kertoo pelastusoperaation lähestymisestä. Jokaista kahtatoista poikaa ja heidän valmentajaansa varten on varattu oma lääkintäryhmänsä.
10 min. sitten
Guardian: Pojat saattavat päästä ulos kävellen
On mahdollista, ettei poikien tarvitse sukeltaa lainkaan, kertoo brittilehti The Guardian. Viranomaiset eivät ole täysin vahvistaneet tietoa.

— Vaikka siellä (luolassa) on joitain aavistuksen hankalia osuuksia, joilla täytyy kumartua tai ryömiä, voidaan jo sanoa, että sieltä voi kävellä läpi, kertoi pelastuoperaatiota johtava Chiang Rain kuvernööri Narongsak Osatanakorn.

Hän myös kertoi, että veden pumppaaminen ulos luolasta on onnistunut toivotusti. Eilen vedenpintaa onnistuttiin laskemaan 30 senttimetriä.

27 min. sitten
Pelaajien ulos saaminen voi viedä useita päiviä
Kahdentoista jalkapalloilijapojan ja heidän valmentajansa saaminen ulos luolasta voi viranomaisten mukaan viedä jopa useita päiviä. Operaation johtaja arvioi aamulla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että nopein ryhmistä voisi päästä ulos luolasta samana iltana noin kello yhdeksältä eli 11 tuntia siitä kun pelastajat menivät sisälle luolaan.

Kaikkien 13 sisällä olevan pelastaminen voi kestää 3-4 päivää, arvioi Thaimaan armeijan edustaja.

46 min. sitten
Kansainvälinen sulkeltajaryhmä
Reutersin mukaan luolaan menneisiin pelastajiin kuuluu kolmetoista ulkomaalaista, viisi thaimaalaista sukeltajaa sekä viisi Thaimaan laivaston erikoisjoukkojen sotilasta.

59 min. sitten
Pelastusoperaatio on alkanut
Uutistoimisto Reutersin mukaan pelastusoperaatio on alkanut ja sukeltajat ovat menneet sisälle luolaan.

Brittilehti The Guardianin mukaan 18 sukeltajaa pyrkii saamaan pojat ja heidän valmentajansa ulos luolasta.

....//
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005748056.html

-------------------------------------------------

Jack the Ripper, niinpä. No nyt tässä Iltasanomien seurantaketjussa lukeekin, että joukkue saatettaisiin saada sieltä ulos jopa ilman sukeltamisia, että ilmeisesti veden tasoa on saatu laskettua niin radikaalisti. Luolastosta poiskäveleminen kuulostaa huomattavasti rauhoittavammalta, aivan eri tason haasteelta kuin ns. "sukeltamispläni."

Painajaismainen "seikkailu" pojilla, joka tapauksessa. Tämän jälkeen Tham Luang- tositarina muistetaan koulunpihoilla pitkän aikaa, kauhuntarina mutta todempi kuin Vihreä Koura yms stoorit : toimii varoituskylttejä tehokkaampana vaikutteena - ei saa mennä riskikkäisiin luoliin samoilemaan.

Tapauksesta aiheutui paikallisille farmareille myös haittaa, kun luolastosta ulospumpattu vesi päätyi tulvimaan pelloille. 1 auttaja kuoli reitille.

Virheitä ja onnettomuuksia kuitenkin käy, ei ole 100% tyyntä elonrataa maailmalla. Sateen jälkeen aurinko tulee lopulta maisemiin ja on seesteistä.

Putsari, kyllä, yleismaailmalliset suhteutukset ovat tiedostettuina.
☀︎☾✧☄︎☙○➣❊
Y-boksista: Vain 100% ystävät. Old school heart on. Ei paskaa, fake ass toimintaa, tietojenkalastamisia, piirien pyörintää, testaamisia, huvipuistokokemuksen hakemista tai vääriä motiiveja.

Gladys
David Starsky
Viestit: 4507
Liittynyt: To Loka 01, 2009 6:53 pm

Re: 12 thaipoikaa & apukoutsi odottavat pelastamista luolast

Viesti Kirjoittaja Gladys »

Manittakoon, että tähän kansainväliseen pelastusoperaatioon on osallistunut myös suomalaissukeltaja Mikko Paasi. Hienoa!

"Haastatteluhetkellä Paasi oli juuri lähdössä sukeltamaan luolastoon.
– Eilen meitä briiffattiin, että liitymme Yhdysvaltojen Navy SEALS-porukkaan. Nyt siellä on osa porukasta siivoamassa, hän selittää.
– Meidän on tarkoitus mennä kolmanteen kammioon ja siitä eteenpäin lähdetään sukeltamaan kammio kerrallaan. Siellä on paljon kaapeleita ja pumpun letkuja. Siivoamme ne pois ja yritämme tehdä yhden kunnon linjan, jota pitkin voi vetää ihmisiä tai sukeltaja liikkua helposti, Paasi kertoo."
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005744262.html

Toivottavasti pojat saadaan pelastettua ja toivottavasti heidän nuori ikänsä toimii suojatekijänä ultimaattisia traumoja vastaan. Toimiiko tämä tarina sitten pelottavana esimerkkinä muille seikkailijoille? En usko.
All is pretty.
- Andy Warhol

Gurney
Axel Foley
Viestit: 2494
Liittynyt: Ti Huhti 02, 2013 9:37 am

Re: 12 thaipoikaa & apukoutsi odottavat pelastamista luolast

Viesti Kirjoittaja Gurney »

Lassie ei petä koskaan! Olenkin miettinyt miksi pojat olivat niin syvällä luolassa, kun suomen luotettavan median mukaan menivät vain sadetta pakoon luolaan (jonka ensimmäinen kammio on todella iso ja siellä varmaan olisi voinut sitä sadetta pitää). Mutta olivatkin kaivertamassa nimiä jonnekin tiettyyn paikkaan.

Suomen lehdistön voisi laittaa uudelleenkoulutukseen.

Ei yllätä, että palstan epäempaattisin putsari taas vinkuu totuttuun tyyliin siitä, että lapsien pelastaminen saa paljon palstatilaa. Huoh mikä pelle
Jos tosiasiat näyttävät olevan keskenään ristiriidassa, se tarkoittaa sitä, että joku niistä ei ole tosiasia

Gladys
David Starsky
Viestit: 4507
Liittynyt: To Loka 01, 2009 6:53 pm

Re: 12 thaipoikaa & apukoutsi odottavat pelastamista luolast

Viesti Kirjoittaja Gladys »

Nyt uutisoidaan, että ensimmäiset kaksi poikaa olisi saatu pois luolasta. Heidän voinnistaan ei ole tietoa.
All is pretty.
- Andy Warhol

Berlin
Jack Bauer
Viestit: 936
Liittynyt: To Joulu 31, 2015 2:06 pm

Re: 12 thaipoikaa & apukoutsi odottavat pelastamista luolast

Viesti Kirjoittaja Berlin »

putsari kirjoitti:Aivan naurettavaa vouhottamista. Katastrofeissa kuolee kymmeniä tuhansia ja ihmiset eivät korvaansa lotkauta, samoin nälkään tai siihen liittyviin sairauksiin kuolee päivittäin 25 000 ihmistä, eikä ketään kiinnosta auttaa noita ihmisiä. Sitten 12 thaipoikaa jää jumiin johonkin ja laitetaan jumalaton sirkus Navy Sealeineen paikalle :roll: Johan tuolla on yksi sukeltaja kuollut ja muutamia loukkaantut. Pääasia, että saataisin yksi poika pelastettua. Tästäkin on varmaan elokuvaa tulossa, lieneekö Hollywoodissa jo laitettu tulille?
Ja kun muutama sata miljoonista eluntasopakolaista hukkuu niin se onkin hirveä inhimmillinen katastrofi?
Annaanna: Mistä valtiosta mies oli kotoisin? Afrikasta?

URSA
James Bond (David Niven)
Viestit: 11302
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: 12 thaipoikaa & apukoutsi odottavat pelastamista luolast

Viesti Kirjoittaja URSA »

Japanissa on samaan aikaan hukkunut yli 70 ihmistä kaatosateissa. Mutta pitäisikö sen takia jättää joukko lapsia kuolemaan vuoren sisälle, kun heidät on kuitenkin mahdollista pelastaa? Esim. suomalainen luolasukeltaja on siellä auttamassa vapaaehtoisena. Myös hukkunut sukeltaja oli vapaaehtoinen ja entisenä Navy SEALina varmasti tiesi riskit.

tötterö
Rico Tubbs
Viestit: 1209
Liittynyt: Pe Elo 30, 2013 9:11 am

Re: 12 thaipoikaa & apukoutsi odottavat pelastamista luolast

Viesti Kirjoittaja tötterö »

Aivan turhaan hyökkäilette putsarin päälle.
Hän on ihan oikeassa siitä että lapsia kuolee kokoajan jossain päin maailmaa eikä ne saa yhtään palstatilaa.
Paljon on siis tekemätöntä työtä mutta tietty hyvä että edes promilleja yritetään auttaa.

ktaina
Adrian Monk
Viestit: 2874
Liittynyt: To Helmi 05, 2015 10:52 am
Paikkakunta: Rannikolla tuulee

Re: 12 thaipoikaa & apukoutsi odottavat pelastamista luolast

Viesti Kirjoittaja ktaina »

Neljä ensimmäisinä pelastettua oli heikoimmassa kunnossa ja hekin ovat pystyneet kävelemään omin jaloin ulos eli näyttää hyvältä että tämä saa onnellisen lopun kaikkien osalta.

Avatar
Lassie
Jessica Fletcher
Viestit: 3045
Liittynyt: Ma Syys 14, 2015 10:10 pm

Re: 12 thaipoikaa & apukoutsi odottavat pelastamista luolast

Viesti Kirjoittaja Lassie »

Päivitystä eri uutisoinneista.

Hyvää: 4 poikaa saatu pelastetuksi luolastosta lähimpään ison kaupungin, Chiang Rain, sairaalaan. Luolan suulta ambulanssit veivät nopeampaa kyytiä tarvinneet pojat armeijan helikoptereihin ja sairaalaan.

Pelastuspläni, johon osallistui lajemmasta 90 sukeltajan joukosta 18 eksperttisukeltajaa (13 ulkomailta, 5 Thaimaasta), on toiminut tämän erän osalta. Ideana on ollut köysiradan pykääminen, jota pitkin poikia on saatettu ulos luolasta ja happi"pisteitä" oli etukäteen järjestetty reitin varrelle. Jokaista poikaa kohden oli saattamassa/ohjaamassa 2 ammattisukeltajaa.

(Havainnollistava kuva näkyy mm. Daily Mailin sivulla, koetan lisätä sen oheen, mutta voi olla liian suurikokoinen kuva näkymään. Siellä on myös muita kuvia operaatioon hahmottamiseksi; paremmin kuvien käsittelemisiä handlaavat voivat liittää niitä ketjuun. )

Kuva
http://www.dailymail.co.uk/news/article ... -team.html

Huolestuttavaa: koko joukkoa ei saatu turvaan, olosuhteet eivät riittäneet siihen. On raportoitu, että luolan edustalla sataisi kaatamalla ja se tarkoittaa veden nousemista ja haastavampia olosuhteita jatkosuunnitelmille.

On ollut ristiriitaisia uutisointeja eri lähteissä siitä, oliko tämä 4 pojan erä joukon vahvakuntoisimpia vai heikkokuntoisempia. Huolestuttavaa on, jos he olivat porukan vahvimmat (ilmeisesti olivat vahvimmat, sillä mm. apuvalmetajan on kerrottu olleen heikossa kunnossa aiemmissa uutisoinneissa - toisaalta hän on voinut kuin "laivan kapteenin kunnialla" haluta jäädä viimeiseksi ja turvata ensin muut..), sillä heidät kuitenkin tuotiin paareilla luolan suulta ja helikopterikyytiä tarvittiin ainakin osalle heistä. Lisäksi vesitason noustessa (sade päällä jne) ja olosuhteiden rankentuessa luolastosta poispääsy on entistä vaikeampaa heikommille jäljellejääneille.

Ammattisukeltajat jotka osaaottivat operaatioon ovat nyt väsyneitä. Toivotaan että he taikka muut eksperttisukeltajat kykenevät saamaan loput 9 ihmistä ulos luolastosta hengissä.

Huom. seuraava pelastusoperaatio voi alkaa vasta 10-20 tunnin aikajanalla, koska reitti on valmisteltava sitä varten, mm. vietävä happisäiliöitä sen varrelle. Tämän erän happivarastot kuluivat operaation aikana. Optimaalisintahan olisi saada porukka sieltä ulos heti paikalla, mutta todellisuus ei ole hokkuspokkusta.


//.... Four of the boys have been rescued from the Tham Luang caves in Chiang Rai province, with nine people still trapped underground
All four boys safely reached a hospital in Chiang Rai, the nearest major city
The operation is slated to resume at around 8am local time with officials and volunteers buoyed by the success of their chosen method insofar
The remaining eight boys and their coach remain underground at the original location near to Pattaya beach
When they reached the surface the divers turned and hugged the boys, who wore full-face scuba masks, after completing the 3.2km journey through the muddy, jagged cave
Rain on Saturday evening and throughout Sunday was thought to be the catalyst for the rescue operation but appears not to have significantly slowed its progress
The operation proceeded much faster than expected due to the walkable water level in the cave after it was launched at 10am local time on Sunday
13 foreign divers and five Thai navy SEALs made up the rescue team and were among a team of 90 divers involved in the rescue effort overall. ...//

....//The rescue has been concluded for the night and will resume in 10-20 hours because “we’ve used all the oxygen,” according to Narongsak, who said the healthiest were taken out first.

For the next operation to happen, we cannot say. It will be between 10 and 20 hours, but not over 20. But we have to evaluate all the factors.

Air tanks must be put back into place,” he added, noting that today’s progress was a “great success”.

He said that 13 foreign and five Thai divers were taking part in the rescue and that two divers would accompany each boy as they’re gradually extracted.

According to the BBC, the rescue mission is slated to resume at 8am local time. It is currently 9:16pm.

Dan Johnston told the BBC News Channel that “its actually just falling quiet here” and “there’s been a lot of activity in the past few minutes” with people now appearing to be leaving the site for the evening.

One thing to bear in mind is the tiredness levels of the cave diving exerts who are leading this operation. They have been working busily all day and it looks like some of them are actually leaving the dive site now.

It looks like they’ve taken the decision that they have done as much as they can for today. ...//
https://www.theguardian.com/world/live/ ... -boys-live
☀︎☾✧☄︎☙○➣❊
Y-boksista: Vain 100% ystävät. Old school heart on. Ei paskaa, fake ass toimintaa, tietojenkalastamisia, piirien pyörintää, testaamisia, huvipuistokokemuksen hakemista tai vääriä motiiveja.

Väkivallantarkastaja
Roger Murtaugh
Viestit: 899
Liittynyt: Ke Kesä 20, 2018 12:28 pm

Re: 12 thaipoikaa & apukoutsi odottavat pelastamista luolast

Viesti Kirjoittaja Väkivallantarkastaja »

Ei tuo nyt ihan omin jaloin kävelyllä näyttänyt menneen. Ilmeisesti osa luolasta on ollut koko ajan veden täyttämää, eikä pumppausyrityksistä huolimatta ole saatu vettä niin paljon pois etteikö sukeltamaan olisi jouduttu.

Aikaisemmin eilen uutisoitiin, että happitason luolassa olivat alkaneet laskea ja ilmeisesti neljä luolan yläpuolella työskennellyttä pelastajaa oli pudonnut rinteeltä ja loukkaantunut. Nämä tekijät yhdessä huomiseksi ennustettujen rankkasateiden kanssa näyttävät olleen se, joka laukaisi pelastusyrityksen sukeltamalla kaikista riskeistä huolimatta.

Ei voi kun toivoa, että sukellusjumalat ovat pelastajien puolella. Luolasukellus on koulutetuille ja kokeneillekin jermuilla helvetin vaikea rasti, ihan ilman että siihen liittyy kenenkään pelastamista tai nyt sateiden myötä uhkaavaa vedenpinnan nousua ja virtauksia.
Marttyyrikohtaloni on verrattain mitätön. En viitsi uhriutua.

Avatar
On Anoi Kaa
James Bond (George Lazenby)
Viestit: 11798
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: 12 thaipoikaa & apukoutsi odottavat pelastamista luolast

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa »

Happitason putoaminen liittyy luolan monikulttuuriseen liikakansoitukseen, kun pelastajat aussilääkäreineen menivät läähättämään koutsin psyykkaaman zen-ilmapiirin rikki.
Hienoa, että Suomikin pääsee osallistumaan tähän jo yli tuhatta auttajaa vaatineeseen operaatioon, heppu ei ole Suomen parhaita tai kokeneimpia luolasukeltajia, mutta on kuuleman mukaan erittäin hyvä ja turvallisuusvalistunut perussukeltaja, kokenut kouluttaja ja ennenkaikkea osaa thain täydellisesti. Hän tuntee erityisesti thai-kulttuurin ja toimii erinomaisesti erimaalaisten ihmisten kanssa, thai on hänen toinen kulttuurinsa, koska johtaa sikäläistä sukellusfirmaa ja työskentelee myös itse käytännön töissä [kouluttajien] kouluttajana. Hän on myös ollut mukana materiaalin pelastusoperaatioissa ja työskentelee hyvin henkisenkin paineen alla. Jos olisi haettu parasta luolasukeltajaa, sormi olisi osoittanut Norjasta kaverinsa kotimaan multiin hakeneita jääriä.

Uutisia lukiessa tuli taas vastaan se seikka, kuinka erilaisia kulttuurimme täällä maapallolla ovat: kukaan lämpöisen veden alueen pojista ei osaa uida, mutta täällä kylmän veden Skandinaaviassa on jonkinlainen luonnonoikku ellei edes koiraa altaanmitallisen räpistele. Toki meillä on hallit, mutta kyllä täällä uimataito on ollut se halpa henkivakuutus ainakin itsenäisyytemme ajan.

Uimataidottomuus ei kuitenkaan ole tässä mikään este, voisi itse asiassa olla helpompi pelastaa täysin liikkumaton ihminen tuolta kuin "mukana uiva". Pojat ovat pieniä ja helppoja pelastettavia äijänkörmyjä(=usein sukelluskavereita, veljiä) pelastamaan harjoitelleille ammattilaisille. Suurin riski tässä on ymmärtääkseni se, että poika panikoi kesken luolan ja repii happilaitteen naamaltaan. Toinen riski perinteistä happilaitetta regulaattoreineen käytettäessä olisi, että hätääntyessään kiskoisi vettä keuhkoihin, mutta todennäköisesti käyttävät koko naaman peittävää maskia, joka syöttää happea, vaikka pelastettava olisi menettänyt tajuntansa. Näinhän meille voi käydä, kun tarpeeksi jännittää tai pelkää. Isot naiset ja pienet miehet tippuilevat verinäytteenkin otossa kuin sammakot PCB-pelloilla.

Jokainen perinteistä regua kokeillut voi kuvitella haasteen, kun uima- ja sukeltamistaidoton pitäisi opettaa kiireellä hapen syöttävää regulaattoria turvallisesti käyttäväksi sukeltajaksi, siksi sitä tuskin edes yritetään. Oli hapensyöttötekniikka mikä tahansa, 4km on pitkä matka noissa vehkeissä, vaikka voisikin kävellä välillä. Pelastettava kun on varustettu painovyöllä tms tai muuten hän raapisi luolan kattoa, kun pelastus- tai taistelusukeltaja vetäisi luolan keskellä.

Tässäkin maailman eri kolkkien valmistautuminen sotaan on helpottanut operaatiota, koska jokainen taistelusukeltaja on myös pelastuksen ammattilainen, eikä vähästä menetä toimintakykyään. Jutuissa myös sotketaan komeasti termejä, kun kaikki armeijoiden sukeltajat ovat yhtäkkiä SEALeja, vaikka tuo lienee vain Usan laivaston erikoisjoukkojen nimitys?!

Joku voi pitää julkisuudentavoitteluna, mutta minä pidän esimerkkinä henkilöstä, joka toimii eikä vaan rannalla ruikuta eli Elon Musk on valjastanut niin auto-, tunneliporaus kuin avaruusteollisuusyhtiönsä auttamaan ja on jo testannut "pelastussukkula"-protoa altaassa, minkä avulla pojat voitaisiin uittaa luolasta yksi kerrallaan. Hyttinä toimisi erittäin kestävä rakenne, joka on tuttu Falcon-raketeista. Arstechnicasta pääsee kiinni miehen Twitter-juttuihin:
- https://arstechnica.com/science/2018/07 ... land-cave/
- https://mobile.twitter.com/elonmusk/sta ... 84/video/1

Youtubessa mies ja ideat ovat hyvin esillä:
https://youtu.be/1_lP4f5JYLo

Kuten Musk itse on arvellut, keksintö ei varmaan ehdi tähän operaatioon, mutta niin kauan kun on lapsia, löytyy uusia haasteita...
Ironiainjektio: Mitä enemmän injektiot, sitä enemmän infektoit (tuore tutkimus). Tästä syystä virustaudit ja syövät saavat usein vallan boostaamisen jälkeen. Olkaa viisaita ja pysähtykää hetkeksi.

Avatar
Lassie
Jessica Fletcher
Viestit: 3045
Liittynyt: Ma Syys 14, 2015 10:10 pm

Re: 12 thaipoikaa & apukoutsi odottavat pelastamista luolast

Viesti Kirjoittaja Lassie »

^ Nyt on tullut lisäselvitystä siihen, miten 4 poikaa saatiin ulos ilman heidän panikoitumisiaan ja sitä kautta operaation vaarantumista ja epäonnaamista. Nimittäin pojat olivat olleet vahvasti lääkittyjä, eivät tiedottomia mutta niin etteivät reagoineet kunnolla.

(Tulee mieleen, miten on poikien liikkumisen laita ollut - ehkä pelastajasukeltajat kuljettivat/kantoivat osin matkaa/vetivät mukanaan heitä . Ja ilmankos niitä paareja tarvittiin poikien siirtämiseen ulkona. )
.. Thaimaassa sunnuntaina Tham Luangin luolastosta pelastetut neljä poikaa olivat vahvasti lääkittyjä, kertoo pelastustehtävään osallistunut tanskalainen sukeltaja.

Luolasta pelastetut pojat olivat saaneet rauhoittavia lääkkeitä, pelastusoperaatioon osallistuneeseen sukeltajaryhmään kuuluva tanskalainen Ivan Karadzic kertoo Tanskan yleisradioyhtiö DR:lle.

- He olivat lääketieteellisesti nukutettuja, jotta he eivät joutuisi paniikkiin. He eivät olleet täysin nukutettuja, mutta he eivät reagoineet kunnolla, hän kertoo.

Karadzic kertoo, että pojat kiinnitettiin sukeltajiin pelastusoperaatiota varten.

Karadzicilla on sukeltajakoulu Thaimaassa ja hän on erikoistunut sukeltamaan luolissa. Tämän vuoksi hän ilmoittautui vapaaehtoiseksi pelastustehtäviin.

Karadzic kertoo, että luolassa matkan varrella oli useita sukeltajia, jotka varmistivat poikien ja muiden sukeltajien hapensaannin uusilla happipulloilla.

Lisäksi poikien tilaa tarkkailtiin jatkuvasti.

- Tämä on ollut suuri menestys. Voin hyvin, mutta olen todella väsynyt. Tarvitsen unta. Mutta hyvä että olemme saaneet neljä poikaa ulos, hän toteaa.

Luolassa vielä olevien poikien ja heidän valmentajansa pelastaminen alkaa maanantaina, eli näillä näkymin Suomen aikaa varhain aamuyöllä.

Lähde: DR

JARI HIMANEN
(Kiinnostavat kohdat alleviivaamiani juttuun. )

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20180 ... 7_ul.shtml
Sukellusasiantuntijat Thaimaan pelastusoperaatiosta: Jo neljän pojan pelastaminen on valtava suoritus

Pelastusoperaatiota voidaan jatkaa aikaisintaan aamuneljältä Suomen aikaa. Suomalaisasiantuntijoiden mukaan riskit ovat edelleen läsnä.
Neljän thaimaalaispojan pelastaminen onnistuneesti Tham Luangin luolastosta on valtava suoritus, toteaa turvallisuusvaliokunnan puheenjohtaja Matti Anttila Sukeltajaliitosta.

- Onhan se valtava suoritus, vaativa ja kompleksinen. Siellä on ollut kymmeniä asiantuntijoita paikan päällä ja kokonaisuudessaan toista tuhatta ihmistä.

Tekniikkasukelluskouluttaja, turvallisuusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jouni Piispanen pitää suoritusta "täydellisenä".

- Täysin yllättävä tulos, joka antaa toivoa siitä, että loppukin sujuisi ehkä hyvin.

Chiang Rain provinssin kuvernöörin Narongsak Osottanakornin mukaan ensimmäisen neljän pojan pelastus sujui harjoiteltua nopeammin, uutisoi CNN.

Piispasen tiedon mukaan sunnuntaina pelastetut pojat kuuluvat joukon hyväkuntoisempiin. Hän pitää valittua pelastusjärjestystä viisaana vaihtoehtona.

- Pelastajat ovat koeponnistaneet menetelmän parempikuntoisilla pojilla. Tämä varmaan luo toivoa huonokuntoisemmille pojille. Toisaalta myös pelastajat tietävät, että näin pelastus hoidetaan.

Sekä Anttila että Piispanen seuraavat pelastusoperaatiota Suomesta käsin.

Operaatio on edelleen kesken

Iltalehden sunnuntai-iltana haastattelema Anttila kuitenkin muistuttaa, että noin kaksi kolmasosaa pelastettavista on vielä sisällä luolastossa.

- Vielä ei saa tuudittautua siihen, että homma on takanapäin.

Sunnuntai-iltana pelastusta odottivat edelleen kahdeksan poikaa ja heidän valmentajansa. Kuvernööri Osottanakornin mukaan pelastusoperaatiota voidaan jatkaa aikaisintaan aamukahdeksalta paikallista aikaa, eli aamuneljältä Suomen aikaa.

Piispanen totesi aiemmin Ylen haastattelussa, että pelastusoperaatiossa on varauduttava myös siihen, etteivät kaikki lapset selviä hengissä. Hänen arvionsa on edelleen sama.

- Ympäristö pitää sisällään niin monia riskejä. Yleisimmät riskit ovat eksyminen, kaasun loppuminen, hukkuminen ja parista eksyminen. Ne ovat luolasukelluksen perusriskejä ja aina läsnä.

Suomalaisasiantuntijat korostavat luolaston kapeiden kohtien vaarallisuutta. Anttila mainitsee esimerkkinä ahtaikon, jossa sukeltajat ovat jopa joutuneet ottamaan hengityslaitteensa pois.

- Eihän siellä paljon muuta olekaan kuin vaaranpaikkoja, Piispanen sanoo.

Erityisen vaarallisia ovat Piispasen mukaan kapeikot, joiden kohdalla on ylä- tai alamäkiä, mutkia tai teräviä kiviä.

Pelastajilta vaaditaan kokemusta

Anttilan mukaan operaatio vaatii pelastajilta ennen kaikkea kokemusta ja kykyä asettautua pelastettavien asemaan. Jälkimmäistä taitoa edellytetään etenkin niiltä, jotka ovat suoraan tekemisissä poikien kanssa.

- Pelastajien täytyy luoda siinä tilanteessa mahdollisimman turvallisen tuntuinen ilmapiiri. Pelastettavia ei saa päästää paniikkiin, sillä siinä tilanteessa heitä on hyvin vaikeaa auttaa.

Piispasen mukaan näyttää siltä, että paikalle on rekrytoitu oikeaa väkeä. Tham Luangin luolasto ei hänen mukaansa sinänsä poikkea siitä, mihin luolasukeltajat ovat tottuneet. Uutta on sen sijaan se, että sukeltajien täytyy kuljettaa ulos joukko hengissä olevia maallikoita.

- Luolasukeltajat ovat jopa tottuneempia kuljettamaan ruumiita kuin eläviä maallikkoja ulos luolasta.

Piispanen korostaa myös operaation johtamisen tärkeyttä. Reutersin mukaan pelastukseen osallistuu 90 sukeltajaa. Heistä 40 on paikallisia ja 50 ulkomaalaisia.

- Operaation tekninen johtaminen on todella vaativa tehtävä pitää langat käsissään. Sinne päin laittaisin krediittejä.

HANNA SIPINEN
Alleviivaukset lisäämiäni juttuun.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20180 ... 1_ul.shtml

Huom. Edelleen on ristiriitaista tiedotusta eri uutislähteissä siitä, olivatko 4 poikaa porukan vahva- vai heikkokuntoisimpia. Daily Mailin tuoreessa uutisoinnissa väitetään, että koostumus olisi ollut mixinki.
Asia voisi olla noin, taikka ainakin niin että (omaa spekulointia) 1 pelastetuista olisi kuulunut heikkokuntoisiin, koska on julkistettu poikien henkilöllisyydet ja yksi pelastetuista oli astamasta kärsivä 11-vuotias poika. Lehdissä on lukenut myös, että yhden pelastuneen tila on "tarkkailun alla" , saattaisi olla tämä pieni astmaatikko. Samainen pikkupoika on perheensä ainoa lapsi, jonka sisarus kuoli vauvana syövän seurauksena. Onneksi perhe ei joutunut jälleen suremaan.

http://www.dailymail.co.uk/news/article ... ified.html

Pelastusoperaatioita tulee ilmeisesti olemaan useampia ja se tarkoittaa homman ilmeisesti kestävän muutamia päiviä. Olen lukenut lehdistä, että operaatiot tehtaisiin "erissä". Nyt varmaan tietävät ensimmäisen erän perusteella, millainen määrä on mahdollista kerralla sieltä kuljettaa ulos ja mitä seikkoja pitää ottaa erityisesti huomioon.

Riskinä pelastusukeltajilla on myös oman turvallisuuden sivuuttaminen/toissijaistaminen, kun fokus on lapsien pelastamisessa luolaverkostosta. Onneksi :!: reitin varrelle sijoitetaan muita sukeltajia väijymään operaation onnistumista ja kaiken sujumista.
☀︎☾✧☄︎☙○➣❊
Y-boksista: Vain 100% ystävät. Old school heart on. Ei paskaa, fake ass toimintaa, tietojenkalastamisia, piirien pyörintää, testaamisia, huvipuistokokemuksen hakemista tai vääriä motiiveja.

Avatar
dazu
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4658
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: 12 thaipoikaa & apukoutsi odottavat pelastamista luolast

Viesti Kirjoittaja dazu »

^Eipä tuo ole ihmisten vika, vaan median vika. Media tekee tällaisista asioista isoja juttuja, mutta isommat ongelmat eivät välttämättä saa kummoistakaan palstatilaa. Media tekee kaiken aikaa arvovalintoja ja pyrkii ohjailemaan ihmisten mieliä.

Media jätti kokonaan uutisoimatta esimerkiksi sellaisesta, että puoli miljoonaa suomalaista Elisa-käyttäjää menetti tuhansia euroja rahaa viime vuonna lakiuudistuksen myötä.

Valitettavasti valtaa pitävät päättävät, mitä suomalainen saa ajatella ja tietää. Media on vallankäytön väline.
Suomen on ottanut otteeseensa USAsta ja Venäjältä johdettu alt-right oikeisto ja USAsta johdettu vihervasemmisto, jotka toteuttavat USAn ja Venäjän sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta ks. maiden jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden

Vastaa Viestiin