Ivalossa perhesurma: isä ja 6-v. tyttö

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.
Avatar
dazu
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4658
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Ivalossa perhesurma: isä ja 6-v. tyttö

Viesti Kirjoittaja dazu »

Alibion kirjoitti:Nykyaikana moni ihminen on ajettu vaan melko lailla nurkkaan. Työttömyys,alkoholi,huume,mielenterveysongelmat tulevat vain lisääntymään. Samalla myös nämä lieveilmiöt tulevat lisääntymään.
Apua tulisi hakea ajoissa näihin ongelmiin ennenkuin päätyy mihinkään toivottoman ja viimeiseen tekoon.
Tuskin tästä täytyy mitään sosiaalidemokraattista tms. vasemmistolaista asiaa tehdä. Minä en jotenkin usko, että tämä, tai moni muukaan perhesurma olisi liittynyt mihinkään luokkaerojen kasvuun, tai hyvinvointivaltion romuttumiseen. Kyllä ne syyt näiden tapausten taustalla ovat ihan jossain muualla. Tekijät ovat melkeinpä pääsääntöisesti olleet keskiluokkaan lukeutuvia henkilöitä, joilla ei ole ollut ongelmia taloudellisen toimeentulemisen kanssa.
Ongelmat ovat yleensä olleet enemmänkin läheisiin ihmissuhteisiin liittyviä ja taustalla olevat mielenterveysongelmat ovat sen luonteisia, että niitä on aina ollut ja, joihin ei ole koskaan ennenkään apua haettu, eikä tulla koskaan hakemaankaan.
Alibion kirjoitti:jos jollakin kilahtaa niin se taitaa olla jo liian myöhäistä kysellä mikä oli syy??
Kyllähän näitä esim. poliisi tutkii jälkeenpäin kaikenmaailman Hannu Lauermien kanssa ja selvittelee tekoon johtaneita syitä.
AutumnForever kirjoitti:Tai sitten isä on vaikka yksinhuoltaja eikä lapsella ole muita, niin kuvitellut säästävänsä lapsen ikävältä ja surulta "päästämällä" hänetkin pois itsensä mukana.
Ihmiset usein haluavat nähdä tällaisten tekojen takana jotain altruistisia agendoja, mutta minä en jaksa näihin uskoa. Kyllä ne syyt siellä taustalla ovat melkeinpä aina jonkinlaiseen pikkusieluisuuteen liittyviä.
Calamity Jane kirjoitti:Narsistin tekoksi tätä minäkin epäilen. Ei normaali ihminen lasta tapa vaikka kuinka maailma päälle kaatuu.Apua on saatavissa, enenpi tietoa ja taitoa kuin koskaan ihmiskunnan historiassa.Mutta tukiverkosto puuttuu nykyään yhä useammalta.Välinpitämättömyys lisääntyy. Lapsen tappaminen on teoista julmin.
Enpä usko, että näihin tapauksiin liittyisi myöskään välinpitämättömyyttä, tai tukiverkoston puuttumista. Tekijät pitävät ongelmat sisällään, eivätkä välittävimmätkään ympärillä olevat ihmiset näiden ongelmia etukäteen huomaa. Nämä, kun ovat yleensä ulospäin erittäin normaaleja ja hyvin joukkoon sopeutuvia, normaalin ja ongelmattoman oloisia ihmisiä.
ABC kirjoitti:Perhesurman tekijä on tällainen maligni narsisti pahinta lajia; samaan kategoriaan kuuluvat henkilöautoa päin ajavat itsemurhaajat ja joukkosurmaajat, jotka viis veisaavat muiden oikeudesta elää kun itse päättävät lähteä.
Perhesurmaajista tosiaan ainakin Lauerman mukaan suurin osa on "narsisteja". Henkilöautoa päin ajavista ainakin valtaosa on varmasti persoonallisuushäiriöisiä, mutta joukossa voi olla myös esim. kaksisuuntaisen mielialahäiriön omaavia. Tosin näissä on varmasti myös henkilöitä, joilla on sekä persoonallisuushäiriö, että kaksisuuntainen mielialahäiriö.
Joukkomurhaajat sen sijaan ovat käytännössä lähes poikkeuksetta paranoideja. Poikkeuksena on ollut jokunen psykopaattisen/antisosiaalisen persoonallisuuden omaava, kuten Eric Harris ja tämä Las Vegasin ampuja.
Sammutuspeite kirjoitti:Lasta tai lapsen äitiä ei todellakaan pidä syyllistää. Ainoa syyllinen tässä kauheassa tragediassa on surmaaja. Vaikka mies olenkin, minun on helppoa nähdä tämä tapahtumans. toksisen maskuliinisuuden seurauksena. Meidän miesten pitää oppia puhumaan tunteista paremmin ja nörtyä hakea apua helpommin. Se on tervettä miehisyyttä ja vastuunkantoa.
Mä olen nähnyt muutaman ikävän parisuhdeasetelman tuttavapiirissäni ja melkeinpä aina siellä on ollut molemmissa osapuolissa jotain vikaa. Hyvin harvoin on tullut vastaan sellaista keissiä, että täysin tervepäinen ihminen olisi jotenkin ajautunut parisuhteeseen vaikkapa väkivaltaisen psykopaatin kanssa. Useammin on tapauksia, joissa on kaksi persoonallisuushäiriöistä ihmistä yhdessä... Sitten toinen näistä uunoista päättää "voittaa" heidän keskinäisen parisuhdepelin lähtemällä uuden kumppanin matkaan, jolloin hävinnyt osapuoli tekee laajennetun itsemurhan ja vie lapset mennessään.

Toksinen maskuliinisuus on joku vihervassareitten termi, jolla ei ole todellista asiasisältöä. Ennemmin, kuin "toksisesta maskuliinisuudesta", puhuisin haluttomuudesta hakeutua hoitoon ja siitä, että tekijä ei ole ehkä edes kokenut, että hänellä olisi mitään ongelmia.
Suomen on ottanut otteeseensa USAsta ja Venäjältä johdettu alt-right oikeisto ja USAsta johdettu vihervasemmisto, jotka toteuttavat USAn ja Venäjän sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta ks. maiden jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden

Avatar
AutumnForever
Martin Beck
Viestit: 755
Liittynyt: Su Touko 09, 2010 5:14 pm
Paikkakunta: Pohjois-Pohjanmaa

Re: Ivalossa perhesurma: isä ja 6-v. tyttö

Viesti Kirjoittaja AutumnForever »

Eihän tuota lähestymiskieltoa oltu vielä keretty edes käsitellä. Hakeahan sitä aina voi. Eli miestä ei oltu määrätty lähestymiskieltoon.
On päiviä, joina ei huomaa, että
vuoret ovat yhä pystyssä.
On tunteja joina kaikki on pelkkää mustien
rantojen roskaa.
Hetkiä joina ei tunne ketään.

kusiainen
Harjunpää
Viestit: 311
Liittynyt: Ke Syys 27, 2017 6:58 pm

Re: Ivalossa perhesurma: isä ja 6-v. tyttö

Viesti Kirjoittaja kusiainen »

Onko nimestä ja FB-profiilista jne jo tietoa?

janita
Jane Marple
Viestit: 1003
Liittynyt: Ke Touko 13, 2009 5:58 pm

Re: Ivalossa perhesurma: isä ja 6-v. tyttö

Viesti Kirjoittaja janita »

URSA kirjoitti:Edellisessä viestissä en syyllistänyt äitiä, pohdin vain oliko hänellä edes muuta vaihtoehtoa kuin antaa lapsi isälleen viikonlopuksi. Eikä tuota tekoa voinut tietenkään ennakoida, jos mies ei ollut puhunut mitään aikeistaan tai uhannut lasta.
Silloin jos tiedossa on joku uhka, on mahdollista olla luovuttamatta lasta ja vaatia valvottuja tapaamisia. Mutta jos mitään uhkaa ei ole tiedossa, niin tilanne on tosiaan ihan eri.

Mutta lapsen voi myös luvatta hakea esim. päiväkodista...

Rajatapaus
Alibin satunnaislukija
Viestit: 54
Liittynyt: La Syys 29, 2018 12:16 am

Re: Ivalossa perhesurma: isä ja 6-v. tyttö

Viesti Kirjoittaja Rajatapaus »

Piipahdin tämän isän profiilia (suomi24:n vinkeillä löysin) kurkkaamassa facebookissa, eikä siellä paljon mitään ollut näkyvissä. Sen verran kiinnitin kuitenkin huomiota että mies lienee vaihtanut jossain välissä sukunimeä, kun osoiterivillä lukee eri sukunimi, kun mikä nyt käytössä. Kuvien tykkääjissä esiintyi useaan kertaan eräs sukunimi (ei kuitenkaan sama kuin miehen entinen tai nykyinen) ja mietin, että olisiko nämä jotain sukulaisia. Avasin erään nuoren naisen (jolla tämä sukunimi oli) profiilin ja kas, hän oli kihloissa Anti Haanhivaaran katoamiseen liitetyn Timo Svendsenin kanssa. Tästä taas tuli mieleeni, että tämä perheenisähän tosiaan oli samaa ikäluokkaa kuin Antti Hanhivaara, vain pari vuotta vanhempi. Käväisipä mielessä sekin, että vetikö miehen mielen matalaksi eron isäksi vielä vuosia kalvanut syyllisyyskin? Veikö mies mennessään myös tiedon Antin kohtalosta? En siis väitä että tämä mies olisi itse Antille jotain tehnyt, mutta jotain tietoa hänellä olisi hyvinkin voinut olla, kun samaa ikäluokkaakin olivat. Vaikka tietty kaikkihan siellä varmaan toisensa tuntevat...

Calamity Jane
Rico Tubbs
Viestit: 1224
Liittynyt: To Maalis 23, 2017 2:14 am
Paikkakunta: Villi länsi

Re: Ivalossa perhesurma: isä ja 6-v. tyttö

Viesti Kirjoittaja Calamity Jane »

Rajatapaus kirjoitti:Käväisipä mielessä sekin, että vetikö miehen mielen matalaksi eron isäksi vielä vuosia kalvanut syyllisyyskin? Veikö mies mennessään myös tiedon Antin kohtalosta? En siis väitä että tämä mies olisi itse Antille jotain tehnyt, mutta jotain tietoa hänellä olisi hyvinkin voinut olla, kun samaa ikäluokkaakin olivat. Vaikka tietty kaikkihan siellä varmaan toisensa tuntevat...
Voi herran tähden?? Ihan oikean nimim. olet valinnut Rajatapaus!! Muista lääkkeet, lääkkeet!!

Rajatapaus
Alibin satunnaislukija
Viestit: 54
Liittynyt: La Syys 29, 2018 12:16 am

Re: Ivalossa perhesurma: isä ja 6-v. tyttö

Viesti Kirjoittaja Rajatapaus »

Calamity Jane kirjoitti:Voi herran tähden?? Ihan oikean nimim. olet valinnut Rajatapaus!! Muista lääkkeet, lääkkeet!!
Älä huolehdi, muistan! Muista säkin! :lol: Ai niin, ei tuohon vaivaan taida ole lääkkeitä. Eikö tän sivuston tarkoitus ole spekuloida? Esitin yhden, täysin mahdollisen, näkökulman asiaan.

Ghost hunting
Horatio Caine
Viestit: 6416
Liittynyt: Ke Elo 16, 2017 3:16 pm
Paikkakunta: aarniometsä

Re: Ivalossa perhesurma: isä ja 6-v. tyttö

Viesti Kirjoittaja Ghost hunting »

Kappas, alkaako juttu haista niin sanotusti? Joko tännekkin tullaan sanomaan, ettei juttu kuulu teille, eikä tosiaankaan kaikki erämaahan katoa ihan itsestään tai huku erämaan jokiin.

Alibion
Lauri Hanhivaara
Viestit: 125
Liittynyt: Ti Loka 23, 2018 7:49 pm

Re: Ivalossa perhesurma: isä ja 6-v. tyttö

Viesti Kirjoittaja Alibion »

Dazulle että politiikkaa ei kannata sekoittaa perhesurmiin. Jos tekijät keskiluokkaa mikä syy??
Lauerma ja poliisit selvittää mutta liian myöhäistä jo...eli turhaa. Koko systeemi ja ihmisten ongelmat parisuhteissa on erilaisia.
Suurimmat syyt surmiin edelleen minun mielestä mustasukkaisuus jos rouva löytänyt uuden miehen tai mielenterveysongelmat..
Spekulointi ok mun puolesta syistä ja jopa eri tapaus kun yhdistetty tähän tapaukseen.

Sammutuspeite
Susikoski
Viestit: 32
Liittynyt: Ma Loka 27, 2014 4:13 am

Re: Ivalossa perhesurma: isä ja 6-v. tyttö

Viesti Kirjoittaja Sammutuspeite »

Rajatapaus kirjoitti:Piipahdin tämän isän profiilia (suomi24:n vinkeillä löysin) kurkkaamassa facebookissa, eikä siellä paljon mitään ollut näkyvissä. Sen verran kiinnitin kuitenkin huomiota että mies lienee vaihtanut jossain välissä sukunimeä, kun osoiterivillä lukee eri sukunimi, kun mikä nyt käytössä. Kuvien tykkääjissä esiintyi useaan kertaan eräs sukunimi (ei kuitenkaan sama kuin miehen entinen tai nykyinen) ja mietin, että olisiko nämä jotain sukulaisia. Avasin erään nuoren naisen (jolla tämä sukunimi oli) profiilin ja kas, hän oli kihloissa Anti Haanhivaaran katoamiseen liitetyn Timo Svendsenin kanssa. Tästä taas tuli mieleeni, että tämä perheenisähän tosiaan oli samaa ikäluokkaa kuin Antti Hanhivaara, vain pari vuotta vanhempi. Käväisipä mielessä sekin, että vetikö miehen mielen matalaksi eron isäksi vielä vuosia kalvanut syyllisyyskin? Veikö mies mennessään myös tiedon Antin kohtalosta? En siis väitä että tämä mies olisi itse Antille jotain tehnyt, mutta jotain tietoa hänellä olisi hyvinkin voinut olla, kun samaa ikäluokkaakin olivat. Vaikka tietty kaikkihan siellä varmaan toisensa tuntevat...
Se, että tapetun lapsen äidin sukulainen on kihloissa henkilön kanssa, jonka osallisuutta 12 v. sitten kadonneen Antti Hanhivaaran kohtaloon on spekuloitu, ei anna syitä vielä kovin foliohattuilla. Pienellä paikkakunnalla ei onneksi harrasteta, eikä ole hirveästi varaakaan, että poissuljetaan ihmisiä elämästä noin stereotypisesti.
"Poltettu maa ja palavat sillat antavat kasvualustan paremmalle huomiselle ja paremmille yhteyksille. Tarvittava muutos on niin raju, että tanner tömisee ja aitaa kaatuu." - Lapsen usko

Avatar
poikani
Telkkaridekkareiden asiantuntija
Viestit: 9987
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 8:50 pm
Paikkakunta: ?? ???????

Re: Ivalossa perhesurma: isä ja 6-v. tyttö

Viesti Kirjoittaja poikani »

Poliisi kirjoitti:Ivalon henkirikosta tutkitaan murhana

01.11.2018 klo 12.03
Lappi

Poliisin tekemissä esitutkintatoimissa on tullut ilmi seikkoja, jotka osoittavat tekoon liittyvän vakaata harkintaa.

Rikoksen tapahtuma-aika on tarkentunut maanantai-iltapäiväksi. Teko on tapahtunut perheen aiemmin asumassa talossa haja-asutusalueella Ivalossa.

Esitutkinnassa tullaan selvittämään rikoksen tarkempaa tapahtumien kulkua sekä rikokseen johtaneita syitä.
https://www.poliisi.fi/tietoa_poliisist ... hana_75482
????? ?? ??????.

Satunnainen
Nikke Knakkertton
Viestit: 186
Liittynyt: Ke Maalis 10, 2010 10:55 pm

Re: Ivalossa perhesurma: isä ja 6-v. tyttö

Viesti Kirjoittaja Satunnainen »

Pieni paikkakunta, niin eipä ihmeitä vaadi että joku on jonkun kanssa yhdessä, joka liittyy kadonneseen jollain tapaa.
Tuskinpa noilla nyt mitään yhteyttä ole, kyllä isällä on ollut ihan eri motiivit tappaa lapsensa ja itsensä.
olisi vain ollut mies, päättänyt päivänsä ja säästänyt lapsensa.

Avatar
NorthernDarkness
Jane Marple
Viestit: 1089
Liittynyt: To Maalis 17, 2011 4:48 pm
Paikkakunta: Holo-Kaustisen Kansanmusiikkifestivaalit.

Re: Ivalossa perhesurma: isä ja 6-v. tyttö

Viesti Kirjoittaja NorthernDarkness »

Perus perhesurmaaja eli hirveä narsisti.Tappaa lapsen vain kostaakseen ex-kumppanille.Onhan näitä ennenki nähty.
Muistappa poika että kun nuorena varastat niin vanhana omistat.

Aavatar
Susikoski
Viestit: 30
Liittynyt: Ke Kesä 21, 2017 4:18 pm

Re: Ivalossa perhesurma: isä ja 6-v. tyttö

Viesti Kirjoittaja Aavatar »

Onko kyseessä kunnan sivuilta löytyvä T.M.?

Sammutuspeite
Susikoski
Viestit: 32
Liittynyt: Ma Loka 27, 2014 4:13 am

Re: Ivalossa perhesurma: isä ja 6-v. tyttö

Viesti Kirjoittaja Sammutuspeite »

Poliisi kertonut medialle tarkentavia tietoja:

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/pol ... ta/7145516

Poliisilla jo käsitys Ivalon perhetragedian motiivista: 6-vuotiaan tyttärensä ja itsensä ampunut isä jätti viestin – "Kyseessä on hyvin henkilökohtaisia perheen sisäisiä asioita"

Poliisi tiedotti tänään lisää Ivalossa maanantaina tapahtuneesta perhetragediasta. Poliisi epäilee, että 38-vuotias inarilaisisä surmasi ensin 6-vuotiaan tyttärensä ja sen jälkeen itsensä ampumalla Ivalossa. Poliisi tutkii tekoa murhana.

– Tekoon liittyy vakaata harkintaa ja sen vuoksi sitä tutkitaan murhana. Kyseessä on hyvinkin henkilökohtaisia perheen sisäisiä asioita, joten kovin tarkasti en avaa tätä, mihin vakaa harkinta liittyy, tutkinnanjohtaja rikoskomisario Marko Ijäs Lapin poliisista kertoo.

Poliisin mukaan surmat tapahtuivat perheen omakotitalossa Ivalon haja-asutusalueella maanantai-iltapäivänä. Ruumiit löytyivät maanantai-iltana, kun poliisipartio meni taloon.

– Poliisi meni asuntoon ja löysi henkilöt kuolleina.

Tutkinnanjohtaja ei paljasta sitä, miksi poliisi meni omakotitaloon. Naapureilta ei ollut kuitenkaan tullut mitään ilmoitusta poliisille, vaan poliisi meni paikalle jonkun muun syyn vuoksi.

Poliisi ei kommentoi huoltajuutta

Lapsensa ja itsensä surmanneella miehellä ei ollut rikostaustaa. Mies ei enää asunut lapsen äidin kanssa, mutta ex-pariskunta omisti yhä omakotitalon yhdessä.

Julkisten rekisteritietojen perusteella 38-vuotias mies ja 29-vuotias nainen ostivat omakotitalon Inarin Ivalosta vuonna 2015. Lapsen äiti muutti asunnosta toisaalle yli vuosi sitten.

Poliisi ei kerro, oliko vanhemmilla yhteishuoltajuus lapseen.

– En lähde spekuloimaan sillä, onko isä vienyt lapsen luvatta. Lapsenhoitojärjestelyt eivät ole poliisin asioita, Ijäs toteaa.

Lapsen äiti oli hakenut lähestymiskieltoa miestä kohtaan vain viisi päivää ennen tekoa. 

Lapin käräjäoikeudesta kerrottiin aiemmin MTV Uutisille, että lähestymiskieltohakemus tuli oikeuteen noin viikko sitten. Asiaa ei kuitenkaan ehditty käsitellä, sillä istuntopäivä oli määrätty ensi kuulle. Sen johdosta hakemus ei ole julkinen, eli syy hakemukselle ei ole tiedossa.

Ase oli luvallinen

Mies ampui tyttärensä ja itsensä omalla aseellaan, joka oli luvallinen.

Isä oli jättänyt jälkeensä myös viestin.

– Isältä löytyi viesti, mutta en lähde tarkentamaan sen sisältöä.

Mies ei kuitenkaan ollut vihjannut teostaan etukäteen.

– Totta kai teko olisi yritetty estää, jos sellaisesta olisi ollut tietoa, Ijäs sanoo.

Poliisilla on jo käsitys teon motiivista, mutta tutkinnanjohtaja ei avaa sitä tässä vaiheessa.

– Teon tutkintaan liittyy vielä paljon tarkistettavia seikkoja. Motiivin varmistaminen vie aikaa.

Äitiä on kuultu

Poliisi on jo kuullut lapsen äitiä. Tutkinnanjohtaja ei kuitenkaan avaa kuulustelun sisältöä. Myös useita muita ihmisiä on puhutettu tapauksen vuoksi.

Perheessä ei ollut 6-vuotiaan tytön lisäksi muita lapsia.

Poliisin mukaan jutussa ei ole syytä epäillä ketään muuta kuin itsensä ampunutta miestä.

– Juttu ei tule etenemään syyteharkintaan, koska epäilty on kuollut, mutta yritämme tietenkin tutkinnassa selvittää tapahtumien kulun.

Vastaa Viestiin