7-vuotias poika hukutettiin suohon Sysmässä 1952

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.
Konnanlilja
Alokas
Viestit: 3
Liittynyt: La Loka 20, 2018 10:09 pm

7-vuotias poika hukutettiin suohon Sysmässä 1952

Viesti Kirjoittaja Konnanlilja »

Muistaako kukaan tai onnistuisiko löytämään vanhoja lehtijuttuja koskien Sysmässä 50- tai 60-luvulla tapahtunutta lapsen surmaa? Minulle tarina on kerrottu niin, että äitipuoli hukutti pikkupojan suonsilmäkkeeseen, mutta koska tarinat muuttuu vuosien saatossa, niin haluaisin kuulla mitä oikeasti on tapahtunut. Surmatun pikkupojan sukunimi oli Jalaa.

Kyselyyn oli tullut runsaasti lisää tietoja ja niiden perusteella otsikko muutettiin tapahtumaan sopivaksi ja ketju sovitettiin Henkirikokset kotimaa - sapluunaan.
-NILS-

Tracker
Theo Kojak
Viestit: 1192
Liittynyt: Ke Helmi 04, 2015 9:13 am

Re: Lapsen surma Sysmässä 50-60-luvulla

Viesti Kirjoittaja Tracker »

Konnanlilja kirjoitti:Muistaako kukaan tai onnistuisiko löytämään vanhoja lehtijuttuja koskien Sysmässä 50- tai 60-luvulla taoahtunutta lapsen surmaa? Minulle tarina on kerrottu niin, että äitipuoli hukutti pikkupojan suonsilmäkkeeseen, mutta koska tarinat muuttuu vuosien saatossa, niin haluaisin kuulla mitä oikeasti on tapahtunut. Surmatun pikkupojan sukunimi oli Jalaa.
Olisiko tuon lapsen sukunimi Jalava?

L'amourha
Jessica Fletcher
Viestit: 3070
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Re: Lapsen surma Sysmässä 50-60-luvulla

Viesti Kirjoittaja L'amourha »

Nimi Jalaa oli ihan oikein ja tapahtunutkin on tosiasia, koitan jotain siitä kirjoittaa jos en saa lehtijuttuja näkymään, painojälki on melkoisen huono.
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä

L'amourha
Jessica Fletcher
Viestit: 3070
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Re: Lapsen surma Sysmässä 50-60-luvulla

Viesti Kirjoittaja L'amourha »

HS 29.10.1952 Teuvo Jalaa Sysmä.jpg
HS 29.10.1952 Teuvo Jalaa Sysmä.jpg (215.29 KiB) Katsottu 11447 kertaa
HS 30.10.1952 Teuvo Jalaa Sysmä.jpg
HS 30.10.1952 Teuvo Jalaa Sysmä.jpg (169.34 KiB) Katsottu 11447 kertaa
HS 18.11.1952 Teuvo Jalaa Sysmä.jpg
HS 18.11.1952 Teuvo Jalaa Sysmä.jpg (79.79 KiB) Katsottu 11447 kertaa
Seuraava juttu piti näpytellä puhtaaksi itse:

HS 12.12.1952

Kaameita kertomuksia kuultiin Sysmän käräjillä

Poikapuolensa murhaaja mielentilatutkimukseen - Kiihtynyttä yleisöä oikeuspaikalla
Sysmä, torstaina.

Suuri joukko sysmäläisiä oli tänä aamuna teatteritalon luona odottamassa emäntä Aune Kyllikki Jalaata, poikapuolensa murhaajaa, jonka kammottavaa ja kautta maan huomiota herättänyttä tekoa selviteltiin kihlakunnanoikeudessa koko päivän. Syytetyn astuessa alas autosta, jolla hänet oli tuotu Mikkelin lääninvankilasta, välähtelivät valokuvaajien salamavalot ja utelias kansanjoukko tungeksi oikeuspaikan eteisessä nähdäkseen raakalaistekoon syyllistyneen. Väkijoukosta kuului lauseita "selkäsaunan se tarvitsis, tuokaa se tänne, suohon se pitäisi itse työntää".

Emäntä Jalaa suhtautui ympäristöönsä rauhallisesti kuin poissaolevana. Koko oikeudenkäynnin ajan hän istui hiljaa kädet ristiin puserrettuina ja katse lattiaan painettuna kasvoillaan masennuksen leima. Puheenjohtajan kysymyksiin hän vastasi tuskin kuuluvasti. Järkytyksenkö syytä lienee ollut, että hän vielä nytkin muutti kertomustaan useita kertoja myöntäen kuitenkin surmanneensa pojan.

Teuvo-pojan murha tarkoin suunniteltu

Oikeuden puheenjohtajana toimi hovioikeudenauskultantti Olavi Vihko Heinolasta ja syyttäjänä poliisitarkastaja Jäntti. Noin 60 tiheästi kirjoitettua konekirjoitusliuskaa käsittävän poliisikuulustelupöytäkirjan lukeminen kesti toista tuntia. Maanviljelijä Toivo Jalaan kertomuksesta ilmeni, että Teuvo-poika oli äitinsä kuoltua v. 1950 tullut isänsä ja tämän toisen vaimon hoitoon. Äitipuoli oli ollut kateellinen ja ynseä poikaa kohtaan, eikä isä ollut uskaltanut laskea poikaa vaimonsa kanssa minnekään pitemmälle matkalle. Aune Jalaa puolestaan kertoi miehensä suosineen poikaa ja olleen tylyn hänelle, mistä johtuen perhe-elämä ei ollut aivan sopuisaa. Perhekohtauksia, jopa pahoinpitelyjäkin, oli sattunut, ja ennen raakalaista tekoaan äitipuoli oli jälleen sydämistynyt poikaan ja ollut useita päiviä puhumattomana. Usein aikaisemmin hän kertoi toivoneensa kuolemaan johtavaa tapaturmaa, mutta lokakuun 19 päivänä oli tehnyt päätöksensä tämän surmaamisesta, minkä hän toteuttikin viikkoa myöhemmin. Murhan hän suunnitteli hyvin tarkkaan ja osti uusia vaatteita saadakseen pojan helpommin lähtemään mukaansa ja osittain siksi, etteivät naapurit tuntisi helposti poikaa. Ostamansa vaatteet ja myös omia vaatteita hän kätki edellisenä iltana latoon, minne hän piiloitti myös aikaisemmin poimimiaan puolukoita voidakseen osoittaa olleensa murhapäivänä puolukkametsässä. Lauantaina hän liuotti runsaan määrän unitabletteja ja sekoitti osan niistä pojan evääksi laittamaansa mehuun sekä osan mehusuklaasekoitukseen, jolla hän päällysti pojan voileivät.

Kaameita kertomuksia


Murhapäivän jälkeisenä aamuna hän kertoi pojan olevan kaukana häissä. Eräässä vaiheessa hän kertoi tuntemattoman miehen ryöstäneen pojan häneltä tarkoituksenaan kiristää isältä lunnaita. Hän kertoi miehen pahoinpidelleenkin itseään ja sanojaan tukeakseen hän oli putkassa ollessaan hangannut selkänsä verille vuoteen reunalautoihin. Toisen kerran hän taas kertoi, että pojan ollessa jo uupunut tablettien vaikutuksesta hän oli tarttunut tätä takaapäin hartioihin ja painanut vesilammikkoon. Poika oli ehtinyt huudahtaa "Älä, äiti". Pideltyään poikaa vedessä, kunnes tämä oli kuollut, hän kertoi kantaneensa ruumiin noin 150 metrin päässä olevaan suonsilmäkkeeseen painaen ruumiin sammalten alle. Tänään hän kuitenkin muutti jälleen kertomustaan väittäen surmaamisen tapahtuneen samaisessa suonsilmäkkeessä. Jonkin ajan kuluttua hän taas puhui lammikosta ja pojan kantamisesta suohon.
Hän myönsi kuitenkin menneensä metsään tarkoituksella surmata poika ja kertoi sekoittaneensa pojan voileipiin lisäksi viljanpeittausaineita. Edelleen hän mainitsi myös itsellään olleen tarkoituksen hukuttautua, mutta ei ollutkaan uskaltanut toteuttaa aiettaan. Oikeudessa luettiin myös Aune Jalaan tädilleen vankilasta lähettämä kirje, josta kuvastui suuri tuska ja pelko. Tekonsa hän selitti pimeyden ruhtinaan sanelemaksi ja kehoitti sukulaisiaan rukoilemaan puolestaan ilmoittaen kaipaavansa kotiin, jossa kaikesta huolimatta oli ollut onnellista.

Rangaistusvaatimus murhasta

Syyttäjä katsoi Aune Jalaan kuljettaneen poikapuolensa Teuvo Jalaan surmaamisen aikomuksessa metsään, missä hän oli toteuttanut aikeensa. Hän vaati syytetylle rangaistusta murhasta. Toivo Jalaa yhtyi rangaistusvaatimukseen. Todistajina kuultiin 16 henkilöä, joista useimmat selvittelivät Aune Jalaan liikkumista pojan kanssa murhasunnuntaina ja eräät naapurit Jalaan perhe-elämää, jossa ei ollut havaittu mitään erikoista. Syytetyn äiti mainitsi kysyttäessä, ettei hän ollut koskaan havainnut tyttäressään mitään epänormaalia, mutta sen sijaan syytetyn sisarpuoli kertoi tämän olleen umpimielisen ja salaperäisen.

Aune Jalaa pyytää mielentilatutkimusta

Todistajain kuulemisen jälkeen tuli Aune Jalaan puheenvuoro, jolloin oikeussalin puolilleen täyttäneessä kansanjoukossa kävi kohahdus ja joukko alkoi uteliaana liikehtiä. Puheenjohtaja toisti jälleen kysymyksen pojan lammikkoon upottamisesta. " En muista ", vastasi syytetty.
" Työnsittekö hänet väkivalloin veteen ", jatkoi syyttäjä, mihin syytetty vastasi: " Hiukan työnsin, olin niin sekaisin, kuin tajuton. Kannoin sitten sitä ".
Syytetty antoi lisäksi oikeudelle kirjelmän, jossa hän kertoi miehensä tylyydestä ja ylpeydestä. Työ talossa oli raskasta ja kun hänelle lisäksi oli sattunut neljän avioliittovuoden aikana kolme keskenmenoa, hän väitti olleensa sekä ruumiillisesti että henkisesti rasittunut ja masennustilassa. Teon tehdessään hän katsoi olleensa syyntakeeton ja pyysi mielentilan tutkimusta.
Syyttäjä totesi lopuksi, että Teuvo Jalaan ruumiinavauspöytäkirjoja ei ole vielä saatu ja että juttuun haastetaan vielä lisää todistajia. Tämän johdosta hän pyysi lykkäystä. Jonkin aikaa asiaa harkittuaan oikeus päätti alistaa Aune Jalaan mielentilatutkimukseen. Hänet passitettiin Mikkelin lääninvankilaan odottamaan mielisairaalaan siirtämistä ja jutun käsittely siirrettiin toistaiseksi.

Syytetty vaatii osaa omaisuudesta

Välittömästi murhajutun päätyttyä käsiteltiin avioeroasiaa Toivo Jalaan hakiessa eroa vaimostaan. Lisäksi hän vaatii vaimonsa avio-oikeuden menettämistä omaisuuteen nähden sekä korvauksia 100 000 markkaa. Aune Jalaa antoi nytkin oikeudelle kirjelmän, jossa selitteli masennustilansa syitä sekä katsoi osan omaisuudesta kuuluvan itselleen, varsinkin kun hän katsoi tulevansa julistetuksi syyntakeettomaksi. Murha-asian jäätyä ratkaisematta siirrettiin avioeron käsittelykin talvikäräjien toiseen istuntoon.
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä

L'amourha
Jessica Fletcher
Viestit: 3070
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Re: Lapsen surma Sysmässä 50-60-luvulla

Viesti Kirjoittaja L'amourha »

HS 09.12.1952 Teuvo Jalaa Sysmä.jpg
HS 09.12.1952 Teuvo Jalaa Sysmä.jpg (80.93 KiB) Katsottu 11447 kertaa
HS 27.05.1953 Teuvo Jalaa Sysmä.jpg
HS 27.05.1953 Teuvo Jalaa Sysmä.jpg (161.93 KiB) Katsottu 11447 kertaa
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä

Konnanlilja
Alokas
Viestit: 3
Liittynyt: La Loka 20, 2018 10:09 pm

Re: 7-vuotias poika hukutettiin suohon Sysmässä 1952

Viesti Kirjoittaja Konnanlilja »

Suurkiitos näistä lehtileikkeistä ja tiedoista! Muistan tämän tapauksen siitä,kun pikkulikkana joskus ajettiin äidin kanssa noilla kohdin polkupyörillä ja äiti siinä pyöriä mäkeä ylös talutettaessa tuosta kertoi. Joskus olen myös hautakiven nähnyt Otamon hautausmaalla. Nyt kun on itselle tullut ikää, niin alkaa nämä lapsuusmaisemien jutut tulemaan mieleen ja kiinnostamaan.

Tracker
Theo Kojak
Viestit: 1192
Liittynyt: Ke Helmi 04, 2015 9:13 am

Re: 7-vuotias poika hukutettiin suohon Sysmässä 1952

Viesti Kirjoittaja Tracker »

Olipahan tarina. Meillä on vuosikymmeniä ollut kesämökki tuossa melko lähellä.

Avatar
paccasucco
Axel Foley
Viestit: 2108
Liittynyt: Ti Syys 02, 2014 9:28 pm

Re: 7-vuotias poika hukutettiin suohon Sysmässä 1952

Viesti Kirjoittaja paccasucco »

Loistavaa tietoa! Tracker, vaihda välittömästi mökkikuntaasi :)

Eipä silti- omien sukulaistenikin kesämökki sijaitsee samalla seudulla.Ellei sitten ole Asikkalan puolella.
Maksalaatikko on helpompi käsittää, kuin rakkaus- Seppo Räty

Jäärä
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 10
Liittynyt: La Tammi 05, 2019 10:27 pm

Re: 7-vuotias poika hukutettiin suohon Sysmässä 1952

Viesti Kirjoittaja Jäärä »

Nyt liippaa sen verran läheltä että oli pakko oikein rekisteröityä. Äitini on syntynyt 1952- syksyllä Sysmässä Valittulan kylässä, kotipaikka sijaitsee juurikin tuon Joutsjärven rannalla jossa rantaviivaakin on parisen sataa metriä. Linkkasin keskustelut hänelle ja ihmekseen totesi ettei ole moisesta tapahtumasta kuullutkaan vasta kuin nyt. Tikkalassa hän kävi koulua ja siellä hänen kanssaan samaan aikaan oli yksi Jalaa, oli kuulema todella hiljainen eikä. Heille ei koskaan kuulema kukaan päässyt leikkimään siihen aikaan. Äiti lupasi hiukan selvitellä jos jotain kyseisestä tapahtumasta vielä joku paikallinen saattaisi tietää. Itsekkin tulee vietettyä kesäisin aikaa Valittulassa ja juurikin tuolla Joutsjärvellä kalastamassa.

Tracker
Theo Kojak
Viestit: 1192
Liittynyt: Ke Helmi 04, 2015 9:13 am

Re: 7-vuotias poika hukutettiin suohon Sysmässä 1952

Viesti Kirjoittaja Tracker »

paccasucco kirjoitti:Loistavaa tietoa! Tracker, vaihda välittömästi mökkikuntaasi :)

Eipä silti- omien sukulaistenikin kesämökki sijaitsee samalla seudulla.Ellei sitten ole Asikkalan puolella.
Vaarallista seutua. Tällaiset tiedothan toisaalta vaan lisää mökkipaikkakunnan mainetta ja kiinnostavuutta...Italialainen agrekaattikauppiaskin täällä piestiin kesällä mustelmille, en tosin tiedä missäpäin Sysmää?

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005868619.html

Dope Boy
Axel Foley
Viestit: 2021
Liittynyt: To Marras 17, 2016 10:52 pm

Re: 7-vuotias poika hukutettiin suohon Sysmässä 1952

Viesti Kirjoittaja Dope Boy »

Onko tietoo et miten kävi tälle äidille myöhemmässä elämässä?
"If you aim for a king, you better not miss"

RagLV2
Susikoski
Viestit: 36
Liittynyt: To Elo 02, 2018 7:08 am

Re: 7-vuotias poika hukutettiin suohon Sysmässä 1952

Viesti Kirjoittaja RagLV2 »

Dope Boy kirjoitti:Onko tietoo et miten kävi tälle äidille myöhemmässä elämässä?
Kuoli mielisairaalassa vuonna 2004.

Konnanlilja
Alokas
Viestit: 3
Liittynyt: La Loka 20, 2018 10:09 pm

Re: 7-vuotias poika hukutettiin suohon Sysmässä 1952

Viesti Kirjoittaja Konnanlilja »

Mitenhän tämän surmatun pojan isän elämä jatkui jatkui? Menikö uudelleen naimisiin ja saiko lapsia? Asuukohan sukua vielä noilla seuduilla?

Tiina
Sherlock Holmes
Viestit: 7241
Liittynyt: Ti Touko 01, 2007 6:48 pm
Paikkakunta: Suomessa ollaan.

Re: 7-vuotias poika hukutettiin suohon Sysmässä 1952

Viesti Kirjoittaja Tiina »

Jalaa on aika harvinainen sukunimi.


jalaa Lkm Miehet Naiset Suomessa Ulkomailla
Nykyisenä nimenä alle 5 * * * *
Entisenä nimenä 0 0 0 0 0
Kuolleilla alle 5 * * * *
Yhteensä alle 10

Mutta Sysmässä on nuokin.

Googlella löytyy. Veikkaisin siis, että sukua ovat.

Vastaa Viestiin