Keskustelua koirista (ketju 2)

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvoja: Moderaattorit

Gurney
Axel Foley
Viestit: 2494
Liittynyt: Ti Huhti 02, 2013 9:37 am

Re: Koirista vääntö (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Gurney »

Kyseinen elämäm kolulainen on treennnut koiraa myös ns.puskapurutreeneillä. Eli kouluttanut käymään ihmisen kimppuun. Google tuottaa myös koiratappelujuttuja, mutta faktaa ei ole.

Nyt itkee poliisille kun osoite levinnyt netissä. Olis pitänyt sen pommi tankin kiinni sen jälkeen kun kesäkuussa kävi lenkkeilijän kimppuun. Joku roti näille munanjatkeeksi hankituille koirille ja niiden omistajille.
Jos tosiasiat näyttävät olevan keskenään ristiriidassa, se tarkoittaa sitä, että joku niistä ei ole tosiasia

Avatar
reijoreipas
Jack Bauer
Viestit: 907
Liittynyt: Ti Helmi 26, 2013 7:11 pm

Re: Koirista vääntö (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja reijoreipas »

CharlesBronson kirjoitti:Eikös koirasta saisi hyvän lämminvesisäiliön?

Pumppaa koiran täyteen hanavettä, jonka jälkeen koiro aurinkoon.

Koiran elimistöhän lämpenee suhteellisen voimakkaasti valossa, joten esimerkiksi mökkireissuilla
voisi olla kätevä viritys.
Jos löytyy tuttu eläinlääkäri, joka tekee siihen koiraan avanneventtiilin, niin voisi toimia astianpesuvetenä kyllä. Koiran bakteerithan ovat ihmisille immuuneita.

Pizzaman
Sofia Karppi
Viestit: 433
Liittynyt: Ke Heinä 06, 2016 8:49 am

Re: Koirista vääntö (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Pizzaman »

Kiitos tiedoista, Gurney ja Ursa.

Pizzaman
Sofia Karppi
Viestit: 433
Liittynyt: Ke Heinä 06, 2016 8:49 am

Re: Koirista vääntö (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Pizzaman »

Iltalehti 25.7.2018

Taistelukoirarotujen kielto voi tulla kyseeseen eläinsuojelulain uudistuksessa - ministeri: ”Huolestuttavia ovat nämä viestit”

Hallitus tai eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta eivät ole ainakaan vielä linjanneet mitään vaarallisiin koirarotuihin liittyen.
Hallitus ei ole ainakaan vielä linjannut mitään niin sanottuihin taistelukoiriin liittyen, kertoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk).
- Keskustelua on ollut kyllä asiasta, ja tietysti huolestuttavia ovat nämä viestit, joita asiasta on tullut, Leppä sanoo.
Koirien aiheuttamat vaaralliset tilanteet ovat joissakin maissa vaikuttaneet niiden lainsäädäntöön. Esimerkiksi Tanskassa on kielletty kokonaan tiettyjen koirarotujen maahantuonti ja pitäminen.
Nämä muiden maiden rotukiellot ovat keskusteluttaneet aika ajoin päättäjiä myös Suomessa.
- Katsotaan nyt sitten eteenpäin, että onko meillä tarkoituksenmukaista tehdä vielä tiukempia linjauksia näiden asioiden osalta, ministeri toteaa.
Myöskään eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnalla ei ole virallista kantaa asiaan, sanoo valiokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Anne Kalmari (kesk).
Laki uudistuu 2020
Maa- ja metsätalousministeriössä on parhaillaan käynnissä eläinsuojelulain kokonaisuudistus. Ensimmäistä luonnosta odotetaan eduskuntaan alkusyksyn aikana, ja uuden lain suunnitellaan tulevan voimaan vuonna 2020.
Pohjaesityksessä ei Kalmarin mukaan tällä hetkellä viitata suoraan taistelukoira-asiaan, mutta lisäys olisi mahdollista tehdä.
- Toki siellä on otettu kantaa sellaisiin koirarotuihin, joista on eläimille haittaa. Voisi olla syytä keskustella tämä asia valiokunnassa sitten kun eläinsuojelulakia läpi käydään. Luulen että ministeri on hyvin avoin tällaisille lisäyksille, Kalmari toteaa.
Hän kertoo myös keskustelleensa ministerin kanssa esimerkiksi mahdollisuudesta lisätä lakiin kohta koirien rekisteröinnistä.
- Silloin tietoisuus siitä, minkä tyyppisiä koiria Suomessa on, lisääntyisi, Kalmari sanoo.
Ministeri Leppä mainitsee, että uusi laki tulee määrittelemään tarkemmin esimerkiksi eläinten jalostusta. Kalmarin mukaan tässä voisi olla paikka puuttua myös niihin koirarotuihin, jotka jalostetaan vaarallisiksi.
- Tarkoitus on, että ministeriön asiantuntemus on se, joka viime kädessä määrittää niitä rotuja, Kalmari kertoo.
Hän pitää taistelukoira-aiheen nostamista keskusteluun "oikein hyvänä" asiana. Myös ministeri Leppä pitää tärkeänä sitä, että vaarallisten koirarotujen aiheuttamat onnettomuudet tutkitaan tarkoin.
- Nämä asiat ovat aina viime kädessä omistajan vastuulla. Omistajien pitää olla valveutuneita ja pitää huolta eläimistään kaikilta osin, että näin ei pääse tapahtumaan, Leppä sanoo.
Koirakurista määrätään järjestyslaissa, joka kuuluu sisäministeriön hallinnonalaan. Iltalehti ei tavoittanut lomalla olevaa sisäministeri Kai Mykkästä (kok) kommentoimaan asiaa.
Puhuttaneet ennenkin
Koirakuri ja vaaralliset koirarodut ovat puhuttaneet eduskuntaa aiemminkin. Tiettävästi viimeksi kansanedustaja Reijo Tossavainen (ps) esitti aiheesta kirjallisen kysymyksen helmikuussa 2014.
Tossavainen tiedusteli kysymyksessään, mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä vaarallisten koirien aiheuttamien vahinkojen minimoimiseksi sekä kansalaisten turvallisuudentunteen ylläpitämiseksi.
Silloinen sisäministeri Päivi Räsänenkin (kd) viittasi vastauksessaan koirien pakolliseen tunnistusmerkintään tai omistajatietojen rekisteröintiin mahdollisina ratkaisuina ongelmaan.
- Koirien aiheuttamien vahinkojen vähentämisessä avainasemassa ovat tavalliset kansalaiset, jotka ilmoittavat poliisille tai muille eläinsuojeluviranomaisille havaitsemistaan ongelmakoirista, jotta niiden kohteluun ja omistajien toimintaan päästään puuttumaan, Räsänen totesi.
Lakialoite raukesi 2011
Kansanedustaja Pertti Hemmilä (kok) teki loppuvuodesta 2010 lakialoitteen järjestyslain koirakuria käsittelevän 14. pykälän muuttamisesta. Hän ehdotti Tanskan esimerkkiä seuraten kahdentoista koirarodun kieltämistä Suomessa.
Rotujen joukossa olivat muun muassa amerikanstaffordinterrieri, amerikanbulldoggi ja etelävenäjänpaimenkoira.
- Suomessa näille roduille ei ole mitään rodulle ominaista käyttöä, Hemmilä perusteli aloitettaan.
Lakialoite kuitenkin raukesi vaalikauden päättyessä huhtikuussa 2011.
2000-luvulla myös ainakin kansanedustaja Sulo Aittoniemi (alk) on esittänyt aiheesta kirjallisen kysymyksen kesäkuussa 2001.
- Väkivaltaisia piirteitä omaavat ja siihen suuntaan vielä koulutuksella kehitetyt koirat ovat vaarallisia. Ne ovat kuin ladattu ase arvaamattoman käyttäjän kädessä, Aittoniemi kuvaili.
Sisäministeri Ville Itälä (kok) vastasi tuolloin, ettei lainsäädäntöä ole tarpeen uudistaa yksittäistapauksen vuoksi.
- Asiantuntijoiden mukaan aggressiivisia koirarotuja ei ole olemassa, vain aggressiivisia koirayksilöitä. On siis harhaanjohtavaa puhua yksittäisistä roduista erityisen aggressiivisina, sillä ongelmana eivät ole koirat, vaan pikemminkin henkilöt, jotka kouluttavat koirayksilön kovin metodein aggressiiviseksi.
Pitbullterrieri on yksi vaaralliseksi mielletyistä koiraroduista, jotka on kielletty muun muassa Tanskassa.
Pitbullterrieri on yksi vaaralliseksi mielletyistä koiraroduista, jotka on kielletty muun muassa Tanskassa.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201807 ... 7_u0.shtml

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17033
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Koirista vääntö (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Koira tappoi miehen Ruotsissa – hyökkäsi kimppuun ja puri kaulaan

Ruotsin poliisin mukaan nuori mies kuoli koiran hyökättyä hänen kimppuunsa.


Helsingin Sanomat
27.7. 22:05

Taas oli joku maailman kiltein ja lapsiystävällisin Disney-hahmo tehnyt sitä mitä se koskaan ei ole tehnyt. Voihan se toki olla, että joku uusruotsalainen on koiravihassaan ärsyttänyt, mutta...
-------------------------

Pääkirjoitus: Tappajakoirien omistusta on rajoitettava

Kun susi hyökkää koiran kimppuun, se saa metsästäjät peräänsä. Kun koira hyökkää toisen koiran kimppuun, alkaa selittely.

Kuluvana vuonna on uutisoitu taajaan tappajakoirien hyökkäyksistä. Omistajiltaan karanneet tai muuten hallitsemattomissa olevat, aggressiivisiksi jalostetut koirat ovat tappaneet tai vahingoittaneet pienempiä ja rauhallisempia lajitovereitaan.

Vakuutusyhtiöiden mukaan koirahyökkäyksien aiheuttamista vammoista tulee korvaushakemuksia useita viikossa (IL 16.5.). Useimmiten uhrina on toinen koira, mutta joissakin tapauksissa myös ihminen.

Näyttää siltä, että amerikanbulldogit, staffit, bullterrierit, pitbullit ja muut hyökkäävät koirat aiheuttavat huomattavasti enemmän koiravahinkoja kuin sudet. Susien viemistä metsästyskoirista puhutaan paljon, mutta vahingonkorvaushakemuksia tulee vuosittain vain 20-40.

Koiraharrastajat kavahtavat yksittäisten rotujen leimaamista vihaisiksi. Tutkimusten mukaan monet pienet rodut kuten mäyräkoirat tai vaikkapa chihuahuat ovat kaikkein aggressiivisimpia. Koirahyökkäyksissä kertovissa uutisissa toistuvat kuitenkin samat, isot ja vahingoittamaan kykenevät rodut.

Toinen yleinen puolustus on, ettei koira ole syypää hyökkäykseen vaan omistaja. Se on ihminen, joka on valinnut itselleen sopimattoman lemmikin, epäonnistunut kouluttamisessa tai päästänyt koiransa luvatta irti.

Tämä on varmasti totta. Viimeaikaiset uutiset kuitenkin osoittavat, ettei pelkkään luottamukseen perustuva järjestelmä enää toimi. Aggressiivisten koirien omistamista on rajoitettava samalla tavalla kuin yhteiskunta rajoittaa esimerkiksi aseiden omistamista tai edellyttää ajokorttia niiltä, jotka mielivät auton rattiin.

Maa- ja metsätalousministeriössä valmistellaan paraikaa eläinsuojelulain kokonaisuudistusta (IL 25.7.). Sen osana pohditaan koirien rekisteröintipakkoa, joka helpottaisi vaarallisten koirien jäljittämistä ja auttaisi vaikkapa pentutehtailuun puuttumisessa.

Pelkkä rekisteripakko on aivan liian kevyt työkalu koirahyökkäysten estämiseen. Esimerkiksi Tanskassa on kielletty kokonaan yli kymmenen aggressiiviseksi tiedetyn koirarodun omistus, kasvatus ja maahantuonti. Samankaltaisia rajoituksia on esimerkiksi Britanniassa. Vähimmillään vaarallisen koiran haluavalta voisi edellyttää perinpohjaista koulutusta ja "koira-ajokortin" suorittamista.

Tällaiset rajoitukset eivät tietenkään voi lopettaa aggressiivisten koirien hyökkäyksiä tyystin. Se ei kuitenkaan ole syy olla yrittämättä taistella ongelmaa vastaan.

Uudet rajoitukset eivät ilahduttaisi niitä koiraharrastajia, jotka ovat ihastuneita johonkin aggressiiviseen rotuun. Se on ymmärrettävää, sillä yksittäiset koirat voivat olla ihania ja rakastettavia lemmikkejä. Toisaalta rajoitukset toisivat helpotuksen sille koiranomistajien ylivoimaiselle enemmistölle, joka nyt joutuu pelkäämään lenkeillä ja koirapuistoissa.


Iltalehti
17:16 (muokattu klo 19:46)

Hauska seurata miten koiraomistajat kaikessa fanaattisuudessaan tulevat vaatimaan vihasyytteitä Iltalehdelle; on loukattu kaikkein pyhintä asiaa maailmassa. Koiraa! Tuota arvostelun yläpuolella olevaa eläintä, joille kukaan ei saisi asettaa minkäänlaisia rajoitteita. Niiden on päästävä uimarannalle, ravintolaan, sänkyyn, sohvalle, autoon, ruokapöytään, synnytyssairaalaan, ruokakauppaan, toisten pihoille...

"Kun susi hyökkää koiran kimppuun, se saa metsästäjät peräänsä. Kun koira hyökkää toisen koiran kimppuun, alkaa selittely".

Mites tää muutes onkin aina näin?

Suuritehoisen moottoripyörän kuljettamiseen yleisillä teillä vaaditaan mp-ajokortti, koska laite on "ylitehokas" ja sen hallinta vaatii taitoa sekä malttia. Mutta ison "tappajakoiran" hallintaan ei vaadita muuta kuin white trash asenne sekä pöhnäinen olemus.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

RoteAF
Lauri Hanhivaara
Viestit: 132
Liittynyt: Ma Heinä 04, 2016 4:52 pm

Re: Koirista vääntö (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja RoteAF »

Amatöörit täällä taas vauhdissa.

Kuvassa näytetään, miten koiran raivon saa sekunnin murto-osassa muuttumaan euforiaksi.
Eli sormi tai vastaava koiron pyllynreijästä sisälle noin 3-4cm.
Liitteet
koiro.jpg
koiro.jpg (23.69 KiB) Katsottu 6953 kertaa

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17033
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Koirista vääntö (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

RoteAF kirjoitti:Amatöörit täällä taas vauhdissa.

Kuvassa näytetään, miten koiran raivon saa sekunnin murto-osassa muuttumaan euforiaksi.
Eli sormi tai vastaava koiron pyllynreijästä sisälle noin 3-4cm.
Toisin sanoen; jokaisen koiran tekemän hyökkäyksen takana on se, kun kukaan ei työntänyt sormea sen perseeseen; koira puri pikkulasta, koira kävi ohikulkijan kimppuun etc... Mitäs eivät ehtineet työntää sormea sen perseeseen...

Amatöörimäiset koirien puolustelijat taas vauhdissa.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

URSA
James Bond (David Niven)
Viestit: 11302
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Koirista vääntö (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja URSA »

RoteAF kirjoitti:Amatöörit täällä taas vauhdissa.

Kuvassa näytetään, miten koiran raivon saa sekunnin murto-osassa muuttumaan euforiaksi.
Eli sormi tai vastaava koiron pyllynreijästä sisälle noin 3-4cm.
"Sormi tai vastaava"...

Toimiiko myös nartuilla? Entä jos uroskoira onkin raivohetero?

Nuoren miehen Ruotsissa tappaneen koiran kerrotaan olevan amerikanbulldoggi. Jos edes nuori mies ei ehdi sormettamaan tai tumputtamaan hyökkäävää koiraa, kuka ehtii?

damfin
James Bond (David Niven)
Viestit: 10563
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Koirista vääntö (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja damfin »

RoteAF kirjoitti:Amatöörit täällä taas vauhdissa.

Kuvassa näytetään, miten koiran raivon saa sekunnin murto-osassa muuttumaan euforiaksi.
Eli sormi tai vastaava koiron pyllynreijästä sisälle noin 3-4cm.
Tässähän kai sitten onkin selitys sille miksi bodarityypit ja muut pikkumunaiset pitävät noista tietyistä koiraroduista, niille kun riittää se 3-4 senttinen siellä kakkosessa.

Tracker
Theo Kojak
Viestit: 1192
Liittynyt: Ke Helmi 04, 2015 9:13 am

Re: Koirista vääntö (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Tracker »

Ilmeisesti kuitenkin koiran rauhoittamiseen peräaukon kautta tarvitaan jotakin isompaa kuin sormea, en tarkoita mulkkua, vaan jotakin teräasetta, isoa puukkoa, terävää keppiä, yms...

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17033
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Koirista vääntö (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Ziisus!

Sormi koiran persiissä on saanut jo oman kulkueen:

Turussa järjestetään koirien Pride-kulkue

Pride-viikon perjantaina 3.8. järjestetään koirien Pride-kulkue. Tapahtuma alkaa kokoontumisella Kupittaanpuistossa Pyhän Henrikin lähteellä kello 17.30. Tämän jälkeen kulkue suuntaa Kupittaan koirapuistoon kello 18.30. Iltaa voi halutessaan jatkaa Kupittaanpuistossa piknikillä samanhenkisten tyyppien kanssa. Varsinaiset piknik-eväät tulee ottaa mukaan itse.

Reitti on esteetön.

Järjestäjät muistuttavat, että koirat eivät välttämättä nauti asusteista ja Pride-rekvisiitasta, joka kannattaa jättää ihmisten kannettavaksi.

Lisätietoa kulkueesta löytää tapahtuman Facebook-sivuilta.


turkkulain
30.7.2018 13.15

Nimimerkki RoteAF:n löytää todennäköisesti tuolta...
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Pizzaman
Sofia Karppi
Viestit: 433
Liittynyt: Ke Heinä 06, 2016 8:49 am

Re: Koirista vääntö (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Pizzaman »

Iltalehti 2.8.2018

"Pitbull-lauma tappoi 2-vuotiaan pojan Yhdysvalloissa
Koirat hyökkäsivät kotona taaperon kimppuun.

Tältä tapahtumapaikka näytti.

Pieni poika kuoli pitbullien hyökättyä hänen kimppuunsa Yhdysvaltojen Philadelphiassa keskiviikkona. Koirat tappoivat lapsen tämän kotona. Koirien omistaja on tämänhetkisten tietojen mukaan asunnon omistaja ja lapsen vanhempi.

Tapahtuman näki naapuri, joka kuvailee Fox Newsille sen olevan "kauheinta" mitä hän on koskaan nähnyt.

- Tule hakemaan vauva pois, naapuri kertaa äidin huutoa.

Äiti yritti suojata vauvaa, kun naapuri heitti jotakin koirien suuntaan, jotta nämä tulisivat pois lapsen luota. Tämä ei kuitenkaan vienyt koirien huomiota pois taaperosta.

Kun poliisi tuli paikalle, koirat olivat jo raadelleet poikaa pahasti. Poliisit eivät kuitenkaan heti uskaltaneet ampua koiria päin. Vaarana oli, että luodit olisivat saattaneet osua myös lapseen.

Lopulta lapsi saatiin vietyä koiralauman kynsistä sairaalaan. Häntä ei kuitenkaan voitu enää pelastaa.

Vielä on epäselvää, miksi koirat hyökkäsivät lapsen kimppuun. Uhrin vanhemmat saattavat saada syytteen lapsen heitteillejätöstä.

Lähteet: CBS News, Fox News"

Hienoja ihmisiä tuon koiran omistajat. Naapuri sanoo videolla, että asunnossa ei juurikaan ollut huonekaluja, vain koirien häkkejä. Koiratappelujen harrastajia?

https://philadelphia.cbslocal.com/2018/ ... pit-bulls/

URSA
James Bond (David Niven)
Viestit: 11302
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Koirista vääntö (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja URSA »

Tappelukoirat sai treeniä. Kenties koirat tappelivat ensin keskenään mutta vieressä ollut taapero vaihtui aggression kohteeksi, kun koirat pääsivät vauhtiin.

Anneli Rastas
Alokas
Viestit: 4
Liittynyt: Su Heinä 29, 2018 8:23 pm

Re: Koirista vääntö (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Anneli Rastas »

Robert Heleniuksen isä Karl Helenius se edelleen omistaa ambulleja ja jopa kasvattaa niitä, vaikka Heleniuksen ambulli juoksenteli vapaana ja raateli tiellä kävelleen naisen ja hänen koiransa.

Miten noin vastuuttoman kusipään annetaan pitää tuollaisia tappavia aseita? Jos hölmöilee aseiden kanssa, lähtee luvat, mutta tuo kusipää se edelleen omistaa ja kasvattaa noita koiria. Aika uskomatonta.
https://www.facebook.com/karl.helenius/photos

Tiina
Sherlock Holmes
Viestit: 7241
Liittynyt: Ti Touko 01, 2007 6:48 pm
Paikkakunta: Suomessa ollaan.

Re: Koirista vääntö (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Tiina »

Naapurin pitbullterrieri iski hampaansa pikkulapseen – isä potki koiran tiehensä, kolmevuotiaan tytön käsi ei parane koskaan ennalleen

Pikkutyttö oli istunut rattaissa. Koira puri tyttöä käteen, jota lapsi heilutti rattaiden ulkopuolella.

Tapahtunutta käsiteltiin käräjillä eläimen vartioimatta jättämisenä sekä vammantuottamuksena.

36-vuotias seinäjokelainen nainen kiisti syyllistyneensä eläimen vartioimatta jättämiseen, mutta myönsi syyllistyneensä vammantuottamukseen.

Naisen mukaan koira oli päässyt karkaamaan, kun hän oli ollut perheineen poistumassa autosta. Koiran perään oli lähdetty välittömästi.

Koira ei ollut vaarallinen. Se ei ollut purrut ketään aikaisemmin eikä tapahtuneen jälkeen.

Vammantuottamuksen syytetty myönsi, mutta kiisti syyttäjän vaatimuksen koiran lopettamisesta vaarallisena.

Tapaus sattui Seinäjoella runsas vuosi sitten lokakuussa. Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut koiran omistajan 60 päiväsakkoon. Koiralle tuomio oli tylympi; käräjäoikeus määräsi eläimen vaarallisena lopetettavaksi.

Tunsi naapurin koiran
Pikkutytön isä kertoi oikeudessa, että oli ollut kävelyllä vaimonsa ja lapsensa kanssa. Hän oli työntänyt rattaita, joissa kolmevuotias istui. Vaimo oli kävellyt perässä taluttaen heidän labradorinnoutaja-rotuista koiraansa.

Miehen mukaan hän oli nähnyt, että tien reunassa olevan pensasaidan toiselle puolelle oli pysähtynyt henkilöauto. Auton ovi oli auennut ja autosta oli kuulunut voimakasta kiroilua.

Samassa pensasaidan läpi oli sännännyt musta amerikanpitbullterrieri, jonka mies oli tunnistanut naapurinsa koiraksi. Hän tiesi koiran, joka oli aikaisemmin ollut aggressiivinen muita koiria kohtaan.

Mies kertoo pelänneensä, että naapurin koira hyökkäisi heidän koiransa kimppuun.

Näin ei kuitenkaan tapahtunut, sillä koira kävi toisen koiran sijasta lapsen päälle. Lapsi oli pahaksi onnekseen ojentanut kätensä pois vaunuista.

Kolmannesta potkusta ”pökerryksiin
Koira puri lasta käteen.

Pikkutytön isän mukaan hän potkaisi koiraa kerran tai kaksi. Sitten koira kääntyi häntä kohti. Nyt mies potkaisi kolmannen kerran entistä kovempaa.

Koira meni tästä potkusta ”hieman pökerryksiin”.

Seuraavassa vaiheessa naapurin poika tuli paikalle ja vei koiran pois.

Pikkutyttö sai käteensä kaksi repaleista haavaa sekä kämmenluun avomurtuman. Vammoja on sittemmin leikattu sairaalassa. Hoito on ollut kivuliasta eikä käsi tule koskaan täysin ennalleen.

Perheen äidin oikeudelle antama kertomus oli samanlainen kuin hänen miehensä.

Ei rokotusta rabiesta vastaan
36-vuotias syytetty kertoi oikeudelle, että koira oli istunut etupenkillä. Koiralla oli ollut hihna. Hihna ei kuitenkaan ollut kiinni missään. Kun hän oli avannut oven, koira oli sännännyt ulos. Hän ei ollut saanut nopeassa tilanteessa otetta hihnasta.

Naisen mukaan hänen koiransa oli tapahtumahetkellä kaksivuotias pentu. Se oli ollut erittäin vilkas eikä totellut lainkaan käskyjä. Nyt koira on kolmivuotias ja rauhoittunut.

Koira ei pidä muista uroskoirista ja saattaa käyttäytyä näitä kohtaan aggressiivisesti. Tämän vuoksi syytetty kertoi keräävänsä koiran hihnan ja vetävänsä koiran lähelleen, jos vastaan tulee toinen koira.

Mikäli vastaan tulee uroskoira, huutaa syytetty sanojensa mukaan kyseisen koiran ulkoiluttajalle, että heidän pitää kiertää heidät.

Joskus koiran kanssa käytetään kuonokoppaa. Koiraa ei ole rokotettu rabiesta vastaan, syystä että hänen edellinen koiransa kuoli rabiesrokotteeseen.

Hyppäsi kohti naapurin miestä
Asiassa todisti kolmas naapuri. Kyseinen mies tunsi naapurin pitbullterrierin, jota piti vaarallisena.

Todistajan mukaan kyseinen pitbullterrieri oli murissut hänelle ja hänen koirilleen.

Todistaja kertoi myös tapauksesta, jolloin naapurin koira oli päässyt pihaltaan karkuun hänen pihalleen. Koira oli hypännyt todistajaa kohti, jolloin hän oli väistänyt.

Koira oli ollut tilanteessa aggressiivinen. Uhkaava tilanne päättyi naapurin pojan rynnätessä paikalle. Pojan tultua koira oli juossut metsään päin.

Tiesi arvaamattomaksi
Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus kiinnitti huomiota siihen, että koira oli hypännyt päin todistajaa eli ihmistä, jolla ei ollut tilanteessa koiraa mukanaan.

Kertomus osoittaa, että syytetyn koira on vaarallinen myös ihmisille. Todistetusti koira on kerran purrut ihmistä ja aiheuttanut lapselle vakavan vamman.

Käräjäoikeus katsoi vastaajan syyllistyneen molempiin syytekohtiin. Nainen on menetellyt törkeän huolimattomasti.

Syytetty tiesi koiransa edustavan vaikeasti hallittavaa rotua. Samoin hän tiesi, ettei hänen koiransa totellut käskyjä.

Syytetty oli omien sanojensa mukaan nähnyt naapurin labradorinnoutajauroksen, mutta silti hän oli avannut autonsa ovet.

Yhteinen rangaistus molemmista teoista on 60 päiväsakkoa. 36-vuotiaan on maksettava sakkoja yhteensä 600 euroa.

Lopettamista lykätään
Pikkutytölle tuomitun tulee korvata kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta 3000 euroa ja kosmeettisesta haitasta 500 euroa. Lisäksi hänen tulee korvata tytön vanhemmille loukkaantuneen lapsen hoitamisesta aiheutuneita kustannuksia 300 euroa.

Käräjäoikeus piti seinäjokelaisen naisen koiraa vaarallisena ja määräsi sen lopetettavaksi. Syy lopulliseen päätökseen ei ole koiran itsensä vaan sen omistajan, joka ei pysty koiraansa emännöimään.

Nainen on tapauksen jälkeen muuttanut toisaalle, mutta asuu edelleen taajama-alueella.

Oikeus kiinnitti huomiota siihen, että naisen kertomuksen mukaan hänen koiraansa ulkoilutetaan edelleen pitkässä hihnassa ja ilman kuonokoppaa. Koiraa ei myöskään ole rokotettu rabiesta vastaan.

Nainen sai kuitenkin vielä mahdollisuuden hakea päätökseen muutosta. Lopettamispäätöksen toimeenpano lykätään, kun päätös joko kumotaan tai se saa lainvoiman.

Pitbullterrierin omistaja on jo ilmoittanut tyytymättömyyttä käräjäoikeuden päätökseen. Asia päätynee näin ollen Vaasan hovioikeuteen.

https://www.satakunnankansa.fi/a/201369 ... 1543004007

Vastaa Viestiin