Deniss Metsavas & Pjotr Volin - maanpetos Virossa

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Väkivallantarkastaja
Roger Murtaugh
Viestit: 899
Liittynyt: Ke Kesä 20, 2018 12:28 pm

Deniss Metsavas & Pjotr Volin - maanpetos Virossa

Viesti Kirjoittaja Väkivallantarkastaja »

https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/art ... gs.ycyTOVk
Arvostettu upseeri olikin vakooja: Tiedot kulkivat "kuolleen postilaatikon" kautta – näin tarina paljastui

Viro asettaa tutkimuskomitean selvittämään, kuinka suurta vahinkoa kahden alkuviikosta vakoilusta epäiltynä pidätetyn miehen toiminta on aiheuttanut maan turvallisuudelle. Vakoilutapaus on myös herättänyt paljon keskustelua venäjänkielisen väestön lojaaliudesta.

Suojelupoliisin päällikkö Arnold Sinisalu ehti loppuviikolla jo varoittaa leimaamasta venäjänkielisiä vakoojatapauksen vuoksi.

Vakoilusta epäiltynä kiinni otetun virolaismajuri Deniss Metsavasin kohtalon hetkistä eli siitä, miten hänet lopulta napattiin, on saatu täydennettyä tietoa.

Metsavasia ja hänen isäänsä Pjotr Volinia epäillään maanpetturuudesta ja vakoilusta Venäjän sotilastiedustelu GRU:n hyväksi. Miesten epäillään välittäneen salaiseksi luokiteltua tietoa varsinkin Viron Nato-yhteyksistä GRU:lle yli viiden vuoden ajan.

Metsavas on palkittu ja kiitetty Viron puolustusvoimien upseeri, Volin eläkkeellä oleva entinen Neuvostoliiton rajavartija, joka siirtyi töihin Viron vankeinhoitolaitokseen.

"Kuollut postilaatikko"

Postimees-lehti kirjoittaa Metsavasin olleen menossa viime maanantaina ensimmäistä päivää uuteen työpaikkaansa vapaaehtoisen maanpuolustusjärjestö Kaitseliidun päämajaan. Kaitseliit vastaa hieman väljästi tulkiten suomalaista suojeluskuntajärjestöä.

Metsavas oli sanonut lehden mukaan olevansa työpaikallaan hieman kahdeksan jälkeen aamulla. Kahvihuoneen sijaan hän päätyi poliisiauton takapenkille.

Lehti on saanut yksityiskohtaiset tietonsa turvallisuuspoliisin ja valtakunnansyyttäjän avulla.

Varmistamattomien tietojen mukaan Metsavasin kodin lähistöllä sijaitsevalla joutomaalla oli niin kutsuttu kuollut postilaatikko, jonka kautta hän toimitti tietoja Venäjän sotilastiedustelu GRU:n käyttöön. Metsavas asui Tallinnan koillispuolella sijaitsevassa Viimsissä.

Operaatiossa oli mukana poliisin lisäksi esimerkiksi turvallisuuspalvelun yksiköitä. Postimees kirjoittaa pidätyksessä mukana olleen turvallisuuspoliisi Kapon johtajan Aleksander Tootsin lausuneen täysin yllätetylle epäillylle tämän loppuelämän muuttaneet sanat.

– Olette pidätetty epäiltynä maanpetoksesta.

Lehden mukaan tämän jälkeen majuri Metsavas vietiin turvallisuuspoliisin bussiin, jossa hän vietti parikymmentä minuuttia selittäen tapahtumia. Samalla viranomaiset olisivat paljastaneet myös tietojen vaihtoon käytetyn postilaatikon. Seuraavaksi otettiin kiinni entinen rajamies Volin.

Epäillyt olivat viranomaistietojen mukaan yhteistyöhaluisia. Koko vakoilutarinan anatomia oli selvillä viime keskiviikkona, kun poliisi, puolustusvoimat ja suojelupoliisi pitivät asiasta yhteisen tiedotustilaisuuden.

Opiskeli myös Suomessa

38-vuotiaan Metsavasin oli määrä siirtyä vapaaehtoisen maanpuolustusjärjestön palvelukseen Viron puolustusvoimien pääesikunnasta. Operatiivisella osastolla työskennellyt mies sai majurin arvon 2015. Majuri oli muun muassa osallistunut Viron puolustussuunnitelmien tekoon. Metsavas oli alun perin tykistöupseeri.

GRU:n apuri sai Viron kansalaisuuden vuonna 1990. Lasnamäen lähiössä kasvanut Metsavas suuntasi paikallisen median mukaan heti asepalveluksen suorittamisen jälkeen sotilasuralle. Sotatieteiden opiskelu alkoi Tartossa maanpuolustuskorkeakoulussa.

Metsavas on opiskellut myös Suomessa. Hän suoritti vuosina 2003-2005 Niinisalon varuskunnassa sijaitsevassa tykistökoulussa kolme tykistöupseerin perus- ja täydennyskurssia. Puolustusvoimien mukaan opiskelijalla ei ollut pääsyä salaisiin tietoihin Suomessa.

Vuonna 2013 miehestä tuli Viron tykistön korkein mahdollinen upseeri, tykistön tarkastaja.

Jalkapalloa ja kotoutumista

Metsavasin ura on ollut komea ja menestyksekäs. Hän on pidetty ja kehuttu upseeri. Mies on osallistunut eri komennuksiin ulkomailla, esimerkiksi Nato-vetoiseen Estcoy-operaatioon vuonna 2012.

Metsavas on esiintynyt virolaisessa mediassa toisenlaisissakin merkeissä. Hän puhui viimeksi vuonna 2016 television keskusteluohjelmassa kaksikielisyyden hyvistä puolista sekä venäjänkielisten integroimisen puolesta. Mies oli myös pääosassa vuonna 2016 julkaistussa kirjassa Laigulised elulood eli Laikulliset elämät. Kirja kertoo venäjänkielisistä, mutta virolaisista sotilaista.

Kirjan tekijä, historioitsija Igor Kopõtinsanoo, että Metsavas ei pettänyt ainoastaan puolustusvoimia, vaan kaikki ympärillään olleet ja häneen uskoneet.

Metsavas itse sanoi venäjänkielisessä Meidän aikamme sankarit -ohjelmassa joitain vuosia sitten, että sotilas tarvitsee taistelukokemusta. Sitä mies olisi halunnut hankkia esimerkiksi Afganistanissa.

Epäilty harrasti aktiivisesti jalkapalloa muutamassa virolaisessa seurassa. Esimerkiksi neljännen sarjatason Maarjamäe FC igiliikuri riveissä ja Kaitseliit Kalevissa. Hän myös opetti Tallinnassa Mustamäen lukiolaisille maanpuolustusta. Siitä tuli tunnustus vuonna 2014, kun hänet palkittiin vuoden nuorena opettajana.

Motiivia ei tiedetä

Epäilyt maanpetoksesta ovat ilmeisesti alkaneet jo vuonna 2013.

Valtakunnansyyttäjä Inna Ombler sanoo Postimehen videohaastattelussa, että Metsavasen motiiveja on vaikea kuvitella. Mies itse ei ole niistä puhunut.

Syyttäjä vahvistaa, että Metsavas ja tämän isä saivat GRU:lta rahaa, mutta Ombler pitää Venäjään suuntaununeita patrioottisia vaikuttimia epätodennäköisenä petturuuden syynä.

Venäjä ei ole unohtanut

Deniss Metsavas on ensimmäinen virolainen puolustusvoimien upseeri, jota epäillään maanpetoksesta.

Virolaiset tutkijat ovat sanoneet jo jonkin aikaa, että Venäjä ja varsinkin GRU on lisännyt toimintaansa ja painetta Virossa. Venäjä ei ole unohtanut Neuvostoliiton oppeja vakoojan perustyöstä.

– Venäjä yrittää vaikuttaa kaikkiin EU:n ja Naton jäsenmaihin. Jokaista valtiota varten on suunniteltu oma, sopiva lähestymistapa, sanoo Viron ulkomaantiedustelun päällikkö Mikk Marran.

Kymmenen viime vuoden aikana Virossa on jäänyt kiinni neljä ihmistä maanpetturuudesta, ja lisäksi kymmenen ihmistä on tuomittu yhteistyöstä Venäjän eri tiedusteluviranomaisten kanssa.

– Metsavasen kaltaisten vakoojien kasvattaminen ja kohteeseen integroiminen on mielettömän pitkä prosessi. Sen hedelmiä voi nauttia vasta vuosien tai oikeammin vuosikymmenten kuluttua. Mutta, mitä enemmän siemeniä kylvää, sen varmempaa on, että osa itää ja tuottaa joskus hyvän sadon, toteaa lakonisesti Postimehen pääkirjoitus keskiviikolta.
Otsikkoa muutettu tuomiota kuvaavammaksi
-NILS-
Marttyyrikohtaloni on verrattain mitätön. En viitsi uhriutua.

Silli
Axel Foley
Viestit: 2179
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Majuri Deniss Metsavas, Eesti

Viesti Kirjoittaja Silli »

Väkivallantarkastaja kirjoitti:
Kirjan tekijä, historioitsija Igor Kopõtinsanoo, että Metsavas ei pettänyt ainoastaan puolustusvoimia, vaan kaikki ympärillään olleet ja häneen uskoneet.
Näinhän se aina menee. Petturuus ja uskottomuus ei koskaan kohdistu vain siihen yhteen ns. kohteeseen, vaan se kohdistuu aina yllättävän suureen ryhmään joko suoraan tai välillisesti. Metsavasin tapauksessa ikävä varjo tulee lankeamaan mm. muidenkin venäjänkielisten sotilaiden niskaan armeijassa. Valitettavasti osansa saanevat myös venäjänkieliset virolaiset - siis 100%:sesti siviilit lapset ja aikuiset. Menetys koskettaa tietenkin myös umpivironkielisiä virolaisia.

Jotain perin tuttua tuossa Metsavasin tapauksessa oli: Julkisuuden henkilö, menestyvä monilahjakkuus ja vielä isäkin mukana hämärähommissa. Mihin tällä viittaan on selvää riittävän monille minfon lukijoille.

Milloin Suomessa saadaan edes yksi maanpetturi oikeuteen?
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Väkivallantarkastaja
Roger Murtaugh
Viestit: 899
Liittynyt: Ke Kesä 20, 2018 12:28 pm

Re: Majuri Deniss Metsavas, Eesti

Viesti Kirjoittaja Väkivallantarkastaja »

https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/art ... gs.ZQBRkmk
Arvostetun upseerin päätyminen vakoojaksi yhä mysteeri Virossa – "Ravintolasta mukaan lähtenyt nainen voi olla syötti"

Viron turvallisuusviranomaiset selvittävät edelleen, miten vakoilusta epäiltyjen Deniss Metsavasin ja Pjotr Volinin värvääminen tapahtui.

Viron suojelupoliisin päällikkö Arnold Sinisalu sanoo ajankohtaisiin aiheisiin keskittyvässä tv:n Radar-ohjelmassa, että värväämisen tapa on aina erilainen.

– Värväämiseen on olemassa tietyt metodit, mutta se on aina myös hyvin luovaa toimintaa. Kaikki riippuu ensi kädessä värväyksen kohteesta ja siitä, kuinka taitava ja osaava ihmisten käsittelijä värvääjä puolestaan on, Sinisalu sanoo.

Muun muassa Viron entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves sekä entinen ulkoministeri ja pitkäaikainen suurlähettiläs Marina Kaljurand kertoivat eilisessä lähetyksessä kokemuksiaan vakoilusta. Myös Postimees-lehti kirjoittaa Radarin sisällöstä.

– Eräs CIA:n tytöntekijä sanoi kerran, että ihmiset eivät tajua tulleensa värvätyiksi ennen kuin on liian myöhäistä, nykyisin Stanfordin yliopistossa vierailijaprofessorina työskentelevä Ilves Kertoo.

Rahaa ja itsetuntoa

Virossa on kymmenen viime vuoden aikana tuomittu neljä ihmistä valtiopetoksesta ja vakoilusta. Kymmenen ihmistä on tuomittu pienemmistä tietojen luovuttamista koskevista rikoksista.

Suojelupoliisin päällikkö Sinisalu sanoo, että yksi kaikkien kiinnijääneiden motivaattoreista on ollut luonnollisesti raha. Ideologia harvemmin.

Ainakin 13 vuotta Venäjälle vakoillut Herman Simm sai palveluksistaan taskuntäytettä, mutta erittäin suuri motivaation lähde oli Simmin omasta mielestä saamatta jäänyt kunnioitus ja kiitokset. Esimerkiksi Aleksei Dresseniä ajoivat puolestaan raha ja ideologia, mutta myös tarve saada korjattua alamäkeen turvallisuuspoliisissa mennyt ura.

Valokuvia yöllä

Ilves kertoo, ettei häntä itseään ole yritetty värvätä, mutta hän oli kahden presidenttikautensa aikana tekemisissä kaikkien tuomittujen vakoojien kanssa. Ulkoministerinä ollessaan Ilves törmäsi konkreettisesti yrityksiin olla yhteydessä virolaisiin diplomaatteihin.

– Eräässä tapauksessa ulkoministeriön yläkerroksissa työskennellyt ihminen, oli hän agentti tai ei, valokuvasi ja kopioi yöllä ministerin papereita. Hän jäi kiinni, kun paperit löydettiin työntekijän käsilaukusta, Ilves muistelee.

Kaljurand puolestaan muistelee aikaa suurlähettiläänä Venäjällä.

– Kävelin terrierini kanssa puistossa, jossa ei tavallisesti ollut muita koiria. Viikon kuluttua puistoon ilmestyi toinen terrieri taluttajansa kanssa. Koiranulkoiluttaja oli hyvin puhelias ja halusi jatkuvasti jutella. Ihmettelin kyllä, että mistä he siihen ilmestyivät. Lakkasimme ulkoilemasta siellä, Kaljurand kertoo.

Kaikenlaista nähnyt suojelupoliisin päällikkö Sinisalu kertoo muutamia esimerkkejä, miten vakoojaksi saattaa päätyä:

Sinisalun mukaan kostea ravintolailta ja ravintolasta mukaan lähtenyt naispuolinen seuralainen saattaa olla syötti. Seuraavana aamuna nahkatakkiset miehet tulevat kertomaan, että olet raiskannut tämän naisen. Siitä selviää ryhtymällä yhteistyöhön. Myös pettämisellä kiristetään.

– Bussissa joku voi kävellä ohi ja tönäistä. Hän ryhtyy pahoittelemaan todella syvästi ja haluaa tarjota esimerkiksi kahvit. Sen jälkeen hän haluaa tavata jälleen ja taas uudestaan. Kun aika on kypsä, ehdotetaan tietojen hankintaa ja myymistä. Aivan kuin elokuvissa, Sinisalu sanoo.

Ota yhteyttä viranomaisiin

Suojelupoliisin mukaan kaikkien, jotka epäilevät joutuneensa jonkin tiedustelupalvelun lähestymisyritysten kohteeksi, täytyisi viipymättä ilmoittaa siitä suojelupoliisiin.

– Kontakteja on ollut. Siinä mielessä kaikki on mennyt hyvin, että yksikään ilmoittautuneista ei ole lähtenyt valtionpetoksen tielle.

Virossa vakooja on jäänyt viranomaisten haaviin puolustusministeriöstä, suojelupoliisista ja tuorein tapaus koskettaa puolustusvoimia.

Suojelupoliisin päällikkö sanoo, että kaikki puolustukseen jollain tavoin liittyvät ovat luonnollisesti värväysyritysten kohteena.

Poliitikot eivät tiedä

Parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Marko Mihkelson sanoo ohjelmassa, että poliitikoilla on harvemmin sellaista tietoa, mikä kiinnostaisi esimerkiksi Venäjän sotilastiedustelu GRU:ta.

Yhteenlaskettuna Virossa on asiantuntijoiden mukaan noin 10 000 mahdollisesti Venäjän tiedustelupalveluja kiinnostavaa henkilöä.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mihkelson sanoo, että Venäjän toiminta Viroa vastaan ei ole todellisuudessa suunnattu vain Viroa vastaan. Maa on osa länttä, Naton ja EU:n jäsen.

– Enemmistö poliitikoista ja asiantuntijoista on sitä mieltä, että meidän vastatiedustelumme toimii hyvin. Murheellista on se, että uutisia maanpettureista ei kuule toisista Euroopan maista. Ei ole millään lailla uskottavaa, että heitä ei toimisi myös niissä, Mihkelson pohtii.
Marttyyrikohtaloni on verrattain mitätön. En viitsi uhriutua.

Roma123
Armas Tammelin
Viestit: 81
Liittynyt: Ti Elo 14, 2018 12:13 am

Re: Majuri Deniss Metsavas, Eesti

Viesti Kirjoittaja Roma123 »

https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/art ... gs.8L8=1dA

MTV sai haltuunsa Viron suojelupoliisin salaisen videon: Venäläisagentti otettiin kiinni kesken operaation – ilmeestä paistaa elämän tuhoutuminen

MTV Uutiset sai haltuunsa Viron suojelupoliisin KaPo:n (Kaitsepolitseiamet) videon, jossa tuore vakoiluepäilty Deniss Metsavas otetaan kiinni.

Kapon kuvaamalla videolla näkyy selvästi, miltä näyttää koko elämänsä menettäneen ihmisen katse, kun hänen kätensä laitetaan rautoihin.

Samalla Metsavaselle lausutaan kohtalokkaat sanat: Olette pidätetty epäiltynä valtionpetoksesta.

Aamun Postimees-lehden kolumnisti Andrei Kuzitski kuvailee kiinnijäämisen hetkeä.

– Näin ihmisen, joka katsoi epätoivon syvyyksiin. Minusta näytti siltä, että hän itkee, ei niin, että silmät olisivat kyyneltyneet, mutta sisimmässään hän itki. Hän ymmärsi, että elämä on eletty ja vieläpä kaikkein häpeällisimmällä tavalla.

Gagarin
Agentti Scully
Viestit: 695
Liittynyt: To Tammi 07, 2016 2:56 pm

Re: Majuri Deniss Metsavas, Eesti

Viesti Kirjoittaja Gagarin »

Silli kirjoitti:Milloin Suomessa saadaan edes yksi maanpetturi oikeuteen?
Kyllähän tätä tapahtuu. Mutta oikeudenkäynnit pidetään suljettujen ovien takana, eikä mitään dokumentaatiota jaeta edes tiedotusvälineille.

Muutama "huippucase" on totta kai tullut muista syistä julkisuuteen

- Supo syytti Alpo Rusia vakoilusta, mutta Supon tutkinta oli tasoa akuankka. Syyttäjä heitti supolaiset ulos toimistostaan. Alpo Rusi nosti sitten itse kanteen valtiota (=Supoa) vastaan, voitti sen ja kuittasi tästä 130.000 euroa korvauksia.

- Supo sai niin ikään nalkkiin Olli Mattilan (Olavi J. Mattilan poika). Hänet tuomittiin maanpetoksesta. Käräjäoikeus huomasi itsekin, että tapaus on suutari ja yritti viime hetkellä pelastaa kaikkien kasvot lätkäisemällä Mattilalle hyvin alhaisen ehdollisen tuomion. Mutta Mattila vei asian ihan silkkaa v-mäisyyttään EY-tuomioistuimeen. Se puolestaan totesi Mattilan neukkulaisille luovuttamat asiakirjat julkisiksi asiakirjoiksi. Se siitä "salaisten tietojen luovuttamisesta". Oliko Mattilan toiminta muuten kunniallista ja arvokasta, on toinen asia.

Avatar
On Anoi Kaa
James Bond (George Lazenby)
Viestit: 11798
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Majuri Deniss Metsavas, Eesti

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa »

Gagarin kirjoitti:
Silli kirjoitti:Milloin Suomessa saadaan edes yksi maanpetturi oikeuteen?
Kyllähän tätä tapahtuu. Mutta oikeudenkäynnit pidetään suljettujen ovien takana, eikä mitään dokumentaatiota jaeta edes tiedotusvälineille.
Näin varmaan joo jossain laalaamaan kuvitelmakerhossa ja kukaan ei sitten huomaa korkea-arvoisen upseerin tai muuten yhteiskunnalle tärkeällä paikalla olevan ihmisen pitkää poissaoloa vankeustuomion vuoksi vai annetaanko nämä oikeudesta ja venäläiskytköksistä kaikkitietävän Gagarinin "salaisten maanpetosoikeudenkäyntien" tuomiot ehdollisena?

Tämäkin nyt sattumalta ponnahti esille, mutta en ole havainnut sanaakaan venäläisistä kaksoiskansalaisista yhteiskunnan turvallisuudelle tärkeissä tehtävissä:

Puolustusvoimat selvittää nimetöntä ilmiantokanavaa – "Kyttäily rapauttaisi työyhteisöjemme henkeä"
Kotimaa 13.09.2018 07:12

Rai Suihkonen

Puolustusvoimissa suunnitellaan sisäistä ilmiantokanavaa, jossa työntekijät voisivat nimettömästi kertoa havaitsemistaan epäkohdista armeijan toiminnassa.

Kanavassa voisi ilmoittaa esimerkiksi epäasiallisesta käytöksestä tai taloudellisista väärinkäytöksistä.

Kanavan valmistelu on edennyt jo konkretian tasolle, sillä Pääesikunnan oikeudellinen osasto on selvittänyt asiaa viime vuodesta lähtien ja työ jatkuu yhä.

Esiselvitystä on tehty Puolustusvoimien sisäisestä laillisuusvalvonnasta vastaavan asessorin aloitteesta.

– Mitään yksittäistä sytykettä selvitykselle ei ole. Esiselvitys on osa sisäisen laillisuusvalvonnan normaalia oman toiminnan, prosessien ja työkalujen kehittämistä, asessori Tuija Sundberg toteaa.

Hän on oikeustieteen lisensiaatti ja varatuomari.

PUOLUSTUSVOIMISSA PUHUTAAN ilmiantokanavan sijaan ”eettisestä kanavasta”.

Termi on sama kuin poliisissa, jossa eettistä kanavaa pilotoidaan parhaillaan Helsingin poliisilaitoksella ja keskusrikospoliisissa. Käytännössä kanava on sähköinen linkki poliisin intranetin etusivulla.

Keskisuomalainen kertoi hiljattain, että poliisin ilmiantokanavaan on tullut viime joulukuusta lähtien reilut sata ilmoitusta, joista vain kolmessa on ollut konkreettinen epäily poliisin virheellisestä tai epäeettisestä toiminnasta. Suuri osa poliisikanavan ilmoituksista on ollut joko huumoria tai yleistä palautetta varsinaisen epäeettisen toiminnan sijaan.

– Poliisin kokemuksia on hyödynnetty ja hyödynnetään vastedes esiselvityksessämme, Sundberg toteaa lyhyesti vedoten siihen, että Puolustusvoimien eettistä kanavaa koskevat valmisteluaineistot eivät ole julkisia.

Ennen lopullisia linjauksia eettisestä kanavasta Puolustusvoimissa seurataan myös sitä, miten etenee EU:n komission direktiiviehdotus liittyen ilmiantajien suojeluun ja ilmoituskanaviin.

Komissio haluaa direktiivillä vahvistaa väärinkäytösten ilmoittajien suojelua.

Direktiiviehdotuksen mukaan jäsenvaltioissa olisi luotava ”luottamukselliset ilmoituskanavat” työn yhteydessä havaittujen väärinkäytösten, kuten esimerkiksi korruption, ilmoittamiseen.

Tällä hetkellä vain kymmenen jäsenmaata takaa kattavan suojelun väärinkäytösten paljastajille.

PUOLUSTUSVOIMISSA TYÖSKENTELEE noin 12 000 työntekijää, joista noin 8 000 on sotilaita ja loput siviilejä. Upseeriliiton puheenjohtaja, majuri Ville Viita vastustaa Puolustusvoimien eettistä kanavaa.

– Se ei toisi mitään lisäarvoa verrattuna siihen, millaisia ilmoituskanavia meillä on nyt käytössä.

Tällä hetkellä Puolustusvoimissa voi ilmoittaa epäkohdista esimiehen lisäksi sisäiselle tarkastukselle tai sisäiselle laillisuusvalvonnalle.

Mahdollisia ovat myös hallintokantelut hallintoyksikölle sekä kantelut ulkoiselle laillisuusvalvojalle kuten eduskunnan oikeusasiamiehelle, yhdenvertaisuusvaltuutetulle tai tasa-arvovaltuutetulle. Ilmoituksen voi tehdä lisäksi luottamusmiehelle tai ammattiyhdistysliikkeelle.

Viitaa huolestuttaa erityisesti se, että nimettömyyteen perustuva eettinen kanava loisi ”kyttäilykulttuuria” niin sotilas- kuin siviilityöyhteisöihin.

– Kyttäily rapauttaisi työyhteisöjemme henkeä ja ilmapiiriä, jotka ovat tähän asti saaneet hyvät arviot työilmapiirikyselyissä, majuri Viita sanoo.

KSML


Kaksoiskansalaisia ei ole ollut olemassa taas pitkään aikaan, kun jonkun aiheuttama pöly pääsi laskeutumaan hetkeksi. Hassusti tuossa PV:n "whistleblower- eettisessä ilmiantosysteemissä" ei sitten ilmeisesti mistään sisäisen turvallisuuden vakoiluasioista sitten voipi ilmoitella?

Tämä Metsavashan oli juuri tällainen venäläinen, joita Suomikin vääränään, ja sai valan vannomalla sanoa olevansa Eestin kansalainen. Pakko se vaan on uskoa, että venäläiset eivät ole samalla tavalla kiinnostuneita Suomen asioista ja ei ole hommannut ketään näistä venäläisistä suomalaisista vakoilemaan. Vaikka saavathan he täällä valtaa, tietoa ja maata tärkeiltä paikoilta ihan laillisinkin keinoin.
Ironiainjektio: Mitä enemmän injektiot, sitä enemmän infektoit (tuore tutkimus). Tästä syystä virustaudit ja syövät saavat usein vallan boostaamisen jälkeen. Olkaa viisaita ja pysähtykää hetkeksi.

teppo
Perry Mason
Viestit: 3959
Liittynyt: La Heinä 21, 2007 5:38 pm

Re: Majuri Deniss Metsavas, Eesti

Viesti Kirjoittaja teppo »

Gagarin kirjoitti: - Supo sai niin ikään nalkkiin Olli Mattilan (Olavi J. Mattilan poika). Hänet tuomittiin maanpetoksesta. Käräjäoikeus huomasi itsekin...
Joku tässä nyt mättää. Eikös tuollaisessa ensimmäisenä asteena ole suoraan hovi? Menevätköhän edes rikosnimikkeet oikein? Eihän sitä nyt maanpetokseksi voitu katsoa vaan vakoiluksi. Korkeimman oikeuden tuomiokin olisi ollut syytä mainita.

Väkivallantarkastaja
Roger Murtaugh
Viestit: 899
Liittynyt: Ke Kesä 20, 2018 12:28 pm

Re: Majuri Deniss Metsavas, Eesti

Viesti Kirjoittaja Väkivallantarkastaja »

teppo kirjoitti:
Gagarin kirjoitti: - Supo sai niin ikään nalkkiin Olli Mattilan (Olavi J. Mattilan poika). Hänet tuomittiin maanpetoksesta. Käräjäoikeus huomasi itsekin...
Joku tässä nyt mättää. Eikös tuollaisessa ensimmäisenä asteena ole suoraan hovi? Menevätköhän edes rikosnimikkeet oikein? Eihän sitä nyt maanpetokseksi voitu katsoa vaan vakoiluksi. Korkeimman oikeuden tuomiokin olisi ollut syytä mainita.
Mattilan tuomio nuijittiin Helsingin Hovioikeudessa ja rikosnimike oli Vakoilu. Laajemmin löytyy esim. täältä:

http://suomenhistoriaa.blogspot.com/201 ... ttila.html
Marttyyrikohtaloni on verrattain mitätön. En viitsi uhriutua.

Aizerbaidzan
Angus MacGyver
Viestit: 6653
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Re: Majuri Deniss Metsavas, Eesti

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan »

Isä ja poika saivat pitkähköt kakut.
Ilta-Sanomat kirjoitti:https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005997773.html

Valtionsalaisuuksia Venäjälle vuotanut virolaisupseeri sai yli 15 vuoden tuomion

Julkaistu: 11.2. 16:27

Virolainen oikeusistuin on tuominnut valtionsalaisuuksia Venäjälle vuotaneen upseerin ja hänen isänsä vankeustuomioihin maanpetoksesta.

Suomessakin aikoinaan opiskellut Deniss Metsavas tuomittiin tunnustamisoikeudenkäynnissä 15 vuoden ja 6 kuukauden vankeuteen ja hänen isänsä Pjotr Volin kuuden vuoden vankeuteen.

Tuomion mukaan Metsavas ja Volin välittivät Venäjän sotilastiedustelulle GRU:lle valtionsalaisuuksia ja muita salaisiksi luokiteltuja tietoja.

STT-BNS

napalanko
Rico Tubbs
Viestit: 1281
Liittynyt: La Marras 05, 2016 6:52 pm

Re: Majuri Deniss Metsavas, Eesti

Viesti Kirjoittaja napalanko »

Mutta miksikä kutsutaan NATOn ja USAn värväämiä neuvostokansalaisia?
Ainiin, toisinajattelijoiksi...
Neuvostoliitto 💯 1922-2022

Silli
Axel Foley
Viestit: 2179
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Majuri Deniss Metsavas, Eesti

Viesti Kirjoittaja Silli »

Aizerbaidzan kirjoitti:Isä ja poika saivat pitkähköt kakut.
Ilta-Sanomat kirjoitti:https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005997773.html

Suomessakin aikoinaan opiskellut Deniss Metsavas tuomittiin tunnustamisoikeudenkäynnissä 15 vuoden ja 6 kuukauden vankeuteen ja hänen isänsä Pjotr Volin kuuden vuoden vankeuteen.[/b]
Mitenkäs on Viron kohdalla ja tällaisessa tapauksessa, kauanko nuo tuomion saaneet joutuvat vankilan penkkejä painamaan? Entä voivatko päästä esim. vankivaihtokaupan yhteydessä Venäjälle, jos sattuisivat siihen ilmansuuntaan kaipuuta kokemaan?
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Avatar
myrskylyhty
Harjunpää
Viestit: 320
Liittynyt: To Kesä 28, 2018 4:01 pm

Re: Majuri Deniss Metsavas, Eesti

Viesti Kirjoittaja myrskylyhty »

Silli kirjoitti:
Aizerbaidzan kirjoitti:Isä ja poika saivat pitkähköt kakut.
Ilta-Sanomat kirjoitti:https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005997773.html

Suomessakin aikoinaan opiskellut Deniss Metsavas tuomittiin tunnustamisoikeudenkäynnissä 15 vuoden ja 6 kuukauden vankeuteen ja hänen isänsä Pjotr Volin kuuden vuoden vankeuteen.[/b]
Mitenkäs on Viron kohdalla ja tällaisessa tapauksessa, kauanko nuo tuomion saaneet joutuvat vankilan penkkejä painamaan? Entä voivatko päästä esim. vankivaihtokaupan yhteydessä Venäjälle, jos sattuisivat siihen ilmansuuntaan kaipuuta kokemaan?
Eivät luovuta Venäjälle.
"Olin sitä mieltä, että ketään ei tapeta, asiat pitää selvittää muuten." -Metsuri

Silli
Axel Foley
Viestit: 2179
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Majuri Deniss Metsavas, Eesti

Viesti Kirjoittaja Silli »

myrskylyhty kirjoitti:
Silli kirjoitti: Mitenkäs on Viron kohdalla ja tällaisessa tapauksessa, kauanko nuo tuomion saaneet joutuvat vankilan penkkejä painamaan? Entä voivatko päästä esim. vankivaihtokaupan yhteydessä Venäjälle, jos sattuisivat siihen ilmansuuntaan kaipuuta kokemaan?
Eivät luovuta Venäjälle.
Onko sulla perusteita tuolle? Saatat olla ihan oikeassa, lähinnä vaan mietin heittoasi, jota et perustele. Omassa mielessäni oli parin vuoden takainen vakoilusta tuomittujen vankien vaihto, josta YLEn juttu alla. Näissä vankien vaihdoissa lienee kuitenkin merkitystä sillä, haluaako vanki itse siirtyä kyseiseen maahan ja uskoisin mm. vangin kansallisuudellakin olevan merkitystä kuten varmasti monilla muillakin seikoilla.
Näin Viro ja Venäjä vaihtoivat vankeja rajajoen sillalla – video

Venäjä ja Viro vaihtoivat vankeja Piusajoen sillalla maiden välisellä rajalla lauantaina. Toiselta puolelta sillalle kävelivät virolainen Eston Kohver ja tämän venäläinen saattaja, vastarannalta puolestaan Venäjälle vakoillut Aleksei Dressen ja hänen virolainen saattajansa.

Viron suojelupoliisin työntekijä Eston Kohver on palautettu Viroon Venäjältä, missä hänet oli tuomittu pitkään vankeustuomioon vakoilusta. Viro puolestaan luovutti Venäjälle maanpetoksesta Virossa tuomitun suojelupoliisin työntekijän Aleksei Dressenin.

Vankien vaihto tapahtui lauantaina maiden rajalla virtaavan Piusajoen sillalla, lähellä venäläistä Petserin kaupunkia sijaitsevalla rajanylityspaikalla.

Vankien vaihtoon osallistuneet ajoivat rajasillan molempiin päihin, jonka jälkeen sillä tapasivat ilmeisesti ensin operaatiosta vastanneet viranomaiset. Vähän sen jälkeen Kohver ja Dressen noudettiin autoista ja saatettiin keskelle siltaa, mistä nämä sitten kävelivät viranomaisten mukana omalle puolelleen rajaa.

Venäjä sieppasi Eston Kohverin Viron ja Venäjän rajalla viime vuoden syyskuussa. Viron mukaan sieppaus tehtiin Viron puolelta rajaa. Venäjällä Kohveria syytettiin vakoilusta ja tuomittiin 15 vuodeksi vankeuteen.

Dressen tuomittiin Virossa vuonna 2012 maanpetoksesta, koska hän oli vuotanut Virossa salaiseksi luokiteltuja tietoja Venäjälle. Dressen oli vuotanut tietoja Viron itsenäistymisestä vuonna 1991 lähtien.

YLE
26.9.2015 klo 21:55
https://yle.fi/uutiset/3-8335051
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Avatar
myrskylyhty
Harjunpää
Viestit: 320
Liittynyt: To Kesä 28, 2018 4:01 pm

Re: Majuri Deniss Metsavas, Eesti

Viesti Kirjoittaja myrskylyhty »

Silli kirjoitti:
myrskylyhty kirjoitti:
Silli kirjoitti: Mitenkäs on Viron kohdalla ja tällaisessa tapauksessa, kauanko nuo tuomion saaneet joutuvat vankilan penkkejä painamaan? Entä voivatko päästä esim. vankivaihtokaupan yhteydessä Venäjälle, jos sattuisivat siihen ilmansuuntaan kaipuuta kokemaan?
Eivät luovuta Venäjälle.
Onko sulla perusteita tuolle? Saatat olla ihan oikeassa, lähinnä vaan mietin heittoasi, jota et perustele. Omassa mielessäni oli parin vuoden takainen vakoilusta tuomittujen vankien vaihto, josta YLEn juttu alla. Näissä vankien vaihdoissa lienee kuitenkin merkitystä sillä, haluaako vanki itse siirtyä kyseiseen maahan ja uskoisin mm. vangin kansallisuudellakin olevan merkitystä kuten varmasti monilla muillakin seikoilla.
Luin tuosta uutisen, mutta en nyt löydä sitä. Pitäisi ottaa heti talteen jokainen uutinen vaikkei sillä hetkellä tuntuisikaan tärkeältä.
"Olin sitä mieltä, että ketään ei tapeta, asiat pitää selvittää muuten." -Metsuri

L'amourha
Jessica Fletcher
Viestit: 3070
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Re: Deniss Metsavas & Pjotr Volin - maanpetos Virossa

Viesti Kirjoittaja L'amourha »

^ Itse muistan uutisen noiden em. tyyppien vaihdosta, siinä kerrottiin että vaihtoon edellytettiin että vangit oli armahdettu presidenttien päätöksellä. Eli oikeastaan ei vaihdettu vankeja.
Viittaisiko tuo siihen että maiden välillä ei ole vankienvaihtosopimusta.
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä

Vastaa Viestiin