Yleinen huumausainekeskustelu sekä pienemmät huumausainerikokset

Huumausainerikoksille oma ketju.
Samoin yleinen huumausainekeskustelu tänne.
Avatar
myrskylyhty
Harjunpää
Viestit: 320
Liittynyt: To Kesä 28, 2018 4:01 pm

Re: Yleinen huumausainekeskustelu

Viesti Kirjoittaja myrskylyhty »

apollo kirjoitti:Tuossa Aarno Malinin blogissa Kärkkäisen aka Douppikaupan väitetyistä suunnitelmista perustaa oma kauppapaikka silkkitien tilalle.
...
Suomalainen huumeskene näyttäisi tyystin toisenlaiselta, mikäli Lassen suunnitelma olisi toteutunut.
http://punainenkolmio.blogspot.com/2018 ... a.html?m=1
Tuosta skenestä en tiedä mutta Suomessa tarjonta on ylittänyt kauan sitten kysynnän. Sitä rahaa ei vain ole enempää vaikka douppia roudattas aina lisää.
"Olin sitä mieltä, että ketään ei tapeta, asiat pitää selvittää muuten." -Metsuri

Phoenix Foundation
Nikke Knakkertton
Viestit: 182
Liittynyt: To Syys 21, 2017 11:25 pm

Re: Huumausaineet ja huumausainerikollisuus

Viesti Kirjoittaja Phoenix Foundation »

putsari kirjoitti:
Phoenix Foundation kirjoitti:
tuo 90% tulee yleisesti ilmi (kaikissa) tutkimuksissa, jossa on tutkittu kaikkia huumeiden käyttäjiä jollain alueella ja sitä kuinka moni heistä on huumeista riippuvaisia. etsippä vasta väitteeksi joku tutkimus jossa näin ei olisi (niin että sinä teet vaihteeksi työn). amerikkalaisia tutkimuksia aiheesta löytyy paljon.

huom, lukema kattaa kaikki huumeet, eli esimerkiksi heroiinin käyttäjistä 90% ei ole kohtuukäyttäjiä. suurin osa huumeiden käyttäjistä käyttäjistä käyttää paljon miedompia huumeita kuten esimerkiksi kannabista.


Huumeet aiheuttaa mittaamatonta kärsimystä ihmisille ja niiden hankkimiseksi ihmiset tekevät rikoksi, myyvät itseään jne. Siinä alkuun asiat jotka sinun pitäisi kumota, niin puhutaan laillistamisesta lisään sen jälkeen.Aika harvassa on myös narkomaanit, jotka ovat aloittaneet huumeiden käytön suoraan heroiiinista tai piristä/metasta.
kai ymmärrät että _vain_ huumeriippuvaiset eli narkomaanit tekevät huumeiden saamiseksi rikoksia, myyvät itseään jne. tämä on vain 10% kaikista huumeiden käyttäjistä. 90% loppu käyttäjistä eli viihdekäyttäjät ovat tavallisia opiskelijoita, työssä käyviä ihmisiä, jotka voivat maksaa itse käyttönsä, jos joskus juhliessa ottavat. se että huumeet olisivat super kalliita on vain sellaisten ihmisten kuvitteellinen juttu, jotka eivät ole koskaan olleet missään käytännön tekemisissä huumemaailman kanssa. jopa sossurahat riittävät viihdekäyttöön silloin tällöin.

samoin 10% alkoholin käyttäjistä on riippuvaisia ja heillekki rikokset ovat tuttuja elämän tavan rahoittamiseksi. pitäisikö tämän vuoksi kieltää 90% muista alkoholin käyttäjistä käyttämästä alkoholia? säätää alkoholi tämän vuoksi laittomaksi?

vai eikö tämä sinun ajatus sovikkaan alkoholiin, koska sinä itse käytät tätä _laillista huumetta_ niin et halua sitä olla kieltämässä?

Avatar
myrskylyhty
Harjunpää
Viestit: 320
Liittynyt: To Kesä 28, 2018 4:01 pm

Re: Yleinen huumausainekeskustelu

Viesti Kirjoittaja myrskylyhty »

Mies kuljetti Ruotsista Suomeen ison erän tavallista vahvempaa kokaiinia – oikeus ei uskonut miehen tarinaa
Julkaistu: 31.7. 11:36

Kemi-Tornion käräjäoikeus tuomitsi 35-vuotiaan miehen 3,5 vuoden vankeuteen törkeästä huumausainerikoksesta.
Ruotsissa asunut mies toi viime marraskuussa noin 620 grammaa kokaiinia Pohjois-Suomeen. Paitsi että ainetta oli suuri määrä, se oli myös tavanomaista vahvempaa.

Kemi-Tornion käräjäoikeus tuomitsi 35-vuotiaan miehen 3,5 vuoden vankeuteen törkeästä huumausainerikoksesta, eikä Rovaniemen hovioikeus heinäkuussa muuttanut tuomiota.

Mies kertoi ottaneensa velkaa pelaamista varten ja joutuneensa vaikeuksiin. Hän kertoi, että häneltä oli esimerkiksi haettu noin 25 000 euron arvoinen auto, joka hän käytti kesäisin. Miehen mukaan hänen perhettään oli uhattu.

Oikeus ei pitänyt uskottavana, että tuomittu Alex Mohamed Al Khatib olisi toiminut uhattuna. Vaikka miestä olisikin uhattu, tämä olisi silti voinut toimia toisin ja kääntyä poliisin puoleen.

Tulli teki jutussa takavarikon tullivalvonnan yhteydessä. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.
STT
https://www.is.fi/kotimaa/art-200000577 ... ml?ref=rss
Viimeksi muokannut myrskylyhty, Ti Heinä 31, 2018 3:11 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
"Olin sitä mieltä, että ketään ei tapeta, asiat pitää selvittää muuten." -Metsuri

Avatar
myrskylyhty
Harjunpää
Viestit: 320
Liittynyt: To Kesä 28, 2018 4:01 pm

Re: Yleinen huumausainekeskustelu

Viesti Kirjoittaja myrskylyhty »

Hovi alensi tuomioita jutussa, jossa poliisi vaihtoi hiekoitusastian huumepaketin muuhun aineeseen
Julkaistu: 31.7. 14:26

Turun hovioikeus päätyi alentamaan osaa tuomioista huume- ja varkausjutussa. Pisimmän tuomion saanut oli noutanut hiekoitusastiaan kätkettyä kilon amfetamiinipakettia Ylöjärvellä Pirkanmaalla, mutta poliisi olikin vaihtanut huumeen muuhun aineeseen.

Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa rangaistuksiin juttukokonaisuudessa tuomittiin neljä ihmistä ja viidennen avunantosyyte hylättiin. Hoviin valitti kolme miestä, joista kahden tuomio aleni.

Mika Ensio Räty, 41, tuomittiin hovissa kolmen vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeuteen törkeästä huumerikoksesta. Käräjillä tuomio oli ollut neljä vuotta ja kaksi kuukautta. Hovioikeus hylkäsi syytteen rahanpesun yrityksestä.

Lisäksi hovioikeus alensi toisen miehen vuoden vankeustuomiota törkeästä varkaudesta yhdeksään kuukauteen. Maaliskuinen hovituomio on lainvoimainen.
STT
https://www.is.fi/kotimaa/art-200000577 ... ml?ref=rss
"Olin sitä mieltä, että ketään ei tapeta, asiat pitää selvittää muuten." -Metsuri

Vihtori Suuri
Alokas
Viestit: 5
Liittynyt: Ke Elo 01, 2018 3:07 pm

Re: Yleinen huumausainekeskustelu

Viesti Kirjoittaja Vihtori Suuri »

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201807 ... 6_u0.shtml
Kannabis koukuttaa yhä useamman suomalaisen - yritysjohtaja Rami, 40, taisteli irti riippuvuudesta: ”Kysyin itseltäni, tuhoudunko hiljalleen vai jatkan perhe-elämää”
maanantai 30.07.2018 klo 21:31

Menestyvä yritysjohtaja Rami pääsi eroon kannabiksesta, mutta yhä useampi suomalainen jää huumekoukkuun.

-Kannabiksen käyttö on Suomessa nousussa. Kyseistä huumausainetta käyttäneiden määrä on kymmenkertaistunut kymmenessä vuodessa.
-Samaan aikaan nousussa ovat myös psykoosit.
-Yritysjohtajan työskentelevä Rami kertoo tutustuneensa kannabikseen ystävien kautta.


Suomessa kannabiksen niin sanottu viihdekäyttö on lisääntynyt viime vuosina. Kuvituskuva. AOP

Iltalehti tapasi tyypillisen entisen kannabiksen käyttäjän: 40-vuotiaan menestyvän yritysjohtajan, perheenisän, joka onnistui lopettamaan kannabiksen viihdekäytön, kun joutui katsomaan elämää ja kuolemaa silmiin.

Mies haluaa pysyä nimettömänä, joten haastattelu tehtiin autossa ilman kuulevia korvia ja kaukana yritysjohtajan konttorilta. Jutussa häntä kutsutaan Ramiksi.

- Olin perimmäisten kysymysten äärellä: jatkanko yhä lisääntyvää käyttöäni ja tuhoudun hiljalleen, vai teenkö työtä, kasvatan firmaani ja jatkan isänä perhe-elämää, Rami kertoo ja katsoo silmiin.

Väillä hän sulkee silmänsä ja menee syvälle muistoihin.

Hänen ensimmäinen kannabiksen käyttökokemuksensa oli vuosia sitten kaveripiirissä erään tutun kotona. Porukka jutteli mukavia, joi olutta ja teräviä, ja tuprutteli kukkaa.

- Jo silloin heti kolahti. Olen aina ollut herkkä luonne, mutta kokemus oli jotenkin erilainen. Olin käytön jälkeen kai jossain psykoosissa heti, näin paholaisen selän takana ja istumassa puiston penkillä. Se tuli uniinkin ja oloni oli ahdistunut, Rami muistelee.

Käyttöä satunnaisesti

Rami pyöri samassa kaveriporukassa ja tupruttelu jatkui satunnaisesti. Kokemukset olivat samoja.

- Tajusin, että luonteeni on herkkä ja aistimukset olivat kerta kerralta yhtä ahdistavia. Kuolema, iäisyys olivat mielessä, mietin tosi syvällisiä: onko elämää kuoleman jälkeen ja kannattaako tämä maanpäällinen elämä, onko mitään mieltä jatkaa, Rami muistelee.

Kun ajatuksiin tuli ensimmäisen kerran elämän tuntuminen turhalta ja sen lopettaminen oman käden kautta, Rami alkoi vakavasti miettiä kannabiksen käytön lopettamista.

- Jos olin stressaantunut tai väsynyt, nuo ahdistusoireet vain voimistuivat pössyttelystä. Tajusin, että aine ei sovi minulle. Istuin alas ja kysyin itseltäni, haluanko jatkaa hyvää elämääni ja kasvavaa liiketoimintaa vai kuolenko hiljalleen ja sairastun psyykkisesti.

Kannabis jäi

Rami puhui avoimesti vaimolleen asiasta ja vaimokin lopetti aineen käytön samalla. Vaimo oli muutaman kerran tuprutellut porukan mukana, mutta vaikutukset hänelle olivat positiivisempia, eivät ainakaan niin tuskaisia kuin Ramilla.

- Pääsin irti aineesta täysin jo muutama vuosi sitten, en edes kokeile ikinä enää. Minun psyykelleni se ei sovi. Haluan olla hyvä yritysjohtaja ja isä, haluan elää.

Yksi asia entisestä viihdekäytöstä Ramille jäi: kaveripiiri.

- Osa jatkaa polttelua, osa ei. Osa on alkoholisoitunutkin. Minulla on monta alaista, ei ole mukava ajatella, mitä juttuja joku voi pistää liikkeelle, jos haluaa vahingoittaa liiketoimintaani, Rami sanoo.

Mies hakee nyt elämyksiä extreme -lajeista ja matkustelemalla eksoottisiin kohteisiin joko reppureissaillen tai joskus ylellisiin hotelleihin.

- Tämä elämän matka on niin lyhyt ja arvaamaton, se kannattaa mennä selvänä.

Huima kasvu

Kannabiksen käyttö on Suomessa huimassa nousussa. 240 000 suomalaista on käyttänyt kannabista vuoden aikana. Luku on kymmenkertaistunut kymmenessä vuodessa. Viikoittain ainetta käyttää yli 35 000 suomalaista, päivittäin yli 6 000. Kuivatun kannabiskasvin eli kukan polttaminen on yleistynyt, ja se kertoo lisääntyneestä kotikasvatuksesta.

Kannabiksen käyttäjät myös juovat enemmän alkoholia kuin muut.

- Olemme Euroopassa keskivaiheilla käyttövolyymissa. Ennen hasista salakuljetettiin yli rajojen maahamme, nyt kotikasvatus on nousussa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) professori Pekka Hakkarainen kertoo.

THL teki suuren kyselytutkimuksen vuonna 2014. Uusi tutkimus on tekeillä tänä vuonna ja lukujen odotetaan vain synkkenevän, eli käytön ja sekakäytön lisääntyneen.

Kolmannes kannabiksen käyttäjistä kertoo juovansa itsensä viikoittain humalaan.

Apulaisylilääkäri Merja Syrjämäellä ja päihdelääkäri, psykiatri Reijo Lahtisella on pitkä kokemus päihderiippuvaisten potilaiden hoidosta. JUHA VELI JOKINEN

Psykoosit nousussa

Iltalehti vieraili Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) Pitkäniemen psykiatrisessa sairaalassa, missä hoidetaan kannabiksen aiheuttamia psykooseja. Kun sairaalassa psykooseista johtuvia potilaiden hoitopäiviä osastoilla oli vuonna 2008 yhteensä 84 kappaletta, vuonna 2017 niitä oli jo 348.

- Hoitopäivän hinta vaihtelee, mutta se on noin 385-678 euron haarukassa, Taysin psykiatrian apulaisylilääkäri Merja Syrjämäki kertoo.

Hän painottaa, ettei kannabiksen käyttö ole harmittomampaa kuin alkoholin juonti.

- Psyykkiset oireet painottuvat ja polttelu vaurioittaa hengitysteitä.

Syrjämäen mukaan kannabiksen käyttäjistä 20 prosenttia tulee riippuvaiseksi aineesta.

Alkoholin ja amfetamiinin takia hoidetaan suurin piirtein yhtä monta potilasta.

Yhteys skitsofreniaan

Syrjämäki ja kokenut päihdelääkäri, ex-ylilääkäri Reijo Lahtinen painottavat, että erityisesti nuorena aloitetulla kannabiksen käytöllä on suora yhteys vakaviin terveys- ja sosiaalisiin haittoihin.

- Kannabiksen vuoksi psykoosiin sairastuvista puolet sairastuu skitsofreniaan, jos käyttö jatkuu. Polttelu on erityisen haitallista nuoren ihmisen kehittyville aivoille, he painottavat.

Lääkärit varoittavat erityisesti kannabiksen käytöstä, jos käyttäjä saa pelkotiloja, ahdistusta ja harhoja.

- Riski vakaviin haittoihin on korkea, jos kärsit psyykkisistä oireista ilman kannabistakin, jos lähisuvussasi on psyykkisiä sairauksia tai olet raskaana, lääkärit varoittavat.


Sensuroimaton Päivärinta: Kaarlo Simojoki vertaa huumeeseen koukuttumista karkkiin.

JUHA VELI JOKINEN

Fakta

Suomessa hampun kasvattaminen huumausainekäyttöön sekä kannabiksen hallussapito, maahantuonti, myynti, levitys ja käyttö on lain mukaan kielletty.

Suomessa neurologina toimiva lääkäri saa määrätä kannabista sisältävää lääkettä potilaalleen. Lääkettä käytetään pääasiassa MS-taudin hoidossa. Lääke ei ole Kela-korvattava.
Jutun lopussa vielä video Simojoesta, joka vertasi metamfetamiiniriippuvuutta suklaanhimoon. Hyvin olennaista ottaen huomioon, että artikkeli käsittely kukkaa...

oldstyle
Hetty Wainthropp
Viestit: 487
Liittynyt: Pe Elo 18, 2017 6:44 am

Re: Yleinen huumausainekeskustelu

Viesti Kirjoittaja oldstyle »

Vihtori Suuri kirjoitti:https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201807 ... 6_u0.shtml
Kannabis koukuttaa yhä useamman suomalaisen - yritysjohtaja Rami, 40, taisteli irti riippuvuudesta: ”Kysyin itseltäni, tuhoudunko hiljalleen vai jatkan perhe-elämää”
maanantai 30.07.2018 klo 21:31

Menestyvä yritysjohtaja Rami pääsi eroon kannabiksesta, mutta yhä useampi suomalainen jää huumekoukkuun.

-Kannabiksen käyttö on Suomessa nousussa. Kyseistä huumausainetta käyttäneiden määrä on kymmenkertaistunut kymmenessä vuodessa.
-Samaan aikaan nousussa ovat myös psykoosit.
-Yritysjohtajan työskentelevä Rami kertoo tutustuneensa kannabikseen ystävien kautta.


Suomessa kannabiksen niin sanottu viihdekäyttö on lisääntynyt viime vuosina. Kuvituskuva. AOP

Iltalehti tapasi tyypillisen entisen kannabiksen käyttäjän: 40-vuotiaan menestyvän yritysjohtajan, perheenisän, joka onnistui lopettamaan kannabiksen viihdekäytön, kun joutui katsomaan elämää ja kuolemaa silmiin.

Mies haluaa pysyä nimettömänä, joten haastattelu tehtiin autossa ilman kuulevia korvia ja kaukana yritysjohtajan konttorilta. Jutussa häntä kutsutaan Ramiksi.

- Olin perimmäisten kysymysten äärellä: jatkanko yhä lisääntyvää käyttöäni ja tuhoudun hiljalleen, vai teenkö työtä, kasvatan firmaani ja jatkan isänä perhe-elämää, Rami kertoo ja katsoo silmiin.

Väillä hän sulkee silmänsä ja menee syvälle muistoihin.

Hänen ensimmäinen kannabiksen käyttökokemuksensa oli vuosia sitten kaveripiirissä erään tutun kotona. Porukka jutteli mukavia, joi olutta ja teräviä, ja tuprutteli kukkaa.

- Jo silloin heti kolahti. Olen aina ollut herkkä luonne, mutta kokemus oli jotenkin erilainen. Olin käytön jälkeen kai jossain psykoosissa heti, näin paholaisen selän takana ja istumassa puiston penkillä. Se tuli uniinkin ja oloni oli ahdistunut, Rami muistelee.

Käyttöä satunnaisesti

Rami pyöri samassa kaveriporukassa ja tupruttelu jatkui satunnaisesti. Kokemukset olivat samoja.

- Tajusin, että luonteeni on herkkä ja aistimukset olivat kerta kerralta yhtä ahdistavia. Kuolema, iäisyys olivat mielessä, mietin tosi syvällisiä: onko elämää kuoleman jälkeen ja kannattaako tämä maanpäällinen elämä, onko mitään mieltä jatkaa, Rami muistelee.

Kun ajatuksiin tuli ensimmäisen kerran elämän tuntuminen turhalta ja sen lopettaminen oman käden kautta, Rami alkoi vakavasti miettiä kannabiksen käytön lopettamista.

- Jos olin stressaantunut tai väsynyt, nuo ahdistusoireet vain voimistuivat pössyttelystä. Tajusin, että aine ei sovi minulle. Istuin alas ja kysyin itseltäni, haluanko jatkaa hyvää elämääni ja kasvavaa liiketoimintaa vai kuolenko hiljalleen ja sairastun psyykkisesti.

Kannabis jäi

Rami puhui avoimesti vaimolleen asiasta ja vaimokin lopetti aineen käytön samalla. Vaimo oli muutaman kerran tuprutellut porukan mukana, mutta vaikutukset hänelle olivat positiivisempia, eivät ainakaan niin tuskaisia kuin Ramilla.

- Pääsin irti aineesta täysin jo muutama vuosi sitten, en edes kokeile ikinä enää. Minun psyykelleni se ei sovi. Haluan olla hyvä yritysjohtaja ja isä, haluan elää.

Yksi asia entisestä viihdekäytöstä Ramille jäi: kaveripiiri.

- Osa jatkaa polttelua, osa ei. Osa on alkoholisoitunutkin. Minulla on monta alaista, ei ole mukava ajatella, mitä juttuja joku voi pistää liikkeelle, jos haluaa vahingoittaa liiketoimintaani, Rami sanoo..
Jutun lopussa vielä video Simojoesta, joka vertasi metamfetamiiniriippuvuutta suklaanhimoon. Hyvin olennaista ottaen huomioon, että artikkeli käsittely kukkaa...
Olipas jännä tarina. Rami oli riippuvainen kannabiksesta vaikka ei edes tykännyt polttamisesta!?

Minusta vaikuttaisi enemmänkin siltä että Rami yritti rentoutua kannabiksen avulla, ja jatkoi polttamista sosiaalisen paineen takia: koska sisäpiirissä muutkin polttivat. Toisaalta hän ei pystynyt nauttimaan siotä ulkoisen sosiaalisen paineen takia. Häntä kuumotti liikaa mitä ulkopuoliset ajattelevat.

Avatar
myrskylyhty
Harjunpää
Viestit: 320
Liittynyt: To Kesä 28, 2018 4:01 pm

Re: Yleinen huumausainekeskustelu

Viesti Kirjoittaja myrskylyhty »

Kymmenien tuhansien tablettien huumevyyhti paljastui Suomessa – "Tätä kovempaa vauhtia ei tänä yönä muualta saa"

Mukana oli Subutexin lisäksi paljon muitakin päihteitä. Helsingin poliisilaitos

Suomessa on paljastunut laaja Subutex-tablettien maahantuonti- ja levityskokonaisuus, jossa Suomeen on salakuljetettu ainakin 17 600 Subutex-tablettia, joita on levitetty erityisesti Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla, mutta myös muualla Suomessa.

– Pääosa Subutex-tableteista on myyty katukaupassa Helsingin päärautatieaseman läheisyydessä, kertoo rikoskomisario Jari Nikonen Helsingin poliisilaitokselta.

Esitutkinnan perusteella epäillään, että osin samat tekijät ovat levittäneet myös noin kaksi kiloa amfetamiinia, useita tuhansia Rivotril- ja Ksalol-tabletteja sekä pienempiä määriä muita huumausaineita. Tabletit oli esitutkinnan mukaan hankittu Virosta. Subutex-tabletteja on takavarikoitu useilta maahantuonnista sekä levityksestä epäillyiltä henkilöiltä.

– Huumausaineita on myyty henkilökohtaisten kontaktien sekä Tor-verkossa toimivan Sipulikanavan kautta. Huumausaineita on myös hankittu niin ikään Tor-verkossa toimivan Silkkitien kautta. Huumausaineet on myyty suoraan tai toimitettu maastokätköihin, Nikonen kertoo.

Poliisin julkaisemasta kuvamateriaalista näkyy, miten huumeita markkinoitiin Tampereella. Viestin kirjoittajan mukaan myytävät huumeet olivat ehdottomasti kielletty alle 18-vuotiailta, ja jos ostajan yleiskunto vaikutti heikolta, hänelle ei huumeita myyty.

– Hinnasto on kova, koska voin sanoa varmaksi, että tätä kovempaa vauhtia ei tänä yönä muualta Tampereelta saa. Ja huomenna on myöhäistä, sillä paluu takaisin etelän markkinoille, viestissä lukee.

Poliisin mukaan se pyrki välttämään paljastumista käyttämällä epäiltyjen välisessä viestinnässä salattuja nettisovelluksia sekä prepaid-liittymiä, joita vaihdettiin lähes päivittäin.

Helsingin poliisilaitoksen Rikostorjuntayksikkö tutki tapausta kevään ja kesän aikana. Syyttäjä nosti asiassa 31. heinäkuuta useita syytteitä törkeistä huumausainerikoksista. Asiakokonaisuutta käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa elokuun aikana.

Tutkinnan aikana on kuultu pariakymmentä ihmistä. Heistä kymmenen on ollut tutkintavankeudessa rikosepäilyn vuoksi. Useita ihmisiä on edelleen tutkintavankeudessa.

Poliisi pääsi vyyhdin jäljille, kun partio pysäytti huhtikuussa 2018 liikennevalvonnan yhteydessä Helsingin Sörnäisissä ajoneuvon, jonka kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta. Ajoneuvosta löytyi Subutex-tabletteja ja amfetamiinia, jotka poliisi takavarikoi. Ajoneuvon kuljettajaa ja matkustajaa epäillään törkeistä huumausainerikoksista. Kuljettajalla ei ole aiempia tuomioita huumausaineisiin liittyvistä rikoksista.

Esitutkinnassa on selvinnyt edellä mainittujen henkilöiden liittyvän myös muiden poliisilaitosten tutkimiin juttukokonaisuuksiin. Helsingin poliisi on tehnyt tutkinnassa yhteistyötä Oulun ja Itä-Uudenmaan poliisilaitosten sekä Keskusrikospoliisin pohjoisten osastojen kanssa.
https://www.tamperelainen.fi/artikkeli/ ... aa-vauhtia
"Olin sitä mieltä, että ketään ei tapeta, asiat pitää selvittää muuten." -Metsuri

putsari
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4718
Liittynyt: Su Loka 22, 2017 8:04 pm

Re: Yleinen huumausainekeskustelu

Viesti Kirjoittaja putsari »

Terveellistä on.
Laaja tutkimus: Kannabis vanhentaa aivoja enemmän kuin alkoholi – paljon polttelevien aivot hidastuvat

Laajassa aineistossa kannabiksen vanhentava vaikutus oli liki kolme vuotta, alkoholi vanhensi vain puolella vuodella.

Kannabiksen pitkäaikaiskäyttö näyttää olevan yhteydessä aivojen toiminnan hidastumiseen.

Antti Kivimäki HS
Julkaistu: 25.8. 16:56

KANNABIS näyttäisi vanhentavan aivoja merkittävästi. Laajassa tutkimuksessa aivojen toiminta oli paljon kannabista käyttävillä niin hidasta, että aivot vaikuttivat 2,8 vuotta vanhemmilta kuin oikeasti olivat.

Myös runsas alkoholin käyttö näytti vanhentavan aivoja ennenaikaisesti, mutta vain 0,6 vuodella.

Myös monissa psykiatrisissa ja käytöshäiriöissä aivojen toiminta hidastuu ennenaikaisesti. Skitsofreenikoilla aivojen ikälisä oli keskimäärin 4 vuotta, kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä 1,6 vuotta ja adhd:ssa 1,4 vuotta.

TULOKSIIN päätyivät yhdysvaltalaiset tutkijat laajan aivokuvantamisaineiston perusteella. 31 277 ihmiselle tehtiin toiminnallisia aivokuvauksia levossa ja keskittymistä vaativan tehtävän aikana. Aivojen toimintaa eli verenkiertoa 128 eri aivoalueella mitattiin Spectillä eli yksifotoniemissiotomografialla.

”Ihmisen aivojen aktiivisuus hidastuu ikääntyessä. Aivokuvantamisella voidaan hämmästyttävän tarkasti määrittää ihmisen aivojen ikä”, tutkimuksen pääkirjoittaja ja Amen-klinikoiden perustaja psykiatri Daniel G. Amen sanoo Youtube-videolla.

Tutkimuksen juju oli siinä, että aivokuvien avulla yritettiin määrittää ihmisten oikeaa ikää. Mikäli arvio heitti yläkanttiin, aivot määriteltiin ennen aikojaan vanhentuneiksi, ja syytä etsittiin taustamuuttujista.

Amen sanoo yllättyneensä siitä, että kannabis kiihdytti aivojen vanhenemista toiseksi eniten.

”Kulttuurissamme aletaan nähdä kannabis harmittomana aineena. Tämän tutkimuksen pitäisi pysäyttää meidät ajattelemaan asiaa”, hän sanoo tutkimuksen julkaisseen Journal of Alzheimer’s Disease -lehden tiedotteessa.

KYSEESSÄ ei ollut satunnaisotanta, vaan koehenkilöt olivat psyykkisiin sairauksiin erikoistuneen Amen-klinikkaketjun asiakkaita. He kärsivät erilaisista psykiatrisista häiriöistä, kuten skitsofreniasta ja adhd:sta. Testihetkellä he olivat 0–105-vuotiaita.

Amen-klinikan ohella tutkimukseen osallistui väkeä Googlelta, Johns Hopkins -yliopistosta sekä Kalifornian yliopiston Los Angelesin ja San Franciscon kampuksilta.
https://www.hs.fi/tiede/art-20000058035 ... 56ad761804
Karvasvarvas kirjoitti:
Ke Joulu 28, 2022 3:55 pm
Mc Mafia kirjoitti:
Ke Joulu 28, 2022 8:43 am
Ei, 4 000 000 000 x 0,022 = 88 000 000
Lasket 2,2 % todennäköisyydellä.

Tracker
Theo Kojak
Viestit: 1192
Liittynyt: Ke Helmi 04, 2015 9:13 am

Re: Yleinen huumausainekeskustelu

Viesti Kirjoittaja Tracker »

Kuva

Gary Lachman kertoo mm. kuinka Tim Leary vaelsi maailmalla 5 kilon purkki LSD:tä kainalossaan :mrgreen:

putsari
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4718
Liittynyt: Su Loka 22, 2017 8:04 pm

Re: Yleinen huumausainekeskustelu

Viesti Kirjoittaja putsari »

Tracker kirjoitti:Kertoo mm. kuinka Tim Leary vaelsi maailmalla 5 kilon purkki LSD:tä kainalossaan :mrgreen:
Siinäpä miehellä saavutusta kerrakseen :roll:

Ilmeisesti LSD ei tehnyt kuitenkaan terveemmäksi, kun kuoli alle keskimääräisen miehen kuoliniässä.
Karvasvarvas kirjoitti:
Ke Joulu 28, 2022 3:55 pm
Mc Mafia kirjoitti:
Ke Joulu 28, 2022 8:43 am
Ei, 4 000 000 000 x 0,022 = 88 000 000
Lasket 2,2 % todennäköisyydellä.

Avatar
myrskylyhty
Harjunpää
Viestit: 320
Liittynyt: To Kesä 28, 2018 4:01 pm

Re: Yleinen huumausainekeskustelu

Viesti Kirjoittaja myrskylyhty »

putsari kirjoitti:
Tracker kirjoitti:Kertoo mm. kuinka Tim Leary vaelsi maailmalla 5 kilon purkki LSD:tä kainalossaan :mrgreen:
Siinäpä miehellä saavutusta kerrakseen :roll:

Ilmeisesti LSD ei tehnyt kuitenkaan terveemmäksi, kun kuoli alle keskimääräisen miehen kuoliniässä.
Jostain olen lukenut että herra olisi vasikoinut ystävänsä FBI:lle ja menettänyt maineensa. Englanninkielisiä taisi olla ne artikkelit.
"Olin sitä mieltä, että ketään ei tapeta, asiat pitää selvittää muuten." -Metsuri

L. Ron Bumqvist

Re: Yleinen huumausainekeskustelu

Viesti Kirjoittaja L. Ron Bumqvist »

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005867788.html kirjoitti:Suomen ensimmäinen huumausaine­laki ratkaistiin arvalla, mikä sinetöi huume­politiikan vuosi­kymmeniksi – Miksi Suomesta puuttuu keskustelu kannabiksen asemasta?

Kanada laillisti kannabiksen ja Norjakin selvittää, pitäisikö käytön rangaistavuudesta luopua. Suomessa mikään merkittävä taho ei ole ajanut asiaa, sanoo THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen.

Kuva
Suomessa kannabiksen laillistaminen ei saa juurikaan kannatusta. (KUVA: LARS HAGBERG/AFP)
Anna Takala HS
Julkaistu: 17.10. 19:06

KANADASSA saa keskiviikosta alkaen käyttää ja myydä kannabista laillisesti. Samalla Kanadasta tuli Uruguayn jälkeen maailman toinen valtio, jossa kannabiksen myynti ja viihdekäyttö on laillista.

Yhdysvalloissa kannabiksen käyttö ja hallussapito ovat sallittuja joissain osavaltioissa. Myös monissa muissa maissa kannabiksen käyttö tai myynti on käytännössä sallittu, vaikkei kannabista ole varsinaisesti laillistettu.

Suomessa kannabiksen laillistamisesta ei ole juuri keskusteltu. Tosin tilanne on nyt muuttumassa, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen.

”Enää ei ole mahdoton ajatus, että Suomessa kyettäisiin käymään asiallista keskustelua kannabiksen asemasta. Mielestäni huumeista käytävä keskustelu on järkevöitynyt oleellisesti siitä, mitä se oli 10–15 vuotta sitten.”

Kannabiksen käytöllä on monia haittavaikutuksia. Sen säännöllinen käyttö muun muassa heikentää muistia ja reaktiokykyä. Kannabis voi myös laukaista masennuksen.

Toisaalta kannabiksen on tutkimuksissa todettu oikein käytettynä olevan myös tehokas kipulääke, ja kannabiksen lääkekäyttö on sallittu myös Suomessa.

TERVEYDEN ja hyvinvoinnin laitos ehdotti helmikuussa Portugalin mallia, jossa huumeiden käytön rangaistavuudesta luovuttaisiin kokonaan.

Portugalissa huumeiden käyttäminen ja pienten määrien hallussapito ei ole enää rangaistukseen johtava rikos. Portugalissa rangaistavuudesta luopumisesta, eli dekriminalisaatiosta, on hyviä kokemuksia.

Dekriminalisaatio on eri asia kuin laillistaminen. Dekriminalisaatiossa kannabiksen tai muun huumausaineen käyttö ja pienten määrien hallussapito sallitaan luopumalla käytön ja hallussapidon rangaistavuudesta.

Laillistaminen tarkoittaisi kannabiksen käytön vapauttamista ja saatavuuden järjestämistä samaan tapaan kuin esimerkiksi alkoholin kanssa.

Laillistaminen ja dekriminalisaatio on tärkeää pitää erillään, sanoo Hakkarainen.

”Dekriminalisaatiosta keskusteleminen on paljon oleellisempaa. Dekriminalisaatio koskisi kaikkia aineita, ei pelkästään kannabista ja se poistaisi stigmaa huumeiden käytön ympäriltä”, Hakkarainen sanoo.

Dekriminalisaation tavoitteena on vähentää huumeiden käyttöön liittyviä haittoja.

Ajatuksena on, että kun huumeiden käyttäjän ei tarvitse pelätä rangaistusta tai rikolliseksi leimautumista, hänelle on helpompi tarjota hoitoa sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita.

MUTTA miksi keskustelu kannabiksen laillistamisesta – tai edes dekriminalisoinnista – tuntuu Suomessa edelleen kaukaiselta? Listasimme kolme syytä.

1. Suomi seuraa Eurooppaa, jossa kannabiksen laillistamiseen suhtaudutaan varovasti
Euroopassa suhtautuminen kannabikseen on erilaista kuin Pohjois-Amerikassa.


”Kanadassa liberaalipuolue voitti vaalit, piti vaalilupauksensa ja laillisti kannabiksen. Yhdysvalloissakin niissä osavaltioissa, joissa kannabiksen hallussapito ja käyttö on sallittua, päätösten takana on ollut laaja tuki ja valtavat kampanjat ja paljon rahaa. Euroopassa tällaista ei ole ollut”, Hakkarainen sanoo.

Euroopastakin löytyy poikkeuksia. Jo aiemmin mainitun Portugalin lisäksi myös Norja suunnittelee poistavansa huumeiden käyttöön liittyvät rangaistukset.

Vapaamielisenä pidetyssä Hollannissa huumeiden valmistaminen, myyminen ja hallussapito on laissa kielletty, mutta mietojen huumeiden käyttöä siedetään eikä kannabistuotteita myyviä coffee shopeja vastaan nosteta syytteitä.

Euroopassa Kanadan tilannetta seurataankin nyt mielenkiinnolla, uskoo Hakkarainen.

”Tulevaisuudessa, jopa vuodenkin sisällä, voi Euroopassa tapahtua paljonkin, ellei sitten Pohjois-Amerikasta tule todella huolestuttavia uutisia. Nyt näyttää siltä, että uudistuksia haetaan ja parempia malleja etsitään. Laajalti hyväksytty käsitys on, että nykyinen huumepolitiikka ei ole toiminut, sillä huumeiden käyttö on koko ajan kasvanut.”

2. Suomen huumepolitiikan suuret linjat vedettiin 1970-luvulla

Suomen ensimmäinen huumausainelaki astui voimaan vuonna 1972. Sitä edelsi pitkä keskustelu, jossa väännettiin kättä huumeiden käytön dekriminalisoimisesta. Lopulta eduskunnan suuressa valiokunnassa kannan ratkaisi arpa.

Jos keskustelu olisi päätynyt toiseen lopputulokseen, saattaisi Suomen huumepolitiikka näyttää nyt hyvin erilaiselta.

”Sen jälkeen muotoutui ilmapiiri, joissa huumeisiin ja huumeiden käyttöön suhtauduttiin hyvin kielteisesti. Julkisuus keskittyi vuosikymmeniä eteenpäin huumeiden haittoihin ja rikollisuuteen”, Hakkarainen sanoo.

Hänen mukaansa keskusteluilmapiiri on vapautunut vasta 2000-luvulla.

”Nyt huumeista on tullut Suomessa normaali, hyväksytty keskustelunaihe ja erilaisista politiikkamalleista voi puhua ilman, että saa hörhön leimaa.”

3. Kansa on puhunut – ja se sanoo laillistamiselle ei

THL tutkii suomalaisten huumeiden käyttöä ja suomalaisten suhtautumista huumeisiin kerran neljässä vuodessa tehtävällä kyselytutkimuksella. Edellinen kysely tehtiin vuonna 2014, ja sen mukaan suomalaiset eivät ole kiinnostuneita kannabiksen laillistamisesta.

Kyselyn mukaan vain 15 prosenttia vastaajista kannatti kannabiksen laillistamista. Kannabiksen laillistamisen kannatus oli kuitenkin kasvanut vuodesta 2010, jolloin kannabiksen laillistamista kannatti 10 prosenttia vastaajista.

Toisaalta noin 40 prosenttia vastaajista katsoi, ettei kannabiksen polttamisesta tulisi käytännössä rangaista.

”Meillä kannabiksen laillistamista ajaa ja keskustelua käyvät lähinnä pienet aktivistiyhdistykset ja puolueiden nuorisojärjestöt. Mikään merkityksellinen taho ei ole lähtenyt asiaa ajamaan, jolloin myös keskustelu pyörii omissa piireissään eikä mene eteenpäin”, Hakkarainen sanoo.

THL kerää parhaillaan uutta kyselyaineistoa, josta nähdään, miten suhtautuminen huumeisiin on muuttunut sitten vuoden 2014.

HAKKARAINEN ei pidä mahdottomana, että huumeiden käytön rangaistavuudesta luovuttaisiin Suomessa jossain vaiheessa.

”Ei se tietenkään tältä istumalta tapahdu. Mutta keskustelua jatketaan, ja kaikki on mahdollista. Nyt keskusteluun on erilaisia virikkeitä ja painetta tulee myös siihen suuntaan.”

Jos huumeiden käytön rangaistavuudesta luovuttaisiin, tarkoittaisi se isoa muutosta suomalaisessa huumepolitiikassa.
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005867788.html

Avatar
myrskylyhty
Harjunpää
Viestit: 320
Liittynyt: To Kesä 28, 2018 4:01 pm

Re: Yleinen huumausainekeskustelu

Viesti Kirjoittaja myrskylyhty »

Pikkuerä kannabista toi suomalais­miehelle 10 vuoden tuomion Kreikassa – Suomessa käräjä­oikeus kieltäytyi panemasta tuomiota täytäntöön

Nuori suomalaismies kärähti Kreikassa vuonna 2012 huumausaineita sisältävän paketin lähettämisestä ja huumausaineiden sekoittamisesta elintarvikkeeseen.
Julkaistu: 12.11. 6:49

JaaTwiittaaSähköposti
Monimutkaisten juridisten vääntöjen jälkeen asia on nyt siirtynyt Rikos­seuraamus­laitokseen, joka ei ole vielä päättänyt, joutuuko nuori mies vankilaan vai ei.
NOIN 25-vuotias suomalainen mies saa jännittää hallinnollista päätöstä, joka määrittää hänen lähitulevaisuutensa. Viranomaisten on ratkaistava, laittaako Suomi täytäntöön nuorelle miehelle Kreikassa langetetun 10 vuoden vankeustuomion.

Tuomio tuli noin 35 grammasta kannabista. Suomessa ensikertalainen selviäisi vastaavasta määrästä sakoilla tai lyhyellä ehdollisella vankeudella.

Kreikan tuomion täytäntöönpano sellaisenaan tarkoittaisi vähintään viittä vuotta vankilassa. Ensikertalainen pääsee ehdonalaiseen vapauteen yleensä puolet suoritettuaan.

Helsingin käräjäoikeus ehti jo kieltäytyä tuomion täytäntöönpanosta Kreikan oikeusprosessin vakavien oikeusturvaongelmien takia. Nyt asia on palautunut vankilaviranomaisille. Tuomittu mies odottaa yhä epävarmuudessa, kuinka jutussa käy.

PALATAAN alkuun. Nuori suomalaismies kärähti Kreikassa vuonna 2012. Hän oli epäilyn mukaan sekoittanut noin 35 grammaa kannabista elintarvikerasvaan ja postittanut sen.

Egean hovioikeus tuomitsi hänet kymmenen vuoden vankeuteen kahdesta Kreikan lain mukaisesta rikoksesta: huumausaineita sisältävän paketin lähettämisestä ja huumausaineiden sekoittamisesta elintarvikkeeseen.

– Esitutkinnasta en tiedä vielä tähän päiväänkään mennessä yhtään mitään. Olin läsnä yhdessä oikeuden istunnossa, jossa käsiteltiin vain, pidetäänkö minut vangittuna itse oikeudenkäyntiin asti vai pääsenkö vastaamaan vapaalta. Mitään tulkkausta ei ollut ja koko prosessi käytiin suurilta osin kreikaksi tuomarin ja avustajani välillä. Kieltä en ymmärrä aivan pienimpiä alkeita lukuunottamatta ollenkaan, suomalaismies kertoo IS:lle.

Hän kuitenkin pääsi vapaaksi ja palasi Suomeen. Siitä lähtien ongelmat syvenivät.

Itse oikeudenkäynnistä mies sai tiedon avustajaltaan Facebookissa. Hänelle ei kerrottu, että tuomio voidaan antaa ilman hänen läsnäoloaankin.

Jostain syystä avustajakaan ei vaivautunut paikalle oikeudenkäyntiin. Tämä ilmeni myöhemmin Kreikan viranomaisten Helsingin käräjäoikeudelle toimittamasta selvityksestä. Kymmenen vuotta langetettiin käytännössä ilman puolustusta.

Tuomio annettiin tiedoksi vain avustajalle. Suomalaismies allekirjoitti tämän neuvosta kreikankielisen asiakirjan, jonka sisältöä hän ei ymmärtänyt. Se oli valtakirja avustajalle laatia valitus, mutta samalla mies tuli luvanneeksi hyväksyvänsä tuomion, jos siitä ei valiteta.

Avustaja jätti valituksen päivän myöhässä määräajan päätyttyä. Näin tuomio jäi lainvoimaiseksi ja Kreikka tulkitsi suomalaismiehen hyväksyvän sen.

EU-VALTIOT noudattavat vastavuoroisen tunnustamisen periaatetta. Ne tunnustavat toistensa tuomiot ja tarvittaessa huolehtivat täytäntöönpanosta. Niinpä Kreikka vaati Suomea panemaan miehen vankeustuomion täytäntöön.

Epäsuhta Suomen rangaistustasoon oli kuitenkin niin suuri, että syyttäjä vaati käräjäoikeudessa tuomion mukauttamista neljään vuoteen vankeutta. Tämä on hyvin harvinainen menettely.

Toisen EU-valtion tuomio voidaan mukauttaa vain, jos se olisi täytäntöönpanovaltiossa lainvastainen. Käytännössä mukauttaminen koskee lähinnä maksimirangaistuksen ylittämisiä.

Tässä tapauksessa syyttäjän logiikka meni niin, että kyse Suomessa olisi ollut kahdesta perusmuotoisesta huumausainerikoksesta, jolloin yhteinen maksimi olisi neljä vuotta vankeutta.

Toki tämäkin ylittäisi selvästi Suomen normaalin tason.

– Olen hoitanut luovutusjuttuja, ja Kreikassa huumetuomioiden taso on aivan toinen kuin Suomessa. Joku kaksi kassillista khatia voi tuoda 13 vuotta, kun Suomessa se olisi sakkojuttu, kihlakunnansyyttäjä Yrjö Reenilä sanoo.

HELSINGIN käräjäoikeus katsoi Kreikan oikeusprosessin ongelmat niin vakaviksi, että se kieltäytyi tunnustamasta tuomiota lainkaan ja kielsi sen täytäntöönpanon Suomessa.

Syyttäjä tutki säännöksiä uudestaan ja päätyi siihen, ettei Kreikan tuomiota itse asiassa voi mukauttaa alle 10 vuoden, joka Suomessa on törkeän huumerikoksen maksimi. Hän vaati hovioikeudessa koko tuomion vahvistamista aiemman neljän vuoden vaatimuksensa sijaan.

Helsingin hovioikeus päätyi taas uuteen ratkaisuun. Se katsoi, ettei käräjäoikeudella ollut toimivaltaa kieltäytyä tunnustamasta tuomiota. Tästä päättäminen kuuluu vankilaviranomaisille. Tuomioistuimen toimivalta koskee vain mukauttamista, hovioikeus linjasi.

HOVIOIKEUS palautti asian Rikosseuraamuslaitokseen (Rise), jossa asian käsittely on kestänyt kohta vuoden. Rise päättää seuraavaksi tunnustaako se Kreikan tuomion. Vaihtoehtoja siitä eteenpäin on kolme:

Jos Rise ei tunnusta tuomiota, suomalaismies on vapaa.

Jos Rise tunnustaa tuomion sellaisenaan, mies alkaa suorittaa 10 vuoden tuomiota. Tästä Risen päätöksestä voisi valittaa hallinto-oikeuteen.

Jos Rise tunnustaa tuomion, mutta pitää sitä liiallisena, se voi jälleen laittaa asian syyttäjälle mukauttamisvaatimusta varten. Seuraisi taas oikeuskierros, jonka lopputulos voisi olla 4 vuotta, 10 vuotta tai jotain muuta.

– Pahimmassa tapauksessa prosessi voi kestää vielä monta vuotta, suomalaismies sanoo IS:lle.

KREIKASSA tuomitun miehen tapauksessa on kyse siis kahdesta eri prosessista. Ensinnäkin päätetään siitä, tunnustaako Suomi tuomion ylipäänsä vai ei. Kieltäytymisperuste voi syntyä, jos henkilö ei ole saanut oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä.

Toisekseen harkitaan, onko syytä mukauttaa sinänsä tunnustettu tuomio täytäntöönpanoa varten. Mukauttamisessa ei ole kyse uudelleen tuomitsemisesta, vaan tuomion sovittamisesta täytäntöönpanoa varten toisen valtion lakien raameihin.

Jos Suomessa esimerkiksi pantaisiin täytäntöön toisen EU-valtion 14 vuoden tuomio taposta, se voitaisiin mukauttaa 12 vuoteen, joka on Suomessa enimmäisrangaistus yhdestä taposta.

Mukauttaminen perustuu vuonna 2011 solmittuun puitepäätökseen. Juttuja on Suomessa tähän mennessä ollut Kreikan tapauksen lisäksi vain kaksi.

Hollannissa sadan tunnin osin ehdottomaan ja osin ehdolliseen yhdyskuntapalveluun tuomitun 37-vuotiaan miehen tuomio mukautettiin 25 päiväksi ehdollista vankeutta ja 24 tunnin yhdyskuntapalveluksi.

Toisessa tapauksessa Tsekissä lasten hyväksikäytöistä tuomittua viiden vuoden vankeutta ei mukautettu, koska se ei ylittänyt Suomen maksimia. Tämä päätös ei ole vielä lainvoimainen.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005896459.html
"Olin sitä mieltä, että ketään ei tapeta, asiat pitää selvittää muuten." -Metsuri

Avatar
myrskylyhty
Harjunpää
Viestit: 320
Liittynyt: To Kesä 28, 2018 4:01 pm

Re: Yleinen huumausainekeskustelu

Viesti Kirjoittaja myrskylyhty »

Meksiko aikoo laillistaa kannabis-tuotteiden viihdekäytön – tavoitteena vähentää rikollisuutta
7.11.2018 15.29
Kanadassa kannabis-tuotteiden viihdekäyttö tuli lailliseksi lokakuun puolivälissä. Kannabispakkauksia näkyi heti Montrealin kaduilla.
ANDRE PICHETTE
Reuters

Meksikosta tulee luultavasti seuraava maa, joka sallii kannabiksen viihdekäytön. Senaattori Olga Sánchez, josta on tulossa maan sisäministeri, aikoo tehdä asiasta aloitteen maan parlamentissa torstaina.

Sánchezin ehdotuksen mukaan Meksiko sallisi marihuanan viihdekäytön, jotta huumeisiin liittyvää rikollisuutta voitaisiin vähentää.

Meksikon hallitus aloitti 12 vuotta sitten huumekartelleja vastaan sodan, jossa arvioidaan kuolleen 235 000 ihmistä. Viime vuonna Meksikossa tehtiin 31 000 murhaa. Se on korkein luku sen jälkeen, kun henkirikoksia alettiin tilastoida.

Aloite sallisi yritysten kasvattaa ja myydä marihuanaa. Myös yksityisten ihmisten sallittaisiin kasvattaa kannabis-kasveja omaan käyttöön sillä ehdolla, että he rekisteröityvät hallituksen listaan eivätkä tuota enempää kuin 480 grammaa marihuanaa vuodessa.

Isoja muutoksia huumepolitiikkaan
Jos laillistamisehdotus hyväksytään Meksikon kongressissa (parlamentissa), tulee Meksikosta kolmas Amerikan maa Uruguayn ja Kanadan jälkeen, joka laillistaa mietojen huumeiden viihdekäytön ja kaupankäynnin. Myös muutamissa Yhdysvaltain osavaltioissa kannabiksen käyttö on sallittua.

Meksikon uusi presidentti Andrés Manuel López Obrador vannoo virkavalan 1. joulukuuta. Hän on kertonut keskeisten ministeriensä nimet. Sánchezista tulee sisäministeri.

López Obrador on vasemmistolainen veteraanipoliitikko, joka on luvannut isoja muutoksia Meksikon huumesotaan. Hän aikoo neuvotella rauhansopimuksen, joka pitäisi sisällään armahduksen osalle niistä ihmistä, jotka nyt ovat turvallisuusjoukkojen tähtäimessä.

Entinen presidentti kauppamiehenä
Vaatimukset mietojen huumeiden laillistamisesta ovat lisääntyneet koko ajan Meksikossa.

Entinen presidentti Vicente Fox on ollut tässä asiassa näkyvästi esillä. Hän kuuluu Khiron Life Sciences Corp -yhtiön johtokuntaan. Kyseinen firma valmistaa kannabis-tuotteita Kanadan markkinoille. Kanada laillisti kannabiksen viihdekäytön lokakuussa.

Mikään läpihuutojuttu ei laillistamisaloitteen käsittely silti ole parlamentissa.

Presidentti López Obradorin puolue Morena on nyt enemmistönä kongressin molemmissa kamareissa, mutta Morenan liittolainen on konservatiivinen puolue, joka on aikaisemmin asettunut vastahankaan radikaaleille sosiaalipoliittisille uudistuksille.
https://www.aamulehti.fi/a/201292385
"Olin sitä mieltä, että ketään ei tapeta, asiat pitää selvittää muuten." -Metsuri

Avatar
myrskylyhty
Harjunpää
Viestit: 320
Liittynyt: To Kesä 28, 2018 4:01 pm

Re: Yleinen huumausainekeskustelu

Viesti Kirjoittaja myrskylyhty »

Lääkekannabikseen liittyvä lainsäädäntö on ollut sekavaa – "Markkinoilla saattaa olla tuotteita, joiden ei pitäisi olla siellä"

JULKAISTU 3 TUNTIA SITTEN
Suomalaisilta viranomaisilta on puuttunut yhtenäinen tulkinta hampun ei-huumaavasta ainesosasta CBD:stä eli kannabidiolista tai lääkekannabiksesta. Kysymys on ollut siitä, sovelletaanko CBD-tuotteisiin lääke-, elintarvike-, vai uuselintarvikelainsäädäntöä.

Hiljattain Evira linjasi, että hampun kukinnot lasketaan elintarvikkeiksi. Vasta, kun kasvimateriaalissa on rikastettu CBD-pitoisuus korkeammaksi kuin prosessoimattomassa materiaalissa, tuote on uuselintarvike, jolloin maahantuonti on luvanvaraista.

Markkinoinnissa ei saa esittää terveysvaikutusväitteitä, ja jokainen valmiste luokitellaan koostumuksen, vaikutuksen ja esitystavan perusteella.

Maailman terveysjärjestö WHO ei ole löytänyt CBD:n käyttöön liittyviä riskejä. Aineen kerrotaan esimerkiksi rauhoittavan ja lieventävän kipua.

Huumaava ainesosa THC on kielletty
Ratkaisevaa on myös, voiko tuotteessa olla THC:tä eli kannabiksen huumaavaa, psykoaktiivista ainesosaa.

Markkinoilla saattaa olla tuotteita, joiden ei pitäisi olla siellä, sanoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ylitarkastaja Katja Pihlainen.

– Se ei ole mitenkään tavatonta.

Ulkomailta tuotavissa tuotteissa voi olla THC:tä, koska EU:n linja kannabiksen suhteen ei ole yhtenäinen.

– Paikallisten viranomaisten leima ei välttämättä kerro laillisuudesta täällä, Pihlainen sanoo.

Suomessa useissa verkkokaupoissa myydään CBD-A-tuotteita. CBD-A on eräänlainen CBD:n kemiallinen esiaste. Verkkokauppojen sivuilla kirjoitetaan, että “tuotteella voi olla myönteisiä vaikutuksia terveyteesi, mutta valitettavasti emme voi kertoa niistä enempää.”

“Suomi tarvitsee hamppustrategian”
Eviran linjaus kuitenkin selkeyttää asioita. Se on tervetullut ensimmäiselle suomalaiselle kannabisyhtiölle Hamppusampo Oy:lle.

– Voimme vihdoin aloittaa yhtiön sopimusviljelijöiden tuottaman Finola-lajikkeen kukintojen markkinoinnin elintarvikkeena, sanoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja Hannu Hyvönen.

CBD:ssä nähdään maailmalla paljon kaupallista potentiaalia. Kanadassa on CBD:n kaupallistaneita pörssiyhtiöitä, joihin ovat sijoittaneet myös suomalaiset.

Hyvösen mielestä Suomi on jo auttamatta jäljessä hampun kaupallistamisessa.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/laa ... la/7167630

Hamppusampo Oy aloittaa ensimmäisenä rahan sampoamisen Kannabiksen CBD -valmisteilla Suomen markkinoilla.
"Olin sitä mieltä, että ketään ei tapeta, asiat pitää selvittää muuten." -Metsuri

Vastaa Viestiin