Kuopion kirvessurma 2003

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.
Aizerbaidzan
Angus MacGyver
Viestit: 6651
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Kuopion kirvessurma 2003

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan »

Lokakuun alkupuolella vuonna 2003 tapahtui kello 15:n aikaan yksityisasunnossa Kuopion Männistössä kirveellä ja veitsellä pahoinpitely, jonka seurauksena 32-vuotias mies kuoli. Tekijäksi epäiltiin 23-vuotiasta Janne Olavi Laitista, joka oli nauttinut amfetamiinia ja Subutexia. Myös uhrilla on huumetausta.

"Kirvessurmaksi" mediassa ristitty tapaus käsiteltiin Kuopion käräjäoikeudessa helmikuussa 2004. Tapahtumahetkellä asunnossa oli useita ihmisiä, mutta siitä huolimatta Laitisen saama tapposyyte perustui vain yhden 32-vuotiaan todistajan kertomukseen. Käräjäoikeus piti todistajan kertomusta epäluotettavana ja hylkäsi syytteen taposta äänin 2-2 (tasatilantessa toimitaan syytetyn eduksi). Laitinen tuomittiin kuitenkin huumausaineen käyttörikoksesta sakkoihin.

Syyttäjä vei jutun Itä-Suomen hovioikeuteen. Käsittelyä odoteltaessa vapaalle jalalle päästetty Janne Laitinen puukotti Kuopiossa toista miestä hengenvaarallisesti heinäkuussa 2004. Noin kaksi kuukautta myöhemmin Laitinen tuomittiin tapon yrityksestä neljän vuoden vankeusrangaistukseen sekä lisäksi maksamaan uhrilleen kivusta ja särystä sekä pysyvästä kosmeettisesta haitasta 10 000 euroa.

Joulukuussa 2004 Itä-Suomen hovioikeus sai päätökseen "kirvessurman" käsittelyn. Se katsoi, toisin kuin alioikeus, että todistajan kertomus oli luotettava ja tuomitsi Janne Laitisen taposta 10 vuodeksi vankeuteen. Hovioikeudenkaan päätös ei syntynyt ilman äänestystä. Hovioikeudenlaamanni Jorma Lumiala katsoi, ettei hovioikeudessa esitetty selvitys antanut aihetta päätyä miltään osin muuhun lopputulokseen kuin mihin käräjäoikeus päätyi.

Lähteet: HS arkisto

Janne Laitinen ei ole mikään pyhimys, mutta väkisinkin käy mielessä, että voisiko olla mahdollista, että herra olisikin syytön kirvessurmaan? Päätös ei kerran kummassakaan oikeusasteessa tullut yksimielisesti ja päänäyttönä oli yhden todistajan kertomus.

apollo
Christopher Lorenzo
Viestit: 1584
Liittynyt: La Heinä 14, 2007 4:09 am

Re: Kuopion kirvessurma 2003

Viesti Kirjoittaja apollo »

Aizerbaidzan kirjoitti:Janne Laitinen ei ole mikään pyhimys, mutta väkisinkin käy mielessä, että voisiko olla mahdollista, että herra olisikin syytön kirvessurmaan? Päätös ei kerran kummassakaan oikeusasteessa tullut yksimielisesti ja päänäyttönä oli yhden todistajan kertomus.
Vai olisiko ollut, niin ettei muut ole uskaltaneet todistaa? Mikäli on syyttömänä tuomittu, niin ei kyllä tule olemaan helppoa todistajalla kun Laitinen aikanaan vapautuu. Voi tulla kohtalaisen katkera mies vankilasta.

Dope Boy
Axel Foley
Viestit: 2021
Liittynyt: To Marras 17, 2016 10:52 pm

Re: Kuopion kirvessurma 2003

Viesti Kirjoittaja Dope Boy »

Vapaallahan Janne on ollut jo pitkään, taitaa pyöriä kuulemma Joensuussa tällä hetkellä. Kuulin myös et on pidätettynä jostain kiristysjutusta.
"If you aim for a king, you better not miss"

Peni
Neuvoja-Jack
Viestit: 572
Liittynyt: La Joulu 17, 2022 2:49 am

Re: Kuopion kirvessurma 2003

Viesti Kirjoittaja Peni »

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/e9df ... adab811ea6

Heinäkuussa 2020 Janne Olavi Laitinen saapui Joensuussa sijaitsevaan asuntoon aikeenaan ostaa kello. Sen sijaan hän hyökkäsi kellomyyjän nukkuvan naisystävän kimppuun retkikirveellä.

Nykyisin 43-vuotias Laitinen löi nukkuvaa naista kolmesti kirveellä päähän. Tilannetta osin todistaneen kellomyyjän mukaan Laitinen otti vauhtia iskuihin. Hän koetti lyödä neljännen kerran, mutta kelloa myynyt miesystävä pääsi väliin.

Tämän jälkeen Laitinen poistui asunnosta ja hylkäsi retkikirveen jäteastiaan.

Asiaa käsiteltiin Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa elokuussa 2022. Puolustus esitti Laitisen olleen tekohetkellä syyntakeeton.

Käräjäoikeus katsoi, että vaikka hyökkäys olikin ”näennäisen järjetön”, mikään miehen käytöksessä ei viitannut syyntakeettomuuteen. Sen sijaan Laitinen on oikeuden silmissä kyennyt hallitsemaan käytöstään.

Kirvessurma
Kirveellä hakkaaminen ei myöskään oikeuden mukaan ollut miehen rikosrekisteri huomioiden poikkeuksellinen. Laitinen on aiemmin tuomittu lukuisista eri rikoksista, kuten taposta, tapon yrityksestä ja törkeistä pahoinpitelyistä.

Lokakuussa 2003 parikymppinen Laitinen löi sängyllä maannutta kuopiolaismiestä kuusi kertaa kirveellä päähän ja puukotti tätä seitsemän kertaa jalkoihin ja käsiin. Mies kuoli.

Kuopion käräjäoikeus hylkäsi syytteen taposta riittämättömän näytön perusteella. Itä-Suomen hovioikeus päätti toisin ja langetti Laitiselle kymmenen vuoden vankeusrangaistuksen.

Löi lekalla
Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa käsiteltiin syksyllä 2023 myös syytteitä törkeästä kotirauhan rikkomisesta sekä perusmuotoisesta pahoinpitelystä.

Joulun alla 2020 Laitinen nouti naisystävänsä tavaroita yksityisasunnosta, jossa naisystävä oli asunut Laitisen ollessa vankilassa.

Vierailun aikana Laitinen pahoinpiteli asunnon vuokralaista lyömällä tätä takaraivoon pitkävartisella lekalla, jonka oli itse tuonut mukanaan.

Väkivallan motiivina oli mustasukkaisuus. Laitinen nimittäin syytti miestä salasuhteesta naisystävänsä kanssa.

Iskun jälkeen Laitinen rynni lekalla ympäri asuntoa, hajottaen muun muassa kaksi televisiota, ikkunan ja välioven.

Tuomio lainvoimainen
Käräjäoikeus tuomitsi Janne Olavi Laitinen elokuussa 2022 törkeästä pahoinpitelystä, pahoinpitelystä ja törkeästä kotirauhan rikkomisesta kahden vuoden ja seitsemän kuukauden vankeusrangaistukseen.

Hänen tulee korvata törkeästi pahoinpitelemälleen naiselle yhteensä 28 000 euroa kivusta, kärsimyksestä ja kosmeettisesta haitasta.

Pahoinpitelystä ja törkeästä kotirauhan rikkomisesta kertyi maksettavaksi reilut 3 000 euroa.

Laitinen valitti tuomiosta Itä-Suomen hovioikeuteen, mutta päätyi perumaan valituksen lokakuun 2023 alussa. Käräjäoikeuden tuomio jää siis voimaan.
Somalit on neekereitten mustalaisia.

Avatar
Kaizer Sose
Jane Marple
Viestit: 1007
Liittynyt: To Elo 11, 2011 12:05 am

Re: Kuopion kirvessurma 2003

Viesti Kirjoittaja Kaizer Sose »

Onko tän hörhön näistä viimeisistä edesottamuksista ketjuja täällä?
Tuokaa minulle Alfredo Carcian pää ja hillosipuleita niin ette näe enää koskaan nälkää.

Vastaa Viestiin